فهرست مطالب

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مساله تصویر نزد مسلمانان در متون تاریخی مسیحیت طی قرون یک تا سه هجری / هفت تا نه میلادی
    مهرنوش غضنفری*، محمدتقی آشوری، امیر مازیار صفحات 5-26

    هدف از این پژوهش، آنست که متون تاریخی ای را که از قرن نخست تا قرن سوم هجری در جهان مسیحی شکل گرفته اند و در آن ها به نوع نگرش مسلمانان به تصویر اشاره شده است، به روش تحلیلی بازخوانی کرده و به این پرسش پاسخ دهد که با در نظر گرفتن آن چه در این متن ها درباره این مبحث آمده، چگونه می توان دیدگاه (ایجابی یا سلبی) مسلمانان را نسبت به این مسیله در این بازه زمانی تبیین کرده و درخصوص دلیل آن سخن راند. به این منظور و با توجه به اهمیت تاریخی و هم چنین نادربودن این گونه اسناد و مدارک، و نبود متن یا پژوهشی مستقل درباره این مبحث، متون دست اولی که به عنوان تاریخ نگاری یا رساله های روحانیون کلیسا به نگارش درآمدند، مکاتباتی که میان لیون سوم و عمر دوم انجام شدند، و هم چنین دستور حکومتی که یزید دوم به منظور از بین بردن شمایل صادر کرد، با رویکرد تاریخی تحلیلی مطالعه شدند. به این ترتیب، در پاسخ به دغدغه اصلی این پژوهش می توان گفت که در این متون، مساله تصویر به عنوان موضوعی حاشیه ای و فرعی مطرح شده و مسیحیان در این متن ها، در دفاع از جایگاه و ارزش تصویر در آیین مسیحیت، موضع گیری مسلمانان را نسبت به این موضوع، مطرح می کنند.

    کلیدواژگان: تصویر، تاریخ نگاری مسیحی، رساله های مسیحی، مکاتبات لئون سوم و عمر دوم، دستور حکومتی یزید دوم
  • ارزیابی هنر خوشنویسی اسلامی به مثابه «فعالیت کانونی» در فلسفه ی آلبرت بورگمان
    محمدعلی روزبهانی*، مهدی معین زاده صفحات 27-52

    آلبرت بورگمان، فیلسوف آمریکایی، وظیفه ی فلسفه را پاسخگویی به چگونگی بهتر زیستن در فرهنگ تکنولوژیک معاصر می داند. در حالی که تکنولوژی همه ی روابط فرهنگی و اجتماعی فرد با دیگر انسان ها و جهان پیرامون را دگرگون ساخته و در آرایشی جدید به نام «پارادایم دستگاه ها» سامان دهی کرده است، فلسفه باید بتواند راه کاری برای معنابخشی مجدد به زندگی ارایه کند. راه کار بورگمان برای بهبود کیفیت زندگی در چنین شرایطی، روی آوردن به دین، هنر و دیگر فعالیت هایی است که امر مقدس را به ماده باز می گردانند و در برابر کالاشدگی تاب می آورند. این فعالیت ها، فعالیت های کانونی نامیده شده اند. مقاله ی حاضر با توضیح دیدگاه فلسفی بورگمان درباره ی شرایط فرهنگی زندگی معاصر، جایگاه هنر در نیل انسان به زندگی بهتر را در اندیشه ی او بررسی می کند و در نهایت به این پرسش پاسخ می دهد که آیا هنر اسلامی خوشنویسی می تواند به عنوان یک فعالیت کانونی تاثیرگذار بر ارتقاء کیفیت زندگی انسان معاصر تاثیرگذار باشد؟ ویژگی های خوشنویسی نشان می دهد این هنر می تواند به مثابه فعالیت کانونی، در زندگی بهتر انسان در عصر تکنولوژی موثر باشد. روش پژوهش در این جستار، مطالعه ی تطبیقی است.

