فهرست مطالب

دانشنامه حقوق اقتصادی - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1401)

دانشنامه حقوق اقتصادی
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معین فروغی، حمیدرضا نیکبخت* صفحات 1-42

    امروزه رژیم داوری مبتنی بر معاهدات سرمایه گذاری بین المللی با چالش های متعددی مواجه شده است. یکی از شایع ترین این نگرانی ها، عدم وجود شفافیت در این رژیم است که طی سالهای اخیر به موضوع اختلافات نظریات تبدیل شده است. این مسیله در بعضی نظریات تا حدی جدی است که ثبات، اطمینان و پیش بینی پذیری داوری سرمایه گذاری بین المللی را مخدوش کرده و در نهایت مشروعیت این سیستم را با چالش عمده مواجه نموده است.این مقاله با تمرکز بر داوری دولت - سرمایه گذار، ضمن بررسی اشکال مختلف شفافیت در مراحل رسیدگی داوری سرمایه گذاری بین المللی، آخرین تحولات شفافیت در داوری های مبتنی بر معاهدات سرمایه گذاری را، مورد ارزیابی قرار می دهد. سپس با بررسی خطرات بالقوه شفافیت و اهداف نهایی آن، جهت تطابق روند اصلاحات شفافیت شکلی برای رسیدن به اهداف خود، یک سری راهکارها را پیشنهاد می کند. این راهکارها بایستی به صورت تدریجی در داوری های مبتنی بر معاهدات سرمایه گذاری در نظر گرفته شود تا بتواند روشن کننده استمرار و تداوم شفافیت در یک رسیدگی داوری سرمایه گذاری بین المللی باشد و در عین حال، مزیت خصوصی و محرمانگی در داوری را هم حفظ نماید.

    کلیدواژگان: شفافیت، محرمانگی، معاهدات سرمایه گذاری، داوری سرمایه گذاری بین المللی، خطرات شفافیت
  • خیرالله پروین، علی طاهری* صفحات 43-70
    به رغم مطرح شدن «توسعه ی پایدار» به عنوان چارچوبی مناسب برای توسعه طی سه دهه اخیر و واکنش مثبت بسیاری از دولت ها به آن، این پرسش وجود دارد که آیا دولت های تنظیم گر حق انسان ها برای بهره مندی از توسعه ی پایدار را تقویت می کنند یا چالش ها و موانعی پیش روی آن قرار می دهند؟ در این پژوهش بررسی کرده ایم که چگونه اصول و سیاست های نیولیبرالی حاکم بر دولت های تنظیم گر از قبیل رقابت بازار، خصوصی سازی، مقررات زدایی، آزادسازی تجارت، سرمایه گذاری خارجی، تولیدات صادرات گرا و توسعه ی رشد محور، تحقق توسعه ی پایدار را با مانع روبرو ساخته است و به همین دلیل حق انسان ها در بهره مندی از توسعه پایدار را مخدوش می سازد. برای این منظور از روش تحلیلی-توصیفی بهره گرفته ایم و این پیشنهاد را مطرح کرده ایم که ایجاد نهادهای بین المللی جدید برای تقویت الزام آوری معاهدات محیط زیستی، در پیش گرفتن سیاست هایی که به کاهش فقر و نابرابری منجر می شود و همچنین وضع طبقه ی جدید از مالیات ها که در ازای تخریب محیط زیست در جریان توسعه اقتصادی اخذ می شود، ممکن است به التیام وضع کنونی کمک نماید.
    کلیدواژگان: دولت تنظیم گر، توسعه پایدار، حقوق بشر، حقوق همبستگی
  • زهرا البرزی*، محمد امامی، سید مجتبی واعظی صفحات 71-111
    امروزه مفهوم آزادی اقتصادی به مثابه یکی از شروط لازم جهت دستیابی به رشد و توسعه پایدار از اهمیت ویژه ای برخوردار است لذا شناخت مفهوم و مولفه های موضوع موصوف و نیز محدودیت ها و موانع تحمیل شده بر آن، از ضروریات هر نظام حقوقی می باشد تا از طریق کاهش یا حذف موانع، به رشد و رونق اقتصادی نایل آید. لذا در مقاله حاضر، محدودیت های کمی اصل آزادی تجارت بعنوان یکی از مولفه های آزادی اقتصادی با روش توصیفی-تحلیلی تبیین، و رویکرد نظام حقوقی ایران از رهگذر تدقیق در قوانین، مقررات و آرای ابطالی هیات عمومی دیوان عدالت اداری بررسی گردید. نتیجه ی حاصله حاکی از آن است که قانون اساسی و قوانین عادی مرتبط همچون قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44، قوانین برنامه توسعه، قانون صادرات و واردات و قانون امور گمرکی در راستای حمایت از توسعه ی تجارت خارجی، تسهیل فرآیندهای ناظر بر مجوزها،کاهش تشریفات گمرکی و نیز رفع موانع غیرتعرفه ای وضع شده اند. علیرغم رویکرد مقنن، بعضا قوه مجریه از طریق وضع مقرره موجب ایجاد یا توسعه ی محدودیت و ممنوعیت های تجاری می گردد اما دیوان عدالت اداری  به عنوان نهاد ناظر بر مصوبات دولتی با تکیه بر حاکمیت قانون، غالبا با تقسیر مضیق از محدودیت های قانونی و استناد به اصول کلی حقوقی چون حق مکتسب از آزادی های افراد صیانت کرده است.
