فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1401)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا سیدجوادین صفحات 381-382
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری*، محمدجواد هراتی، مصطفی رستمی صفحات 383-408
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی ماهیت و ویژگی های عناصر برنامه درسی معارف اسلامی بود.

    روش

    رویکرد پژوهش، کیفی بود. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، کیفی پایه بود. محیط پژوهش کلیه دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی دولتی کشور بود. مشارکت کنندگان، 30 نفر از صاحب نظران و متخصصان مختلف، شامل مسیولان دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، معاونان آموزشی دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، مدیران گروه های معارف اسلامی، اعضای هییت علمی و مدرسان مدعو دروس معارف اسلامی، همچنین 10 نفر از پژوهشگران دو حوزه برنامه درسی و دروس معارف اسلامی بودند. روش نمونه گیری، ملاک محور (برخورداری از دانش نظری و تجربه عملی) بود. ابزار اندازه گیری، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری (انتخابی، محوری و باز) استفاده شد. برای تعیین اعتبار داده های کیفی از شاخصهای چهارگانه لینکلن و گوبا، شامل اعتبارپذیری، انتقال پذیری، قابلیت وابستگی و تاییدپذیری، استفاده شد.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج پژوهش، 10 مضمون انتخابی، شامل منطق، هدف، محتوا، مواد و منابع آموزشی، راهبرد یاددهی- یادگیری، فعالیت یادگیری، گروه بندی، فضا، زمان و ارزشیابی؛ 24 مضمون سازمان دهنده، شامل چرایی برنامه، اهداف شناختی، اهداف نگرشی، اهداف روانی حرکتی، محتوای سازمان یافته، محتوای موقعیتی، مواد آموزشی تک منبعی، منابع چندگانه، راهبرد های یاددهی- یادگیری مستقیم، راهبرد های یاددهی- یادگیری غیر مستقیم، فعالیت فردی، فعالیت گروهی، فعالیت درون کلاسی، فعالیت برون کلاسی، گروه بندی موضوعی، گروه بندی بر اساس سطح توانایی، فضای فیزیکی، فضای روانی- اجتماعی، فضای ایمن، زمان بندی ثابت، زمان بندی انعطاف پذیری، ارزشیابی قبل آموزش، ارزشیابی حین آموزش و ارزشیابی پس از آموزش و تعداد 128 مضمون پایه برای ماهیت و ویژگی های عناصر مطلوب برنامه درسی معارف اسلامی شناسایی و استخراج شد.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس ویژگی های استخراج شده، می توان زمینه تحول جامع برنامه درسی دروس معارف اسلامی را فراهم ساخت و میزان جذابیت و کارامدی برنامه درسی و مهم تر از همه، میزان رضایتمندی دانشجویان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: دروس معارف اسلامی، عناصر برنامه درسی، ماهیت و ویژگی ها
  • صیدمهدی ویسه، فاطمه فاضل پور*، وحید نجف زاد صفحات 409-438
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین و تحلیل مولفه های رهبری تحول آفرین با رویکرد دینی دردانشگاه اسلامی انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش کیفی بود و با رویکرد تحلیل مضمون به منظور استخراج مضامین مورد نیاز از منابع دینی مرتبط با رهبری انجام گرفت. منابع مورد مطالعه این تحقیق شامل کتب (قرآن کریم و نهج البلاغه) و مقالات در حوزه اسلامی و سیره معصومین (ع) بود و نیز کتب و مقالات علمی در حوزه مذکور بودند.

    یافته ها:

     در مرحله نخست، کدگذاری توصیفی به عنوان مضامین پایه ای صورت گرفت و در مرحله کدگذاری تفسیری، مضامین پایه ای طبقه بندی شدند که آنها را مضامین سازمان دهنده گویند. آخرین مرحله، تعیین مضمون فراگیر بود که تمامی مضامین پیش گفته را در بر می گرفت. در نهایت، این پژوهش منجر به شناسایی 89 مضمون توصیفی و 23 مضمون سازمان دهنده و هشت مضمون فراگیر شد.

