فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا راجی* صفحات 1-14

    امروزه گردشگری از حقوق مسلم شهروندی به شمار می رود. بااین‏ حال، گروه ‏هایی در جامعه نمی‏توانند از این حق مسلم به‏ سادگی بهره ببرند. سالمندان، افراد ناتوان جسمی و حرکتی، افراد با آسیب‏ها و ضعف ‏های بینایی یا اختلالات ذهنی از جمله این گروه ‏ها هستند که در بهره ‏مندی از خدمات فعلی گردشگری و سفر با مشکلات‏ بی‏شماری مواجه‏ اند. در پژوهش پیش‏رو، موانع گردشگری برای نابینایان بررسی شده اند. واکاوی نیاز‏ها و موانع گردشگری و سفر برای این گروه جمعیتی از راه مصاحبه نیمه ‏ساختار‏یافته با ایشان یکی از روش ‏های متقن برای نیاز‏سنجی و برنامه ‏ریزی متناسب با نیاز‏های ویژه این گروه است. ازاین‏رو، درباره موانع سفر با نوزده نفر از نابینایان کشور مصاحبه نیمه‏ ساختار‏یافته صورت گرفت. داده ‏ها با روش تحلیل تماتیک و به ‏وسیله نرم‏افزار تحلیل داده ‏های کیفی اطلس تی‏آی تحلیل شده است. بنابر یافته‏ های پژوهش، موانع گردشگری نابینایان را می‏شود در قالب موانع فرهنگی، مالی و اقتصادی، فردی و فیزیکی دسته ‏بندی کرد. همچنین، برای برون‏رفت از این موانع و تحقق گردشگری در دسترس، لازم است حوزه ‏های فردی، اجتماعی، فیزیکی، فرهنگی و زیرساختی در قالب برنامه‏ای منسجم مورد توجه برنامه ‏ریزان و سیاست‏گذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری در دسترس، معلولیت، نابینایان، برنامه ریزی گردشگری
  • سید محمدهاشم حسینی*، عاطفه نادرنژاد صفحات 15-32

    بوم‏گردشگری (اکوتوریسم) مسافرتی مسیولانه به مناطق طبیعی است که محیط ‏زیست را حفظ می‏کند و در ارتقای زندگی مردم محلی تاثیر بسزایی دارد. بوم ‏گردشگری دربردارنده انواع گوناگونی از گردشگری است. حتی سفری ‏علمی یا گذراندن تعطیلات آخر ‏هفته در حومه شهر یا روستا نیز نوعی بوم گردشگری به شمار می رود. تمامی انواع گردشگری به نوعی در طبقه بندی بوم‏گردشگری جای می گیرند. در مفهوم عام، بوم‏گردشگری شامل گشت‏ و‏ گذار در محیط‏ های طبیعی و بکر دارای عناصر طبیعی منحصر‏به ‏فرد است. برای مثال، گردش در غارها، کوه‏ها، آبشارها، بیابان‏ها، کویرها، جنگل و دیگر پدیده‏ های طبیعی. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر گروه های مرجع سودمند در مصرف مسیولیت پذیر اجتماعی، جهت گیری کنش گرایی، جمع گرایی و قصد بازدید از اکوتوریسم بوده است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از منظر گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. ابزار پژوهش پرسش نامه استاندارد سیلوا و همکارانش بوده است. 222 نمونه به شیوه در دسترس انتخاب شدند. سنجش روایی صوری با بهره گیری از نظر خبرگان، بررسی روایی سازه با تحلیل عاملی و روایی هم گرا و واگرا، و تعیین پایایی با روش آلفای کرونباخ و ضریب پایایی مرکب صورت گرفته است. مقدار آلفای کرونباخ کل 87/0 برآورد شده است که در محدوده پذیرفتنی قرار دارد. برای تجزیه وتحلیل داده‏ها از نرم‏افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که گروه ‏مرجع‏ سودمند در مصرف ‏مسیولیت ‏پذیر ‏‏اجتماعی، جهت‏ گیری ‏کنش‏گرایی، جمع‏گرایی و قصد بازدید از مقاصد اکوتوریسم تاثیری مثبت و معنادار می گذارد.

    کلیدواژگان: _ اکوتوریسم، تاثیر‏ گروه‏ مرجع فایده گرا مصرف‏ مسئولانه ‏اجتماعی، نش گرایی، جمع گرایی
  • یزدان شیرمحمدی*، فاطمه سلطانی صفحات 33-48

