فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1401)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد الهی اصل، مهدی ذاکری* صفحات 5-30

    همه روان انگاری دیدگاهی است که در مقابل فیزیکالیسم و دوگانه انگاری راه سومی را در تبیین آگاهی مطرح می کند. یکی از استدلال های مهم به نفع این دیدگاه نفی نوخاستگی آگاهی است. بر اساس نوخاسته گرایی درباره آگاهی، آگاهی انسان و سایر موجودات ویژگی ای است که در سطح غیربنیادین فیزیکی از سطح بنیادین فیزیکی فاقد آگاهی ظهور می کند. در دوره معاصر، ابتدا گالن استراوسون به تفصیل بر همه روان انگاری از طریق نفی نوخاستگی استدلال کرده است. مسیله این مقاله این است که آیا این استدلال درست است؟ استدلال استراوسون یک قیاس ذوحدین است که نوخاسته گرایی را به دو قسم نوخاسته گرایی صحیح و تبیین ناپذیر تقسیم می کند. استراوسون نوخاستگی صحیح آگاهی را ناممکن و نوخاستگی تبیین ناپذیر را اساسا نامنسجم می داند. هدف این مقاله این است که نشان دهد این استدلال درست نیست. این مقاله با ارایه چارچوب مفهومی جامعی که دربرگیرنده دیدگاه های اکثر نوخاسته گرایان معاصر باشد، و با توجه به پیشینه تاریخی نوخاسته گرایی (خصوصا، دیدگاه براود) نشان می دهد که می توان قسم سومی برای نوخاستگی فرض کرد که اولا منسجم باشد و ثانیا نوخاستگی آگاهی بر اساس آن ممکن باشد. بر این اساس، قیاس ذوحدین استراوسون برای رد نوخاستگی آگاهی و دفاع از همه روان انگاری قابل دفاع نیست.

    کلیدواژگان: آگاهی پدیداری، فیزیکالیسم، نوخاستگی، همه روان انگاری، گالن استراوسون، قانون گرایی
  • محبوبه پاکدل، محمدرضا بیات* صفحات 31-52

    تدیوس متز با ارایه نظریه ای غیرنتیجه گرایانه در معنای زندگی کوشیده است تا تبیین جامعی از معناداری زندگی بیشتر انسان ها ارایه دهد. نظریه وی بر سه مولفه استوار است: (1) مولفه انفسی، یعنی «گرایش مثبت ساحت عقلانی» انسان ها به ارزش های آفاقی؛ (2) مولفه آفاقی، یعنی ارزش های برخاسته از خوبی، حقیقت و زیبایی به عنوان بسترهای معنابخش؛ و (3) ارایه راه های تشخیص ارزش های آفاقی معنابخش. در این مقاله، با روش تحلیلی-انتقادی، ابتدا نظریه متز و مولفه های آن تبیین خواهد شد. سپس مهم ترین انتقادات به دو مولفه انفسی و آفاقی نظریه متز ارایه می شود که این انتقادها از این قرارند: (1) دفاع از معنابخشی نگاه نتیجه گرایانه به معنای زندگی، (2) ناسازگاری نظریه متز با شهود انسان ها، (3) عدم توجه آن به نقش جنبه های عاطفی در معناداری زندگی، (4) معنابخشی برخی شروط ضروری، (5) تردید در معنابخشی شروط اساسی، (6) ناتوانی شروط اساسی از تبیین معناداری برخی کارهای هنری، و (7) عدم توجه به معناداری کنش های ربات های هوشمند. در ادامه نشان داده می شود که اگرچه متز توانسته به بسیاری از انتقادات پاسخ دهد، ولی به معناداری کنش های ربات های هوشمند توجه نکرده است. اگر بتوان توان محاسباتی در ربات های هوشمند را از قابلیت های ساحت عقلانی انسان شمرد، می توان حدی از ساحت عقلانی را در آن ها پذیرفت و بدون نیاز به فرارفتن از ساحت حیوانی از معناداری کنش های ربات های هوشمند نیز دفاع کرد.

