فهرست مطالب

علوم به زراعی گیاهی - سال دوازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه علوم به زراعی گیاهی
سال دوازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی ضیائی نسب*، علی رحمتی منصورآباد صفحات 1-16

    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L.)، تحت تنش کم آبی، آزمایشی در سال 1396 در شهرستان دماوند در قالب طرح کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. بطوریکه تنش کم آبی (A)، بعنوان عامل اصلی، شامل سه سطح: شاهد، تنش ملایم و تنش شدید و رقم (B)، بعنوان عامل فرعی، شامل 6 رقم لوبیا چیتی (غفار، F16 پایه بلند، Ks21492،Ks21495، Ks21558 وKs22102) در نظر گرفته شد. صفات تعداد غلاف در بوته، طول غلاف، تعداد دانه در غلاف، وزن صددانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه در بوته و شاخص برداشت اندازه گیری شد و شاخص های تحمل تنش کم آبی محاسبه گردید. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس، اثر تنش کم آبی روی همه صفات مورد مطالعه به استثناء صفات وزن صددانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بود. همچنین بین ارقام مورد بررسی از لحاظ کلیه صفات مورد مطالعه، اختلاف معنی دار در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. نتایج مقایسه میانگین تیمار ها نشان داد، رقم Ks 21495 با داشتن بیشترین مقادیر از صفات تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف، از بیشترین عملکرد دانه برخوردار بود. بر اساس نتایج بدست آمده، شاخص های تحمل تنش (STI)، میانگین هارمونیک (HARM)، میانگین هندسی بهره وری (GMP) و شاخص بهره وری متوسط (MP) بعنوان مناسب ترین شاخص ها، برای غربال ارقام متحمل به تنش بودند.

    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، تشتک تبخیر، شاخص های تحمل، عملکرد، لوبیا چیتی
  • محمد میرزاخانی*، فرزاد عامری طرقی صفحات 17-28
    به منظور بررسی پاسخ خصوصیات زراعی ذرت علوفه ای رقم 704 به چند کشتی همزمان با لگومها، کود نیتروژن و کاربرد کولتیواتور، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در منطقه ورزنه استان اصفهان انجام شد. فاکتور اول شامل سه سطح کود اوره (صفر، 150 و300 کیلوگرم در هکتار) و فاکتور دوم شامل پنج سطح از تیمارهای ترکیبی کاربرد کولتیواتور و چند کشتی همزمان ذرت با لگوم های مختلف (ذرت خالص، ذرت خالص + کولتیواتور زدن، ذرت + سویا + کولتیواتور زدن، ذرت + لوبیا چشم بلبلی + کولتیواتور زدن، ذرت + یونجه + کولتیواتور زدن) در نظر گرفته شد. با بررسی جدول تجزیه واریانس مشخص شد که اثر متقابل سطوح کود اوره و چند کشتی همزمان + کاربرد کولتیواتور بر صفات ارتفاع بلال دهی از سطح زمین، قطر ساقه، وزن تر بلال، وزن تر ساقه و برگ، وزن خشک کل، تعداد دانه در متر مربع و شاخص برداشت بوته معنی دار شد. به طوری که بیشترین مقدار عملکرد زیستی ذرت با میانگین 13/18 تن در هکتار مربوط به تیمار کشت ذرت + کشت لوبیا چشم بلبلی + کاربرد کولتیواتور + مصرف 150 کیلوگرم در هکتار اوره و کمترین مقدار آن با میانگین 60/9 تن در هکتار مربوط به تیمار عدم مصرف کود اوره + کشت ذرت + کشت لوبیا چشم بلبلی + کاربرد کولتیواتور + بود.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد زیستی، عملکرد علوفه، کود اوره، یونجه
  • سید کیوان مرعشی*، پریسا کوروسیانی صفحات 29-42
    این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجراء گردید. تیمارهای آزمایش شامل پیش تیمار بذر در چهار سطح شامل: شاهد (خیساندن بذر به مدت 24 ساعت در آب)، خیساندن بذر به مدت 8، 16 و 24 ساعت در محلول محافظ گر در کرت های اصلی و سه رقم برنج شامل: چمپا، عنبربو و رقم پرمحصولLD-183 در کرت های فرعی اجرا شد. نتایج نشان داد که تاثیر پیش تیمار بذر بر تعداد خوشه در متر مربع، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و درصد پروتیین دانه معنی دار بود. تاثیر رقم در تمامی صفات اندازه گیری معنی دار