    کلیدواژگان: آزادی اقتصادی، آزادی تجارت، محدودیت کمی، دیوان عدالت اداری
  • محمود باقری*، سعید محمدی بیدهندی صفحات 113-142
    فرض بر این است که بازارهای مالی با استفاده از ابزارهای موجود در حقوق خصوصی به گونه ای فعالیت می نمایند که ایجاد تعادل و کارآمدی مبتنی بر عدالت توزیعی را به دنبال دارند، با این وجود در صورتی که بازارهای مالی از روند متوازن کارکردی خود خارج شوند، نیاز به ارایه و به کارگیری راه حل های اصلاحی حقوق اقتصادی از جمله استفاده از سیاست های مالیاتی-یارانه ای که نتایج توزیعی مطلوب را در برداشته باشند، احساس میگردد. پژوهش حاضر بر مبنای روش کتابخانه ای و به صورت تحلیلی-توصیفی ضمن بررسی چارچوب اصلی ترین مداخلات مالیاتی-یارانه ای در بازارهای مالی ایران، نسبت به تحلیل مقررات موجود، تبیین چارچوب هنجاری متناسب با سیاست های مالیاتی-یارانه ای در بازارهای مالی و بررسی انطباق یا عدم انطباق مداخلات مالیاتی-یارانه ای در بازارهای مالی با این چارچوب هنجاری می پردازد. این پژوهش بر این باور است که مناسب-ترین راه برای بازگرداندن وضعیت کارآمدی بازارهای مالی، اعمال آن دسته از سیاست ها و مقررات مالیاتی-یارانه ای می باشد که مبتنی بر فرمول عدالت توزیعی کالدورهیکسی؛ نشات گرفته از مکتب تحلیل اقتصادی حقوق طراحی شده باشند، به گونه ای که اگر مداخلات مزبور آثار نامناسبی برای برخی گروه ها را در کوتاه مدت به دنبال داشته باشند با ره آورد حداکثرسازی ثروت در بلندمدت آن آثار برای افراد زیان دیده جبران گردند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مالیات، یارانه، عدالت توزیعی، معیار کالدورهیکس، بازارهای مالی
  • حبیب الله رحیمی*، نسرین خدارحمی صفحات 143-177
    در اقتصاد متعارف تصمیمات افراد براساس الگوی عقلایی مبتنی بر منطق هزینه - سود اتخاذ می گردد. در مقابل نگرش رفتاری که دستاورد آموزه های اقتصاد رفتاری است، معتقد است که در جهان واقعی تصمیم گیری ها توسط انسان واقعی (و نه انسان اقتصادی) در مورد مسایل واقعی به شیوه ای که در الگوهای عقلایی تصمیم گیری (هزینه_سود) تعریف شده است، انجام نمی شود بلکه فرایند تصمیم گیری متاثر از سوگیری های شناختی است.
    یکی از نظریه هایی که در حوزه اقتصاد رفتاری به تاثیر این سوگیری ها بر تصمیمات افراد اشاره می کند، نظریه چشم انداز است که بیان کننده تاثیر سوگیری زیان گریزی بر فرایند تصمیم گیری است. در این مقاله تاثیر سوگیری زیان گریزی بر نحوه تصمیم گیری قانونگذار را بر اساس نظریه چشم انداز و آموزه های اقتصاد رفتاری بررسی می کنیم.
    یافته های این مقاله موید وجود تفکر مبتنی بر زیان گریزی در نظام مسیولیت مدنی ایران است که بازتاب آن در جای جای پیکره نظام مسیولیت از جمله در وضع ابزارهای مناسب اقامه دعوی، مبانی مسیولیت، اصول و قواعد جبران خسارت نیز نمودار می گردد. در این مقاله با استفاده از نظریه چشم انداز ضمن یافتن ردپای سوگیری شناختی زیان گریزی، به ارزیابی جایگاه سوگیری مزبور و نتایج آن در نظام مسیولیت می پردازیم تا از این طریق تصویر واقعی تری از مدل تصمیم گیری قانونگذار ارایه نماییم.
