فهرست مطالب

نشریه اقتصاد محاسباتی
سال یکم شماره 4 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسن فطرس*، مصطفی امیدعلی صفحات 1-26

    عواملی چون انتظارات، عدم انعطاف پذیری مالی، وجود عدم اطمینان های موجود در فضای اقتصادی و سایر شاخص های اقتصادی و غیراقتصادی در ایجاد ادوار تجاری تاثیر هستند. حجم زیاد فعالیت های دولت در اقتصاد ایران بیانگر آن است که دولت تاثیرگذاری اساسی در ثبات و عدم ثبات ادوار تجاری در ایران دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین شوک های مالی و ادوار تجاری اقتصاد ایران طی دوره 1360 - 1400 می باشد. ابتدا با استفاده از روش فیلتر هادریک-پرسکات چرخه های تجاری تولید ناخالص داخلی ایران استخراج شده و با استفاده از مدل VAR رابطه علیت بین شوک های مالی و ادوار تجاری مورد مطالعه قرار می گیرد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که اقتصاد ایران طی دوره مورد مطالعه، پنج دوره رکودی و پنج دوره رونق را تجربه کرده است. این دوره ها از نظر طول زمانی و عمق با هم متقارن هستند. نتایج مدل VAR نشان می دهد که یک رابطه علیت دو طرفه بین شوک مخارج دولت و شوک مالیات ها با ادوار تجاری تولید ناخالص داخلی برقرار است. بنابراین رونق اقتصادی می تواند به کاهش شوک های مالی دولت و در پی آن بهبود پیش بینی بودجه و کاهش کسری بودجه گردد.

    کلیدواژگان: شوک های مالی، فیلتر هادریک - پرسکات، عدم تقارن، ادوار تجاری، اقتصاد ایران
  • سید علی پایتختی اسکویی*، آرش نگاهبانی، نادر مهرگان، محمدرضا ناهیدی امیرخیز صفحات 27-46

    یکی از مهمترین کارکردهای نظام مالی اسلامی، تسهیل جریان مالی و هدایت منابع مالی به سمت پروژه های سرمایه گذاری مولد و کارا است. چنین عملکردی، به بانک ها فرصت می دهد تا منابع اقتصادی را با اتکا به منابع پولی و مالی با سرعت و دقت بیشتری مورد جابجایی قرار دهند و وجود ابزارهای مالی اسلامی، باعث افزایش بهره وری و تجهیز بهینه منابع بانک ها می گردد. در پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر تامین مالی اسلامی (از طریق اوراق صکوک اجاره و مرابحه) بر تجهیز منابع بانک داری در ایران طی بازه زمانی 1391:4 تا 1400:2 (بر اساس داده های فصلی) با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی مارکوف سوییچینگ پرداخته شده است. نتایج برآوردها نشان می دهد اوراق صکوک در هر دو رژیم رونق و رکود، تاثیر مثبتی بر سپرده های بانکی دارند ولی با این وجود، ضرایب اثرگذاری چندان چشم گیر نمی باشند، از این رو باید به دنبال راهکارهایی برای جذب سرمایه گذاری های خارجی و داخلی در راستای انتشار انواع صکوک باشیم تا بتوان با استفاده از این سرمایه ها، منابع بانک ها را افزایش داد.

    کلیدواژگان: تامین مالی اسلامی، بانکداری، صکوک، مارکوف سوئیچینگ
  • لطفعلی عاقلی*، مهران سام دلیری صفحات 47-72

