فهرست مطالب

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 41 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عبدالرسول حسینی زاده، سید فضل الله میرزینلی* صفحات 1-28

    یکی از سوره هایی که در مورد نزول دفعی یا تدریجی آن اختلاف شده، سوره مبارکه انعام است. در این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی دیدگاه نزول دفعی سوره انعام بر پایه دلایل متقن به اثبات رسیده است. اثبات نزول دفعی این سوره از دو راه میسر است؛ تکیه بر سیاق واحد و انسجام درونی سوره و استناد به روایات دال بر نزول دفعی سوره. دیدگاه نزول دفعی سوره انعام با روایات مستثنیات که بر مدنی بودن برخی از آیات سوره دلالت دارد و همچنین روایات سبب نزول که در صورت دارا بودن شرایط صحت نشان دهنده نزول تدریجی سوره بوده و نظریه عدم انسجام سوره که از سوی نولدکه در تاریخ قرآن مطرح شده مورد تشکیک واقع شده است. در این جستار ادله ناظر بر نزول دفعی و تدریجی مورد ارزیابی قرارگرفته و دیدگاه نزول دفعی سوره به اثبات می رسد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت شواهد روایی ناظر بر نزول تدریجی سوره انعام به دلیل ضعف سند و متن و دیدگاه نولدکه مبنی بر عدم انسجام سوره به دلیل عدم اتقان، نظریه نزول تدریجی سوره انعام را به اثبات نمی رسانند. در مقابل، ادله نزول دفعی سوره به جهت دارا بودن شرایط صحت و استحکام موردپذیرش بوده و بنابراین دیدگاه نزول دفعی سوره مبارکه انعام به اثبات می رسد.

    کلیدواژگان: سوره انعام، ادله نزول دفعی، ادله نزول تدریجی، انسجام سوره، نولدکه
  • فاطمه فلاح تفتی* صفحات 29-49
    یکی از ادله ای که در استنباط مسایل و قواعد فقهی بسیار موردتوجه قرار می گیرد سیره و بنای عقلا است. بنای عقلا ناظر به رفتار و مشی خردمندان در عرصه های مختلف زندگی است که بر اساس مصالح و مفاسدی روشی را برای انجام یا ترک رفتاری قرار می دهند. علامه طباطبایی به عنوان مفسری فقیه با ژرف نگری در مسایل و قضایا، این منبع استنباط را در استدلال های خود به وفور استفاده کرده اند که تبیین صحیح حجیت و میزان دلالت بنای عقلا از دیدگاه علامه، در فهم مواردی که ایشان استنباط کرده اند، راهگشاست. این مقاله که با شیوه توصیفی - تحلیلی تدوین شده به بررسی بنای عقلا از دیدگاه این اندیشمند فرزانه پرداخته و برآیند مقاله بیانگر آن است که اولا بنای عقلا به عنوان منبعی مهم برای استنباط احکام به شمار می رود و ثانیا مبنای حجیت آن عقل است که احکام صادره عقلی قطعی و یقینی است ولی ازآنجایی که عقل عملی است و مربوط به بایدها و نبایدها می شود، دارای محدودیت هایی است و ممکن است در تطبیقات عملی، اشخاص دچار انحراف شوند؛ درنتیجه نیاز به مویدی از جانب شرع دارد و اینکه برخی مدعی تناقض در بیان علامه در باب حجیت بنای عقلا هستند، صحیح به نظر نمی رسد. با پذیرش مبنای علامه فرقی بین بنایات مستحدثه و متصل به زمان معصوم نیست و این خود می تواند جهت مطالعات بنیادی در فقه و حقوق اسلامی راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: بنا عقلا، حجیت، عقل عملی، علامه طباطبائی، مسائل مستحدثه
  • محمد سلطانیه* صفحات 51-72
    اعجاز بیانی قرآن توسط تمام دانشمندان مسلمان به عنوان وجهی مهم از اعجاز قرآن پذیرفته شده است. در دوران اخیر نیز شرق شناسان مطالعات گسترده ای در این عرصه داشته اند؛ برخی با رعایت انصاف زبان به ستایش آن گشوده و برخی دیگر با طرح سوالاتی، قصد خدشه دار نمودن آن را داشته تا وحیانی بودن این کتاب را زیر سوال ببرند. در این پژوهش که به صورت توصیفی - تحلیلی انجام شده و جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش فیش برداری کتابخانه ای بوده است، با محور قرار دادن اشکالات جرج سیل در خصوص اشکالات ساختاری قرآن کریم، به بررسی و نقد این شبهات پرداخته شده است. هدف، استخراج جواب شبهات مطرح شده از کتب ادبی و تفاسیر و به دنبال آن دفاع از اعجاز ادبی قرآن بوده است. بدین منظور ابتدا شبهات گردآوری و نظرات جرج سیل پیرامون آن ذکر شده است و در یک جمع بندی به بیان جواب آن پرداخته شده است. به نظر می رسد آشنا نبودن اشکال کنندگان با ساختار قرآن که یک ساختار گفتاری (خطابی) است و نه نوشتاری (کتابی)، منشا طرح بسیاری از این شبهات گردیده است. حال آن که بسیاری از این اشکالات، به علت ساختار گفتاری قرآن و نزول تدریجی آن طی بیست وسه سال و به اقتضای رعایت حال مخاطب بوده و نمایانگر اوج بلاغت و فصاحت قرآن می باشد.
    کلیدواژگان: استشراق، ساختار، بلاغت، شبهه، جرج سیل
  • سید سعید شرف الدین طباطبائی، سید حجت طباطبایی* صفحات 73-98

