فهرست مطالب

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 42 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن رضایی هفتادر*، محمد قاسمی شوب، صفر نصیریان صفحات 1-24
    امروزه بحث قلمرو دین، از مباحث مهم در دنیای اسلام است. سید احمدخان هندی، اولین متفکری است که در تحدید قلمرو قرآن و سنت به عنوان دو منبع مهم دین سخن گفته است. دیدگاه هایی که وی دراین باره ارایه کرده است، در چهار محور بررسی و ارزیابی می شود: سید احمدخان آیاتی از قرآن را که حاکی از قوانین دنیوی است، به معنایی مادی تاویل می کند؛ بر اساس دیدگاه وی، سنت، روح پیام الهی و تفسیر آن به شمار می آید که ازاین جهت شبیه کتب مقدس است. به اعتقاد سید احمد خان، سنت به طور عمده با معیار عقل سنجیده می شود؛ ازنظر وی، مسایل اخروی تنها حوزه وحی سنت است. مهم ترین نقدهایی که بر دیدگاه های وی وارد است، عبارت اند از: عقل و تجربه انسان در شناخت همه راه های معرفت، محدودیت دارد؛ ازاین رو، تابع قرار دادن قوانین حاکم بر زندگی دنیوی انسان در ابعاد اجتماعی -سیاسی، از قوانین مطرح در علوم تجربی، خطاست. تشبیه وحی سنت به وحی کتب مقدس، درحالی که تفاوت های مهمی بین این دو است، وجهی ندارد. تفسیر بودن جزییات وحی سنت، ناشی از دیدگاه سید احمدخان درباره ماهیت وحی و جنبه بشری دادن به آن است. قلمرو وحی سنت، مسایل مهم اجتماعی -سیاسی را نیز در برمی گیرد.
    کلیدواژگان: قلمرو دین، قرآن، سنت، عقل، وحی، سید احمدخان
  • علی محمدی آشنانی*، زهرا سیدی عسکری صفحات 25-58
    بر اساس تعالیم بودا، هر موجود زنده ای، رنج می برد ودر آموزه های قرآن نیز، انسان، در سختی و رنج، آفریده شده است؛براین اساس، گونه شناسی و یافتن عوامل آن ها، برای دستیابی به راه های برون رفت، لازم است. این یژوهش، با روش توصیفی تحلیلیو به صورت تطبیقی، این نتایج را مدلل ساخته است کهدر تعالیم بودایی، برخی عوامل همانند وابستگی و نادانی، رنج آفرین، معرفی شده اند، ولی زنجیره علی و حلقه ای رنج شامل: 1. نادانی، 2. تمایلات پنهان، 3. دانستگی 4. نام و شکل 5. شش حوزه حواس 6. پساویدن (تماس) 7. احساس 8. تشنگی 9. دلبستگی 10. وجود 11. زاییده شدن 12. پیری و مرگ، اندوه و نومیدی، منشا رنج، دانسته شده است. استقراء در آموزه های قرآن و روایات نیزنشان می دهد گونه های رنج و منشا آن ها به سه نوع: 1. رنج ناشی از آفرینش و وجود و منشا آن، فقر وجودی و نیاز و وابستگی 2. رنج برخاسته از ابتلا و منشا آن؛ نوع نگرش افراد به امتحانات، بی اطلاعی از حکمت ابتلایات و دلبستگی به دنیا و 3. رنج ناشی از اکتسابات و منشا آن؛ نظام باورها و عقاید؛ ملکات و احساسات و اعمال و رفتار نادرست، قابل تقسیم است.بررسی مقایسه ای و تطبیقی تعالیم بودا و آموزه های وحیانی، نشانگر آن است که علی رغم اختلاف مبانی، همسویی در مورد رنج آفرینی برخی عوامل همانندنادانی، وابستگی و دلبستگی مشهود است؛ ولی در قرآن، خود زندگی و تولد، حواس و... منشا رنج شناخته نشده است، بلکه نوع وجود فقری و امکانی، مستلزم سختی هایی است ولی گرفتار شدن آدمی به تناسخ در چرخه مرگ و حیات، یا سمساره بودایی را در پی ندارد و آدمی با ایمان و عمل صالح، به زندگی شیرین و نیک و سعادت ابدی، ره می پوید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، رنج، گونه و منشا رنج، عوامل زنجیره ای، تعالیم بودا
  • محمد سبحانی نیا*، زینب رمضانی علوی صفحات 59-88

