فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1401)

نشریه مدیریت اطلاعات
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدجواد ارشادی* صفحات 1-22

    در مدارک علمی، نمایه سازی و کنترل کیفیت، فرایندهایی کلیدی وجود دارد که در صورت انجام درست آنها، امکان بازیابی مناسب در موتورهای جست وجو فراهم می آید. در منابع علمی، به روش های نمونه برداری در محصولات فیزیکی به اندازه کافی پرداخته شده است؛ اما در حوزه داده ها، به ویژه داده های پژوهشی، کارهای اندکی انجام شده است. در این پژوهش، چارچوبی برای نمونه برداری فرایندهای کنترل کیفیت داده فراهم شده است. به عنوان مطالعه موردی، داده های پژوهشی پایگاه اشاعه اطلاعات پایان نامه ها/ رساله (پارسا) های دانش آموختگان کل کشور (گنج) انتخاب شده است. بر اساس نتایج، با توجه به کیفیت پذیرفتنی بسیاری از اقلام اطلاعاتی پارسا، پس از ثبت، نمونه برداری کاری حیاتی برای ارتقای کارایی واحد سازمان دهی و تحلیل اطلاعات است. منحنی OC برای طرح های گوناگون نشان می دهد که طرح های ارایه شده برای ارزیابی سطح کیفیت داده های پژوهشی، از کارایی مناسبی برخوردارند. چارچوب ارایه شده در این پژوهش، برای سازمان های گوناگون داده محور، به‎ویژه کسب وکارهای مبتنی بر داده، قابلیت بومی سازی دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت داده، نمونه برداری، کنترل کیفیت، منحنی OCOC، سازمان دهی، تحلیل اطلاعات
  • احرام صفری*، کریم صفری صفحات 23-44
    هوش مصنوعی یکی از فناوری های کلیدی است که به پردازش های صنعتی و حل مسایل مختلف جامعه کمک فراوانی کرده و مطمح نظر بسیاری از جوامع قرار گرفته است. با گذر زمان، بهره مندی و استفاده از فناوری های هوش مصنوعی در کارخانه ها، بهداشت، بانکداری و امنیت و نیز تجارت الکترونیک، رسانه های جمعی و پلتفرم های کاربردی موبایل توسعه چشمگیری پیدا کرده است. با وجود این پیشرفت ها، به موازات تحولات فناورانه و راهکارهایی که به واسطه هوش مصنوعی تولید شده، در خصوص نحوه انجام کارها و اینکه آیا منابع فعلی برای برآوردن نیازهای در حال تغییر مردم کافی است، متغیرهای بیشتری بروز می یابند. بنابراین، همراه با مسایل حل نشده، به‏نظر چالش‏ها پایان ناپذیرند و متخصصان در تکمیل سیستم های خود به اندازه کافی خبره نشده اند. از این رو، در این مقاله به چالش های مهم توسعه هوش مصنوعی در جمهوری اسلامی می پردازیم، پس از شناسایی چالش ها با روش تحلیل مضمون و با ابزار مصاحبه، به اولویت بندی این چالش ها و شدت ارتباط بین آنها به روش نگاشت شناخت فازی پرداخته ایم. جامعه آماری این پژوهش از کارشناسان و خبرگان حوزه ICT به ویژه متخصصان حوزه هوش مصنوعی انتخاب شدند. در این پژوهش ابتدا 36 چالش محوری توسعه هوش مصنوعی در کشور بر اساس اسناد راهبردی موجود و روش تحلیل مضمون شناسایی شده و سپس، بر اساس چهار ماتریس تاثیر اولیه، ماتریس تاثیر فازی، ماتریس قدرت تاثیر و ماتریس تاثیر نهایی و نرم افزار FCMapper و نرم افزار Pajek نگاشت شناختی فازی ترسیم شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که پنج چالش مهم توسعه هوش مصنوعی در کشور شامل مواردی چون تمایل نداشتن به سرمایه گذاری اقتصادی در حوزه هوش مصنوعی، فقدان سازوکار لازم برای رشد و توسعه بازار هوش مصنوعی، کمبود قوانین و مقررات حقوقی لازم در حوزه هوش مصنوعی، کمبود متخصصان و خبرگان حوزه های مرتبط با هوش مصنوعی و نبود پلتفرم های به اشتراک گذاری داده است.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، چالش ها، تحلیل مضمون، نگاشت ادارکی فازی، ICT
  • سمیه درخشان، اکبر نبی الهی*، ناصر خانی، سید رئوف خیامی صفحات 45-70
    امروزه، معماری سازمانی به عنوان یکی از الگوهای برنامه ریزی فناوری اطلاعات شناخته شده و به کارگیری آن به عنوان روالی عمومی در همه سازمان ها به رسمیت شناخته شده است. معماری سازمانی، وسیله ای امیدوارکننده برای هم راستایی تغییرات مورد نیاز در استراتژی و فرایندهای کسب وکار سازمان با چشم انداز پیچیده فناوری اطلاعات است. با توجه به اینکه مبحث مدیریت معماری سازمانی، یکی از ضرورت های امروزی سازمان ها است و یکی از دغدغه‏های مدیریت معماری سازمانی، ارایه الگوی تدوین قابلیت های کسب وکار سازمان است، در این مقاله به معرفی الگوها و روش های شناسایی قابلیت های کسب وکار توجه شده است. پژوهش حاضر به ‎لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، اکتشافی است. نمونه آماری را اساتید دانشگاهی و خبرگان معماری آگاه به حوزه قابلیت های کسب وکار تشکیل داده اند. به منظور گردآوری اطلاعات در این پژوهش، با 22 نفر از مطلعان کلیدی (حد اشباع) که با روش هدفمند و به قضاوت پژوهشگران انتخاب شده اند، مصاحبه باز و عمیق انجام شده است. برای تحلیل و تفسیر داده های به دست آمده از مصاحبه، از روش تحلیل تم استفاده شده است. پژوهش حاضر نشان می دهد که در زمینه شناسایی قابلیت های کسب وکار روش های مختلفی وجود دارد که بر اساس نتایج مصاحبه با روش تحلیل تم در نهایت چهار تم اصلی شامل مدل های مرجع معماری، مدل های ویژه صنعت، مدل های مرجع فرایندی و روش های مکمل و همچنین 25 تم فرعی بر مبنای تم های اصلی شناسایی شد. این مدل از دو طریق پنل خبرگان و ارزیابی موردی در واحد مدیریت فاوای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اعتبارسنجی شد. با استفاده از روش های شناسایی شده در زمینه قابلیت های کسب وکار در چهار قالب مدل های مرجع معماری، مدل های ویژه صنعت، مدل های مرجع فرایندی و روش های مکمل، در نهایت می توان الگویی برای مدل سازی قابلیت های کسب وکار در سازمان های مختلف کشور تهیه کرد.
    کلیدواژگان: مدل سازی معماری سازمانی، قابلیت های کسب وکار، چارچوب کوبیت، چارچوب توگف، تم
  • آمنه خدیور*، اسماء حمزه، زهرا علی محمدی صفحات 71-92
    هدف از این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی عوامل کلیدی موفقیت در پیاده سازی قرارداد هوشمند در صنعت بیمه است. روش این پژوهش از نظر داده، توصیفی و از نظر هدف، کاربردی توسعه ای است. پس از شناسایی عوامل کلیدی موفقیت بر اساس مطالعه ادبیات پژوهش و مصاحبه های انجام شده با مدیران و خبرگان امور بیمه ای در حوزه مرتبط به موضوع، برای ارزیابی میزان اهمیت هر یک از عوامل، از مطالعه میدانی و توزیع پرسش نامه استفاده شد. تحلیل هم بستگی عوامل شناسایی شده و اصلاح ساختار شبکه ای، بر اساس رویکرد دیمتل فازی و رتبه بندی عوامل موفقیت قرارداد هوشمند بر پایه بلاکچین با استفاده از رویکرد روش ANP انجام شد. با توجه به ارزیابی انجام شده، در گام اول غربالگری، از بین 29 عامل شناسایی شده، 9 عامل تایید شد. در تحلیل دیمتل مشخص شد که عامل آگاهی بخشی و آموزش در خصوص بلاکچین و کاربردهای آن در صنعت بیمه، تاثیرگذارترین و عامل قابلیت همکاری و استانداردسازی که به هماهنگی و همکاری در سطح زنجیره ارزش در صنعت ناظر است، تاثیرپذیرترین عامل از عوامل دیگر است. از طرف دیگر، عامل پشتیبانی و مدیریت عوامل بیشترین تاثیرات متقابل را دارد. همچنین، رتبه‎بندی عوامل از روش ANPنشان داد که عامل فرهنگ سازمانی و پشتیبانی مدیریت عالی با وزن 269/0 رتبه نخست، پشتیبانی مدیریت عالی با وزن 168/0 رتبه دوم و انعطاف سیاست سازمان در قبال پذیرفته شدن بلاکچین توسط مدیران عملیاتی و یکپارچگی سازمان با وزن 126/0 در رتبه سوم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بلاکچین، قرارداد هوشمند، بیمه، عوامل کلیدی موفقیت
  • محبوبه مینا*، زهرا غلام پور صفحات 93-110

