فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 8 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رضا آریان مهر، آذین بیرانوند صفحات 1-17

    تحقیق حاضر تحلیلی قیاسی از دمای سطح حرارتی آپارتمان های مرتفعی که در کرمان ساخته شده‌اند را مورد بحث قرار می دهد. در کرمان، آپارتمان ها به دو دسته آپارتمان های مرتفع و آپارتمان های متوسط تقسیم می شوند. آپارتمان‌های مرتفع بلندمرتبه ساختمان های مسکونی واقع در شهر کرمان در محدوده خیابان استقلال و چهارراه خواجو هستند که بیشتر از پنج طبقه داشته و مجهز به آسانسور هستند، درحالی که آپارتمان‌های متوسط از 3 تا 5 طبقه ارتفاع داشته و فاقد آسانسور هستند. نتایج این مطالعه اطلاعات سطح حرارتی نمای برخی آپارتمان هایی از این قبیل را فراهم می کند. نتایج تحقیق سطح آگاهی پایداری در سبک های معماری و طراحی نما در بافت گرمسیری کرمان را افزایش می دهند. این تجزیه و تحلیل سطح حرارتی، آگاهی طراحی معمارانی که ساختمان ها را مطابق با بافت کرمان و با توجه به شرایط اقلیمی کرمان ساخته شده اند را افزایش می دهد. این ساختمان ها، ساختمان هایی مدرن دارای طراحی هندسی با طیفی از ساختار سقف ساده تا پیچیده‌اند که بر مدل هندسی انتزاعی در طراحی ساختمان تاکید دارند. در این مطالعه، دو آپارتمان با طراحی بسیار مدرن به عنوان نمونه موردی انتخاب شده اند. اطلاعات سطح حرارتی توسط یک دستگاه حرارتی با نام دوربین مادون قرمز Ti20 Fluke اندازه گیری شده است. این دوربین تصاویر حرارتی نمای آپارتمان را ضبط می کند. بر اساس بررسی های انجام شده حاصل شد که طراحی های نمای هر دو آپارتمان قادر به مهار تابش نور خورشید نیست، به این علت که دمای سطحی ثبت شده در داده های میدانی، c°4/43 بالاتر از بیشترین دمای میانگین محیط خارجی است. درنتیجه در طراحی آپارتمان های مسکونی مدرن در کرمان، درنظرگرفتن سایه بان برای ساختمان ها امری بدیهی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: پایداری شهری، دوربین مادون قرمز، مدل حرارتی، شهر کرمان
  • احمدرضا کشتکار قلاتی، بهزاد وثیق، کوروش عطاریان صفحات 19-46

    Soar یک معماری شناختی است که توسط john laird،Allen Newell, Paul Rosen bloom در دانشگاه Carnegie melon ابداع شد. Soar در واقع نمایشی از آنچه علوم شناختی می باشد و همچنین پیاده سازی و به-کارگیری آن نمایش با استفاده از یک معماری برنامه نویسی کامپیوتری برای هوش مصنوعی قابل استفاده در معماری می باشد. هدف «هوش مصنوعی» بطورکلی ساخت ماشینی است که بتواند فکر کند. در این مقاله برای اولین بار به ارایه قوانین پیشنهادی برای کاربرد مدل در هوش جمعی مصنوعی معماری اشاره شده و قوانین مدل سازی به اختصار بیان شده است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی بوده و بواسطه نوع مطالعه ماهیت بنیادین و شناخت شناسی دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد که الگوریتم حاصل از بررسی این رفتار در هوش مصنوعی PSO نام دارد و الگوی شبیه‌سازی حرکت‌شان در گروه (گله)، BOID نامیده می‌شود. در مسیر رسیدن به ایده‌ی پیشنهادی هوش جمعی پرندگان و ماهی‌ها در معماری، ابتدا به هوش مصنوعی جمعی (ازدحامی) و روباتیک ازدحامی و نحوه‌ی روبات‌ها در یک ازدحام (از مدلسازی‌شان تا ارتباط‌شان باهم) پرداخته شده‌است و درنهایت مدل پیشنهادی برای بدنه‌های مختلف معماری ازجمله سقف، به تفصیل گفته‌شده‌است و کاربردهای آن عنوان شده‌است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، تفکر و خلاقیت، هوش جمعی مصنوعی
  • حامد گنجی صفار صفحات 47-60

