فهرست مطالب
مجله تصویر سلامت
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/12/10
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحات 361-364
عدم حساسیت مادرزادی به درد همراه با عدم ترشح عرق (CIPA: Congenital insensitivity to pain with anhidrosis) یک بیماری نادر و ژنتیکی است که به صورت اتوزوم مغلوب به ارث میرسد و علت آن نقص ژنومی در تیروزین کیناز میباشد، این اختلال عمدتا با فقدان احساس درد، ناتوانی در تعریق و عقب ماندگی ذهنی مشخص میشود.1 احتمال تولد با این بیماری حدود 1 در 125 میلیون است.2 موسسه ملی سلامت آمریکا تعداد افراد مبتلا به این بیماری را کمتر از 5000 نفر در ایالات متحده بیان کرده است. این موسسه اعلام کرده است که حدود نیمی از افراد مبتلا به CIPA نشانه های بیشفعالی یا بیثباتی عاطفی نشان میدهند و بسیاری از افراد دچار ناتوانی فکری میشوند.2 همچنین این بیماران مستعد آسیب های متعدد و مکرر، کبودی، بریدگی، سوختگی، شکستگی استخوان و در رفتگی مفصل هستند. در شرایط درمانی و کلینیکی به-منظور کمک به بازگشت سریعتر بیمار به سلامتی، تمرینات ویژهای با نظر متخصصان طراحی و اجرا میگردد.3 انجام این تمرینات به دلیل وضعیت بیمار اغلب با سختی ها و دشواری هایی همراه است. به منظور کاهش این سختی ها می توان از واقعیت مجازی در توانبخشی این بیماران استفاده کرد. تکنولوژی واقعیت مجازی و بازیهای ویدیویی با ایجاد محیطهای شبیهسازیشده، انگیزشی، تعاملگرا و واقعگرایانه میتوانند در ایجاد انگیزه و موثر بودن مراقبت سلامت نقش داشته باشند. تا به امروز کاربرد عمده این فناوریها شامل شبیه سازی پزشکی، پزشکی از راه دور، آموزش پزشکی و خدمات بهداشتی، کنترل درد، مصورسازی برای عمل جراحی، توانبخشی ، درمان ترس و تروما است.
کلیدواژگان: سلامت همراه، خودمراقبتی، نوروپاتی ارثی اتونومیک -
صفحات 365-373
زمینه:
ثبت وقایع در نظام های سلامت معمولا با کم شماری همراه هستند. روش صید باز صید یکی از روشهایی است که برای شناسایی کلیه موارد در نظام مراقبت ها به کار می رود. هدف این مطالعه تخمین میزان مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال با استفاده از دو منبع بوده است.
روش کارمطالعه با روش صید باز صید Capture re Capture دو منبعی و با استفاده از داده های ثبت شده در سامانه ثبت علتی مرگ ومیر وزارت بهداشت و درمان و سازمان ثبت احوال کشور انجام پذیرفت. جمعیت مورد مطالعه کلیه جمعیت زیر پنج سال تحت پوشش شهرستان تبریز و مرگ های اتفاق افتاده در جمعیت هدف از اول فروردین تا آخر اسفند سال 1399 می باشد. موارد فوت از دو منبع مورد مطالعه استخراج گردیده و در نرمافزار Microsoft Excel وارد گردیدند و پس از پیدا کردن و حذف موارد تکراری با فرمول اختصاصی چپمن مطالعات صید باز صید با استفاده از توزیع پوآسون با حدود اطمینان 95 درصد تعداد مرگومیرها به دست آمده و نرخ مرگ ومیر محاسبه گردیدند.
یافتههادر سال 1399، برآورد تعداد مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال، 344 مورد (فاصله اطمینان 95 درصد: 350-338)، بود. میزان حساسیت برنامه ثبت علتی مرگ ومیر برای کلیه فوت های زیر پنج سال 93/58 درصد، میزان حساسیت سازمان ثبت احوال 43/17 درصد بود. همچنین برآورد تعداد مرگ و میر کودکان زیر یک سال، 275 مورد (فاصله اطمینان 95 درصد: 280-271) بود. میزان حساسیت برنامه ثبت علتی مرگ ومیر برای کلیه فوت های زیر یک سال 92/72 درصد، میزان حساسیت سازمان ثبت احوال 82/28 درصد بود.
