فهرست مطالب

زمین شناسی کاربردی پیشرفته - سال دوازدهم شماره 45 (پاییز 1401)

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال دوازدهم شماره 45 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهارک محضی، حسین کوهستانی*، میرعلی اصغر مختاری صفحات 365-392

    کانه زایی در کانسار زاجکان به صورت رگه های کوارتز- سولفیدی درون توالی توف های حدواسط و اسیدی رخ داده و به چهار مرحله قابل تفکیک است. مرحله اول کانه زایی شامل رگه و رگچه های کوارتزی (± فلوریت) دارای پیریت و کالکوپیریت می باشد. مرحله دوم کانه زایی شامل رگه ها و برش های گرمابی با سیمان کوارتز- سولفیدی (گالن، اسفالریت± کالکوپیریت ± پیریت) است. مرحله سوم کانه زایی با حضور کوارتز و هماتیت در رگه ها و سیمان گرمابی برش ها مشخص می شود. مرحله چهارم شامل رگه و رگچه های کوارتز- کلسیتی تاخیری فاقد کانه زایی است. دگرسانی گرمابی شامل دگرسانی های سیلیسی، آرژیلیک متوسط، کربناتی و پروپلیتیک است. پیریت، کالکوپیریت، گالن و اسفالریت همراه با مقدار اندکی هماتیت، کانه های معدنی در زاجکان هستند. کوارتز، فلوریت، سریسیت، کلریت و کلسیت کانی های باطله می باشند. ساخت و بافت کانسنگ شامل دانه پراکنده، رگه- رگچه ای، برشی، شانه ای، پوسته ای، کاکلی، پرمانند، گل کلمی و پرکننده فضای خالی است. الگوی عناصر کمیاب و نادر خاکی به هنجارشده به کندریت برای نمونه های کانه دار و سنگ های میزبان، مشابه و بیانگر نقش این سنگ ها در تامین عناصر کانه ساز می باشد. مطالعات میانبارهای سیال نشان می دهد سیالات مسیول کانه زایی در زاجکان یک سیستم H2O-NaCl با دمای متوسط (150 تا 295 درجه سانتی گراد) و شوری پایین (2/0 تا 6/7 درصد وزنی معادل نمک طعام) است. روند تکامل سیال کانه ساز با فرایندهای اختلاط و جوشش سیالات هم خوانی دارد. عمق کانه زایی بین 480 تا 820 متر زیر سطح آب های قدیمی می باشد. کانسار زاجکان از نوع کانسارهای اپی ترمال سولفیداسیون حدواسط است.

    کلیدواژگان: کانه زایی فلزات پایه، اپی ترمال، سولفیداسیون حدواسط، طارم- هشتجین، زاجکان، قزوین
  • فرح جلیلی*، مرضیه نطقی مقدم، سعیده سنماری صفحات 393-406
    در این پژوهش زیست چینه نگاری نهشته های ایوسن حاشیه شرقی بلوک لوت، برمبنای نانوفسیل های آهکی در برش چینه شناسی آلنج بررسی شده است تا زیست زونها و نهایتا بر اساس آنها سن دقیق این نهشته ها تعیین شود. نهشته های ایوسن در این برش چینه شناسی حدود 633 متر ضخامت دارد و ترکیب سنگ شناسی عمدتا شامل واحدهای شیل و مارنی با میان لایه های ماسه سنگی و واحدهای ماسه سنگ می باشد. براساس مطالعات تاکسونومیکی، 45 گونه نانوفسیلی متعلق به 20 جنس در برش چینه شناسی آلنج شناسایی و عکسبرداری شد. بر اساس گونه های نانوفسیلی شناسایی شده، در برش چینه شناسی آلنج زونهای زیستی زیر تفکیک گردیده است: Discoaster binodosus Zone (NP11), Tribrachiathus Orthostylus Zone (NP12), Dicoaster lodoensisZone (NP13), Discoaster sublodoensis Zone (NP14), Nannotetrina fulgens Zone (NP15), Discoaster taniinodifer Zone (NP16), Discoaster saipanensis Zone (NP17), Chiasmolithus oamaroensis Zone (NP18), Isthmolithus recurvus ZONE (NP19)بر اساس این زون های زیستی، سن توالی مورد مطالعه در این برش چینه شناسی، ایوسن پیشین تا ایوسن پسین) ایپرزین تا پریابونین) پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، ائوسن، بلوک لوت، آلنج، نانوفسیلهای آهکی
  • مهدی کرمی*، ایمان آقاملایی، ناصر حافظی مقدس، غلامرضا لشکری پور صفحات 407-423
    مطالعه بر روی چینه شناسی زیرسطحی برای غلبه بر ماهیت پیچیده زیر سطح زمین با ساخت مدل های سه بعدی زمین شناسی در دهه های اخیر توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است. در بسیاری از مناطق شهری مدل های فضایی سه بعدی معینی تهیه شده اند که برای پیش بینی شرایط زمین، کاهش خطر و عدم اطمینان در برنامه ریزی شهری کاربرد دارند. در این پژوهش، از تجزیه وتحلیل های زمین شناسی، ژیوتکنیکی و ژیوفیزیکی بر اساس داده های جمع آوری شده از 20 گمانه ژیوتکنیکی و 29 سونداژ ژیوالکتریک در گستره شهر زرند استفاده شد. با تخمین آماری پارامترهای ژیوتکنیکی و ژیوفیزیکی خاک مانند حد روانی LL%، شاخص خمیری PI%، درصد رطوبت w%، وزن واحد حجم خشک γd، مقاومت برشی خاک C,φ◦، مقاومت نفوذ استاندارد اصلاح شده N (60) و مقاومت الکتریکی زمین Ωm و بهره گیری از روش درون یابی کریجینگ، نقشه های دوبعدی و توزیع فضایی سه بعدی خصوصیات خاک تهیه شدند که از آن ها برای شناسایی خاک های مسیله دار استفاده گردید. توزیع فضایی و برش‏ های ایجادشده لایه خاک تا عمق 15 متر‏ بر اساس طبقه بندی یونیفاید نشان می دهد خاک های شهر زرند از نوع CL، CL-ML، SC, SC-SM و ML می‏باشد. در محدوده موردمطالعه تلفیق نتایج بافت غالب خاک، وزن واحد حجم خشک و معیار آیین نامه (2002) ASTM نشان می دهد که این خاک ها در محدوده رمبندگی متوسط قرار می گیرند. همچنین بر اساس نقشه خورندگی خاک که با بهره گیری از درصد رطوبت و سطوح هم مقاومت الکتریکی زمین تا عمق میانگین 4 متر تهیه شد، خاک های سطحی مطابق با استاندارد BS-7361 و استاندارد ASTM STP 1013 عمدتا در محدوده خورندگی متوسط و شدید ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: مخاطرات زمین شناسی، توزیع فضایی، خصوصیات ژئوتکنیکی و ژئوفیزیکی، خاک مسئله دار، شهر زرند
  • فرزانه نوری ناو، حسین کوهستانی*، میرعلی اصغر مختاری، افشین زهدی صفحات 424-451