    نتیجه گیری:

     بسیاری از مناقشات، سوء تفاهمات، کم کاری ها و فرار از اجرای خوب و کیفی کارها، نتیجه انتخاب نادرست مدیران و رهبران سازمانها شناخته شد و بیان شد که قطعا مدیری که با الگو قرار دادن پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) به مولفه های رهبری تحول آفرین (عدالت محوری، روحیه کار تیمی، حمایت و همدلی، اعتدال، مشورت پذیری، تخصص گرایی، سعه صدر و ارزشهای اخلاقی) توجه کند، به موفقیتی چشمگیر خواهد رسید.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، مدیریت دینی، اعتدالگرایی، سعه صدر، دانشگاه اسلامی
  • وحید ساعت چیان، سحر پیرجمادی، احمد محمودی*، شیوا حسنی صفحات 439-458
    هدف

    موضوع ورزش به عنوان یک پدیده مهم اجتماعی در کلیه جوامع پیشرفته مطرح است و تقریبا همه مکاتب فلسفی و ادیان به نحوی راجع به آن اظهار نظر کرده اند؛ آیین مقدس دین اسلام نیز ورزش را به طور اعم در نظر داشته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش فعالیتهای ورزشی دانشگاهی بر تغییر معنای زندگی دینی- اسلامی دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی با رویکرد مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه های شهر مشهد بود که 386 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها توسط 11 نفر از متخصصان تایید شد و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ، بالای 7/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته ها:

     مولفه های فعالیتهای ورزشی و معنای زندگی دینی- اسلامی قبل از ورود به دانشگاه از وضعیت مناسبی ندارند. همچنین به ترتیب مولفه های «اجتماعی شدن» و «جستجو»، مهم ترین اولویت مولفه های فعالیتهای ورزشی و معنای زندگی دینی- اسلامی بعد از ورود به دانشگاه اند.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش بر لزوم توجه به فعالیتهای ورزشی دانشگاهی به منظور رسیدن به آرامش فراغت، اجتماعی شدن، پیشگیری و درمان بیماری ها، بهبود و یادگیری مهارتها، آمادگی جسمانی و تقویت معنای زندگی دینی- اسلامی (حضور، جستجو) تاکید دارد.

    کلیدواژگان: اجتماعی شدن، جستجو، دانشجویان، فعالیت ورزشی، معنای زندگی دینی، اسلامی
  • ساعده مصباحی مقدم، حسین ابوالحسن تنهایی*، عالیه شکربیگی صفحات 459-480
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تعامل مطالبه گری و هویت ملی ایرانی دانشجویان علوم اجتماعی با رویکرد کیفی و تکنیک نظریه زمینه ای بود.

    روش

    ابزار استفاده شده برای گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساخت یافته بود. برای انتخاب افراد مصاحبه شونده از روش نمونه گیری هدفمند و برای تشخیص تعداد افراد، از نمونه گیری نظری (اشباع نظری) استفاده شده است. جامعه بررسی شده، دانشجویان دکتری رشته های علوم اجتماعی اند که در یک دهه گذشته مشغول به تحصیل بوده اند.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     مقوله های علی این پژوهش: آموزش بهینه افراد جامعه، انتخاب شخصی در شرایط خاص، پذیرش واقعیتهای اجتماعی و عدم رضایت از شریط موجودی؛ مقوله های زمینه ای: حفظ تمامیت ارضی کشور به هر قیمتی و زبان رسمی مهم ترین عامل ارتباطی؛ مقوله های تسهیلگر: جایگاه ارزشمند تمدن ایرانی، انتخاب دموکراسی برای اداره کشور و اعتماد به مسیولان کشور؛ مقوله های تعاملی: مذهب رسمی در کنار سایر مذاهب، تنوع اقوام همگرای ایرانی و انسانیت ارجح بر قومیت و مقوله های مداخله گر: تاثیرگذاری سلطه جهانی بر جوامع، تاثیرموقعیت راهبردی ایران بر جامعه و انتخاب مهاجرت و مقوله پدیده: مطالبه گری اجتماعی می باشند و پیامد آنها، ارزشمندی هویت ملی ایرانی، حضور تاثیرگذارمردم در جامعه و انتخاب وطن برای زندگی است.