    امروزه، تغییرات آب وهوایی و نتیجتا کاهش استفاده از سوخت مسیله‏ بسیار مهمی است. از آنجا که بخش ساختار ساختمان بیشترین انرژی را مصرف می‏کند، ظاهرا برای تحلیل جوانب مختلف ساخت معماری لازم است. توسعه‏ ساختمان‏ های بلند بیشتر بر دستاوردهای تکنولوژی تکیه می‏کند تا به عوامل دیگر. و معماران سعی می‏کنند تا با سرعت رشد آن ها سازگار شوند. ازاین طریق، یکی از تکنولوژی‏های غیرقابل انکار، استفاده از نرم افزار برای تحلیل ساختار‏های پیچیده‏ای مانند «ساختمان های بیونیک» است. پس از تقریبا 50 سال، دانش زیست شناختی توسعه‏های پیامدی در بخش ساختار ساختمانی داشته اند. یافته‏ها و تحقیقات در زمینه‏ بیونیک در بخش مصرف انرژی تا حدودی کارایی ندارد. این مطالعه مفاهیم و دانش سیستم پارامتریک طراحی طیست شناختی پوست را مرور می‏کند. متد مطرح شده بر اساس تحلیل شبیه سازی ساعتی انرژی است. افزون بر این، به کمک آسمان خراش LAVA به عنوان مورد مطالعه، انتظارات نهایی از این تحقیق، که نشان دهنده‏ طراحی پارامتریک منطقی در نمای خارجی بیونیک برای کاهش مصرف انرژی است، می‏تواند تحلیل شود. نتایج نشان می‏دهد که الگوهای پارامتریک اجرا شده برای آسمان خراش‏های بیونیک منجر به ذخیره‏ی مقدار قابل توجهی انرژی می‏شود.

    کلیدواژگان: پایداری، زیست شناسی، حل مساله معماری
  • محمد پارام، الهه ولیزاده نیگجه، شیدا میرصادقی، امیرمحمد افراسیابی صفحات 61-80

    از جنبه واژه شناسی اصطلاح «بیوفیلیا» به معنی «دوست داشتن حیات یا سیستم های واجد حیات» می-باشد و دوستدار طبیعت و حیات بودن است. مساله پژوهش حاضر این است که بیوفیلی چه تاثیری بر شادابی و سرزندگی شهری دارد؟ پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد؛ لذا از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری داده ها و از نرم افزار آماری SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. لازم به ذکر است از آزمون های آماری همبستگی جهت بررسی روابط متغیرها، تی تک نمونه ای جهت مقایسه جامعه اماری با میانه نظری و رگرسیون چند متغیره جهت بررسی تاثیرگذاری مولفه های گرایش به طبیعت و سرزندگی ساکنان استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ارتباط معناداری بین معیارهای بیوفیلی معماری مجتمع های مسکونی و شادابی وجود دارد؛ چنان چه که مولفه طبیعت گرایی بیشترین تاثیر را بر حصول آن داشته و وجود طبیعت تاثیر غیرمستقیم بر حس سرزندگی ساکنین مجتمع داشته است. لذا تایید می شود که حضور طبیعت در مجتمع های مسکونی به عنوان یک فضای گردهم آورنده باعث تعاملات اجتماعی بالاتر و درپی آن شادمانی بیشتر ساکنین در مجتمع های مسکونی می‌شود.

    کلیدواژگان: بیوفیلیا، معماری بیوفیلی، زیست پذیری، کلانشهر تهران
  • پارمیس ناصری، محمدرضا نیلی، عزت احمدی صفحات 81-103

    ایجاد ارتباط بین شهر و طبیعت میتواند به صورت وارد نمودن طبیعت به شهر و معرفی نمادهای طبیعی در اکوسیستم شهری باشد. بدیهی است که دستیابی به راهکارهایی جهت بازگرداندن وضعیت مطلوب محیط امری ضروری میباشد. در اینرابطه ایجاد ارتباط سازگار دوباره با طبیعت میتواند بسیار مفید باشد، و این امر جز با بازسازی مجدد رابطه شهر با طبیعت امکانپذیر نمیباشد. از سوی دیگر، دانش فراکتالها و معماری بیومورفیک میتواند پتانسیل لازم جهت ساماندهی فرآیند طراحی دوستدار محیطزیست را دربرداشته باشد که هدف پژوهش حاضر بوده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی همراه با استدلال منطقی است که از نقشه ها و تصاویر ماهوارهای با بکارگیری نرم افزارهای AutoCAD و نرم افزار ArcGIS استفاده شده است. در پایان نیز راهبردهایی جهت برنامهریزی و طراحی محیطی پایدار این پهنه های شمالی تهران ارایه شده است. نتایج تحقیق نشان داده که عامل توپوگرافی، هیدرولوژی و پوشش گیاهی به عنوان الگوهای اصلی و شکلدهنده محیط و منظر بهطور مستقیم در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر بوده و از نظر شکلی دارای پیچیدگیها و انحناهای بسیار شبیه بههم میباشند و در یک ترکیب کلی نیز یک حرکت شکلی را دنبال مینمایند که این شکل حرکتی موجی و کنگرهای و دارای برآمدگیها و تورفتگیهای فراوانی در مقیاسهای مختلف میباشد.