    نهشته بوکسیت قارخوتلو به شکل یک افق چینه سان با مرزهای فرسایشی بر روی گدازه های تراکی آندزی بازالتی بین سازندهای روته و شمشک تشکیل شده است. این نهشته دارای تناوب لایه ای بوده و از پایین به بالا به سه بخش بوکسیت پیزوییدی قرمز- قهوه ای تحتانی، بوکسیت قرمز میانی و بوکسیت زرد آجری بالایی قابل تفکیک است. هماتیت، گوتیت، بوهمیت، دیاسپور، کایولینیت و پیروفیلیت کانی های اصلی موجود در بوکسیت قارخوتلو هستند که با مسکوویت- ایلیت، آناتاز، روتیل و کلریت همراهی می شوند. بافت‏های پان‏ایدیومورفیک، میکروگرانولار، پلیتومورفیک، پیزوییدی و اووییدی، از مهم ترین بافت های موجود در نهشته بوکسیت قارخوتلو هستند. این بافت ها بیانگر تشکیل برجای مواد بوکسیتی از سنگ منشاء خود است. با این وجود، حضور قطعات پلوییدی و آواری و ساخت های جریانی و برشی نشان دهنده حمل و جابه جایی کوتاه مواد بوکسیتی از محیط اولیه تشکیل و ته نشست مجدد در محیط های رسوبی کارستی و یا سطوح فرسایشی می باشد. فرایند آهن‏شویی از مهم ترین فرایندهای اپی‏ژنتیک در نهشته بوکسیت قارخوتلو است. براساس مطالعات زمین شیمیایی، نهشته بوکسیت قارخوتلو از نوع بوکسیت و رس بوکسیتی بوده و دارای سنگ منشاء تراکی آندزی بازالتی می باشد. نمونه های بوکسیتی و گدازه تراکی آندزی بازالتی دارای الگوهای مشابه و پرشیب عناصر کمیاب خاکی با نسبت بالای عناصر کمیاب خاکی سبک به عناصر کمیاب خاکی سنگین (62/8=LREE/HREE) هستند. این الگو با تفکیک این عناصر طی فرایند بوکسیت زایی هم خوان بوده و بیانگر ارتباط ژنتیکی افق بوکسیتی با گدازه های تراکی آندزی بازالتی است. نهشته قارخوتلو بیشترین شباهت را با نهشته های بوکسیت کارستی (زیرتیپ مدیترانه ای) دارد.

    کلیدواژگان: بوکسیت کارستی، کانی شناسی، زمین شیمی، قارخوتلو، زنجان
  • حسن علیزاده*، محمد آریامنش، فاطمه انصاری صفحات 452-467

    محدوده مورد مطالعه در منطقه البرز مرکزی در عرض شمالی 5/36 تا 37 و طول شرقی 5/50 تا 51 از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است. از اهداف این پژوهش، شناسایی خطواره های ساختاری موجود در منطقه مورد مطالعه، با استفاده از داده های مغناطیس هوایی و بررسی ارتباط زمین ساختی خطواره های مغناطیسی با گسل های پنهان است. عکس های هوایی، تصاویر ماهواره-ای، نقشه های موجود اعم از نقشه های توپوگرافی و نقشه های زمین شناسی به منظور تعیین ساختارهای اصلی مطالعه شد. موقعیت گسل های شناسایی شده قبلی بازنگری و با استفاده از نقشه های ژیوفیزیک هوایی، خطواره های ساختاری منطقه به روش چشمی و با استفاده از نرم افزاز ژیوسافت نسخه ی 1/4 Oasis montaj 4.1) Geosoft (استخراج شدند. با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش هم پوشانی، نقشه کانون های سطحی، نقشه خطواره های مغناطیسی و نقشه گره های تنش مغناطیسی بر یکدیگر منطبق شدند. برای شناسایی گسل های پنهان منطقه از دو روش تلفیق و تحلیل گره های تنش مغناطیسی و خطواره های مغناطیسی استفاده شد. محل خطواره ها یا پهنه های خطی که در هر سه نقشه مشترک بودند، نشان دهنده موقعیت گسل های جدید سطحی و گسل های قدیمی هستند و بقیه خطواره ها گسل های پنهان می باشند. بر این اساس خطوراه های ساختاری، گسل های پنهان و چشمه های لرزه زا شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: البرز مرکزی، رامسر، ژئوفیزیک هوایی، خطواره های مغناطیسی، گسل پنهان
  • زهرا صادقی زاده*، سید حسین مجتهدزاده، عبدالحمید انصاری، امین حسین مرشدی صفحات 468-488