    کمک های رسمی توسعه ای می توانند بر شاخص آموزش و بروندادهای آن یعنی میانگین سال های تحصیل در افراد بزرگسال (افراد 25 سال به بالا) و سال های مورد انتظار تحصیل در کودکان (هنگام ورود به مدرسه) اثرگذار باشند. دموکراسی حاکم بر کشورها می تواند بر شاخص آموزش و متغیرهای آن تاثیر بسزایی داشته باشد کشور با دموکراسی بهتر می تواند محیط مناسبی را برای تحصیل همه ی افراد جامعه ایجاد کند. در این راستا این مطالعه به دنبال تاثیر کمک های رسمی توسعه ای بر بروندادهای آموزشی که شامل میانگین تعداد سال های تحصیل در کشورهای با درآمد متوسط به بالای منطقه منا با تاکید بر دموکراسی حاکم بر این کشورها طی دوره ی 2001 تا 2020 و با استفاده از روش های داده ترکیبی می باشد. نتایج تجربی بیانگر این است که کمک های رسمی توسعه سرانه، درآمد ناخالص ملی سرانه، هزینه های بهداشتی و نرخ رشد جمعیت به طور معناداری باعث افزایش بروندادهای آموزشی شده اند. کارایی دولت تاثیر مثبت بر بروندادهای آموزشی داشته در حالی شاخص حق اظهارنظر و پاسخگویی (به عنوان متغیر جانشین دموکراسی) تاثیر منفی بروندادهای آموزشی داشته است.

    کلیدواژگان: خالص کمک های رسمی توسعه سرانه، میانگین تعداد سال های تحصیل، سال های مورد انتظار تحصیل
  • حدیث دالوندی*، داود جعفری سرشت، محسن خضری صفحات 73-98

    امروزه، بخش بانکی یکی از مهمترین ارکان بخش مالی به شمار می رود. در این مطالعه ضمن بیان چارچوب نظری مربوط به رابطه بین بانکداری اسلامی و رشد تولید ناخالص داخلی، اثر وام های بانکداری اسلامی بر رشد تولید ناخالص داخلی 20 کشور اسلامی منتخب برای دوره 2017-2010 ارزیابی و از مدل خودرگرسیون برداری پانل به منظور بررسی اثر متغیرهای کل فعالیت بانکداری، فعالیت بانکداری اسلامی، نرخ تورم، مخارج مصرفی دولت، باز بودن تجاری و کیفیت نهادی بر رشد تولید ناخالص داخلی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رابطه ی بین فعالیت بانکداری اسلامی و رشد تولید ناخالص داخلی مثبت و معنی دار است. همچنین، اثر نرخ تورم، کیفیت نهادی و باز بودن تجاری بر رشد تولید ناخالص داخلی مثبت و معنی دار و اثر مخارج دولتی و کل فعالیت بانکداری بر رشد تولید ناخالص داخلی منفی می باشد. بنابراین، کشورهای با سیاست های کلان اقتصادی و نهادی سالم (مخارج دولتی محتاطانه، چهارچوب های نظارتی خوب، کیفیت نهادی بالا) رشد GDP بالاتری دارند.

    کلیدواژگان: بانک های اسلامی، رشد تولید ناخالص داخلی، کشورهای اسلامی، مدل PVAR
  • مرجان محمداسماعیل، رضا معبودی*، محمد خرسند صفحات 99-128

    تورم همواره به عنوان یکی از شاخص های مهم اقتصادی مطرح بوده و ازجمله مهم ترین اهداف دولت ها کنترل آن است. تورم پیامدهای اقتصادی قابل توجهی در اقتصاد دارد. بنابراین بررسی عوامل و متغیرهای تاثیرگذار بر تورم از اهمیت خاصی برخوردار است. ازجمله عواملی که تورم را تحت تاثیر قرار می دهد، شوک نرخ ارز هست. براین اساس، مقاله حاضر به بررسی اثر شوک نرخ ارز در کنار برخی متغیرهای توضیحی بر تورم در 47 کشور درحال توسعه با استفاده از مدل خود رگرسیون برداری ساختاری پانل (Panel-SVAR) و خود رگرسیون برداری با پارامترهای متغیر در زمان (Panel-TVPVAR) برای سال های 1990 تا 2020 پرداخته است. معیار گزینش کشورها سطح توسعه یافتگی و نیز دسترسی به اطلاعات آن ها بوده است. در این پژوهش در وهله نخست، آزمون های ریشه واحد، هم انباشتگی و وابستگی مقطعی انجام شده است. همچنین نتایج برآورد مدل حاکی از آن است که در دوره موردبررسی، یکی از عوامل اثرگذار برتورم، تغییرات نرخ ارز در کشورهای موردمطالعه است. بطوریکه شوک های مثبت نرخ ارز تاثیر منفی و شوک های منفی نرخ ارز تاثیر مثبت بر تورم در این کشورها دارد. نتایج نشان می دهد که افزایش تولید و درجه باز بودن اقتصاد باعث کاهش تورم و همچنین افزایش اندازه دولت و عرضه پول باعث افزایش تورم در کشورهای منتخب درحال توسعه می شود. لازم به ذکر است، اثرگذاری متغیرهای مذکور بر نرخ تورم به لحاظ اندازه در طول زمان متفاوت بوده ولیکن به لحاظ جهت اثرگذاری، ثابت بوده است.