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تجربه برخط برند شهر گردشگری در اهداف رفتاری بازدید از مقصد گردشگری در شهر تهران است. شهر تهران، که در زمره بزرگ ترین شهرها در سطح جهان، منطقه و کشور به شمار می رود، واجد ظرفیت و پتانسیل های متعدد گردشگری ملی و بین المللی است که، علی رغم حجم زیاد سفر در این شهر، مغفول مانده و استفاده نشده است. طبیعت متنوع تهران، زمینه های غنی تاریخی، جاذبه های تجاری و موزه های متعدد در این شهر هریک به تنهایی می تواند به جذب گردشگر کمک کند، اما به نظر می رسد از قابلیت های گردشگری این شهر استفاده نمی شود. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگران خارجی بازدیدکننده از جاذبه های گردشگری شهر تهران (موزه های شهر تهران) است. برای تحلیل داده های پژوهش، از آمار توصیفی و آمار استنباطی به کمک نرم افزارهای آموس و اس پی اس اس استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که تجربه برخط برند مقصد گردشگری بر اصالت نام تجاری مقصد گردشگری اثر مثبت و معناداری دارد، همچنین تجربه برخط برند مقصد گردشگری بر قصد سفر گردشگران به مقصد دارای اثر مثبت و معناداری است. نتایج این پژوهش می تواند، به منظور افزایش گردشگران بین المللی از جاذبه های گردشگری شهر تهران استفاده شود.

    کلیدواژگان: تجربه برخط، مقصد، شهر، گردشگری، برند
  • مهدیه شهرابی فراهانی*، محمدحسین ایمانی خوشخو صفحات 49-67

    بیماری کرونا آسیب جدی به صنعت گردشگری وارد کرده است. نکته مهم پساکرونای گردشگری است که نتایج مطالعات نشان می دهند گردشگری موضوعی اجتماعی و پساکرونای گردشگری در ایران موضوعی قابل تامل است. لذا، این تحقیق، که با هدف بررسی و تحلیل مدیریت بحران پساکرونای گردشگری از منظر تحلیل روان شناختی اجتماعی و با تاکید بر مولفه های تاب آوری آنتونوفسکی (SOC) انجام شده است، از شیوه کیفی و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با خبرگان بهره گرفته و، با روش تحلیل مضمون، پساکرونای گردشگری را تحلیل و بررسی کرده است. نتایج حاصل از یافته های تحقیق به بحران پساکرونا اشاره دارد، بحرانی جدی که با بازاری نابسامان و تقاضای انبوه، بروز رفتارهای آسیب زننده ناشی از فشارهای دوران کرونا، تمایل به سفرهای داخلی و توجه بیشتر به امور بهداشتی همراه و موید مشکلات بسیاری بوده است. مدیریت بحران پساکرونای گردشگری، با توجه به روحیه تاب آوری، بر ایجاد آگاهی و درک بالا از شرایط آتی توسط متولیان و مدیران گردشگری و برنامه ریزی عملیاتی و کوتاه مدت با محوریت گردشگری شهری تاکید می کند تا از رسانه ها برای آگاهی بخشی، توصیف و آماده سازی جامعه میزبان و گردشگران برای دوران پس از کرونا بهره مند شود.

    کلیدواژگان: بحران، پساکرونا، گردشگری، تاب آوری
  • مهشید محمدیان*، جعفر آهنگران صفحات 69-84

    با توجه به گسترش بازارهای جهانی گردشگری و تنوع مقاصد گردشگری، برای افزایش سهم بیشتر ایران از گردشگران، باید با درنظرگرفتن خواسته و سلیقه مشتریان ‏فعالیت‏ های بیشتری در بخش بازاریابی و برنامه‏ ریزی گردشگری صورت پذیرد. هند چهارمین اقتصاد بزرگ جهان است که با برنامه ‏ریزی مطلوب به رشد اقتصادی کشور چین بسیار نزدیک شده است. اما ایران با داشتن تمامی ظرفیت ‏های موجود برای جذب گردشگر، به‏ علت نشناختن علایق و خواسته ‏های گردشگران هندی، موفق به جذب شمار قابل‏ قبولی از آنان نبوده است. هدف از این پژوهش شناسایی گرایش‏ ها و ویژگی‏ های بازار گردشگران ورودی به ایران از کشور هندوستان و میزان انطباق آن با محصولات گردشگری ایران است. پژوهش ‏از نظر روش‏شناسی توصیفی تحلیلی بوده و با روش کیفی انجام شده است. بنابر یافته ‏های پژوهش، مهم‏ترین ظرفیت ‏هایی که باعث جذب گردشگران هندی به ایران می‏شود ارتباطات قومی، شباهت‏ های فرهنگی، مذهبی و مبادلات تجاری است. همچنین فرهنگ، نوستالژی، تجارت و مذهب از انگیزه ‏های اصلی گردشگران هندی برای سفر به ایران است. اما، به‏ علت تفاوت در سلایق غذایی و شیوه ترجیحی حمل‏و‏نقل گردشگران هندی، محصولات گردشگری ایران با علایق اصلی گردشگران هندی هم‏خوانی چندانی ندارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، محصولات گردشگری، علایق گردشگران، گرایش‏های گردشگران، هند، ایران
  • محمدرضا فرزین*، ساره پورجهان، رقیه قنبری، بشری مهاجر صفحات 85-100

