فهرست مطالب

دانش انتظامی مازندران - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1401)

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی احمدی بالادهی صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی رابطه بین ابعاد پیش گیری انتظامی از جرم با احساس امنیت اجتماعی شهروندان شهرهای ساحلی نوشهرو چالوس انجام گرفته است.

    روش

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان مراجعه کننده به کلانتری های شهرهای ساحلی نوشهرو چالوس در سال 1400 بوده اند که 165 نفر از آنان با استفاده از جدول کرجسی مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. روایی پرسش نامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسش نامه پیش گیری انتظامی از جرم 74/0 و پرسش نامه احساس امنیت 86/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار اس پی اس اس و از آمار استنباطی شامل (ضریب هم بستگی پیرسون، رگرسیون و فریدمن) استفاده شده است.

     یافته ها:

    یافته های پژوهش نشان می دهد که، پیش گیری انتظامی از جرم بر احساس امنیت در بین شهروندان شهر نوشهر و چالوس رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. هم چنین ابعاد پیشگیری انتظامی از جرم بر احساس امنیت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری دارند. با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیش ترین میانگین اختصاص به شناخت مردوم از وظایف نیروی انتظامی، تعامل پلیس با سازمان های دولتی و در نهایت ضابطه مندی پلیس قرار داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که هر چه قدر پیش گیری انتظامی از جرم بیش تر باشد میزان احساس امنیت اجتماعی شهروندان بیش تر می شود و با افزایش پیش گیری انتظامی از جرم، شهروندان شهر نوشهرو چالوس احساس امنیت اجتماعی بیش تری می کنند.

    کلیدواژگان: پیشگیری انتظامی، احساس امنیت اجتماعی، شهرهای ساحلی نوشهرو چالوس
  • مجتبی راست خدیو صفحات 29-50
    زمینه و هدف

    احساس نشاط یکی از مهم ترین پشتوانه های ما برای مقابله با مشکلات است. نشاط واقعی به این بستگی دارد که انسان نیازهای درونی و پنهانی خود را از طریقی که جامعه و هنجارهای معمول آن را قبول دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر احساس امنیت اجتماعی بر نشاط اجتماعی است.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه اجرای پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی- هم بستگی است. جامعه آماری در این پژوهش، متشکل از جوانان بین 18 تا 45 سال شهرهای ساحلی نوشهر و چالوس به تعداد 95000 بوده اند و برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری کوکران استفاده شده که تعداد 382 نفر برآورد که این تعداد با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه پژوهش گرساخته احساس امنیت اجتماعی و پرسش نامه استاندارد آکسفورد نشاط اجتماعی بود که روایی آن با به کارگیری روش اعتبار محتوا و پایایی آن ها با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیه ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس به کار گرفته شد.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش حاکی از آن است احساس امنیت اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر نشاط اجتماعی جوانان نوشهر و چالوس می گذارد. از طرف دیگر، یافته های پژوهش براساس آزمون فریدمن نشان داد تعامل اجتماعی با ضریب 22/3 در اولویت اول قرار دارد، در نتیجه احساس امنیت اجتماعی بیش ترین اثر را بر تعامل اجتماعی دارد و در ادامه آراستگی ظاهری با ضریب 09/3 در اولویت دوم و رضایت از زندگی با ضریب 79/2 در رتبه پنجم و پایانی قرار دارد در نتیجه احساس امنیت اجتماعی کم ترین اثر را بر رضایت از زندگی دارد.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد که هرچه جوانان از احساس امنیت اجتماعی بالاتری برخوردار باشند. نشاط اجتماعی بهتری دارند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، رضایت از زندگی، آراستگی ظاهری، نشاط اجتماعی، شهرهای نوشهر و چالوس
  • حدیثه رمضانی فر صفحات 51-78

