فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 114، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/08
  • تعداد عناوین: 22
|
  • قاسم طهمورسی، محمدرضا فضل اللهی، حسن دیواندری* صفحات 1-14

    بهترین روش مدیریت کارآمددر حوزه زیرساخت های حمل و نقل ، پیش بینی دقیق شرایط و عملکرد روسازی در آینده است. با کاهش دادن خطاها در تخمین خرابی روسازی، می توان با ارزیابی به موقع و برنامه ریزی دقیق، به میزان چشمگیری از نظر اقتصادی صرفه جویی کرد. هدف این مطالعه تحقیقاتی، ایجاد و توسعه روش محاسبه شاخص وضعیت روسازی (PCI) بر اساس داده های خرابی روسازی گردآوری شده در پایگاه داده برنامه عملکرد بلندمدت روسازی (LTPP) است. قالب های پیش ساخته نرم افزار اکسل جهت انتقال داده های خرابی از پایگاه داده ها و محاسبه مستقیم PCI ها برای واحدهای آزمایشی توسعه یافت استفاده شده است. منحنی اصلی عملکرد روسازی بر اساس PCI ها نیز به عنوان بخشی از این اقدام تحقیقاتی آنالیز و ارزیابی شده است. تحلیل نتایج داده های LTPP برای چند مطالعه موردی نشان داد که روش این تحقیق منطقی است و پارامتر های آماری نشان داد که دقت این مدل در سطح خوب تا عالی است. از مدل های PCI توسعه یافته فوق می توان در داده های ورودی InfoPaveTM استفاده کرد، بدین صورت که استفاده کنندگان می توانند با نتایج این پژوهش PCI های مقاطع جاده ای موردنظر شان را محاسبه نمایند. همچنین ، توسعه مدل عملکرد مبتنی بر PCI نیز می تواند در نسخه های آینده InfoPaveTM اضافه گردد. با اینکه پژوهش حاضرمقاطع مربوط به روسازی آسفالتی را بررسی کرده است، ولی روش آن را می توان به قطعه راه های آزمایشی با روسازی بتنی نیز تعمیم داد. نتایج نشان داد که مدل توسعه داده شده ارتباط نزدیکی با مقادیر مشاهده شده دارد و از آن می توان برای پیش بینی عملکرد شبکه روسازی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شاخص وضعیت روسازی (PCI)، داده LTPP، مدل عملکردی، خرابی روسازی
  • واحد قیاسی*، شیوا دشتی فامیلی صفحات 15-32

    بررسی عوامل موثر بر ایجاد فروچاله ها و تاثیر نوع خاک بر شکل گیری آن در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت. فرونشست ها می توانند موجب تخریب سیستم های آبیاری و خاک های حاصلخیز کشاورزی ، خسارت به چاه ها در منطقه های فرونشست روستایی و شهری ، تغییر هیدرولوژی منطقه و ایجاد سیلاب شوند و به طور معمول خسارت های ناشی از فرو نشست ها و شکاف های زمین ترمیم ناپذیر پرهزینه و مخرب می باشند . پس از شناخت مکانیزم فروچاله ها و تامین داده ها و اطلاعات کافی از محل ، شرایط لازم جهت تجزیه و تحلیل داده ها فراهم می آید در این شرایط داده های جمع آوری شده اساس کار را برای تفسیر و شناخت شرایط و اشکال مختلف کار است که در وقوع فروچاله ها موثر هستند را فراهم می آورد.این بررسی براساس جمع آوری اطلاعات از طریق منابع اسنادی ، کتابخانه ای ، تجربی و روش تحلیل محتوا صورت گرفته است. بصورت کلی نتایج حاکی از آن است که برای کنترل این پدیده باید الگوی مصرف آب عوض شود. فاضلاب ها تصفیه شده و مجددا به مصرف کشاورزی برسد. کشاورزی در بعضی نقاط متوقف شود. از کشت محصولات پرآب بر، در مناطق کم آب جلوگیری بعمل آید تمام چاه های غیرمجاز بسته و پلمپ شود و برداشت آب زیرزمینی در مناطقی ممنوع شود و برنامه نگهداشت ذخیره آب در دستور قرارگیرد.

    کلیدواژگان: آبهای زیرزمینی، خاک، فروچاله
  • سید عرفان حسینی فر، مجید شفیع پور مطلق، خسرو اشرفی، محمدرضا احدی* صفحات 33-52

    این پژوهش به منظور تعیین میزان و نحوه تاثیر انواع پارامترهای ترافیکی، جغرافیایی و محیطی بر انتشار آلاینده های خطرناک و سمی انجام شده است. در این مطالعه موردی به منظور نیل به هدف مذکور ضمن برقراری یک تصاعد حسابی در دامنه ورودی ها، هر یک از پارامترهای ورودی به صورت نقطه ای در اختیار مدل تخمین انتشار IVE قرار گرفته است. در ادامه و جهت تعیین میزان حساسیت انتشار آلاینده های خطرناک از اگزوز خودروهای سواری نسبت به عوامل ورودی، از مدل رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که تاثیرگذارترین عامل بر افزایش انتشار آلاینده های بوتادین، استالدهید و فرمالدهید با ضرایب تعیین 0/71، 0/68 و 0/66 میانگین سن ناوگان خودروهای سواری است. این در حالی است که بر اساس یافته های این فعالیت پژوهشی، مهم ترین و اثرگذارترین عامل افزایش انتشار آلاینده های آمونیاک و بنزن به ترتیب با ضرایب تعیین 0/90 و 1/00، شیب جاده و مقدار بنزن موجود در سوخت است. با بررسی روند تغییرات میزان انتشار آلاینده ها تحت تاثیر مقادیر مختلف پارامترهای ترافیکی، جغرافیایی و محیطی می توان مقادیر بهینه هر یک از این عوامل را به منظور حداقل سازی میزان انتشار ارزیابی نمود. با توجه به نتایج به دست آمده، نوسازی ناوگان خودروهای سواری، بهبود کیفیت سوخت و احداث جاده هایی با شیب ملایم می تواند به عنوان راهکاری مناسب در جهت کاهش انتشار آلاینده های سمی در شهر تهران در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آلاینده های خطرناک، تحلیل حساسیت، خودروهای سواری، مدل IVE
  • ساجد برادران، محمود عامری* صفحات 53-70
    در سال های اخیر با توجه به کاهش طول عمر خدمت دهی روسازی راه ها و افزایش چشمگیر هزینه های تعمیر و نگهداری، برای برآورده کردن نیازها از جمله حمل ونقل بدون تاخیر در حوزه محصولات تجاری و صنعتی، کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری و همچنین ایمنی و کیفیت مناسب سواری، راه ها و روسازی آن ها مستلزم عملکرد بهتر و مقاوم تر در برابر خرابی های گوناگون از قبیل شیارشدگی، ترک خوردگی، عریان شدگی و... می باشند. هرکدام از این خرابی ها با مکانیزم های مختلفی در روسازی ایجاد گردیده و عواملی از قبیل خصوصیات مخلوط آسفالتی، قیر، شرایط آب و هوایی و بارگذاری ترافیک باعث تشدید و توسعه این خرابی ها می گردد. در طی سالیان اخیر محققان و پژوهشگران روش ها و راهکارهای مختلفی برای بهبود عملکرد روسازی ها در برابر خرابی شیارشدگی ارایه کرده اند. در این تحقیق به بررسی و مقایسه رویکردهای مختلف جهت بهبود عملکرد روسازی آسفالتی در برابر خرابی شیار شدگی از قبیل اصلاح دانه بندی و بهبود قفل و بست سنگدانه ای، استفاده از مواد افزودنی و اصلاح کننده ها، به کارگیری سیستم های روسازی نیمه انعطاف پذیر و استفاده از تراشه های آسفالت بازیافتی پرداخته شد و مزیت و معایب هر روش نیز به تفصیل بیان گردید. در مجموع نتایج این بررسی و مقایسه نشان داد که استفاده از افزودنی ها و اصلاح کننده های مختلف و تراشه های آسفالت بازیافتی تحت شرایط ویژه و کنترل شده می تواند باعث بهبود عملکرد روسازی در برابر خرابی شیارشدگی گردند.
    کلیدواژگان: روسازی آسفالتی، خرابی روسازی، شیارشدگی
  • محسن عموزاده عمرانی*، ابراهیم هادیزاده رئیسی، میلاد طاهریان صفحات 71-80

    با توجه به تقاضای روزافزون حمل و نقل ریلی، یکی از مشکلات اصلی سیستم حمل و نقل ریلی در اکثر شبکه های راه آهن دنیا، کمبود ظرفیت مسیرهای ریلی است که به پارامترهای زیرساخت، ناوگان و بهره برداری وابسته است. ظرفیت واقعی یک خط، عبارت است از حداکثر قطارهایی که در مدت 24 ساعت می توانند از یک محور عبور نمایند و به عواملی نظیر زمان سیر قطارها در بلاک، میزان تاخیر تلاقی و کیفیت بهره برداری از خط بستگی دارد. در این مقاله، محورهای مشهد - تهران و محور دورود - اندیمشک که دارای محدودیت هایی جهت سیر روان قطارها بوده اند، مورد مطالعه قرار گرفته اند. پس از بررسی های انجام شده، مشخص گردید که می توان با بهبودها و تکنیک های فنی و زیربنایی مانند دو خطه نمودن، اصلاح قوس ها، افزایش سکوها و خطوط قبول و اعزام قطارهای مسافری، افزایش طول مفید خطوط ایستگاه ها و ارتقای سیستم سیگنالینگ به منظور کاهش زمان قبول و اعزام قطارها، ظرفیت خط را افزایش داد. از نتایج مشاهده شده حاصل از اجرای این اقدامات می توان به مواردی از جمله ترافیک روان تر نسبت به قبل، افزایش جابجایی مسافر، افزایش سرعت بازرگانی و حمل بار، کاهش مصرف سوخت و کاهش ساعات کار مامورین اشاره نمود.