    سیمای قرآن در آیینه تمام نمای گفتار امیرمومنان (ع) با توصیفات اعجاب آوری ترسیم شده است. ازجمله درباره یکی از ویژگی های آن کتاب فرموده است: «فالقرآن آمر زاجر و صامت ناطق» مخاطب در وهله نخست، با یک ناسازگاری روبه روست و شاید برای او این پرسش مطرح شود: چگونه می توان معادله «ساکت گویا» را حل نمود؟ اگر قرآن گویاست، چرا صامت و خاموش است؟ از یک سو، امام علی (ع) با عبارت؛ «ینطق بعضه ببعض» و امر به استنطاق از قرآن همگان را به فهم قرآن فراخوانده و از سوی دیگر، به صراحت از صامت بودن قرآن و وجوه پذیری قرآن سخن گفته اند. پژوهش حاضر، می کوشد با روش توصیفی و تحلیل محتوا، نشان دهد کلام موردنظر، از موارد متناقض نمای خیالی به حساب می آید که با توجه به شواهد مختلف می توان به مراد حقیقی امام پی برد. قرآن باوجود ساکت بودن، حاوی اندرزهایی است که گویا به آن صفت ناطق بودن می بخشد. یافته پژوهش حاکی از آن است که از دیدگاه امام علی (ع) کلام الهی به گونه ای تنزل پیداکرده که قابل فهم برای همگان است درعین حال، برای فهم کامل از آن کتاب مقدس و پی بردن به همه مراتب، مراجعه به مخبر صادق و امام معصوم، ضروری است. امام (ع) ضمن این که نطق جوارحی و ظاهری را از قرآن نفی کرده، بر نیاز قرآن به مستنطق و مفسر تاکید نموده است.

    کلیدواژگان: فهم قرآن، امام علی (ع)، ناطق، صامت، ظاهر، باطن
  • حمید قربان پور لفمجانی، امیر قربان پور لفمجانی* صفحات 89-125

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مبانی انسان شناسی نظریه واقعیت درمانی گلاسر و نقد آن بر اساس دیدگاه انسان شناختی امام علی (ع) در نهج البلاغه انجام شد. روش پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی (مروری) است که طبق آن ابتدا با مرور منابع موجود، مبانی انسان شناسی نظریه گلاسر شناسایی و سپس از منظر نهج البلاغه بررسی و نقد شد. یافته ها نشان داد برخلاف گلاسر که به جنبه های معنوی انسان توجه نکرده است، علی (ع) انسان را موجودی مادی و معنوی می دانند و زندگی اش را محدود به دنیا نمی دانند. نیز گلاسر انسان را مساوی با رفتار کلی می داند، اما امام انسان را متشکل از عقل، قلب، روح، فطرت، نفس و بدن می دانند. از نظر علی (ع) انسان توانایی شناخت واقعیات را دارد و ابزار آن ازجمله عقل را خداوند به وی عنایت نموده است. بر خلاف گلاسر که انسان را فقط مسیول ارضای نیازهایش در قالب جهان کیفی می داند، علی (ع) انسان را مسیول کارهای خود در دنیا و آخرت، دیگران، شهرها و حتی حیوانات می دانند.

    کلیدواژگان: نظریه واقعیت درمانی، گلاسر، انسان شناسی، نهج البلاغه، حضرت علی(ع)
  • محمد فاتحی*، محمدجواد توکلی خانیکی صفحات 127-149