    کلیدواژگان: فراکتال، هندسه طبیعت، طراحی پایدار، منظر طبیعی
  • مرجان بحرالعلومی، علی بهنام والا صفحات 105-124

    رابطه انسان و محیط دوسویه است و مسکن، پدیده ای چندبعدی و ارتباط تنگاتنگ با مسایل گوناگون جامعه نظیر میزان رشد جمعیت، میزان تشکیل خانوار، ارزش های اجتماعی و دانش فنی و غیره دارد و یا هرگونه تغییر در یکی از مولفه های اقتصادی، اجتماعی یا سیاسی بر روی تحولات مسکن تاثیر می گذارد. یکی از مهم ترین عوارض زیست در شهرهای امروزی، «کمرنگ شدن ارتباط با طبیعت» و بیگانگی نسبت به عناصر و فرایندهای طبیعی است که بازتابی خاص در مطالعات بین المللی داشته است. «مسکن حداقل اکولوژیک» در مناطق ساحلی به لحاظ زیست محیطی می تواند بعنوان یک پیشنهاد در طراحی مسکن ارایه گردد تا از این رهگذر ضمن کاهش هزینه های ساخت و بواسطه سازگاری با بوم و اقلیم سواحل ایران، محیط زیست طبیعی را دست خوش تخریب نگرداند. لذا شناخت مهمترین مولفه های استطاعت پذیری زیست-محیطی و تحلیل تاثیرگذاری آن ها تاحد زیادی می تواند به تحقق پذیری مسکن اکولوژیک در سواحل کمک نماید. از روش تحقیق حاضر «توصیفی- تحلیلی» و روش «پیمایشی» بوده و برای جمع آوری داده ها از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داده است که از دیدگاه جزیره نشینان از میان مولفه های استطاعت پذیری و زیست محیطی «توجه به کاشت و نگهداری فضای سبز»، «اندازه فضای داخلی»، «حداقل فضای غیرضروری» و «مشارکت نهادهای مردمی» از میزان تاثیر بیشتری در طراحی مسکن حداقل اکولوژیک برخوردار هستند که با التفات بیشتر به این مولفه ها در فرایند برنامه ریزی و طراحی مسکن حداقل اکولوژیک می توان برای رفع موانع مسکن حداقل اکولوژیک در جزیره قشم برنامه-ریزی معماری انجام گیرد. 

    کلیدواژگان: سازگاری با محیط زیست، مسکن حداقل اکولوژیک، مولفه های استطاعت، جزیره قشم
|
  • alireza arianmehr, Azin Beyranvand Pages 1-17

    The present research discusses a comparative analysis of the thermal surface temperature of high-rise apartments built in Kerman. In Kerman, apartments are divided into two categories: high-rise apartments and medium-sized apartments. High-rise apartments are residential buildings located in the city of Kerman in the area of Esteghlal Street and Khajo intersection, which have more than five floors and are equipped with elevators, while medium-sized apartments have a height of 3 to 5 floors and do not have elevators. The results of this study provide information on the thermal surface of some such apartments. The research results increase the level of awareness of sustainability in architectural styles and facade design in the tropical context of Kerman. This analysis of the thermal level increases the design awareness of the architects who built the buildings according to the context of Kerman and according to the climatic conditions of Kerman. These buildings are modern buildings with a geometric design with a range of simple to complex roof structures that emphasize the abstract geometric model in building design. In this study, two apartments with a very modern design have been selected as case examples. Thermal surface information has been measured by a thermal device named Fluke Ti20 infrared camera. This camera records the thermal images of the facade of the apartment. Based on the investigations, it was found that the facade designs of both apartments are not capable of controlling the sunlight, because the surface temperature recorded in the field data is 43.4°C higher than the maximum average temperature of the environment. It is foreign. As a result, in the design of modern residential apartments in Kerman, it is obvious to consider awnings for buildings.