    کلیدواژگان: سیستم های حمل و نقل ریلی، راه آهن، ظرفیت خط، زیر ساخت
  • وحید شیخی، مهدی قاسمی، ملیحه ساربان* صفحات 81-90
    در مقاله حاضر، تاثیر تغییرات درجه نفوذ و دما بر روی مشخصات عملکردی قیرها مورد بررسی تجربی قرار گرفت. در این راستا اطمینان حاصل شد که قیرها از یک ماده اولیه و یک فرایند اکسیداسیون ثابت و در زمان های مختلف از راکتور برداشت شده باشند تا نوع ماده اولیه تاثیری بر روی نتایج آزمون نداشته باشد. آزمایش ها بر روی قیر با درجه نفوذهای مختلف 35، 40، 50، 55 و 60 (دهم میلیمتر) انجام گرفتند. تاثیر تغییرات درجه نفوذ و دما بر روی پارامترهای مختلف کیفی قیر از جمله مشخصات قیر در دماهای بالا و متوسط، پس از پیرشدگی اولیه و پیرشدگی طولانی مدت با استفاده از آزمایش های بررسی رفتار ریولوژی به وسیله ریومتر برشی دینامیکی، پیرشدگی اولیه با آون لایه نازک متحرک و پیرشدگی ثانویه با محفظه تحت فشار مورد بررسی قرار گرفت و نمودارهای مقایسه ای مربوطه رسم گردید. نتایج نشان می دهند که مقاومت شیارافتادگی یا تغییر شکل ماندگار قیر در هر دو حالت قیر اولیه و قیر پسماند فرایند پیرشدگی لایه نازک، با افزایش دما در یک قیر با درجه نفوذ ثابت و همچنین افزایش درجه نفوذ در یک دمای ثابت، کاهش می یابد و تغییرات شاخص ترک خوردگی ناشی از خستگی در قیر پسماند حاصل از فرایند پیرشدگی لایه نازک و فرایند پیرشدگی تحت فشار با افزایش دما در یک قیر با درجه نفوذ ثابت و همچنین افزایش درجه نفوذ در یک دمای ثابت، کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: درجه نفوذ، دما، شیارافتادگی، ترک خوردگی ناشی از خستگی
  • رحمان حیدری*، ملیکه بهشتی فر، محمد ضیاءالدینی صفحات 91-108

    چکیدهامروزه اجرای خط مشی های سازمان راهداری حمل ونقل جاده ای کشور باهدف حرکت به سمت شناسایی رفع نقاط پرحادثه در جاده های مواصلاتی و ایجاد نقطه امن در جابه جایی کالا و مسافر و جلوگیری از اتلاف منابع انجام می شود. خط مشی یعنی مسیری برای حرکت و منظور از اجرای خط مشی، فعالیت هایی است که به طور مستقیم آن را به انجام می رساند. اقدامات متعددی منجر به کاهش شکست در اجرای خط مشی سازمان می شود. در این پژوهش به شناسایی و رتبه بندی این عوامل پرداخته شده است. این پژوهش کاربردی  و از حیث راهبرد، پیمایشی است. جامعه  تحقیق را 12 نفر از مدیران سازمان تشکیل داده اند که از طریق نمونه گیری غیرتصادفی و هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسش نامه است و جهت تحلیل داده ها از تکنیک FMEA و رویکرد تلفیقی AHP و TOPSIS فازی استفاده شده است. بر اساس یافته ها اقدامات موثر در کاهش شکست اجرای خط مشی های سازمان راهداری عبارتند از: برون سپاری، توجه به نیازها و شرایط هر منطقه در مرحله تدوین خط مشی ها، آموزش اثربخش مجریان خط مشی ها، ایجاد انگیزه در بین مجریان خط مشی ها. باتوجه به یافته های تحقیق لازم است که سازمان بیش ازپیش با برنامه ریزی دقیق و تغییر رویکرد مدیران نسبت به ایجاد و تقویت ساختار واحدها توجه نماید.

    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، راهداری حمل ونقل جاده ای، FMEA، محیط فازی
  • سید محمد سادات حسینی*، سهیل توکلی صفحات 109-118
    تقاضای سفر در شهر تهران، هماهنگ با حرکت مردم به سمت محل کار، در هنگام صبح از مناطق مختلف به سمت مرکز شهر و در هنگام عصر از مرکز به مناطق دیگر زیاد می شود. به همین جهت در شبکه معابر شهری می توان بزرگراه هایی را پیدا کرد که در هنگام صبح در یک جهت و در هنگام عصر در جهت دیگر شلوغ هستند. با اختصاص یک باند از جهت خلوت به جهت شلوغ در ساعات مختلف روز می توان ترتیبی داد که از حجم و شلوغی بزرگراه ها کاسته شود. در این تحقیق با پیاده سازی قسمتی از بزرگراه همت در نرم افزار شبیه ساز ایمسان بررسی شده است که این روش تا چه حد باعث بهبود وضع ترافیک می شود. اطلاعات ورودی به نرم افزار نظیر احجام عبوری، ابعاد وسایل، سرعت وسایل، تعداد خطوط عبوری و عرض خطوط به صورت میدانی از محل به دست آمد و پارامترهای خروجی شامل تاخیر، سرعت، زمان سفر، مسافت پیموده شده و میزان مصرف سوخت از خروجی نرم افزار استخراج گردید. برای این کار وضع فعلی محدوده مورد تحقیق و سناریوی پیشنهادی یعنی اختصاص یک باند از جهت خلوت به جهت شلوغ در نرم افزار شبیه ساز پیاده سازی گردید و نتایج حاصل از اجرای شبیه سازی آنها مقایسه شده است. بر این اساس مشخص گردید که در اوج صبح تبدیل مسیر رفت به 5 خط از 4 خط و تبدیل مسیر برگشت از 4 خط به 3 خط و عکس این کار در هنگام عصر سبب بهبود شاخص های عملکردی شامل تاخیر، سرعت، زمان سفر، چگالی و مصرف سوخت می شود.
    کلیدواژگان: شبیه سازی ترافیکی، مصرف سوخت، زمان سفر، مدیریت پویای مقطع عرضی
  • سیده پریسا شوریده ضیابری*، اسماعیل کبودوند صفحات 119-137
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و بررسی عوامل دخیل در کیفیت و ایمنی جاده ها است تا بتوان از طریق محاسبه میزان تاثیر هر یک از عوامل، نسبت به رتبه بندی و مقایسه کیفی جاده ها اقدام نمود. رتبه بندی جاده ها، امکان برنامه ریزی برای توسعه، کاهش تصادفات، شناسایی نقاط ضعف، قوت و میزان انحراف از مشخصات استانداردهای جاده ها را فراهم می آورد. در این پژوهش برای شناسایی شاخص های مرتبط با شرایط واقعی کنترل ساخت و ساز جاده ها در ایران بر اساس استانداردهای ملی موجود و نیز استفاده از تجربیات متخصصین در این زمینه، با استفاده از روش دلفی، تعداد 9 مولفه به عنوان مهمترین عوامل موثر بر کیفیت و ایمنی جاده ها شناسایی و استخراج گردید. سپس اطلاعات مربوط به هر یک از آن 9 مولفه در محورهای اصلی جاده های منتهی به شهر زنجان به روش فازی جمع آوری و توسط مدل تصمیم گیری چند معیاره به روش تاپسیس، رتبه بندی جاده ها انجام و بهترین گزینه انتخاب شد. در مرحله بعد، ارتباط کیفیت جاده ها با آمار تصادفات رانندگی بررسی گردید و نتیجه نشان می دهد که با افزایش کیفیت جاده ها به مراتب از شدت و تعداد تصادفات کاسته می شود.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، تکنیک دلفی، روش تاپسیس، عامل جاده و محیط، منطق فازی
  • پویان ایار*، محمدعلی زاینده رودی صفحات 139-146

