فهرست مطالب

جستارهای نوین ادبی - سال پنجاه و پنجم شماره 3 (پیاپی 218، پاییز 1401)

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال پنجاه و پنجم شماره 3 (پیاپی 218، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرشته آلیانی، محرم رضایتی کیشه خاله*، رضا چراغی صفحات 1-27
    ادبیات عامه از یک قرن پیش با جمع آوری متون آغاز شد و در دهه های بعد با استفاده از رویکردهای مختلف مورد تحلیل قرار گرفت. پژوهش های مرتبط با زنان از حوزه های مهم در ادبیات عامه است که بخاطر بازتاب صداهای خاموش جامعه، ظرفیت زیادی برای مطالعه دارد. همزمان با دانشگاهی شدن ادبیات عامه، عوامل مختلفی باعث شد که به مساله زنان بخصوص در این حوزه توجه ویژه ای شود. در این مقاله با رویکرد تحلیلی- انتقادی، ابتدا با مطالعه و طبقه بندی آثار مرتبط با زنان در ادبیات عامه که از سال 1300 تا 1400 نوشته شده اند، سیر صعودی این تحقیقات و موضوعات آن ها را نشان دادیم، سپس تاثیر رویکردهای دوگانه سنت و مدرنتیه را در ایجاد نگرش های مختلف به زنان در متون ادبیات عامیانه واکاوی کردیم، و در نهایت نظریه های تحلیلی چند پایان نامه مرتبط با زنان در حوزه ادبیات عامیانه را با نگاه انتقادی بررسی نمودیم. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد: نگاه غالب به زنان در متون ادبیات عامه، منفی است. معمولا کوشیده اند تا رویکرد سنتی مردسالار را در ذهن و زبان مردم نهادینه کنند. زن را به عنوان موجودی حیله گر و جنس دوم تلقی کنند. در معدود آثاری نیز زن از جهت مثبت به عنوان نقش مادری مورد ستایش قرار گرفته است. از رویکردهای نظری مختلف در پایان نامه های زن محور به خوبی استفاده نشده و به نتایج جدید و متفاوتی نرسیده است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامه، نقد، پژوهش های زن محور، فمینیسم
  • المیرا حسن زاده، محمدجعفر یاحقی* صفحات 29-51

    آموزش ادبیات کلاسیک ،به ویژه شاهنامه، برای کودکان اهمیت بسیاری دارد. پرسش اصلی ما در این پژوهش این است که چگونه می توان با روشی جذاب کودکان را با شاهنامه آشنا کرد تا علاوه بر بهره مندی از این گنجینه ی عظیم، توانمندی های شناختی آنها نیز پرورش بیابد. برای طراحی این روش، دانش ها و روش های سه حوزه را ترکیب کرده ایم: نظریات یادگیری، روش های ارتقای خلاقیت و یافته های سابوتسکی درباره ی فواید استفاده از واقعیت جادویی برای کودکان. با تحلیل و بررسی این دانش ها دریافتیم که می توان با استفاده از بازی های جادویی به اغلب شاخص های تدریس فعال چون لذت بردن کودک از فرآیند آموزش، ارتقای توانایی حل مساله، خلاقیت و هوش های چندگانه دست یافت. در نهایت، نام این روش را «بازی و شاهنامه» گذاشتیم. بازی ها در این روش براساس ترتیب اجرا و کارکرد آنها در تحقق اهداف این روش، تحت چهار عنوان طبقه بندی شده اند: بازی های پیش زمینه ای، بازی های مروری، بازی های تجسمی و در نهایت، بازی های نمایشی/داستانی.

    کلیدواژگان: آموزش خلاق، ادبیات کلاسیک، بازی، شاهنامه، کودک
  • سید علی محمودی لاهیجانی* صفحات 53-71
    در میان متن های تاریخی ای که در چهار سده نخست اسلامی به زبان فارسی و عربی نوشته شده، تنها در دو کتاب شاهنامه فردوسی و غرر اخبار ثعالبی به پادشاهی نوذر اشاره شده است. بیشتر تاریخ نویسان پس از منوچهر به پادشاهی افراسیاب و زو/زاب می پردازند و سخنی از پادشاهی نوذر در میان نیست. از سوی دیگر داستان آرش کمانگیر که بسیاری از تاریخ نگاران آن را در پادشاهی منوچهر می دانند در شاهنامه فردوسی نیامده و فردوسی تنها در چند بیت پراکنده در داستان های گوناگون به لشکرکشی افراسیاب در زمان منوچهر و نام آرش اشاره کرده است. این جستار با روش تحلیل اسناد در پی پاسخ به این پرسش است که آیا میان نبود داستان آرش در شاهنامه و نیامدن پادشاهی نوذر در متن های تاریخی ارتباطی وجود دارد. با توجه به شواهد می توان احتمال داد که پادشاهی نوذر در خداینامه نبوده است و نویسندگان شاهنامه ابومنصوری از کتاب دیگری داستان پادشاهی نوذر را روایت کرده اند. از سوی دیگر داستان آرش کمانگیر به این دلیل در شاهنامه ابومنصوری و به تبع آن در شاهنامه فردوسی نیامده که موبدان باید دو بار به پادشاهی افراسیاب در ایران اشاره می کردند و این با روایت های تاریخی در تضاد بوده است.