    صدرالمتالهین در بحث تقسیم وحی، تعلیم را به سه نوع تعلیم بشری، تعلیم ملکی و تعلیم الهی تقسیم می کند. ازنظر علامه، «وحی الهی» به سه صورت مطرح است؛ «وحی»، «سخنی از پشت حجاب» و «گفتاری که به وسیله ملکی رسانده می‎شود»؛ اما حقیقت آن یک معنا و مفهوم است و آن این که جبرییل آن را احساس می کند، با خود به زمین می آورد و در جان پیغمبر قرار می دهد. از اهداف این نوشتار، بیان خصوصیات ادراک وحیانی ازنظر این دو حکیم متاله است که با روش توصیفی - تحلیلی و در قالب تحقیق کتابخانه ای ارایه شده است. از نتایج این بحث در نظر صدرالمتالهین این که آنچه بر قلب نبی اکرم (ص) نازل شده، حقایق قرآن است؛ نه الفاظ یا نوشته‎ آن؛ ازاین‎رو قلب نبی، نور عقلی قرار داده شده که به سبب آن نور، حقایق اشیا در آن مانند نوری آشکار و منورند. به اعتقاد او آنچه در مسیله وحی هست، درک شهودی یک واقعه یا یک حقیقت عرفانی است که این ادراک جز با صعود نفس به مصدر وحی محقق نمی شود. علامه طباطبایی نیز معتقد است که وحی، کلام خفی و تفهیم به طریق اشاره است. او آن را ادراکی بشری و شعوری مرموز می‎داند که فراتر از عقل و حس و با پشتوانه امر غیبی است؛ پس منشا الهی دارد و با خرق عادت، به نبی داده شده است.

    کلیدواژگان: تکلم الهی، شعور مرموز، صدرالمتالهین، عقل فعال، علامه طباطبائی، وحی
  • محمد شریفی*، حجت علی نژاد صفحات 99-126

    بی شک یکی از مهم ترین منابع تفسیری بعد از قرآن کریم، بهره گیری از احادیث معصومان (ع) می باشد. در هر دوره ای میزان بهره گیری مفسرین از این احادیث دارای فرازوفرودهایی بوده است. در دوران معاصر بهره گیری از احادیث در تفسیر با توجه به پرسش های جدید، از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. ازجمله تفاسیری که با این رویکرد به تفسیر قرآن کریم پرداخته است، تفسیر نمونه می باشد. حال، این پرسش مطرح است که کمیت و کیفیت بهره گیری این تفسیر از احادیث معصومان (ع) تا چه اندازه ای است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی با نگاهی به تفسیر نمونه و مطالعه موردی سوره مبارکه آل عمران، این نتیجه حاصل گردید که ایشان در موارد ذیل از احادیث معصومان (ع) بهره گرفته است: بیان فضایل و اهمیت موضوع سوره و آیه، شان نزول آیات، تایید دیدگاه تفسیری مفسر، تعیین و توسعه معنای واژه، بیان مصادیق آیه، رفع ابهام از آیه و بهره گیری از احادیث در ترجیح یک تفسیر، بوده است. ایشان با بهره گیری از این احادیث توانسته است غذای معنوی و فکری مناسب و مفیدی برای نسل کنونی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: تفسیر نمونه، سوره آل عمران، احادیث معصومان، تفاسیر عصری
  • سیده رقیه سیدی جربندی، حامد خانی (فرهنگ مهروش)*، محمدعلی خالدیان صفحات 127-159