    کلیدواژگان: تدئوس متز، معنای زندگی، نظریه غیرنتیجه گرایانه، ساحت عقلانی، شروط اساسی وجود انسان
  • مجتبی افشارپور*، محمدمهدی گرجیان صفحات 53-74

    از منظر حکمت متعالیه، نفس انسان در ساحت های سه گانه ذات، صفات و افعال مثل اعلای خداست. یکی از مهم ترین ابعاد گسترده مثالیت نفس برای خدا در زمینه فاعلیت خداوند برای افعالش است، که در حقیقت فاعلیت او نسبت به جمیع ماسوا و حتی افعال و آثار صادر از آنهاست (توحید افعالی). در چارچوب کلی مثالیت نفس انسان برای خدا، ملاصدرا در تلاش است تا راه دشوار تحلیل توحید افعالی را میسر گرداند. او با ابتکار نظریه توحید افعالی انسانی و با طرح این نظر که توحید افعالی انسانی مثل اعلای توحید افعالی الهی است تلاش مضاعف دارد تا تبیین دقیقی از توحید افعالی الهی ارایه دهد. در این مقاله، به روش تحلیلی- توصیفی، به منظور تحلیل وجوه مثالیت توحید افعالی انسانی برای توحید افعالی الهی، مهم ترین ابعاد این نظریه با نگاهی جامع به حکمت متعالیه کاویده شده است. در کنار تبیین توحید افعالی، چه در ساحت انسانی و چه در ساحت الهی، به این معنا که فعل واحد از جهت واحد به نحو حقیقی به دو فاعل استناد داشته باشد، به هفت وجه از مثالیت دست می یابیم که بدین قرارند: فرآیند استدلالی واحد، جریان حمل حقیقت و رقیقت، مثالیت در فاعلیت فاعل عالی برای فاعل دانی و فعل آن، نقش فاعل دانی در تحقق فعل، انتساب افعال ارادی انسان به خداوند، مراتب تحقق فعل، و عدم تخلف از اراده الهی.

    کلیدواژگان: توحید افعالی انسانی، توحید افعالی الهی، مثل اعلا، وحدت نفس و قوا، حکمت متعالیه
  • سید احمدرضا شاهرخی*، خدیجه اکبری اقدم صفحات 75-100

    در کنار معرفت حصولی- مفهومی، معرفت حضوری- شهودی نیز در میان فلاسفه اسلامی از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است. علامه طباطبایی، هنگام بحث از معرفت حصولی، از معرفت حضوری نیز با اهمیت فراوان یاد کرده و معرفت حصولی را در نهایت مسبوق به معرفت حضوری می داند. در این نوشته تلاش می شود، با روش تحلیلی، مبانی نظری وی درباره معرفت حضوری- شهودی و دفاع عقلانی از اعتبار معرفتی آن تبیین گردد. یافته مهم این نوشته آن است که معرفت حضوری- شهودی، علاوه بر آن که تکیه گاه معرفت حصولی است، دفاع عقلانی متقن نسبت به اعتبار معرفت را نیز فراهم می آورد. مبنای این اعتبار آن است که دست یابی به حقیقت هدف اصلی معرفت است، و اگر در معرفت حضوری- شهودی احراز کنیم که خود حقیقت در اختیار ماست، دغدغه دیگری به لحاظ معرفت شناختی نخواهیم داشت. از نظر علامه طباطبایی، همان طور که شهود حسی یقین مطابق با واقع در نفس ما ایجاد می کند، معرفت حضوری- شهودی نیز حاوی چنین سیطره ای بر حقیقت است. در پایان این نوشته مصادیقی از نظریات مدعی نقض نسبت به اعتبار معرفت حضوری- شهودی مطرح شده و مورد تحلیل و تبیین قرار گرفته تا به طور عینی اعتبار معرفت شناختی دریافت های حضوری- شهودی تثبیت گردد.