    در این مقاله تقاضای جابجایی مسافر از طریق هواپیما در ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. با استفاده از مدلی برای تقاضای مسافر، اثرگذاری متغیرهای جغرافیایی، اقتصادی-اجتماعی و رقابتی بر میزان تقاضا بررسی شده است. برای این منظور اطلاعات نشست و برخواست های هوایی طی سال های 1390 تا 1399 از شرکت فرودگاه کرمان جمع آوری شده است. برای پیش بینی تقاضا ابتدا از یک مدل اقتصادسنجی بهره گرفته شده است. در این مدل معنی داری تمام متغیرهای مورد استفاده در این مقاله بررسی می شود. سپس با حذف متغیرهایی که دارای معنی داری ناچیزی هستند، یک مجموعه اطلاعات جدید ایجاد می شود. در ادامه این اطلاعات توسط الگوریتم خوشه بندی K-Means پردازش شده و سپس به عنوان داده های آموزشی برای یادگیری شبکه عصبی استفاده می شوند. شبکه عصبی مورد استفاده، شبکه یادگیری عمیق LSTM است که به منظور پیش بینی تقاضای مسافران برای سال های آینده استفاده شده است. در نهایت با داشتن متغیرهای اقتصادی و اجتماعی شامل تولید ناخالص داخلی، درآمد، جمعیت، تورم، نرخ ارز، قیمت بنزین و قیمت نفت برای سال های آینده درصد تغییرات تعداد مسافران را برای هر سال نسبت به سال قبل پیش بینی شده است. نتایج خروجی شبکه عصبی تغییرات تقاضای سفرهای هوایی را بر اساس متغیرهای تولید ناخالص ملی، متوسط درآمد مردم کرمان، نرخ تورم قیمت بنزین و قیمت نفت برای هر زمان به دست می آورد که در میان این متغیرها تولید ناخالص ملی بیشترین تاثیر را بر تقاضای سفرهای هوایی دارد. دقت به دست آمده در این روش 83% است که دقت بسیار خوبی برای تقاضای سفرهای هوایی است.

    کلیدواژگان: اقتصادسنجی، الگوریتم خوشه بندی، پیش بینی تقاضای مسافران هوایی، رگرسیون چندگانه، شبکه عصبی
  • میلاد راستی، محمدمهدی خبیری*، مجتبی رجبی بهاءآبادی صفحات 147-164

    یکی از اساسی ترین مسایل در راه سازی، رساندن میزان دانسیته و مقاومت لایه های مصالح سنگی به میزان مطلوب است؛ چراکه این لایه ها نباید در اثر تنش های وارده ناشی از عبور بار تغییر شکل دهند و باید توانایی تحمل و انتقال بار از لایه های بالاتر به پایین تر را داشته باشند. برای این منظور باید لایه های مختلف روسازی را تا حد قابل قبولی به وسیله غلتک ها متراکم نمود. از طرف دیگر عملکرد قشر سنگدانه ای روسازی که به شدت موثر بر عملکرد کل روسازی است، تحت تاثیر میزان تراکم آن هاست. ازاین رو، بررسی عوامل موثر بر میزان تراکم قشر سنگدانه ای روسازی ازجمله اساس بسیار حایز اهمیت است؛ بدین جهت، این پژوهش با بررسی تاثیر مشخصات مصالح لایه اساس بر میزان تراکم آن به کمک روش سطح پاسخ انجام شده است. بدین منظور خصوصیات مصالح سنگی موثر بر تراکم شامل پارامترهای درصد رطوبت، دانسیته خشک، درصد رطوبت بهینه، ضخامت لایه ی اساس، بیشینه دمای محیط، کمینه دمای محیط، دامنه خمیری، تمیزی مصالح و ضریب یکنواختی دانه بندی مصالح از شیت های آزمایشگاهی مربوط به پروژه های دهاقان، کوهپایه و شهرکرد استخراج شد و با نرم افزار Design Expertموردبررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر آن است که میزان تراکم لایه اساس با دانسیته خشک آزمایشگاهی، ضخامت لایه، حداکثر دما، دامنه خمیری و تمیزی رابطه عکس و با حداقل دما، ضریب یکنواختی رابطه مستقیم دارد. همچنین، نتایج نشان می دهد که افزایش درصد رطوبت تا حدی باعث افزایش میزان تراکم می شود. علاوه بر این، با کمک این نرم افزار رابطه میان پارامترهای مختلف با میزان تراکم تعیین شد.

    کلیدواژگان: تراکم، خصوصیات مصالح، روش سطح پاسخ، لایه ی اساس، عملکرد روسازی
  • قدرت الله امام وردی*، پریسا بازدار اردبیلی صفحات 165-178

    نیروی انسانی به عنوان مهم ترین سرمایه های هر کشور به حساب می آید به همین منظور استفاده موثر و بهینه یا به عبارت بهتر بهره وری موثر از این سرمایه یکی از اهداف و برنامه های اصلی کشورها در سطح کلان می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع و ازآنجاکه سرمایه انسانی به عنوان یکی از مهم ترین انواع سرمایه می تواند نقش چشمگیری در رشد و توسعه اقتصادی بخش حمل ونقل جاده ای داشته باشد، در این مطالعه نقش نیروی انسانی بزرگ سال در بهره وری بخش حمل ونقل جاده ای کشور موردبررسی قرارگرفته است. بدین منظور با جمع آوری داده های سالانه و با بهره گیری از الگوی اقتصادسنجی خود رگرسیون با وقفه گسترده و الگوی تصحیح خطا به کمک نرم افزار EVIEWS10، به تخمین مدل و تفسیر نتایج پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت تجربه کاری افراد شاغل بالای 50 سال در بخش حمل ونقل جاده ای باری و همچنین آموزش افراد شاغل بالای 50 سال در بخش حمل ونقل جاده ای باری در بهره وری بخش حمل ونقل جاده ای باری تاثیر مثبتی دارد.دست آخر با توجه به ضریب تصحیح خطا در مدل ECM می توان بیان کرد که سرعت تعدیل به سمت مقدار تعادلی و بلندمدت مناسب بوده، به طوری که در هر دوره حدود227/0 خطای عدم تعادل تعدیل گردیده و مقدار کوتاه مدت به سمت مقدار تعادلی و بلندمدت خود به صورت نمایی میل می کند.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی بزرگسال، بهره ور، حمل ونقل جاده ای باری، مدل ARDL
  • رضا محمودی، سید مهدی سجادی*، علی شهنواز صفحات 179-192

    افزایش حوادث رانندگی یکی از مهمترین خطرات تهدید کننده زندگی انسانها در جهان می باشد. تصادفات وسایل نقلیه سنگین نیز در سال های اخیر بسیار مورد توجه بوده است. زیرا وسایل نقلیه سنگین نقش مهمی در اقتصاد کشورها و مخصوصا در کشور ایران دارند. تحقیقات اخیر نشان می دهد تصادفات وسایل نقلیه سنگین رو به افزایش است، بنابراین بررسی دلایل آن امری ضروری به نظر می رسد. در بسیاری از تحقیقات، خستگی، خواب آلودگی، اضطراب و خشم از عوامل مهم در تصادفات وسایل نقلیه سنگین می باشند. در کشور ایران نبود امکانات رفاهی جاده ای و نبود استراحتگاه های مناسب، فاصله مکانی و زمانی نامناسب توقف گاه ها از دلایل بسیار مهم در مشکلات رفتاری رانندگان به شمار می روند. به همین دلیل هدف این تحقیق بررسی فاصله زمانی و مکانی بین استراحتگاه های وسایل نقلیه سنگین و تصادفات در مسیرهای بین شهری (مطالعه موردی:جاده قدیم زنجان-میانه و آزادراه زنجان-تبریز) می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه رانندگان وسایل نقیله سنگین در این آزاد راه می باشد که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود 170 نفر برآورد شد. اطلاعات حاصل از آن با استفاده از روش های آماری توصیفی تلخیص و طبقه بندی و برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش های آماری استنباطی کلموگروف- اسمیرنوف و آزمون همبستگی و رگرسیون استفاده گردید. نتایج حاصل بیانگر آن است که فاصله زمانی و مکانی و همچنین امکانات استراحتگاه ها تاثیر معنی داری در کاهش تصادفات جاده ای دارد. همچنین مدلی براساس فاصله مکانی و زمانی استراحتگاه ها برازش گردید.