    کلیدواژگان: زیان گریزی، اقتصاد رفتاری، نظریه چشم انداز، سوگیری شناختی
  • محمد حسن بادینلو، حبیب الله رمضانی آکردی*، سید الهام الدین شریفی صفحات 179-208

    علیرغم اینکه تصاحب شرکت ها معمولا به عنوان یک استراتژی رایج در راستای رشد و توسعه شرکت ها بکار گرفته می شود، این فرآیند دارای اثرات غیرقابل اجتنابی است. بدین توضیح که تصاحب عملا مجموعه بازیگران شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد و در بسیاری موارد، منجر به منافع پیش بینی شده نمی شود. یکی از دلایل این امر، ماهیت نهاد تصاحب است که بر خلاف نهادهای حقوقی مشابه دیگر نظیر ادغام، عمدتا به صورت خصمانه و بر خلاف خواست ارکان شرکت هدف صورت می پذیرد. در این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی و با مطالعه تطبیقی به این پرسش پرداخته می شود که تصاحب چه اثری بر سهامداران و مدیران شرکت برجای می گذارد؟طبق یافته های پژوهش حاضر، منافع مدیران بدون وجود مقررات خاص در حوزه تصاحب، تامین می گردد؛ لیکن ممکن است در صورت عدم وجود مقررات حمایتی، منافع سهامداران در فرآیند تصاحب تامین نشود. این واقعیت به ویژه در حقوق ایران از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چون عمده قوانین موجود در حوزه قانونگذاری نهاد ادغام بوده و در مورد تصاحب، قانونگذار بدون اشاره به نام آن، قواعد محدود مرتبط با این حوزه را به صورت پراکنده و غیرمتمرکز بیان داشته است.

    کلیدواژگان: تصاحب شرکت های تجاری، آثار تصاحب، سهامداران شرکت، مدیران شرکت، کارکنان شرکت
  • جلال سلطان احمدی، زهرا وطنی، معصومه زمانیان* صفحات 209-255
    نظریه نقض کارآمد محصول تحولات بنیادین حقوق تعهدات و جایگزینی نظام فایده گرایی اخلاقی با نظام مبتنی بر اصالت ارزش است و شالوده ی حقوق قراردادها را نه «اصاله اللزوم»، بلکه «لزوم تحصیل مطلوب قرارداد» می داند که این مطلوب اگر با اجرای قرارداد حاصل می شود، لزوم معامله اجتناب ناپذیر است و اگر با نقض محقق شود، نقض قرارداد نه تنها ناپسند نیست، بل که ممدوح و چه بسا ضروری است و «کارآمدی» ملاک مبنای عمل قرارگرفتن یکی از این دو راه است. در دیدگاه های حقوقی نوین، مورد معامله «اعتبار»ی است که «تسلیم عین» یکی از طرق تحقق آن است. هم چنین مسوولیت ایجاد «مطلوب» صرفا بر عهده ی متعهد نبوده و متعهدله نیز به حکم دخالت در قرارداد، ملزم به شراکت در تامین مطلوب قرارداد است. و علاوه بر طرفین گاه ممکن است ثالث نیز به تفاوت شرایط و احوال وارد این بازه شده و به موجب این قرارداد واجد مسوولیت گردد. تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیلی، و در پی پاسخ به این سوال که «اهداف نظریه نقض کارآمد در حوزه مسوولیت پیشگیرانه چگونه برآورده می شود؟» به تطبیق این نظریه با ارکان و مسلمات این نظام حقوقی می پردازد. علی رغم این که در نگاه نخست این نظریه در تقابل با اصاله اللزوم تصور شده و بکارگیری آن ممتنع می نماید لکن در تحلیلی عمیق تر امکان کاربستش در این نظام حقوقی مبتنی بر فقه، منتفی نیست و مسوولیت پیشگیرانه ی مستفاد از جواز نقض، افزایش چشمگیر کارآیی اقتصادی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کارآیی اقتصادی، بازدارندگی، مسوولیت پیشگیرانه، کاستن خسارات، اصل قابلیت استناد قراردادی
  • نسرین طباطبائی حصاری*، سروش صفی زاده صفحات 257-288
