فهرست مطالب

نشریه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم رحیمی، نجمه واحد دهکردی، محمدامین حیدرزادی* صفحات 1-9
    اشرشیاکلای و سالمونلا از باکتری های گرم منفی بوده و شاخص آلودگی به مدفوع در مواد غذایی می باشند و وجود هر یک از ان ها در مواد غذایی پروسس شده نشان دهنده عدم رعایت بهداشت بوده و استافیلوکوکوس اوریوس از باکتری های گرم مثبت است که بیشترین میزان مسمومیت را به خود اختصاص داده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی آلودگی به استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیاکلای و سالمونلا در شیرینی های خامه ای عرضه شده در شهرستان اصفهان و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های به دست آمده می باشد. در این مطالعه تعداد 120 شیرینی خامه ای از مراکز عرضه این محصول در نقاط مختلف شهرستان اصفهان به صورت تصادفی نمونه گیری شده و به آزمایشگاه تخصصی بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد در کنار فلاسک یخ، جهت عدم آلودگی ثانویه انتقال داده شد. جهت جستجوی میکروارگانیسم ها از روش استاندارد استفاده شد. داده های جمع آوری شده در نرم افزار آماری-SPSS نسخه 26 و از آزمون کای اسکویر برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان آلودگی به اشرشیاکلای و سالمونلا در تمام نمونه ها منفی بود، اما استافیلوکوکوس اوریوس در 4 مورد از شیرینی های خامه ای تایید شد. نمونه ها نسبت به تتراسایکلین، استرپتومایسین و آمی کاسین بیشترین حساسیت را داشته و به پنی سیلین و آمپی سیلین بیشترین مقاومت را داشتند. در این بررسی مشخص گردید که درصد بالایی از شیرینی های خامه ای عرضه شده در شهرستان اصفهان از بابت آلودگی و کیفیت بهداشتی با استانداردهای موجود در جامعه تا حدودی منطبق اند اما همچنان باید جهت ارتقای سلامت جامعه، در رساندن کیفیت بهداشتی آنها به سطح استاندارد تلاش نمود.
    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، عفونت و مسمومیت غذایی، شیرینی خامه ای، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • رضا روحانی، بتول حیدری، سعیده سعیدی* صفحات 10-17
    چریش (Azadirachta indica) به عنوان یک گیاه دارویی به دلیل خواص ضد باکتریایی، ضد مالاریا، ضد ویروسی و ضد قارچی شناخته شده است. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد میکروبی گیاه دارویی چریش تهیه شده با حلال های مختلف بر روی اشرشیا کلی مقاوم به آنتی بیوتیک است.
    مواد و روش کار
    برگ گیاه دارویی چریش از منطقه سیستان و بلوچستان جمع آوری گردیده، در سایه خشک و با استفاده از حلال های مختلف عصاره گیری انجام شد و حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی با روش میکرودایلوشن تعیین گردید.
    نتایج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کمترین غلظت مهار کنندگی عصاره اتانولی چریش در برابر اشرشیا کلی 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر بوده که 2 سویه در این غلظت مهار شده اند در حالی که بیشترین غلظت مهار کنندگی 10 میلی گرم بر میلی لیتر بوده که 4 سویه در این غلظت مهار شده است.کمترین غلظت مهار کنندگی عصاره استونی چریش برابر با 62/0 میلی گرم بر میلی لیتر بوده که یک سویه در این غلظت مهار شده است و بیشترین غلظت مهار کنندگی برابر با 5 میلی گرم بر میلی لیتر بوده که 5 سویه در این غلظت مهار شده است در حالی که کمترین نتایج نشان داد که عصاره استونی چریش دارای خاصیت مهار کنندگی خوبی در رقت های پایین بر روی اشرشیا کلی بوده است.