    کلیدواژگان: آلبرت بورگمان، پارادایم دستگاه ها، فعالیت کانونی، فرهنگ تکنولوژیک، هنر خوشنویسی اسلامی
  • واقعیت مجازی و خیال در فیلم و رسانه (نظریه بودریار از منظر ابن عربی)
    عادل صادقی* صفحات 53-78
    رسانه و فیلم دررویکرد پست مدرنیستی ، مولفه های واقعیت را چنان که بخواهد برمی سازد و حقانیت را به حالت تعلیق رها می کند. بر اساس فلسفه بودریار هرگونه بحث به معنای استعلایی از فیلم و رسانه که نتیجه فرهنگ مصرف گرایی و در حال تغییر مداوم است ، غیر قابل جمع فرض می شود و معرفت تا مرتبه ای پایین آورده شده است که دارای هیچ منشاء اثر نبود ه و واقعیت و خیال صرفا برای تامل در تصورات ادراک شده از طریق حواس بکار برده شده است.در این پژوهش به مدد روش تحلیلی و توصیفی با بازاندیشی و تحلیل واقعیت مجازی بر پایه خیال ابن عربی زمینه شکل گیری مجاز بر پایه پارادایم دینی، به کاستی های موجود در نظریه های شناخته شده پست مدرنیته در مورد فیلم و رسانه پرداخته شده است .یافته های تحقیق نشان می دهد تعریف، برساخت و گسترش واقعیت مجازی در فیلم و رسانه متناسب با پارادایم دینی از منظر ابن عربی امکان پذیر است.کلیدواژه ها: واقعیت مجازی، نظریه بودریار، خیال ابن عربی، فیلم، رسانه
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: واقعیت مجازی، نظریه بودریار، خیال ابن عربی، فیلم، رسانه
  • موسیقی ایرانی در آیینه ی عرفان اسلامی
    سید عبدالکریم موسوی، محمد نصیری*، امیر جوان آراسته، احمد قلی زاده صفحات 79-104

    موسیقی در مشرق زمین، از جمله در ایران همیشه ماهیتی آیینی داشته ،برای قرب به خداوند و در خدمت کمال معنوی انسان بوده است. این که موسیقی ایرانی در چه سطوحی و درچه قالب و مضامینی و چگونه با عرفان عجین و ابزاری برای کمال انسان بوده، مساله ی اصلی این پژوهش است. که به روش تحلیلی بدان اهتمام شده است. به نظر می رسد بتوان درانواع وسطوح گوناگون موسیقی ، اعم ازگاتا خوانی زردشتیان، تا موسیقی خانقاهی و سماع درویشان، تا نغمات قرآن ، ونیزدر مضامین مختلف دینی از جمله تعزیه والحان متنوع اذان ومناجات که در بخش عظیمی از موسیقی های نواحی مختلف ایران، جاری است روح معرفت وعرفان را نشان داد. چنان که در کنار دستگاه ها و آوازهایی که بر نظام های موسیقایی بنام ردیف ، مبتنی اند بسیاری از ویژگی های این موسیقی مانند تعادل، نرمش و ملایمت، حال،...که با شعر عجین اند، دارای پیوند تنگاتنگ با عرفان و حالات و مضامین روحانی اند.

    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، موسیقی ایرانی، آواز، ردیف، نظام های موسیقایی
  • خوانش نشانه شناختی نیروهای بصری و رمزگان زبانی داستان حضرت آدم علیه السلام مطالعه موردی سوره بقره و طه
    کبری راستگو*، اکرم چوبی روشن صفحات 105-134