    اطلاعات ژنتیکی انسانی، به مثابه گنجینه حیات شاهکار خلقت، به حفاظت حداکثری نیاز دارد که ضمن امکان بهره‎برداری در مقاصد علمی و بهبود کیفیت زندگی، حرکت این داده های بکر و منحصربه‏فرد را در مسیر توسعه پایدار تضمین کند. در فرایند تقنین مقررات حمایتی، در مقیاس ملی و بین المللی، به این مطلب توجه شده است؛ اما در عرصه عمل، چندان کفایت و کارآمدی از خود نشان نداده است، به‎طوری که زمزمه های دست‏بردزنی به اطلاعات ژنتیکی انسانی در عصر حاضر، بیش از پیش به گوش می رسد. در این میان، تدوین راه‏کارهای حقوقی به ‎منظور پرکردن خلاهای موجود در اسرع وقت، به‎لحاظ صعوبت و اطاله قانون گذاری، گزینه‎ای مردود به نظر می‎آید. فناوری زنجیره بلوکی (بلاکچین) از بسترهای نوظهوری است که با وجود نوپایی، جای خود را در عرصه‎های مختلف باز کرده و همچنان در حال کشورگشایی است. به‎اجمال، چنین به ذهن می‎رسد که ظرفیت‎های بی‎نظیر این فناوری، می‎تواند همان حلقه مفقوده ای باشد که علم حقوق را در مسیر تنظیم و تعدیل روابط انسانی برای حفاظت از اطلاعات حساس هدایت می‎کند. ابزار فناوری می تواند در نظارت و صیانت از این اطلاعات کارآمد باشد. بدیهی است که شکل‎گیری و تحکیم این تعامل دوجانبه، به بسترسازی هوشمندانه‎ای نیاز دارد که جز با شناخت ابعاد این دو عرصه، علم حقوق و علم فناوری، میسر نخواهد بود. بنابراین، نگاشته پیش رو، با بحث از حمایت عملیاتی از منابع ژنتیکی انسانی، وجهه و رویکرد کاربردی خود را عیان می‎کند. این چهره با طراحی یک نظام حمایتی مختلط (حقوقی و فراحقوقی) در تامین نظم ساختاری مورد نیاز مسیله‎ پژوهش، به حد اعلای خود می رسد.