نتیجهگیریبراساس نتایج مطالعه حاضر، ادغام نرم افزارهای مختلف برای ثبت اطلاعات مرگ و میر و نیز ثبت اطلاعات در محل وقوع میتواند از راهکاری مناسب برای کاهش کم ثبتی باشد. با شرایط موجود پیشنهاد می گردد که با استفاده از دو منبع و کاربرد روش صید باز صید تخمین یا برآورد بهتری از تعداد موارد فوت در مقایسه با استفاده از هر یک از منابع به تنهایی به دست آورد.
کلیدواژگان: مرگ و میر، میزان مرگ و میر ویژه سن، کودکان، صید باز صید -
صفحات 374-383زمینه
شیوه ارتباط مناسب پزشک با بیمار علاوه بر رضایت بیمار و پیروی از روش های درمانی منجر به یک ارتباط مبنی بر اعتماد بین پزشک و بیمار می شود. هدف از این مطالعه، خودارزیابی کارورزان و کارآموزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در برقراری ارتباط با بیماران در دوران پاندمی کووید-19می باشد.
روش کاردر این مطالعه مقطعی جمعیت هدف، تمامی دانشجویان مقطع کارآموزی و کارورزی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، طی آبان و آذر سال 1399 بودند. ابزار مطالعه پرسشنامه استاندارد ارتباط با بیمار بودکه توسط وکیلی و همکاران به منظور سنجش مهارت های ارتباطی میان فردی ساخته شده است. بعد از تکمیل پرسشنامه های آنلاین توسط دانشجویان، میانگین نمره خودارزیابی در برقراری ارتباط با بیمار درمقطع کارورزی و کارآموزی محاسبه و مقایسه شد. نتایج با اطلاعات دموگرافیک مانند جنسیت و نیزمقطع تحصیلی، نوع بخش و تعداد ساعات کشیک های هفتگی مورد سنجش قرارگرفت.
یافتههادر این مطالعه 152 کارآموز و کارورز پزشکی شرکت نمودند. بیش از نصف شرکت کنندگان مونث بودند (55/92 درصد). میانگین نمرات خودارزیابی شرکت کنندگان 9/78 ± 93/83 بود. میانگین نمره خودارزیابی شرکتکنندگان در مقاطع کارآموزی و کارورزی به ترتیب 8/13 ± 93/15 و 12/26 ± 94/51 بود. براساس مقطع تحصیلی و نوع بخش (جراحی و غیرجراحی) تفاوت معنی داری آماری در خصوص نمره خودارزیابی ارتباط با بیمار وجود نداشت ولی میانگین نمره خودارزیابی به طور معنی داری درجنس مونث بیشتر بود (p=0.044)
نتیجهگیریاین مطالعه نشان داد که نمره خودارزیابی اکثریت دانشجویان مقطع کارآموزی و کارورزی پزشکی درمورد برقراری ارتباط با بیمار در دوران پاندمی کووید-19 درحد متوسط می باشد. لذا آموزش مناسب، مهارت های ارتباطی دانشجویان پزشکی را ارتقا خواهد داد. همچنین مهارت های ارتباطی مورد نیاز دانشجویان ممکن است براساس اینکه با همه گیری مواجهه دارند یا نه، متفاوت باشد.