    کلیدواژگان: چریش، اشرشیا کلی، حلال های مختلف، حداقل غلظت مهار کنندگی
  • فرزانه باقری، مهدی بابازاده* صفحات 18-26
    امروزه توجه محققین به سمت استفاده از نگهدارنده های طبیعی به جای ترکیبات شیمیایی ، جلب شده است.در این مطالعه، تاثیرات عصاره گیاه بومادران بر زمان نگهداری و کیفیت ماهی قزل آلا طی دوره نگهداری بررسی شد.تیمارهای مورد مطالعه از تیمار شاهد (فاقد هرگونه پوشش یا عمل اوری با آب نمک) ،تیمار نمک سود ملایم بدون پوشش عصاره، تیمار پوشش عصاره بدون عمل آوری با نمک ،تیمار نمک سود و دارای پوشش عصاره بوده است. تغییرات pH در هر تیمار، طی دوره 12 روزه نگهداری نشان داد که تا رو ششم نگهداری، تفاوت معناداری در تیمارهای آزمایشی دیده نشد لیکن با افزایش زمان در روزهای نهم و دوازدهم مقدار عددی افزایش یافت همچنین مقدار پراکسید(PV) در ماهی حاوی عصاره بومادران با گذشت زمان سیر نزولی پیدا کرد. میزان شاخص تیوباربیتیوریک اسید (TBA) در طی زمان نگهداری به طور معنی داری در نمونه ی شاهد نسبت به نمونه تیمار نمک و عصاره افزایش یافت بطوریکه این مقدار در نمونه شاهد در پایان دوره نگهداری به بیشترین حد خود رسیده که تفاوت معناداری (p<0.05) را نسبت به نمونه ماهی حاوی عصاره و نمک نشان داد . همچنین مقدار TVN در نمونه مورد مطالعه با گذشت زمان بطور معناداری در تیمار شاهد (P<0.05) افزایش یافت از روز 6 به بعد اختلاف معناداری بین نمونه شاهد و نمونه حاوی ترکیب عصاره بومادران و نمک مشاهده شد (P<0.05) عصاره گیاه بومادران در غلظت 1% بر روی نمونه های ماهی در حفظ کیفیت مطلوب آنها و افزایش مدت زمان نگهداری تاثیر به سزایی داشت.
    کلیدواژگان: ماهی، بومادران، ماندگاری
  • محمدرضا اکبری، عطااله اژدری*، غلامرضا شریف زاده صفحات 27-36
    شیرماده غذایی با ارزشی است که حاوی موادمغذی لازم برای رشد و حفظ حیات می باشد،با این حال،این فرآورده بسیارفسادپذیر بوده و ازعمر فروشگاهی پایینی برخوردار است و بمنظور افزایش ماندگاری و نیز پوشاندن علایم فساد و سودبیشتر ممکن است انواع تقلبات در آن صورت پذیرد.در این پژوهش توصیفی-تحلیلی،طی چندنوبت نمونه گیری درمجموع تعداد80نمونه شیر، شامل64 نمونه شیرخام و 16نمونه شیرپاستوریزه بطورکاملا تصادفی از فروشگاه های عرضه موادغذایی شهربیرجند جمع آوری گردید.نمونه ها درآزمایشگاه موادغذایی اداره کل استانداردو تحقیقات صنعتی خراسان جنوبی ازنظر انواع تقلبات شامل افزودن آب اکسیژنه، فرمالین، هیپوکلریت سدیم، جوش شیرین،نمک،نشاسته و آب به شیر و نیزگرفتن چربی از آن مورد بررسی قرار گرفت.نتایج این تحقیق نشان دادکه به هیچ یک از نمونه های شیرخام و پاستوریزه آب افزوده نشده بود.در نمونه های شیرخام میانگین درصد چربی بطور معنی داری بالاتر ازحداقل استانداردو میانگین نمک کمتر ازحد مجاز استاندارد ملی ایران بود(P<0.001)ضمن آنکه در نمونه های شیر پاستوریزه نمک یافت نشد.میانگین اسیدیته شیر بعد ازجوش نسبت به اسیدیته قبل از جوش،درنمونه های شیرخام و پاستوریزه، بطورمعنی داری کاهش نشان داد(P<0.05)ولی این کاهش کمتر از یک درجه دورنیک بود.میانگین شاخصهای چربی و نمک درنمونه های شیرخام بطور معنی داری بالاتر از نمونه های شیرپاستوریزه بود (P<0.001) ولی از نظر اسیدیته قبل و بعد ازجوش تفاوت معنی داری در شیرهای خام و پاستوریزه مشاهده نگردید(P>0.05). در مطالعه حاضر از لحاظ افزودن آب اکسیژنه،فرمالین،هیپوکلریت سدیم و نشاسته به شیر هیچ گونه تقلبی یافت نشد.نتایج این تحقیق نشان دادخوشبختانه درتمامی نمونه ها هیچ یک از تقلبات فوق الذکرصورت نگرفته و از این لحاظ تمام نمونه های شیرخام و پاستوریزه موردبررسی درشرایط مطلوبی بودند.