    کلیدواژگان: تعامل، هویت ملی، مطالبه گری
  • عباس قائدامینی هارونی*، مهرداد صادقی ده چشمه، سمانه کلدانی، غلامرضا مالکی فارسانی صفحات 481-512
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی مولفه های کلیدی حاصل از تجارب کارکنان و اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد واحد اصفهان(خوراسگان) از سکوت سازمانی و ارایه الگوی مفهومی آن مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری، بر مبنای رویکرد آمیخته اکتشافی و طراحی مدل بود.

    روش

    در این پژوهش، روش آمیخته به کار گرفته شد؛ در بخش کیفی، از روش پدیدارشناسی و در بخش کمی از روش توصیفی، همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی، کارکنان و اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد واحد اصفهان (خوراسگان) بود که در بخش کیفی، با روش تمایز حداکثری، مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند و پس از انجام 20 مصاحبه، اشباع حاصل شد. به منظور بررسی روایی داده های کیفی، از روایی سازه، بیرونی، توصیفی و تفسیری لینکلن و گوبا و به منظور بررسی قابلیت اعتماد، از رویکرد سه گانه رایو و پری استفاده شد.

    یافته ها: 

    عوامل سکوت سازمانی در چهار مقوله اصلی عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل گروهی و عوامل فرهنگی طبقه بندی شدند و پیامدهای حاصل از سکوت سازمانی در دو طبقه عوامل سازمانی و عوامل فردی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری: 

    تاثیر عوامل تعدیلگر از طریق عوامل سازمانی به پیامدهای سازمانی و تاثیر عوامل تعدیلگر از طریق عوامل گروهی به پیامدهای فردی معنادار نبوده و سازه عوامل فردی با مقدار 71/0، بیشترین تاثیر را بر پیامدهای فردی گذاشته بود.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل گروهی، عوامل فرهنگی
  • شکوفه خدابخشی، یحیی صفری*، فائزه ناطقی صفحات 513-536
    هدف

    تربیت فرهنگی را قابلیت یادگیری الگوهای جدید در تعاملات فرهنگی و ارایه پاسخهای رفتاری صحیح به این الگوها تعریف کرده اند. با توجه به اینکه تعلیم و تربیت، رسالت گسترش و تحکیم ارزشهای فرهنگی را بر عهده دارد، نیازمند الگوی مناسب برای این مهم است. هدف از مطالعه حاضر، «طراحی مدل تربیت فرهنگی برای دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش

    این مطالعه به روش داده بنیاد از نوع اکتشافی متوالی انجام شد. مشارکت کنندگان در پژوهش، اساتید خبره و باسابقه، اعضای هییت علمی دانشگاه و مدیران حوزه فرهنگی بودند که به روش نمونه گیری گلوله برفی و با 20 نفر به اشباع نظری رسید. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار بود.

    یافته ها: 

    در مرحله کدگذاری باز، تعداد 353 کد و در مرحله کدگذاری محوری، 36 کد از مصاحبه ها احصا شد.

    نتیجه گیری:

     مدل تربیت فرهنگی دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان، تلفیقی از عناصر مولفه های تربیت فرهنگی، راهبردهای تدوین مدل فرهنگی، ویژگی های مدل تربیت فرهنگی، بسترهای مناسب اجرای الگو، مداخلات تربیت فرهنگی و پیامدهای مدل ایدیال است که هر کدام از این عناصر ویژگی هایی دارند که در پژوهش حاضر به آنها اشاره شده است. با توجه به یافته ها، پیشنهاد می شود مدل جامع تربیت فرهنگی برای دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان اجرا شود؛ زیرا نتایج اجرای مدل باعث توسعه و پایبندی به ارزشهای فرهنگی، برخورد با چالشها و آسیبهای اجتماعی، تربیت صحیح در راستای شکوفایی استعدادهای جامعه، احترام به خرده فرهنگهای ملی، تقویت روحیه وطن پرستی و احساس تعلق ملی، تقویت حس مسیولیت پذیری، مقابله با فرهنگهای مهاجم بیگانه و انتقال میراث فرهنگی به نسل آینده می شود.