    کلیدواژگان: منابع ژنتیکی انسانی، سرقت ژنتیکی، فناوری بلاکچین، حقوق پزشکی
  • مهدیه امیریان هاشمی، محمد سلطانی فر*، افسانه مظفری صفحات 111-132

    این پژوهش کمی به روش پیمایشی اجرا شده است. هدف از اجرای آن، بررسی مقایسه ای دو نوع آموزش مجازی و حضوری از دیدگاه معلمان و از جنبه ارتباطات است که به‏طور خاص، بر نرم افزار آموزش مجازی شاد، در بین کودکان 7 تا 11ساله متمرکز است. جامعه آماری پژوهش، معلمان مدارس مناطق آموزشی غرب تهران، شامل مناطق 2، 5 و 10، در نیم سال تحصیلی 1401-1400 است. تعداد معلمان رسمی و پیمانی این مدارس 2381 نفر گزارش شده است که حجم نمونه، بر اساس فرمول کوکران معادل با 330 به‏دست آمد. با روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای (PPS) اعضای نمونه انتخاب شد. داده‏ها به‏کمک پرسش‎نامه ساخت یافته و توزیع آن میان نمونه آماری گردآوری شد. هر پرسش‎نامه حاوی 38 پرسش در مقیاس پنج سطحی لیکرت بود. اعتبار این پژوهش از طریق پرسش نامه پیش آزمون سنجش و با نمره آلفای کرونباخ 85/0 تایید شد. بر اساس نتایج پژوهش، به عقیده معلمان، آموزش حضوری از نظر بسترهای ارتباطی، بازخورد و تعامل، برتر از آموزش مجازی است و فقط از نظر انتقال پیام، آموزش مجازی بر آموزش حضوری برتری دارد. بر اساس یافته ها، به منظور آموزش معلمان با شیوه انتقال بهتر پیام های عاطفی و آموزش زبان بدن به آنها، باید دوره هایی در دستورکار مدارس و آموزش وپروش قرار گیرد. دوره هایی از قبیل: استفاده از امکانات ارتباطات تعاملی چندرسانه ای، سبک و شیوه های جدید آموزشی و شیوه های نوین ارزشیابی دانش آموزان متناسب با آموزش مجازی.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، نرم افزار شاد، بسترهای ارتباطی، آموزش وپرورش، معلم، دانش آموز
  • منصور صوفی، مهدی اجلی، مهدی همایون فر*، مهدی فدایی صفحات 133-154
    با توجه به اهمیت سازمان های دولتی همچون شهرداری ها در ایران، پژوهش‏های اندکی قصد استفاده از سیستم دولت الکترونیک را بررسی کرده‎اند و با توجه به تفاوت در نتایج به دست آمده از این پژوهش‏ها، انجام پژوهشی جزءنگرانه در این زمینه ضروری است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ابعاد کیفیت بر قصد استفاده از سیستم دولت الکترونیک با نقش میانجی مزایای شبکه و رضایت کاربران از دیدگاه کارکنان شهرداری کلان شهر رشت است. پژوهش حاضر، بر اساس هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی هم بستگی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان شهرداری در مناطق پنج‎گانه شهری، شهرداری مرکز و سازمان های وابسته به شهرداری به تعداد 2003 نفر تشکیل می دهند که با استناد به جدول مورگان کرجسی، حجم نمونه برابر با 322 نفر محاسبه شد. پس از توزیع 390 پرسش نامه به روش تصادفی ساده، تعداد 330 پرسش نامه سالم جمع آوری شد و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزیی تجزیه و تحلیل شد. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که هر سه نوع کیفیت (اطلاعات، سیستم و خدمات)، با مزایای شبکه و رضایت کاربران ارتباط معناداری دارند. از طرفی، نتایج به دست آمده در خصوص رابطه بین مزایای شبکه و رضایت کاربر نیز معناداری رابطه را تایید کرد. در نهایت، مشخص شد که مزایای شبکه و رضایت کاربران بر قصد استفاده از سیستم دولت الکترونیک تاثیر مثبت و معناداری دارند. با توجه به اینکه بیشترین ضریب مسیر غیرمستقیم، حاصل تاثیر کیفیت اطلاعات بر قصد استفاده از طریق مزایای شبکه است، پیشنهاد می شود که برای افزایش قصد استفاده از سیستم دولت الکترونیک، به بهبود کیفیت اطلاعات و مزایای شبکه توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، رضایت کاربر، قصد استفاده، مزایای شبکه، ابعاد کیفیت
  • هستی سهرابی، سید علی اصغر رضوی*، صفیه طهماسبی لیمونی، عاطفه زارعی صفحات 155-175