    گسترش شهرنشینی، تامین مسکن و توسعه ساخت وساز یک نیاز است. به همین منظور قانونگذار با ابداع قرارداد پیش فروش ساختمان، ضمن تسهیل دسترسی به مسکن ارزان قیمت، به تامین مالی پروژه های ساختمانی نیز کمک کرد. با این حال قرارداد پیش فروش قرارداد به مثابه نهالی است که صرف کاشتن آن بدون اتخاذ تدابیری برای مراقبت و اداره آن، یا آن را می خشکاند. فقدان تعبیه یک مدل مدیریتی-نظارتی در فرآیند پیش فروش، یک مساله جدی در روابط پیش فروشنده و پیش خریدار بوده است که می تواند منشاء مشکلات عدیده ای باشد. لذا پرسش مطروحه آن است که چگونه می توان به یک مکانیزم حقوقی مدیریت کارآمد فرآیند پیش فروش دست یافت.برای پاسخ بدین پرسش، این پژوهش بر مبنای روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و مراجعه به اسناد و مدارک، در کنار روش تحقیق توصیفی-تحلیلی، ابتدایا مساله نظارت بر پرداخت ها و داوری در اختلافات را به عنوان چالش برانگیزترین مسایل در روابط خریدار و فروشنده دانسته است و در چارچوب مطالعه نقش سردفتر در فرآیند پیش فروش در حقوق خارجی و نظریات صاحبنظران در حوزه ظرفیت های نظام سردفتری، مدلی را برای پاسخ دهی به این پرسش براساس مبانی توجیهی مساله نمایندگی در علم اقتصاد و بهره برداری از نظریه مدیریت پروژه پیمانکاری با محوریت نفش سردفتر ارایه داده است
    کلیدواژگان: حقوق ثبت، حقوق ساخت و ساز، سردفتر، مدیریت پروژه پبمانکاری، نظارت بر پرداخت، داوری
  • اسماء سالاری*، ساسان صیرفی صفحات 289-319
    اجرا و اعمال یک قاعده حقوقی مستلزم تفسیر آن است. طبق اسناد سازمان جهانی تجارت، این امر باید بر اساس قواعد عرفی تفسیر در حقوق بین الملل صورت گیرد. از جمله مولفه های موثر در تفسیر موافقت نامه های سازمان، سایر قواعد حقوق بین الملل است مشروط بر آنکه مرتبط و قابل اعمال بر روابط اعضای معاهده تحت تفسیر باشند. اجزای این مولفه با بررسی آراء هییت های رسیدگی رکن حل اختلاف سازمان و نظرات اندیشمندان حقوقی واکاوی می شود تا به این سوال مهم پاسخ داده شود که آیا سایر قواعد حقوق بین الملل با شرایط ذکرشده، عملا در تفسیر اسناد سازمان اعمال می گردند.منابع این پژوهش، کتابخانه ای و مشتمل بر تقریرات حقوقدانان، آراء مراجع بین المللی و اسناد حقوق بین الملل می باشد و روش پژوهش نیز توصیفی- تحلیلی است.نتایج این بررسی نشان می دهد هییت های رسیدگی سازمان، عمدتا با تکیه افراطی به متن و واژگان قاعده تحت تفسیر و همچنین برداشت مضیق از واژه «اعضا» نسبت به اثرگذاری سایر قواعد حقوق بین الملل مرتبط و قابل اعمال میان اعضا مقاومت دارند.
    کلیدواژگان: بند ج قسمت سوم ماده 31 کنوانسیون معاهدات، پنل ها و رکن استیناف، تفسیر، سازمان جهانی تجارت
  • رسول بهرامپوری، جواد خدادادی* صفحات 321-348
    حدود اعتبار وجه التزام قراردادی در تعهدات پولی، همواره از موضوعات بحث برانگیز در نظام حقوقی ایران بوده است؛ با توجه به مواجهه نهادهایی نظیر شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام با خسارت تاخیر تادیه در طول زمان، علیرغم تصویب قوانینی نظیر قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی در سال 1379، همچنان این سوال در نظام حقوقی ایران مطرح است که آیا طرفین می توانند به صورت قراردادی ضمن درج وجه التزام، مبلغی مازاد بر نرخ شاخص سالانه بانک مرکزی را به عنوان خسارت مقطوع مطالبه کنند؟ رای وحدت رویه شماره 805 هییت عمومی دیوان عالی کشور، جواز این امر را منوط به عدم مغایرت با قوانین و مقررات امری دانسته است و پژوهش حاضر با روشی تحلیلی - توصیفی در راستای پاسخ به سوال مزبور، ضمن بررسی تحولات مربوط به خسارت تاخیر تادیه در نظام حقوقی ایران، با بیان تحلیل های سه گانه فقهی، حقوقی و اقتصادی اثبات نموده است که پذیرش اعتبار هر میزان از وجه التزام در تعهدات پولی نه تنها از متن قوانین و مقررات موضوعه قابل استنباط نیست، بلکه علاوه بر تعارض با قوانین امری، دارای آثار سوء اقتصادی فراوان می‎باشد و توافق صورت گرفته را در معرض شبهه ربوی بودن قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تعهدات پولی، خسارت تاخیر تادیه، رای وحدت رویه، ربا، وجه التزام
