فهرست مطالب

پاتوبیولوژی مقایسه ای - سال نوزدهم شماره 76 (تابستان 1401)

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال نوزدهم شماره 76 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نازیلا اسلامی، یونس انزابی *، میرعلیرضا نورآذر صفحات 3809-3820

    سالمونلوزیس یکی از مهم ترین بیماری های مشترک انسان و دام بوده که دارای گستردگی جهانی است. در سال های اخیر با شیوع مقاومت های آنتی بیوتیکی، تمایل به استفاده از گیاهان دارویی برای کنترل میکروارگانیسم ها افزایش یافته است. هدف از تحقیق تجربی حاضر، بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس گیاهان آویشن باغی و شوید بر سویه استاندارد باکتری سالمونلا تایفی موریوم (ATCC=14028) بود. اسانس گیاهان مذکور به روش تقطیر با بخار آب توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید و ماده موثره آنها با روش کروماتوگرافی گازی/ طیف سنجی جرمی (GC-MS) مشخص شد. در ادامه با استفاده از روش میکرودایلوشن براث، حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی و همچنین براساس روش انتشار چاهک در آگار، حساسیت یا مقاومت دارویی باکتری مذکور نسبت به اسانس های بدست آمده به تنهایی و بصورت مخلوط با هم و نیز نسبت به 3 آنتی بیوتیک رایج در دامپزشکی شامل اریترومایسین، اکسی تتراسایکلین و داکسی سایکلین، تعیین شد. تجزیه و تحلیل GC-MS اسانس آویشن باغی و شوید به ترتیب وجود 12 و 11 ترکیب شیمیایی را نشان داد. بر طبق یافته ها، حداقل غلظت مهارکنندگی برای اسانس آویشن باغی25/0، مخلوط اسانس های گیاهان آویشن باغی و شوید 50/0، داکسی سایکلین 0078/0 و اکسی تتراسایکلین، 00195/0>0 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه شد. حداقل غلظت کشندگی ترکیبات مذکور نیز به ترتیب 25/0، 50/0، 0156/0 و 00195/0>0 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. بیشترین حساسیت هم نسبت به آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین با قطر منطقه ممانعت از رشد27میلی متر و بیشترین مقاومت هم نسبت به به اسانس آویشن باغی با قطر منطقه ممانعت از رشد10 میلی متر، ثبت شد. همچنین اسانس شوید و آنتی بیوتیک اریترومایسین، در هیچ یک از آزمایشات انجام گرفته، اثر ضدباکتریایی برعلیه باکتری مورد آزمایش نشان ندادند. به نظر می رسد که اسانس آویشن باغی برخلاف اسانس شوید، تاثیر ضدباکتریایی قابل توجه و کاربردی بر باکتری سالمونلا تایفی موریوم دارا می باشد.

    کلیدواژگان: سالمونلاتایفی موریوم، شوید، آویشن، فعالیت ضدباکتریائی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • هومن عکاشه، علیرضا جهاندیده *، امیر اقبال خواجه رحیمی، شاپور کاکولکی، سعید حصارکی صفحات 3821-3830