    کلیدواژگان: معرفت شهودی، اعتبار معرفت، معرفت حصولی، مطابقت با واقع، خطاپذیری معرفت
  • جلال عبدالهی*، سید هدایت سجادی صفحات 101-126

    تعین ناقص تجربی از جمله مسایلی است که موضع ریالیست ها در مورد شناخت مشاهده ناپذیرها را با چالش روبه رو می سازد. ماریو آلای در پاسخ به این مسیله مدعی است که تعین ناقص (چه در گذشته و چه امروزه) نتوانسته و نمی تواند موضع ریالیسم علمی را با اشکال روبه رو سازد. او ابتدا همصدا با دیگر ریالیست ها، مزیت های نظری را برای شکستن تعین ناقص معرفی می کند و برای رهایی از ایرادات به کارگیری مزیت های نظری، راهکار ویژه ای ارایه می دهد. با این که آلای معتقد است که مزیت های نظری به خوبی می توانند تعین ناقص بروزیافته در مورد بیشتر نظریه ها در تاریخ علم را بشکنند، اقرار دارد که امروزه به واسطه به کارگیری مزیت های نظری، تعین ناقص بین بدیل های مکانیک کوانتومی شکسته نمی شود. به همین دلیل، وی برای دفاع از موضع ریالیستی در این مورد ویژه، راه حل جدیدی را ارایه می دهد که در آن بر توافقات و اشترکات مشاهده ناپذیر مفروض در هستی شناسی های نظریه های بدیل انگشت می گذارد. در این مقاله، با بررسی انتقادی رویکرد ماریو آلای در مواجهه با مسیله تعین ناقص تجربی نشان داده می شود که راهکار وی برای رفع ایرادات به کارگیری مزیت های نظری خالی از اشکال نیست. همچنین راه حل پیشنهادی اش برای حفظ موضع ریالیستی در مورد نظریات مکانیک کوانتومی با سه اشکال مواجه است: تقلیل نظریات بدیل به یکدیگر و منحل کردن مسیله به جای حل مسیله، ناسازگاری و ابهام در صدق اشتراکات، و نبود تضمین در وجود اشتراکات و ناکارمدی برای تعمیم راه حل برای موارد احتمالی دیگر.

    کلیدواژگان: تعین ناقص، رئالیسم علمی، رئالیسم ساختاری، مزیت های نظری، مکانیک کوانتومی استاندارد، مکانیک کوانتومی بوهم
  • محمد عنبرسوز*، شیدا کاویانی تبریز صفحات 127-145

    فردریش نیچه، به عنوان یکی از تاثیرگذارترین فیلسوفان در حوزه اخلاق، در بخشی از انتقادش به اخلاقیات گذشتگان، به اخلاق فیلسوفان می تازد و آن را فاقد کارایی لازم قلمداد می کند. این جستار، با محور قرار دادن نگرش انتقادی نیچه در قبال امر مطلق، به ارزیابی نقد او نسبت به فلسفه اخلاقی کانت می پردازد و نشان می دهد که بخش مهمی از انتقاد نیچه به اخلاق مسیحی و اخلاق فیلسوفان واکنشی به امر مطلق کانت و تعمیم نهفته در آن است. لذا مسیله اصلی پژوهش پیش رو تحلیل دقیق ریشه های معرفت شناختی و روش شناختی واکنش نیچه به امر مطلق کانت است. به همین منظور، ابتدا توجه افراطی فیلسوفان اخلاق به قاعده عام را در روندی تاریخی مورد توجه قرار می دهیم که از سوفسطاییان تا کانت ادامه پیدا می کند. سپس، با روش توصیفی- تحلیلی، مبانی معرفتی کانت را در برابر باورهای معرفتی نیچه بازنمایی می کنیم و امر مطلق کانت را در برابر ابرمرد نیچه، با توجه به جایگاه عقل و غریزه در اندیشه این دو فیلسوف، مورد تفسیر قرار خواهیم داد. همچنین در پایان بدین نتیجه رهنمون خواهیم شد که محور ارزش اخلاقی برای کانت امر مطلق (عمومیت اخلاق) است، در حالی که نیچه، با ارزش گذاری مجدد ارزش ها، بر آن است که ملاک اخلاقی بودن فعل را سازگاری آن با اراده معطوف به قدرت معرفی کند (جنبه فردی). از دیگر نتایج این پژوهش پاسخ به یک انتقاد عمومی در فلسفه اخلاق است که نیچه را متهم به بازگشت ناخواسته به همان قاعده عمومی کانتی می کند.