    کلیدواژگان: امکانات استراحت گاه ها، تصادفات جاده ای، فاصله زمانی استراحت گاه ها، فاصله مکانی استراحت گاه ها
  • احسان روستائی، سید یعقوب ذوالفقاری فر* صفحات 193-204

    بافت مرکزی شهر یاسوج به دلایلی چون تراکم جمعیت، تراکم مراکز تجاری، افزایش وسایل نقلیه، عدم برنامه ریزی مناسب شهری و... دارای ترافیک سنگینی است. روش این مطالعه از نوع تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان حاضر در محدوده مرکزی شهر یاسوج می باشد. نمونه گیری به صورت تصادفی و از میان شهروندانی که با وسایل نقلیه مختلف به محدوده مرکزی شهر وارد شده بودند صورت گرفت، با استفاده از کوکران تعداد 151 پرسشنامه تکمیل شده توسط و تعداد50 پرسشنامه تکمیل شده بین مدیران و کارشناسان ترافیک در سطح ادارات تابعه شهریاسوج به دست آمد. یافته ها حاکی از آن است که اکثر کارشناسان (80 درصد) مراکز تجاری و خدماتی را بعنوان مهمترین عامل موثر درترافیک می دانند. براساس نظرخواهی ازشهروندان ساکن درشهر یاسوج درمورد مهمترین عوامل ترافیک درمرکز این شهر، بیانگر آن است که عدم رعایت قوانین ومقررات، کمبود پارکینگ، ضعف مدیریت ونظارت روی ترافیک، تجمع مراکز اداری - خدماتی و تجارتی، نامناسب بودن زیرساخت های شبکه ارتباطی ازعوامل مهم ایجاد و تشدید ترافیک می باشد. شبکه ارتباطی شهر یاسوج برخلاف شهرهای قدیمی از بافت شطرنجی برخوردار است که حاکی از نوپا بودن شهر دارد از طرفی عرض خیابانها وکوچه های منتهی به آن کم عرض و فاقد انسجام خاصی است. نتایج تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که عوامل تجاری - خدماتی و اداری موجود در مرکز شهر بیشتر از سایر عوامل در ایجاد ترافیک مرکز شهر موثر است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، ترافیک، بافت مرکزی، شهر یاسوج
  • حسن تاجیک قشقائی، امیراسماعیل فروهید* صفحات 205-216
    روسازی بتن نفوذ پذیر می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای سایر روسازی ها در ترافیک سبک شهری کاربرد داشته باشد. با هدف توسعه استفاده از این نوع روسازی شناخت ویژگی های آن ضروری و دارای اهمیت است. از آنجا که میزان نفوذپذیری روسازی بتن نفوذ پذیر مهمترین ویژگی عملکردی این نوع روسازی است، شناخت بیشتر این ویژگی و نحوه تاثیرپذیری آن از پارامترهای طرح اختلاط هدف این مطالعه است. به این منظور ترکیب های مناسبی از نمونه های بتن نفوذ پذیر با دانه بندی و نسبت های آب به سیمان متفاوت به تعداد 36 نمونه ساخته شده و مورد آزمایش قرار گرفته است. نسبت آب به سیمان جهت ساخت نمونه های آزمایشی در محدوده 28/0 تا 34/0 در ترکیب با سنگدانه های با حداکثر اندازه اسمی 5/9 میلی متر، 5/12 میلی متر و 5/19 میلی متر انتخاب شده است. به منظور انتخاب مدل مناسب پیش بینی تغییرات نفوذپذیری مقایسه بین تکنیک های شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون خطی صورت گرفته است. با استفاده از داده های به دست آمده از فعالیت آزمایشگاهی و بررسی برازش مدل ها، مدل بهینه پیشنهاد شده است. مقایسه مدل ها نشان داد که رگرسیون خطی در پیش بینی تغییرات نفوذپذیری بتن نفوذ پذیر نتایج نزدیک تری را تولید کرده است. وجود ضرایب 54.5 و 52.5 و 41.5 برای اندازه سنگدانه ها نسبت به ضرایب ثابت حدود نصف اعداد ذکر شده نشان دهنده تاثیر بیشتر این عامل بر نفوذپذیری است.
    کلیدواژگان: بتن نفوذ پذیر، رگرسیون خطی، شبکه عصبی مصنوعی، نفوذپذیری، آب به سیمان
  • مقصود پوریاری* صفحات 217-234

    سیلاب در مقایسه با تمام بلایای طبیعی دیگر در سراسر جهان، اغلب ویرانگر بوده و بیشترین تعداد تلفات و بیشترین خسارت اقتصادی را رقم می زند. یکی از ابزارهای مهم توسعه استفاده از فناوریهای مختلف در مدیریت بحران برای حفاظت از زیرساختهاست. استفاده از فناوریها در مدیریت بحرانها(خصوصا طبیعی) در شبکه های حمل و نقل در هر سه بخش پیشگیری، هنگام وقوع و پس از وقوع، مطرح است. این سیستم ها به صورت نرم افزاری و سخت افزاری یا به تفکیک اقدامات مهندسی یا مدیریتی در مراحل مختلف قابل طبقه بندی است.این تجهیزات کمک می کنند تا وضعیت زیرساخت های حمل و نقل تحت نظر باشد تا پیش از وقوع سانحه، از بروز این مشکلات جلوگیری شود. یکی دیگر از کاربردهای فناوریهای مرتبط، اطلاع رسانی صحیح به کاربران و کمک به مدیریت صحیح ترافیک است که در نتیجه آن می توان از بروز تراکم ترافیک یا تشکیل گلوگاه و یا سردرگمی کاربران پیشگیری نمود.در این مقاله انواع استراتژی ها، مفاهیم و ابتکارات جدید شامل حفاظت در برابر سیل، راه حل های سازگار با محیط زیست، اقدامات سازه ای ، اقدامات غیرسازه ای، اقدامات نرم افزاری، اقدامات سخت افزاری، مدیریت یکپارچه، مقابله با سیل، مورد بررسی قرار گرفته است.در ادامه برای بکار گیری هر فناوری و یا روش و یا برنامه برای مدیریت یک سانحه از جمله سیلاب، با تحلیل درخت مساله راهکارهای مبتنی بر معیارهایی شامل : نیاز، اولویت، هزینه، امکان سنجی و منابع در دسترس ، انتخاب اقدام مدیریتی و مهندسی متناسب انجام می پذیرد.

    کلیدواژگان: فناوری، مدیریت بحران سیل، راه، رودخانه
  • دامون رزمجویی، مسلم علی محمدلو*، حبیب الله رعنایی کردشولی، کاظم عسکری فر صفحات 235-244

    صنعت چهار یک موضوع تحقیقاتی جدید است که سال های اخیر مورد توجه جهانی قرار گرفته است. با توجه به تاثیر فناوری های صنعت چهار/ دیجیتال در حمل و نقل دریایی و افزایش انتشار مقالات مربوطه، هدف اصلی این پژوهش شناخت فناوری های صنعت چهار و کاربرد آن در حمل و نقل دریایی با استفاده از تجزیه و تحلیل شبکه هم واژگانی است. در این راستا تولیدات علمی این حوزه پژوهشی ترکیبی در دوره زمانی سال های 2000 الی 2021 از بانک اطلاعاتی وب آو ساینس استخراج و با استفاده از نرم افزار ووس ویویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که دانش صنعت چهار در حوزه حمل و نقل دریایی، علمی جدید و نوظهور است که بطور میانگین در سالهای 2016 شکل گرفته است. علاوه بر این، در خصوص فناوری های صنعت چهار زمینه دریایی، فناوری های داده های کلان و هوش مصنوعی بیشترین توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده اند. این درحالی است که پژوهش های محدودی به فناوری تولید افزوده اختصاص داده شده اند.

    کلیدواژگان: تحلیل هم واژگانی، حمل و نقل دریایی، صنعت چهار
  • ابوالفضل خسروی، محمدرضا فتحی*، محسن ترابی، محمدرضا پارسائی آذر صفحات 245-260

    هدف پژوهش حاضر، طراحی شبکه تداعی های برند از بیمه های پوشش دهنده مخاطرات و ریسک های حمل و نقل با استفاده از تکنیک نقشه مفهوم برند می باشد. شناسایی شیوه ارزشگذاری و شکل گیری مفاهیم مرتبط با مفهوم برند در ذهن مشتریان، راهنمایی برای دستیابی به این هدف است. جامعه آماری پژوهش، مشتریان این دو برند بیمه در شهر تهران هستند و برای جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است. پژوهش حاضر، آمیخته اکتشافی یا ترکیبی است. ابزار گردآوری داده ها در مرحله اول مصاحبه تا رسیدن به حد کفایت نظری بوده است و از روش تحلیل محتوا استفاده شد. جمع آوری اطلاعات در مرحله دوم به روش خود ارزیابی بوده است و با استفاده از روش نقشه مفهومی برند تحلیل شده است. در نتیجه این مطالعه، نقشه نهایی مفهوم برند بیمه حمل و نقل ایران با تعداد ده تداعی اصلی شامل: کشور ایران، خطر، پول، دولتی بودن، آتش سوزی، مرگ، نمایندگی، سیستم سنتی، قدمت و حادثه و همچنین نقشه نهایی مفهوم برند بیمه حمل و نقل پاسارگاد نیز با تعداد ده تداعی اصلی شامل: دیعه، خطر، پول، هزینه، رانندگی، بیمه برتر، بانک پاسارگاد، جدید بودن، خصوصی بودن و نگرانی ترسیم شدند.