    هدف از مطالعه حاضر استفاده از یک جلبک دریایی به نام (Scenedesmus acuminates)  برای کاهش عفونت و ایجاد بهبود زخم  می باشد  60 موش صحرایی در چهار گروه درمانی و سه روز نمونه برداری سوم، هفتم و چهاردهم پس از ایجاد زخم تقسیم شدند. بر روی گروه اول یعنی شاهد هیچ درمانی صورت نگرفت. گروه دوم با اکسید روی 25% به عنوان داروی انتخابی مورد درمان قرار گرفت. گروه های سوم و چهارم پماد 3% و 7% جلبک دریایی Scenedesmus acuminates   تحت درمان قرار گرفتند. پس از ایجاد زخم، زخم های پشت موش ها را با 50 میکرولیتر از 108×2 CFU/mL استافیلوکوک حاوی سوسپانسیون آلوده گردید. ارزیابی هیستوپاتولوژی برای سنجش التیام و ایمونوهیستوشیمی (CD68) جهت مقایسه تعداد ماکروفاژها روی نمونه های بافتی انجام شد. در روز سوم پس از ایجاد زخم، ماکروفاژها (CD68) در گروه جلبک 7% بیشتر از بقیه گروه ها حضور داشتند. در روز هفتم، فیبروپلازی و سنتز کلاژن در گروه جلبک 7% بهتر از دو گروه دیگر بود. در روز چهاردهم، تجمع رگ های خونی جدید در جلبک 7% بیشتر از بقیه بود. بهترین نتیجه در مورد میزان بیان مولکول CD68 (ماکروفاژ) در روزهای هفتم و چهاردهم در گروه جلبک 7% دیده شد. با توجه به اینکه تعداد حضور ماکروفاژها سنجش خوبی برای ترمیم بهتر است، بیشتر بودن ماکروفاژها در گروه های جلبکی در روز های سوم، هفتم و چهاردهم از بقیه بهتر بودند. استفاده از پماد جلبک می تواند بار باکتریایی زخم را کاهش دهد و بهتر از تجویز اکسید روی است.

    کلیدواژگان: جلبک، سندسموس آکومیناتوس، ترمیم زخم، استافیلوکوکوس اورئوس، CD68
  • آیدین عزیزپور صفحات 3831-3840

    استافیلوکوکوس اوریوس یکی از علل مهم بیماریهای منتقله از راه غذا در جهان می باشد که تخم مرغ ها در صورت تماس با سطوح کثیف، بستر آلوده، لباس و دست کارگران پرورش دهنده طیور می توانند به استافیلوکوکوس اوریوس آلوده شوند. هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی و مقاومت آنتی بیوتیکی استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از تخم مرغ های اردبیل واقع در شمال غرب ایران می باشد. یکصد و پنجاه تخم مرغ به طور تصادفی از مرغداری ها (50 عدد) و مراکز خرده فروشی (50 عدد محلی و 50 فله ای) در نقاط مختلف منطقه اردبیل جمع آوری شد. از نظر آلودگی به استافیلوکوکوس اوریوس، تخم مرغ ها با استفاده از کشت باکتریایی و آزمایشات بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. از 150 نمونه مورد بررسی، 14 نمونه (33/9 درصد) آلوده به استافیلوکوکوس اوریوس بودند. از بین نمونه های مثبت، بیشترین شیوع آلودگی با استافیلوکوکوس اوریوس در تخم مرغ های محلی، صنعتی و فله ای به ترتیب 50 درصد، 58/28 درصد و 42/21 درصد مشاهده شد. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی در مقابل پنی سیلین (57/78 درصد)،  تتراسایکلین (42/71 درصد) و آمپی سیلین (28/64 درصد) بود و درحالیکه کمترین مقاومت در برابر کلرآمفنیکل (42/21 درصد)، جنتامایسین (28/14 درصد) و سیپروفلوکساسین (14/7 درصد) وجود داشت. تمامی جدایه ها نسبت به ونکومایسین حساس (100 درصد) بودند. نتایج این بررسی نشان دهنده وجود آلودگی استافیلوکوکوس اوریوس در تخم مرغ ها و شیوع نسبتا بالای سویه های مقاوم در برابر برخی آنتی بیوتیکها بود که یک خطر بالقوه برای سلامت انسان محسوب می شود.

