فهرست مطالب

Comparative Education - Volume:6 Issue: 1, Winter 2023

Iranian Journal of Comparative Education
Volume:6 Issue: 1, Winter 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/01/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شارل ولوتر* صفحات 2228-2245
    حوزه علمی آموزش و پرورش تطبیقی و بین الملل با یک چالش عمده یعنی اثبات جایگاه واقعی جهان جنوب روبرو است. ایده اصلی مقاله این است که جامعه علمی آموزش و پرورش تطبیقی و بین الملل در کشورهای عضو بریکس در موقعیت ایده آلی برای رهبری این تلاش قرار گرفته و پیوستن ایران به بریکس می تواند باعث تقویت این جامعه علمی گردد. این مقاله هژمونی شمال را در جهان مورد نقد قرار داده و جهان جنوب را در مقابل این هژمونی قرار می دهد. هم چنین نویسنده ، طیفی از چالش های پیش روی حوزه علمی آموزش و پرورش تطبیقی و بین الملل را بر می شمارد. در این مقاله ، او استدلال می کند که جامعه علمی آموزش و پرورش تطبیقی و بین الملل در کشورهای عضو بریکس، به ویژه با حضور ایران، می تواند نقش مهمی را در تامین امنیت جهان جنوب و حل و فصل چالش های آن بر عهده گیرد.
    کلیدواژگان: بریکس، آموزش تطبیقی و بین الملل، جنوب جهانی، ایران، هژمونی شمالی
  • لیلا حبیبی، پروین احمدی* صفحات 2246-2265
    هدف مقاله ، مقایسه برنامه درسی " آموزش شیمی برای  پایداری " در مدارس ایالات متحده آمریکا، فنلاند، چین، نیجریه و ایران است. پژوهش حاضر از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کیفی، از نظر میزان کنترل متغیرها از نوع غیر آزمایشی، از نظر هدف در زمره پژوهش های کاربردی و از جهت روش، تطبیقی می باشد . با استفاده از رویکرد چهار مرحله ای جورج بردی ، شباهت ها و تفاوت های عناصر اصلی برنامه درسی - منطق، هدف، محتوا، روش های یاددهی-یادگیری و شیوه های ارزشیابی - آموزش شیمی برای  پایداری در کشورهای مورد مطالعه ارایه شد. برای انتخاب کشورها، از استراتژی " نظام های اجتماعی متفاوت، برون داد های آموزشی متفاوت " استفاده شد.  یافته های پژوهش نشان می دهد که شباهت ها بیشتر در ارتباط با دو عنصر منطق و اهداف و تفاوت ها عمدتا متوجه دو عنصر محتوا و روش های یاددهی-یادگیری است. در دو عنصر منطق و اهداف آموزشی ، وجه مشترک پنج کشورمرتبط سازی مباحث علم شیمی به مسایل اخلاقی و اجتماعی و جلوگیری از آلوده سازی آب و هوا است. عمده ترین تفاوت بین کشورها ، آزادی معلمان در انتخاب محتوا و روش تدریس شیمی است که این آزادی در نظام آموزشی فنلاند بسیار بیشتر از بقیه کشورهای منتخب است. با توجه به یافته ها، توجه برنامه ریزان درسی و آموزشی ایران باید به این نکته معطوف گردد که طراحی برنامه های درسی مرتبط با آموزش شیمی برای توسعه پایدار براساس نیازهای جامعه، صنعت، حفظ محیط زیست و هماهنگ با تکنولوژی های روز دنیا صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی شیمی برای پایداری، آموزش برای توسعه پایدار، آموزش متوسطه
  • حامد پاسالاری، نعمت الله عزیزی*، خلیل غلامی صفحات 2266-2284