    در سال های اخیر روش های اکتشافی مبتنی بر مطالعه دگرسانی های ناشی از نشت هیدروکربور از سنگ مخزن به طرف سطح زمین موردتوجه قرار گرفته است. ازآنجایی که این نشت ها به صورت هاله هایی عمودی در بالای نفت گیرها رخ می دهد، محل نشت آن ها دارای انطباق نسبی با موقعیت نفت گیر های دارای هیدروکربور می باشد. هدف از این مطالعه، پردازش و تفسیر داده های زمین شناسی، دورسنجی، ژیوشیمیایی اکتشافی سطحی حوضه رسوبی مغان و سپس تطبیق نتایج حاصل از این داده ها با مناطق محتمل غنی از هیدروکربور می باشد. در مطالعات دورسنجی، روش های نسبت گیری باندی، ترکیب رنگی RGB و آنالیز مولفه های اصلی جهت شناسایی دگرسانی های آهن فروس، ژیپس جایگزین کربنات ها و کانی های رسی مورداستفاده قرار گرفت. همچنین بی هنجاری های مغناطیس سطحی توسط اعمال فیلترهای آنالیز سیگنال تحلیلی، مشتق اول و ادامه فراسو بر روی داده های مغناطیس زمینی شناسایی گردیدند. انطباق تراکم بی هنجاری های ژیوشیمیایی مثبت ابتدا با لایه طاقدیس ها و سپس با لایه تلفیقی گسل و طاقدیس های منطقه نشان داد با توجه به ضرایب کارایی، دگرسانی کانی های کربناته و ایلیت شاخص ترین دگرسانی های مشاهده شده روی طاقدیس ها در سطح زمین و دگرسانی کانی های آهن فروس و بی هنجاری های مغناطیسی سطح کم ترین آن ها می باشند. همچنین تراکم بی هنجاری های ژیوشیمیایی مثبت بر روی طاقدیس ها بیشتر از مناطق فاقد طاقدیس هاست و در صورتی که از گسل ها نیز استفاده شود، این تراکم تقریبا دو برابر خواهد شد. این موضوع نشت احتمالی هیدروکربورها از مخازن به سطح زمین و ایجاد بی هنجاری های ژیوشیمیایی بالای مخازن را اثبات می نماید. از این یافته می توان برای کشف محل تقریبی مخازن مدفون در منطقه کمک گرفت و هزینه عملیات حفاری را به طور قابل ملاحظه کاهش داد.

    کلیدواژگان: تراوش هیدروکربورها، ژئوشیمی سطحی، سنجش از دور، مغناطیس سنجی، اکتشاف هیدروکربورها
  • مریم آهنکوب*، فریماه آیتی، عاطفه محمدی صفحات 489-501
    کانسار منگنز شوراب کبیر، در 60 کیلومتری شمال شرق شهرکرد، بخش میانی زون سنندج- سیرجان واقع شده است. قدیمی ترین سنگهای منطقه شامل شیل، ماسه سنگ، و آهک و دولومیتهای دگرگون شده پرمین می باشند. واحدهای پرمین بواسطه عملکرد گسلهای رانده بر روی واحدهای جوانتر، شامل واحدهای شیل، ماسه سنگ و کنگلومراهای با میان لایه های آندزیتی ژوراسیک رانده شده اند. کانه زایی درون واحدهای کربناته به صورت رگه ای، توده ای و استوک ورک رخ داده است. کانه زایی اغلب به صورت کانه های پیرولوزیت، پسیلوملان، منگایت و گوتیت، هماتیت، مگنتیت همراه با کلسیت و کوارتز می باشد. دگرسانی های موجود در منطقه کربناتی و سیلیسی می باشند. الگوی بهنجار شده عناصر نادر خاکی با گوشته اولیه دال بر آنومالی منفی Ce بواسطه محیط اکسیدان و اسیدی، و آنومالی منفی ضعیفی از Eu بواسطه فاصله گیری سیال گرمابی از منشاء می باشد. در الگوی بهنجار شده عناصر جزیی نمونه های مطالعه شده به گوشته اولیه، غنی شدگی از Ba, La, Sr, Pb و تهی شدگی از Ti, Nb, Rb, Ce, Nb قابل مشاهده است. کلیه داده های صحرایی، میکروسکوپی و ژیوشیمیایی دال بر دخالت سیالات گرمابی در تشکیل کانسار شوراب کبیر می باشد.
    کلیدواژگان: کانه زایی منگنز، گرمابی، شوراب کبیر، شهرکرد، زون سنندج- سیرجان
  • محمدامین جعفری، محمد امینی، احد نظرپور، محسن گلریز صفحات 502-519

