فهرست مطالب

دانشنامه علوم قرآن و حدیث - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1399)

دانشنامه علوم قرآن و حدیث
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدیه مهرو *، زهره اخوان مقدم صفحات 15-35

    در نگاه عالمان علوم قرآن و مفسران، جامعیت از مهمترین مبانی تفسیر قرآن است و هر مفسر، موضع متفاوتی نسبت به این مساله دارد. در مجموع، سه دیدگاه کلی حداقلی، اعتدالی و حداکثری برای جامعیت عرضه گردیده که ادله ی هر گروه نیازمند بررسی دقیق و موشکافانه است. از جمله مفسرانی که ذیل آیات مرتبط با جامعیت، آرای تامل برانگیزی مطرح نموده، ابوالفتوح رازی، صاحب تفسیر «روض الجنان » است. بر این اساس، نظر او درباره ی گستره ی مورد بحث، پذیرش دیدگاه حداقلی یعنی صرف جنبه ی هدایتی بودن قرآن است. از جمله، ادله ی شارح در خصوص رای و عقید هاش در مورد جامعیت حداقلی که بیان گر بینش و تفکر وی در این زمینه است، تقیید آیات جامعیت به هدایتی بودن و نیز انتساب جامعیت حداکثری به لوح محفوظ است که با محوریت تفسیر «کتاب » به «لوح محفوظ » در این آیات، مطمح نظر قرار گرفته است. بررسی آرای فوق، به روش توصیفی-تحلیلی بر این امر صحه می گذارد که عواملی چون ملاک قرار ندادن کل روایات ذیل آیات جامعیت و نیز بی توجهی به اصولی چون عدم تقیید و ظهور، عدم تاویل و... منجر به ارایه ی آرای مذکور از سوی این مفسر و دیگر حامیان دیدگاه جامعیت حداقلی شده باشد.

    کلیدواژگان: ابوالفتوح رازی، تفسیر، جامعیت قرآن، دیدگاه حداقلی، دیدگاه حداکثری
  • حجت الاسلام سید محمودرضا هاشمی نسب *، شیخ شعیب حدادی صفحات 37-59

    آقای وکیلی در کتاب عرفان و حکمت، تصوف را به مثبت و منفی تقسیم نموده است اما با ملاحظه در آثار مشایخ صوفیه ملاحظه می شود این تقسیم بندی صادق نیست؛ مثلا آنان کشف و شهود شخصی خویش را ملاک و میزان قرار می دهند و در صورتی که برهان عقلی بر نفی یافته های آنان اقامه شود نمی پذیرند، به مذهب خاصی تقیدی ندارند و در مقابل به نظریه ی وحدت شخصی معتقدند و در تاویل های قرآن، ظهور لفظ با معنای مورد ادعا را بی ربط می دانند و در این مسیر از بدگویی به فقها و دستورات خلاف شارع، فاصله از معصوم، مبالغه در شان افراد ابایی ندارند و حتی از شطحیات در پیشبرد اهداف خود استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: تصوف، حکمت، صوفیه، عرفان، محمدحسن وکیلی
  • احسان پوراسماعیل * صفحات 61-85

    فدک، از دیروز تا امروز با استراتژی حضرت فاطمه(ع) ابزاری برای دفاع از ولایت امیرالمومنین(ع) بوده و هست، از همین رو همواره با تهاجم بسیاری از شبهات مواجه بوده است؛ یکی از این موارد، دلایل مطالبه نکردن فدک در دوران حکومت امام علی(ع) است که همین امر سبب طرح این سخن از جانب مخالفان شیعه شده است که امام(ع) حقی برای خود از باغ فدک قایل نبود. در پاسخ به این شبهه باید دانست که فعل حجت خدا ابعاد مختلفی دارد که بشر از درک همه جانبه ی آن محروم است. با این حال برای پاسخ گویی به مخالفان، برخی از این ابعاد با بررسی شرایط اجتماعی در دوران حکومت ظاهری امام تبیین شد. فهم دلیل اصلی مطالبه ی فدک و اقداماتی مثل پاره کردن سند آن و واکن شهای مردم در مواجه با اصلاحات امیرالمومنین(ع) در مقابل بدعتها به ما کمک می کند تا ترسیم واقعی از شرایط آن روزگار به دست آوریم. از دیگر سو در فرهنگ اهل بیت علیهم السلام، گذشت حقوق شخصی به دلیل مصالح عمومی نیز از موارد این تصمیم بیان شده است.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، حضرت فاطمه علیها سلام، حکومت ظاهری، شبهات امامت، فدک
  • خدیجه احمدی بیغش * صفحات 87-106