  • زهرا ساکیانی*، مجتبی قاسمی صفحات 349-380
    تصمیم های قضات که رفتار قضایی آنها را شکل می دهند تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل اتخاذ می شوند. این عوامل از دیدگاه علوم مختلف قابل بررسی هستند که یکی از آنها علم اقتصاد است. اقتصاد، یک روش خاص برای مطالعه موضوعات گوناگون ارایه می دهد. مقاله پیش رو از منظر نظریه انتخاب عقلانی و با توجه به مفاهیم این نظریه در علم اقتصاد یعنی معنای تعریفی انتخاب عقلانی (متناسب سازی ابزارها و اهداف)، حداکثرسازی مطلوبیت انتظاری و حداکثرسازی ثروت، در صدد است نشان دهد که چه عواملی می توانند بر تصمیم ها و رفتارهای قضات اثرگذار باشند. زیرا شناخت عوامل اثرگذار بر رفتار قضات توسط سیاست گذاران و توجه به آنها در سیاست گذاری ها می تواند در افزایش کیفیت و کمیت آرای صادره توسط قضات موثر باشد و تا حدودی به تخصیص بهینه تر منابع مالی در قوه قضاییه کمک کند. مقاله پیش رو، با جمع آوری مطالب به صورت کتابخانه ای و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است و نتایج حاصل از آن نشان می دهند که استخدام قضات بیشتر برای افزایش خروجی دادگاه ها همیشه راهکاری بهینه به حساب نمی آید و در مواردی، افزایش پرداختی قضات از باب بهره وری می تواند انگیزه بیرونی لازم را برای افزایش کیفیت و کمیت آرای صادره به آنها ارایه دهد.
    کلیدواژگان: انتخاب عقلانی، رفتار قضایی، بهره وری قضایی، حداکثرسازی
  • سید یاسر ضیایی*، معصومه سادات حسینی صفحات 381-411

    رمزارزها نوعی دارایی دیجیتال است که با استفاده از الگوریتم های رمزگذاری کنترل می شود و غالبا به طور غیرمتمرکز کار می کنند. سازمان های پولی و مالی بین المللی مهمترین نهادهای بین المللی در حوزه نظارت و قانون گذاری پول و ارز تلقی می شوند. به منظور تعیین مواضع و ظرفیت ها و چالش های رمزارزها در حقوق بین الملل پولی و مالی لازم است ابتدا وضعیت رمزارزها به منزله پول تحلیل شود و سپس جایگاه رمزارزها در صندوق بین المللی پول به عنوان مهمترین سازمان بین المللی پولی و در برخی سازمان بین المللی مالی بررسی شود. لذا سوال اصلی این است که نظام حقوق بین المللی پولی و نظام حقوق مالی بین المللی چه نگرشی به رمزارزها دارند؟ این مقاله این فرضیه را مد نظر داشته است که سازمان های بین المللی پولی و مالی مقررات و توصیه هایی ناکافی راجع به رمزارزها به دولت های عضو داشته اند. پژوهش انجام شده با روش توصیفی-تحلیلی نشان می دهد که سازمان های پولی و مالی مواضع متفاوتی در قبال رمزارزها داشته اند. صندوق بین المللی پول چیزی بیش از تشویق به استفاده از رمزارزهای دولتی نداشته است. موضع نهادهای مالی بین المللی نیز در این رابطه متفاوت بوده است: از رویکرد بدبینانه بانک تسویه بین المللی و بانک مرکزی اروپا تا رویکرد ساماندهی درگروه ویژه اقدام مالی و همچنین رویکرد انفعالی درگروه بانک جهانی وجود داشته است. به منظور استفاده از فواید رمزارزها (مانند فناوری بلاک چین در معاملات بین المللی) و پرهیز از مشکلات ناشی از آنها (مانند بی ثباتی ارزی و جرایم مالی) لازم است نظام حقوق بین الملل پولی و مالی در این رابطه اصلاح، تکمیل و تقویت گردد.