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های نظام تربیت معلم با تاکید بر فرایند سیاستگذاری و رویه   های پذیرش معلمان در کشورهای  انگلستان، فنلاند، ژاپن و ایران است. روش پژوهش، تطبیقی کیفی - الگوی چهار مرحله ای ناحیه ای بردی - و برای گردآوری داده ها از اسناد و گزارش های علمی استفاده شد.  نتایج این مطالعه نشان داد که از نظر بسترهای سیاستگذاری، نظام تربیت معلم در ایران - برخلاف سه کشور دیگر - متاثر از یک ساختار متمرکز و منبعث از تفکری ایدیولوژیک است. هم چنین تمرکز ساختاری و اداری و نقش بسیار محوری نهادهای فرادستی - در فرایندهای سیاستگذاری و تصمیم گیری - سبب شده است تا نظام تربیت معلم در ایران از استقلال نهادی و آزادی آکادمیک برخوردار نباشد. با این حال ، از نظر سیاست اخذ تعهد از متقاضیان دوره های تربیت معلم - برخلاف انگلستان و فنلاند - در ایران و ژاپن سپردن تعهد برای استمرار حضور در نظام آموزشی بعد از اتمام دوره تحصیلی یک پیش شرط مهم به حساب می آید. علاوه بر این ، یافته های پژوهش در مورد رویه های پذیرش معلمان نشان می دهد بین نظام تربیت معلم ایران با انگلستان و ژاپن در مورد لزوم شرکت و قبولی داوطلبان در یک آزمون ملی شباهت وجود دارد ؛ اما از حیث داشتن مدارج تحصیلی، میزان اختیار و آزادی عمل دانشگاه ها در کم و کیف پذیرش کاندیداها و همچنین لزوم کسب نمرات عالی در آزمون ملی بین نظام تربیت معلم ایران با سه کشور دیگر تفاوت مشهود است.
    کلیدواژگان: تحقیق تطبیقی، چارچوب سیاست گذاری، پذیرش معلم، تربیت معلم
  • زهرا قاسمی پیربلوطی، افسانه کلباسی*، اشرف میرحیدری صفحات 2285-2303
    هدف پژوهش مطالعه تطبیقی ارزیابی عملکرد معلمان در  ایران ، آمریکا، استرالیا و فنلاند  بود . در این مطالعه کیفی - تطبیقی، واحد مورد مطالعه در سطح کلان (کشورها) و برای انتخاب کشورها از استراتژی "نظام های  اجتماعی متفاوت، برون داد های آموزشی متفاوت" استفاده شد.  روش گرداوری داده ها، اسنادی از طریق بررسی و تحلیل اسناد، مقالات وکتب مرتبط بود. محققان برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش جورج بردی و رویکرد توافق و تفاوت جان استوارت میل سود جستند.  یافته ها نشان داد که در همه کشورهای منتخب، ارزیابی معلمان با دو هدف پاسخگویی و توسعه حرفه ای انجام می شود. اما در  فنلاند و ایران، نتایج ارزیابی تاثیر زیادی بر وضعیت استخدامی معلمان ندارد. در استرالیا هدف ارزیابی، صدور گواهینامه تدریس و بهبود مستمر یا اخراج معلمانی است که نمی توانند یا نمی خواهند عملکرد حرفه ای خود را بهبود بخشند.  دیگر یافته پژوهش نشان داد همه کشورهای منتخب در شاخص های ارزیابی - همچون شناسایی و توجه به نیازها و تفاوت های فردی دانش آموزان، به کارگیری فناوری های نوین در فرآیند یاددهی / یادگیری و روابط مناسب با همکاران و مشارکت حرفه ای - دارای شباهت هستند ، اما شاخص تاکید بر بهره گیری از سطوح تفکر عالی درآمریکا، پایبندی به ارزش های اسلامی و اخلاقی در ایران و آگاهی از ابعاد مختلف حرفه معلمی (همچون ابعاد اجتماعی، فلسفی، روان شناسی، جامعه شناختی و تاریخی) در فنلاند دارای اهمیت بیشتری در روند ارزیابی عملکرد معلمان هستند.  همه کشورهای منتخب در روش های  ارزیابی عملکرد معلم -  همچون مشاهده مستقیم ، بازخورد همتایان، مدیر،  والدین و خودارزیابی - دارای شباهت بوده اما ارزیابی مشورتی و تکوینی در فنلاند و عدم استفاده از داده های مربوط به کارنامه تحصیلی دانش آموزان و عملکرد فراگیران  در ایران از وجوه تفاوت این کشورها با کشورهای دیگر است. با توجه به یافته های پژوهش ، بازنگری در روش های ارزیابی عملکرد معلمان در ایران با توجه به عملکرد فراگیران و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ضروری  است.