    اهمیت ورود گردشگران خارجی در توسعه گردشگری هر کشور برنامه ریزان را بر آن می دارد که در پی سنجش تقاضای گردشگری برآیند و عوامل مرتبط با آن را شناسایی و اولویت بندی کنند تا امکان برنامه ریزی در چارچوب عوامل مهم تقاضا فراهم شود. با آن که ایران سهم ناچیزی از صنعت گردشگری دارد، بررسی عوامل تاثیرگذار در توسعه این صنعت و تلاش برای شناسایی عوامل موثر بر افزایش گردشگران ورودی از اهمیت فراوانی برخوردار است. به همین منظور، در این پژوهش مدل سازی اقتصادسنجی پویا از تقاضای گردشگری بین المللی بررسی و عوامل تعیین کننده در ورود گردشگران بین المللی به ایران تجزیه و تحلیل شده است. در این راستا، گردشگران ورودی به ایران از پنجاه کشور طی دوره زمانی 2008 تا 2016 بررسی و تاثیر عوامل اقتصادی همچون تولید ناخالص داخلی کشورهای مبدا، قیمت مصرف کننده (قیمت نسبی گردشگری) و قیمت نفت خام و عوامل غیراقتصادی همچون تعداد اتاق ها، ثبات سیاسی و اثر تحریم به عنوان متغیر ساختگی (دامی) بر تقاضای گردشگران ورودی سنجیده شده است. بدین منظور، تقاضای گردشگران ورودی با استفاده از سه مدل اقتصادی، غیراقتصادی و ترکیبی تخمین زده شد که از برآوردگر گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برای مدل داده های پانل پویا و نرم افزار ایویوز10 استفاده می کنند. بنابر یافته های پژوهش، علاوه بر متغیرهای اقتصادی، متغیرهای غیراقتصادی نیز در تعیین میزان تقاضای گردشگری ورودی به ایران تاثیرگذار است. در بین متغیرهای اقتصادی، سرانه تولید ناخالص داخلی (GDP) و در بین متغیرهای غیراقتصادی، ثبات سیاسی تاثیرگذاری بیشتری داشته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری ورودی، تقاضای گردشگری، پانل دیتا، ایران
  • لیلا خسروی منش، روح الله ارشادی*، نازنین راسخ صفحات 101-117

    جزیره کیش با ویژگی های جغرافیای خاص، در میان همه جزایر ایرانی، تنها منطقه گردشگری است که در همه دوران ها توجه ویژه به آن شده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در توسعه گردشگری ورزشی در جزیره کیش با تاکید بر ورزش های تفریحی بانوان است. این پژوهش از نوع مطالعات ترکیبی و به صورت کیفی و کمی انجام شده است. برای شناسایی عوامل موثر در توسعه گردشگری ورزشی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان، متخصصان حوزه ورزش و گردشگری کیش و استادان دانشگاه انجام شد. نتیجه این مرحله شناسایی عوامل موثر بود که به پرسش نامه ای ساختاریافته تبدیل شد. قبل از توزیع پرسش نامه، ابتدا روایی و پایایی آن تعیین شد. سپس، پرسش نامه ها توسط 80 نفر از کارشناسان شاغل در حوزه گردشگری و ورزش و بانوان شرکت کننده در بازی های ورزشی - تفریحی در جزیره کیش تکمیل شدند. درمجموع، 5 عامل (فردی، زمینه ای، سازمانی، مدیریت مشارکت و خدمات)، 13 بعد (جمعیتی، روان شناختی و رفتاری، ساختاری، زیرساختی، سیاست گذاری و برنامه ریزی، سازمان دهی و تشکیلات، توزیع و عرضه خدمات، نیازسنجی، رویدادهای ورزشی و پوشش دهی، جاذبه های ورزشی، منابع انسانی، منبع مالی، فناوری و دانش) و 46 مولفه شناسایی شد. بررسی مدل ساختاری نشان داد کلیه عوامل شناسایی شده در توسعه گردشگری ورزشی در جزیره کیش تاثیرگذار هستند. عوامل مدیریتی مهم ترین عامل و عوامل فردی کم اهمیت ترین عامل بودند.

    کلیدواژگان: توسعه، گردشگری ورزشی، ورزش های تفریحی، بانوان، جزیره کیش
  • زهره عباسی*، علی حسنی صفحات 119-131