    کلیدواژگان: تربیت فرهنگی، دانشجو معلم، دانشگاه فرهنگیان، مدل تربیتی
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 537-560
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نگرش دانشجویان نسبت به فرهنگ ایثار و شهادت و توصیف و تبیین عوامل موثر بر آن بود.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روش کمی و رویکرد پیمایش و با نمونه گیری تصادفی و طبقه بندی شده انجام شد. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانشجویان دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی (ره) و حجم نمونه با استفاده از نرم افزار سمپل پاور، 271 نفر برآورد شده است. برای تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از نرم افزار اس.پی.اس.اس 26 و آزمونهای آماری همچون: رگرسیون چند متغیره، همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس و آزمون تی استفاده شده است. در پژوهش حاضر پنج فرضیه مطرح شد که به بررسی ارتباط متغیرهای مستقل پژوهش همچون: شکاف نسلی، نظام ارزشی، هویت، عملکرد نهادی و رسانه، با نگرش دانشجویان به فرهنگ ایثار و شهادت پرداخت.

    یافته ها: 

    نتایج فرضیات پژوهش نشان می دهد که به ترتیب متغیر هویت با همبستگی 873/0 و معناداری 000/0، متغیر عملکرد نهادی با همبستگی 770/0 و معناداری 000/0، متغیر عملکرد رسانه ای با 758/0 و معناداری 000/0 و متغیر نظام ارزشی با همبستگی 748/0 و معناداری 000/0، بیشترین ارتباط را با نگرش دانشجویان بر فرهنگ ایثار و شهادت داشته اند و متغیر شکاف نسلی با همبستگی 012/0- و معناداری  844/0، ارتباطی با نگرش دانشجویان به فرهنگ ایثار و شهادت نداشته است.

    نتیجه گیری:

     عواملی نظیر دگرگونی هویتی، تغییرات ارزشی و عملکرد رسانه ای و نهادی می تواند بر نگرش دانشجویان نسبت به فرهنگ ایثار و شهادت موثر باشد.

    کلیدواژگان: شکاف نسلی، عملکرد نهادی و رسانه ای، فرهنگ ایثار و شهادت، نظام ارزشی، هویت
|
  • Pages 381-382
  • Mohammadreza Yousefzadeh *, MohammadJavad Harati, Mostafa Rostami Pages 383-408
    Aims

    The purpose of the research is to examine the nature and characteristics of Islamic education curriculum elements.

    Method

    The research approach is qualitative and it is applied from the point of view of the objective and the basic qualitative method.  The research community is all universities and government higher education centers of the country. The participants were 30 different experts, including the respected officials of the Supreme Leader in universities, the educational assistants of the Supreme Leader in universities, the respected managers of Islamic education departments, faculty members and invited professors of Islamic education courses as well as 10 researchers from two areas of curriculum and Islamic education courses. The sampling method was criteria-based (using theoretical knowledge and practical experience). The measurement tool was a semi-structured interview. The coding method (selective, organizing and open) is used to analyze the data. To determine the validity of qualitative data, the four indicators of Lincoln and Guba including (credibility, transferability, dependability and verifiability) were used.

    Results

    Based on the results of the research, 10 following selected themes were identified and extracted:  logic, purpose, content, educational resources, Teaching-learning strategy, learning activity, grouping, space, time and evaluation.  24 organizing themes   were also identified as follow :  program reasons  , cognitive goals, affective goals, psychomotor goals, organized content, situational content, single-source educational materials, multiple resources, direct teaching - learning strategies, indirect teaching-learning strategies, individual activity, group activity, in-class activity, out-of-class activity, subject grouping, grouping based on ability level, physical space, psycho-social space, safe space, fixed schedule, flexible schedule , evaluation before training, evaluation during training and evaluation after training. On the other hand, 128 basic themes were identified and extracted for the nature and characteristics of desirable elements of Islamic education curriculum.

    Conclusion

    Based on the extracted characteristics, it is possible to provide the basis for the comprehensive development of the curriculum of Islamic education courses and to increase the level of attractiveness and efficiency of the curriculum and most importantly, the level of satisfaction of the students.

    Keywords: islamic education courses, curriculum elements, nature, characters
  • Seidmehdi Veiseh, Fatemeh Fazelpour *, Vahid Najafzad Pages 409-438
    Aim

    The present study is conducted with the aim of explaining and analyzing the components of transformational leadership with a religious approach in the Islamic University.