    کلیدواژگان: شبکه تداعی های برند، نقشه مفهومی برند، بیمه حمل و نقل ایران، بیمه حمل و نقل پاسارگاد
  • علی آرام*، داریوش پژمان صفحات 261-278

    تصادف در محل قوس های افقی اغلب شامل یکی از حالات خارج شدن وسیله از راه و برخورد با موانع حاشیه راه، از دست دادن کنترل و غلتیدن به بیرون، برخورد شاخ به شاخ و یا پهلو به پهلو است. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل تصادفات در قوس های افقی در راه های دو خطه برون شهری در محور یاسوج به بابامیدان می باشد. این تحقیق از نظر نوع و هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، تحلیلی- توصیفی است. در این تحقیق محورهای یاسوج به بابامیدان در مقطع زمانی سال 1400 مورد بررسی قرار گرفته است . روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای، متنی و میدانی بوده و همچنین با استفاده از مصاحبه های اکتشافی با افراد متخصص، خبره و همچنین مهندسین ، مشاوران و همچنبن تنظیم و تهیه پرسشنامه بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داده که عوامل خارج شدن وسیله از راه و برخورد با موانع حاشیه توان تبیین واریانس تصادفات در قوس های افقی را به میزان 47 درصد ، عامل از دست دادن کنترل و غلتیدن به بیرون به میزان 23 درصد و برخورد شاخ به شاخ و یا پهلو به پهلو به میزان 19 درصد و نهایتا طراحی ناسازگار با انتظارات راننده در مورد شدت درجه قوس توان تبیین واریانس تصادفات در قوس های افقی را به میزان 25 درصد دارا هستند.

    کلیدواژگان: تصادفات، قوس های افقی، راه های دو خطه برون شهری
  • محمد عبدلی، حمید مهرنهاد*، محمد حاذقیان صفحات 279-290
    امروزه روش های متعددی برای پایدارسازی گودهای ساختمانی و پایداری شیروانی ها در جاده ها وجود دارد. استفاده از انکرهای مارپیچ چند صفحه ای در پایدارسازی شیروانی ها، یکی از روش هایی است که در سال های اخیر از اقبال عمومی بالایی برخوردار بوده است. گسترش استفاده از انکرهای مارپیچ سبب مطالعه های متعدد آزمایشگاهی، عددی و میدانی در این زمینه شده است. مطالعه حاضر با استفاده از نرم‏افزار FLAC3D به ارزیابی عددی سه‏بعدی ظرفیت باربری انکرهای مارپیچ چندصفحه می‏پردازد. بدین منظور ابتدا یک آزمون صحت‏سنجی برای تایید روش مدل‏سازی انجام می‏شود. سپس با انجام یک مطالعه پارامتری گسترده، به مطالعه تاثیر پارامترهای مختلف بر ظرفیت باربری انکرهای مارپیچ پرداخته می‏شود. نتایج مطالعه حاضر نشان می‏دهد که ظرفیت باربری انکرهای مارپیچ با افزایش تراکم خاک و قطر صفحات افزایش می‏یابد. علاوه بر این، نتایج نشان می‏دهد افزایش چسبندگی خاک تاثیر چندانی بر ظرفیت باربری انکرهای مارپیچ ندارد. همچنین نتایج مطالعه حاضر نشان می‏دهد که سهم باربری صفحات در صورتی که فاصله صفحات از پنج برابر قطر آنها بیشتر باشد، تقریبا یکسان است. در این حالت مکانیزم گسیختگی صفحه منفرد غالب است. اما در صورتی که فاصله صفحات از پنج برابر قطر آنها کمتر شود، سهم باربر صفحه اول (نزدیکترین صفحه به دیواره گود) افزایش و سهم باربری سایر صفحات کاهش می‏یابد. در این حالت، مکانیزم گسیختگی برشی استوانه‏ای غالب است. بنابراین از نتایج مطالعه حاضر می‏توان فاصله بحرانی بین صفحات را پنج برابر قطر صفحات دانست.
    کلیدواژگان: انکر مارپیچ چند صفحه ای، ظرفیت باربری (بیرون کشش)، مدلسازی عددی، نرم&rlm، افزارFLAC 3D
  • رضوان باباگلی*، امیرحسین حسین پور عسگر صفحات 291-300
    تغییر رفتار ریولوژیکی و مکانیکی قیر خالص یکی از مهم ترین دلایل مصرف افزودنی های اصلاح کننده خواص قیر است. پلی فسفریک اسید در مقایسه با سایر افزودنی ها در صنعت راهسازی، افزودنی جدیدی می باشد. این افزودنی به منظور بهبود خواص ریولوژیکی قیر مانند شیارشدگی، خستگی و ترک خوردگی دمای پایین مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به بررسی  اثرات ریولوژیکی پلی فسفریک اسید بر قیرها و مخلوط های آسفالتی پرداخته شده است.  آزمایش های گوناگونی در زمینه اصلاح قیر و مخلوط آسفالتی با پلیمر پلی فسفریک اسید صورت گرفته است. نتایج نشان داد،  افزودن PPA میتواند عملکرد دمای بالا را بهبود بخشد و حساسیت دمایی قیر های اصلاح شده را کاهش دهد، اما تاثیر جزیی بر عملکرد دمای پایین دارد. با توجه به نتایج قیر های اصلاح شده با پلی فسفریک اسید مقاومت خستگی بهتری در مقابل قیرهای اصلاح شده با SBS دارند. اصلاح قیر با PPA ، منجر به افزایش درجه نرمی، کاهش درجه نفوذ و نیز کاهش حساسیت دمایی می شود. ترکیب PPA/SBR به دلیل بیشترین استحکام و همچنین کوچکترین عمق شیار، بهترین مقاومت شیارشدگی را در مخلوط آسفالتی دارد.
    کلیدواژگان: آسفالت، پلی فسفریک اسید، رئولوژیکی، شیارشدگی، قیر اصلاح شده
  • امین فرج اللهی*، علیرضا عاملی، فرزین پورحیدری ممقانی صفحات 301-320

    نانو مواد ظرفیت امیدوارکننده ای را در بهبود رفتار روسازی نشان داده است. از آنجایی که آسفالت مخلوط داغ یک ماده ویسکوالاستیک است، چندین مشکل در طول عمر آنها رخ داده است. علاوه بر این، سرباره فولاد به دلیل خواص فیزیکی برجسته برای افزایش خواص مخلوط مورد استفاده قرار گرفت. این تحقیق اثر نانورس و لاستیک استایرن بوتادین 1(SBR) بر رفتار عملکرد قیر و عملکرد دمای بالا و متوسط ​​مخلوط های SMA حاوی سنگدانه های سرباره فولادی را مورد ارزیابی قرار داد. در این مقاله از قیرهای با درجه نفوذ AC-60/70 و AC-85/100 به عنوان قیر پایه استفاده شد. علاوه بر این، SBR (0٪، 2٪، 4٪، 6٪، 8٪ و 10٪ وزن چسب)، و نانورس (0٪، 1٪، 2٪، 3٪، 4٪ و 5٪ وزنی از binder) به عنوان یک اصلاح کننده مخلوط استفاده شد. برای ارزیابی رفتار عملکرد قیر، آزمون های فیزیکی پایه ، ویسکوزیته چرخشی، اجرا شد. علاوه بر این، آزمون های مدول ارتجاعی، مقاومت کششی غیرمستقیم، خزش دینامیکی، مسیر چرخ و خستگی پرتو چهار نقطه 2(FPBF) برای بررسی عملکرد نمونه های مخلوط انجام شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها، تحلیل واریانس دو عاملی3 (ANOVA) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد استفاده از4 NC مقاومت چسبنده ها را در دمای پایین کاهش می دهد، در حالی که SBR مقاومت قیر در دمای پایین را بهبود می بخشد. نتایج آزمایش مخلوط نشان می دهد که استفاده از NC/SBR مقاومت در برابر تغییر شکل دایمی،5 MR،6 ITS، انرژی شکست و خواص دمای متوسط ​​نمونه ها را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: قیر، افزودنی، پلیمر، خستگی
|
  • Ghasem Tahmoursi, MohammadReza Fazlollahi, Hassan Divandari * Pages 1-14

    The best method of efficient management in the field of transport infrastructure is to accurately predict the conditions and performance of pavement in the future. By reducing errors in estimating pavement failure, significant economic savings can be made by timely assessment and careful planning. The purpose of this research study is to develop a method for calculating the pavement status index (PCI) based on pavement failure data collected in the long-term pavement performance plan (LTPP) database. Prefabricated Excel software templates are used to transfer faulty data from databases and directly calculate PCIs for developed test units. The main pavement performance curve based on PCIs has also been analyzed and evaluated as part of this research. Analysis of LTPP data results for several case studies showed that the method of this research is reasonable and statistical parameters showed that the accuracy of this model is good to excellent. The above developed PCI models can be used in InfoPaveTM input data, so that users can calculate the PCIs of their desired road sections with the results of this research. PCI-based performance model development can also be added in future versions of InfoPaveTM. Although the present study has examined the sections related to asphalt pavement, but its method can be generalized to experimental sections with concrete pavement. The results showed that the developed model is closely related to the observed values and is suitable for the main performance curve, and it can be used to predict the performance of the pavement network.