    کلیدواژگان: رمزارزها، حقوق بین الملل اقتصادی، حقوق بین الملل پولی و مالی، صندوق بین الملل پول، بانک جهانی
|
  • Moein Foroughi, Hamid Reza Nikbakht * Pages 1-42

    Today, the arbitration regime for dispute settlement based on international investment treaties faces many challenges. One of the most obvious concerns is the lack of transparency in this regime, which has become the subject of differences in theories in recent years. This issue is so serious in some theories that it points the inherent principles of confidentiality and privacy of arbitration, and on the other hand, it has undermined the stability, reliability and predictability of international investment arbitration, and ultimately challenges the legitimacy of this system.In recent years transparance has been put under scrutinies by different relevant authorities to be rectified and improved. This article focuses on the Investor-State arbitration, while examining the various forms of transparency in the international investment arbitration process, and evaluates the latest developments regarding transparency in arbitration based on investment treaties. Then, by examining the potential risks of transparency and its ultimate goals, it proposes a series of strategies to adapt the process of procedural transparency reforms to achieve its goals. These solutions should be considered gradually in this kind of arbitration in order to clarify the continuity and persistence of transparency in international investment arbitration proceedings and, at the same time, maintain privacy and confidentiality advantage in arbitration.

    Keywords: Transparency, Confidentiality, Investment Agreements, International Investment Arbitration, Transparency Risks, Public Interest
  • Kheyrollah Parvin, Ali Taheri * Pages 43-70
    Despite the introduction of "sustainable development" as a suitable framework for development in the last three decades and the positive reaction of many governments to it, there is a question whether regulatory governments, do strengthen the right of people to sustainable development or put challenges and obstacles in front of it?In this research, we have examined how neoliberal principles and policies governing regulatory governments, such as market competition, privatization, deregulation, trade liberalization, foreign investment, export-oriented production, and growth-oriented development, has created obstacles in front of sustainable development. and therefore distorts the right of people to benefit from sustainable development.For this purpose, we have used the analytical-descriptive method and proposed that the creation of new international institutions to strengthen the binding of environmental treaties, to adopt policies that lead to the reduction of poverty and inequality, and also to establish The new taxes that are collected in exchange for the destruction of the environment in the course of economic development, may help to heal the current situation.
    Keywords: regulatory government, Sustainable development, Human rights, solidarity rights
  • Zahra Alborzi *, Mohammad Emami, Seyed Mojtaba Vaezi Pages 71-111
    Today, the concept of economic freedom as one of the necessary conditions for achieving sustainable growth and development has particular importance, so understanding the concept and components of the subject, as well as the limitations and obstacles imposed on it, are essential for any legal system to achieve economic growth and prosperity by reducing or eliminating barriers. Therefore, in the present article, the quantitative limitations of the principle of freedom of trade as one of the components of economic freedom are explained by descriptive-analytical method, and the approach of the Iranian legal system was examined through scrutiny of laws, regulations and annulments of the General Assembly. The result is that the Constitution and related ordinary laws, such as the Article 44 General Policy Implementation Law, the Development Plan Law, the Export and Import Law, and the Customs Law, have been legislated in order to support the development of foreign trade, facilitate the processes of the licenses, reduced customs formalities and also the removal of non-tariff barriers. Contrary to the legislative approach, the executive sometimes creates or expands trade restrictions and prohibitions through regulation, but The Administrative Justice Court, as the body that oversees government approvals, relies on the rule of law, often with a narrow interpretation of the legal restrictions and citing to general legal principles such as the acquired right have protected the freedoms of individuals.
    Keywords: Economic Freedom, freedom of trade, quantitative restrictions, Administrative Justice Court
  • Mahmood Bagheri *, Saeed Mohammadi Bidhendi Pages 113-142
    It is assumed that financial markets by utilising private law instruments operate in a way which lead to equilibrium and efficiency based on distributive justice. However, in case financial markets deviate from this equilibrium and efficiency, there is a need to provide and implement economic law remedial solutions which, includes the utilisation of tax-subsidy policies that bring in favorable distributive outcomes. The present study uses library resources and descriptive analytical approach to analyze important tax-subsidy interventions in Iranian financial markets, explain appropriate normative framework for tax-subsidy intervention in financial markets and examine compliance of tax-subsidy interventions in Iranian financial markets with this normative framework. The authors believe that the most appropriate way to restore the efficiency and equilibrium of financial markets is to apply those tax-subsidy policies and regulations that are based on the Kaldor-Hicks formula of distributive justice; Derived from economic analysis of law. These interventions are designed in a way that if in short-term they bring in adverse effects for some groups, these groups will be compensated by the effect of wealth maximization in the long run.
    Keywords: Tax, Subsidy, Distributive justice, Kaldor-Hicks Criterion, Financial markets
  • Habibollah Rahimi *, Nasrin Khodarahmi Pages 143-177
    In mainstream economics, people make decisions based on a rational model based on the cost-benefit logic. However, the behavioral attitude, as the outcome of the teachings of behavioral economics, posits that decisions are not made in the real world by real individuals about real issues as defined in the rational models of decision-making (Cost-benefit); rather, the decision-making process is influenced by biases.