کلیدواژگان: ارتباط، دانشجوی پزشکی، کووید-19 -
صفحات 384-397
تفکر انتقادی یک فرآیند فعال است که از مجموعه مهارت خاصی استفاده میکند و توانایی تصمیم گیری مناسب و تمایز بین اطلاعات را ممکن می سازد و سازه ای مهم در بعد آموزشی است. ازاینرو تفکر انتقادی به عنوان جنبه مهمی از عملکرد اطلاعاتی در آموزش کتابداری مورد توجه قرار گرفته است. اما تاکنون مطالعه منسجمی انجام نشده که نشان دهد تفکر انتقادی از در چه جنبه هایی از آموزش یا پژوهش علوم کتابداری و علم اطلاعات و دانش شناسی مورد توجه قرارگرفته است. هدف از این مطالعه بررسی و شناسایی رویکردهای آموزشی بکارگرفته شده برای بهبود تفکر انتقادی در کتابداری، از طریق مرور ادبیات منتشر شده بود. این مطالعه یک مرور نقلی است در این مطالعه جهت بدستآوردن مطالعات مرتبط جستجوی پایگاههای اطلاعاتی Medline(PubMed), Education Islamic Science Citation (ISC), Magiran, Scopus, Resources Information Center (ERIC) و پایاننامه های ProQuest جستجو شدند. کلمات کلیدی thinking, “Critical Thinking”; education; curriculum; teaching; librarianship; “Medical library and Information Science”; “Knowledge and Information Science” در ساختن دستور جستجو استفاده شد. تعداد 439 مقاله شناسایی شد. پس از بررسی اولیه عناوین و چکیده مقالات و حذف مقالات غیر مرتبط و تکراری، تعداد 67 مقاله وارد مرحله ارزیابی شدند. پس از بررسی متن کامل مقالات باقیمانده، 32 مقاله وارد مطالعه شد و مورد بررسی قرار گرفت. براساس مرور متون حاضر، ادبیات حوزه کتابداری مرتبط با آموزش و تفکر انتقادی به چهار دسته اصلی"اهمیت تفکر انتقادی و ارزیابی آن "، "نقش آموزشی کتابداران در کتابخانه ها در ارتقاء تفکر انتقادی کاربران"، "ضرورت تاکید بر تفکر انتقادی در برنامه های آموزش کتابداری" و "شیوه ها و رویکردهای موثر بر آموزش تفکر انتقادی در ادبیات کتابداری" تقسیم شد. سپس، رویکرد های موثر بر آموزش تفکر انتقادی در 4 زیرشاخه به تفصیل توضیح داده شده است. این مرور نقلی به این جمع بندی میرسد که تفکر انتقادی از طریق بکارگیری رویکردهای مختلف آموزشی و ادغام آن در برنامه های درسی آموزش، قابل بهبود است.
کلیدواژگان: تفکر انتقادی، آموزش، کتابداری، تفکر -
صفحات 398-408زمینه
کلاس وارونه به عنوان یکی از تکنیک های جدید آموزشی می تواند عملکرد آموزشی موثری داشته باشد. بکارگیری این روش برای دروس پایه عمق بیشتری به یادگیری دانشجویان می دهد. لذا این مطالعه به بررسی روش تدریس کلاس وارونه در ارتقا دانش و آمادگی دانشجویان پزشکی در درس مدیریت حوادث و بلایا پرداخته است.
روش کاراین مطالعه نیمه تجربی تک گروهی پیش آزمون- پس آزمون می باشد. دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سالهای 97-98 مورد ارزیابی با این تکنیک قرار گرفتند. روش های مختلف تدریس وارونه جهت پوشش سرفصل براساس پاورپوینت، نمایش کلیپ، کار در گروه های کوچک، جلسات بحث و پرسش انجام شد. تجزیه-و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی نمونه های زوجی و آزمون ناپارامتری ویلکاکسون استفاده گردید.
یافتههابراساس نتایج حاصله، از 106 دانشجوی پزشکی شرکت کننده، 85 نفر تا انتهای دوره شرکت داشتند. از بین آنها 65 نفر (61/3 درصد) زن و 41 نفر (38/7 درصد) مرد بودند. دانشجویان در گروه سنی 19 تا 39 سال بوده و میانگین سنی آنها 3/27 ±20/29 بود. ارتباط معناداری بین جنسیت و آمادگی در بلایا اعم از نظر دانش و نگرش وجود نداشت. (p≥0.05) بین نگرش و سطح آمادگی در پیش و پس آزمون اختلاف معنادار بود. میزان میانگین دانش، نگرش و آمادگی آنها در پاسخ به مخاطرات در پس آزمون به ترتیب به میزان 1/93 درصد، 3/82 درصد و 3/35 درصد نسبت به پیش-آزمون (پس از تدریس وارونه) افزایش داشت.
نتیجهگیریاهمیت رخداد حوادث و بلایا نیازمند رشد آگاهی و آمادگی است. تدریس کلاس وارونه برای آموزش مفاهیم حوادث و بلایا می تواند پویایی بیشتری در دانشجویان ایجاد کند و دانش و آمادگی ایشان را برای مقابله با حوادث و بلایا ارتقا دهد.