    شهرهای ساحلی به دلیل برخورداری از جاذبه های بالای گردش گری از مهم ترین مراکز جذب گردش گر محسوب می شوند. سواحل شمالی نیز به دلیل نزدیکی با مناطق کوهستانی از شرایط آب و هوایی بسیار خوبی برخوردار هستند. ولی این سواحل نیز مانند مکان های دیگر، دارای کمبود امکانات و محدودیت های خاص خود بوده که در این پژوهش سعی شده با شناخت امکانات و محدودیت ها بتوان راه کار مناسبی را برای توسعه گردش گری در منطقه ارایه داد. روش پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی با تاکید بر نظرات اندیشمندان و کارشناسان مرتبط با فعالیت های گردش گری است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مطالعات میدانی و مصاحبه با کارشناسان و مسیولین و تکمیل جداول چهارگانه مدل SWOT صورت می گیرد. در نهایت یافته ها در چهار بخش نقاط ضعف، قوت، تهدید و فرصت جمع بندی می شود تا براساس یافته ها، برنامه ریزی راهبردی برای توسعه فعالیت های گردش گری ساحلی در شهرستان تنکابن ارایه شود. با توجه به نظرات متخصصان در حوزه گردش گری راهبرد مورد استفاده جهت توسعه گردش گری راهبرد تهاجمی است.

    کلیدواژگان: توسعه گردش گری، مناطق ساحلی، مدیریت راهبردی، منطقه غرب مازندران
  • صالح غفاری چراتی، کاظم رجب زاده چناری، فاطمه رجب زاده صفحات 79-110

    پلیس جامعه محور به عنوان رهیافت نوین رویکردهای پلیسی دارای کارکرد مثبتی در قبال رفتارهای غیر و ضد اجتماعی است. تا پیش از این گفتمان نوین پلیس که مشارکت گرا و مبتنی بر صلح و سازش و میانجی گری است، رویکردهای پیشین پلیس که بیش تر دارای جنبه اقتدارگرایی بودند، در مبارزه با انحرافات و جرایم بر می خواستند و عمدتا نیز واکنش ها به صورت سرکوب گرایانه بود. رویکرد اجتماع محوری پلیس از دو جهت حایز اهمیت است. ابتدا از آن جهت که علاوه بر رفتارهای ضد اجتماعی (جرم) در قبال رفتارهای غیر اجتماعی (انحراف) نیز مدخلیت دارد. در ثانی این رویکرد مبتنی بر تدابیر پیش گیرانه با ابزار و اهرم های اجتماع محوری با رهیافت تربیتی- اصلاحی است. سوال اصلی نوشتار این است که که رهیافت اجتماع محوری پلیس در پیش گیری از انحرافات به ویژه خودکشی چه نقشی دارد؟ نوشتار حاضر با روش تحلیلی-توصیفی و با جمع آوری اسناد کتابخانه ای و منابع مرتبط و با هدف برجسته سازی نقش پلیس اجتماع محور در پیش گیری از انحرافات و به طور ویژه عمل خودکشی به بررسی جامعه شناختی- جرم شناختی مطالب برآمد. در نهایت یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است پاسخ مثبت و مطلوب در قبال انحرافات، پاسخ های اجتماع محوری است. پلیس اجتماع محور که در چارچوب برنامه های پیش گیرانه و با رهیافت های مشارکتی و ترمیمی سعی در پیش گیری از وقوع انحرافات و انتشار تفکرات منحرفانه دارد، به نظر گفتمان عملی اش برای نظام عدالت کیفری ایران ضروری به نظر می رسد و این رویکرد نوین پلیس از جهت پیش گیری در قبال انحرافات جدای از بروز و ظهورش در سیاست جنایی اجرایی می بایستی در دو سطح دیگر سیاست جنایی (تقنینی و قضایی) نیزبه منصه ظهور برسد.

    کلیدواژگان: پیش گیری از جرم، انحراف، پلیس جامعه محور، خودکشی
  • الهام داداشی سلوکلایی، مریم السادات موسوی صفحات 111-142
    زمینه و هدف

     یکی از عوامل موثر در پایداری هر مقصد گردش گری سنجش رضایت مندی گردش گران از آن مقصد گردش گری است. یکی از رایج ترین روش ها برای تعیین میزان ارضای نیازها و خواسته ها از طریق خدمات ارایه شده توسط سازمان ها، سنجش رضایت مندی است. یکی از مهم ترین خدمات قابل ارایه در صنعت گردش گری در شهرهای ساحلی استان مازندران؛ خدمات امنیتی-سیاحتی است. پژوهش حاضر با هدف سنجش رضایت مندی مردم از ارایه خدمات امنیتی- سیاحتی و شناسایی زمینه های بهبود و توسعه خدمات آن در شهرهای ساحلی استان مازندران انجام یافت.