    کمربند فلززایی ملایر-اصفهان میزبان ذخایر سرب و روی زیادی با سنگ میزبان رسوبی است. علاوه بر کانه زایی سرب و روی، در این پهنه کانه زایی مس، کروم، طلا، آهن، منگنز و تنگستن با سنگ میزبان های مختلفی نیز صورت گرفته است. در مطالعه حاضر با استفاده از داده های مغناطیس سنجی هوابرد، مناطق امیدبخش معدنی در پهنه ملایر-اصفهان معرفی شده اند. با استفاده از فیلترهای برگردان به قطب، سیگنال تحلیلی و مشتق قایم پردازش و تفسیر داده های مغناطیس هوابرد صورت گرفت. نقشه حاصل از مشتق قایم به عنوان نقشه نهایی برای بارزسازی آنومالی های حاصل از داده های مغناطیس هوابرد در نظر گرفته شده است. با توجه به رسوبی بودن پهنه ملایر-اصفهان و اینکه کانی های موجود در این سنگ ها خاصیت مغناطیسی کمی از خود نشان می دهند، آنومالی های بدست آمده با برخی از کانسارهای سرب و روی همپوشانی بالایی نشان نمی دهند. توده آذرین موجود در بخش شمال غرب منطقه مورد مطالعه با آنومالی های بدست آمده از مشتق قایم همپوشانی بالایی نشان می دهد که این بدیل وجود کانی هایی با خاصیت مغناطیسی بالا در این توده است. آنومالی های حاصل از فیلتر مشتق قایم با کانسارهای آهنی بیشتر از کانسارهای سرب و روی مثل کانسار آهن شمس آباد و اخترچی، کانسار طلای آستانه و موته، کانسار تنگستن روشت، کانسار مس قلعه عرب، کانسارهای سرب و روی آهنگران، صالح پیغمبر، آب باغ، دردهانه، خان آباد و لکان تطابق نشان می دهد. بطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد در قسمت های شمال غرب، مرکز و جنوب شرق پهنه فلززایی ملایر-اصفهان مناطقی به عنوان آنومالی های جدید وجود دارند که می توان برای صحت سنجی این مناطق از نمونه برداری و طیف سنجی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پتانسیل یابی، مغناطیس هوابرد، مغناطیس سنجی، کانه زایی، ملایر-اصفهان
  • محمدرضا اصغری، داود جهانی*، سید جمال الدین شیخ زکریایی، مهران آرین، سید محسن آل علی صفحات 520-536