    کلیدواژگان: مدل بردی، مطالعه تطبیقی، ارزشیابی معلم، عملکرد معلم
  • مریم اکبرزاده، عفت عباسی*، علی حسینی خواه، عباس معدن دار آرانی صفحات 2304-2326

    پژوهش حاضر از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کیفی مبتنی بر تحلیل گفتمان است. جامعه پژوهش شامل کلیه کتب دوره متوسطه دوم و شیوه نمونه گیری هدفمند بود . روش جمع آوری داده ها ، اسنادی (ازطریق بررسی منابع اولیه و منابع ثانویه) و روش تجزیه و تحلیل داده ها تحلیل گفتمان وندایک می باشد. یافته های پژوهش مبین آن است که مولفان با اگاهی از شیوه های بازتولید قدرت در گفتمان و با برجسته سازی هویت "خود " فرایند تولید و درک گفتمان ایدیولوژیک را به صورت متوالی عملی می کنند و از طریق این ساختار زبانی بر اذهان مخاطبان سلطه می یابند. دیگر یافته پژوهش آشکار ساخت مولفان با استفاده از واژه ها ، جملات ، و پاراگراف های متعدد همه وجوه منفی "دیگری" را برجسته می سازند . هم چنین آنان در راستای در هم شکستن وجهه " دیگری " نزد فراگیران جوان تلاش می کنند معایبی را که کشورهای استعمارگر سابق مخفی ساخته یا کشورهای مستعمره قبلی از آن بی خبر هستند ، برملا سازند. دیگر یافته پژوهش اینکه بندرت می توان صفت مثبتی برای مردمان یک کشور در کتب منتخب پیدا نمود مگر اینکه کشور مذکور دارای سابقه مبارزه ، جنگ ، سلطه و مستعمره گی در رابطه با یکی از کشورهای غربی باشد. یافته جالب توجه دیگر اینکه به سختی می توان واژه ای در ستایش پیشرفت های صنعتی ، تکنولوژیکی ، اجتماعی ، یا علمی یک کشور در کتب درسی منتخب پیدا کرد. با توجه به یافته های پژوهش به برنامه ریزان درسی و مولفان کتب مدارس در ایران تغییر اساسی در محتوی کتاب های درسی - با عنایت به مدنظر قرار دادن تحولات جهانی و در راستای افزایش برجسته سازی ویژگی های مثبت "دیگری" و کاهش نگاه منفی به سایر فرهنگ ها ، جوامع و کشورها - پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نمایش، تحلیل گفتمان، ایدئولوژی، دیگری، کتاب های درسی، خود
  • اکبر رهنما*، مصطفی زبان دان صفحات 2327-2349
    یکی از شیوه های ادراک بهتر تعلیم و تربیت، مقایسه نظام های فلسفی آنها و تعیین شباهت ها و تفاوت ها است. هدف این پژوهش، مقایسه شباهت ها و تفاوت های سه مکتب فکری مدرن، پست مدرن و متامدرن با رویکرد تطبیقی بود. روش گردآوری اطلاعات اسنادی از طریق بررسی منابع اولیه و ثانویه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای مضمونی استفاده شد. اولین یافته پژوهش سیر تحول آرای فیلسوفان از مدرنیسم به متامدرنیسم را در دو قرن اخیر نشان می دهد. دیگر یافته تحقیق شباهت ها و تفاوت های مدرنیسم، پست مدرنیسم و متامدرنیسم را در حوزه موضوعات کلان همچون هستی شناسی، معرفت شناسی و ارزش شناسی آشکار می سازد به نحوی که می توان استنباط نمود طرفداران متامدرنیسم سعی در ایجاد تعادل نسبی بین دو قطب متضاد مدرنیسم و پست مدرنیسم دارند. از منظر تعلیم و تربیت، این پژوهش آشکار ساخت که دیدگاه حامیان متامدرنیسم به موضوعاتی مانند اهداف آموزشی، برنامه درسی، نقش معلم و دانش آموز ، و روش های یاددهی-یادگیری مبتنی بر پذیرش یا رد برخی از ایده های آموزشی دو مکتب فلسفی مدرنیسم و پست مدرنیسم است. با این اساس نمی توان گفت که حامیان متامدرنیسم، پدیدآورندگان ایده هایی نو در عرصه تعلیم و تربیت هستند.