    روش

      روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی-پیمایشی با سه متغیر رضایت مندی، خدمات امنیتی و خدمات سیاحتی است. است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه استاندارد است که روایی پرسش نامه با بهره گیری از روش محتوایی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ تایید شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه گردش گران داخلی و خارجی استان مازندران در سال 1399 تشکیل می دهند که با استفاده از جدول مورگان، حجم نمونه 384 نفر انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای، رگرسیون خطی چند متغیره و آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها:

     معنی داری وجود مولفه فرآیند دسترسی خدمات سیاحتی، جاذبه های گردش گری، کیفیت و تعداد مراکز اقامتی و پذیرایی، امنیت اجتماعی و امنیت روانی در مدل های رگرسیونی تایید شد. مقدار ضریب پارامتر برای این متغیرها به ترتیب برابر با 106/0، 135/0، 062/0، 120/0 و 196/0 است که می توان بر اساس آن بیان کرد که با افزایش یک واحد در مقدار این متغیرها 106/0، 135/0، 062/0، 120/0 و 196/0 واحد به مقدار رضایت مندی گردش گران افزوده می شود.

    نتیجه گیری:

    رضایت مندی مردم از خدمات امنیتی در شهرهای ساحلی استان مازندران در وضعیت مطلوبی بوده و هم چنین رضایت مندی مردم از خدمات سیاحتی در شهرهای ساحلی استان مازندران نیز مطلوب بوده است.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، خدمات سیاحتی، خدمات امنیتی، شهرهای ساحلی
  • عبدالله اکبری، مطهره مهدوی، سکینه مهدوی صفحات 143-164
    هدف و زمینه

    امنیت و گردش گری، پارامترهای یک معادله هستند که نسبتی مستقیم باهم دارند در واقع همان طور که یکی از عوامل مهم توسعه گردش گری وجود امنیت است، رونق گردش گری در یک منطقه و تردد گردش گران در یک مقصد، موجب به وجود آمدن امنیت می شود. پژوهش حاضر با هدف تاثیر احساس امنیت بر توسعه گردش گری در بسترهای سدبندان ها و رودخانه های شهرستان سوادکوه شمالی صورت گرفته است.

    روش ها:

    روش پژوهش این مقاله توصیفی تحلیلی و نوع پژوهش کاربردی است. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه گردش گراننطقه سدبندان ها و حریم رودخانه های شهرستان سوادکوه شمالی در سال 1401 است که 220 نفر از گردش گران که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند، تشکیل داده اند. داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه ساختاریافته جمع آوری و روایی محتوایی گویه های پژوهش از طریق ضریب لاوشه تایید شد. پایایی گویه ها از طریق پایایی هم سانی درونی، مشخص شد که بالاتر از 7/0 است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری انجام شدند.

    یافته ها:

    یافته ها نشان داد که احساس امنیت گردش گران در توسعه گردش گری تاثیر مثبت داشته است. هم چنین ضریب تعیین بیان گر آن است شاخص های امنیت تعامل و ارتباط با جامعه میزبان، شاخص های امنیت حمل ونقل بیش ترین تاثیر را بر توسعه گردش گری دارند.

    نتیجه گیری:

    نتایج به دست آمده بیان گر آن است که بین مولفه های امنیت اجتماعی و توسعه گردش گری در سطح معناداری 01/0 رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارتی هر مقدار امنیت اجتماعی گردش گران افزایش یابد به همان اندازه تمایل آن ها به سفر به این مناطق بیش تر است.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، توسعه گردش گری، سدبندان ها و حریم رودخانه ها، سوادکوه شمالی
|
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi Pages 1-28