    کلیدواژگان: پادشاهی نوذر، آرش کمانگیر، شاهنامه فردوسی، متن های تاریخی، خداینامه
  • نگین هاشمی زاد، یاسمین محمدی* صفحات 73-90
    قرن نوزدهم میلادی چه در فرانسه و چه در ایران، قرن فرازونشیب های سیاسی-اجتماعی عظیمی بوده است. در این میان، ادبیات طبعا نمی توانسته نسبت به این تحولات بی تفاوت مانده باشد. در فرانسه، آرتور رمبو علی رغم سن کم، زندگی کوتاه و پرحادثه و نیز پراکندگی آثارش، توجهات بسیاری را به خود جلب نمود. امروزه از او به عنوان یکی از تاثیرگذاران بر شعر نو فرانسه یاد می شود. از دیگر سو، سهم و نقش نیما یوشیج در شعر معاصر فارسی بر کسی پوشیده نیست. با این حال، تاکنون کمتر نام این دو شخصیت برجسته در یک مقایسه تطبیقی کنار هم ظاهر شده است. مقاله حاضر با تمرکز بر زمینه و چهارچوب سیاسی اجتماعی دو شاعر و نیز با مطالعه دو اثر شناخته شده از این دو، افسانه از نیما و زورق مست از آرتور رمبو، تلاش می کند تا نه مقایسه ای مکانیکی بلکه تصویری جامع از ماهیت و ابعاد برخورد این دو ذهنیت شاعرانه با سنت ادبی زیبایی شناختی زمانه خود و اقتضایات و فراز و فرودهای برهه پرآشوبی که در آن می زیسته اند، به دست دهد. در قسمت اول به بررسی چهارچوب تاریخی مادی خلاقیت هنری نیما و آرتور رمبو تکیه خواهیم کرد و در بخش دوم، برای مطالعه ای انضمامی تر، از ابزارهای نقد متنی چنان که زبان شناسی برای متن ادبی به ما می آموزد، استفاده خواهیم نمود. ودر پایان می توان مشاهده نمود که هر دو شاعر، از نظر ماهوی حساسیتی کمابیش مشابه در مقابل مسایل موضوعی زمینه و زمانه خویش بروز می دهند.
    کلیدواژگان: نیما یوشیج، آرتور رمبو، شعر نو، شعر فرانسه، تطبیقی
  • سجاد خجسته گزافرودی، فاطمه مدرسی* صفحات 91-111
    اسطوره از بدو پدید آمدنش، همواره تغییر کرده است. این تغییر، در میان اقوام و ملت های گوناگون به ویژه ایران و هند، همواره تکرار می شود. این پژوهش به روش مقایسه ای - توصیفی مبتنی بر تحلیل ساخت گرایانه نشان می دهد؛ در عین مشابهت های اساطیر ایران و هند، وجوه تمایز گوناگونی نیز وجود دارد که می توان به شکستن به آب، آتش، نابودگر و قهرمان اشاره کرد. برخی اسطوره ها مقام الوهیت دارند و در عین حال می شکنند؛ این امر، در اسطوره هایی که اسطوره - خدا نیستند؛ نیز دیده می شود. شکستگی در اسطوره های ایرانی در حقیقت، تکرار شکستگی اساطیر هند است اما در عین حال موجب دوری اسطوره های هندی و ایرانی از یکدیگر می شود. هنگامی که اسطوره ای هندی تغییرمی یابد؛ نمی ایستد. این عدم ایستایی در شکستگی اسطوره های ایرانی نیز دیده می شود. این نوع تغییر در اساطیر هند موجب شده است که برخی از اسطوره های مذکور، ایفاکننده نقش متضاد باشند و این امر در اسطوره های ایرانی شکسته شده دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: شکستگی، اسطوره، ایران، هند
  • داوود پورمظفری*، عباس عشیری، فاطمه احمدی نسب صفحات 113-147
    چکیدهتادیب نامه هایی که از اواخر دوره صفویه تا مشروطه بر اثر رویارویی گفتمانی زنان و مردان به نگارش درآمد، از مولفه های صوری و محتوایی یک ژانر مجزا برخوردار است. «باهم آیی مفاهیم تادیب و جنسیت در عنوان رساله های تادیبی»، «باهم آیی رساله های منفرد تادیبی در مجلدات واحد» و «نقش جنسیت نویسنده در سوگیری تربیتی رساله» از عمده ترین مشخصه های پیرامتنی و صوری رساله های تادیبی اند. در کنار مولفه های صوری، «هم سویی جهان متن با عنوان تادیب نامه ها»، «نقش روابط بینامتنی و بیناگفتمانی در تکوین تادیب نامه ها»، و «منابع مشروعیت بخش گفتمان مردسالار و زن سالار» در شمار مولفه های محتوایی رساله های مزبور قرار می گیرند. مجموعه مشخصه های صوری و محتوایی رساله های تادیبی آنها را از متونی که تحت عنوان ژانر تعلیمی طبقه بندی می شوند، کاملا متمایز می سازد. متون متعلق به ژانر تادیب نامه های زنان و مردان به جهت سبک و گفتمان از تنوعی برخوردار است که بر روی پیوستاری از گفتمان مردسالار، مردمدار، زن مدار و زن سالار قابل شناسایی هستند.کلیدواژه ها: تادیب نامه های زنان، تادیب نامه های مردان، ادبیات دوره قاجار، فمنیسم، ژانر، پیرامتن.