    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، استافیلوکوکوس اورئوس، تخم مرغ ها، ونکومایسین
  • پیمان محمدزاده *، سجاد محمدی صفحات 3841-3864

    گلیوبلاستوما مولتی فرمه شایع ترین تومور بدخیم سیستم عصبی مرکزی است و گلیوبلاستوما همراه با اجزای عصبی اولیه یک نوع بسیار نادر و تهاجمی است که در 0.5٪ از گلیوبلاستوماها شناسایی شده است و از لحاظ بافت شناسی یک الگوی منحصر به فرد از آن به حساب می اید. متاستاز خارج جمجمه ای این تومور یک وضعیت نادر و چالش برانگیز است. در این مطالعه، ویژگی های مورفولوژیکی و ایمونوهیستوشیمی یک مورد گلیوبلاستوما با مولفه عصبی اولیه تشخیص داده شده در یک حلقه روباه مار نر 7 ساله را  همراه با بررسی ادبیات جامع در ارتباط با وقوع تومورهای بدخیم در خزندگان را بررسی می کنیم. علایم بصورت وجود یک توده برجسته برروی سرودرگیری سیستم عصبی مرکزی بود اقدامات تشخیصی شامل بررسیهای هماتولوژیکی و سرولوژی و RT-PCR و Nested-PCR و MRI و CT-SCAN انجام  شد و پس از مرگ کالبدگشایی و مطالعه پاتولوژی و ایمونوهیستوشیمی انجام گردید. بر اساس داده های بالینی ابتلا به گلیوبلاستوما مولتی فورمه همراه با اجزای عصبی اولیه تایید شد.در مورد حاضر وقوع و شدت متاستاز خارج جمجمه ای محوری گسترده از GBM-PNC برجسته بود. از آنجایی که هیچ پروتکل درمانی مناسب هنوز توسعه پیدا نکرده است و اخیرا نشان داده شده است که GBM-PNC دارای رفتار بالینی PNC بیشتر با افزایش خطر گسترش به CSF همراه است، بنابراین درک ویژگیهای بالینی،تشخیصی و هیستوپاتولوژی این تومور و تعیین شباهتها و اختلافات رفتاری این تومور در گونه های مختلف می تواند گامی بلند به  سمت شناخت ماهیت و نحوه مقابله با آن باشد.

    کلیدواژگان: گلیوبلاستوما مولتی فورمه همراه با اجزای عصبی اولیه، مغز خزندگان، روباه مار، ایمونوهیستوشیمی، پاتولوژی
  • آیدین عزیزپور صفحات 3865-3872

    ویروس های آنفلوانزا نوعی بیماری حاد تنفسی، بسیار واگیر دار و مشترک بین انسان و حیوان هستند که متعلق به خانواده ارتومیکسوویریده می باشند. تحت تیپ H9 در گروه ویروس های با قدرت بیماریزایی کم (LPAI) و تحت تیپ های H5 و H7 در گروه ویروس های با قدرت بیماریزایی زیاد  (HPAI)قرار دارند که باعث بیماری ملایم تا بسیار شدید در پرندگان می شوند. با توجه به اینکه دریاچه نیور واقع در جنوب شرقی اردبیل زیستگاه پرندگان مهاجر آبزی می باشد و احتمال تماس پرندگان مهاجر آبزی با طیور بومی مناطق روستایی وجود دارد. مطالعه حاضر جهت بررسی سرولوژیکی تحت تیپ هایH5 ،H7  و H9 ویروس آنفلوانزا در غازها و اردک های بومی مناطق روستایی مجاور دریاچه نیور استان اردبیل انجام شد. از غاز و اردک بومی روستایی بطور تصادفی تعداد 115 نمونه خون اخذ گردید. بر روی نمونه های سرمی آزمایش HI برای شناسایی تحت تیپ هایH5 ،H7  و H9 ویروس انجام گرفت و عیارهای سرمی 4 به بالا(log2) مثبت در نظر گرفته شدند. نتایج این بررسی نشان داد که 95/17 درصد سرمهای متعلق به غاز بومی و 32/26 درصد سرمهای اردک بومی از نظر تحت تیپ H9N2 ویروس آنفلوانزا مثبت بودند. 26/5 درصد سرمهای اخذ شده از اردک بومی برای ویروس آنفلوانزای H5N1 مثبت بودند. تمامی نمونه های سرمی مورد آزمایش از نظر تحت تیپH5N1 ، H7N1 و H7N7 ویروس آنفلوانزا منفی بودند. با توجه به شیوع سرمی نسبتا بالای ویروس آنفلوانزای  H9N2و آلودگی پایین سرمی به تحت تیپ  H5N1در اردک ها و غازهای بومی روستایی، هرگونه تماس مستقیم و غیرمستقیم این پرندگان با سایر طیور و انسان می توانند گسترش دهنده ویروس باشند. اجرای برنامه های دقیق کنترلی نظیر پایش مستمر ویروس های در حال گردش آنفلوانزا و واکسیناسیون در اردک ها و غاز های بومی مناطق آلوده ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: ویروس آنفلوانزا، غاز، اردک‏، دریاچه نئور، اردبیل
  • علیرضا ساگارت، علیرضا جهاندیده *، احمد اصغری، ابوالفضل اکبرزاده، پژمان مرتضوی صفحات 3873-3882