    Keywords: Pavement Condition Index (PCI), LTPP data, Performance model, Pavement distress
  • Vahed Ghiasi *, Shiva Dashti Famili Pages 15-32

    This article will investigate the factors affecting the formation of depressions and the effect of soil type on its formation. Landslides can cause damage to irrigation systems and fertile agricultural soils, damage to wells in rural and urban subsidence areas, change the hydrology of the area and cause floods and typically damage caused by landslides and irreparable landslides. They are costly and destructive.After understanding the mechanism of sinkholes and providing sufficient data and information from the site, the necessary conditions for data analysis are provided. In these conditions, the collected data is the basis for interpreting and recognizing the different conditions and forms of work. Provides sinkholes are effective. This study is based on data collection through documentary, library, experimental sources, and content analysis methods. In general, the results indicate that in order to control this phenomenon, the pattern of water consumption must be changed. Wastewater is treated and re-used for agricultureStop farming in some places. The cultivation of irrigated crops should be prevented in low water areas. All illegal wells should be closed and sealed, groundwater abstraction should be prohibited in some areas, and a water storage maintenance program.

    Keywords: sinkholes, Groundwater, Soil, Formation
  • Seyed Erfan Hoseinifar, Majid Shafiepour Motlagh, Khosro Ashrafi, MohammadReza Ahadi * Pages 33-52

    This study was conducted to determine the effects of various traffic, geographic, and environmental parameters on the vehicular emissions of HAPs (Hazardous Air Pollutants). In this case study, an arithmetic sequence was defined in the range of inputs to enter discrete independent variables into the IVE (International Vehicle Emissions) model. After simulating the results by the IVE model, a linear regression model was used to determine the sensitivity of the exhaust pipe HAPs emissions to the input parameters. The findings of the present study indicated that the passenger car fleet age is the most effective parameter on the emissions of 1,3-Butadiene, Acetaldehyde, and Formaldehyde with R2 (Coefficient of Determination) of 0.71, 0.68, and 0.66. In addition, this analytical study proved that the most important and effective parameters in increasing the emissions of Ammonia and Benzene are road gradient and the amount of benzene in the fuel with R2 of 0.90 and 1.00, respectively. According to the present research findings, by analyzing the changes in the emission rate of pollutants under the influence of different values of traffic, geographic, and environmental parameters, the optimum values of each of these parameters can be evaluated to minimize the vehicular emission rate. In conclusion, renovating the fleet of passenger cars, improving fuel quality, and building roads with a gentle slope should be considered as the solutions to reduce the emissions of HAPs in Tehran.

    Keywords: Hazardous Air Pollutants, Sensitivity analysis, Passenger Cars, IVE Model
  • Sajed Baradaran, Mahmoud Ameri * Pages 53-70
    In recent years, due to reduced service life of road pavement and a significant increase in maintenance costs, roads to meet the needs, including transportation without delay in commercial and industrial products, reduced maintenance costs, safety, and good ride quality. Their pavement requires better performance and is more resistant to various damages such as rutting, cracking, stripping, and so on. Each of these failures is caused by different mechanisms in the pavement, and factors such as the properties of asphalt mixtures, bitumen, weather conditions, and traffic loading intensify and develop these failures. In recent years, researchers have developed various methods and strategies to improve the performance of pavements against rutting failure. In this study, different approaches to enhance the performance of asphalt pavement against rutting failures such as correction of aggregate grading and improvement of aggregate interlocking, use of additives and modifiers, use of semi-flexible pavement systems, and use of reclaimed asphalt pavement were investigated, and compared. Furthermore, the advantages and disadvantages of each method were explained in detail. Overall, the results of this study and comparison showed that using various additives and modifiers and recycled asphalt pavement under special and controlled conditions can improve pavement performance against rutting failure.
    Keywords: asphalt pavement, Pavement distress, rutting resistance
  • Mohsen Amouzadehomrani *, Ebrahim Hadizadeh, Milad Taherian Pages 71-80

    Due to the growing demand for rail transport, one of the main problems of the rail transport system in most of the world's railway networks is the lack of capacity of railways, which depends on the parameters of infrastructure, fleet and operation. The actual capacity of a line is the maximum number of trains that can cross an axis in 24 hours and depends on factors such as the travel time of trains on the block, the amount of intersection delay and the quality of operation of the line. In this paper, the Mashhad-Tehran and Doroud-Andimeshk tracks, which have limitations for the smooth running of trains, have been studied. After the studies, it was found that it is possible to increase the useful length of station lines with improvements and technical and infrastructural techniques such as dividing two lanes, correcting curves, increasing platforms and acceptance lines and sending passenger trains, and upgrading the signaling system to reduce the time of arrival and departure of trains, increased the capacity of the line. From the observed results of the implementation of these measures, we can mention such things as smoother traffic than before, increased passenger traffic, increased commercial and freight speed, reduced fuel consumption and reduced working hours of officers.

    Keywords: Rail transport systems, railway, line capacity, infrastructure
  • Vahid Sheikhi, Mehdi Ghasemi, Malihe Sareban * Pages 81-90
    In this study, the effect of penetration and temperature changes on the performance specifications of bitumen was investigated experimentally. In this regard, it was ensured that the bitumens were obtained from a constant raw material and oxidation process at different times from the reactor. Experiments were carried out on bitumen with different penetration grades of 35, 40, 50, 55 and 60 (1⁄10 mm ). The effect of changes in the penetration grades and temperature were investigated on various quality parameters of bitumen, including bitumen specifications at high and medium temperatures, after initial and long-term aging, using rheological behavior tests by dynamic shear rheometer, thin film oven and pressurized aging vessel and the corresponding comparison diagrams were drawn. The results show that the rutting resistance or permanent deformation of bitumen in both binder and residual bitumen of thin film oven test was decreased with increasing temperature in a bitumen with a constant penetration grade and also increasing the penetration grade at a constant temperature. The Fatigue cracking index in the residual bitumen of the thin film oven and pressurized aging vessel, was decreased with increasing temperature in a bitumen with a constant penetration grade and also increasing the penetration grade at a constant temperature.
    Keywords: penetration, Temperature, Rutting, Fatigue cracking
  • Rahman Heidari *, Malikeh Beheshti Far, Mohammad Zia Al-Dini Pages 91-108

    Today, the policies of the Road Transport Organization of the country are implemented with the aim of identifying the elimination of accident hotspots on transportation roads and creating a safe point for the movement of goods and passengers and preventing the loss of resources. A policy is a path for moving and the purpose of implementing a policy is the activities that it performs directly. Numerous measures lead to the reduction of failure in the implementation of the organization's policy. In this research, these factors have been identified and ranked. This research is applied and in terms of strategy, it is a survey. The research community consisted of 12 managers of the organization who were selected through non-random and purposeful sampling. Data collection tools are interviews and questionnaires and FMEA technique and fuzzy AHP and fuzzy TOPSIS approach have been used to analyze the data. According to the findings, effective measures to reduce the failure of the implementation of the policies of the Road Authority are: outsourcing, paying attention to the needs and conditions of each region in the policy development stage, effective training of policy makers, creating motivation among policy makers. According to the research findings, it is necessary that the organization pay more attention to creating and strengthening the structure of units with careful planning and changing the approach of managers.

    Keywords: Policy implementation, FMEA Highways, Road Transport, Fuzzy Environment
  • Mohammad Sadat Hoseini *, Soheil Tavakoli Pages 109-118
    Demand for travel in Tehran, in line with the movement of people to work, increases in the morning from different areas to the city center and in the evening from the center to other areas. Therefore, in the network of urban thoroughfares, one can find highways that are crowded in one direction in the morning and in the other direction in the evening. By allocating a lane from a not crowded to a crowded time at different times of the day, arrangements can be made to reduce the volume and congestion of highways. In this research, by implementing a part of Hemmat highway in Aimsun simulation software, it has been investigated to what extent this method improves the traffic situation. Input information to the software such as traffic volumes, vehicle dimensions, vehicle speed, number of lanes and lane width were obtained from the field study and output parameters including delay, speed, travel time, distance traveled and fuel consumption from the software output. To do this, the current state of the study area and the proposed scenario, ie assigning a band from not crowded to crowded, were implemented in the simulator software, and the results of their simulation were compared. Based on this, at the peak of the morning, the route changed to 5 lanes from 4 lanes and the return route changed from 4 lanes to 3 lanes and vice versa.
    Keywords: Traffic simulation, Fuel consumption, travel time, dynamic lane management
  • Seyedeh Parisa Shourideh Ziabari *, Esmaeil Kaboodvand Pages 119-137
    The growing trend of road accidents in different countries, despite endangering people's lives, also imposes a lot of financial costs. Quality of roads is one of the factors affecting traffic accidents. In this study, fuzzy logic has been used because fewer studies have used fuzzy logic to calculate the safety and quality of roads and fuzzy logic has appropriate flexibility and the ability to describe and model phenomena. It also suggested good accuracy for calculating the parameters identified in this study. The purpose of this research is to identify and examine the factors involved in the quality and safety of roads in order to calculate the effect degree of each of the factors in relation to road quality ranking and comparison. In this research, it has been detected and derived 9 components as the most important factors influencing on the road quality and safety using Delphi method in order to identify the relevant indexes to the actual conditions of road construction control in Iran on the existing national standards as well as use expert’s experiences in this field. Then, it was collected data related to each of 9 components in the selected main roads led to Zanjan city in Iran, by fuzzy method and roads were ranked by multi-criteria decision making using TOPSIS method and it was selected the best option. In the next step, we have investigated the relation of road quality to the statistics of driving accidents
    Keywords: Roadway accidents, road, environment factor, Delphi Technique fuzzy logic, Multi-criteria decision making, TOPSIS Method
  • Pooyan Ayar *, Mohammadali Zayandehroodi Pages 139-146