بود. اثر متقابل پیش تیمار بذر و رقم از نظر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی معنی دار و ازنظر سایر صفات معنی دار نبود. بیشترین عملکرد دانه در رقم عنبربو + 24 ساعت در محلول محافظ گر با میانگین 5621 و کمترین عملکرد دانه در رقم چمپا + 24 ساعت در آب معمولی با میانگین 3264 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. بیشترین پروتیین دانه در شرایط 24 ساعت در محلول محافظ گر با میانگین 11 درصد و کمترین پروتیین دانه در شرایط 24 ساعت در آب معمولی با میانگین 8/3 درصد حاصل شد. نتایج کلی آزمایش نشان داد که پیش تیمار بذر با محلول محافظ گر در مقایسه با پیش تیمار بذر در آب (عرف منطقه)، با افزایش مولفه های تولیدی توانست در جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی موثر واقع شود و مورد توجه محققین و زارعین قرار گرفته و پیشنهاد نیز گردد.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، خیساندن بذر، عملکرد دانه
  • ابوالقاسم مرادقلی، حمیدرضا مبصر*، حمیدرضا گنجعلی، حمیدرضا فنایی، احمد مهربان صفحات 43-58
    خشکی یکی از تنش های غیر زنده بسیار مهم است که رشد گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد و از این طریق عملکرد گیاه زراعی را محدود می سازد. اقداماتی شامل: ارایه اطلاعات برای بهبود مدیریت ریسک خشکسالی، بهبود برنامه ریزی برای واکنش موثرتر به خشکسالی، سرمایه گذاری در کاهش خطر مخاطرات (DRR) و ارایه یک محیط جهت به حداقل رساندن خطرات کلی باعث افزایش تاب آوری، جلوگیری یا کاهش خطرات خشکسالی آینده و حفظ معیشت می شود. این تحقیق در دو سال زراعی، بصورت آزمایش کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گردید. شرایط مختلف رطوبت خاک بعنوان تیمار اصلی در سه سطح و تیمار کود های زیستی در هفت سطح به عنوان تیمار فرعی در نظر گرفته شد. نتایج مطالعات نشان داد که شرایط مختلف رطوبتی محتوی نسبی آب برگ (RWC)، مقدار سبزینگی برگ (SPAD)، کلروفیل a و b وعملکرد دانه معنی دار شدند، با افزایش شدت تنش مقدار آنها کاهش یافت که نشان دهنده حساسیت آنها به تغییر وضعیت آب خاک و پتانسیل آب برگ می باشد.استفاده از کودهای زیستی ازتوباکتر و فسفاباکتر باعث افزایش معنی دار مقدار RWC , SPAD ، کلروفیل a و b و عملکرد دانه نسبت به عدم استفاده از کود زیستی گردید. اثرات استفاده تلفیقی میکروارگانیسم سبب جبران خسارت های تنش کم آبی گردیده است. بطور کلی با توجه به شرایط کم آبی و افزایش دما ناشی از تغییر اقلیم استفاده از میکروارگانیسم ها بصورت بذرمال کمک قابل توجهی به کاهش این مخاطرات می گردد.
    کلیدواژگان: SPAD، ازتوباکتر و فسفاباکتر، گندم نان، تنش کم آبی
  • الهیار فلاح*، لیلا باقری، کیوان مهدوی ماشکی صفحات 59-68
    تغییر تراکم کاشت، نیاز به نیتروژن را در ارقام برنج تغییر می دهد. جهت تعیین تاثیر تراکم کاشت و کود نیتروژن بر رشد و عملکرد موتانت‎های امید بخش، آزمایش مزرعه‎ای در معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران (آمل) در سال‎های زراعی 1399 و 1400 اجرا شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید که سطوح کود اوره (100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار) به‎عنوان پلات اصلی و ژنوتیپ ها (1117 و 215) و تراکم کاشت (در سه سطح 25×25، 30×13 و 30×18) به‎عنوان پلات فرعی در قالب فاکتوریل اجرا گردیدند. نتایج آزمون همگنی واریانس‎، غیریکنواختی داده‎ها را در دو سال زراعی نشان داد. نتایج سال زراعی 1400 نشان داد که اثر متقابل سه جانبه (نیتروژن×تراکم کاشت×لاین) برای شش صفت ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد دانه پر، پوک و کل در خوشه، و عملکرد، معنی‎دار بود. با افزایش مصرف کود اوره طول خوشه افزایش یافت. وزن هزاردانه لاین 1117 معادل 9/28 گرم بود ولی لاین 215 دارای وزن هزاردانه 2/21 گرم بود. بیشترین تعداد خوشه در کپه در ترکیب تیماری لاین 1117 و تراکم کاشت 30×13 (72/0±67/17) حاصل شد. بهترین ترکیب تیماری برای حصول حداکثر عملکرد، مصرف 300 کیلوگرم کود اوره در تراکم کاشت 30×13 برای لاین 1117 و معادل 1/0±83/6148 کیلوگرم در هکتار بود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تراکم کاشت، عملکرد برنج، نیتروژن