    کلیدواژگان: متامدرنیسم مدرنیسم، فلسفه تعلیم و تربیت پست مدرنیسم
  • صیدکرم نوریان فر، سید محمدرضا امام جمعه*، فریده حمیدی، علیرضا عصاره صفحات 2350-2370

    هدف این پژوهش مقایسه رویکرد  "های اسکوپ" ، رجیو امیلیا و والدروف به منظور ارایه رهنمودهایی برای تربیت معلمان دوره پیش دبستانی در ایران بود. روش تحقیق کیفی تطبیقی و برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها به ترتیب از روش اسنادی و رویکرد بردی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که هر سه رویکرد تربیتی در مواردی همچون پذیرش توالی و تکالیف رشدی کودک، نقش منحصر به فرد مربی به عنوان راهنما و تسهیل گر؛ پیروی از اصول و مبانی روانشناسی کودک؛ توجه به وجوه جسمی، ذهنی و عاطفی طفل؛ و توجه به اصول و نظریات یادگیری با یکدیگر شباهت دارند. از نظر تفاوت ها، رویکرد «های اسگوپ» بر مولفه های نیازهای ویژه کودک، آموزش دیالکتیکی، وجود مربی حرفه ای و آموزش معکوس تاکید دارد. رویکرد رجیو امیلیا مولفه های چندفرهنگی، تربیت حرفه ای، و توجه به آموزش ضمنی ارزش ها را برجسته می کند ، در حالی که طرفداران رویکرد والدورف بر نقش مولفه های ادغام برنامه درسی، کاربست روش هنری همچون بازی های تخیلی، استفاده از مواد طبیعی در آموزش و معلمان آموزش دیده تاکید می ورزد. یافته های پژوهش حاضر می تواند راهنمای خوبی برای کارشناسان، مدیران و تصمیم گیران حوزه آموزش پیش دبستانی در ایران برای شناسایی و توجه به ویژگی ها و عناصر یک الگوی آموزشی موثر در فراگرد تربیت مربیان پیش دبستانی باشد.

    کلیدواژگان: رویکرد های اسگوپ، آموزش پیش دبستانی، رویکرد رجیو امیلیا، رویکرد والدورف
|
  • Charl Wolhuter * Pages 2228-2245
    The scholarly field of Comparative and International Education is facing one central challenge, namely that of the affirmation of the Global South to its rightful place. The thesis of this paper is that the Comparative and International Education scholarly community in the BRICS countries is ideally placed to lead this quest, and Iran joining the BRICS grouping, can strengthen this scholarly community in this endeavour. The paper discusses Northern Hegemony in the world, and places against this Northern Hegemony the rise of the Global South in the world. The range of challenges facing the scholarly field of Comparative and International Education is enumerated. It is argued in this article that the Comparative and International Education scholarly community in the BRICS countries, more so in an enlarged BRICS grouping including Iran, has a critical mass to negotiate these challenges, and especially so in securing the Global South coming to its right in Comparative and International Education.