    کلیدواژگان: تقلبات، شیر پاستوریزه، شیرخام، بیرجند
  • محمد اسماعیلی، یاسمن فهیم دژبان* صفحات 37-56
    در مطالعه حاضر، تاثیر پوشش فعال خوراکی کربوکسی متیل سلولز حاوی عصاره مریم گلی(Salvia officinalis) بر کیفیت و ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی طی دوره ی نگهداری در یخچال) 1ºΣ±4(بررسی شد. فیله های ماهی کپور معمولی در پنج گروه شاهد، پوشش کربوکسی متیل سلولز بدون عصاره و حاوی 5/0 و 1 درصد عصاره مریم گلی تیماربندی شده و بعد از مدت 12 روز ، شاخص های شیمیایی (pH,TVN,PV,TBA) و میکروبی(بار باکتریایی کل و سرمادوست) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق عملکرد بهتر پوشش کربوکسی متیل سلولز حاوی 1 درصد عصاره مریم گلی را نسبت به سایر تیمارها تایید می کند؛ بطوریکه شاخص های شیمیایی و مقادیر باکتری های کل و سرمادوست به عنوان شاخص های میکروبی کنترل کیفیت، دارای نتایج بهتری نسبت به سایر تیمارها تا پایان دوره نگهداری بودند و توانستند از طریق کاهش مقادیر بار باکتریایی کلی و مقادیر باکتری های سرمادوست در نمونه ها، کیفیت قابل قبولی را ارایه نمایند. با توجه به نتایج ارزیابی شاخص های شیمیایی موثر بر فساد، کاربرد پوشش کربوکسی متیل سلولز حاوی 1 درصد عصاره مریم گلی، می تواند از طریق کنترل و کاهش اکسیداسیون لیپیدها، نسبت به سایر تیمارها به طور موثرتری سبب حفظ کیفیت فیله های ماهی کپور معمولی طی دوره نگهداری شود(05/0 (P<. بنابراین عصاره مریم گلی با دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی به عنوان یک نگهدارنده زیستی طبیعی در ترکیب با پوشش خوراکی کربوکسی متیل سلولز، می تواند به عنوان یک روش در حفظ کیفیت و افزایش عمر ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی طی نگهداری در یخچال به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، کربوکسی متیل سلولز، عصاره مریم گلی، فساد، کپور معمولی
  • مژگان بلالی، علیرضا رحمن*، مریم فهیم دانش صفحات 57-75
    هدف از این تحقیق، ارزیابی تاثیر روغن های خوراکی مختلف (روغن های سویا، آفتابگردان و کانولا در سطح 30 درصد وزنی) بر کیفیت و فساد اکسیداتیو سس مایونز کم چرب در مدت 6 ماه تحت دمای 10 درجه سلسیوس بود. نتایج نشان داد که میزان pH و اسیدیته همه نمونه ها، به ترتیب در محدوده 16/3-04/3 و 019/1-932/0 درصد قرار داشت. طی دوره نگهداری، میزان pH و ویسکوزیته نمونه های مایونز به تدریج کاهش یافت، در حالی که میزان اسیدیته افزایش پیدا کرد. نمونه های حاوی 15 درصد آفتابگردان و مخلوط برابر روغن ها، بیشترین میزان ویسکوزیته را داشتند. همه نمونه ها طی زمان نگهداری، از پایداری امولسیون مناسبی برخوردار بودند. ترکیب روغن های مختلف، اثر معنی داری بر شاخص های اکسیداسیون سس مایونز کم چرب داشت، به طوری که کمترین میزان شاخص های اکسیداسیون مربوط به نمونه های حاوی 15 درصد و 20 درصد روغن کانولا بود. با گذشت زمان، میزان اندیس های پراکسید، آنیزیدین و توتوکس همه نمونه های مورد بررسی، به طور معنی داری کاهش یافت. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که نوع روغن، اثر معنی داری بر طعم، بافت، احساس دهانی، بو و پذیرش کلی سس مایونز کم چرب نداشت. کمترین امتیاز رنگ مربوط به نمونه حاوی 20 درصد روغن کانولا و تمام کانولا بود. با این حال، از لحاظ مشخصات حسی، همه نمونه های مایونز قابل پذیرش بودند. در نهایت، نتایج به دست آمده نشان داد که از مخلوط روغن های سویا، آفتابگردان و کانولا می توان برای تولید سس مایونز کم چرب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سس مایونز کم چرب، مخلوط روغن، پایداری اکسیداتیو، ارزیابی حسی، ویسکوزیته
  • پژمان ریاضی کرمانی، داریوش خادمی شورمستی*، عبدالله علیزاده کارسالاری صفحات 76-90