    One of the theories in the field of behavioral economics that deals with the effect of these biases on individuals’ decisions is the prospect theory, which focuses on the effect of loss aversion bias on the decision-making process. This study investigates the effect of loss aversion bias on the legislature’s decision-making based on the prospect theory and the teachings of behavioral economics.
    The findings of this article confirm the existence of loss aversion bias-based thinking in the Iranian civil liability system, including the enacting of appropriate means of litigation, foundations of liability, and principles and rules of loss compensation. Using the prospect theory, this article seeks to find the traces of bias of loss aversion and evaluate the position of this bias in the liability system in order to provide a more realistic picture of the legislator’s decision-making.
    Keywords: Loss Aversion, behavioral economy, prospect theory, Cognitive Bias
  • Mohamad Hassan Badinloo, Habib Ramezani Akerdi *, Seyed Elhamoddin Sharifi Pages 179-208

    Despite the fact that Takeover is usually used as a common strategy for the growth and development of companies, this process has unavoidable effects. Explaining that Takeover actually affects the set of actors of the companies and in many cases, it does not lead to the expected benefits. One of the reasons for this is the nature of Takeover, which, unlike other similar legal entities such as Mergers, is mostly hostile and against the will of the Target Company.
    In this research, the question is addressed by analytical-descriptive method and with a comparative study, what effect does Takeover have on the company's shareholders and managers?
    According to the findings of the current research, the interests of managers are secured without the existence of special regulations in the field of Takeover; however, in the absence of protective regulations, the interests of shareholders may not be secured in the Takeover process. This fact is especially important in Iranian law; because most of the existing laws are in the legislative field of the Merger and regarding Takeover, the legislator has expressed the limited rules related to this field in a scattered and decentralized manner without mentioning its name.

    Keywords: Takeover, Takeover Effects, Company Shareholders, Company Managers, Company Employees
  • Jalal Soltanahmadi, Zahra Vatani, Masoumeh Zamanian * Pages 209-255
    The concept of the efficient breach is made of fundamental modifications withinside the regulation of responsibilities and the substitute of the system of ethical utilitarianism with a system based on value originality. And considers the idea of contract regulation now no longer as "obligatoriness of contracts", however as "necessity of acquiring the preferred contract", that is inevitable if the contract is acquired through executing the contract. And if its miles occurred through the breach, breach of contract isn't simplest disgusting, however commendable and possibly necessary, and "efficiency" is the criterion for being based on one in every of methods. In present-day criminal perspectives, it's miles a remember of "credit" that "shipping the authentic thing " is one of the methods to obtain it. Also, the obligation of making the "desirable" isn't completely at the obligor, and the obligee is needed to participate withinside the choicest provision of the contract because of intervening withinside the contract. In addition, it isn't simplest for the parties who're withinside the scope of the results of the transaction, however, additionally, a third party, relying on the circumstances, may input into this variety and be responsible beneath neath this agreement. The purpose of the prevailing study withinside the Iranian legal system is to use a descriptive-analytical approach to evaluate this concept to the principles and postulates of this legal system. Although before everything look this concept is taken into consideration in opposition to the obligatoriness of contracts and its utility is forbidden, however, in a deeper analysis, the possibility of its utility in this legal system based on jurisprudence isn't ruled out, And preventive liability for breaches will significantly increase economic efficiency.
    Keywords: economic efficiency, deterrence, Preventive responsibility, Mitigation of Damages, The principle of ability citation contract
  • Nasrin Tabatabai Hesari *, Soroush Safizade Pages 257-288
    The expansion of urbanization,raised raised the issue of housing and construction development as a necessity.In this regard, the legislator, by creating a contract called pre-sale of buildings, in addition to facilitating access to affordable housing, helped finance construction projects. However, the pre-sale contract is like a sapling that simply plants it without taking measures for its care and management, dries it up. the lack of a management-monitoring model in the building pre-sale process has been a serious issue in the pre seller-pre buyer relationship which has created many problems. Therefore, the question is how to achieve a legal mechanism for efficient management of the pre-sale process. To answer this question, this article, based on the method of desk research and referring to documents in collecting information, along with descriptive-analytical researching method, first of all, considered the issue of Payment supervision and arbitration in disputes as the most challenging issues in buyer-seller relations. And in the framework of the study of the role of the notary in the pre-sale process in foreign law and the opinions of experts in the field of the capacities of the notary system, has presented a model to answer this question based on the rationale of the agency issue in economics and using the theory of contracting project management centered on the role of the notary.