    گردشگری فعالیت یا صنعتی بین ‏رشته ‏ای است که با اتکا به فرهنگ غنی و توانمندی‏ های بالقوه باستانی، تاریخی و طبیعی ایران می‏تواند منافع اقتصادی شایان ‏توجهی را به ارمغان آورد و یکی از مهم‏ترین عوامل در توسعه اقتصادی باشد. هدف از پژوهش پیش‏رو شناسایی نقاط قوت و ضعف، و فرصت‏ها و تهدیدهای گردشگری فرهنگی و ارایه راهکارهای توسعه آن در شرایط رکود اقتصادی ایران است. پژوهش با روش توصیفی‏ تحلیلی انجام شده است. مدل کاربردی پژوهش مدل ترکیبی تحلیل راهبردی سوات (SWOT) و ماتریس برنامه ‏ریزی راهبردی کمی (QSPM) است. اطلاعات لازم با ابزار پرسش‏نامه از خبرگان گردآوری شده است. در فرایند تحلیل، از ماتریس‏ ارزیابی عوامل داخلی، که نشان‏دهنده وضعیت نامساعد عوامل درونی است، و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی استفاده شده است. ماتریس عوامل خارجی نشان می‏دهد که توسعه گردشگری فرهنگی در شرایط رکود اقتصادی ایران از فرصت‏ها به‏ خوبی بهره برده و از تهدیدها دوری گزیده است. سپس، با استفاده از ماتریس عوامل داخلی خارجی، راهبردهای گروه SO بهترین راهبرد شناخته شدند. درنهایت، با استفاده از ماتریس برنامه ‏ریزی راهبردی کمی، راهبردهای گروه SO به این ترتیب اولویت ‏بندی شد: مشارکت ‏دادن مردم محلی در برنامه‏ های گردشگری به ‏منظور بهره ‏مندی از منافع گردشگری و حمایت از برنامه‏ های توسعه، افزایش اشتغال‏ زایی و مبادلات اقتصادی در جهت ارتقای کیفیت و رفاه زندگی مردم، بهره ‏مندی از تنوع فرهنگی و ارزان‏بودن سفر به ایران به‏ عنوان مزیت رقابتی برای جذب بیشتر گردشگران و بهره ‏مندی از سرمایه‏ گذاری‏های کلان در زمینه اشتغال‏ زایی برای جوانان.

    کلیدواژگان: توسعه، گردشگری، گردشگری فرهنگی، رکود، رکود اقتصادی
  • حسین نوروزی*، فاطمه درویش صفحات 133-150

    صنعت گردشگری امروزه بزرگ‏ترین صنعت خدماتی از لحاظ درآمدزایی و عامل مهمی برای توسعه اقتصادی به شمار می ‏آید. یکی از مهم‏ترین اقداماتی که می‏تواند با کاهش وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی موجب رشد صنعت گردشگری شود توسعه اقامتگاه ‏ها و هتل‏ ها به ‏منظور اقامت مسافران است. استفاده از بازاریابی حسی ازجمله عوامل موثر در پیشرفت صنعت هتل‏داری است. ازاین‏رو، در این پژوهش، اثر بازاریابی حسی در ارزش ویژه برند در صنعت گردشگری را با میانجیگری متغیرهای تجربه برند، نگرش به برند و دلبستگی به برند بررسی می‏ کنیم. جامعه آماری این پژوهش گردشگران خارجی هستند که در بهار و تابستان امسال به شهر تهران سفر کرده ‏اند و در هتل ‏های چهارستاره و پنج ‏ستاره‏ اقامت داشتند. شیوه نمونه‏ گیری غیرتصادفی در دسترس و پرسش‏نامه به‏ منظور جمع ‏آوری داده‏ ها استفاده شد. برای بررسی روایی پرسش‏نامه از روایی محتوایی و همچنین برای بررسی پایایی پرسش‏نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. به‏ منظور تحلیل داده ‏های گرد‏آوری ‏شده، شیوه مدل‏سازی معادلات ساختاری از طریق نرم ‏افزار اسمارت پی‏ال‏اس استفاده شد. براساس نتایج به ‏دست‏ آمده، مولفه لامسه در تجربه برند اثر معناداری ندارد، اما هر چهار مولفه بینایی، بویایی، چشایی و شنوایی تاثیر مثبت و معناداری در تجربه برند دارند. سایر فرضیه ‏های پژوهش نیز تایید شده ‏اند.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، بازاریابی حسی، تجربه برند، دلبستگی به برند، نگرش به برند
  • محجبه بارعی، اکبر اصغری زمانی صفحات 151-166

    صنعت گردشگری، به‌دلیل ماهیتش، ارتباطات بسیاری با جامعه و فرهنگ‌های مبدا و مقصد گردشگری دارد که مدیریت این تفاوت‌های فرهنگی و رفتاری نقش مهمی در توسعه این صنعت خواهد داشت. سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی دو مفهوم مهم در این زمینه هستند و امروزه نقش بنیادینی در توسعه پایدار کشورها دارند. در این پژوهش، تلاش بر این بوده تا نقش و جایگاه این دو نوع از سرمایه در مجموعه میراث جهانی بازار تاریخی تبریز به‌منظور توسعه صنعت گردشگری بررسی شود که، با توجه به سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی نهفته در بازار تاریخی تبریز، ابتدا مفاهیم سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی تبیین و پس از بیان کارکردهای گوناگون مجموعه بازار کهن، ساختار و ارتباطات مولفه‌های آن‌ها تحلیل و مدلی نظری - کاربردی ارایه شده است. سپس، برای شناخت وضعیت این دو نوع از سرمایه و مولفه‌های آن‌ها در مجموعه بازار کهن، داده‌های اولیه، که از طریق مصاحبه با اهالی بازار گردآوری شده بودند، در محیط نرم‌افزار SPSS تحلیل شدند. براساس نتایج حاصله، مولفه اعتماد به نهادهای دولتی در بین بازاریان در سطح پایین و همچنین برخی محافظه‌کاری‌ها در مقابل دگرگونی‌ها و مسایل فرهنگی وجود دارد که با رفع این موارد، از طریق به‌کارگیری سرمایه‌های اجتماعی، می‌توان از پتانسیل‌های عظیم نهفته در بازار کهن تبریز برای توسعه پایدار گردشگری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، توسعه گردشگری، بازار کهن تبریز، توسعه پایدار
  • کیومرث مولادوست، افشار هنرور صفحات 167-185

    ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میراث فرهنگی چوگان از ارزش‌های فرهنگی ایران زمین است. واکاوی داشته‌های چوگان بر مبنای مناطق و نمایاندن ارزش‌های آن به‌منزله سرمایه فرهنگی در قالب نوعی از گردشگری و نمایاندن هویت فرهنگی و عناصر فرهنگی موجود و استفاده بهینه در صنعت گردشگری، علاوه بر سود و منافع اقتصادی، در دیپلماسی فرهنگی و ورزشی نیز کارآمد و اثربخش است. هدف از پژوهش حاضر تبیین مفهوم گردشگری چوگان بر مبنای ارزش‌های گردشگری فرهنگی است. این مطالعه پژوهشی از نوع کاربردی است که به روش مروری اجرا شده است. از تجربه زیسته محقق در بیان محتوایی استفاده شده است. در بخش دیگر تحقیق، از داده‌های ثانویه استفاده شده‌ است که این داده‌ها از مقالات تحقیقی، نشریات، وب‌سایت‌ها، گزارش‌های نظرسنجی و غیره جمع‌آوری شده است. بدین‌منظور، با مرور تحقیقات قبلی و استدلال مستقل و روش‌مند اکتشافی برای دستیابی به ایده‌‌ای نو و کاربردی برای ایجاد و توسعه مدلی تازه از انواع گردشگری به‌وسیله توصیف، تلفیق، تبیین روابط و روندهای موجود در بدنه دانش گردشگری استفاده شده است. نتایج به‌دست‌آمده از این مطالعه نشان می‌دهد که آداب، رسوم و فرهنگ و عناصر فرهنگی به‌خصوص چوگان به همراه نمودها و عناصر گوناگون هویتی آن، که نشان روشنی از تمدن ایران را حکایت می‌کنند، زمینه لازم برای ایجاد و توسعه گردشگری مستقل با عنوان «گردشگری چوگان» را دارند.

    کلیدواژگان: پولوتوریسم، گردشگری فرهنگی، ظرفیت فرهنگی، ورزش چوگان، چوگان
  • پگاه طالبی جونقانی، الهام اپرا جونقانی، میترا شاطری، حکیمه معادی خواه صفحات 187-198

    توسعه صنعت گردشگری از مهم ترین رویدادهای اقتصادی و اجتماعی در جوامع امروز به شمار می رود. در این راستا مجموعه تاریخی شهر چالشتر واقع در استان چهارمحال وبختیاری به دلیل برخورداری از پیشینه تاریخی و ویژگی های ممتاز جغرافیایی منطقه ای که در آن واقع شده است می تواند ضمن بهره مندی از منافع اقتصادی (اشتغال، درآمد و...) از فرصت های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نیز به نفع ساکنان منطقه و کشور برخوردار گردد. هدف اصلی پژوهش آن است تا با بررسی آسیب شناسی این مجموعه تاریخی از دید بازدیدکنندگان دریچه ای نو برای آمایش و توسعه گردشگری استان چهارمحال وبختیاری ایجاد کرده و راهکارهای مناسبی برای گسترش گردشگری این منطقه ارایه دهد. از این رو در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که مشکلات و موانع موجود برای جذب گردشگر در این مجموعه چه مواردی هستند؟ و کدام یک از این مشکلات تاثیر منفی و معناداری بر تعداد بازدیدهای سالانه گردشگران از این قلعه دارد؟ جامعه آماری مورد بررسی در این پژوهش شامل کلیه بازدیدکنندگان قلعه چالشتر است که از میان آنها با استفاده از فرمول کوکران (با احتساب ضریب اطمینان 90 درصد و خطای ده درصد)، روش نمونه گیری تصادفی ساده و معادل 130 نفر که از طریق تکمیل پرسش نامه در تابستان سال 1401 مورد سوال قرار گرفتند و داده ها توصیف و تجزیه و تحلیل شدند. در پژوهش حاضر روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی است و بر اساس مدل تحلیلی EVIEWS و با استفاده از روش OLS نتایج به دست آمده مبین این واقعیت است که از میان پنج متغیر مورد بررسی (عدم وجود مکانی برای استراحت از جمله (رستوران و تریا)، عدم وجود راهنمایان گردشگری در قلعه، عدم وجود پارکینگ، عدم وجود غرفه های ارایه دهنده خدمات در قلعه و عدم وجود نیمکت و فضایی برای نشستن). متغیر عدم وجود مکانی برای استراحت از جمله (رستوران و کافی شاپ) با احتمال کمتر از پنج درصد معنادار است و افزایش یک واحد آن تاثیر منفی و معنادار به اندازه 189/0 واحد بر تعداد بازدیدهای قلعه دارد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی گردشگری، محوطه های تاریخی، بازدیدکنندگان، مدل تحلیلی EVIEWS
|
  • Zahra Raji * Pages 1-14