    در منابع رجالی، تاریخی و حدیثی داده هایی درباره مشاغل مختلف صحابه همچون یکی از شیوه های تولید ثروت در عصر نزول قرآن نیز جای گرفته است. بازشناسی و تحلیل این داده ها می تواند ما را با ابعادی از نظام اقتصادی جامعه عرب صدر اسلام آشنا کند و به شناخت بستر نزول آیات قرآن و روایات نبوی هم فایده رساند. مطالعات متعددی را از دیرباز تا دوران معاصر می توان یافت که در هر یک به نحوی به این امر توجه و تحلیل هایی بر پایه آن از تاریخ صدر اسلام بازنموده شده است. موضوع مطالعه کنونی، بازشناسی مشاغل حکومتی در مدینه النبی است. می خواهیم با استخراج داده های مندرج در منابع تاریخی و رجالی، گزارش های مرتبط با مشاغل حکومتی رایج در جامعه مدینه عصر رسالت را گونه شناسی و دسته بندی و میزان اشتغال یاران پیامبر اکرم (ص) را به هر یک از این مناصب بازشناسی نماییم. اکنون بر همین پایه در مطالعه پیش رو بناست به این پرسش ها پاسخ دهیم که اولا، آیا می توان با مرور منابع تاریخی، خاصه منابع رجالی و حدیثی، شواهد عینی و قابل اتکایی درباره مشاغل حکومتی صدر اسلام پیدا کرد؛ ثانیا، پیوندهای موجود میان خود این گزارش ها چه اندازه می توانند ما را در طبقه بندی عینیت گرایانه مشاغل یاری برسانند؛ ثالثا، حجم اطلاعات مربوط به هر یک از مشاغل چه اندازه می تواند گویای پیوندشان با همدیگر یا جایگاهشان در نظام حکومتی صدر اسلام باشد.

    کلیدواژگان: عصر نزول، مشاغل حکومتی، صحابه، داده های رجالی، مدینه النبی
|
  • AbdulRasoul Hosseinizadeh, Seyyed Fazlollah Mirzeinali * Pages 1-28

    One of the surahs that have been disputed about its revelation or gradual revelation is Surah An'am. In this research, the descriptive-analytic view of Surah An'am has been proved by a descriptive-analytical method based on solid reasons. Proof of the repulsive descent of this surah is possible in two ways; relying on the single context and internal coherence of the surah and quoting the narrations indicating the revelation of the surah. The view of the repulsive revelation of Surah An'am with the narrations of exceptions indicates that some verses of the Surah are civil and also the narrations causing the revelation which if it has the correct conditions indicate the gradual revelation of the Surah and the theory of incoherence of the Surah which has been proposed by Nold is in doubt. In this article, the pieces of evidence of repulsive and gradual descent are evaluated and the view of the repulsive descent of the surah is proved. Based on the findings of this study, it can be said that the narrative evidence of the gradual revelation of Surah An'am due to the weakness of the document and the text, and Noldek's view that the surah is inconsistent due to lack of conviction do not prove the theory of gradual revelation of Surah An'am. On the contrary, the reasons for the repulsive descent of the surah are accepted due to its conditions of accuracy and strength, and therefore the view of the repulsive descent of the blessed surah of An'am is proved.

    Keywords: Surah An'am, proofs of repulsive descent, evidences of gradual descent, coherence of Surah, Noldeke
  • Fatemeh Fallah Tafti * Pages 29-49
    One of the arguments that is of great interest in deriving jurisprudential issues and rulings is the structure of reasoning. The structure of wisdom is the observation of the behavior and approach of wise people in different fields of life, who, based on the benefits and harms, put a way to do or leave a behavior. Allameh Tabatabaei, as a jurist commentator and with a deep insight into issues and cases, has used this source of inference in his arguments and correctly explained the validity and significance of the intellectual structure from Allameh's point of view. This article, compiled by descriptive-analytical method, examines the structure of wise men from the perspective of this wise thinker, and the result of the article shows that firstly, the structure of reason is an important source for inferring rulings. . And secondly, the basis of its validity is the fact that the rulings issued by reason are definitive. And it is certain, but because the intellect is practical and related to dos and don'ts, it has limitations. In practical applications, people may deviate. As a result, it needs Sharia approval. Some claim a contradiction in Allameh's statement regarding the validity of the intellectual structure, it does not seem correct. By accepting Allameh's principles, there is no difference between the new structures and those related to the Innocent Age, and this itself can open the way for fundamental studies in Islamic jurisprudence and law.
    Keywords: The wise, the foundation of the wise, the way of the wise, the authority, the practical intellect, Allameh Tabatabai
  • Mohammad Soltanieh * Pages 51-72
    The expressive miracle of the Qur'an is one of the aspects that all Muslim scholars have accepted as an important aspect of the miracle of the Qur'an since the beginning of Islam. In recent times, orientalists have also conducted extensive studies in this field; Some have praised the fairness of the language and others have tried to tarnish it by asking questions to question the book's revelation. In this research, focusing on George Seal's problems in this field, the suspicions have been examined and criticized. The aim was to extract the answer to the doubts raised from literary books and commentaries, and then to defend the literary miracle of the Qur'an and its revelation. To this end, the collection of suspicions and George Seale's views on it are first mentioned; in a summary, the answer is given. It seems that the unfamiliarity of the perpetrators with the structure of the Qur'an, which is a spoken (spoken) rather than written (written) structure, has been the source of many of these doubts. However, many of these problems, due to the speech structure of the Qur'an and its gradual decline over twenty-two years, are in line with the audience and represent the peak of the rhetoric and eloquence of the Qur'an.
    Keywords: orientation, miracle, Rhetoric, Doubt
  • Seyyed Saeed Sharafuddin Tabataba’I, Seyyed Hojjat Tabataba’I * Pages 73-98