    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی تحلیلی و با هدف بررسی وضعیت بهره گیری از استراتژی بازاریابی محتوایی در نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجام شده است. جامعه آماری، متشکل از کلیه کتابداران و مدیران کتابخانه های عمومی کشور که با استفاده از فرمول کوکران و به تعداد 364 نفر تعیین شدند. داده های حاصل با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 24 و پی‏ال اس3 نسخه8 تحلیل شدند. مرور یافته های پژوهش، نشان دهنده مطلوبیت متوسط متغیر بازاریابی محتوایی در بین پاسخ دهنده ها است. همچنین، در بین مولفه های بازاریابی محتوایی، عامل تامین و تولید محتوا با ضریب تاثیر 931/0 در اولویت اول و عامل های توزیع و نشر محتوا با 917/0، تحلیل و آنالیر محتوا با 894/0، برنامه ریزی استراتژیک با 877/0 و قیمت گذاری و فروش نیز با 642/0، به‎ترتیب در اولویت های دوم تا پنجم قرار دارند. نتایج حاکی از آن است که کتابخانه های عمومی تا حدودی توانسته با تولید محتوای سودمند و مرتبط با نیاز و ترجیحات مخاطبان منجر به جذب و حفظ کاربران بیشتر و نیز تغییر و بهبود رفتار کاربران و تبدیل آنها به کاربرانی وفادار شود، اما به نظر می رسد به دلیل ناآگاهی مدیران و کتابداران در سایر مولفه ها با وجود اهمیت آن ها، مورد غفلت واقع شده است که ضمن توجه بیشتر می توانند در راستای برندسازی کتابخانه های عمومی، برقراری هرچه بهتر ارتباط با مشتریان و وفادار کردن آنها کمکی ویژه کنند. همچنین، بازاریابی محتوایی در نهاد کتابخانه های عمومی ضمن اثرگذاری در صورت اجرای دقیق می تواند زمینه ساز توسعه اقتصادی نیز بشود.