    کلیدواژگان: شوک نرخ ارز، تورم، خودرگرسیون برداری ساختاری پانل، خودرگرسیون برداری ساختاری با پارامترهای متغیر در زمان
  • علی عباس حیدری* صفحات 129-148

    کشورهای جهان سوم و به ویژه کشورهای عضو اپک به شدت وابسته به درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت خام می باشند. افزایش تعداد کالاهای صادراتی و متوع سازی صادرات در این کشورها از یک طرف باعث کاهش بی ثباتی درآمدهای صادراتی می شود و از طرف دیگر زمینه دستیابی به درآمدهای ارزی پایدار و رشد اقتصادی را فراهم می کند. هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر تنوع محصولات صادراتی بر رشد اقتصادی، درمنتخبی از کشورهای در حال توسعه شامل کشورهای عضو اپک و کشورهای غیرعضو اوپک، طی دوره زمانی 2017-2002، با استفاده از رهیافت مدل های گشتاور تعمیم یافته (GMM) می باشد. نتایج برآورد مدل نشان داد که در کشورهای غیر عضو اپک، با کاهش تمرکز صادراتی و در نتیجه با افزایش تنوع محصولات صادراتی، رشد اقتصادی به صورت معناداری افزایش یافته است. بنابراین این کشورها می توانند با تنوع بیشتر محصولات صادراتی، اقتصاد خود را در مقابل شوکهای خارجی و نوسانات بین المللی بیمه کنند. در کشورهای عضو اپک، اثر تنوع صادرات بر رشد اقتصای معنادار نبوده است که این به دلیل تمرکز بالای صادراتی و در نتیجه تنوع کمتر محصولات صادراتی، با محوریت نفت، در این کشورها می باشد. بنابراین تدوین راهبردهای اساسی به منظور خارج شدن از اقتصاد تک محصولی و رسیدن به تنوع صادراتی در کشورهای عضو اپک، یک ضرورت، به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تنوع صادرات، رشد اقتصادی، کشور های در حال توسعه، مدل گشتاور تعمیم یافته (GMM)
  • فرزانه خلیلی*، مهدی محمدی، فرید عسگری صفحات 149-168

    بخش صنعت و رشد آن از مهمترین شاخصهای عملکردی اقتصاد در سطح کلان است و دستیابی به نرخ رشد بالاتر در این بخش یکی از اهداف مهم هر نظام اقتصادی به شمار می رود. از این رو، بررسی عواملی که بر توسعه بخش صنعت و بهبود قدرت پیش بینی پذیری این بخش اثر می گذارند از اهمیت بسزایی برخوردار است. مرور ادبیات مربوط به توسعه بخش صنعت در اقتصاد حاکی از آن است که یکی از مهمترین عوامل موثر بر توسعه آن، ثبات اقتصاد کلان در دو بخش اقتصادی و سیاسی است به گونه ای که امروزه اقتصاددانان پذیرفته اند که ثبات اقتصادی و سیاسی شرط لازم برای رشد بالا و مستمر در بخش صنعت اقتصاد است. در همین راستا در تحقیق حاضر به بررسی نقش نااطمینانی های سیاسی و اقتصادی بر بهبود پیش بینی پذیری فعالیت های بخش صنعت در کشور ایران طی دوره زمانی 1370 تا 1399 پرداخته شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش گشتاورهای تعمیم یافته GMM استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که نااطمینانی های اقتصادی و سیاسی اثرات منفی و معنادار بر توسعه بخش صنعت در کشور ایران داشته است. همچنین مشاهده شد که در نظر گرفتن نااطمینانی های سیاسی و اقتصادی می تواند قدرت پیش بینی پذیری فعالیت های صنعت را بهبود بخشد. بر همین اساس نتیجه گیری می شود سیاست گذاری های کلان اقتصادی و سیاستی در کشور باید طوری پیاده سازی شود که ثبات اقتصادی و در نتیجه توسعه صنعت در کشور را متضرر ننماید.