    به منظور بهینه سازی محلول فیلم کیتوزان با سطح، وزن مولکولی و حلال اسیدی و سپس بکارگیری آن در پوشش کامپوزیت در نسبت اختلاط مناسب، ابتدا در قالب یک طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریال 23 با سه عامل سطح (2 و 4 درصد)، وزن مولکولی (بالا و پایین) و حلال (اسید استیک و اسید سیتریک) خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم کیتوزان بررسی شد. سپس محلول فیلم منتخب در ترکیب پوشش مرکب کیتوزان - پلی وینیل الکل با هدف دستیابی به نسبت اختلاط بهینه و تاثیر بر فراسنجه های کیفیت داخلی تخم مرغ در یک طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار تخم مرغ فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش خالص کیتوزان و پلی وینیل الکل و نیز پوشش های مرکب کیتوزان: پلی وینیل الکل در نسبت های (25، 50 و 75 درصد هریک از اجزا) اجرا شد. نتایج نشان داد بیشترین استحکام کششی و مدول یانگ (به ترتیب 16/0 و 45/2 مگاپاسکال) و ناتراوایی (10-8. g/msPa 17/2) در فیلم کیتوزان 4 درصد با وزن مولکولی بالا و اسید استیک و بیشترین کشیدگی در نقطه شکست (33/54 درصد) در فیلم کیتوزان محلول در اسید سیتریک دیده شد (05/0 P<). همچنین تخم مرغ های با پوشش مرکب کیتوزان - پلی وینیل الکل در نسبت 25 درصد کیتوزان و 75 درصد پلی وینیل الکل دارای کمترین افت وزنی (57/0 درصد) و بالاترین مقادیر واحد هاو (00/61) و اندیس زرده (37/0) بودند (05/0 P<). بنابراین می توان از پوشش کامپوزیت کیتوزان - پلی وینیل الکل در نسبت اختلاط بهینه (25 درصد کیتوزان: 75 درصد پلی وینیل الکل) به عنوان ماده بسته بندی جهت افزایش ماندگاری تخم-مرغ حداقل به مدت 2 هفته در دمای محیط استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پوشش کامپوزیت، وزن مولکولی، حلال اسیدی، کیتوزان، پلی وینیل الکل
|
  • Ebrahim Rahimi, Najmeh Vahed Dehkordi, Mohammad Amin Heidarzadi * Pages 1-9
    Escherichia coli and Salmonella are gram-negative bacteria and are indicators of faecal contamination in food, and the presence of each of them in processed foods indicates lack of hygiene, and Staphylococcus aureus is a gram-negative bacteria. It is positive that it has the highest level of poisoning. The aim of the present study is to investigate the contamination with Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella in cream sweets sold in Isfahan city and the antibiotic resistance of the obtained isolates. In this study, 120 cream sweets from the supply centers of this product in different parts of Isfahan city were randomly sampled and transferred to the specialized food hygiene laboratory of Shahrekord Azad University, next to the ice flask, in order to avoid secondary contamination. The standard method was used to search for microorganisms. The collected data was used in SPSS version 26 statistical software and chi-square test was used for data analysis. The results showed that Escherichia coli and Salmonella contamination was negative in all samples, but Staphylococcus aureus was confirmed in 4 cases of cream sweets. The samples were the most sensitive to tetracycline, streptomycin and amikacin and the most resistant to penicillin and ampicillin. In this survey, it was determined that a high percentage of the cream sweets offered in Isfahan city are in compliance with the existing standards in the society in terms of contamination and health quality to some extent, but in order to improve the health of the society,
    Keywords: bacterial, damage, food poisoning, creamy sweets, Antibiotic resistance
  • Reza Rohani, Batool Heydari, Saeide Saeidi * Pages 10-17
    Neem (Azadirachta indica) is known as a medicinal plant due to its antibacterial, antimalarial, antiviral and antifungal properties. The aim of this study is to investigate the antimicrobial activity of neem medicinal plant prepared with different solvents on antibiotic resistant Escherichia coli.
    Materials and methods
    Neem medicinal plant leaves were collected from Sistan and Baluchistan region, extracted in dry shade and using different solvents, and minimum inhibitory concentration and minimum lethal concentration were determined by microdilution method.