    دو ودیعه ی خداوند به انسان؛ زبان و تفکر است که اگر به خوبی شناخته و به کار گرفته شوند، در تعالی انسان نقش به سزایی دارند. با مطالعه در زمینه ی رابطه ی این دو با هم و تاثیر هر کدام بر دیگری مصالح و مفاسد این دو توانایی را خواهیم شناخت. در رابطه با این مساله، روانشناسان و زبانشناسان بسیاری، نظریاتی ارایه کرده اند، در بین پژوهشگران اسلامی نیز به مساله از جنبه ی تاثیر زبان بر تفکر با محوریت قرآن پرداخته شده است. اما رابطه ی دو جانبه زبان و تفکر کم تر دیده شده است. از این رو پژوهش حاضر درصدد پاسخ گویی به این سوال است میان زبان و تفکر چه رابطه ای برقرار است. بررسی توصیفی تحلیلی این مسیله حاکی از آن است که نه تنها زبان و تفکر با هم مرتبط هستند، بلکه تفکر به صورت مستقیم بر زبان تاثیر گذاشته و زبان نیز بر تفکر تاثیر می گذارد. اما نکته ی اساسی در این بحث این است که نظر خداوند بر این اصل قرار گرفته که زبان و تفکر باهم و به طور مقارن استفاده شوند، به خصوص در تلاوت قرآن، تا رسیدن به هدف والای فلاح آسان گردد. به منظور بررسی رابطه دو جانبه این دو مقوله ابتدا به شناخت هر کدام در محضر قرآن پرداخته شد. سپس به اصل وجود این ارتباط و بعد به طور مجزا به تاثیر تفکر بر زبان و تاثیر زبان بر تفکر با مد نظر قرار دادن دلایل قرآنی توجه گردید.

    کلیدواژگان: تفکر، زبان، قرآن کریم، قول، لسان
  • محسن خاتمی * صفحات 107-137

    امکان سنجی میزان تاثیرپذیری دوسویه ی میان مکتوبات، در بازشناسایی تاریخ اندیشه و فضای گفتمانی غالب بر خوانش گران حوزه ی اندیشه ورزی می تواند از اهمیت به سزایی برخوردار باشد. کتب روایی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و در شمار این فضای ترسیمی پیش گفته قرار می گیرند. در نوشتار حاضر به عنوان یک مطالعه ی موردی در تاثیرپذیری تعاملی کتب روایی، با عنایت به اهمیت موضوع تاریخ انبیاپژوهی، این سنجه ی تاثر، اختصاصا در دو مکتوبه با محوریت سرگذشت پیامبران ردیابی گردیده است. بدین منظور بخش «کتاب النبوه » بحارالانوار)مشتمل بر جلدهای 11 تا 14 (و النورالمبین در دو خوانش رهیافتی، شامل رویکرد مولف محور و متن محور به طور تطبیقی مورد ارزیابی است. برجسته سازی رابطه ی استاد و شاگردی میان علامه مجلسی(ره) و محدث جزایری (ره)، نیز پیش گامی جزایری در هم فکری علمی به استاد خویش، اصلی ترین شاخصه ی رویکرد مولف محور به شمار آمده، به طوری که معاضدت در شرح نویسی بر برخی احادیث مشکل و حل پار ه ای مصالح تالیفی، به عنوان یاری رسانی وی بر قوام یافتن بحار الانوار قابل شناسایی است. در خوانش متن محور نیز شباهت ها و تفاو تهای میان دو کتاب محل اعتنا بوده و تاثیرپذیری تعاملی و دوسویه ی دو کتاب ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: النور المبین، بحار الانوار، تاریخ پیامبران، حدیث، علامه مجلسی، قرآن، محدث جزائری
  • سعید شیری صفحات 139-178