    به موازات تلاش های همیشگی دولت های غربی جهت نفوذ فرهنگی در جوامع اسلامی، از اواخر دهه 1990 موج فمینیسم اسلامی در بسیاری از کشورهای اسلامی به راه افتاده است. ازآنجاکه این نهضت پسوند اسلامی را یدک می کشد سعی بر آن دارد که خود را مجزا از فمینیسم سکولار معرفی نموده و بدین ترتیب جایگاه مناسبی در بین جوامع اسلامی برای خود ایجاد کند. با توجه به این که فمینیسم اسلامی می تواند ابزاری برای تهاجم فرهنگی علیه جامعه ایرانی باشد، پژوهش حاضر باهدف ارایه الگوی آسیب های اجتماعی فمینیسم اسلامی با استناد به قرآن و احادیث معصومین (ع) انجام شده است. رویکرد اصلی مورداستفاده در این تحقیق، تحلیل کیفی نتایج حاصل از مصاحبه با اساتید علوم قرآنی و در ادامه هرمنوتیک متن محور است که در آن با بررسی اسناد مرتبط با فمینیسم اسلامی و همچنین مراجعه به آیات قرآن کریم و احادیث معصومین علیهم السلام نسبت به واکاوی آسیب های فمینیسم اسلامی پرداخته شده است. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد که اولا فمینیسم اسلامی در اساس هیچ تفاوت ماهوی با فمینیسم سکولار غربی ندارد؛ ثانیا فمینیسم اسلامی با الگوی مجموعه آسیب های فرهنگی-اجتماعی چون تزلزل بنیان خانواده، نفی حجاب و عفاف، سوق دادن اجتماع به سمت جامعه دوجنسی و مهم تر از آن، تضییع جایگاه زن در جامعه همراه است.

    کلیدواژگان: زن سالاری، فمینیسم اسلامی، خانواده
  • لیلا ذوقی*، ناهید سلطان آبادی صفحات 151-173
    این مطالعه باهدف تجربه زیسته اضطراب مرگ، قبل و پس از بازگشت دوباره به زندگی انجام گرفت. این پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی است. جامعه آماری پژوهش، تجربه کنندگان پدیده مرگ تقریبی حاضر در برنامه تلویزیونی زندگی پس از زندگی بودند که از بین آن ها تعداد 10 مصاحبه انتخاب و ثبت و ضبط شدند. اطلاعات به دست آمده با رویکرد 7 گانه کلایزی تجزیه وتحلیل شدند و از مجموع مصاحبه ها 16 مضمون اصلی و 37 مضمون فرعی استخراج شد. یافته های پژوهش نشان داد اغلب تجربه گران در موقعیت های مواجه با بیماری و در شرایط نارضایتی از زندگی، مرگ تقریبی را تجربه کردند. مولفه های مشاهده نور، ملاقات با اموات، موجودات والا و روحانی، نداشتن اختیار، تشدید حواس بینایی، تجربه احساسات خوشایند و ناخوشایند، درک رویدادهای اطراف بدن، مشاهده به صورت خیره شدن نگاه و مشاهده از همه زوایا و مرور زندگی از مهم ترین مولفه های تبیین تجربه زیسته تجربه گران بود. هم چنین پدیده هایی مانند آب، نور، زمان و مکان و هیبت ظاهری اموات نسبت به ماهیت زمینی پدیده ها تغییر کرده بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد زندگی برای این افراد معنا و مفهوم جدیدی پیداکرده و ترس، اضطراب و غفلت از مرگ نیز پس از بازگشت به زندگی از بین رفته بود.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، اضطراب مرگ، زندگی پس از مرگ، بازگشت دوباره به زندگی