    کلیدواژگان: نااطمینانی اقتصادی، نااطمینانی سیاسی، بخش صنعت، پیش بینی پذیری
|
  • MohammadHassan Fotros *, Mostafa Omidali Pages 1-26

    Factors such as expectations, lack of financial flexibility, the existence of uncertainties in the economic environment and other economic and non-economic indicators have an impact on the creation of business cycles. The large volume of government activities in Iran's economy indicates that the government has a fundamental influence on the stability and instability of business cycles in Iran. The purpose of the present study is to investigate the relationship between financial shocks and commercial periods of the Iranian economy during the period 1981-2021. First, by using Hadrick-Prescott filter method, business cycles of Iran's GDP are extracted, and by using VAR model, the causality relationship between financial shocks and business cycles is studied. The research results show that Iran's economy has experienced five periods of recession and five periods of prosperity during the studied period. These courses are symmetrical in terms of length and depth. The results of the VAR model show that there is a two-way causality relationship between the government expenditure shock and the tax shock with the business cycles of GDP. Therefore, the economic prosperity can reduce the financial shocks of the government and subsequently improve the budget forecast and reduce the budget deficit.

    Keywords: Financial Shocks, Hadrik-Prescott's Filter, Asymmetry, Business cycle, Iran's Economy
  • Seyyed Ali Paytakhti Oskooe *, Arash Negahbani, Nader Mehregan, Mohammadreza Nahidi Amirkhiz Pages 27-46

    One of the most important functions of the Islamic financial system is to facilitate financial flow and divert financial resources for productive investment projects. This system gives banks the opportunity to move economic resources more quickly and accurately, relying on monetary and financial resources, and the existence of Islamic financial instruments increases the productivity and optimal mobilization of banks' resources. In the present study, using Markov switching econometric technique the effect of Islamic financing (through rent sukuk and Murabaha bonds) on mobilizing banking resources in Iran has been investigated during the period 2012:4 to 2021:2 (based on quarterly data). The findings show that sukuk bonds in both regimes have a positive effect on bank deposits. In other words, the expansion of the sukuk has led to growth bank deposits. Therfore, we must look for ways to attract foreign and domestic investment in order to issue different types of sukuk. The use of these assets increases the resources of the banks.

    Keywords: Islamic financing, Banking, Sukuk, Markov switching
  • Lotfali Agheli *, Mehran Samdaliri Pages 47-72

    Official Development Assistance can be effective on the education index and its outcomes, the Mean Years of Schooling in adults (people 25 years and older) and the Expected Years of Schooling in children (when entering school). Democracy in countries can positively affect the education index and its variables. A country with a better Democracy can create a suitable environment for the education of all members of society. In this regard, this study examines the impact of Official Development Assistance on educational outcomes, including the Mean Years of Schooling and Expected years of Schooling in selected upper-middle income countries of MENA with emphasis on Democracy from 2001 to 2020 and using panel data method. Empirical results indicate that Official Development Assistance per capita, Gross National Income per capita, health expenditure, and population growth rate have significantly increased educational outcomes. The Government Effectiveness Index has a positive effect on educational outcomes, while Voice and Accountability Index (as an indicator of democracy) has negatively influenced the educational outcomes.

    Keywords: Net Official Development Assistance per capita, Mean Years of Schooling, Expected Years of Schooling
  • Hadis Dalvandi *, Davood Jafariseresht, Mohsen Khezri Pages 73-98

    Today, the banking sector is one of the most important pillars of the financial sector. In this study, while expressing the theories related to the relationship between Islamic banking and GDP growth, the effect of loans from Islamic banks as an indicator of Islamic banking activities on the GDP growth of 20 selected Islamic countries for the period of 2010-2017 has been evaluated and the panel vector autoregression model has been used in order to investigate the effect of variables of total banking activity, Islamic banking activity, inflation rate, government expenditures, trade openness and institutional quality on GDP growth. The results show that the relationship between Islamic banking activity and GDP growth is positive and significant. Also, the effect of inflation rate, institutional quality and trade openness on GDP is positive and significant and the effect of government expenditures and total banking activity on GDP growth is negative and significant. Therefore, countries with sound macroeconomic and institutional policies (prudent government expenditures, good regulatory frameworks and high institutional quality) have higher GDP growth.