    This article analyzes the demand for passenger air transportation in Iran. In analyzing passenger demand, the effect of geographic, socio-economic, and competitive factors has been explored. A data set on landings and takeoffs from the Kerman Airport has been collected for this purpose. An econometric model is first used to predict demand. The significance of all variables is investigated in this study. Once the variables that are of little significance are deleted, a new set of information is created. This information is then processed by the K-Means clustering algorithm and then used as training data for neural network learning. The neural network used for this analysis is an LSTM Deep Learning Network, which has been used to predict passenger demand for years. Finally, with economic and social variables including GDP, income, population, inflation, exchange rate, gasoline prices and oil prices for the coming years, the percentage change in the number of passengers for each year compared to the previous year has been predicted. Based on the inputs of the neural network, changes in air travel demand are determined based on the variables of gross national product, average Kerman income, gasoline price inflation, and oil price inflation. The most important variable is gross national product, which has a profound influence on air travel demand. The accuracy obtained in this method is 83%, which is a very good accuracy for air travel demand.

    Keywords: econometrics, clustering algorithm, Air Travel Prediction, Multiple regression, Neural Network
  • Milad Rasti, MohammadMehdi Khabiri *, Mojtaba Rajabi Bhaabadi Pages 147-164

    One of the most fundamental issues in road construction is to increase the density and strength of the layers of stone materials to the desired level;. For this purpose, the different layers of the pavement should be compacted to an acceptable extent by means of asphalt rollers. On the other hand, the performance of the pavement aggregate layers, which is highly effective on the performance of the entire pavement, is influenced by their compaction. Therefore, it is very important to investigate the factors affecting the field compaction of the pavement layers including the base layer. As a result, this research aims to examine the effect of the characteristics of the base layer materials on their relative compaction using the response surface methodology. For this purpose, the characteristics of stone materials including moisture content, dry density, optimal moisture content, the thickness of the base layer, maximum ambient temperature, minimum ambient temperature, the plasticity index, the sand equivalent value, and uniformity coefficient were extracted from the laboratory sheets related to Dahaghan, Kohpayeh and Shahrekord projects and then analyzed using Design Expert and SPSS software. The results show that the relative compaction has an inverse relationship with laboratory dry density, layer thickness, maximum temperature, the plasticity index and the sand equivalent value. Furthermore, we show that there exists a direct relationship between relative compaction and the minimum temperature and the uniformity coefficient.

    Keywords: Base Layer, Density, Material properties, Pavement Performance, Response Surface Methodology
  • Ghodratollah Emamverdi *, Parisa Bazdar Ardebil Pages 165-178

    human labor is considered as the most important capital of any country, for this purpose the effective and optimal use or in other words effective productivity of this capital is one of the main goals and plans of countries at the macro level. Considering the importance of this issue and since human capital as one of the most important types of capital can play a significant role in the economic growth and development of the road transport sector, in this study the role of adult human labor in the productivity of the country's road transport sector has been examined. For this purpose, by collecting annual data and using the autoregressive Distributed Lag model and error correction model with the help of EVIEWS10 software, the model was estimated and the results were interpreted. The results show that both in the short term and in the long term, the working experience of people over 50 years old in the road freight transport sector, as well as the training of people over 50 years old in the road freight transport sector, in the productivity of the road freight transport sector. It has a positive effect. Finally, according to the error correction coefficient in the ECM model, it can be stated that the speed of adjustment towards the equilibrium and long-term value was appropriate. So that in each period about 0.227 the imbalance error is adjusted and the short-term value tends towards its equilibrium and long-term value exponentially.

    Keywords: adult human labor, Productive, road freight transport, ARDL model
  • Reza Mahmoudi, Seyed Mahdi Sajjadi *, Ali Shahnavaz Pages 179-192

    The increase in traffic accidents is one of the most important life-threatening dangers in the world. Heavy vehicle accidents have also been focused of attention in recent years. Because heavy vehicles play an important role in the economy of countries especially in Iran. Recent research shows heavy vehicle accidents are on the rise, so investigating the causes seems necessary. In many studies, fatigue, drowsiness, anxiety, and anger are important factors in heavy vehicle accidents. In Iran, lack of road amenities and lack of suitable reast area, inappropriate spacing and time of rest area are some of the most important causes of drivers' behavioral problems. Therefore, the aim of this study was to investigate the time and location distance between heavy vehicle rest area and traffic accidents on intercity routes (Case Study: Zanjan-Mianeh main Road and Zanjan-Tabriz Freeway). The statistical population of the study is all drivers of heavy vehicles in this freeway. The sample size was estimated to be 170 people using Cochran formula. The data were categorized and analyzed using descriptive statistical methods. In order to test the research hypotheses, Kolmogorov-Smirnov's inferential statistical methods and correlation and regression tests were used. The results indicate that the time and location distance as well as the facilities of rest area have a significant effect on reducing road accidents. Also a model was fitted based on the spatial and temporal distance of the rest area.

    Keywords: Rest area facilities, Road accidents, Rest area time interval, Rest area spatial distance
  • Ehsan Roustaei, Seyed Yaghoob Zoalfeghary Far * Pages 193-204

    The central part of Yasuj city has heavy traffic for reasons such as population density, density of commercial centers, increase of vehicles, lack of proper urban planning, etc. The method of this study is descriptive-analytical research. The statistical population includes all citizens present in the central area of ​​Yasuj. Sampling was done randomly from among the citizens who entered the central area of ​​the city by different vehicles, using Cochran, 151 questionnaires completed by and 50 questionnaires completed between managers and traffic experts at the level of Shahriasuj subordinate offices. Was obtained. Findings indicate that most experts (80%) consider commercial and service centers as the most important factor in traffic. According to a survey of citizens living in Yasuj city about the most important traffic factors in the city center, it indicates that non-compliance with laws and regulations, lack of parking, poor management and traffic control, congestion of administrative-service and commercial centers, inadequate communication network infrastructure are important factors. Intensify traffic. Unlike the old cities, the communication network of Yasuj city has a checkered texture, which indicates that the city is new. On the other hand, the width of the streets and alleys leading to it is narrow and lacks special coherence. The results of research and studies show that the commercial-service and administrative factors in the city center are more effective than other factors in creating traffic in the city center.

    Keywords: Pathology, Traffic, central tissue, Yasooj City
  • Hassan Tajik Ghashghaei, Amir Esmael Forouhid * Pages 205-216
    Foam concrete pavement can be used as a suitable alternative to other pavements in light urban traffic. In order to develop the use of this type of pavement, recognizing its features is necessary and important. Since the permeability of spongy concrete pavement is the most important functional feature of this type of pavement, further understanding of this feature and how it is affected by the parameters of the mixing design is the aim of this study. For this purpose, suitable combinations of foam concrete samples with granulation and different water-to-cement ratios of 36 samples have been made and tested. The ratio of water to cement for making experimental samples in the range of 0.28 to 0.34 in combination with aggregates with maximum nominal size of 9.5 mm, 12.5 mm and 19.5 mm has been selected. In order to select the appropriate model for predicting permeability changes, a comparison has been made between artificial neural network techniques and linear regression. Using the data obtained from laboratory activities and examining the fit of the models, the optimal model is proposed. Comparison of models showed that linear regression produced closer results in predicting changes in the permeability of sponge concrete. The use of linear regression can reduce the number of test specimens to achieve the optimal mixing design for foam concrete.
    .
    Keywords: Foam concrete, linear regression, Artificial Neural Network, Permeability, Water to cement
  • Maghsood Pouryari * Pages 217-234

    Floods, compared to all other natural disasters around the world, are often devastating and cause the highest number of casualties and the greatest economic damage. One of the important development tools is the use of various technologies in disaster management to protect infrastructure. The use of technologies in disaster management (especially natural) in transportation networks is discussed in all three areas of prevention, during and after the occurrence. These systems can be classified into software and hardware or separately into engineering or management actions in different stages. These equipment help to monitor the condition of transport infrastructure to prevent these problems before an accident occurs. Another application of related technologies is to properly inform users and help manage traffic properly, as a result of which traffic congestion or bottlenecks or confusion of users can be prevented. In this article, a variety of new strategies, concepts and initiatives, including protection in against floods, environmentally friendly solutions, structural measures, non-structural measures, software measures, hardware measures, integrated management, flood control, have been examined. To use any technology or method or program. To manage an accident such as a flood, by analyzing the problem tree, solutions based on criteria including: need, priority, cost, feasibility and available resources, selection of appropriate management and engineering action is done.