    In discussing the division of revelation, Sadr al-Mutallahin divides education into three types of human education, angelic education, and divine education. According to Allameh, "divine revelation" is presented in three ways: "revelation", "speech from behind the veil" and "speech delivered by Maliki". But the truth of it is a meaning and concept, and that Gabriel feels it, brings it to the earth with him, and places it in the Prophet's soul. One of the goals of this article is to express the characteristics of revelation perception according to these two wise sages, which is presented with a descriptive-analytical method in the form of library research. From the results of this discussion, in the opinion of Sadr al-Mutalahin, what was revealed to the heart of the Holy Prophet (PBUH) are the facts of the Qur'an; not its words or writing; therefore, the prophet's heart has been given the light of reason, because of that light, the truths of things are clear and illuminating in it. According to his belief, what is in the issue of revelation is the intuitive understanding of an event or a mystical truth, which cannot be realized except by the ascension of the soul to the source of revelation. Allameh Tabataba'i also believes that revelation is a hidden word and understanding is through hints. He considers it a human perception and a mysterious consciousness that is beyond reason and sense and with the support of the unseen; therefore, it has a divine origin and was given to the Prophet by breaking the habit.

    Keywords: Theological Talk, Mysterious Intelligence, Sadr al-Mutalahin, active intellect, Allameh Tabatabai, Revelation
  • Mohammad Sharifi *, Hojjat Alinejad Pages 99-126

    Undoubtedly, one of the most important interpretive sources after the Holy Quran is the use of the hadiths of the infallible. In each period, the rate of use of these hadiths by commentators has been different. In contemporary times, utilizing hadiths in interpretation according to new questions has been of special importance. One of these interpretations with a new and idiomatic approach is sample interpretation. Now, the question is how much this interpretation has benefited from the hadiths of the infallible. One of the interpretations that have interpreted the Holy Quran with this approach is the sample interpretation. Now, the question arises as to what is the quantity and quality of using this interpretation of the hadiths of the infallible Imams. In this research using a descriptive-analytical method, looking at the sample interpretation and case study of Surah Al-Imran, it was concluded that he used the hadiths of the infallible in the following cases: Expressing the virtues and importance of the subject of the surah and verse, The reason for the revelation of the verses, Confirmation of the commentator's interpretive point of view, Determining and developing the meaning of the word, Explaining the examples of the verse, removing the ambiguity of the verse, and using hadiths in favor of an interpretation. By using these hadiths, he has been able to provide suitable and useful spiritual and intellectual food for the current generation.

    Keywords: Sample Interpretation, Surah Al-Imran, Hadiths of the Infallibles, Modern Interpretation
  • Seyyede Roghayyeh Seyyedi Jarbandi, Hamed Khani (Farhang Mehrvash) *, MohammadAli Khaledian Pages 127-159

    There is some information about the various jobs of the companions in the books of al-Rijal. Recognition and analysis of this information can acquaint us with aspects of the economic system of the early Islamic Arab society. Numerous studies can be found from ancient times to modern times, in each of which attention to this matter and analyses based on it have been presented from the early history of Islam. The subject of the present study is to recognize government jobs in Madina al-Nabi. By extracting the data contained in historical and Rijal sources, it is tried to categorize the reports related to government jobs in the Medina of the era of the Prophet, and examine the companions’ rate of employment to each of those jobs. On this basis, in the present study, these questions will be answered: first, can we find objective and reliable pieces of evidence about jobs in the early Islamic government by reviewing historical sources, especially Rijal books; second, to what extent can the links between these reports themselves help us to objectively classify these jobs; third, how much can the information about each job indicate their relationship to each other or their position in the early Islamic system of government.

    Keywords: Age of Revelation, Government’s Jobs, Companions, Rijali information, Madinah al-Nabi