  • طیبه حقیقی نجف آبادی*، محسن خوشفر صفحات 175-203
    یکی از گستره های تربیتی قرآن، به فعلیت درآوردن استعدادهای انسان ها برای رسیدن به عصر ظهور دین الهی در سرتاسر عالم است. سوره صف، یکی از مسبحاتی است که مضامین تربیتی آن مجاهده برای رسیدن به ظهور و فتح قریب است و مولفه های تربیتی آن می تواند الگوی مناسبی برای زمینه سازی ظهور برای عصر حاضر باشد. ازاین رو محقق سعی دارد با استفاده از روش استراتژی تحلیل داده بنیاد متنی، الگوی تربیت جهادی این سوره را کشف کند. در این پژوهش با رجوع به برخی از تفاسیر و تجزیه وتحلیل داده ها، کدگذاری باز، کدگذاری محوری و درنهایت کدگذاری انتخابی با رویکرد جهادی انجام شده است. از مهم ترین مولفه های این سوره ترغیب به جهاد است و مجاهدان برای رسیدن به فتح قریب با عزمی راسخ تحت رهبری رسولان الهی برمبنای احیا دین و نشرواعلای کلمه حق و درراستای رسیدن به سعادت و هدایت بر اساس اصل توحید محوری و نبوت و معاد باوری از برترین شریعت الهی، یعنی دین پیامبر خاتم مجاهده می کنند و مجال دست یابی به آن با روش های جهادی تربیتی نظیر بشارت و تلویح و زدودن موانع آن همچون کفر و فسق و جهل صورت می گیرد و سرانجام باهدف نهایی یعنی ظهور دین الهی الگوی جهادی این سوره ترسیم می گردد.
    کلیدواژگان: سوره صف، تربیت، جهادی، الگو، داده بنیاد
  • عباس تقوائی*، حسن رضازاده مقدم صفحات 205-231
    امروزه جایگاه ویژه «قواعد فقه» در مباحث فقهی و حقوقی بر کسی پوشیده نیست و در این میان «قاعده لاضرر» به واسطه وسعت و دامنه موارد استناد به آن و اهمیت و تاثیر فوق العاده ای که دارد، بسیار موردتوجه محققان حوزه فقه و اصول و حقوق قرارگرفته است. در بیان این قاعده مهم فقهی بیشتر به یک واقعه تاریخی یعنی روایت رسول اکرم (ص) در موضوع سمره بن جندب استناد شده و ضمن آن نیز بیشتر «نقص درجان، مال و یا آبرو» مطرح گردیده است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای درصدد نشان دادن این مسیله هستیم که با بررسی «آیات مربوط به مسجد ضرار» روشن می شود که اولا؛ آیات مربوط به مسجد ضرار در کنار سایر روایات می توانند مستند بسیار مهمی برای قاعده لاضرر محسوب شوند و ثانیا؛ ضرر معنوی و علی الخصوص ضرر اعتقادی (به عنوان مهم ترین ضرر معنوی) که در این آیات موردتوجه می باشد نیز می بایست موضوع قاعده لاضرر قرارگیرد.
    کلیدواژگان: قواعد فقه، ضرر، لاضرر، ضرر مادی، ضرر معنوی، ضرر اعتقادی
  • رضا امانی، روح الله کریمی دردشتی* صفحات 233-265