    Method

    The method of this research is qualitative which was done with the theme analysis approach in order to extract the required themes from religious sources related to leadership. The sources studied in this survey included books (Holy Quran and Nahjul Balagha) and articles in the field of Islam and the biography of the Infallibles (AS) As well as scientific books and articles in the field.

    Results

    In this study, in order to extract in the first stage, descriptive coding was done as basic themes and in the interpretive coding stage, the basic themes were classified, which are called organizing themes. The last step is to determine the overarching theme that encompasses all of the aforementioned themes. Finally, this study led to the identification of 89 descriptive themes, 23 organizing themes and 8 comprehensive themes.

    Conclusion

    the authors of the article conclude that many conflicts, misunderstandings, contributions and evasion of good performance and quality of work, were recognized as the result of incorrect selection of managers and leaders of organizations and a manager who enhances the following qualities will achieve remarkable  success : following the the Holy Prophet and the Infallible Imams (AS) and components of transformational leadership (justice-oriented, teamworking, support and empathy, moderation, consultability, professionalism, tolerance and moral values.

    Keywords: transformational leadership, religious management, support, empathy, islamic university
  • Vahid Saatchian, Sahar Pirjamadi, Ahmad Mahmoudi *, Shiva Hasani Pages 439-458
    Aim

    Today, the subject of sports is an important social phenomenon in all advanced societies. Almost all philosophical schools and religions have commented on sports in some way, and the holy religion of Islam has considered sports in general. The purpose of this study is to investigate the role of university sport activities on changing the meaning of Students Religious-Islamic life.

    Method

    The research method is correlation with SEM and statistical population included students of Mashhad universities, 386 of whom were selected as a sample by random cluster sampling. Two questionnaires were used. The validity of the questionnaire was confirmed by 11 experts and its reliability was obtained using Cronbach's alpha above 0.7. Descriptive and inferential statistics were used in data analysis. 

    Results

    The results showed that the components of sport activities and the meaning of religious-Islamic life before entering the university are in a bad condition. Also, the component of "socialization" and the component of "search" were the most important priorities of the components of sport activities and the meaning of religious-Islamic life after entering the university, respectively.

    Conclusion

    The results emphasize the need to pay attention to sport activities in order to achieve leisure, socialization, prevention and treatment of diseases, improvement and learning skills, physical fitness and strengthening the meaning of  religious-Islamic life (presence, search).

    Keywords: Meaning Religious-Islamic life, Search, Socialization, Sport Activities, students
  • Saedeh Mesbahimoghadam, Hossein Tanhai *, A. Shokrbeigi Pages 459-480
    Aim

    The aim of the current research is to investigate the interaction between demands and Iranian national identity of social science students with a qualitative approach and contextual theory technique.

    Method

    The tool used to collect data is a semi-structured interview. Purposive sampling was used to select interviewees and theoretical sampling (theoretical saturation) was used to determine the number of people. The research community are doctoral students of social sciences who have been studying in the past decade. 

    Results and conclusions

    The causal categories of this research are as follow: optimal education of society members, personal choice in special conditions, acceptance of social realities and dissatisfaction with existing conditions. Background categories are as follow: maintaining the territorial integrity of the country at any cost and the official language as the most important communication factor. Facilitating categories are: the valuable position of Iranian civilization, the choice of democracy for the administration of the country, and trust in the country's officials. Interactive categories: official religion along with other religions, the diversity of convergent Iranian ethnic groups and humanity is preferred over ethnicity, and intervening categories: the influence of world domination on societies, the influence of Iran's strategic position on society and the choice of immigration, and the phenomenon category: social demands and their consequences, the value of identity. Iranian nationality is the influential presence of people in the society and choosing homeland for living.

    Keywords: interaction, national identity, demanding, students
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh, Samaneh Keldani, Ghulam Rezai Maleki Farsani Pages 481-512
    Aim

    The purpose of this research is to identify the key components resulting from the experiences of employees and faculty members of Isfahan Azad University (Khorasgan) of organizational silence and to present its conceptual model based on structural equation modeling, based on the mixed exploratory approach of model design.