    کلیدواژگان: تادیب نامه های و تادیب نامه های مردان، ادبیات دوره قاجار، فمنیسم، ژانر، پیرامتن
|
  • Fereshteh Aliani, Moharram Rezayati Kishekhaleh *, Reza Cheraghi Pages 1-27
    Popular literature began a century ago with the collection of texts and in the following decades was analyzed using different approaches. Research related to women is an important field in popular literature that has a great potential for study due to the reflection of the silent voices of society. Simultaneously with the universityization of popular literature, various factors led to special attention to the issue of women, especially in this field. In this article, with an analytical-critical approach, first by studying and classifying works related to women in popular literature written from 1300 to 1400, we showed the upward trend of this research and their topics, then the impact of dual approaches of tradition and modernity. We explored the development of different attitudes toward women in popular literature texts, and finally critically examined the analytical theories of several dissertations related to women in the field of folk literature. The results of this study show: The dominant view of women in popular literature texts is negative. They have usually tried to institutionalize the traditional patriarchal approach in the minds and languages ​​of the people. Think of women as cunning creatures and the second sex. In a few works, the woman has been positively praised as a mother. Different theoretical approaches have not been well used in women-centered dissertations and new and different results have not been reached.
    Keywords: Popular literature, Critique, women-centered research, feminism
  • Elmira Hasanzadeh, Mohammad Jafar Yahaghi * Pages 29-51

    Teaching classical literature, especially Shahnameh, is very important for children. The main question of this research is how to introduce Shahnameh to children in an attractive way so that in addition to their benefiting from this huge treasure, their cognitive abilities are also developed. To design this method, we have combined knowledge and methods from three areas: learning theories, methods of promoting creativity, and Sabotsky's findings about the benefits of using magical reality for children. By analyzing this knowledge, we found that using magic games, most of the indicators of active teaching are achieved, such as the child's enjoyment of the educational process, the development of problem-solving ability, creativity, and multiple intelligences. Finally, we named this method "Game and Shahnameh". The games in this method are classified under four headings based on the chronology of performances and their role in the realization of the goals of this method background games, review games, visual games, and finally, theatrical/story games.