    در دنیای امروز بیشترین توجه جوانان معطوف به فضای مجازی است، درحالی که انتقال مفاهیم قرآنی در این فضا بر اساس اقتضایات جهان معاصر صورت نگرفته است. لذا درک این شرایط، متولیان قرآنی را به لزوم به کارگیری روش های نو در انتقال مفاهیم قرآنی به مخاطب جوان رهنمون می سازد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، روش های جذاب سازی مفاهیم قرآنی و زمینه های جذب مخاطب به قرآن را با استناد به آیات و روایات، موردبررسی قرار داده است. سپس با استفاده از روش میدانی و انتشار پرسشنامه، اثربخشی این روش ها را از نگاه مخاطبان ارزیابی نموده است. بر اساس این پژوهش، روش طرح سوال و استفاده از قالب های داستانی و هنرهای نمایشی در جذاب سازی مفاهیم قرآنی تاثیر زیادی دارند و ضعف اصلی در انتقال مفاهیم قرآنی، خلا انتقال کاربردی و قابل تطبیق بر مصادیق آن ها و استفاده کم از تصاویر مرتبط با مفاهیم قرآنی در فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: انتقال مفاهیم، روش، فضای مجازی، مخاطب، مفاهیم قرآنی
  • یاسر تک فلاح*، فاطمه نظری، صابر طالبی صفحات 267-289
    رویکرد اصلی در آموزه های دینی با توجه به هدف غایی دین که قرب الهی است، مصون داشتن انسان ها از گناه و لغزش می باشد. مسیله اصلی جامعه و آسیب های فردی و اجتماعی که در آن مشاهده می شود، ناشی از عمل نکردن و یا عدم آگاهی نسبت به آموزه های دینی است. یکی از اجزای نظام بازدارندگی از گناه در آموزه های دینی، تقویت حساسیت اجتماع در برابر لغزش های عناصر جامعه است. امربه معروف و نهی ازمنکر سازوکار پیش بینی شده است که در قرآن و روایات به عنوان یک فریضه و زمینه ساز احیای سایر فرایض از آن یادشده است و جامعه اسلامی را در برابر گناه و معصیت حساس نموده و بدین ترتیب مسیولیتی همگانی برای دعوت به نیکی ها و نهی از بدی ها و گناهان به آحاد جامعه اعطا می کند. این پژوهش به ضرورت این فریضه از منظر آمران و ناهیان، مخاطبان، اجتماع، اولویت ها، الزامات و بایسته ها و نقش حکومت اسلامی در بهسازی محیط اجتماع و سوق دادن به سوی پرهیزکاری، موردمطالعه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: امربه معروف، نهی ازمنکر، گناه، اجتماع
|
  • Hassan Rezaee Haftadur *, Mohammad Qasemi Shoob, Safar Nasirian Pages 1-24
    Nowadays, the discussion of religion territory is one of the important and challenging debates in the Islamic world. Sayyid Aḥmad Khān Hindī has been the first thinker who followed his contemporary orientalists in talking about the boundaries of the Quran and sunna territory. The viewpoints that Sayyid Aḥmad Khān has provided in defining the boundaries of the Quran and sunna territory can be examined and evaluated in four directions, namely, sunna is the spirit of the divine message and its interpretation, and is similar to the Bible in this regard, sunna is mainly measured by intellect, and the otherworldly matters comprise the only arena of sunna revelation. However, there are some important criticisms against his viewpoints. First, he likens the sunna revelation to the Bible revelation, while there exist important differences between the two. Second, his consideration of the details of the sunna revelation as stemming from exegesis arises from Sayyid Aḥmad Khān’s viewpoint on the nature of revelation and his attribution of a human source to it. Third, adopting a strategic viewpoint to the qur’ānic verses leads us to the point that the human is created by God, and his will existentially and legally depends on His will; therefore, despite having the grace of intellect, he faces limitations in all paths of knowledge. Fourth, his viewpoint on revelation is similar to the Christian thinkers’ stance in this regard, and this viewpoint does not agree with the infallibility of the prophets.
    Keywords: Quran, sunna, Intellect, Revelation, Aḥmad Khān
  • ALI Mohammadi Ashnani *, Zahra Seyyedi Pages 25-58
    According to the teachings of the Buddha, every living thing suffers, and in the teachings of the Qur'an, man is created in hardship and suffering; Accordingly, typology and finding their factors are necessary to achieve the ways of exit. This research, with a descriptive-analytical and comparative method, has proved these results that in Buddhist teachings, some factors such as dependence and ignorance are introduced as causing suffering, but the causal chain and the rings of suffering include 1. ignorance, 2. hidden tendencies, 3. sensitivity 4. name and shape 5. six domains of sensation 6. decay (contact) 7. sensation 8. thirst 9. attachment 10. existence 11. Birth 12. Aging and death, sorrow, and despair are known to be the source of suffering. Induction in the teachings of the Qur'an and hadiths also shows the types of suffering and their origin into three types: 1. Need and dependence 2. Suffering arising from the disease and its origin; the type of attitude of people towards exams, ignorance of the wisdom of afflictions, and attachment to the world and 3. Suffering due to acquisitions and their origin; system of beliefs and ideas; properties and feelings and wrong actions and behaviors. A comparative study of Buddhist teachings and revelatory teachings shows that alignment is evident in the suffering of some factors, such as ignorance, dependence, and attachment; but it does not lead to a person being caught in reincarnation in the cycle of death and life, or Buddhist reckoning and, a person with good faith and good deeds leads to a sweet and good life and eternal happiness.
    Keywords: The Holy Quran, suffering, Species, Source of Suffering, Chain Factors, Buddha Teachings
  • Mohammad Sobhaninia *, Zeynab Ramezani Alavi Pages 59-88