    Keywords: BRICS, Comparative & International Education, Global South, Iran, Northern Hegemony
  • Leila Hbibi, Parvin Ahmadi * Pages 2246-2265
    The purpose of this research is to compare the curriculum of chemistry education for sustainability in higher secondary schools of USA, Finland, Hong Kong, Nigeria, and Iran. This is a qualitative, experimental, applied, and comparative research in terms of nature, variable, purpose, and method respectively. By using the four-step approach of Bereday, the similarities and differences of the main curriculum components of chemistry education for sustainability such as logic, objectives, content, teaching-learning methods, and evaluation methods were determined in the selected countries. Also, the strategy of country selection was "different social systems, different educational outputs" using purposeful sampling technique. The findings reveal that the similarities among countries are mostly related to the logic, and objectives of chemistry education for sustainability and the differences are mainly related to the content and teaching-learning methods. The common similarity of the five countries in the dimensions of educational logic, and objectives is to determine, and explain the relationship of chemistry to moral and social issues and to prevent air and water pollution. The main difference among these countries is the freedom of teachers in choosing the content, and teaching method, which is much greater in Finland than in other countries. According to the findings, the attention of Iran's curriculum and educational planners should be directed to designing curricula related to chemistry education for sustainable development based on the needs of society, industry, environmental protection and coordinated with today's technologies.
    Keywords: Chemistry for Sustainability Curriculum, Education for Sustainable Development, secondary education
  • Hamed Pasalari, Nematollah Azizi *, Khalil Gholami Pages 2266-2284
    The purpose of research was to compare the characteristics of teacher education system with an emphasis on the policy making process and admission procedures in Finland, England, Japan and Iran. The research method was a qualitatively comparative approach using four-stage regional model of Bereday. Scientific documents and reports related to the teacher education system in the four selected countries were used to collect data. The findings showed that, in terms of policy frameworks, the teacher education system in Iran, unlike the other three countries, follows a centralized structure that originates from ideological thought. The structural and administrative concentration and vital role of supranational institutions in the policy-making and decision-making processes have caused the teacher education system in Iran to lack institutional independence and academic freedom. Contrary to England and Finland, in Iran and Japan, obtaining legal obligations from student-teachers is considered an important precondition for continued work in the educational system. Also, the results reveal the similarity of Iran's teacher education system with England, Finland and Japan regarding the necessity of participation of candidates in a national exam, while in terms of educational qualifications and degree of discretion and freedom of action of universities in the admission process, there is a difference between Iran and other countries.
    Keywords: Comparative Research Policy Framework, Teacher Admission, teacher education
  • Zahra Ghasemi Pirbalouti, Afsaneh Kalbasi *, Ashraf Mirheidari Pages 2285-2303
    The aim of present research was a comparative study of teachers' performance evaluation methods in Australia, Finland, Iran and USA. In this qualitative comparatively study, the strategy of country selection and level of analysis were "different social systems, different educational outputs" and macro (countries) respectively. The findings reveal that in all the selected countries, teachers' performance evaluation methods are done for the two purposes of accountability and professional development. Also, the findings indicated that in Finland and Iran, results of performance evaluation do not have a great impact on the employment status of teachers, while in Australia, the purpose of evaluation is to issue teaching certificates and continuous career improvement or to fire teachers who cannot or do not willing to perform professionally. Another finding revealed that all the selected countries have similarities in the evaluation indicators - such as identifying and attention to the needs and individual differences of students, use of new technologies in the teaching-learning process, proper relationships with colleagues, and professional participation. Of course, indicators such as emphasis on having excellent thought power (in USA), adherence to Islamic, moral and religious values (in Iran) and awareness of various dimensions of the teaching profession - social, philosophical, psychological, sociological & historical foundations of education (in Finland) are more important in the process of evaluating teachers' performance. Findings also showed that all the selected countries are similar in using various methods of teachers' evaluation performance - such as direct observation of the teacher, feedback from peers, principal, parents & self-evaluation. However, consultative and formative evaluation methods in Finland and lack of use of academic record of students and learners’ performance in Iran are among differences of these two countries with others.