  • زهرا خدارحم پور*، الهه قربانی، عبدالعلی گیلانی صفحات 69-84
    به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی در 26 ژنوتیپ برنج (مجموعه متحمل به گرمای lRRl) در سال 1395 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار شامل 24 لاین و 2 هیبرید به عنوان فاکتور اول و تنش خشکی با پلی اتیلن گلایکول 6000 در 5 سطح صفر (شاهد)، 3/0-، 8/1-، 3/3- و 8/4- بار به عنوان فاکتور دوم اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین سطوح خشکی، ژنوتیپ‏ها و برهمکنش آن‏ها در تمام صفات در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی‏داری وجود داشت. کمترین شاخص‏های جوانه‏زنی و رشد گیاه‏چه در سطح 8/4- بار مشاهده گردید. بیشترین همبستگی مثبت و معنی‏دار بین طول ساقه‏چه و طول گیاه‏چه به دست آمد. در تجزیه به مولفه‏های اصلی 4 مولفه اول 85 درصد از کل تنوع را توجیه نمودند. تجزیه کلاستر به روش وارد ژنوتیپ‏ها را در سه کلاستر قرار داد. در کلاستر اول لاین‏های 48، 15، 35، 44، 42، 20، 19، 5، 28، 10، 16،4، 2، 55، 53، 31، 34، 36 و هیبرید HB2، در کلاستر دوم لاین‏های 25، 23 و هیبریدHB1 و در کلاستر سوم لاین‏های 40، 13، 41، 21 قرار گرفتند. با توجه به نتایج مقایسه میانگین، بای پلات و تجزیه کلاستر ژنوتیپ‏های کلاستر دوم از نظر سرعت جوانه‏زنی، طول ساقه‏چه، طول ریشه‏چه، طول گیاه‏چه، وزن تر گیاه‏چه، وزن خشک گیاه‏چه، نسبت وزن خشک به تر گیاه‏چه، شاخص بنیه بذر، بالاتر از میانگین کل بوده و بنابراین متحمل به خشکی می‏باشند. ژنوتیپ‏های منتخب یاد شده می‏توانند در پیشبرد برنامه‏های اصلاحی در توسعه ارقام جدید برنج با تحمل بیشتر به تنش خشکی، مورد توجه قرار داده شوند.
    کلیدواژگان: بای پلات، پلی اتیلن گلایکول، تجزیه کلاستر، تجزیه به مولفه های اصلی
  • حمدالله سیفی، احمد افکاری* صفحات 85-101

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی سالیسیلیک اسید و کودهای زیستی در تعدیل اثرات تنش خشکی بر برخی خصوصیات مرفوفیزیولوژیک، عملکرد ماده خشک و تولید اسانس گیاه ریحان، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1398 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تنش خشکی 70، 140 و 210 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A) به عنوان فاکتور اول و تلقیح بذر با باکتری ها در 5 سطح عدم تلقیح (شاهد)، تلقیح با ازوتوباکتر، سودوموناس، آزوسپریلیوم و کاربرد همزمان ازوتوباکتر، سودوموناس و آزوسپریلیوم به عنوان فاکتور دوم و محلول پاشی با سالیسیلیک اسید در چهار سطح عدم مصرف، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار به عنوان فاکتور سوم بودند. نت نتایج این پژوهش نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش ارتفاع بوته، تعداد ساقه، تعداد برگ، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، عملکرد ماده خشک، محتوای نسبی آب برگ و عملکرد اسانس ریحان شد. اما تیمار محلول پاشی سالیسیلیک اسید و مصرف توام باکتری ها تاثیر معنی داری بر افزایش این صفات داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که تنش سهم مهمی بر کاهش فاکتورهای اساسی در رشد ریحان دارد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش خشکی بر میزان پرولین افزوده شد. به طوریکه بیش ترین میزان پرولین (69/1 میکرومول در گرم وزن تر)) از تیمار 210 میلی متر تبخیر به دست آمد. بر اساس نتایج حاصله در این آزمایش می توان بیان کرد، مصرف سالیسیلیک اسید در غلظت 5/1 میلی مولار و کاربرد توام باکتری ها در رفع اثرات منفی تنش خشکی نقش دارند و استفاده از آن ها می تواند به طور موثری باعث افزایش در خصوصیات کمی و کیفی در ریحان می شود.