    The image of the Qur'an is depicted in the mirror of the complete speech of the Commanders of the Faithful (PBUH) with astonishing descriptions. For example, he has said about one of the features of that book: Solved? If the Qur'an says so, why is it silent? On the one hand, Imam Ali (AS) called everyone to understand the Qur'an with the phrase: And the facets of the Qur'an have spoken. The present study tries to show the word in question by descriptive method and content analysis, which is considered as an imaginary paradox that according to various evidences, the true meaning of Imam can be understood. The Qur'an, despite being silent, contains advices that seem to give it the attribute of being eloquent. At the same time, in order to fully understand the Bible and to understand all the levels, it is necessary to refer to the honest informant and the infallible Imam. Imam (AS) while denying the superficial speech of the Qur'an, has emphasized the need of the Qur'an for an interpreter.

    Keywords: Imam Ali (AS), Speaker, silent, outward, inward
  • Hamid Qorbanpoor Lafmejani, Amir Qorbanpoor Lafmejani * Pages 89-125

    The aim of this study was to identify the Humanological foundations of Glasser's theory of reality therapy and its critique based on the Humanological perspective of Imam Ali (as) in Nahj al-Balaghah. The method of the present research is descriptive-analytical (review), according to which, by reviewing the available sources, the Humanological foundations of Glasser theory were identified and then reviewed from the perspective of Nahjul Balagha. The findings showed that, unlike Glasser who did not pay attention to the spiritual aspects of man, Ali (AS) considers man as a material and spiritual being and does not limit his life to the world. Glasser also considers man equal to total behavior, but Imam Ali (AS) considers man to be composed of intellect, heart, soul, nature, and body. According to Ali (pbuh), man has the ability to know the facts, and God has provided him with the tools, including reason. Unlike Glasser, who considers man only responsible for satisfying his needs in the form of a qualitative world, Ali (a.s.) considers man responsible for his actions in this world and the hereafter, others, cities, and even animals.

    Keywords: Reality Therapy Theory, Glasser, Humanology, Nahj al-Balaghah, Imam Ali (AS)
  • Mohammad Fatehi *, MohammadJavad Tavakoli Khaniki Pages 127-149

    Feminism in general and Islamic feminism in particular has been the most prominent movement in modern times to protect women's rights. Since Islamic societies have always been exposed to a wide range of ideas and norms emanating from Western culture, the wave of Islamic feminism has been raging in many Islamic countries since the late 1990s. Since this movement carries the Islamic suffix, it tries to introduce itself separately from Western secular feminism and thus create a suitable position for itself among Islamic societies. Given that Islamic feminism can be a potentially effective tool for cultural aggression against Iranian society, the present study aims to investigate the negative consequences of promoting the idea of Western gender equality in Islamic countries based on the Quran and hadith. The main approach in this study includes text-based hermeneutics and theme analysis based on an interview with experts. The results obtained in this study show that, firstly, Islamic feminism is basically no essentially different from Western secular feminism; secondly, Islamic feminism is associated with socio-cultural harms such as shaking the foundation of the family, denying the veil and chastity, leading society towards a bisexual society and, more importantly, undermining the position of women in society.