کلیدواژگان: آموزش، حوادث و بلایا، دانشجویان پزشکی، کلاس درس وارونه -
صفحات 409-423زمینه
عدم کنترل خشم و تکانشوری می تواند آسیب های فردی و اجتماعی فراوانی را بدنبال داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجان برحسب مکان کنترل بر روی کنترل خشم و تکانشوری دانشجویان رشته پزشکی بود.
روش کاراین پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل توام با پیگیری اجرا شد. جامعه آماری دانشجویان پزشکی عمومی مشغول به تحصیل در مقطع علوم پایه و فیزیوپاتولوژی بود. پس از تکمیل سه پرسشنامه کنترل خشم، تکانشگری و مکان کنترل توسط دانشجویان 60 نفر که مایل به شرکت در تحقیق بودند به-صورت تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایشی 8 جلسه آموزش تنظیم هیجان دریافت کردند. پرسشنامه ها بعد از آموزش در دو نوبت پس آزمون و پیگیری برروی تمامی آزمودنی ها اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره دوعاملی توسط نرمافزار SPSS24 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها:
نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان و تعامل آن با مکان کنترل بر روی کنترل خشم و تکانشوری تاثیر مثبت داشته است.
نتیجهگیریآموزش مهارت تنظیم هیجان و سایر مهارت های اجتماعی در دوران تحصیل می تواند دانشجویان را در برابر چالش های این دوران محافظت نماید.
کلیدواژگان: کنترل خشم، تکانشوری، تنظیم هیجان، مکان کنترل، دانشجویان رشته پزشکی -
صفحات 424-435زمینه
امروزه، روند رو به رشد مراقبت های بیهوده منجر به بروز پیامدهای منفی در بیماران، کارکنان و سازمان شده است. کارکنانی که به صورت طولانی مدت به مراقبت از بیماران در مراحل پایانی زندگی میپردازند توجه کافی به درد بیماران نداشته و کیفیت خدمات مراقبتی آن ها کاهش می یابد. لذا مطالعه ی حاضر با هدف بررسی سطح درک پرستاران و تکنسین های اتاق عمل از مراقبت بیهوده در بیمارستان های منتخب استان همدان انجام شد.
روش کارپژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد که بر روی 200 نفر از کارکنان مراقبت های درمانی (114 پرستار و 86 تکنسین اتاق عمل) با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه دو بخشی اطلاعات دموگرافیک و درک مراقبت بیهوده طراحی شده براساس پرسشنامه دیسترس اخلاقی کورلی بود که به صورت حضوری و الکترونیکی توزیع گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS- 26 از طریق آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آمار تحلیلی (تی مستقل و آنالیز واریانس) انجام شد.
یافته هامیانگین نمره درک مراقبت بیهوده پرستاران در مقایسه با تکنسین های اتاق عمل به میزان (6/18±16/53) اختلاف معناداری داشته و در سطح بالاتری قرار داشت. همچنین درک پرستاران از مراقبت های بیهوده در هر دو بعد شدت (13/72±66/71) و تکرار (13/72±60/03) در سطح بالا و درک تکنسین های اتاق عمل در هر دو بعد شدت (18/90±50/19) و تکرار (18/8±52/43) در سطح متوسطی قرار داشت.
نتیجهگیریپرستاران در مقایسه با تکنسین های اتاق عمل درک نسبتا بالایی از مراقبت های بیهوده دارند. احتمالا به-دلیل مواجه طولانی و مکرر با بیماران مشرف به مرگ و ارتباط مستقیم با خانواده و بستگان بیماران چنین شرایطی را متحمل می شوند. در این راستا در کشور ایران تدوین دستورالعمل هایی که چارچوب استانداردی برای محدوده مراقبت بیهوده برای کارکنان خدمات درمانی مشخص کند، یک نیاز اساسی می باشد.
کلیدواژگان: درمان بیهوده، پرستار، تکنسین اتاق عمل -
صفحات 436-452زمینه
در بیشتر کشورهای در حال توسعه، نگرانی در مورد آلودگی شیرابه جدی است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین بهترین روش مدیریت و دفع شیرابه با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام گرفت.