    در این مطالعه، جهت بررسی چینه نگاری سکانسی و تاثیر آن بر کیفیت مخزنی سازند سروک، 3 چاه از یک میدان نفتی در دشت آبادان موردمطالعه قرار گرفت. در مجموع 11 میکروفاسیس در سازند سروک شناسایی شد که در زیر محیط های حوضه، رمپ بیرونی، رمپ میانی و رمپ درونی ته نشست پیدا کرده اند. بر اساس شواهدی چون وجود خاک دیرینه، برشی شدن، تخلخل های متیوریک و کارستی شدن، 4 ناپیوستگی در این چاه ها شناسایی شد که عبارت اند از: ناپیوستگی سنومانین زیرین، ناپیوستگی سنومانین میانی، ناپیوستگی مرز سنومانین-تورونین و ناپیوستگی تورونین میانی. با توجه به رخساره های شناسایی شده، ناپیوستگی ها، نمودار لاگ گاما و مشاهده مغزه ها، 4 سکانس رسوبی رده سوم در این چاه ها شناسایی گردید: سکانس اول به سن آلبین بالایی-سنومانین زیرین، سکانس دوم به سن سنومانین میانی، سکانس سوم به سن سنومانین بالایی و سکانس چهارم به سن تورونین زیرین تا میانی. با توجه به ناپیوستگی های شناسایی شده، تمام مرزهای سکانسی از نوع SB1 می باشند، به استثناء مرز زیرین سکانس اول که از نوع SB2 می باشد. رخساره های بخشTST سکانس های اول و دوم، کیفیت مخزنی پایینی دارند، درحالی که TST سکانس های سوم و چهارم دارای کیفیت مخزنی خوب تا عالی هستند (به دلیل حضور رخساره های رودیستی دانه پشتیبان). HST سکانس های سوم و چهارم دارای بهترین کیفیت مخزنی در این سازند هستند. در زیر ناپیوستگی ها (خصوصا زیر ناپیوستگی های سنومانین بالایی و مرز سنومانین-تورونین) کیفیت مخزنی به دلیل توسعه فرایندهای دیاژنزی متیوریک (کارستی شدن و وجود تخلخل های قالبی و انحلال های وسیع و بزرگ حفره ای) افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: سروک، چینه، آبادان، زاگرس، سازند
  • منیر مجرد*، صمد علی پور صفحات 537-556
    گارنت آمفیبولیت های هال هال چالدران از اجزاء آمیزه رنگی مزوزوییک، از نظر زمین شیمی و نیز توزیع ابعاد بلوری (CSD) بررسی شدند. این سنگها سرشار از گارنت (آهن و منگنزدار) و آمفیبول سبز/ آبی بوده و کمتر دارای پلاژیوکلاز، کلریت، اپیدوت و کانیهای تیره با بافت پورفیروبلاستی و سوگیرش ناشی از دگرگونی ناحیه ای می باشند. این سنگها از نوع ارتوآمفیبولیت با سنگ مادر بازالت تولییتی بوده که در یک محیط درون صفحه ای همراه با آغشتگی شدید با اجزاء پوسته ای تشکیل شده است. گارنت با فراوانی قابل توجه (ناشی از دسترسی به مواد مناسب)، الگوی CSD خطی با شیب 3- برای نمونه های دانه درشت تر تا 7- برای سنگهای دانه ریزتر دارد. نسبت نرخ هسته بندی به رشد برای این کانی ها 4 تا 7 برابر بوده است. هسته های متعدد در نتیجه درجه بالای خروج از حالت تعادل در سنگ تشکیل شده و ریخت شناسی منظم بلورها حاکی از تبلور تحت شرایط کنترل بین دانه ای (و نه انتشار سیال) است
    کلیدواژگان: توزیع اندازه بلوری (CSD)، نرخ هسته بندی و رشد، گارنت، آمفیبولیت، هال هال چالدران
  • ذوالفقار عیوضی نژاد، بهرام علیزاده، مجید علیپور* صفحات 557-572
    در این مطالعه، به بررسی پتانسیل هیدروکربن زایی و محیط رسوبگذاری سازند لافان در میدان نفتی بینک پرداخته شده است. براساس نتایج حاصله از راک ایول 6، نوع کروژن سازند لافان تلفیقی از نوع IIو III می باشد. براساس تقسیم بندی سنگ منشاء از لحاظ محتوی کل کربن آلی (TOC) سازند لافان در محدوده خوب تا بسیار خوب قرار می گیرد. پتانسیل هیدروکربن زایی سازند لافان با توجه به نمودار تغییرات S1+S2 در برابرTOC نشان می دهد که سازند لافان در میدان نفتی بینک دارای پتانسیل هیدروکربنی ضعیف تا عالی می باشد. با این حال ارزیابی کیفی پتروگرافی آلی نشان داد که اجزای اصلی مواد آلی در این سازند عمدتا شامل اینرتینایت (Inertinite)، بیتومینایت (Bituminite) و همچنین مقدار جزیی ماده آلی آمورف (Amorphous) می باشد. وجود لیپتینایت ها و اینرتینایت ها در کنار یکدیگر تصدیق کننده مخلوط کروژن نوع II و IV در سازند مورد مطالعه می باشد. همچنین حضور بیتومینایت در نمونه های مورد مطالعه بر نتایج حاصل از آنالیز راک ایول تاثیر زیادی گذاشته است. بدین ترتیب بهتر است برای ارزیابی صحیح ویژگی های ژیوشیمیایی سازند لافان، از نتایج پتروگرافی آلی در کنار نتایج حاصل از پیرولیز راک ایول استفاده شود. بر همین اساس، نتیجه گرفته می شود که ماده آلی موجود در سازند لافان عمدتا از اینرتینایت تشکیل شده و فاقد پتانسیل هیدروکربن زایی قابل توجه می باشد. با در نظر گرفتن شکل عمومی کروماتوگرام های به دست آمده از آنالیز PY-GC می توان گفت که محیط رسوبگذاری اولیه سازند لافان، محیط دریایی اکسیدان می باشد. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند برای شناخت بهتر سیستم هیدروکربنی کرتاسه در منطقه مورد مطالعه مفید باشد.
    کلیدواژگان: سازند لافان، ارزیابی سنگ منشاء، پیرولیز راک ایول 6، پتروگرافی آلی، پیرولیز کروماتوگرافی گازی
  • میثاق میرزایی، احمد ادیب*، پیمان افضل، اسماعیل رحیمی، قدرت الله محمدی صفحات 573-588
    کانسار آهن جلال آباد در 38 کیلومتری شمال غربی شهرستان زرند با حدود 200 میلیون تن ذخیره سنگ آهن با عیار متوسط 2/46 درصدآهن، 98/0درصد گوگرد و 07/0درصد فسفر یکی از هفت کانسار مهم آهن در ایران مرکزی می باشد. سنگهای معدنی این محدوده شامل سنگ آهن پر عیار اکسیده کم گوگرد، سنگ آهن پر عیار مگنتیتی گوگرد دار و سنگ آهن کم عیار مگنتیتی سیلیس دار می باشد. جدایش زون های کانه زایی بر اساس گستردگی کانه و باطله زمین شناختی برای برنامه ریزی تولید و عملیات حفاری در معادن حایز اهمیت است. هدف اصلی این پژوهش جدایش و تفکیک زون های معدنی بر پایه فراوانی و گسترش فصایی کانه و باطله معدنی با استفاده از روش مدلسازی فرکتالی در کانسار است. مدل فرکتالی عیار-حجم (C-V) برای عناصر آهن، گوگرد و فسفر ، نشان داد که مناطق کانی سازی اصلی معدنی دارای محدوده بهینه عیاری برای این عناصر به ترتیب Fe ≥ 51، S ≤0.7 و P ≤0.4 درصد است که با زون های چهارم و پنجم جامعه های بدست آمده از مدل بلوکی آهن به عنوان کانه اصلی در ارتباط هستند. باطله های زمین شناسی نیز زون های اول و دوم را تشکیل می دهند و برای زون سوم نیز می توان بر اساس تغییرات اقتصادی مرتبط با زمان و شرایط بازار تصمیمات بهینه اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: کانه، باطله زمین شناسی، مدل فرکتالی، عیار حجم، جلال آباد
|
  • Baharak Mahzi, Hossein Kouhestani *, MirAliAsghar Mokhtari Pages 365-392

    The Zajkan base (± precious) metal deposit is located in the Tarom-e-Sofla part of the Qazvin province, and is part of the Tarom-Hashtjin metallogenic belt (THMB). The THMB has been documented as one of the most important epithermal metallogenic belts in Iran (Ghorbani, 2013; Kouhestani et al., 2018) that host numerous epithermal precious and base metal deposits (i.e., Rashtabad, Gulojeh, Aqkand, Aliabad–Khanchy, Chodarchay, Khalyfehlou, Chargar, Lubin-Zardeh, Marshoun, Abbasabad, Zehabad, and Shah Ali Beiglou).Mining at Zajkan started around 1970 and continued to the beginning of 1980s. Recent exploration work at the Zajkan deposit started from 2017 by Roy Godaz Company, and the deposit is still under exploration. In this paper, we present detailed geology and mineralization characteristics of the Zajkan deposit along with geochemical and fluid inclusions data to investigate ore genesis of the deposit. These results may have implication for the regional exploration of epithermal deposits in the THMB.