    نوع ترمیم زخم پس از کشیدن دندان یک فرآیند پیچیده است که به اصلاح زخم ها کمک می کند. داروهای پوشاننده زخم برای التیام بهتر مفید هستند. بهتر است که این عوامل کمترین تحریک التهاب زا و بیشترین خاصیت ضد میکروبی را داشته باشند. بررسی تاثیر نانوکامپوزیت های زیولیت پلی کاپرولاکتون-هیدروکسی آپاتیت بر فرآیندهای بهبودی مخاط پوشاننده آلویول پس از استخراج است. پانزده گربه سالم با درگیری دندان پرمولر پایین تعیین شدند و عمل کشیدن دندان انجام شد. نمونه برداری بیوپسی از مخاط محل کشیدن دندان در روز دهم پس از جراحی انجام شد. دندان پره مولار همه 15 گربه کشیده شد و سه گروه به عنوان کنترل، PRP و نانو پلیکاپرولاکتون-هیدروکسی آپاتیت زیولیت گروه بندی شدند. تجزیه و تحلیل هیستوپاتولوژیک نشان داد که برخلاف گروه کنترل و PRP، گروه نانو با حضور کمتر سلول های التهابی، بافت پوششی نامنظم کامل، بافت جوانه گوشتی بیشتر و فیبروز بیشتر روند بسیار بهتری را نسبت به گروه کنترل و گروه PRP داشت. نانوکامپوزیت پلی کاپرولاکتون-هیدروکسی آپاتیت زیولیت روند بهبودی زخم پس از کشیدن دندان را تسریع می کند.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، پلی کاپرولاکتون-هیدروکسی آپاتیت-زئولیت، حفره کشیده شده دندان، ترمیم زخم
|
  • N Eslami, Y Anzabi *, M.A Nour Azar Pages 3809-3820

    Salmonellosis is one of the most important common diseases of livestock and humans worldwide. With the prevalence of antibiotic resistance, the tendency to use medicinal plants to control microorganisms has increased. The aim of this research was to investigate the antibacterial effects of the essential oils of Thymus vulgaris and salmonella typhimurium (ATCC=14028). For this purpose, first, the essential oils of the mentioned plants were extracted by steam distillation using a Clovenger machine. Then, using the microdilution broth method, the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and the Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of essential oils alone and in combination, as well as drug sensitivity or resistance testing based on the well diffusion method in agar against the standard strain of Salmonella typhimurium bacteria, were determined in comparison with three common antibiotics in veterinary medicine. The MIC was calculated for thyme (0.25), mixed essential oil (0.50), doxycycline (0.0078) and oxytetracycline (<0.00195) μg/ml. The MBC for them was 0.25, 0.50, 0.0156 and >0.00195 respectively. Dill essential oil and erythromycin antibiotic had no antimicrobial effect against Salmonella typhimurium. The highest effect was related to oxytetracycline (with a growth inhibition diameter of 27 mm) and the lowest effect was related to thyme essential oil (with a growth inhibition diameter of 10 mm). Unlike dill essential oil, garden thyme essential oil has a significant antibacterial effect.