    کلیدواژگان: اسانس، تنش کم آبی، رنگیزه های فتوسنتزی، ریحان (.Ocimum basilicum L)، کودهای بیولوژیک
  • بهنام احمدی، حسین حیدری شریف آباد*، محمد عبداللهیان نوقابی، علی مختصی بیدگلی، رحیم محمدیان صفحات 102-119
    تنش خشکی از عمده دلایل کاهش عملکرد کمی و کیفی در زراعت چغندرقند می باشد، از طرفی کاهش روز افزون آب در دسترس، بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک باعث تشدید این وضع شده است. در این شرایط استفاده از ارقام مقاوم به خشکی روشی موثر برای کاهش ریسک تولید می باشند. برای این منظور آزمایشاتی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با فاکتور اصلی آبیاری (90 و 180 میلی متر) و فرعی ژنوتیپ (16 هیبرید و چهار رقم شاهد ژنوتیپ) در سال های 1395 و 1396 در موسسه تحقیقات چغندرقند کرج انجام شد. نتایج نشان داد که روند کاهشی میانگین عملکرد ریشه و عملکرد قند خالص در دو سال به ترتیب در شرایط تنش 5/28 و 5/10 درصد نسبت به شرایط نرمال آبیاری وجود دارد. با این حال، در شرایط تنش محتوای قند ناخالص و خالص روندی افزایشی و مقادیر ناخالصی ریشه (سدیم و نیتروژن) روندی کاهشی داشت که همراه با بیشترین مقادیر ضریب استحصال قند شد. همچنین کاهش مصرف آب در شرایط تنش منجر افزایش کارایی آب آبیاری در شرایط تنش نسبت به نرمال شد. در بررسی ژنوتیپ ها بر اساس دو شاخص تحمل و مقاومت به تنش خشکی و شاخص عملکرد، ژنوتیپ های شماره 1، 3، 9، 12 و 16 به عنوان ژنوتیپ های امیدبخش شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: درصد قند، شاخص مقاومت به خشکی، عملکرد قند
  • رضا اسمعیلی، رحیم محمدیان*، حسین حیدری شریف آباد، قربان نورمحمدی صفحات 120-139
    از آنجایکه عملکرد چغندرقند تحت تاثیر طول دوره رشد و مدیریت زراعی می باشد، این آزمایش برای بررسی کشت تاخیری در سال های زراعی 1395 و 1396 با دو تیمار فواصل ردیف کاشت با دو سطح 25 و 40 سانتیمتر (کرت اصلی) و سه سطح فواصل بوته روی ردیف کاشت با استفاده از 7/1، 4/2 و 1/3 یونیت در هکتار بذر (کرت فرعی) به صورت کرت های خرد شده (RCBD) در چهار تکرار اجرا شد. با اضافه شدن تیمار تاریخ برداشت با دو سطح تاریخ برداشت متعارف و تاخیری در سال دوم، طرح آماری به کرت های خرد شده فاکتوریل تغییر یافت (فواصل بوته روی ردیف و تاریخ برداشت به صورت فاکتوریل). بیشترین درصد قند خالص و پتاسیم در فاصله ردیف 40 سانتیمتر بدست آمد. در سال دوم کاهش 37 درصدی تعداد ریشه نهایی نسبت به سال اول باعث کاهش 25 درصد عملکرد ریشه، 31 درصد عملکرد قند خالص و 21 درصد کارایی آب آبیاری شد. بر خلاف سال اول اثر فواصل بوته روی ردیف کاشت بر صفاتی همچون عملکرد ریشه و عملکرد قند خالص و کارایی آب آبیاری معنی دار نگردید، در حالیکه در هیج یک از دو سال بر درصد قند خالص اثر معنی دار نداشت. با تاخیر در برداشت افزایش عملکرد قند خالص و کارایی آب آبیاری به ترتیب برابر 32 و 16 درصد بود. از اینرو در این آزمایش، فاصله ردیف 25 سانتیمتر و فاصله بوته روی ردیف 22 سانتیمتر (4/2 بونیت) برای منطقه کرج توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد، فواصل بوته روی ردیف، فواصل ردیف کاشت، کارایی آب آبیاری
  • الهام خواجوی، شهرام لک* صفحات 140-158
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف خاک ورزی و بقایا بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه گندم، این پژوهش در سال زراعی 95-1394 در شهرستان ایذه به صورت استریپ پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل خاک ورزی در سه سطح (شامل خاک ورزی مرسوم، خاک ورزی حفاظتی و بدون خاک ورزی) به عنوان کرت افقی و بقایای گیاهی در سه سطح(شامل صفر، 30 و 60 درصد بقایای گندم) به عنوان کرت های عمودی بودند. نتایج نشان داد که تیمار خاک ورزی اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد، شاخص برداشت، درصد و عملکرد پروتیین داشت. بیشترین عملکرد دانه (با میانگین 5/477 گرم در مترمربع) از تیمار خاک ورزی حفاظتی و کمترین(با میانگین 3/340 گرم در مترمربع) از تیمار بدون خاک ورزی حاصل شد. هم چنین کاربرد بقایای گیاهی به طور معنی داری عملکرد و اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد و عملکرد پروتیین را تحت تاثیر قرار داد. بیشترین عملکرد دانه (با میانگین 7/480 گرم در مترمربع) در روش خاک ورزی حفاظتی با کاربرد 30 درصد بقایا در سطح خاک به دست آمد. بر اساس نتایج حاصله و با توجه به تاثیرات مثبت روش خاک ورزی حفاظتی، جهت افزایش محصول گندم کاربرد 30 درصد بقایا در این روش خاک ورزی در منطقه ایذه پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: بقایای گیاهی، خاک ورزی، عملکرد دانه، گندم