    Keywords: Cultural security, Cultural Invasion, Islamic Feminism, Family
  • Leila Zoghi *, Nahid Soltanabadi Pages 151-173
    The aim of this study was to experience the lived experience of death anxiety before and after returning to life. The statistical population of the study was the experimenters of the approximate death phenomenon present in the TV program Life after Life, from which 10 interviews were selected and recorded. The obtained data were analyzed by Maxqda 2022 software with 7-clays approach and extracted from the interviews of 16 main themes and 37 sub-themes. Findings showed that most experimenters experienced approximate death in situations of illness and in life dissatisfaction. The components of seeing light, meeting the dead, sublime and spiritual beings, lack of authority, intensifying the senses of sight, experiencing pleasant and unpleasant feelings, perceiving events around the body, zooming in and looking from all angles, and reviewing life are the most important components of explaining lived experience. He was an experimenter. Phenomena such as water, light, time, and place, and the apparent awe of the dead had also changed in relation to the terrestrial nature of the phenomena. In addition, the results showed that life had a new meaning for these people, and that fear, anxiety, and neglect of death had disappeared after returning to life.
    Keywords: Lived experience, death anxiety, life after death, Return to life
  • Tayyebeh Haghighi Najafabadi *, Mohsen Khoshfar Pages 175-203
    One of the upbringing aspects of the Qur'an is the growth of human talents to reach the age of the advent of Imam Mahdi. Surah Saf, as one of the mosabbahat of the Qur'an, contains many Jihadi upbringing topics. Therefore, the researcher tries to discover the upbringing methods of this Surah by using the strategy of database textual method. In this research, by using of data analysis, open coding, pivotal coding, and finally selective coding with the Jihadi approach have been done. One of the most important Jihadi issues of this Surah is the duties of the educator, i.e. benevolence and forgiveness of the educator which helps the educated to achieve his duties, i.e. knowing the divine lordship by the factors of upbringing, i.e. jihad, determination, and hard work, until the imminent conquest and journey to God will be achieved with great insight and victory. The jihadi upbringing methods of this surah are based on the revival of religion and the publication of the word of truth. In order to achieve happiness and guidance of the educated, the principle of monotheism and resurrection and worship is the basis of this divine jihadi upbringing, which arises from the best divine religion, the religion of the Prophet of Islam, which can be achieved through jihadi upbringing methods of evangelism and removing obstacles such as infidelity, immorality, and ignorance. Finally, the jihadi upbringing model of this surah is drawn.
    Keywords: jihadi Upbringing, Surah Saf, Database
  • Abbas Taghvaee *, Hasan Rezazadeh Moghaddam Pages 205-231
    Nowadays, the special place of "rules of jurisprudence" in jurisprudence and legal issues is not denied by anyone. In the meantime, “the principle of no-harm”, because of its laws and because of the breadth and scope of its references and the tremendous importance and influence that it has, has been much taken into consideration by scholars of jurisprudence. In expressing this importance of the rule of jurisprudence, more are cited in a historical event of the narration of the Prophet Mohammed (peace be upon him) in the subject of Samaria bin Jandb, and in addition, in it, most of the defects in being, property, or honor have been raised. In this article, using descriptive and inferential statistics, we aim to show that by examining the verses related to the Mosque of Zarrar, it will be clear that first of all the verses along with other narrations, can be a very important documentary for "the principle of non-harm". And secondly, the spiritual loss, and especially the loss of faith that is addressed in these verses, can also be the subject of the "non-harm principle".
    Keywords: Jurisprudence Rules, damage, Financial Damage, Spiritual, belief Damage
  • Reza Amani, Rouhollah Karimi Dardashti * Pages 233-265

    In today's world, most attention of young people is focused on cyberspace, while the transfer of Quranic concepts in this space has not been done according to the requirements of the contemporary world. Therefore, understanding these conditions leads the Quranic trustees to the need to use new methods in transmitting Quranic concepts to the young audience. Using the descriptive-analytical method, the present study has investigated the methods of attracting Quranic concepts and the contexts of attracting the audience to the Quran by quoting verses and hadiths. Then, using the field method and publishing a questionnaire, he evaluated the effectiveness of these methods from the perspective of the audience. According to this study, the method of questioning and the use of narrative formats and performing arts have a great impact on the attractiveness of Quranic concepts and the main weakness in the transfer of Quranic concepts, practical and applicable transfer gap in their examples, and low use of images related to Quranic concepts in cyberspace.

    Keywords: Transmitting concepts, method, cyberspace, Audience, Quranic concepts
  • Yaser Takfallah *, Fatemeh Nazary, Saber Talebi Pages 267-289
    The main approach in religious teachings is to protect people from sin and slip, considering the ultimate goal of religion, which is closeness to God. The main problem of society and the individual and social damage that is observed in it is caused by not acting or not being aware of religious teachings. One of the components of the system of preventing sin in religious teachings is to strengthen the sensitivity of society against the slips of society's elements. Enjoining what is good and forbidding what is bad is a mechanism that is mentioned in the Qur'an and traditions as a duty and a basis for the revival of other duties, and it has sensitized the Islamic community against sin, and in this way, it is the responsibility of everyone to call to good deeds. And it gives prohibition of evils and sins to the members of society. This research studies the necessity of this duty from the perspective of leaders and followers, audience, community, priorities, requirements and obligations, and the role of the Islamic government in improving the social environment and pushing towards piety.
    Keywords: Enjoining what is good, forbidding what is bad, sin, community