    Keywords: urban sustainability, infrared camera, thermal model, Kerman city
  • ahmadreza keshtkar galati, behzad vasigh, korosh atarian Pages 19-46

     Soar is a cognitive architecture invented by John Laird, Allen Newell, and Paul Rosen Bloom at Carnegie Melon University. Soar is actually a representation of what cognitive science is, as well as the implementation and application of that representation using a computer programming architecture for artificial intelligence. The goal of "artificial intelligence" is generally to make a machine that can think. In this article, for the first time, it is mentioned to present the proposed rules for the application of the model in artificial collective intelligence of architecture and the modeling rules are briefly stated. The research method is descriptive and analytical, and the study has a fundamental and epistemological nature. The findings of the research show that the algorithm resulting from the investigation of this behavior in artificial intelligence is called PSO and the pattern of simulating their movement in the group (herd) is called BOID. In the way of reaching the proposed idea of collective intelligence of birds and fishes in architecture, first collective artificial intelligence (swarm) and swarm robotics and how robots work in a swarm (from their modeling to their communication) have been discussed and finally the proposed model for different architectural bodies including the roof, has been told in detail and its applications have been mentioned.

    Keywords: artificial intelligence, thinking, creativity, collective artificial intelligence
  • Hamed Ganjisafar Pages 47-60

    Today, climate change and consequently reducing fuel use is a very important issue. Since the structural part of the building consumes the most energy, it is apparently necessary to analyze the various aspects of the construction. The development of tall buildings relies more on technological achievements than on other factors. And architects try to adapt to their growth speed. Thus, one of the undeniable technologies is the use of software to analyze complex structures such as "Bionics". After almost 50 years, biological knowledge has had consequential developments in the field of building structure. Findings and research in the field of bionics are somewhat ineffective in the energy consumption sector. This study reviews the concepts and knowledge of the parametric system of cognitive skin design. The proposed method is based on hourly energy simulation analysis. Moreover, with the help of the LAVA skyscraper as a study, the final expectations from this research, which shows the rational parametric design of the bionic exterior to reduce energy consumption, can be analyzed. The results show that the parametric models implemented for bionic skyscrapers lead to saving a significant amount of energy.

    Keywords: sustainability, biology, architectural problem solving
  • mohamadreza GorbaniParam, ELAHE valizadenigje, shida mirsadeghi, amirmohamad afrasyabi Pages 61-80

    Purpose and method, therefore, a questionnaire tool was used to collect data and SPSS statistical software was used to analyze data. It should be noted that statistical correlation tests were used to investigate the relationships between variables, t-test samples were used to compare the statistical population with the theoretical mean, and multivariate regression was used to investigate the influence of the components of orientation to nature and residents' vitality. The results show that there is a significant relationship between the architectural biophilic criteria of residential complexes and freshness; As the component of naturalism had the greatest impact on its achievement and the existence of nature had an indirect effect on the sense of vitality of the residents of the complex. Therefore, it is confirmed that the presence of nature in residential complexes as a gathering space causes higher social interactions and subsequently more happiness of residents in residential complexes.

    Keywords: biophilia, biophilic architecture, livability, Tehran metropolis
  • Parmis Naseri, MohammadReza Nili, Ezat Ahmadi Pages 81-103

      Establishing this connection between the city and nature can be in the form of bringing nature into the city and introducing natural symbols in the urban ecosystem. It is obvious that it is necessary to find solutions to restore the favorable condition of the environment. In this regard, establishing a compatible relationship with nature again can be very useful, and this is only possible by rebuilding the relationship between the city and nature. On the other hand, the knowledge of fractals and biomorphic architecture can contain the necessary potential to organize the environmentally friendly design process, which was the goal of the present study. The descriptive analytical research method is accompanied by logical reasoning, which uses maps and satellite images using AutoCAD and ArcGIS software. At the end, strategies for sustainable environmental planning and design of these northern areas of Tehran are presented. The results of the research have shown that topography, hydrology and vegetation as the main and shaping patterns of the environment and landscape are directly related to each other and have very similar complexities and curves in terms of shape. And in a general composition they also follow a shape movement and this movement shape is wavy and congressional and has many protrusions and depressions in different scales.

    Keywords: fractal, geometry of nature, sustainable design, natural landscape
  • Ali Behnam Vala, Marjan Bahrololomi Pages 105-124

    "Minimum ecological housing" in the coastal areas can be presented as a proposal in the design of housing, in order to reduce the construction costs and by adapting to the environment and climate of the coasts of Iran, to improve the natural environment. Therefore, knowing the most important affordability and environmental components and analyzing their impact can greatly help the realization of minimum ecological housing in these areas. The research method is descriptive-analytical and survey method, and field method and questionnaire technique were used to collect data. The results of this research have shown that from the residents' point of view, among the affordability and environmental components, "attention to the planting and maintenance of green space", "the size of the interior space", "minimum unnecessary space" and "the participation of popular institutions" from They have a greater impact on minimum ecological housing design, and by paying more attention to these components in the process of planning and designing minimum ecological housing, steps can be taken to remove the obstacles of minimum ecological housing in Qeshm Island.

    Keywords: compatibility with the environment, minimum ecological housing, affordability components, Qeshm Island