روش کاردر این تحقیق توصیفی-کاربردی ابتدا معیارها و گزینه های مدیریت و دفع شیرابه شامل حوضچه تبخیر به روش طبیعی با نور آفتاب، بازچرخش/تبخیر و تصفیه به روش فیزیکی و شیمیایی، زیستی/ پیشرفته انتخاب شدند. سپس سه معیار و یازده زیر معیار انتخاب شدند. معیارها و زیر معیارها با استفاده از نرم افزارExpert Choice 11 وزن-دهی شده و دو به دو باهم مقایسه و اهمیت هر یک از آنها مشخص گردید. سپس هر یک از گزینه ها در ارتباط با معیارها و زیر معیارها، دو به دو با هم مقایسه و اولویت بندی شدند.
یافتههانتایج مطالعه نشان داد که حوضچه تبخیر (طبیعی با نور آفتاب) با ضریب اهمیت 0/569 ارجحترین گزینه می باشد. بازچرخش/تبخیر و تصفیه (فیزیکی و شیمیایی، زیستی/ پیشرفته) با ضریب اهمیت برابر با 0/216 در اولویت بعدی قرار گرفت. ضریب سازگاری تمامی ماتریس های زوجی برابر و کمتر از 0/1 به دست آمد.
نتیجهگیریبا توجه به معیارهای اقتصادی، فنی و بهره برداری و بهداشتی و زیست محیطی، روش حوضچه تبخیر (طبیعی با نور آفتاب) به عنوان بهترین روش جهت مدیریت و دفع شیرابه تولیدی از مراکز دفن در ایران انتخاب شد. لذا توصیه می گردد به ویژه با توجه به شرایط اقلیمی کشور (90 درصد اقلیم خشک و نیمه خشک) در انتخاب و طراحی گزینه مدیریت شیرابه در محل های دفن مد نظر قرار گیرد.
کلیدواژگان: AHP، ایران، مراکز دفن، مدیریت و دفع شیرابه -
صفحات 453-470زمینه
تحول در بخش بهداشت ایران براساس برنامه طرح تحول نظام سلامت از سال 1393 اجرا گردید، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات این طرح انجام شد.
روش کاراین پژوهش مقطعی، به صورت کیفی با هدف کاربردی بر روی 27 نفر از مشارکت کنندگان در سال 1399 انجام شد. ابزار گردآوری دادهها، راهنمای مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. پس از تصویب طرح در کمیته اخلاق دانشگاه پژوهشگران به محل کار کارکنان مراجعه می کردند و از آنها مصاحبه انجام می گرفت. جهت خدمت گیرندگان پژوهشگر به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه و مصاحبه را انجام می داد. تمام مصاحبه ها ضبط و روزانه بر روی کاغذ پیاده-سازی می شد. در نهایت و به روش تحلیل محتوا، کدگذاری انجام گرفت.
یافتههاپس از تحلیل مصاحبه ها تعداد 10 طبقه فرعی و 5 طبقه اصلی (ارایه خدمات، منابع انسانی، زیرساختها، آموزش، دریافت کنندگان خدمت) استخراج گردید.
نتیجهگیریآموزش مناسب، کیفیت خدمات، حمایت مالی، نیروی انسانی ماندگار و متخصص، به عنوان عواملی راهگشا جهت رفع چالش های موجود در طرح تحول سلامت می باشد. از سوی دیگر با توجه به اینکه یکی از ابزارهای نظام سلامت برای تحقق طرح تحول سلامت نیروی انسانی است، لذا توانایی و انعطاف پذیری پرسنل نقش مهمی را در سرعت ارایه خدمات و کیفیت خدمات ایفا می کنند، همچنین به کارگیری نیروهای متخصص و آموزش آنها وجود عدالت در پرداختی آنها و توجه به متخصصین مدیریت در تصمیم سازی و سیاستگذاری باعث بهبود عملکرد نظام سلامت می شود.