  • مهتاب زاهدی، حسینعلی اسدی قارنه* صفحات 159-174
    اربرد پلی آمین ها با اثر در محدوده وسیعی از فرآیندهای رشد و نمو گیاه می تواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر شاخص های رشد و عملکرد متابولیکی گیاه اثر بگذارد. این تحقیق با هدف بررسی اثرات محلول پاشی برگی پلی آمین ها در قالب طرح آماری بلوک کامل تصادفی با 10 تیمار شامل اسپرمین، اسپرمیدین و پوتریسین هر کدام در سه سطح 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر با 3 تکرار انجام شد. تیمار بدون محلول پاشی به عنوان تیمار شاهد استفاده شد. نتایج نشان داد که محلول پاشی با سطوح مختلف اسپرمین، اسپرمیدین و پوتریسین تاثیر معنی داری (01/0 P≤) بر صفات وزن خشک ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی و همچنین تاثیر معنی داری (01/0 P≤) بر میزان کلروفیل a،b و کل، کاروتنویید، ارتفاع بوته، تعداد چتر، تعداد شاخه جانبی و وزن صد دانه داشت. بیشترین وزن خشک ریشه و وزن تر و خشک اندام هوایی و تعداد شاخه جانبی مربوط به تیمار اسپرمیدین 150 میلی گرم در لیتر، بیشترین کلروفیل a و b و کلروفیل کل وتعداد چتر مربوط به تیمار اسپرمین 150 میلی گرم در لیترو بیشترین کاروتنویید برگ مربوط به تیمار اسپرمین 100 میلی گرم در لیتر و بیشترین وزن صد دانه و ارتفاع بوته به ترتیب برای کاربرد تیمارهای پوتریسین 150 و 100 میلی گرم در لیتر بود. بیشترین وزن تر ریشه نیز مربوط به تیمار شاهد بود. بر اساس نتایج این تحقیق به نظر می رسد که پلی آمین های اسپرمین و اسپرمیدین اثرات بیشتری بر صفات اندازه گیری داشته اند. همچنین محلول پاشی برگی پلی آمین ها می تواند باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی شوید شود.
    کلیدواژگان: پلی آمین ها، کلروفیل، وزن تر و خشک، کاروتنوئید
|
  • Mahdi Ziaei Nasab *, Ali Rahmati Mansour Abad Pages 1-16

    In order to evaluate the yield and yield components of pinto bean varieties (Phaseolus vulgaris L.), under water stress, an experiment was conducted in 2016 in Damavand city in the form of a split plot design based on a randomized complete block design with 3 replications. So that water stress (A), as the main factor, includes three levels: control, mild stress and severe stress and variety (B) was considered as a subfactor, including 6 varieties of pinto beans (Ghaffar, F16, Ks21492, Ks21495, Ks21558 and Ks22102). The traits of number of pods per plant, length of pods, number of seeds per pod, weight of 100 seeds, biological yield, yield of seeds per plant and harvest index were measured and indices of drought stress tolerance were calculated. According to the results of analysis of variance, the effect of water deficit stress was significant on all studied traits, except for the traits of weight of 100 seeds, biological yield. Also, there was a significant difference between the investigated varieties in terms of all the studied traits at the probability level of 1%. The results of comparing the mean treatments showed that Ks 21495 had the highest seed yield with the highest values of the number of pods per plant and the number of seeds per pod. Based on the obtained results, mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP), harmonic mean (HARM) and stress tolerance index (STI) indices were the most appropriate indices for the strain-tolerant varieties.