    حجم بالایی از روایات عترت علیهم السلام به مساله ی رفتار مومنان در عصر آخرالزمان اختصاص دارد. در بین روایات معصومان علیهم السلام احادیث مهدویت مربوط به امام کاظم علیه السلام جلوه ی دیگری دارد؛ چه اینکه در بین فرقه ها و نحله های فکری دوران امامت آن حضرت، مساله ی مدعیان دروغین مهدویت در جامعه ی اسلامی ریشه دوانده بود، به گونه ای که عباسیان با استفاده از این فضا، سعی در مصادره ی مفهوم «منجی » و «مهدویت » به نفع خود داشتند و در این باره تلا ش هایی مثل جعل احادیث مهدویت و انتساب منجی به نفع خاندان خود به خرج دادند. امام کاظم(ع) در چنین شرایطی، ضمن روشنگری، آموزه هایی در راستای تربیت های آخرالزمانی به شیعیان ارایه دادند. این تحقیق با هدف بررسی سه روایت از احادیث مهدویت امام کاظم(ع) با موضوع رفتارشناسی شیعیان در آخرالزمان، تاش دارد با بکارگیری از دانش های حدیثی، به بررسی سندی و متنی این روایات بپردازد.

    کلیدواژگان: آخرالزمان، امام کاظم(ع)مهدویت، حدیث، سند، متن
|
  • Mahdieh Mahrou *, Zohreh Akhavan Moghadam Pages 15-35

    In the view of Quranic scholars and commentators, comprehensiveness is one of the most important principles of Quranic interpretation and each commentator has a different position on this issue. In total, three general views, minimum, moderate and maximum, have been presented for comprehensiveness, and the arguments of each group need to be carefully examined. Abolfotuh Razi, the commentator of Rawd al-Jannan, is one of the commentators who has expressed thoughtful opinions in the following verses related to comprehensiveness. Accordingly, his view of the scope in question is the acceptance of a minimalist view, that is, merely the guiding aspect of the Qur’an. Among the explanatory arguments regarding his opinion and outlook about the minimum comprehensiveness that express his vision and thinking in this field, is the adherence of comprehensiveness verses to being guided and also the attribution of maximum comprehensiveness to the protected tablet, which focuses on the interpretation of “book” to “protected tablet” is considered in these verses. Examining the above opinions in a descriptive-analytical way confirms that factors such as not criteria for all narrations under the verses of comprehensiveness and also disregard for principles such as non-restriction and emergence (non-interpretation “and ... leading to the presentation of the above opinions It has been minimized by this commentator and other supporters of the comprehensive view.

    Keywords: Comprehensiveness of Quran, Commentary, Abolfotuh Razi, Minimum view, Maximum view
  • Seyed Mahmoud Hashemi Nasab *, Sheikh Shoaib Haddadi Pages 37-59

    In the book of Sufism and Mystism, Mr. Vakili divides Sufism into positive and negative and states the twenty characteristics and differences between the two. However, considering the works of Sufi sheikhs, they assume their personal discovery and intuition as a criterion and measure, and if a rational argument is made to refute their findings, they do not accept it, and also do not adhere to a particular religion and instead believe in the theory of personal unity. In the interpretations of the Qur’an, the appearance of the word is considered irrelevant to the claimed meaning, and in this way, they do not shy away from slandering the jurists and orders contrary to the Shari’a, distancing themselves from the infallibles, exaggerating the dignity of individuals, and even using superficialities to advance their goals.