    کلیدواژگان: محتوا، بازاریابی محتوایی، کتابداران، مدیران، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • محمد نظری پور*، بابک زکی زاده صفحات 176-201
    نقش دارایی های اطلاعاتی در رشد و رقابت پذیری سازمان ها انکارناپذیر است؛ با این حال، امروزه سازمان ها در مدیریت این گونه دارایی ها با مشکلات جدی روبه‎رو هستند. از این رو، در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق رویکرد تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی موانع استقرار مدیریت دارایی های اطلاعاتی در سازمان ها بررسی شود. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به‎لحاظ روش گردآوری داده‎ها، توصیفی پیمایشی، از نوع هم بستگی است. داده های پژوهش از طریق توزیع پرسش‎نامه بین 96 مدیر مالی جمع آوری شده است. دوره زمانی پژوهش حاضر فصل زمستان سال 1400 است. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، موانع استقرار مدیریت دارایی های اطلاعاتی در سازمان ها در قالب پنج مولفه کلی طبقه بندی شدند. بر اساس تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم، بار عاملی پنج مولفه نام‎برده روی سازه اصلی (موانع استقرار مدیریت دارایی های  اطلاعاتی در سازمان ها) به‎ترتیب عبارت اند از: درک و آگاهی، توجیه و استدلال، حاکمیت، رهبری و مدیریت، سیستم‎ها و رویه ها. همچنین بر اساس یافته های پژوهش، از میان متغیرهای جمعیت شناختی سنوات خدمتی بر سه سازه، نوع سازمان بر دو سازه، تحصیلات بر دو سازه، سن بر یک سازه تاثیرگذار بوده و متغیر جنسیت بر هیچ سازه ای تاثیرگذار نبود.
    کلیدواژگان: دارایی های اطلاعاتی، مدیریت دارایی های اطلاعاتی، موانع استقرار، تحلیل عاملی
  • وحید نصرتی*، محسن رحمانی صفحات 202-224
    یکی از راه های تشخیص هرزنامه، دسته بندی ایمیل ها به دو دسته هرزنامه و غیرهرزنامه است. کارایی بالای روش های یادگیری ماشین در مسایل گوناگون، باعث توسعه وسیع آنها در دسته بندی متون شده است. استفاده از یک سازوکار کاهش ویژگی کارآمد در الگوریتم های یادگیری ماشین مبتنی بر محتوا به‎‏منظور استخراج یک بردار ویژگی کارآمد از میان تعداد بسیار زیادی ایمیل نقش مهمی دارد. برخلاف روش های پیشین که فقط ویژگی های برتر را انتخاب کرده و باقی ویژگی ها را نادیده می گیرند، در روش پیشنهادی در این مقاله سعی شده است از ویژگی های انتخاب نشده نیز استفاده شود. روش کار به این صورت است که ابتدا یک انتخاب ویژگی اولیه اعمال شده و تعدادی ویژگی انتخاب می شود. سپس، ویژگی های انتخاب‎نشده خوشه بندی شده و هر خوشه به یک ویژگی جدید نگاشت می شود و بردار ویژگی نهایی شامل ویژگی های انتخاب‎شده و ویژگی های نگاشت‎شده از هر خوشه خواهد بود. در پژوهش حاضر، با اعمال دو روش انتخاب ویژگی اولیه و همچنین دو تابع نگاشت ویژگی های خوشه، در مجموع، چهار روش ارایه شد و نتایج با استفاده از دو پایگاه داده PU2 و PU3 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل انجام‎شده نشان داد که روش مبتنی بر انتخاب ویژگی اولیه DF و تابع نگاشت پیشرفته، در بین کلیه روش های پیشنهادی، دارای بالاترین کارایی است. همچنین، روش‏های پیشنهادی در مقایسه با انتخاب ویژگی اولیه (بدون خوشه بندی) دارای کارایی بهتری هستند.
    کلیدواژگان: انتخاب ویژگی، ایمیل، خوشه بندی، دسته بندی، کاهش ویژگی، هرزنامه
  • ایوب محمدیان*، جلیل حیدری دهوئی، فاطمه واشقانی فراهانی، محمود رفیعی صفحات 225-244
    امروزه حجم زیادی از داده ها که از منابع مختلف با سرعت زیاد و تنوع بالا تولید می شوند، به نوآوری و تحول در بسیاری از صنایع منجر شده اند. با توجه به اهمیت روزافزون خلق ارزش از داده ها در صنعت خرده فروشی، بسیاری از صنایع همچون این صنعت، درصدد به کارگیری فناوری کلان داده ها برآمده اند. اما بسیاری از مدیران این صنعت با تعدد گزینه های تصمیم گیری برای به‎ کارگیری کاربردهای این فناوری و نیز مشکلات پیاده سازی آن مواجه هستند. از این رو، هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و انتخاب مجموعه کاربردهای کلان‎ داده در صنعت خرده ‎فروشی ایران است که از مشکلات پیاده ‎سازی کمتری برخوردار است. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از روش فراترکیب با جست‎وجوی سیستماتیک در پایگاه های معتبر علمی، ابتدا مقالات مرتبط در خصوص کاربردهای کلان‎داده در صنعت خرده‎ فروشی بررسی شده است. سپس، با تحلیل محتوای مقالات، کاربردهای کلان داده در صنعت خرده فروشی شناسایی و دسته بندی شده اند. در ادامه، با شناسایی معیارهای مربوط به مشکلات به کارگیری کلان داده و با استفاده از روش های کمی تصمیم گیری چندمعیاره به صورت ترکیبی از روش های بهترین و بدترین، روش دیمتل و روش شباهت به راه حل ایدیال، اولویت کاربردهای کلان‎ داده  در صنعت خرده فروشی ایران مشخص شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند که سه کاربرد کلان داده شامل تعیین روندهای بازار، تعیین پورتفولیوی بهینه محصولات و نیز بخش بندی خرده مشتریان از کمترین چالش و در نتیجه بالاترین اولویت برخوردار هستند و سه کاربرد همکاری داده محور، حذف محصولات تقلبی و چیدمان فضای فروشگاه از بیشترین چالش و کمترین اولویت در صنعت خرده فروشی ایران برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: کلان داده، خرده فروشی، روش بهترین بدترین، روش شباهت به راه‎حل ایده آل (تاپسیس)، آزمون تصمیم گیری و آزمایش ارزیابی (دیمتل)
  • مهدی جنیدی جعفری*، محمدتقی تقوی فرد، سروش قاض‍ی نوری، جهانیار بامدادصوفی صفحات 245-276

    رسوخ فناوری اطلاعات به عنوان آخرین مرحله از اجرا و پیاده سازی فناوری اطلاعات شناخته شده است که این گونه تعریف می شود: استقرار عمیق و جامع فناوری اطلاعات در سیستم های کاری فرد یا سازمان که فراتر از پذیرش اولیه است و در مرحله پس از اجرا انجام می شود. مرحله ششم، یعنی رسوخ، یکی از جوانبی است که پس از اتخاذ و به کارگیری یک نوآوری فناورانه انجام می شود؛ اما درباره آن مطالعه چندانی وجود ندارد. این مقاله با هدف مرور نظام مند ادبیات رسوخ فناوری اطلاعات بین سال های 1985 تا 2022 به رشته تحریر درآمده است. مرور نظام مند ادبیات رسوخ فناوری اطلاعات، شامل تولیدهای علمی کشورها، توزیع مقالات بر اساس سال انتشار، نشریه، پدیدآورندگان، میزان استناددهی به نشریه و پژوهشگر بوده که از دیدگاه روش شناسی طبقه بندی شده است. یافته ها نشان می دهند که رسوخ فناوری اطلاعات همچنان یکی از ابعادی است که کمتر به آن توجه شده است و پژوهشگران می توانند از رویکردهای نظری و روش شناختی مختلف برای بررسی رسوخ فناوری اطلاعات و پوشش خلا پژوهشی، استفاده بیشتری کنند.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند ادبیات، پذیرش، پساپذیرش، رسوخ فناوری اطلاعات، کتا ب سنجی
|
  • MohammadJavad Ershadi * Pages 1-22