    Keywords: principal component analysis, Evaporation pan, Tolerance indices, Yield, Pinto beans
  • Mohammad Mirzakhani *, Farzad Ameri Pages 17-28
    In order to Response of agronomic traits of forage corn to simultaneous cropping with legumes, nitrogen levels and cultivator application. A factorial randomized complete block design with three replications was used. Urea manure levels [N0= without urea (Control), N1= 150 Kg ha-1 of urea, N2= 300 Kg ha-1 of urea) and simultaneous cropping treatment, (S1= cultivation of corn, S2= cultivation of corn + cultivator application, S3= cultivation of corn + cultivator application + soybean, S4= cultivation of corn + cultivator application + cowpea, S5= cultivation of corn + cultivator application + alfalfa) were assigned in plots. In this study, traits such as stem diameter, height of earing, number of ear, wet weight of ear, number of grain per m-2, harvest index, biological yield, wet weight of stem and leaf and surface of ear leaf were evaluated. The result have shown that the interaction effect of urea levels and simultaneous cropping + cultivator application treatment was significant on stem diameter, height of earing, wet weight of ear, number of grain per m-2, harvest index, biological yield and wet weight of stem and leaf. The highest and lowest of biological yield (18.13 and 9.60 ton ha-1) were obtained with the cultivation of corn + cowpea + 150 Kg ha-1 of urea + cultivator application and cultivation of corn + cowpea + cultivator application + 0 Kg ha-1 of urea manure, respectively
    Keywords: alfalfa, Biological yield, Forage yield, harvest index, Urea
  • Seyed Keyvan Marashi *, Parisa Korosiani Pages 29-42
    Experimental treatments include the seed priming including: control (soaking seeds for 24 hours in water), soaking seeds for 8, 16 and 24 hours in seed guard solution was performed in the main plots and three cultivars of rice including: Champa,, Anbarbo and high yielding cultivar i.e. LD-183 were applied in the sub-plots. The results showed that the effect of duration of priming on number of spike per square meter, number of grains per spike, 1000-grain weight, grain yield, biological yield and grain protein percentage was significant. The effect of cultivar type was significant in all measurement traits. The interaction effect of seed duration of priming and cultivar type was not significant in terms of grain yield and biological yield and significant in terms of other traits. The maximum grain yield was obtained in Anbarbo cultivar + 24 hours in seed guard solution with an average of 5621.77 and the minimum grain yield in Champa cultivar + 24 hours in normal water with an average of 32264.5 kg/ha. The maximum grain protein was obtained in 24 hours in seed guard solution with an average of 11% and the minimum grain protein in 24 hours in ordinary water with an average of 8.3%. In general, the results of experiment showed that the effect seed priming by seed guard solution with increasing production components could be effective in increasing quantitative and qualitative yield as compared to soaking the seeds in water (local custom) and it can suggested by researchers and farmers.
    Keywords: grain protein, Grain yield, Seed soaking
  • Abolghasem Moradgholi, Hamidreza Mobasser *, Hamidreza Ganjali, Hamidreza Fanaie, Ahmad Mehraban Pages 43-58
    Drought is one of the most important nonliving stresses affecting the growth of plants, thereby limiting the agricultural yield of the plant. Measures including presenting information for improving the drought risk management, improving planning for more effective reaction to drought, investment on disaster risk reduction (DRR), and presenting an environment for minimizing the general risks lead to enhanced endurance, as well as prevention or reduction of future drought risks along with maintaining livelihoods. This research was performed in two agricultural years as split court experiments in the form of fully randomized block with four replications. Various conditions of soil humidity were considered as the main treatment at three along with the treatment of biofertilizers at seven levels, considered as secondary treatments. The study results indicated that various humidity conditions of the leaf relative water content (RWC), the greenness index of leaves (SPAD), chlorophyll a and b, as well as the grain yield became significant. With increase in the severity of stress, their values decreased suggesting their sensitivity to changes in the status of soil water and the leaf water potential. Usage of azotobacter and Phosphobacteria biofertilizers resulted in significant elevation of SPAD, RWC, chlorophyll a and b, as well as grain yield compared to the nonuse of biofertilizers. The effects of combined use of microorganisms led to compensation of the water stress damages. Generally, considering water deficit conditions and temperature elevation resulting from climate change, use of microorganisms as seed priming can considerably reduce these risks.
    Keywords: SPAD, chlorophyll a, b, azotobacter, Phosphobacteria, Bread Wheat, Water deficit stress
  • Allahyar Fallah *, Lila Bagheri, Kevan Mahdavi Mashki Pages 59-68
    Changing planting density changes the nitrogen requirement in rice cultivars. To determine the effect of planting density and nitrogen fertilizer on the growth and yield of promising mutants, a field experiment was conducted in the deputy of the Rice Research Institute in Mazandaran (Amol) in the cropping years of 2020 and 2021. The experiment was performed as a factorial split plot in a randomized complete block design with three replications, that urea fertilizer levels (100, 200 and 300 kg/ha) as the main plot and two genotypes (1117 and 215) and planting density at three levels (25×25, 13×30, 18×30) as sub-plots Implemented in factorial format. The results variance homogeneity test showed the non-uniformity of the data in two crop years. The results of 2021 crop year showed that the three-way effect (nitrogen×planting density×line) was significant for six traits of plant height, panicle length, number of filled, empty and total grains total seeds per panicle, and yield. The panicle length increased with the increase of urea fertilizer consumption. The weight of 1000- grains of line 1117 was equal to 28.9 grams, but line 215 had a weight of 21.2 grams per thousand seeds. The highest number of panicles per hill was obtained in the treatment combination of line 1117 and planting density of 13x30 (17.67±0.72). The best treatment combination to achieve maximum yield was the consumption of 300 kg of urea fertilizer at a planting density of 13 × 30 for line 1117 and equivalent to 6148.83 ± 0.1 kg per hectare.