    Today, tourism is recognized as one of the inalienable rights of citizens. However, some groups in society are not able to benefit from this inalienable right simply. The elderly, people with physical and mobility disabilities, and people with visual impairments and mental disorders are among these groups who face many challenges in tourism and travel services. In this research, the obstacles to tourism for blind people have been studied. Analyzing the needs and barriers of tourism and travel for this demographic group through semi-structured interviews with them is one of the most reliable methods for needs assessment and planning according to the special needs of this group. Therefore, in the present study, a semi-structured interview was conducted with 19 blind people regarding the needs and obstacles of travel. The data were analyzed by thematic analysis method and by Atlas T.I. qualitative data analysis software. The findings of the research show that the obstacles can be categorized as cultural, financial and economic, individual and physical obstacles. Also, to solve these obstacles, it is necessary to consider Individual, social, physical, cultural, and infrastructural aspects in the form of a coherent program for planners and policymakers.

    Keywords: Accessible tourism, Disability, blind people, tourism planning
  • Seyed MohammadHashem Hosseini *, Atefeh Nadernezhad Pages 15-32

    Ecotourism is responsible travel to natural areas that preserve the environment and plays a significant role in improving the living standards of local people. Eco-tourism includes different types of tourism, which can be even a scientific trip or spending a weekend in the countryside or a village. All types of tourism can somehow be included in the classification of eco-tourism. In general, eco-tourism includes exploring natural and untapped environments with unique natural elements. For example, traveling in caves, mountains, waterfalls, deserts, forests, and other natural phenomena. This research aimed to investigate the effect of beneficial reference groups on socially responsible consumption, activism orientation, collectivism, and the intention to visit ecotourism. This research is descriptive-survey in terms of practical purpose and terms of data collection. The research tool is the standard questionnaire of Silva et al. (2022). 222 samples were selected by the available method from the target population. The population was people aged 15 to over 65 years old, most of whom lived in Mashhad. To measure the face validity from the experts' point of view and to check the construct validity, factor analysis, convergent, and divergent validity, Cronbach's alpha method, and composite reliability coefficient were used to determine the reliability. The total Cronbach's alpha was estimated at 0.87, which is within the acceptable range. SmartPLS software was used for data analysis. The results showed that the beneficial reference group has a positive and significant effect on socially responsible consumption, action orientation, collectivism, and the intention to visit ecotourism destinations.

    Keywords: Ecotourism, influence of utilitarian reference group, Social Responsible Consumption, activism, Collectivism
  • Yazdan Shirmohammadi *, Fatemeh Soltani Torbati Pages 33-48

    The purpose of the present study is to evaluate the effect of online experience of a tourism city brand on the behavioral intentions to visit the tourist attractions in Tehran. The City of Tehran, one of the world’s largest cities in the world, has numerous capacities and potentials for national and international tourism, which despite this city’s large travel volume, it has been neglected and not used. Tehran's diverse nature, rich historical backgrounds, commercial attractions, and numerous museums can help attract tourists; however, it seems that the tourism potential of this city is not used. The research method used in this study is a descriptive survey. The study’s statistical population includes foreign tourists visiting the tourist attractions of Tehran (museums of Tehran). Descriptive statistics and inferential statistics have been used with Amos and SPSS software to analyze the research data. The results showed that “online experience of the destination brand” positively affects both “brand originality” and “tourists’ intentions”. The findings of the present research can be used in order to increase the number of international tourists visiting Tehran attraction.

    Keywords: online experience, Destination, City, Tourism, Brand
  • Mahdieh Shahrabi Farahani *, MohammadHossein Imani Khoshkho Pages 49-67

    Corona disease has seriously damaged the tourism industry. The critical point of post-corona tourism is that the results of the studies show that tourism is a social issue, and post-corona tourism in Iran will be ponderable. Therefore, this research aimed to investigate and analyze post-corona tourism crisis management from the perspective of social psychological analysis and to emphasize Antonovsky's resilience components (SOC), using the qualitative method and in-depth semi-structured interviews with experts and the analysis method. It has analyzed and investigated the post-corona theme of tourism. The results of the research findings point to the post-corona crisis, a severe crisis with an unsettled market and mass demand, along with the emergence of harmful behaviors due to the pressures of the corona era, the desire to travel domestically and pay more attention to health issues, which will prove many problems. The post-corona crisis management of tourism, due to the spirit of resilience, emphasizes the creation of high awareness and understanding of the future conditions, which should be clarified for the trustees and managers of tourism, and operational, and short-term planning should be carried out with the focus on urban tourism so that the media for Awareness, description, and preparation of the host community and tourists for the post-corona era benefited.