    In the scientific literature, indexing and quality control are key processes that, if done correctly, can be properly retrieved by search engines by researchers. On the other hand, the use of mechanisms such as infallibility and empowerment of users has made research organizations 100% free from quality control. Also, the restriction on the use of specialized organizational human resources has doubled the importance of paying attention to sampling methods. Although in scientific sources, sampling methods in physical and tangible products have been well and adequately addressed, but in the field of data, especially research data, little work has been done. In this research, a framework for sampling in data quality control processes is provided. Also, an algorithm has been developed for statistical design to minimize type I and II errors. As a case study of research data, the information dissemination database of dissertations / dissertations (pious) of graduates of the whole country (Ganj) has been selected and the research method has been implemented in this database. The results of this study showed that, considering the acceptable quality of many pious information items after registration, sampling is a vital task in improving the efficiency of the information organization and analysis unit. The classification of information items into three categories is critical, main and partial, and determining the number and method of sampling for each category is another result of this research. The framework presented in this research can be localized for various data-driven organizations, especially businesses based on research data. Since any revision of AQL and LTPD values affects type I and II errors, it is necessary to apply the algorithms developed in this research to new AQL and LTPD values as well. Obviously, the results of the algorithm implementation such as number of samples, acceptance number and rejection number will be updated in this process.

    Keywords: Data quality, Sampling, Quality Control, OC curve, Organize, Analyze information
  • Ehram Safari *, Karim Safari Pages 23-44
    Artificial intelligence is one of the key technologies that has helped a lot in industrial processing and solving various problems of society and has been considered by many societies. Over time, the use of artificial intelligence technologies and machine learning programs and algorithms in factories, health, banking and security, as well as e-commerce, mass media and mobile application platforms has developed significantly. Despite these advances, in parallel with technological advances and solutions produced by artificial intelligence, more variables are emerging about how things are done and whether current resources are sufficient to meet the changing needs of people. Thus, with unresolved issues, the challenges seem endless and experts are not skilled enough to complete their systems. Therefore, in this article, we address the most important challenges in the development of artificial intelligence in the Islamic Republic; after identifying the challenges with the content analysis method and with the interview tool, we have prioritized these challenges and the intensity of the relationship between them using the fuzzy cognitive mapping method. The statistical population of this study was selected from ICT experts, especially specialists in the field of artificial intelligence. In this research, first 36 pivotal challenges of artificial intelligence development in the country were identified based on existing strategic documents and content analysis method and then based on four initial impact matrices, fuzzy impact matrix, impact power matrix and final impact matrix and FCMapper software and Pajek software. Fuzzy cognition was drawn.
    Keywords: Artificial intelligence, Theme analysis, Cognitive Fuzzy Mapping, ICT
  • Somayeh Derakhshan, Akbar Nabiollahi *, Naser Khani, Sayed Raoof Khayami Pages 45-70
    Today, organizational architecture is recognized as one of the models of IT planning and its application is recognized as a general practice in all organizations. Organizational architecture is a promising tool to align the required changes in the organization's business strategies and processes with the complex IT Introduction. Considering that the issue of organizational architecture management is one of the necessities of organizations today and one of the challenges of organizational architecture management is to provide a model for developing the business capabilities of the organization, in this article, patterns and methods of identifying business capabilities have been introduced. The present study is applied in terms of purpose and exploratory in terms of implementation method. The statistical sample is composed of university professors and architecture experts aware of the field of business capabilities. In order to collect information in this study, 22 key informants (saturation limit) who were selected by a purposeful method and judged by researchers, open and in-depth interviews were conducted. The theme analysis method was used to analyze and interpret the data obtained from the interview. The present study shows that there are different methods in identifying business capabilities that based on the results of interviews with the theme analysis method, finally 4 main themes including 1) architectural reference models 2) industry specific models 3) process reference models and 4) Complementary methods as well as 25 sub-themes were identified based on the main themes. This model was validated through expert panel and case evaluation in Fava Management Unit of Isfahan University of Medical Sciences. Using the identified methods in the field of business capabilities in 4 forms of architectural reference models, industry specific models, process reference models and complementary methods, we can finally be a model for modeling business capabilities in Prepared by various organizations in the country.
    Keywords: Enteeprise Architecture Modeling, Business Capabilities, Cobit framework, Togaf framework, theme
  • Ameneh Khadivar *, Asma Hamzeh, Zahra Alimohammadi Pages 71-92
    The aim of this study is to identify and prioritize the key factors of success in implementing smart contracts in the insurance industry. The research methodology of this study is descriptive, exploratory, and survey the content of written documents. After identifying key factors based on the study of research literature and interviews conducted by managers and experts in insurance affairs in the area related to the issue were used to evaluate the importance of each factor in field study and questionnaire distribution. Correlation analysis of identified factors and network structure modification was carried out based on fuzzy Dematel approach and ranking the success factors of smart contracts based on blockchain was done using the ANP method approach. With regard to the evaluation of the acceptable form in the first step of screening, the number of 29 identified factors were confirmed. Then using ANP method and evaluation, it was shown that superior management and superior management support with 0.269 weight were ranked first, excellent management support with 0.168 weight and openness were ranked third by operational managers and organizational integration with 0.126 weight.
    Keywords: Blockchain, Smart Contract, Insurance, Key Success Factors
  • Mahboobeh Mina *, Zahra Gholampour Pages 93-110