    The presented research is conducted with the purpose of evaluating the relationship between the dimensions of police crime prevention and the citizens’ sense of social security in the coastal cities of Nowshar and Chalus. This research is a descriptive-analytical survey type of study. The statistical population of the research is the citizens who referred to the Nowshahr and Chalus police stations in the year 1400, which are 165 individuals selected by the Krejcie-Morgan table and simple random sampling. The credit of the questionnaires is confirmed by the respected professors, and the reliability was obtained using Cronbach's alpha formula: 0.74 and 0.86 for the police crime prevention and the sense of security questionnaires, respectively. The SPSS software and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, Regression, and Friedman) were used to analyze the data. The findings of the research indicate that there is a positive and significant relationship between police crime prevention and the sense of security among the citizens of Nowshahr and Chalus. Moreover, the dimensions of police crime prevention have a positive and meaningful association with the sense of social security. According to the Friedman test, the highest averages were allocated to the public's understanding of police force duties, police interactions with government agencies, and finally police discipline, respectively. The results illustrate that the greater the crime prevention, the greater the citizens’ sense of social security. Also, with the increase in the police’s crime prevention, the citizens of Nowshahr and Chalus city feel more social security.

    Keywords: police prevention, sense of social security, coastal cities of Nowshahr, Chalus
  • mojtaba rastkhadiv Pages 29-50
    Background and Aim

    Feeling cheerful is one of the most significant supports for individuals in dealing with problems. Real vitality depends on the fact that one meets his or her inner and hidden demands in a way that society and its usual norms accept it. The purpose of this research is to investigate on the effect of social security on social vitality.

    Method

    This paper is practical in terms of the purpose and is in the category of descriptive-correlational research in terms of the method of application. The statistical population in this study consists of 95,000 young people between 18 and 45 years old in the coastal cities of Nowshahr and Chalous; In order to pick the statistical sample, Cochran's sampling technique is utilized, which estimated the number of 382 people by simple random sampling. The data collection tools are a researcher-made questionnaire on social security and the standard Oxford questionnaire on social vitality. The credibility of which is confirmed using the content validity method and the reliability is certified by calculating Cronbach's alpha. Also, this approach employed the SPSS software to test the hypotheses.

    Findings

    The findings indicate that the sense of social security has a positive and significant impact on the social vitality of Nowshahr and Chalous youth. On the other hand, the research findings based on the Friedman test revealed that social interaction with a coefficient of 3.22 is the first priority; As a result, the sense of social security has the greatest effect on social interaction. In the long run, appearance beauty with a coefficient of 3.09 is in the second priority and life satisfaction with the coefficient of 2.79 is in the fifth and final rank. Hence, the sense of social security has the least effect on life satisfaction.

    Results

    The results illustrate that the more young people feel social security, the more they have a better social vitality.

    Keywords: Sense of social security, Life satisfaction, appearance beauty, social vitality, Nowshahr, Chalous cities
  • hadiseh ramzanifar Pages 51-78

    Coastal cities are considered to be the most important centers of tourist attractions due to their high number of appeals. Furthermore, they have very pleasant weather conditions due to their proximity to the mountain. However, like other areas, these coasts have limitations and lack facilities. In this research, the author attempts to provide a proper solution for the growth of tourism on these coasts by comprehending the facilities and limitations. The research is descriptive and analytical with an emphasis on the scholars' and experts' opinions associated with tourism activities. The information is accumulated via field research studies, interviews with officials and experts, and completing the four tables of the SWOT model. Ultimately, the findings are outlined in four divisions: weaknesses, strengths, threats, and opportunities. Founded on the findings, strategic planning for the development of coastal tourism activities in Tonekabon city could be demonstrated. According to the tourism professionals' opinion, the strategy used to develop tourism is an aggressive approach.