کلیدواژگان: تبیین تجارب، طرح تحول نظام سلامت، بهداشت
-
Pages 361-364
Congenital insensitivity to pain with anhidrosis (CIPA) is a rare genetic disease that is inherited as an autosomal recessive, and its cause is a genomic defect in tyrosine kinase; this disorder is mainly characterized by a lack of pain sensation, inability to sweat, and mental retardation.1 The probability of being born with this disease is about 1 in 125 million .2 The US National Institutes of Health puts the number of people with the disease at less than 5,000 in the United States. This institute has stated that about half of people with CIPA show signs of hyperactivity or emotional instability, and many people suffer from intellectual disabilities.2 Also, these patients are prone to multiple and frequent injuries, bruises, cuts, burns, bone fractures, and dislocations. In therapeutic and clinical conditions, to help the patient return to health faster, special exercises are designed and implemented with the opinion of experts.3 Performing these exercises is often associated with difficulties due to the patient's condition. To reduce these difficulties, virtual reality can be used in the rehabilitation of these patients. Virtual reality technology and video games can play a role in motivating and effective health care by creating simulated, motivating, interactive, and realistic environments. To date, the major applications of these technologies include medical simulation, telemedicine, medical education and health services, pain control, visualization for surgery, rehabilitation, and treatment of fear and trauma.4Since there is no treatment method for this disorder, encouraging patients to follow treatment instructions, raising awareness of health issues, monitoring and training patients for self-care in a remote manner, training people around and other caregivers, and continuous follow-up of their condition by nurses and other members of the health team can play an important role in reducing mortality in these people .5 In this field, health information technology can play an important and effective role. In recent years, mobile health technology has revolutionized the traditional way of providing health services by using wireless technologies such as Bluetooth, WiMAX, and Wi-Fi and sending text messages, data transfer, and access to various electronic health services. This has made it easier and provided a great opportunity for developing countries by saving scarce resources and telemedicine education, as well as health systems.5 Also, mobile applications have made it possible to record, transmit, and receive feedback anytime and anywhere, which facilitates remote monitoring and timely recommendations for healthcare. Mobile applications can also enhance self-care.6 Accordingly, considering the type of CIPA disease and the lack of suitable treatment for it, it seems that the use of mobile health technologies can bring many benefits, including long-term follow-up and care, reducing the significant financial burden for the patient, and healthcare systems. Transportation can increase personal empowerment and flexibility in life, and ultimately lead to significant positive effects on the quality of life of these patients. Competing interests: The authors declared that there is no conflict of interest.
Keywords: Mobile Health, Health Care, Congenital, Insensitivity to Pain with Anhidrosis -
Pages 365-373
Background:
Under count is a common phenomenon in health systems. One of the methods used for sensitivity identification of care system or identification of cases in registry is capture recapture method. Using two resources, this study aimed to estimate the actual mortality rates of under five-year-old children.
MethodsThis study was conducted by capture-recapture method (two resources), using the recorded data in death cause systems of the Iranian Ministry of Health and Medical Education (MOHME) and Treatment and Registry Office. The population included all children aged five years in Tabriz, Iran. We also considered all the death cases in the target population from 2020.03.20 to 2021.03.20. The death cases were extracted from two resources and entered into the Microsoft Excel software. After removing duplicate cases with a special formula, we obtained the actual mortality rates using capture-recapture method with 95% confidence interval (CI) and estimated the actual mortality rates and death cases.
ResultsIn 2020, the death rate of under five-year-old children was calculated to be 344 cases (338 to 350 with 95% CI). The sensitivity rate of causal registry system for all death cases in the target population was 43.17%. Also, the mortality rate of under one-year-old children was calculated as 275 cases (271 to 280 with 95% CI). While the sensitivity rate of causal death for the mortality of under one-year-old children was 92.72%, it was 82.28% for the Registry Office.
ConclusionA combination of different software for death information registry and the registration of information in the occurrence location could be efficient techniques to reduce under count registrations. It is believed that better and more reliable information could be obtained on death case numbers through using two lists and capture-recapture method compared to using one of the two resources.
Keywords: Mortality, Age Specific Death Rate, Children, Capture re Capture -
Pages 374-383Background
In addition to patient satisfaction and treatment compliance by patients, appropriate physician-patient communication leads to development of a relationship between physicians and patients based on trust. The purpose of this study was self-assessment of medical interns and stagers of Tabriz University of Medical Sciences in communicating with the patients during COVID-19 pandemic.
MethodsThe population of this cross-sectional study included all medical stagers and interns at Tabriz University of Medical Sciences, Iran from November to December, 2020. The research tool was a standard questionnaire of Interpersonal Communication Skills Scale developed by Vakili et al. to assess interpersonal communication skills. After the online questionnaires were filled by the students, we calculated and compared the mean score of self-assessment of communication skills for the medical stagers and interns. Additionally, we compared the mean scores of students’ self-assessment in term of educational level, gender, wards and on duty hours during a week.