    Keywords: Base metal mineralization, Intermediate-sulfidation, Epithermal, Tarom‒Hashtjin, Zajkan, Qazvin
  • Farah Jalili *, Marziyeh Notghi Moghaddam, Saeedeh Senemari Pages 393-406
    In this research biostratigraphy of the Eocene deposits of the Eastern margin of Lut Block based on calcareous nannofossils in Alanj stratigraphic section was investigated to determine the biozones and finally exact age of these deposits based on them.The Eocene deposits in this stratigraphic section are about 633 m thickness, and lithological composition mainly contain shale and marl with intercalations of sandstone and sandstone unites. According to taxonomical studies, 45 nannofossil species belong to 20 genera in Alanj stratigraphic section were identified and photographed. Based on the identified species, in north Alanj stratigraphic section biozones were divided as follows:Discoaster binodosus Zone (NP11), Tribrachiathus Orthostylus Zone (NP12), Dicoaster lodoensis Zone (NP13), Discoaster sublodoensis Zone (NP14), Nannotetrina fulgens Zone (NP15), Discoaster taniinodifer Zone (NP16), Discoaster saipanensis Zone (NP17), Chiasmolithus oamaroensis Zone (NP18), Isthmolithus recurvus ZONE (NP19) According to the identified biozons, the age of this sequence, Ypresian (early Eocene) to Periabonian (Late Eocene) is suggested for the studied thickness
    Keywords: Nannostratigraphy, Eocene, Lut Block, Alanj, Calcareous nannofossils
  • Mehdi Karami *, Iman Aghamolaie, Naser Hafezi Moghaddas, Gholamreza Lashkaripour Pages 407-423
    Many researchers have studied subsurface stratigraphy by approaching three-dimensional geological models in recent decades to overcome the complex nature of the subsurface. In many urban areas, specific three-dimensional spatial models have been developed that are used to predict land conditions, reduce risk, and uncertainty in urban planning. In this study, geological, geotechnical and geophysical analyzes were used based on data collected from 20 geotechnical boreholes and 29 geoelectric soundings around Zarand wide. Having statistically geotechnical and geophysical parameters of the soil estimated (such as liquid limit LL%, plasticity index PI %, moisture content w%, dry density γd, soil shear strength parameters of C and ϕ◦, modified standard penetration resistance N (60) and electrical resistance of the ground Ωm) and using the weighted moving average interpolation method (kriging), two-dimensional maps and three-dimensional spatial distribution of soil properties were prepared by which the problematic soils were identified. The results of spatial distribution and trenches to a depth of 15 meters show that the soils of Zarand are of Cl, CL-ML, SC, SC-SM and ML. According to the classification maps of the dominant soil texture and density as well as ASTM regulation (2002), these soils are in the range of medium collapsibility. In addition, regarding classification map of soil corrosion obtained from moisture content and the same electrical resistance levels of the ground to an average depth of 4 meters, surface soils were mainly located in the range of moderate to high corrosive according to BS-7361 and ASTM STP 1013 standards.
    Keywords: geological hazard, Three-Dimensional Model, Geotechnical, geophysical characteristics, Problematic Soil, Zarand city
  • Farzaneh Nouri Nav, Hossein Kouhestani *, MirAliAsghar Mokhtari, Afshun Zohdi Pages 424-451

    The Qarkhotlou bauxite deposit occurs as a semi-continuous horizon situated along the parallel unconformity surfaces between Ruteh and Shemshak Formations. Based on color, facies and textural features, three distinct bauxitic facies are distinguished in the Qarkhotlou deposit, which is, from bottom to top include: (1) lower red-brown pisolitic bauxite, (2) middle red bauxite and (3) upper brick-yellow bauxite. Hematite, goethite, boehmite, diaspore, kaolinite, and pyrophillite are the major mineral components in the Qarkhotlou bauxite ores; muscovite-illite, anatase, rutile, and chlorite are minor minerals. Petrographic observations indicate that panidiomorphic, microgranular, pelitomorphic, pisolitic, and oolitic are the main texture-forming components in the Qarkhotlou ores. These ore textures suggest that the bauxite material has an authigenic origin. However, the existence of clastic assemblages in the pelitomorphic matrix, as well as flow and breccia textures of the ore indicate that the bauxite at Qarkhotlou was locally experienced transportation and re-deposition. Geochemical data indicate that the Qarkhotlou bauxite deposit has bauxite and bauxitic clay compositions, and suggests that trachy andesibasalt lavas are the main component of their parent material. This data reveals that the bauxite horizon at Qarkhotlou formed in pH of 4 to 7 and Eh of 0.4 to 0.6 and experienced a moderate degree of lateritization. The bauxite samples and trachy andesibasalt lava show similar chondrite-normalized REE patterns indicating that they are genetically related. The petrographical, textural and geochemical studies of the Qarkhotlou deposit indicate that this deposit can be classified as Mediterranean karst bauxite.

    Keywords: Karst bauxite, Mineralogy, Geochemistry, Permo-Triassic, Qarkhotlou, Zanjan
  • Hassan Alizadeh *, Mohammad Aryamanesh, Fatemeh Ansari Pages 452-467

    The study area is located in the central Alborz region, 36.5 to 37 north latitude and 50 to 51 east longitude of the Greenwich meridian. The objectives of this study is to identify the structural lineaments in the study area, using aerial magnetic data and investigate the tectonic relationship of magnetic lineaments with hidden faults. Aerial photographs, satellite images, existing maps including topographic maps and geological maps were studied to determine the main structures. The location of the previously identified faults was reviewed and using aerial geophysical maps, the structural lineaments of the area were visually extracted using the Geosoft software version 1.1 Oasis montaj 4.1 (Geosoft). The maps of magnetic lineaments, and the maps of the magnetic stress nodes were matched Using the Geographic Information System (GIS) and the overlap method, the maps of the surface epicenter. Two methods of combination and analysis of magnetic stress nodes and magnetic lineaments were used for identify the hidden faults in the region. The location of the lines or linear zones that common to all three maps indicates the location of new surface faults and old faults, and the rest of the lines are hidden faults. Based on this, structural hazards, hidden faults and seismic springs were identified.