    Keywords: Salmonella typhimurium, Dill, Garden Thyme, Antibacterial, Antimicrobial
  • H Akasheh, A Jahandideh *, A Khajerahimi, S Kakoolaki, S Hesaraki Pages 3821-3830

    The purpose of this study is to use a seaweed called Scenedesmus acuminates to reduce infection and heal wounds. Sixty rats were divided into four treatment groups, and sampling was done on the third, seventh, and fourteenth days after wound formation. No treatment was done on the first group, the control group. The second group was treated with 25% zinc oxide as the drug of choice. The third and fourth groups were treated with 3% and 7% Scenedesmus acuminates seaweed ointment. The back wounds of mice were infected with 50 microliters of 2x108 CFU/mL Staphylococcus containing suspension. Histopathology and immunohistochemistry (CD68) were performed to compare the number of macrophages on tissue samples. On the third day after wounding, macrophages (CD68) were present in the algae group by 7% more than in the other groups. On the seventh day, fibroplasia and collagen synthesis in the algae group was 7% better than in the other two groups. On the 14th day, the accumulation of new blood vessels in the algae was 7% more than the others. The best result regarding the CD68 (macrophage) molecule expression level was seen in the 7% algae group on the 7th and 14th days. On the third, seventh, and fourteenth days, when macrophages are helpful, algae groups were better than others. The use of algae ointment can reduce the bacterial load of the wound and is better than the administration of zinc oxide.

    Keywords: Algae, Scenedesmus acuminatus, Wound Healing, Staphylococcus aureus, CD68
  • A Azizpour Pages 3831-3840

    Staphylococcus aureus is one of the main causes of foodborne diseases globally. Eggs can contaminated with S.aureus when they make contact with dirty surfaces, litter materials as well as clothing and hands of poultry workers. Therefore, the purpose of this study was to determine the prevalence and antibiotic resistance of S. aureus strains isolated from eggs in Ardabil area located in the northwest of Iran. One hundred and fifty eggs were collected randomly from poultry farms (n=50) and retail outlets (n=50 native and n=50 bulk) in different parts of Ardabil. In terms of S. aureus contamination, eggs were examined using bacterial culture and biochemical tests. From 150 egg samples examined, 9 samples (9.3%) were infected with S. aureus. Out of these, the highest contamination rate of S. aureus was observed in native, industrial and bulk eggs 50%, 28.58% and 21.42%, respectively. There was the highest resistance to penicillin (78.57%), tetracycline (71.42%) and ampicillin (64.28%), while the lowest resistance was observed to chloramphenicol (21.42%), gentamicin (14.28%) and ciprofloxacin (7.14%). All the S. aureus isolates were susceptible to vancomycin (100%). The results of this study indicate the presence of S. aureus infection in eggs and the relatively high prevalence of S. aureus isolates  resistant to some antibiotics is a potential risk to human health. It is necessary to pay attention to hygienic points in storing and consuming eggs and monitoring the use of antibiotics.

    Keywords: Antibiotic resistance, S. aureus, Eggs, Vancomycin
  • P Mohamamdzadeh *, S Mohammadi Pages 3841-3864