    Method

    In this research, a mixed method was used, in the qualitative part, the phenomenological method was used, and in the quantitative part of the descriptive method, correlation based on structural equations was used. The statistical population of this research in the qualitative part consisted of employees and faculty members of Isfahan Azad University (Khorasgan), who were selected in the qualitative part with the maximum discrimination method, and saturation was achieved after 20 interviews. In order to check the validity of qualitative data, the construct, external, descriptive and interpretive validity of Lincoln and Goba (2007) was used, and in order to check the reliability, the triple approach of Rao and Perry (2003) was used.

    Results

    The results showed that that organizational silence factors were classified into 4 main categories of individual factors, organizational factors, group factors and cultural factors and the consequences of organizational silence were categorized into 2 categories of organizational factors and individual factors.

    Conclusion

    The effect of moderating factors through Organizational factors were not significant to organizational outcomes, and the influence of moderating factors through group factors to individual outcomes was not significant, and the structure of individual factors had the greatest impact on individual outcomes with a value of 0.71.

    Keywords: organizational silence, Iindividual factors, Organizational factors, Group factors, cultural factors
  • Shokofeh Khodabakhshi, Yahya Safari *, Faezeh Nateghi Pages 513-536
    Aim

    Cultural education has been defined as the ability to learn new patterns in cultural interactions and provide correct behavioral responses to these patterns. Considering this fact that education has the mission of expanding and consolidating cultural values, it needs a suitable model for this important task. The present study is conducted with the aim of "designing a cultural education model for student teachers of Farhangian University".

    Method

      The study is carried out using the grounded theory approach and sequential exploratory data.  The participants in this research were expert and experienced professors, university faculty members, and managers of the cultural field using the snowball sampling method, and theoretical saturation was reached with 20 people. The data collection tool was a semi-structured interview.

    Results

    From the findings of the interviews, 353 codes were counted in the open coding stage and 36 codes were counted in the axial coding stage.

    Conclusion

    The results showed that the cultural education model of the teachers of Farhangian University is a combination of the elements of the cultural education components, the strategies of developing the cultural model, the characteristics of the cultural education model, the suitable platforms for the implementation of the model, cultural education interventions and the consequences of the ideal model, each of which, among these elements, have characteristics that have been mentioned in the present research. According to the findings, it is suggested that implementing a comprehensive model of cultural education for student teachers of Farhangian University is essential. Because the results of the implementation of the model lead to the development and adherence to cultural values-dealing with social challenges and harms - correcting education in line with the flourishing of society's talents - respecting for national subcultures - strengthening the spirit of patriotism and the sense of national belonging - strengthening the sense of responsibility adaptability, confronting foreign invading cultures and transferring cultural heritage to the next generation.

    Keywords: cultural education, student teacher, farhangian university, educational model
  • Gholamreza Tajbakhsh * Pages 537-560
    Aim

    The purpose of this study is to investigate students' attitude toward the culture of self-sacrifice and martyrdom and to describe and explain the factors affecting it.

    Method

    The present study was conducted using quantitative method and survey approach and random and classified sampling. The statistical population of this study is all students of Grand Ayatollah Boroujerdi University. The sample size is estimated to be 271 people using Sample Power software. In the present study, five hypotheses have been proposed that examine the relationship between independent variables such as generation gap, value system, identity and institutional and media performance with students' attitude toward the culture of self-sacrifice and martyrdom.

    Results

    The results show that the identity variable with Correlation 0.873 and significance 0.000, Institutional performance variable with 0.770 correlation and significance 0.000, Media performance variable with 0.758 and significance 0.000 and Value system variable with correlation 0.748 and significance  0.000 0 had the most relationship with students 'attitudes toward the culture of self-sacrifice and martyrdom and the variable of generation gap with a correlation of -0.012 and a significance of 0.844 was not related to students' attitude  toward the culture of self-sacrifice and martyrdom.

    Conclusion

    Some factors such as identity change, value changes and media and institutional performance can affect students' attitude toward the culture of self-sacrifice and martyrdom.

    Keywords: culture of self-sacrifice, martyrdom, Generation gap, identity, institutional, media performance, value system