    Keywords: technology, flood, Road, river disaster management
  • Damoon Razmjooei, Moslem Alimohammadlou *, HabibAllah Ranaei Kordshouli, Kazem Aaskarifar Pages 235-244

    An industry 4.0 concept has received global concern as a research focus in recent years. Following an increasing interest in the area that merges digital /industry 4.0 technologies in the maritime field, this paper aims to identify the technologies of industry 4.0 and find out how they are connected in the maritime domain. To do this a bibliometric analysis of keyword co-occurrence was applied in this paper. VOSviewer software package was adopted as a bibliometric analysis tool and the Web of Science Core Collection (WoSCC) database was used as the primary source for data collection. The research population consists of scientific products indexed in the WebScience database from the period of 2000 to 2021. The findings indicate that industry 4.0 is a new concept in the maritime domain. Furthermore, among industry 4.0 technologies big data and artificial intelligence had been widely studied keywords in the maritime context. While this research didn’t provide strong evidence for the emergence of 3D printing in the maritime domain which requires further research.

    Keywords: Industry 4.0, Maritime, Keyword Co-Occurrence Analysis
  • Abolfazl Khosravi, MohammadReza Fathi *, Mohsen Torabi, MohammadReza Parsaei Azar Pages 245-260

    The purpose of this study is to design a Brand Associative Network of Insurance Covering Transport Risks using the brand concept mapping technique. Identifying how valuation and the formation of concepts related to the brand concept in the minds of customers is a guide to achieve this goal. The statistical population of the study is the customers of these two insurance brands in the western region of Tehran and the available sampling method has been used to collect data. The present study is an exploratory or hybrid mixture. The data collection tool in the first stage of the interview was theoretical adequacy and content analysis method was used. In the second stage, data collection was self-evaluated and analyzed using the brand concept map method. As a result of this study, the final map of Iran Insurance brand concept with ten main associations including: Iran, risk, money, government, fire, death, agency, traditional system, antiquity and accident and also the final map of Pasargad insurance brand concept. They were drawn with ten main associations including: deposit, risk, money, cost, driving, premium insurance, Pasargad Bank, newness, privacy and concern.

    Keywords: Brand Association Network, Brand Conceptual Mapping, Iran Transport Insurance, Pasargad Transport Insurance
  • Ali Aram *, Dariyoush Pezhman Pages 261-278

    Accidents at horizontal arches often involve one of the situations in which the vehicle veers off the road and collides with roadside obstacles, losing control and rolling out, colliding head-on or side-by-side. The purpose of this study is to investigate the causes of accidents in horizontal arches on two suburban roads in the Yasuj-Babamidan axis. This research is applied in terms of type and purpose and analytical-descriptive in terms of nature and method. In this research, the axes of Yasuj to Babamidan in the period of 1400 have been studied. The method of data collection was library, text and field and also using exploratory interviews with experts, as well as engineers, consultants and also the preparation and preparation of questionnaires. SPSS software was used to analyze the data. The results showed that the factors of vehicle derailment and collision with marginal obstacles can explain the variance of accidents in horizontal arches by 47%, loss of control and rolling out by 23% and horn-to-horn collision or Side-by-side by 19% and finally the design inconsistent with the driver's expectations about the intensity of the degree of arc have the ability to explain the variance of accidents in horizontal arcs by 25%.

    Keywords: Accidents, Horizontal Curves, two-lane suburban roads
  • Mohammad Abdoli, Hamid Mehrnahad *, Mohammad Hazeghian Pages 279-290
    Today there are numeral methods for supporting an excavation. Using of helical multiple anchors as excavation support has speared recently. Because of wide range of applications of helical anchors, a massive number of experimental, numerical, and field studies have been carried out. This study works on the pullout capacity of helical multiple anchors by using FLAC 3D software. First, a verification test is carried out in order to confirm the method of simulation. Then, with the help of an extensive parametric study, the effect of different parameters on pullout capacity is observed. This study indicates that sharp growth in loading capacity is observed due to an increase in density of soil and diameter of helical plates. In addition, the results show that changes in the cohesion of soil have a few effects on the loading capacity of helical anchors. Moreover, the share of loading on the plates keeps remain if the space between plates is five times of helical plate diameter and more. In this situation, the failure mechanism is individual plate. Nevertheless, if the space between plates is less than five times of helical plate diameter, the share of loading on the first helical plate (near to excavation) goes up, but the share of loading on the rest helical plates drops dramatically. In this situation, cylindrical shear is the main failure mechanism. Therefore, the current study results demonstrate that the critical space between helical plates is five times of helical plates diameter.
    Keywords: helical multiple anchors, loading capacity (pullout), Numerical modeling, FLAC 3D software
  • Rezvan Babagoli *, Amirhossein Hosseinpour Asgar Pages 291-300
    Changing the rheological and mechanical behavior of pure bitumen is one of the most important reasons of usage of bitumen modifiers. Polyphosphoric acid is newer additive compared to other additives used in the road construction industry. This additive is used to improve the performance behavior of bitumen and improve bitumen rheological properties such as rutting. In this article, the effect of polyphosphoric acid on performance behavior of bitumen and asphalt mixtures with similar mechanical and chemical properties, but with different chemical compositions, is discussed. Various experiments have been conducted in the field of bitumen and asphalt mixture modification with polyphosphoric acid polymer. The results showed that the addition of PPA can improve the high temperature performance and reduce the temperature sensitivity of the modified bitumen, but it has a slight effect on the low temperature performance. According to the results, bitumens modified with polyphosphoric acid have better fatigue resistance compared to bitumens modified with SBS. Modifying bitumen with PPA leads to an increase in softness, a decrease in permeability, and a decrease in temperature sensitivity. The combination of PPA/SBR has the best rutting resistance in the asphalt mixture due to the highest strength and the smallest rut depth.
    Keywords: Asphalt, Polyphosphoric acid, Rheology, Rutting, modified Asphalt binder
  • Amin Farajollahi, Alireza Ameli, Farzin Poorheydari Mamaghani Pages 301-320

    Nanomaterials have indicated a hopeful capacity in improving the behavior of pavement. As hot mix asphalt is a viscoelastic material, several distresses were occurred during their life time. Furthermore, steel slag was used to enhance the properties of mixture because of its outstanding physical properties. This research evaluated the effect of nanoclay and Styrene Butadiene Rubber (SBR) on performance behavior of bitumen and high and intermediate temperature performance of SMA mixtures containing steel slag aggregate. Through this paper, the AC-60/70 and AC-85/100 penetration grade bitumen’s were used as base bitumen. Moreover, SBR (0%, 2%, 4%, 6%, 8% and 10% by weight of binder), and nanoclay (0%, 1%, 2%, 3%, 4%, and 5% by weight of binder) were used as a mixture modifier. For evaluating the performance behavior of bitumen, the rotational viscosity, Dynamic Shear Rheometer (DSR), and Bending Beam Rheometer (BBR), Multiple Stress Creep Recovery (MSCR), and linear Amplitude Sweep (LAS) tests were implemented. Moreover, Resilient Modulus (Mr), Indirect Tensile Strength (ITS), dynamic creep, wheel track, and Four Point Beam Fatigue (FPBF) tests were performed to investigate the performance of mixture samples. To analyze the data statistically, two-factor analysis of variance (ANOVA) is evaluated. The rheological behavior test outcomes showed that the utilization of NC/SBR additive results in an enhancement in the rutting and fatigue resistance of binders. The utilization of NC decreases the low-temperature resistance of binders, while SBR improves the bitumen’s low-temperature resistance. Storage stability test outcomes reveal that utilization of NC enhances the storage stability of binders. Also, the application of SBR leads to enhance phase separation. The MSCR test results demonstrate an enhancement in the high-performance temperature of the virgin binder at different stress levels by the addition of NC/SBR. Moreover, the utilization of NS improves the rutting strength of samples. Based on the LAS test outcomes, the utilization of NC/SBR additives improves the fatigue properties of the asphalt binder. The mixture test results reveal that using NC/SBR increases the permanent deformation resistance, MR, ITS, fracture energy, and intermediate temperature properties of specimens.

    Keywords: MSCR, Nanoclay, Stone Matrix Asphalt, Styrene-Butadiene Rubber (SBR), LAS