    Keywords: Yield components, Plant density, Rice yield, Nitrogen
  • Zahra Khodarahmpour *, Elahe Ghorbani, Abdolali Gilani Pages 69-84
    The present study was conducted to study genetic diversity in 26 rice genotypes (lRRl heat tolerant collection) in 2016 in Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research Center as a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications including 24 lines and 2 hybrids as the first factor and drought stress with PEG 6000 in 5 levels of zero (control), -0.3, -1.8, -3.3 and -4.8 Bar were performed as the second factor. The results of analysis of variance showed that there was a significant difference between drought levels, genotypes and their interaction in all traits at a probability level of one percent. The lowest indices of germination and seedling growth were observed at the level of -4.8 Bar. The highest positive and significant correlation (r = 0.90**) was obtained between shoot length and seedling length. In principal component analysis, the four first components accounted for 85% of the total diversity. Cluster analysis with Ward method included genotypes in three clusters. In the first cluster of lines 48, 15, 35, 44, 42, 20, 19, 5, 28, 10, 16, 4, 2, 55, 53, 31, 34, 36 and HB2 hybrid, in the second cluster of lines 25 and 23 and hybrid HB1 and in the third cluster were lines 40, 13, 41 and 21. According to the results of mean of comparison, biplot and cluster analysis of the second cluster genotypes in terms of germination rate, shoot length, root length, seedling length, seedling fresh weight, seedling dry weight, seedling Dry/wet weight ratio, seed vigor index are higher than the total average and therefore tolerate to drought. The selected genotypes can be considered in advancing breeding programs in the development of new rice cultivars with greater tolerance to drought stress.
    Keywords: Biplot, Cluster analysis, principal component analysis, Polyethylene glycol
  • Hamdollah Seyfi, Ahmad Afkari * Pages 85-101

    In the present study, the influence of foliar application of salicylic acid and biofertilizers on modulating the effects of drought stress on some morphophysiological characteristics, dry matter yield and essential oil production of basil (Ocimum basilicum L.) was investigated using a factorial experiment based on a randomized complete block design in triplicate within the 2019 in Hurand . Experimental treatments included three levels of drought stress (70, 140 and 210 mm of evaporation from Class A evaporation pan) as the first factor, seed inoculation with bacteria at five levels (no inoculation as control, inoculation with Azotobacter, Pseudomonas, Azospirillum and co-inoculation with Azotobacter, Pseudomonas and Azospirillum) as the second factor and salicylic acid foliar application at four levels (0, 0.5, 1 and 1.5 mM) as the third factor. .The results of this study showed that the drought stress had an important role in reducing the basic factors in basil growth. The results showed that with increasing the intensity of drought stress, the proline content increased. So that the highest proline content (1.69 μM/g fresh weight) were obtained from the treatment of 210-mm evaporation. Based on the results obtained in this experiment can be expressed, the use of salicylic acid at a concentration of 1.5 mM and the co-inoculation of bacteria play a role in relieving the negative effects of drought stress and their administration can effectively increase the quantitative and qualitative properties of the basil.

    Keywords: Essential oil, Drought stress, Photosynthetic pigments, Basil (Ocimum basilicum L.), Biofertilizers
  • Behnam Ahmadi, Hossein Sharifabad *, Mohammad Abdollahian Noghabi, Ali Mokhtassi Bidgoli, Rahim Mohammadian Pages 102-119
    Drought stress is one of the main reasons for the reduction of quantitative and qualitative yield in sugar beet cultivation, on the other hand, the increasing reduction in available water, especially in arid and semi-arid regions, has made the worse situation. In this situation, the use of drought-resistant cultivars is an effective way to reduce production risk. For this purpose, experiments were conducted in the form of split plots in based of RCBD statistical design with the main factor of irrigation (90 and 180 mm) and sub-genotype factor (16 hybrids and 4 genotype control varieties) in the years 2016 and 2017 at Karaj Sugar Beet Research Institute. The results showed that there is a decreasing trend in the average root yield and white sugar yield in two years under stress conditions of 28.5 and 10.5%, respectively, compared to normal irrigation conditions. However, under stress conditions, sugar content had an increasing trend, and root impurity values (sodium and nitrogen) had a decreasing trend, which was accompanied by the highest values of the sugar extraction coefficient. Also, the reduction of water consumption in stressful conditions led to an increase in the efficiency of irrigation water in stressful conditions compared to normal. In the examination of genotypes, based on two indices of tolerance and resistance to drought stress and yield index, genotypes number 1, 3, 9, 12, and 16 were identified as promising genotypes.