    Results
    The results of this study showed that the lowest inhibitory concentration of ethanol extract of neem against Escherichia coli was 2.5 mg/ml, and 2 strains were inhibited at this concentration, while the highest inhibitory concentration was 10 mg/ml and 4 strains were inhibited in this concentration.The lowest inhibitory concentration of neem acetone extract is 0.62 mg/ml, and one strain is inhibited at this concentration, and the highest inhibitory concentration is 5 mg/ml, and 5 strains are inhibited at this concentration. While the lowest and highest inhibitory concentrations against Escherichia coli were 1.25 and 10 mg/ml, and 1 and 3 strains were inhibited at this concentration.The lowest inhibitory concentration of neem acetone extract is 0.62 mg/ml, and one strain is inhibited at this concentration, and the highest inhibitory concentration is 5 mg/ml, and 5 strains are inhibited at this concentration
    Discussion
    The results showed that neem extract had a good inhibitory effect on Escherichia coli at low dilutions.
    Keywords: neem, Escherichia coli, different solvents, Minimum inhibitory concentration
  • Farzaneh Bagheri, Mehdi Babazadeh * Pages 18-26
    Today,the attention of researchers has been drawn to the use of natural preservatives instead of chemical compounds.In this empirical study, the effects of Boomadaran extract on the storage time and quality of frozen trout were examined. The studied treatments were the control treatment,mild soda salt treatment without extract couting, extract couting treatment without salt,soda salt treatment without extract couting . changes in pH in every treatment,during a period of 12 days of maintenance showed that,untile the sixth days of maintenance,no significant difference was observed in the experimental treatments.Yet,by the increase of time in the ninth and twelvth days the numerical quantity also increased. Moreover, the amount of proxide (pv)in the fish containing Boomadaran extract decreased after time.The level of Tiobarbiotic-acid index(TBA)increased during time of maintenance significantly in the sample compared with that of salt treatment and the extract so that this amount has increased to its highest level in the sample at the end of the maintenance period which showed a significant difference (p<0.05) compared with the fish sample including extract and salt. Also the amount of TVN in the sample under study has significantly risen during time in the sample treatment (p<0.05) . a significant difference was abserved from the sixth day, between the sample and the sample that mixed with Boomadaran extract(p<0.05). 1% Boomadaran extract had a significant effect on fish samples to keep their suitable quality and increase of storage.e.
    Keywords: fish, Boomadaran, Storage
  • Mohammad Reza Akbari, Ataollah Azhdari *, Gholam Reza Sharifzadeh Pages 27-36
    Milk is a valuable food,that contains essential nutrients for the body,but this product is very perishable and has a short shelf life,so various adulterations may be done in it in order to more profit and increase the shelf life and also to covering the signs of spoilage.In this cross-sectional study,totally80samples(64samples of raw milk and16samples of pasteurized milk)were collected randomly from Birjand markets. All samples were tested in the food laboratory of South Khorasan provincial of standard and industrial research service for adulterations such as adding hydrogen peroxide,formalin, sodium hypochlorite,sodium bicarbonate,salt, starch and water to milk and removing the milk fat.Results of this study showed that water was not added to any of raw and pasteurized milk samples.The mean of fat and salt in raw milk samples was significantly higher and lower than the standard limits,respectively(P<0.001).Salt was not found in pasteurized samples. The mean of milk acidity after boiling,compared with before boiling, both in raw and pasteurized milk decreased significantly(P<0.05), but this decline was less than 1˚dornic.The mean of fat and salt in raw milk samples was significantly higher than pasteurized milk samples(P<0.001)but in terms of acidity before and after boiling,significant difference was not observed in raw and pasteurized milk samples(P>0.05).In terms of hydrogen peroxide,formalin,sodium hypochlorite and starch,any adulterations were not found in this study. Fortunately,the results of this research showed that in all samples of raw and pasteurized milk which collected from Birjand none of above mentioned adulterations was done and in this respect all samples were in appropriate conditions
    Keywords: Adulterations, Pasteurized Milk, raw milk, Birjand
  • Moammad Esmaeili, Yasaman Fahim Dezhban * Pages 37-56
    In the present study, the effect of carboxymethyl cellulose oral active coating containing salvia officinalis extract on the quality and shelf life of common carp fillet during the storage period in the refrigerator (4±1℃) was investigated. Common carp fillets in five control groups were treated with carboxymethyl cellulose coating without extract and containing 0.5% and 1% sage extract and kept in refrigerator for 12 days, chemical (pH, TVN, PV, TBA) and microbial (Total and Psychrophilic bacterial load) indicators were investigated. The results of this research confirm the better performance of carboxymethyl cellulose coating containing 1% sage extract compared to other treatments; So that the chemical indices and amounts of total and Psychrophilic bacteria as microbial indices of quality control of had better results than other treatments until the end of the storage period and showed was able to provide acceptable quality by reducing the Total bacterial amount and the amount of Psychrophilic bacteria in the samples. According to the results of the evaluation chemical indicators affecting spoilage, the application of carboxymethyl cellulose coating containing 1% of sage extract can more effectively cause damage by controlling and reducing the oxidation of lipids than other treatments. Maintain the quality of common carp fillets during the storage period. Therefore, Salvia officinalis extract, having antioxidant and antimicrobial properties, as a natural biological preservative in combination with coating of carboxymethyl cellulose, can be used as a method to maintain the quality and increase the shelf life of common carp fillets during storage in the refrigerator.