ResultsIn this study, a total of 152 medical stagers and interns participated. More than half of the participants were female (55.92%). The mean self-assessment score of the participants was 93.83±9.78. The mean self-assessment score of medical stagers and interns was 93.15±8.13 and 94.51±12.26, respectively. There was no statistically significant difference in self-assessment score of patient communication based on educational level and ward (surgical and non-surgical), but the mean score of self-assessment was significantly higher in females (P=0.044).
ConclusionMost medical interns and stagers had an average self-assessment score regarding patient communication during COVID-19 pandemic. So, appropriate training can improve medical students’ communication skills. However, the communication skills required for medical students may vary depending on whether they are dealing with a pandemic or non-pandemic situation.
Keywords: Communication, Medical Student, COVID-19 -
Pages 384-397
Critical thinking, an important construct in the educational dimension, is an active process which uses a specific set of skills and enables one to make appropriate decisions and discriminate between information received. Therefore, critical thinking is considered as an important aspect of information performance in library education. In the field of library and information science, so far, no coherent study has investigated the possible aspects of teaching critical thinking. Hence, this narrative study aimed to review the available literature to determine if critical thinking is considered in the librarianship education and research. To this end, four electronic databases, including Medline (PubMed), ERIC, ProQuest, and Scopus were searched using the following keywords: Critical Thinking; Thinking; Education; Curriculum, Teaching; Librarianship; Library and Information Science; Medical Library and Information Science; and Knowledge and Information Science. A total of 439 articles were identified. After the initial review of the titles and abstracts and the removal of irrelevant and repetitive articles, 67 articles entered the evaluation stage. After reviewing the full text of the remaining articles, 32 articles were eligible to enter the study. Based on our review, the literature on the critical thinking in library science could be categorized into four classes. Moreover, critical thinking should be improved through using different educational strategies and be integrated into education curricula.
Keywords: Critical Thinking, Education, Library Science, Thinking -
Pages 398-408Background
Flipped classroom, as one of the new educational techniques, can lead to effective clinical practice. Applying this method to basic lessons provides for students’ more in-depth learning. Therefore, this study examines flipped classroom teaching method in improving the knowledge and readiness of medical students in disaster management.
MethodsThis quasi-experimental single-group pretest-posttest study included a total of 106 medical students at Shiraz University of Medical Sciences, Iran. The participants were selected from the students admitted to the course in two consecutive years 2018 and 2019. Different teaching methods were used to cover the topics based on PowerPoint, clip showing, small group work, discussion, and question sessions. Data analysis was performed using paired t-test and Wilcoxon non-parametric test.
ResultsBased on the results, out of 106 participants (65 or 61.3% females vs. 41 or 38.7% males), 85 students completed the course. The age group of students was 19-39 years (mean age: 20.29±3.27). There was no significant relationship between gender and readiness in terms of knowledge and attitude (P≥0.05). There was a significant difference between attitude and level of preparation before and after the test. The average level of knowledge, attitude, and readiness in response to risks in the post-test compared to the pre-test (after teaching upside down) increased by 1.93%, 3.82%, and 3.35%, respectively.
ConclusionThe importance of disasters requires the growth of awareness and preparedness. Teaching flipped classroom for the concepts of disasters can create more dynamism in students and improve their knowledge and preparedness to deal with disasters.
Keywords: Education, Disasters, Medical Students, Flipped Classroom -
Pages 409-423Background
Lack of anger control and impulsiveness can lead to different personal and social harms. This study aimed to investigate the effect of emotion regulation training according to the source of control on anger control and impulsiveness of medical students.
MethodsThis quasi-experimental research was conducted with pre-test post-test design, including a control group with follow-up. The population consisted of general medicine students studying basic sciences and physiopathology. After completing three questionnaires of anger control, impulsivity, and locus of control, 60 students were randomly selected and assigned to experimental and control groups. The participants in the experimental group received eight sessions of emotion regulation training. The questionnaires were administered to all participants after training in two sessions of post-test and follow-up post-test. The data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). The data were analyzed through two-factorial multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) v. 24.
ResultsEmotion regulation training and its interaction with the locus of control had a positive effect on anger and impulsiveness control.