    Keywords: Creative Education, Classical Literature, Games, Shahnameh, child
  • Seyed Ali Mahmoudi Lahijani * Pages 53-71
    In the historical texts written in Persian and Arabic in the first four centuries of Islam, only in two books, Shahnameh of Ferdowsi and Ghurar Akhbar Muluk of Tha'alabi, the Nowzar's kingdom is mentioned. Most historians after Manouchehr refer to the kingdom of Afrasiab and Zav (Zaab) and never refer to the kingdom of Nowzar. On the other hand, the story of Arash the Archer (Kamangir), which many historians consider to be in Manouchehr's kingdom, is not included in Ferdowsi's Shahnameh, and Ferdowsi does not mention Afrasiab's campaign in Manouchehr's period. Arash's name is only mentioned in a few scattered verses in various of Shahnameh's stories. This research seeks to answer the question of whether there is any connection between the absence of Arash's story in Shahnameh and the lack of Nowzar's kingdom in historical texts. According to the evidence, it is possible that the kingdom of Nowzar was not in Khodaynameh and the authors of the Shahnameh of Abu Mansouri narrated the story of the kingdom of Nowzar from another book. On the other hand, the story of Arash the Archer has not been mentioned in Abu Mansouri Shahnameh and consequently in Ferdowsi Shahnameh; otherwise, the Zoroastrian priests should have noted the Afrasiab's kingdom in Iran for the two periods of time, and this was in contradiction with historical narrations.
    Keywords: Nowzar', s Kingdom, Arash the Archer, Ferdowsi', s Shahnameh, Historical Texts, khodaynameh
  • Negin Hahsemizad, Yassmin Mohammadi * Pages 73-90
    The 19th century was characterized by great socio-political ups and downs both in Iran and France. In the meantime, literature could not be indifferent to such developments. In France, Arthur Rimbaud managed, despite his startlingly short and turbulent life and the unorganized works he authored, to attract a lot of attention. Today he is recognized as one of the influential figures of modern poetry in France. On the other hand, the contribution of Nima Yoshij to contemporary Persian poetry is undeniable. However, these two prominent figures have rarely appeared in a comparative study. Focusing on the socio-political context and framework of the two poets and their well-known artworks (The Myth by Nima and The Drunken Boat by Arthur Rimbaud) the researcher seeks to draw a comprehensive pictorial, rather than a mechanical, comparison between the nature and different aspects of the attitudes of these two poets towards the aesthetic literary tradition of their time as well as the requirements and developments of the turbulent era of their life. In the first section, we study the material-historical framework involved in Nima Yoshij and Arthur Rimbaud’s artistic creativity. In the second section, textual review instruments such as the linguistic instruments used to address literary works, will be used to conduct a more concrete study. In the end, it can be seen that both poets, are almost equally sensitive about the issues of their time.
    Keywords: Nima Youshij, Arthur Rimbaud, New poetry, Poetry of France, comparative
  • Sajjad Khojasteh Gezafroodi, Fatemeh Modarresi * Pages 91-111
    A myth has always changed since it was created. This change is repeated in different nations, specially in Iran & India. Using a descriptive-comparative method based on structural analysis. This study aims to show that in spite of similarities between myths in Iran & India there are different distinguishing aspects too. The changes can have different types such as breaking into water, fire, a terminator & a hero. Some myths have divine positions but they break too. This breaking can also be seen in myth with are not myth-god. In fact breaking in Iranian myths is the repeat of breaking Indian myths; but it causes Iranian & Indian myths getting for away. When Indian myths break, they don't stop. This non-stationary can be seen in Iranian myths too. Breaking in Indian myths has caused some of them play an opposite role & this is not be seen in Iranian myths.
    Keywords: Breaking, Myth, Iran, India
  • Davood Poormozaffari *, Abbas Ashiri, Fatemeh Ahmadinasab Pages 113-147
    AbstractBooklets of disciplining written from the late Safavid period to the Constitutional Revolution have formal and content characteristics of a separate genre, due to the confrontation of male vs. female discourses. "Co-occurrence of the concepts of disciplining and gender in the title of booklets of disciplining", "collection of individual booklets of disciplining in a single volume for publication" and "the role of author gender in educational orientation of the booklet" are three main paratextual and formal characteristics of this genre. In addition, "alignment of the textual world of booklets of disciplining with the titles", "the role of intertextual and interdiscoursal relations in the development of booklets of disciplining", and "the sources of legitimacy for antifeminist and feminist discourse" are among the content characteristics of the disciplining genre. The set of formal and content characteristics of the booklets of disciplining distinguishes these texts from those which are classified in didactic genre. The texts belonging to the genre of disciplining men and women have a different style and discourse that can be identified on a continuum of antifeminist, male-centered, female-centered and feminist.Keywords: booklets of disciplining women, booklets of disciplining men, genre, paratext, feminism, Qajar literature.
    Keywords: booklets of disciplining women, booklets of disciplining men, genre, paratext, feminism, Qajar literature