    Keywords: Islamic Banks, GDP Growth, Islamic Countries, PVAR Model
  • Marjan Mohammad Esmaeil, Reza Maaboudi *, Mohammad Khorsand Pages 99-128

    Inflation has been considered as one of the important economic indicators and one of the most important goals of governments is to control it. Inflation has significant economic consequences in the economy. Therefore, investigating factors affecting inflation is of particular importance. Among them is the shock of the exchange rate. so, this article examines the effect of exchange rate shock along with some explanatory variables on inflation in 47 developing countries by using panel structural vector autoregression model (Panel-SVAR) and vector autoregression with time-varying parameters (Panel-TVPVAR). It has been paid for the years 1990 to 2020. The criterion for selecting countries was the level of development and access to their information. In this research, in the first place, tests of unit root, co-accumulation and cross-sectional dependence have been performed. Also, the results indicate that in this period, one of the factors affecting inflation is the exchange rate changes in the countries. So that positive exchange rate shocks have a negative effect and negative exchange rate shocks have a positive effect on inflation. The results show that the increase in production and the degree of openness of the economy causes a decrease in inflation, as well as an increase in the size of the government and money supply, which causes an increase in inflation in selected developing countries. the effect of the mentioned variables on the inflation rate has been different in terms of size over time, but it has been constant in terms of the direction of the effect.

    Keywords: Exchange rate shock, inflation, panel structural vector autoregression, structural vector autoregression with time-varying parameters
  • Aliabbas Heidari * Pages 129-148

    Third world Countries,especially OPEC members heavily are dependent on foreign exchange incomes from petroleum export.The increase in the number of export goods and variety of them in these countries ,On the on hand,reduces the instability of export earnings & ,On the other hand, provides the basis for achieving permanent exchange earnings and economic growth.The main purpose of this article is to consider the effect of the variety of export products on economic growth in selected developing Countries(OPEC members or other non member Countries) over 2002-2017 using the Generalized Method of Moments approach(GMM.)The model estiamtion results showed that economic growth has significantly increased in OPEC non member countries,with a decrease in export concentration and Consequently,an increase in the variety of export products. Therefore, these countries can insure their economy against foreign shocks and international fluctuations with a greater variety of export products.but in OPEC member countries,the effect of export variety on economic growth was not significant,which could be due to the high concentration of exports and consequently,the lower variety of export products with a focus on petroleum in these countries. Therefore, formulating basic strategies in order to get out of the single-product economy and achieve export diversity in OPEC member countries seems to be a necessity.

    Keywords: Export Diversification, Economic Growth, Developing Countries, Generalized Method of Moments
  • Farzaneh Khalili *, Mehdi Mohammadi, Farid Asgari Pages 149-168

    The industrial sector and its growth is one of the most important performance indicators of the economy at the macro level and achieving a higher growth rate in this sector is one of the important goals of any economic system. Therefore, it is important to study the factors that affect the development of the industrial sector and improve the predictability of this sector. A review of the literature on the development of industry in the economy shows that one of the most important factors affecting its development is the stability of macroeconomics in both economic and political sectors, so that economists today have accepted that economic and political stability is a necessary condition for growth. It is high and continuous in the industry sector of the economy. In this regard, in the present study, the role of political and economic uncertainties on improving the predictability of industrial sector activities in Iran during the period 1991 to 1399 has been investigated. GMM generalized torque method was used to analyze the data. Findings showed that economic and political uncertainties have had negative and significant effects on the development of the industrial sector in Iran. It was also observed that considering political and economic uncertainties can improve the predictability of industrial sector activities. Accordingly, it is concluded that macroeconomic and policy policies in the country should be implemented a way that does not harm economic stability and thus the development of the industrial in the country.

    Keywords: Economic uncertainty, political uncertainty, industry sector, predictability