    Keywords: Pre-sale contract, Law of Construction, Notary, Contracting management project, Payment supervision, Arbitration
  • Asma Salari *, Sasan Seyrafi Pages 289-319
    Implementation of a legal rule requires its interpretation. According to the documents of the World Trade Organization, this should be done based on the customary rules of interpretation in international law. Among the effective components in the interpretation of the organization's agreements are other rules of international law provided that they are relevant and applicable to the relations of the members of the treaty under interpretation. The components of this component are analyzed by examining the opinions of the organization's dispute resolution panel and the opinions of legal scholars in order to answer the important question of whether other rules of international law are actually applied in the interpretation of the organization's documents with the mentioned conditions.
    The sources of this research are library and include the reports of jurists, opinions of international authorities and documents of international law, and the research method is descriptive-analytical.
    The results of this study show that the Dispute Settlement Body of the organization, mainly with extreme reliance on the text and wording of the rule under interpretation, as well as a narrow understanding of the word "members", are resistant to the effectiveness of other related international law rules that can be applied among members.
    Keywords: : Article 31 (C) (3) of the Convention on Law of the Treaties, Panels, Appeal Body, interpretation, world trade organization
  • Rasool Bahrampoori, Javad Khodadadi * Pages 321-348
    Validity of penalty clause in monetary obligations has always been a controversial issue in the Iranian legal system. Due to the exposure of institutions such as the Constitutional Council and the Expediency Discernment Council to the damage of late payment, despite the adoption of laws such as the Code of Civil Procedure this question still remains in the Iranian legal system and it is asked the parties can claim a sum in excess of the annual rate of the Central Bank as a fixed sum, based on the contractual terms? General Assembly of the Supreme Court's Unified Judicial Precedent No. 805 has considered the permission of this matter subject to its non-contradiction with the imperative laws and regulations and the present study with an analytical-descriptive method in order to answer above question, by examining evolutions regarding the damages of late payment in the Iranian legal system, state three jurisprudential, legal and economic analyzes and it has proved that accepting the validity of any amount of contractual obligation in monetary obligations can't be deduced not only from the text of the relevant laws and regulations but in addition to conflict with the law, has many adverse economic effects and exposes the agreement to the suspicion of usury.
    Keywords: monetary obligations, Late Payment Damage, Unified Judicial Precedent, usury, penalty clause
  • Zahra Sakiani *, Mojtaba Ghasemi Pages 349-380
    A set of factors that affect Judicial behavior have been studied from the perspective of various sciences such as economics. Economics offers a specific way of delving into different subjects. Regarding the concepts of rational choice theory in economics such as its definitional meaning (making proportional tools and goals), maximizing expected utility, and maximizing wealth, this paper seeks to show what factors can influence judicial decisions and behaviors. It seems that recognizing the factors influencing the behavior of judges by policymakers and paying attention to them in policy-making can increasingly affect the quality and quantity of verdicts reached by judges and can lead to better allocation of financial resources in the judiciary system. The finding results based on library resources and descriptive-analytical methods show that hiring more judges to increase court outputs is not always an optimal solution. Even in some cases, an increase in judges' productivity allowances can provide enough external incentive to improve the quality and quantity of their verdicts.
    Keywords: Rational Choice, judicial behavior, judicial productivity, maximization
  • Seyed Yaser Ziaee *, Masoomeh Sadat Hoseini Pages 381-411

    Cryptocurrencies is a class of digital asset that is controlled using cryptographic algorithms and often works in a decentralized manner. Some experts believe that cryptocurrencies could be the future currency or international money. Therefore, cryptocurrencies and related technology might disrupt many things, including finance and law. Fiat currencies derive their authority from the government or monetary authorities. For example, the Federal Reserve back-stops each dollar bill. However, Cryptocurrencies are not backed by any public or private entities. Therefore, it has been difficult to make a case for their legal status in different financial jurisdictions throughout the world. In order to determine the positions, capacities, and challenges of cryptocurrencies in international monetary and financial law, it is necessary to first analyze the status of cryptocurrencies as money and then examine the position of cryptocurrencies in the International Monetary Fund as well as some other international financial organizations. Monetary and financial organizations have had different positions towards cryptocurrencies. The International Monetary Fund has done little more than encouraging the use of government cryptocurrencies. The position of international financial institutions has also been different in this regard: from the pessimistic approach of the Bank of International Settlements and the European Central Bank to the organizing approach of the Financial Action Task Force, as well as the passive approach of the World Bank Group. It seems that in order to use the benefits of cryptocurrencies (such as blockchain technology in international transactions) and avoid the problems caused by them (such as currency instability and financial crimes), it is necessary to complete and strengthen the international monetary and financial law system in this regard.

    Keywords: cryptocurrencies, international economic law, international monetary, financial law, International Monetary Fund, World Bank