    Keywords: Crisis, Post-corona, Tourism, Resilience
  • Mahshid Mohammadian *, Jaafar Ahangaran Pages 69-84

    Corona disease has seriously damaged the tourism industry. The critical point of post-corona tourism Today, considering the expansion of international tourism markets and the diversity of tourism destinations, more activities should be done to increase the share of tourists; also, it should be done according to the wants and tastes of customers in the marketing and planning of tourism. With good planning, India is the fourth largest economy in the world and is very close to China's economic growth. Although all the capacities are available to attract tourists, Iran has not been able to attract an acceptable amount of Indian tourists due to the lack of understanding of the interests and tastes of Indian tourists. This research aims to identify the intentions and wants of Indian tourists and the extent of its compatibility with Iran's tourism products. In terms of methodology, it is descriptive and analytical; And it has been done by the qualitative method using a case study. Findings show that the most important capacities that attract Indian tourists to Iran are ethnic relations، cultural similarities, religious similarities (Islam-Zoroastrianism), and commercial relations. Also, culture, nostalgia, Business, and religion are the main motives of Indian tourists to travel to Iran. However, due to the difference in food tastes and the difference in the preferred mode of transportation of Indian tourists, Iran's tourism products are incompatible with the main interests of Indian tourists.

    Keywords: Tourism, tourism products, Tourists’ Intentions, Tourists’ Tastes, India, Iran
  • MohammadReza Farzin *, Sareh Pourjahan, Roghayeh Ghanbari, Boshra Mohajer Pages 85-100

    The importance of the number of incoming tourists to a country in tourism development prompts planners to measure tourism demand to identify and prioritize related factors. Despite Iran's low contribution to the tourism industry, it's essential to investigate the agents affecting the industry’s growth and determine the factors affecting the increase of tourists entering the country. For this purpose, the dynamic econometric model of international tourism demand has been investigated in this research, and the determination of factors in the arrival of international tourists to Iran has been analyzed. In this regard, the tourists entering Iran from 50 different countries from 2008 to 2016 were examined; The effect of economic factors such as the Gross Domestic Product of origin countries, Consumer price index (relative price of tourism) and crude oil price, and non-economic factors such as the number of rooms, political stability and the effect of the boycott were measured as dummy variable on the demand of incoming tourists. For this purpose, the demand of incoming tourists was estimated using three models, including economic, non-economic, and hybrid models using the GMM estimator for the dynamic panel data model and EViews10 software. The research findings indicate that in addition to economic variables, non-economic factors also affect the amount of inbound tourism demand in Iran. Gross Domestic Product among economic variables and political stability among non-economic variables have had a more profound impact.

    Keywords: inbound tourism, tourism demand, panel data, Iran
  • Leila Khosravi Manesh, Rouhollah Ershadi *, Nazanin Rasekh Pages 101-117

    Kish Island, with its special geographical characteristics, is the only tourist area among all Iranian islands that has received particular attention in all eras. Women should be considered for the tourism industry development due to specific gender restrictions. The current research aims to "identify the factors influencing the development of sports tourism in Kish Island with an emphasis on women's recreational sports.” The research was a mixed study conducted using qualitative and quantitative studies. To identify the factors affecting the development of sports tourism, semi-structured interviews were conducted with experts, experts in the field of sport and tourism in Kish, and university professors. The result of this phase was identifying the influential factor, which became a structured questionnaire. Before distributing the questionnaire, its validity, and reliability were first determined. Then the questionnaires were completed by 80 experts working in tourism, sports, and women participating in sports-recreational games in Kish Island. In total, five factors (individual, contextual, organizational, partnership, and service management), 13 dimensions (demographic, psychological and behavioral, structural, infrastructural, policy and planning, organization, distribution and supply of services, needs assessment, sports events and coverage, sports attractions, human resources, financial resources, technology, and knowledge) and 46 components were identified. The analysis of the structural model showed that all identified factors have an impact on the development of sports tourism in Kish Island. Managerial factors were the most important, and individual factors were the least important.

    Keywords: Development, Sports Tourism, Recreational Sports, Women, Kish Island
  • Zohreh Abbasi *, Ali Hasani Pages 119-131

    Tourism is an interdisciplinary activity and industry relying on Iran's rich culture and potential ancient, historical, natural, and cultural capabilities. It can bring significant economic benefits to the country and is one of the essential components of economic development. This research aims to identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of cultural tourism; also provide solutions for the development of cultural tourism during Iran's economic recession. The research method is descriptive-analytical. The applied research model combines the SWOT strategic analysis and QSPM quantitative strategic planning model. At first, the required information was collected by questionary from the experts. In the analysis process, internal factors evaluation matrices show the unfavorable situation of internal factors, and external factors evaluation matrices show the development of cultural tourism in Iran's economic recession; also, it has been able to take advantage of opportunities and avoid threats. Using the internal-external factors matrix, the best strategies of the SO group were identified. Finally, a quantitative strategic planning matrix was used, which prioritized the strategy of the SO group in the following order: involving local people in tourism programs, benefiting from tourism advantages and support development programs, increasing employment creation and economic exchanges to increase the quality level and the well-being of people's lives, benefiting from cultural diversity and the cheap travel to Iran as a competitive advantage to attract more tourists and benefit from significant investments in the field of employment for young people.