    دانش نشانه شناسی معاصر درپی بررسی نشانه ها و زبان های ارتباطی اعم از بی کلام و کلامی است. نیروهای بصری در هنرهای تجسمی (بصری) نمونه ای از زبان های ارتباطی بی کلام اند که قادرند اطلاعاتی را انتقال دهند که گاه از عهده کلمات خارج است. بی تردید قرآن کریم به مثابه والاترین معجزه مکتوب، افزون بر رمزگان زبانی، ضمن تصاویر هنری شگرف خویش، از برخی نیروهای بصری نیز به منظور افاده پیام الهی سود جسته است. بدین تصور، پژوهش حاضر سعی دارد تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی وتکیه بر دانش نشانه شناسی ضمن بازخوانی داستان حضرت آدمعلیه السلام در دو سوره بقره وطه نیروهای بصری و رمزگان زبانی آن را به عنوان نشانه های ارتباطی مورد مداقه قرار دهد و نقش داستان های قرآن را به عنوان یک جهان زیست ذهنی در چگونگی خلق روایت بصری از یک روایت کلامی به نمایش بگذارد. بررسی داده های قرآنی نشان می دهد که اصحاب هنرهای تجسمی می توانند از داستان حضرت آدمعلیه السلام نیروهای بصری متعددی را نظیر کنتراست، تکرار تکاملی، زاویه دید، کادراژ وغیره به عنوان نشانه های غیرکلامی استخراج نمایند. همچنان که می توانند بر کاربست هدفمندانه واژگانی نظیر "هبوط"، "نبا"، حرف تعریف وغیره به عنوان واژگانی حاوی نیروهای بصری، متمرکز شوند و در نهایت از یک روایت کلامی محض، به عنوان ماده خام هنرهای تجسمی، روایات بصری شگرفی خلق کنند.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نیروهای بصری، رمزگان زبانی، داستان حضرت آدم علیه السلام، قرآن
  • زیبایی شناسی استعاره های مفهومی در قرآن کریم
    سید عباس حقایقی* صفحات 135-158
    پژوهشگران قرآنی در سده های پس از عصر نزول قرآن، همواره در تلاش برای تبیین وجوه زیبایی شناسی آیات قرآن کریم بوده اند. یکی از ابزار زیبایی آفرینی در قرآن، استعاره است که در علم بلاغت و بیان، دامنه ی بررسی های گسترده ای را پیرامون آن می توان یافت. تمرکز این بررسی ها، بر وجوه لفظی زیبایی آفرینی استعاره بوده است. با ظهور علوم شناختی و نظریه ی استعاره های مفهومی، مطالعات گسترده ای پیرامون تمایز این استعاره ها با استعاره های سنتی شکل گرفت و پژوهشگران علوم شناختی، دست به بازخوانی متون مختلف در پرتو این نظریه زدند.در این پژوهش که گردآوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای بوده و به روش توصیفی تحلیلی و با تجزیه و تحلیل کیفی انجام شده است، با مفروض گرفتن این نکته که آیات قرآن، شامل استعاره های مفهومی هستند، به دنبال نشان دادن این مطلب هستیم که استعاره های مفهومی قرآن کریم علاوه بر حیثیت شناختی، دارای وجه زیبایی شناختی نیز می باشند. بنابراین علاوه بر لفظ قرآن، فضاهای مفهومی آن نیز که مبتنی بر استعاره ها شکل گرفته اند را می توان واجد حیثیت زیبایی شناسانه دانست. در نهایت، تصویرسازی آیات قرآن کریم را به عنوان تبیینی برای سازکار این ویژگی فضاهای مفهومی قرآن کریم معرفی می نماییم.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، زیبایی شناسی، قرآن، لیکاف
|
  • Muslims' attitude toward image in the historical texts of Christianity (from 7th to 9th century)
    MEHRNOOSH GHAZANFARI *, MohammadTaghi Ashouri, Amir Maziar Pages 5-26

    Using an analytical reading approach, this study examines the historical texts composed by Christian writers from the first century to the third century AH (the seventh century to nine century AD) in which there are some explanations about Muslims’ attitudes toward image. The purpose of this inquiry is to explain their opinion (positive or negative) during this period and to conceive the reason. To achieve this, regarding the historical importance of these documents and their rarity, and also lack of such a research about this subject, the first-hand texts, including histography or the treatises of Christian clergies, the corresponding between Leo III and Omar II, and also the Iconoclastic Edict of the Caliph Yazid II, were studied with a historical – analytical approach. As a result, it could be said that the image is a secondary subject in these texts and Christians discuss this issue to defend the status and value of the image.

    Keywords: Christian histography, Christian treatises, Correspondence between 'Umar II, Leo III, Edict of the Caliph Yazid II
  • Assessment of Islamic calligraphy as Focal Practices in the philosophy of Albert Borgmann
    MohammadAli Roozbahani *, Mahdi Moinzadeh Pages 27-52

    The American philosopher Albert Burgmann considers the task of philosophy to be to answer how to live better in contemporary technological culture while technology has transformed all of a person's cultural and social relationships with other human beings and the world around them, so organized a new arrangement called the "device paradigm." Philosophy must be able to provide a way to give meaning to life again. Borgmann's strategy for improving the quality of life in such a situation is to turn to religion, art, and other activities that return the sacred to matter and they are resistant to commodification. These activities are called focal Practices. The present article explains Burgmann's philosophical view of the cultural conditions of contemporary life, He examines the place of art in man's attainment to a better life in his mind Finally, it answers the question of whether Islamic calligraphy can be effective as a focal point in improving the quality of life of contemporary man. Calligraphy features show that this art can be effective as a focal point in human life in the age of technology. The research method in this study is a comparative study.