    Keywords: Central Alborz, Ramsar, Aerial Geophysics, Magnetic Lineaments, Hidden Fault
  • Zahra Sadeghizadeh *, Seyed Hussein Mojtahedzadeh, Abdulhamid Ansari, Amin Hussein Morshedi Pages 468-488

    In recent years, exploration methods based on studies of alterations due to hydrocarbon leakags from reservoir to the surface have been considered. Since these leaks occur as vertical chemnies upon the oil traps, these seeps have a relative adaptation to the position of hydrocarbon reservoirs. The purpose of this study was to process and interpret the geological, remote sensing, surface geochemical exploration data of Moghan sedimentary basin and then match the results of these data with possible hydrocarbon rich areas. In remote sensing studies, band ratio methods, RGB color composition and principal component analysis were used to identify ferrous iron, carbonate replacement by gypsum and clay minerals alterations. Also, surface magnetic anomalies were identified by applying analytical signal analysis, first derivative and continues highpass filter on ground magnetic data. Adaptation of concentration of positive geochemical anomalies first to the anticline layer and then to the combined faults and anticline layer showed that alteration of carbonate minerals and illite were the most significant altered zone observed upon the anticlines, and Ferrous iron and the surface magnetic anomalies are the least of them. Also, the concentration of positive geochemical anomalies on the anticline is higher than the area without anticline and if the faults are used, this concentration will almost double. It proves the possible leakage of hydrocarbons from the reservoirs to the surface and the creation of geochemical anomalies above them. This finding can help to locate the approximate location of underground reservoirs and significantly reduce the cost of drilling operations.

    Keywords: Hydrocarbon seepage, Surface geochemistry, Remote Sensing, Magnetometry, Hydrocarbon exploration
  • Maryam Ahankoub *, Farimah Ayati, Atefeh Mohamadi Pages 489-501
    Shurab Kabir manganese deposit is located 60 km northeast of Shahrekord, the center part of Sanandaj-Sirjan zone. The oldest rocks include metamorphic shale, sandstone, limestone and dolomites of Permian. Permian units have been thrusted on the younger units (Jurassic shale, sandstone, and conglomerates with andesitic intercalation) by trust faults. Mineralization has occurred at sedimentary and metamorphic units as veins, masses and stockwork. The mineralization contains pyrolusite, psilomelane, manganite and goethite, hematite, magnetite with calcite and quartz. Alterations is carbonate and siliceous. The primitive mantle normalized pattern of REE indicates negative Ce anomaly due to oxidation and acidic environment, and a weak negative Eu anomaly due to the distance of hydrothermal fluid from the origin. also primitive mantle normalized pattern of elements of the studied samples show enrichment of Ba, La, Sr, Pb and depletion of Ti, Nb, Rb, Ce and Nb. All of data, field, microscopic and geochemical data indicate hydrothermal fluids for formation Shurab Kabir Mn deposit.
    Keywords: Mn Mineralization, hydrothermal, Shurab Kabir, Shahrekord, Sanandaj-Sirjan, Iran
  • Mohammadamin Jafari, Mohammad Amini, Ahad Nazarpour, Mohsen Golriz Pages 502-519

    The Malayer-Esfahan metallogenic belt hosts large deposits of Zn-Pb with sedimentary host rocks. In addition to Zn-Pb mineralization, Cu, Cr, Au, Fe, Mn, W have been mineralized in this area with different host rocks. In the present study, using airborne magnetic data, promising mineral areas in Malayer-Esfahan metallogenic zone have been introduced. Using reduction to pole (RTP) filters, signal analytical and vertical derivative were processed and airborne magnetic data were interpreted. The map derived from the vertical derivative is considered as the final map to identify anomalies resulting from airborne magnetic data. Due to the sedimentary nature of the Malayer-Esfahan area and the fact that the minerals in the rocks of this area usually have low magnetic properties, the anomalies obtained from the airborne magnetic data showed a relative overlap with some the Zn-Pb deposits in the area; According to this case, the anomalies obtained in this study can be used to identify iron reserves other than Zn-Pb in this area. Anomalies resulting from the vertical derivative filter with iron deposits more than Zn-Pb deposits such as Shams-Abad and Akhtarchi Fe deposits, Astaneh and Muteh Au deposits, Rousht W deposit, Ghaleh-Arab Cu deposit, Ahangaran Zn-Pb deposits, Saleh-Payghambar, Ab-Bagh, Dardahaneh, Khan-Abad, Lakan and etc show overlap. In general, the results of this study showed that in the northwestern, central, and southeastern parts of the Malayer-Esfahan metallogenic zone, there are areas as new and hidden anomalies that can be used for sampling of promising mineral areas by sampling and spectroscopy.