    کلیدواژگان: خلاق، امر مطلق، اراده، عقل، انسان
|
  • Mohammadjavad Elahieasl, Mahdi Zakeri * Pages 5-30

    Panpsychism, as opposed to physicalism and dualism, offers a third way to explain consciousness. According to panpsychism, some fundamental physical entities have conscious states. One of the important arguments for this view is the refutation of the emergence of consciousness. According to emergentism about consciousness, the consciousness of human beings and other beings is a property that emerges at the non-fundamental physical level from the fundamental physical nonconscious level. In the contemporary era, Galen Strawson first argued in detail for panpsychism through the refutation of the emergence of consciousness. Strawson divides emergentism into two types, true and inexplicable emergentism; he takes the true emergence of consciousness to be impossible, and inexplicable emergence to be fundamentally incoherent. The claim of this paper is that according to the historical background of emergentism, it turns out that a third type of emergentism can be assumed, which is, firstly, coherent and, secondly, the emergence of consciousness based on it is possible. In this type, the emergent property is only partially dependent upon the fundamental level. The dependence of the emergent property upon the fundamental level is nomological, and the laws of nature are fundamental (nomism), not reducible to powers (powerism).

    Keywords: phenomenal consciousness, physicalism, emergence, panpsychism, Galen Strawson
  • Mahbube Pakdel, MohammadReza Bayat * Pages 31-52

    Thaddeus Metz, by developing a non-consequentialist theory on meaning in life, has tried to provide a relatively complete explanation of the meaning of most people's lives. Metz’s theory is based on two components: 1) “rational nature” as a subjective component and 2) “the fundamental conditions of human existence” as an objective component. This article through an analytical-critical approach, first examines Metz's argument and its components, then explains some important objections raised against the components of Metz's theory, that is, :1) defending the meaningconferring of the consequentialist view of the meaning in life, 2) the incompatibility of Metz’s theory with human intuition, 3) lack of attention to the role of emotional aspects, 4) meaning-conferring of some necessary conditions, 5)the problem with the sufficiency of fundamental conditions for meaning, 6) the inability of fundamental conditions to explain the meaning of some works of art, and 7) ignoring the meaningfulness of an artificial intelligence’s actions. Although Metz’s theory is considered defensible to most of the objections, it has been shown that his theory in the subjective aspect is problematic. Based on the Robot Problem, it can be argued that without the need for transcendence and going beyond the animal nature, meaningfulness is possible. If it is possible to regard the computational aspect of artificial intelligence as a part of the rational nature of humans, the subjective component of Metz’s theory cannot be defended.

    Keywords: Thaddeus Metz, meaning in life, Non-Consequentialist theory, Rational nature, Fundamental conditions of human existence
  • Mojtaba Afsharpour *, Mohammad Mahdi Gorjian Pages 53-74

    In Transcendent Wisdom, the human soul is a supreme parable of God. Almighty God has created the human soul in its nature, attributes, and actions as a parable of Himself, so that contemplation on its three aspects is a ladder to the knowledge of the three divine aspects. The Theory of the Unity of Human Actions is one of the aspects of the supreme parable of God. In an innovative Theory of the Unity of Human Actions and by proposing the opinion that the unity of human acts is the highest parable of the unity of divine acts, Mulla Sadra doubles the effort to provide a precise explanation of the unity of divine acts. The meaning of the unity of man acts is that while a single act is really and essentially attributed to that faculty, it is also really and essentially attributed to the soul in the same sense. In the same way, an important point in explaining the unity of divine acts is that a singular act, while truly and essentially being related to a possible agent, is also truly and essentially related to the divine agent. In this article, using a descriptive-analytical method, in order to analyze the aspects of the supreme parable of the unity of human acts for the unity of divine acts, we have analyzed the most important aspects of this theory with a comprehensive view of Transcendental Wisdom. We have concluded seven points from this theory while explaining the unity of acts both in the human and the divine spheres.