    Keywords: Sufism, Mysticism, Wisdom, Critique of Sufism, Mohammad Hassan Vakili, Mohammad Hossein Tehrani
  • Ehsan Pourasmaeil * Pages 61-85

    Fadak, from past to present, with the strategy of Hazrat Fatima (peace be upon her), has been a tool to defend the guardianship (Velayah) of Amir al- Mo’menin (peace be upon him), therefore, it has always been attacked by many doubts; One of these cases is the reasons for not demanding Fadak during the rule of Imam Ali (pbuh), which has led to the statement by the Shiite opposition that Imam (pbuh) did not claim a right from the garden of Fadak. In response to this doubt, it should be known that the act of God’s authority has different dimensions that human beings are deprived of a comprehensive understanding of. Understanding the main reason for Fadak’s demand and actions such as tearing up its document and the reactions of the people in the face of the reforms of the Amir al-Mu’minin (pbuh) against heresies (innovations), helps us to get a true picture of the conditions of that time. On the other hand, in the actions of the Ahl al-Bayt (as), the forgiveness of personal rights due to public interests has also been mentioned as one of the cases of this decision.

    Keywords: Fadak, Hazrat Fatima (peace be upon her), Imam Ali (peace be upon him), Apparent rule, Doubts of Imamate
  • Khadijeh Ahmadi Bigash* Pages 87-106

    Two promises of God to man; are language and thought that, if well known and used, play an important role in human excellence. By studying the relationship between the two and the effect of each on the other, we will know the advantages and disadvantages of these two abilities. Many psychologists and linguists have offered their views on this issue. Among Islamic scholars, the issue of the effect of language on Qur’an-centered thinking has been addressed. But the two-way relationship between language and thought has been less seen. In the bilateral study of these two, each of them was first recognized in the presence of the Qur’an. Then, the principle of the existence of this relationship and then the effect of thinking on language and the effect of language on thinking were considered separately, taking into account the Qur’anic reasons. In the end, it became clear that not only language and thinking are related, but also thinking directly affects language and language also affects thinking. But the main point in this discussion is that God’s view is based on the principle that language and thought should be used together and simultaneously, especially in the recitation of the Qur’an, to facilitate the attainment of the sublime goal of well-being.

    Keywords: Language, Thinking, Promise
  • Mohsen Khatami * Pages 107-137

    Feasibility study of the two-way influence between writings can be important in identifying the history of thought and the dominant discourse space on readers in the field of thought. Narrative books are no exception to this rule and are included in this drawing space. In this paper, as a case study on the interactive influence of narrative books, considering the importance of the subject of the history of the Prophets research, this measure of influence has been traced specifically in two Books with a focus on the stories of the prophets. For this purpose, the section “Kitāb al-nobowwat of Bihār al-Anwār” (including volumes 11-14) and “al-Nour al-Mobin” in two approach readings, including the author- centered and text-based approach, are comparatively evaluated. Highlighting the relationship between the teacher and the disciple between Allameh Majlesi and Muhaddeth Jaza’eri, as well as the Jaza’eri scientific assistance to his master, is the main characteristic of the author-centered approach, so that cooperation in writing on some problem hadiths and solving some of the materials of writing can be identified as his assistance in strengthening Bihār al-Anwār. In the text-based approach, the similarities and differences between the two books are considered and the interactive influence and two sides of the two books are depicted.

    Keywords: Bihār al-Anwār, al-Nour al-Mobin, Allameh Majlesi, Muhaddeth Jaza’eri, Hadith, History of the Prophets
  • Saeid Shiri * Pages 139-178

    A large volume of Atrat narrations is devoted to the issue of the behavior of believers in the age of the apocalypse. Among the narrations of the Infallibles, the hadiths of Mahdism related to Imam Kazim have another aspect; what is more, among the sects and schools of thought during the Imamate of Imam Kazim, the issue of false claimants of Mahdism was rooted in Islamic society, so that the Abbasids used this opportunity to try to confiscate the concept of “savior” and “Mahdism” in their favor’ and in this regard, they made efforts such as fabricating the hadiths of Mahdism and assigning a savior for the benefit of their family. In such circumstances, Imam Kazim, while enlightening, provided teachings to the Shiites in the direction of apocalyptic education With the aim of examining three narrations of Imam Kazim’s Mahdism hadiths on the subject of Shiite behavior in the apocalypse, this study tries to examine the document and text of these narrations by using hadith knowledge

    Keywords: Imam Kazim (AS), Mahdism, Apocalypse, Hadith, Document, Text