    Keywords: drought resistance index, Sugar content, Sugar yield
  • Reza Esmaeili, Rahim Mohammadian *, Hossein Heidari Sharif Abad, Ghorban Noor Mohammadi Pages 120-139
    Since the yield of sugar beet is affected by the length of the growing period and agronomic management, to investigate the delayed cultivation, this experiment was conducted in 2015 and 2016 with two treatments of planting row spacing (Pr) with two levels of 25 and 40 cm (main plot) and three levels of plant spacing on row (Ps) using 1.7, 2.4, and 3.1 units per hectare seeds (sub-plot), it was carried out in the form of split plots with a RCBD in four replications. By adding the harvest date treatment with two levels of conventional and delayed in the second year, the statistical design was changed to split plots factorial (Ps and harvest date as factorial). The highest percentage of white sugar content (WSC) and potassium was obtained in the 40 cm row spacing. In the second year, a 37% decrease in the number of final roots compared to the first year caused a 25% decrease in root yield (RY), 31% in white sugar yield (WSY), and 21% in irrigation water use efficiency (IWUE). Contrary to the first year, the effect of Ps was not significant on traits such as RY, WSY, and IWUE, while it had no significant effect on the percentage of WSC in any of the two years. In the second year, with a delay in harvesting, the increase in WSY and IWUE was 32% and 16%, respectively. Therefore, Pr of 25 cm and Ps of 22 cm (2.4 units) is recommended for the Karaj region.
    Keywords: Irrigation water use efficiency, Planting row spacing, Plants spacing on row, Yield
  • Elham Khajavi, Shahram Lak * Pages 140-158
    In order to investigate the effect of different levels of tillage and residues on the yield and yield components of wheat (cv. Mehregan), a research was conducted in 2015 cropping season in south west of Iran. The study was consisted of a strip-plot experiment, using Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. The investigated treatments included tillage in three levels (including conventional tillage, protective tillage and no tillage) as horizontal plots and plant residues in three levels (including zero, 30 and 60% wheat residues) as vertical plots. The results showed that the tillage treatment had significant effect on yield and yield components, harvest index, percentage and yield of protein. The highest grain yield (with an average of 477.5g.m-2) was obtained from the conservation tillage treatment and the lowest (with an average of 340.3g.m-2) from the no-tillage treatment. Also, the application of plant residues significantly affected yield and yield components, biological yield, harvest index, percentage and yield of protein. The highest grain yield (with an average of 480.7g.m-2) was obtained in the conservation tillage method with the application of 30% residues on the soil surface. Based on the results and considering the positive effects of conservation tillage method, it was suggested to use 30% of residues in this tillage method in Izeh region in order to increase wheat yield.
    Keywords: plant residues, Tillage, Grain yield, Wheat
  • Mahtab Zahedi, اسدی قارنه Asadi-Gharneh * Pages 159-174
    The use of polyamines with an impact on a wide range of plant growth and developmental processes can in/directly influence the growth indices and metabolic performance of the plant. This experiment was performed in a randomized block design with 10 treatments including spermine, spermidine and putricin each at three levels of 50, 100 and 150 mg / l with 3 replications. Non-foliar treatment was utilized as a control treatment. The results demonstrated that foliar application with different levels of polyamines had a significant impact (P≤0.01) on traits such as root dry weight, wet and dry weight of shoots and also a significant effect (P≤0.01) on traits such as chlorophyll, a, b and total chlorophyll, height, side branch, the number of umbela and weight of 100-seeds. The highest dry weight of roots, wet and dry weight of shoots and the numbers of side branch were related to spermidine treatment 150 mg/ l, the highest chlorophyll a and b and total chlorophyll and the number of umbels related to spermine treatment 150 mg / l, the highest carotenoids related to spermine treatment 100 mg / l and The maximum weight of 100 seeds and height for putrescine treatment was 150 and 100 mg / l respectively. Based on the results of this study, it seems that spermine and spermidine have been effective on more traits. Foliar application of polyamines can also increase the quantitative and qualitative yield of the plant and change the majority of traits.
    Keywords: Polyamines, Chlorophyll, Wet, dry weight, Carotenoid