    Keywords: Albert Borgmann, Device paradigm, Focal Practices, technological calture, The art of Islamic calligraphy
  • Virtual reality and fantasy in film and media Baudrillard's theory from Ibn Arabi's perspective
    Adel Sadeghi * Pages 53-78
    Media and film inMedia postmodernist approaches, remove the components of reality as it pleases, and suspend legitimacy. According to Baudrillard's philosophy, any discussion in the transcendent sense of film and the media, which is the result of consumerist and ever-changing culture, is assumed to be incommensurable and knowledge is brought down to a degree that has no source of effect and reality and Imagination is merely used to reflect perceptions through the senses.In this research, through the descriptive and analytical method by rethinking and analyzing virtual reality based on the principles mentioned in Ibn Arabi's field of permissible formation on the basis of religious paradigm, he theories of film and media. Has beenaddresses the deficiencies in well-known postmodern The research findings show that it is possible to define,Made and extend virtual reality in film and media to fit the religious paradigm from Ibn Arabi's perspective.Its a lolbubiiceKeywords (English):, VirtualReality, Imagination,Baudrillard's Theory,the movie,Media
    Keywords: Keywords (English):Virtual Reality, Baudrillard's Theory, Imaginary Ibn 'Arabi, Film, media
  • Persian music in the mirror of Islamic mysticism
    Sayyed abdolkarim Mousavi, Mohammad Nasiri *, Amir Javanarasteh, Ahmad Gholizadeh Pages 79-104

     Music in the Orient, including in Iran, has always had a ritual nature, for the sake of God's glory and in the service of the spiritual perfection of man. The main issue of this research is the Iranian music at what levels and in the form and themes and how it is with the mysticism and instrument for the perfection of mankind. Which has been dealt with analytically. It seems that various kinds of music, ranging from the Zoroastrianism to the music of the Khanqahi and Sima Dervishes, to the Qur'anic verses, and Venizets in various religious themes, including the various Ta'azi of the various Azan and the masters, which are in the great part of the music of different regions of Iran, The spirit of knowledge and mystery. As with instruments and songs based on musical systems called Rowdy, many of the characteristics of this music, such as balance, softness and laziness, are present ... which are intrinsic to poetry, have a close connection with mysticism and states and Spiritual themes .

    Keywords: Islamic mysticism, Iranian music, singing, rows, musical systems
  • The semiotic analysis of visual forces and language codes in the story of Adam Case study Baqara and Taha Surah
    Cobra Rastgoo *, Akram Choobi Roushan Pages 105-134

    Contemporary semiotic knowledge seeks to study the signs and languages of communication, both verbal and verbal. Visual forces in visual arts are an example of communication languages that are capable of transmitting information that is sometimes out of the question. Certainly, the Holy Qur'an, as the highest written miracle, has, in addition to its linguistic codes, also used some of its visual arts to transmit divine message. Accordingly, the present research tries to examine it as a sign of communication using the descriptive-analytical method and the methodology of semiotics while revising the story of Adam in two surah Baqara and Taha's visual forces and linguistic codes. And to show the role of the stories of the Qur'an as a subjective universe in how to create a visual narrative of a verbal narrative. The study of Quranic data shows that The companions of visual arts can draw from the story of Adam various visual forces such as contrast, evolutionary repetition, angle of view, Kadrage, etc. as non-verbal signs, As well as focusing on the meaningful use of lexicals such as "Hobut= Down", "Naba= News", definitions, etc. as words containing visual forces, ultimately create a dramatic visual narrative from a pure verbal narrative as a raw material of visual arts.

    Keywords: semiotic, Visual forces, linguistic codes, story of Adam, Quran
  • The Aesthetics of Conceptual Metaphors in the Holy Quran
    Seyyed Abbas Haghayeghi * Pages 135-158
    Quranic scholars have always sought to explain the aesthetic aspects of the Holy Qur'an verses in the post-Qur' centuries. One of the aesthetic tools in the Qur'an is the metaphor that a domain of extensive reviews about that can be found in the field of rhetoric science. The focus of these studies has been on the literal aspects of metaphors. With the advent of cognitive science and the theory of conceptual metaphors, extensive studies have begun to distinguish these metaphors from traditional metaphors and cognitive scholars have revised various texts in the light of this theory.In this research which the data collection is library-based and has been done by a descriptive-analytical method with qualitative analysis, we try to show that the conceptual metaphors of the Holy Qur'an also have aesthetic value, assuming that the verses of the Qur'an contain conceptual metaphors. Thus, in addition to the Qur'an, its conceptual spaces, which are based on metaphors, can also be considered beautiful. Finally, we present the depiction of the verses of the Holy Quran as an explanation for the adaptation of this feature to the conceptual spaces of the Holy Quran.
    Keywords: conceptual metaphor, aesthetics, Quran, Lakoff