    Keywords: Potential detection, Airborne magnetic, Magnetometry, Mineralization, Minerals, Malayer-Esfahan
  • MohammadReza Asghari, Davod Jahani *, Seyed Jamal Aldin Sheikh Zakariaii, Mehran Arian, Mohsen Ale Ali Pages 520-536

    In order to investigate sequential stratigraphy and its influence on the reservoir quality of the Sarvak Formation (Sarvak Formation), some 3 wells which were drilled in one of oil fields in the Abadan Plain have were in this work. On the basis of evidences like palaeosoil, brecciation, meteoric porosity and karstification, 4 discontinuities were identified in the wells as: Lower Cenomanian discontinuity, Middle Cenomanian discontinuity, Cenomanian-Turonian and Middle Turonian discontinuities. With respect to the identified facies, discontinuities, gamma log diagram and core samples, 4 sedimentary sequences of 3rd order were identified in the wells as: The 1st sequence of Upper Albian, Lower Cenomanian age, the 2nd sequences of Middle Cenomanian age, the 3rd sequences of Upper Cenomanian age, the 4th sequences of through Middle Turonian age. The entire sequential boundaries are of SBI type as per the identified discontinuities, exclusive of the lower boundary of the 1st sequence which is of SB2 type. The facies which belong with the TST portion of the 1st and 2nd sequences are of low reservoir quality, whilst the TST of the 3rd and 4th sequences have good to high reservoir quality (owing to the presence of grain-supported rudistic facies). The HST of the 3rd and 4th sequences has the greatest reservoir quality in the study formation. In sub-discontinuities, notably in those of Upper Cenomanian and Cenomanian-Turonian boundary, reservoir quality has markedly risen due to the development of meteoric diagenetic processes, viz. karstification, moldic porosity and widespread and large vuggy solutions.

    Keywords: Sarvak, Sequence, Stratigraphy, Abadan, Zagros
  • Monir Modjarrad *, Samad Alipour Pages 537-556
    The Hal Hal Chaldoran garnet amphibolites, one of the Mesozoic colored mélange components, are investigated for their geochemistry and crystal size distribution (CSD). These rocks are rich in (Fe-Mn rich) garnet and green/blue amphiboles and have less plagioclase, chlorite, epidote and opaque minerals have porphyroblastic texture and foliation due to regional metamorphism. The rocks are ortho-amphibolites which have a tholeiitic basalt protolith formed on an intra-plate setting with a high degree of crustal contamination. The garnet with considerable abundance (due to access to suitable materials and mechanism) show a linear CSD pattern with a slope of -3 for coarse-grain samples up to -7 for finer grain rocks. The ratio of nucleation to growth rates for these minerals is 4 to 7 times. Multiple nuclei were formed by a large degree of overstepping in the rocks and regular morphology of the grains indicates crystallization under crystal interface control (not fluid diffusion control).
    Keywords: Crystal Size Distribution (CSD), Nucleation, growth rate, Garnet, amphibolite, Hal Hal Chaldoran
  • Zolfaghar Eivazi Nezhad, Bahram Alizadeh, Majid Alipour * Pages 557-572
    In this study, the hydrocarbon potential and depositional environments of the Laffan Formation in the Binak Oilfield is investigated. Rock-Eval pyrolysis results indicate that the Laffan Formation contains a mixed type II/III kerogen. Based on the classification of the source rock in terms of total organic carbon (TOC) content, the Laffan Formation can be classified as a good to very good source rock. According to the plots of S1+S2 versus TOC, the Laffan Formation has weak to excellent hydrocarbon potential in the Binak Oilfield. However, organic petrographic inspections showed that the main components of the organic matter are inertinite, bituminite along subordinate amounts of amorphous organic matter. The predominance of Inertinites together with minor Liptinites confirms the type II and IV kerogen mixture in the studied formation. It is noteworthy that the presence of bituminite has a noticeable impact on the results of Rock-Eval pyrolysis. Therefore, in this study, the organic geochemistry of the Laffan Formation was evaluated using organic petrographic results. Accordingly, it is concluded that the organic matter in the Laffan Formation consists mainly of inertinite and bituminite with minor amounts of Liptinites. Therefore, significant hydrocarbon generation potential cannot be expected from this formation in the Binak Oilfield. Considering the public shape of the chromatograms obtained from PY-GC analysis, which show that the initial depositional environment of the Laffan Formation was predominantly oxic marine. The results of this study can be useful for better understanding the Cretaceous hydrocarbon system in the study area.
    Keywords: Laffan Formation, Source Rock Evaluation, Rock-Eval 6 Pyrolysis, organic petrography, Pyrolysis-Gas Chromatography
  • Misagh Mirzaei, Ahmad Adib *, Peyman Afzal, Esmaeil Rahemi, Ghodratolah Mohammadi Pages 573-588
    Jalal Abad iron deposit is located in 38 km northwest of Zarand city with about 200 million tons of iron ore reserves with an average grade of 46.2% iron, 0.98%, sulfur and 0.07% phosphorus. It is one of the seven important iron deposits of central Iran. The rock types of this area include low-sulfur oxide high-grade iron ore, sulfur-containing high-grade iron ores and low-grade silicate magnetite iron ores. Separation of mineralized zones based on the extent of ore and geological gangues is important for mine planning and drilling operation in mines. The main purpose of this study is the separation of mineralized zones based on the frequency and spatial expansion of mineral ores and gangues using fractal modeling in the deposit. The concentration-volume (C-V) fractal model was used for iron, sulfur and phosphorus in this deposit. These results showed that the main mineralized zones have a grading range as Fe ≥ 51, S ≤0.7 and P ≤0.4%. The fourth and fifth populations obtained by the iron block model are related as the main ores. Gangues and weakly mineralized zones also indicated at the first and second zones. Finally, optimal decisions can be made based on economic changes related to time and market conditions, for the third zone.
    Keywords: Ore, Gangues, Fractal model, Concentration-volume, Jalal Abad