    Keywords: Bereday Model, comparative study, Teacher Evaluation, teacher performance
  • Maryam Akbar Zadeh, Effat Abbasi *, Ali Hoseinikhah, Abbas Madandar Arani Pages 2304-2326

    The purpose of research was to investigate the representation of countries in the upper secondary school textbooks of Iran education system based on van Dijk's discourse analysis. The data collection method was documentary by examining primary sources (seven textbooks) and secondary sources. The findings of research reveal that the authors of selected textbooks are aware of the ways of reproducing power in the discourse, by highlighting their identity successively implement the process of producing and understanding ideological discourse and dominate the minds of students through this language structure. Another finding showed the author's use of words, sentences, and numerous paragraphs to create all the negative aspects of others. Another finding is that it is rare to find a positive attribute for the people of a country in the selected textbooks, unless the said country has a history of struggle, war, domination and colonization in relation to one of the western countries. However, it is difficult to find a word praising industrial, technological, social, scientific achievements or progress of a country in the selected textbooks. According to the findings and in order to increase the highlighting of the positive characteristics of "other" and reduce the negative view of other cultures, societies and countries; it is suggested to curriculum planners and authors of school textbooks in Iran to make fundamental changes in the content of textbooks.

    Keywords: demonstration, Discourse Analysis, Ideology, other, School Textbooks, self
  • Akber Rahnama *, Mostafa Zabandan Pages 2327-2349
    One of the ways to better understand education is to compare their philosophical systems and determine similarities and differences. The aim of this research was to compare similarities and differences of three modern, postmodern and metamodern schools of thought with a comparative approach. The method of data collection was documentary through examination of primary and secondary sources. To analyze the data, thematic content analysis method was used. The first finding of the research shows the evolution of philosophers' opinions from modernism to metamodernism during the last two centuries. Another finding reveals the similarities and differences between modernism, postmodernism, and metamodernism in the realm of macro-topics such as ontology, epistemology, and axiology. It can also be inferred that the supporters of metamodernism try to create a relative balance between the two opposite poles of modernism and postmodernism. From the point of view of education, the findings of the research are clear that the view of metamodernism supporters on issues such as education goals, curriculum, teacher & student role, and teaching-learning methods is to accept or reject some of the educational ideas of the two philosophical schools of modernism and postmodernism. Therefore, it cannot be said that the supporters of metamodernism are the creators of new ideas in the field of education.
    Keywords: Metamodernism Modernism, Philosophy of Education Postmodernism
  • Sayyed Karam Noorian Far, MohammadReza Emamjomeh *, Farida Hamidi, Alireza Assareh Pages 2350-2370

    The aim of this research was to compare the approaches of High Scope, Reggio Emilia and Waldorf in order to provide guidelines for the training of pre-primary teachers in Iran. The research method is comparative qualitatively using documentary and Bereday methods for data collection and analysis respectively. The research findings showed that all three educational approaches in cases such as acceptance of sequence and child's developmental tasks; unique role of the coach as a guide and facilitator; following the basics and principles of child psychology; attention to the physical, mental and emotional aspects of the child; and attention to the famous principles and theories of learning are similar to each other. In terms of differences, the "high scope" approach emphasize on components of special needs of the child, dialectical education, technical coach and reverse education; Reggio Emilia's approach highlights multicultural components, technical training situation, implicit values and Waldorf's approach persists the components of curriculum integration, artistic method of imaginative play, classroom with natural materials and trained teachers. The findings of the present research can be a good guide for experts, executives and decision makers in the field of preschool education in Iran to identify and pay attention to the characteristics and elements of an effective educational model for the training of preschool teachers.

    Keywords: High Scope Approach Pre, primary Education Reggio Emilia Approach Waldorf Approach