    Human genetic information, as the life treasure of the masterpiece of creation, needs maximum protection that, while being able to be used for scientific purposes and improving the quality of life, ensures the movement of this unique data on the path of sustainable development. Although this has been considered in the legislative process of protectionist regulations, on a national and international scale, it has not shown enough adequacy and efficiency in practice; So that whispers of unauthorized access to this data are heard more and more in the present age. In the meantime, formulating legal solutions to fill the existing gaps as soon as possible, because of difficulty and length of legislation, seems to be a rejected option. On the other hand, the sharp-footed horse of technology has embarked on unpaved routes and opened new horizons for its riders. Blockchain is one of the most emerging platforms that, despite its infancy, has opened its place in various fields and is still opening up. At a glance, it seems that the unique capabilities of this technology could be the missing link that guides the law for regulating human relations and protect sensitive information. In other words, the danger of open access to human genetic information, with such a wide range of consequences, is so near that legal solutions- although it is Necessary and should be tried to create and make them effective- is insufficient. Helping tool, technology, with its inherent dynamism, will block the violators' way of accessing this rich data. Obviously, the formation and consolidation of these two areas requires a smart bedrock, just will be possible by identifying Dimensions of law and technology. Thus, this paper designs a hybrid system (legal and ultra-legal) for human genetic resources' protection with a Practical approach.

    Keywords: Human Genetic Resources, Genetic theft, Blockchain technology, Medical Law
  • Mahdiye Amiriyan Hashemi, Mohammad Soltanifar *, Afsaneh Mozaffari Pages 111-132

    The purpose of this quantitative research, which has been done by survey method, is to make comparative assessment of virtual and face-to-face education from the prespective of communication, focusing on “SHAD” virtual education software from the aspect of teachers, among the 7 to 11 year old children . The statistical population(group) is consis of school teachers in the western educational districts of Tehran, which includes districts 2, 5 and 10, during 1401-1400 academic semester. The total number of formal and contract employee teachers in these schools is 2381, as the sample size is 330 according to the Cochran's formula. The members of sample were collected by biphasic cluster sampling (PPS) method and by using a structured questionnaire that each questionnaire contained 38 questions on a five-point Likert scale; data were collected from sample members. The validity of this study was assessed through a pre-test questionnaire and confirmed with a Cronbach's alpha score of 0.85. According to the study results, in teachers' point of view, face-to-face education is superior to virtual education, in terms of communication platforms, feedback and interaction ; and virtual education is superior to face-to-face education, only in terms of conveying the message. Based on the findings, by providing courses for educating teachers with better methods of transmitting emotional messages and teaching body language to teachers, reinforcing the necessary software and hardware facilities for virtual education and using multimedia interactive communication facilities; it is necessary the implementation of new teaching styles and methods and new methods of evaluating students in accordance with virtual education to be on the agenda of schools and education services.

    Keywords: Virtual Education, “SHAD” Software, Communication Platforms, Education, teacher, Student
  • Mansour Soufi, Mehdi Ajalli, Mahdi Homayounfar *, Mehdi Fadaei Pages 133-154
    According to the importance of public organizations such as municipalities in Iran, few researches conducted on benefits of e-government and discrepancy among the results of the researches, its necessary to develop analytical research. The aim of this study is to evaluate the benefits of the e-government from the perspective of municipal employees. Considering research objective, it is an applied study and regarding to the data collection and data analysis method, it is a descriptive- correlational study. The statistical population of the study consists of 2003 employees of the Rasht municipality, includes the five urban areas, the center municipality and its related organizations which according Morgan-Krejcie, sample size was estimated 322. After distribution of 390 questionnaires using stratified random sampling method, 330 questionnaires were collected and analyzed using structural equation modeling (SEM) and based on partial least squares approach. Results of the research hypotheses indicated that all three types of quality (information, system and services) have significant relationship with network benefits and user satisfaction. On the other hand, the results on the relationship between network benefits and user satisfaction also showed that the network benefits significantly affect user satisfaction. Finally, the results showed the network benefits and user satisfaction had a positive and significant effect on intention to use. Since the most indirect path coefficient is resulted from the effect of information quality on intention to use, through the network benefits, it’s suggested to pay more attention to improve information quality and network benefits in order to increase intention to use of e-government.
    Keywords: E-Government, user satisfaction, intent to use, network benefits, quality dimensions
  • Hasti Sohrabi, Sayed AliAsghar Razavi *, Safieh Tahmasebi Limooni, Atefeh Zareei Pages 155-175

    The current research is a survey-analytical type with the aim of investigating the use of content marketing strategy in public libraries of the country. The statistical population consists of all librarians and managers of public libraries in the country, which were determined using Cochran's formula and numbered 364 people. The resulting data were analyzed using SPSS version 24 and PLS3 version 8 software. Reviewing the findings of the research shows the average desirability of the content marketing variable among the respondents. Also, among the components of content marketing, the factor of providing and producing content with an impact factor of 0.931 is the first priority and the factors of distribution and publication of content with 0.917, content analysis and analysis with 0.894, strategic planning with 0.877 and pricing and sales with 0.642 are in the second to fifth priorities, respectively. The results indicate that public libraries have been able to some extent to attract and retain more users by producing useful content related to the needs and preferences of the audience, as well as changing and improving the behavior of users and turning them into loyal users, but it seems that this is due to ignorance. Managers and librarians in other components, despite their importance, have been neglected, and while paying more attention, they can make a special contribution in the direction of branding public libraries, establishing better communication with customers and making them loyal. Also, content marketing in the institution of public libraries, while being effective, if implemented accurately, can also become the basis for economic development.