    Keywords: Tourism development, Coastal areas, Strategic management, West of Mazandaran
  • Saleh Ghafari cherati, Kazem Rajabzadeh Chenari Rajabzadeh Chenari, Fatemeh Rajabzadeh Pages 79-110

    Community-oriented police, as a new practice to police approaches, has a positive impact on nonsocial and anti-social behaviors. Before the contemporary discourse of the police, which is participatory based on peace, compromise, and mediation, the previous approaches of the police were more authoritarian and used in the conflict against deviations and crimes. Also, the reactions were mostly suppressive. The community-oriented approach of the police is significant in two manners: First, it contains nonsocial behaviors (deviation) in addition to anti-social behaviors (crime). Secondly, it is established on preventive measures with community-oriented tools and levers with an educational-corrective approach. The primary question in the article is: what is the function of the community-oriented approach of police in preventing deviations, especially suicide? The presented article is explored by the analytical-descriptive method and collected library document resources to highlight the role of community-oriented police in the prevention of deviations and especially suicide, sociologically and criminologically. Eventually, the results indicate that the positive and desirable responses to deviations are community-centered and communal. Community-oriented police try to prevent the spread of deviation occurrences and thoughts within preventive frameworks and collaborative-restorative approaches. According to its practical discourse, it seems necessary for the criminal justice system of Iran. In order to prevent deviations, this new approach of police should be implemented in two other levels of criminal policy (legislative and judicial) apart from its occurrence and appearance in the executive criminal policy.

    Keywords: crime prevention, deviance, community-oriented police, suicide
  • elham dadashi saloukolaie, maryam mosavi Pages 111-142
    Background and purpose

    One of the effective factors in the sustainability of tourist destinations is the measurement of tourists' satisfaction with them. Also, one of the most common manners, in order to determine the level of satisfaction of needs and desires through the services provided by associations, is to measure the satisfaction. In addition, one of the most crucial services that can be provided in the tourism industry in Mazandaran coastal cities is security-tourist services. The presented investigation is conducted to estimate people's satisfaction with the provision of security-tourism services and to identify improvement and development of services in Mazandaran coastal cities.

    Method

    The research methodology is practical in terms of purpose and is a descriptive survey in terms of characteristics and method with three variables: satisfaction, security services, and tourism services. The data collection tool is a standard questionnaire. The validity of the questionnaire is confirmed by operating the content method and its reliability is ensured with Cronbach's alpha. The statistical population of this research is made up of all domestic and foreign tourists of Mazandaran province in 1399 using Morgan's table, a sample size of 384 people are selected. Correspondingly, the one-sample t-test, multivariate linear regression, and Friedman test are utilized to analyze the data.

    Findings

    The significance of process components of tourist service access, tourist attractions, quality and number of reception centers, social security, and psychological security is confirmed in the regression models. The parameter coefficient values for these variables are 0.106, 0.135, 0.062, 0.120, and 0.196, respectively. It can be declared that by increasing one unit in the value of these variables, 0.106, 0.135, 0.062, 0.120, and 0.196 units will be added to the amount of tourist satisfaction.

    Conclusion

    The people's satisfaction with the security services in Mazandaran coastal cities is in an optimistic condition. Also, the people's satisfaction with the tourism services in these cities is favorable.

    Keywords: satisfaction, tourism services, security services, coastal cities
  • Abdullah Akbari, motahareh mahdavi, Sakineh mahdavi Pages 143-164

    Purpose and context:

     Security and tourism are parameters of an equation that have a direct association with each other. As one of the important factors of tourism development is the presence of security, the expansion of tourism in a region and the commuting of tourists to a destination will result in security. This research is conducted to investigate the sense of security effect on tourism development in northern Savadkuh city dams and rivers.

    Methods

     The article has a descriptive-analytical method and the research type is practical. Also, the library and field methods were used to collect data. The statistical population of the research is all the tourists in northern Savadkuh city dams and river areas in 1401, which consists of 220 tourists who are selected by simple random technique. The research data was collected using a structured questionnaire and the content validity of the research items is confirmed through the Lawshe coefficient. The reliability of the items was determined to be higher than 0.7 through internal consistency reliability. Also, the data analysis is done through structural equation modeling.

    Findings

    The findings demonstrate that tourists' sense of security had a positive consequence on tourism development. Furthermore, the coefficient of determination reveals that security indicators of interaction and connection with the host community, and transportation security indicators have the greatest effect on tourism development.

    Conclusion

    The obtained results exhibit that there is a positive and significant relationship between the components of social security and tourism development at a significance level of 0.01. In other words, the more the social security of tourists’ growths, the greater their desire to travel to these sites is.

    Keywords: sense of security, tourism development, dams, river boundaries, northern Savadkuh city