    Keywords: unity of human actions, unity of divine actions, supreme parable, the union of the soul with its faculties, transcendent wisdom
  • Ahmadreza Sharokhi *, Khadije Akbari Aghdam Pages 75-100

    Alongside acquired-conceptual knowledge, intuitive knowledge, as one of the instances of knowledge holds a very important position among Islamic philosophers as well. Allamah Tabatabai also mentions presential knowledge with importance while discussing acquired knowledge, and ultimately, considers presential knowledge to precede acquired knowledge. In this paper, using an analytic method, we have tried to explain his theoretical foundations regarding presential-intuitive knowledge and rationally defending its cognitive validity. An important finding of this paper is that presential-intuitive knowledge, apart from being the base of acquired knowledge, also provides a convincing rational defense regarding cognitive validity. The basis of this validity is that accessing reality is the main goal of knowledge and if we can verify that reality itself is available to us in presentialintuitive knowledge, we would have no further concerns epistemological concerns. According to Allamah Tabatabai, just as sensory intuition creates a certainty of being in accordance with reality in ourselves, presential-intuitive knowledge also contains similar dominance over reality. At the end of this paper, some instances of views that claim to disaffirm the validity of presential-intuitive knowledge have been addressed, analyzed, and explained so that the epistemic validity of presentialintuitive findings is objectively proven.

    Keywords: Intuitive knowledge, cognitive validity, acquired knowledge, according to reality, the fallibility of knowledge, knowledge- by- presence
  • Jalal Abdollahi *, Seyyed Hedayat Sajadi Pages 101-126

    Empirical underdetermination is one of the problems that challenges the position of scientific realism regarding the unobservable level of scientific theories. In response to this problem, Mario Alai claims that underdetermination cannot seriously trouble the realist’s position. Like other realists, he introduces theoretical virtues to break the underdetermination and offers special solutions to get rid of the objections to using theoretical virtues. Although Alai believes that theoretical virtues can break the existing underdetermination in most cases, he admits that today, despite using theoretical virtues, the underdetermination between the alternatives of quantum mechanics theories – Standard Quantum Mechanics (SQM) and Bohmian Quantum Mechanics (QBM) – cannot be broken. For this reason, defending the realist position in this special case, he proposes (and brings up) a new solution that pays attention to the unobservable agreements assumed in the ontologies of alternative theories. In this article, by critically examining Mario Alai'’s approach to the problem of empirical underdetermination, it is shown that his solutions to solving the objections of using theoretical virtues are not without difficulties. Also, after examining some similarities of Alai’s new proposed solution to maintain a realist position regarding quantum mechanics theories with the approach of structural realists, it is shown that his solution faces three drawbacks: 1) Reducing alternative theories to each other and dismantling the problem instead of dealing with it, 2) inconsistency and ambiguity in the truth of parts of the agreements of alternative theories, and 3) lack of guarantee in the existence of parts of the agreements, and ineffectiveness to generalize the solution for other possible cases.

    Keywords: Underdetermination, Scientific realism, Structural Realism, Theoretical Virtues, Standard Quantum Mechanics, Bohmian Quantum Mechanics
  • Mohammad Anbarsooz *, Sheyda Kaviani Tabriz Pages 127-145

    Friedrich Nietzsche, one of the most influential philosophers in the field of ethics, in his criticism of elder ethical systems, undercuts the philosopher’s ethics and considers it inefficient. This essay, taking Nietzsche’s criticism as its canon, scrutinizes his critiquess of Kant’s Categorical Imperative and clarifies that most of his reproves of Christian morality and philosophical ethics is, in fact, a reaction against the Categorical Imperative and the generalization latent in it. The essay at hand studies notions like Will, Reason, and Instinct before arriving at the conclusion that, the extreme contrast in ethics and opposition is due to two different perspectives adopted towards the human being and his will. Finally, we will find out that the canon of ethics is the Categorical Imperative and general maxim for Kant while Nietzsche, by reevaluating the values, introduces a moral criterion that recommends we seek the morality of any action in its conformity with the will to power. At the end of the article, we will show that Nietzsche’s attack on the philosopher’s morality, is concerned with Kant’s Categorical Imperative more than every other moral system. Regarding this interpretation, we show that Nietzsche’s reaction to Kant’s Categorical Imperative does not mean that Kant’s Ethics can be denied. These approaches are formed in separate discourses and we can just interpret them as continuous steps of progress in the history of Ethics. Nietzsche’s approach to morality can’t be considered without Kant’s account of the Categorical Imperative.

    Keywords: morality, the Categorical Imperative, will, Reason, human beings