    Keywords: Development, Tourism, Cultural Tourism, Recession, economic recession
  • Hossein Norouzi *, Fatehmeh Darvish Pages 133-150

    Today, tourism, as the largest service industry in terms of revenue, is considered an essential factor for economic development. One of the most critical measures that can cause the growth of the tourism industry to reduce the dependence of Iran's economy on oil revenues is the development of residences and hotels for the accommodation of travelers. The use of sensory marketing is one of the factors affecting the development of the hotel industry. Therefore, in this research, we examine the effect of sensory marketing on brand equity in the tourism industry by mediating the variables of brand experience, attitude, and attachment. The statistical population of this research includes foreign tourists who traveled to Tehran this spring and summer and stayed in four- and five-star hotels. Available non-random sampling method and questionnaire were used to collect data. Content validity was used to check the validity of the questionnaire, and Cronbach's alpha was used to check the reliability of the questionnaire.  Structural equation modeling was used through Smart PLS software to analyze the collected data. According to the obtained results, the tactile component has no significant effect on the brand experience, but all four components of sight, smell, taste, and hearing have a positive and significant impact on the brand experience. Other research hypotheses have also been confirmed.

    Keywords: Sensory Marketing, Brand Experience, Brand Attitude, Brand Attachment, brand equity
  • Mohajjabeh Barei, Akbar Asgharizamani Pages 151-166

    The tourism industry, due to its nature, has many connections with the society and cultures of the origin and destination of tourism, and the management of these connections will play an essential role in the development of this industry. Social and cultural capitals are two critical concepts in this field, and today they play a fundamental role in the sustainable development of countries. This research attempts to investigate the role and position of these two types of capital in the “World Heritage” complex of the historical Bazaar of Tabriz in line with the development of the tourism industry. In this regard, the concepts of social and cultural capital are explained. After explaining the various functions of the old Bazaar complex, the structure and connections of their components are analyzed, and a theoretical-practical model is presented. Then, to understand the status of these two types of capital and their components in the old Bazaar complex, the primary data collected through interviews with the Bazaar residents were analyzed in the SPSS software. Based on the results, the component of trust in governmental institutions is at a low level among the Bazaars; Also, there are some conservatism attitudes towards transformations and cultural issues; by eliminating these issues through the use of social capital, it is possible to use the vast potential hidden in the Tabriz old Bazaar for the sustainable development of tourism.

    Keywords: Social capital, Cultural capital, Tourism development, Old Bazaar of Tabriz, Sustainable development
  • Kiyumars Moladoost, Afshar Honarvar Pages 167-185

    The cultural heritage of polo is one of the cultural values of Iran. Analyzing the potential of polo, showing its cultural value in the form of tourism, and representing its cultural identity and cultural elements in the tourism industry, will be useful for economic benefits and cultural and sports diplomacy. This study aims to explain the concept of polo tourism based on the values of cultural tourism.This research is applied research that has been conducted using the review method. Also, the researcher’s lived experience has been used in the content expression. Secondary data collected from research articles, publications, websites, surveys, reports, etc., were used in the other part of the research. Thereby, procedures like reviewing previous research, independent and methodical exploratory reasoning, description, integration, relationship explanation, and trends in the body of tourism knowledge were used to achieve new and applied ideas for developing a new tourism model. The result of this research indicated that customs, traditions, culture, and cultural elements, especially polo, along with its various manifestations and elements of identity which show Iranian civilization, have the necessary prerequisites for the creation and development of a distinct part in tourism called “polo tourism”.

    Keywords: Polo tourism, Cultural tourism, Cultural capacity, Polo sport, Polo
  • pegah talebi, elham opera, Mitra shateri, hakimeh maadikhah Pages 187-198

    The development of the tourism industry is one of the most important economic and social events in today's societies. In this regard, the historical complex of the city of Chaleshtor, located in Chaharmahal and Bakhtiari province, due to its historical background and the privileged geographical features of the region in which it is located, can benefit from economic benefits (employment, income, etc.) and social opportunities. , political and cultural also benefit the residents of the region and the country. The main goal of this research is to create a new window for the development of tourism in Chaharmahal and Bakhtiari province by examining the pathology of this historical complex from the point of view of visitors and to provide suitable solutions for the development of tourism in this region. Therefore, in this research, we are looking for an answer to the question, what are the problems and obstacles to attract tourists in this collection? And which of these problems has a negative and significant impact on the number of annual visits by tourists to this castle? The statistical population investigated in this research includes all the visitors of the Chaleshtor Castle, among them, using Cochran's A formula (including 90% confidence factor and ten% error), statistics and simple random sampling method, a sample of 130 people was selected through the completion Questionnaires were asked in the summer of 1401 and the data were described and analyzed. In the current research, the research method is descriptive-analytical and based on the EVIEWS analytical model and using the OLS method, the results obtained show the fact that among the five investigated variables (the absence of a place to rest, including (restaurants and coffee shops) , lack of tourist guides in the castle, lack of parking, lack of stalls providing services in the castle and lack of benches and space to sit), the variable of lack of a place to rest including (restaurants and coffee shops) is significant with a lower probability of five percent And an increase of one unit has a negative and significant effect of 0.189 units on the number of visits to the castle.

    Keywords: Tourism pathology, Historical sites, Hisitors, Analytical model EVIEWS