ConclusionTraining emotion regulation and other social skills to university students can help them face the challenges during their studies.
Keywords: Anger Managment, Impulsiveness, Emotion Regulation, Locus of Control, Medical Students -
Pages 424-435Background
The growing trend of useless care might lead to negative consequences for patients, staff, and the organization. The employees who care for patients in their last stages of life for a long time might not tend to pay enough attention to the patients' pain. As a result, the quality of care services might be negatively affected. This study aimed to compare the perceptions of operating room technicians and nurses regarding futile care in the selected hospitals in Hamadan province, Iran from October to December.
MethodsUsing available sampling method, the present descriptive cross-sectional study was performed on 200 health care workers (114 nurses and 86 operating room technicians). Data collection tools included a two-part demographic information questionnaire and the perception of futile care designed based on the Corley’s Moral Distress Questionnaire. The questionnaires were distributed in person and electronically. Data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) software version 26. We used frequency, mean, and standard deviation for descriptive statistics and independent t-test and analysis of variance (ANOVA) for analytical statistics.
ResultsThe mean score of nurses' perceptions regarding futile care was significantly higher (16.53±6.18) than that of operating room technicians. While the nurses' perceptions of futile care in both dimensions of intensity (66.71±13.72) and repetition (60.03 13 13.72) were at a high level, the perceptions operating room technicians in both dimensions of intensity (50.19±18.90) and repetition (52.43±18.8) were at an average level.
ConclusionNurses seem to have a relatively better understanding of futile care compared to operating room technicians. This is probably due to frequent contacts with patients overlooking death, as well as direct contacts with their family and relatives. In this regard, it is essential to develop guidelines in Iran delimiting the standards for the staff’s provision of futile care.
Keywords: Futile Treatment, Nurse, Operating Room Technician -
Pages 436-452Background
In most developing countries, concern about leachate pollution is serious. This study aimed to determine the best alternative for leachate management and disposal using the Analytic Hierarchy Process (AHP) method.
MethodsIn this descriptive-applied research, the criteria and alternatives for leachate management and disposal were selected, including evaporation pond (natural with sunlight), recirculation/evaporation, and treatment (physical and chemical, biological/advanced). Then, three criteria and 11 sub-criteria were selected. The criteria and sub-criteria were weighted, using the Expert Choice 11 software and compared two by two to determine the relative importance of each. Then, each of the alternatives was compared and prioritized two by two in relation to the criteria and sub-criteria.
ResultsThe results of the study showed that the evaporation pond (natural with sunlight) was the most preferable alternative with an importance coefficient of 0.569. The alternative of recycling/evaporation and treatment (physical and chemical, biological/advanced) with an importance factor equal to 0.216 was placed in the next priority. The consistency ratio (CR) of all the paired matrices of the alternatives was equal and less than 0.1.
ConclusionBy considering the economic, technical, operating, health, and environmental criteria, the evaporation pond method (natural with sunlight) was chosen as the best method for managing and disposing landfill leachate in Iran. Therefore, it is recommended to consider the alternative of leachate management in landfills, especially considering the climatic conditions of the country (90% dry and semi-arid climate).
Keywords: AHP, Iran, Landfill, Management, Disposal of Leachate -
Pages 453-470Background
Considering the need for new health programs, the Health Transformation Plan, as one of the largest health system reform programs, has been implemented in Iran since 2014.
MethodsThis cross-sectional, applied study was conducted qualitatively on 27 participants in 2019 (19 service providers and eight service recipients). The data collection tool was a semi-structured interview guide that was validated through a comprehensive literature review, and consultation with health strategy transformation experts. The research plan was approved by the ethics committee and the research work commenced accordingly. The research work was carried out at the research participants’ workplace (employees) via interviewing process. All the interviews were recorded daily. The data interpretation and analysis were conducted through coding and content analysis approach.
ResultsThe data analysis for participants’ groups (i.e., service givers, human resources, infrastructure, education, and service recipients), using the open coding stage and the initial concept in the sub-coding stage, indicated 10 minor and five major categories.
ConclusionAppropriate education, quality of services, financial support, and specialized manpower can be considered as possible ways to cope with the challenges in the health transformation plan.
Keywords: Explanation of Experiences, Health Transformation Plan, Health