    Keywords: Human Genetic Resources, Genetic theft, Blockchain technology, Medical Law
  • Mohammad Nazaripour *, Babak Zakizadeh Pages 176-201
    Information assets have become crucial for organizations' competitiveness and growth. Despite this, organizations today face serious problems in managing such assets. Therefore, this study attempts to investigate the barriers to deploying information assets management in organizations by using structural equation modeling and through exploratory and confirmatory factor analysis approach. The present study is practical in nature and is considered as a descriptive-exploratory correlation study. The required data were collected through the distribution of questionnaires among 96 financial mangers working in Tehran city. The time period of this study is the first season of 2022. According to the research findings, barriers to the deployment of information assets management in organizations were classified into five main components. Based on the second-order confirmatory factor analysis, the factor loading of the five mentioned components on the main structure (barriers to the deployment of information assets management in organizations) are: awareness, justification, goverance, leadership & management, systems & practices. Finally, research findings also show that among the demographic variables, years of service had an effect on three components, type of organization on two components, education on two components, age on one component, and gender variable did not affect any component.
    Keywords: Information Assets, Information Assets Management, Deployment barriers, Factor analysis
  • Vahid Nosrati *, Mohsen Rahmani Pages 202-224
    One of the ways to detect spam is classifying emails into two categories: spam and non-spam. The high efficiency of machine learning methods in various fields has developed them in text clasification problems. The mechanism of machine learning-based classifiers that classify emails according to their content is based on a set of features, where due to the high volume of emails, using an efficient feature reduction algorithm plays an important role. Unlike the previous methods which select only the superior features and ignore the rest of the unselected features, in the proposed method of this article we try to use unselected features as well. The method is that after applying an initial feature selection, the unselected features are clustered and then each cluster is mapped to a new feature and the final feature vector forms from the selected ones and those mapped from the clusters. In this study, by applying two methods of selecting the initial feature and also two mapping functions, four methods were presented and analyzed using two datasets PU2 and PU3. The results of the analysis showed that the method based on feature selection DF and the advanced mapping function has the highest efficiency among all the proposed methods. Also, the proposed methods are more efficient than base feature selection methods (without clustering).
    Keywords: Classification, Clustering, Email, Feature reduction, Feature selection, Spam
  • Ayoub Mohammadian *, Jalil Heidary Dahooie, Fateme Vasheghani Farahani, Mahmood Rafiey Pages 225-244
    Today, large volumes of data that are generated from various sources with high velocity and variety, has led to innovation and transformation in many industries. Many industries, such as the retail industry, have sought to use big data technology due to the growing importance of creating value from data in this industry. But many industry leaders face a number of decision-making dilemmas for applying this technology, as well as the challenges of implementing it. Therefore, the main purpose of this study is to determine the big data applications in the retail industry that has fewer implementation challenges. In this research, using the meta-synthesis method with systematic search in reputable scientific databases, first, related articles on how to use big data technology in the retail industry have been examined. Then, using the content analysis method, bigdata applications in the retail industry have been analyzed and categorized, by identifying the criteria related to the challenges of big data applications and using quantitative multi-criteria decision-making methods -a combination of BWM, DEMATEL and TOPSIS methods, the priority of big data applications in the Iranian retail industry has been determined. The findings of this study show that the three applications of big data including determining market trends, determining the optimal product portfolio and micro-segmentation of retail customers have the least challenge and therefore the highest priority and three applications of data-driven cooperation, elimination of counterfeit products and the layout of the store space had the most challenge and the least priority in the Iranian retail industry.
    Keywords: Big Data, Retail, Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS), Decision making trial, evaluation laboratory (DEMATEL)
  • Mahdi Joneidi Jafari *, MohammadTaghi Taghavifard, Soroush Ghazinoori, Jahanyar Bamdadsoofi Pages 245-276

    The Information Technology (IT) Infusion is known as the last stage of implementation and embedding of IT and is defined as: deep and comprehensive deployment of IT in the work systems of an individual and organization. Infusion is much beyond the initial acceptance and is placed after the post-implementation stage. The sixth stage, or in other words infusion, is one of the aspects that has been the least studied after the adoption and application of a technological innovation. The aim of this article is systematically reviewing the literature on IT Infusion between 1985 and 2022. This systematic review includes the scientific research works of countries, the distribution of articles based on the year of publication, journals, authors, the amount of citations to the journals and researchers and classified from the prospective of methodology. Findings show that IT infusion is still one of the dimensions that is less considered and researchers can use different theoretical and methodological approaches to study IT Infusion and cover the research gap.

    Keywords: Systematic literature review, acceptance, Post-Adoption, IT infusion, bibliometric