    Keywords: Edible coating, Carboxymethyl cellulose, Salvia Officinalis Extract, Spoilage, Cyprinus carpio
  • Mozhgan Balali, Alireza Rahman *, Maryam Fahimdanesh Pages 57-75
    The purpose of this study was to evaluate the effect of various edible oils (soybean, sunflower and canola) at %30 weight using a separate and combination of oils in seven samples on the quality and oxidative degradtaion of low-fat mayonnaise during a pediod of 6 months at a temperature of 10 degree Celicus under controlled conditions. the results showed that the pH and acidity of all samples were in the range of 3.04-3.16% and 0.932-1.019%, respectively. During the maintenance period, the pH and viscosity of the mayonnaise samples decreased gradually, while acidity increased. The samples containing %15 sunflower (A5) and the equal mixture of oils (A3) of %10 each, had the highest viscosity. All samples had a perfect emulsion stability during maintenance. Combination of different oils influnced the oxidation indices of low-fat mayonnaise significantly so that the lowest oxidation index was related to the sample containing %15 canola oil (A6). Throughoput the time, the amount of peroxide, anisidine and totox of all studied samples decreased sifnificantly. the results of sensory evaluation showed that oil type did not have a significant effect on taste, texture, sense of mouth, smell and general acceptance of low-fat mayonnaise. The lowest taste rate was for the sample containing %30 canola oil or all canola(A2), followed by a %15 canola oil sample (A6). However, all the mayonnaise samples were acceptable in terms of sensory characteristics. finaaly, according to the obtained results, the sample of %15 canola oil (A6) was considered as an optimal sample.
    Keywords: Low-fat Mayonnaise, Oil mixture, oxidative stability, Sensory evaluation, Viscosity
  • Pezhman Riazi Kermani, Dariush Khademi Shurmasti *, Abdollah Alizadeh Karsalari Pages 76-90
    To optimize the chitosan film with level, molecular weight and solvent and then use it in the composite coating in the appropriate mixing ratio, in a completely random design using the 23 factorial methods with 3 factors, level (2 and 4 %), molecular weight (high and low) and solvent (acetic acid and citric acid), was carried out to investigate the physical and mechanical properties of chitosan film. Then the selected film was incorporated in the chitosan-polyvinyl alcohol composite coating, aiming of achieving the optimal mixing ratio and affecting the internal quality parameters of eggs, in a completely randomized design with 6 treatments including uncoated eggs (control), coated with a pure coating of chitosan and polyvinyl alcohol separately as well as composite coatings of chitosan: polyvinyl alcohol (25, 50 and 75% of each component). The results showed the highest tensile strength and Young's modulus (0.16 and 2.45 MPa, respectively) and water vapour impermeability (2.17.10-8 g/msPa) in 4% chitosan film with high molecular weight dissolved in acetic acid and the highest elongation at break (54.33%) was observed in chitosan film in citric acid (P<0.05). Also, eggs coated with chitosan-polyvinyl alcohol at 25:75 have the lowest weight loss (0.57%) and the highest values of Haugh unit (61.00) and yolk index (0.37) (P<0.05). Therefore, it is possible to use chitosan-polyvinyl alcohol composite coating in the optimal mixing ratio (25% chitosan: 75% polyvinyl alcohol) as a packaging material to extend the shelf life of eggs for at least 2 weeks at ambient temperature.
    Keywords: Composite coating, Molecular weight, acidic solvent, Chitosan, polyvinyl alcohol (PVA)