    Glioblastoma multiforme (GBM) is the most common malignant tumor of the central nervous system. GBM with primitive neuronal component (GBM-PNC) is an aggressive variant identified in 0.5% of GBMs and recognized as a distinct histological pattern of glioblastoma Extracranial metastasis from GBM-PNC is a rare and challenging situation. In this study we report the morphological and immunohistochemical features of a case of glioblastoma with primitive neuronal component diagnosed in a 7-year-old male eastern fox snake (Pantherophis gloydi), along with a comprehensive literature review related to the occurrence of malignant tumors in reptiles. Symptoms included a prominent mass on the head, and involvement of the central nervous system. Diagnostic measures including hematological and serological examinations, RT-PCR, Nested-PCR, MRI and CT-SCAN were performed. And after death, Necropsy and pathology and immunohistochemistry study were performed. Based on clinical data, glioblastoma multiforme with primary neurological components was confirmed. The present case highlights the occurrence and severity of extensive axial skeletal metastases from GBM-PNC. Since there is no treatment protocol established for GBM-PNC and GBM-PNC has recently been shown to have more PNC clinical behavior with increased risk of CSF spread, so understanding the clinical, diagnostic and histopathological features of this tumor and determining similarities and Behavioral differences of this tumor in different species can be a big step towards understanding its nature and how to deal with it.

    Keywords: Glioblastoma Multiform with Primitive Neuronal Component, Reptile Brain, Fox Snake, Immunohistochemistry, Pathology
  • A Azizpour Pages 3865-3872

    Influenza viruses are an acute respiratory, highly contagious and zoonotic disease which belong to the Orthomyxoviridae family. H9 subtype in the group of low pathogenic avian influenza (LPAI) and H5 and H7 Subtypes in the group of high pathogenic avian influenza (HPAI), which cause mild to very severe disease with 100% mortality in birds. Considering that Neor Lake, located in the southeast of Ardabil, is the habitat of migratory waterfowl birds, and there is a possibility of contact these birds with native poultry in rural areas. Therefore, the present study was conducted to survey the serological prevalence of avian influenza viruse H5, H7 and H9 subtypes in domestic geeses and ducks of the rural areas around Neor Lake in Ardabil province, northwest of Iran. The cross-sectional study was conducted from August to November of 2016. In this survey, 115 blood samples were collected from rural domestic goose and duck. Serum samples were examined by HI test for differentiate H5, H7 and H9 subtypes of viruse and sera with titers ≥4 (log2) were considered positive. The results of this study showed that 17.95% of goose sera and 26.32% of duck sera were positive for H9N2 subtype of influenza virus. 5.26% of the duck sera were positive for H5N1 influenza virus. All tested sera were negative for H5N2, H7N1 and H7N7 avian influenza viruses. Regarding to relatively high sero-prevalence of H9N2 virus and as well as the low sero contamination of H5N1 virus in domestic rural ducks and geese, any direct or indirect contact of these birds with other poultry and human can spread the viruses. It is necessary to implement strict control programs such as continuous monitoring of circulating influenza viruses and vaccination in native ducks and geese of infected rural areas.

    Keywords: Influenza viruses, goose, duck, Neor Lake, Ardabil
  • A Sagart, A Jahandideh *, A Asghari, A Akbarzadeh, P Mortazavi Pages 3873-3882

    Wound healing after a tooth extraction is a complex process that helps repair wounds. Wound dressings are helpful for better healing. These agents should have the least inflammatory stimulation and the most antimicrobial properties. This study tried to investigate the effect of polycaprolactone-hydroxyapatite zeolite nanocomposites on the healing processes of the mucosa covering the alveoli after extraction. Fifteen healthy cats with lower premolar teeth caries were determined, and tooth extraction was performed. A biopsy sample was taken from the mucosa of the tooth extraction site on the 10th day after surgery. Premolar teeth of all 15 cats were extracted, and three groups were grouped as control, PRP, and nano polycaprolactone-hydroxyapatite zeolite. Histopathological analysis showed that unlike the control group and PRP, the nano group had a much better trend compared to the control group and the PRP group, with less presence of inflammatory cells, complete irregular epithelial tissue, more fleshy bud tissue, and more fibrosis. Polycaprolactone-hydroxyapatite zeolite nanocomposite accelerates wound healing after tooth extraction.

    Keywords: Nanocomposite, Polycaprolactone-hydroxyapatite-zeolite, Elongated tooth cavity, Wound Healing