فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 53 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ازاده ابراهیمی پور*، مسلم نادعلی زاده صفحات 1-20
    کهن الگوها تصاویرازلی مشترک درحافظه و ضمیر ناخودآگاه انسان هستند که در هر عصری بانمودهای رایج آن دوره خود را نشان می دهند و بازشناسی تحولات و دگرگونی های آنها می تواند نگاه ما را در مورد جریانهای عمیق فرهنگی، اخلاقی و مذهبی در دوره های تاریخی افزایش دهد. یونگ در آثار خود از کهن الگوهای متعددی نام م یبرد و هر یک از آنها را به تنهایی و در پیوند کلی با هم در شمار پرمعناترین تجلیات روان جمعی به شمار می آوردبا پیدایش نظریه های روانشناختی، ارتباط چندسویه بین علوم مختلف پدید آمده است؛ از جمله ارتباط بینارشته ای ادبیات و روان شناسی. این اتفاق باعث شد تا ادبیات محملی برای نگرش و تحلیلی روزآمد، کارآمد و خوانشی متفاوت تلقی شود. ادبیات به مدد نظریه های روان شناسی، خود را ملموس ترعمل گراتر عرضه نموده است و بر جذابیت خود در متون ادبی، بهویژه در متون عرفانی افزوده است. از جمله این نظریات، نظریه ساختار شخصیت و ابعاد ذهن و فرایندتفرد یونگ است. موضوع این پژوهش، به بررسی نظریه کهن الگوی یونگ اثر کارل گوستاو یونگ روانشناس شهیر سویسی با در مثنوی است. این پژوهش نشان می دهد که ارتباط مستقیمی بین علم روانشناسی و علوم ادبی برقرارست. مولوی در این حکایات، مثنویبه مخاطب می آموزد که لازمه رسیدن به توازن، تعادل شخصیت و رسیدن بهتفرد، تعامل یکپارچه تمام ابعاد شخصیت روانی فرد است.
    کلیدواژگان: کهن الگو، یونگ، نقد کهن الگویی، طبقه بندی کهن الگو، تحلیل داستان
  • طیبه ابراهیمی شهر آباد، صابر امامی*، فرهاد طهماسبی صفحات 21-40

    تفسیر نسفی" اثر "نجم الدین نسفی" یکی از مهمترین آثار قرن پنجم و ششم هجری است که نویسنده در آن ترجمه ای مسجع از قرآن ارایه داده است و از دیگر تفاسیر مهم این دوره تفسیر "کشف الاسرار و عده الابرار" اثر "ابوالفضل میبدی" است که نویسنده قرآن را با دیدی عرفانی تفسیر کرده است. تحلیل گفتمان این دو کتاب می تواند اصول اعتقادی و ایدیولوژی نویسندگان را به خوبی نشان دهد. یکی از نظریه های مهم در زمینه تحلیل گفتمان، نظریه "نورمن فرکلاف" است که در آن رابطه میان ملاکهای درونی و بیرونی متن بررسی می شود. فرکلاف متن را در سه محور توصیف، تفسیر و تبیین بررسی می کند و یکی از موضوعاتی که دربخش توصیف متن به آن پرداخته می شود، این است که نویسنده از کدامیک از قرار دادهای تعاملی استفاده کرده است و نظام نوبت گیری برای سخن گفتن در متن چگونه اداره می شود؟ بررسی این موضوع به روابط قدرت میان دو طرف گفتگو بستگی دارد. گاهی مفسران با توضیحات اضافه ای که در ترجمه خود می آورند این امکان را به پژوهشگر می دهند که ساختار فکری آنان را دراین زمینه مشخص کند. در بررسی های به عمل آمده، نسفی با توجه به اطلاعات تاریخی و تفسیری خود در این زمینه قوی تراز میبدی عمل کرده است. در این مقاله نویسندگان با روش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای در صدد هستند گفتمان موجود در ترجمه این دو کتاب را در زمینه قرار دادهای تعاملی مورد بررسی قرار دهند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، قرار داد های تعاملی، رابطه علی و معلولی، نوبت گیری، تفسیر نسفی، کشف الاسرار
  • آرزو برومندی* صفحات 41-62

    حکیم نظامی گنجوی (595- 535 ه. ق) از شاعران سده ششم هجری در حوزه جغرافیایی اران، سرزمین کردهای روادی و شدادی است. او آغازگر خمسه ای بود که پس از او به وفور مورد تقلید شاعران در سده های مختلف قرار گرفته است. زبان او از نظر بلاغی، بسیار سخته و سنجیده است و همین امر او را در شمار بزرگترین شاعران ادب پارسی قرار داده است. او از نظر هنری بیشتر به جانب استعاره گراییده است و می توان گفت که کاربرد استعاره در پنج گنج او از ویژگیهای بارز سبکی به شمار می رود. همین امر باعث شده که پژوهشگران از جوانب دیگر بلاغی شعر او غفلت کنند. نگارنده در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به بازتاب قرآن در آرایه های بدیعی منظومه مخزن الاسرار پرداخته است. نتایج حاکی از آن است که نظامی در این زمینه نیز به وفور از ظرافتهای ادبی استفاده کرده است. به ویژه به شکل سحرآمیزی آیه های قرآن را با آرایه های ادبی چنان پیوند داده که کشف آن آیات در لابه لای ابیات، دقت بسیاری بالایی را می طلبد.

    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، مخزن الاسرار، بدیع، قرآن
  • یدالله بهمنی*، علی اکبر افراسیاب پور صفحات 63-82

    فراواقع گرایی یا سورریالیسم دارای اصولی مشابه و مشترک با مبانی عرفان است که این اشتراک در اندیشه های برخی از عارفان ظهور چشمگیرتری یافته است و فخرالدین عراقی شاعر و عارف بزرگ قرن هفتم ایرانی از آن جمله است که تاکنون از این دیدگاه به نظم و نثر او نگریسته نشده و در قالب نقد ادبی جدید مورد مطالعه و مقایسه قرار نگرفته است. در این مقاله که از نوع کتابخانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی است، پس از خوانشی جدید از رابطه عرفان با سورریالیسم موارد اشتراک آنها در آثار عراقی ترسیم و دنبال می شود. او پیرو مکتب جمال است که به زیبایی و عشق اصالت می دهد و عنصر خیال را مرز فراواقعیت و زیبایی آفرین می داند، با گریز از عقل به کشف و شهود روی می آورد و از دنیای درون شبیه به ضمیر ناخودآگاه سخن می گوید و با شطح و الهام از دنیای خیال بهره می گیرد که در حقیقت تصویرهایی سورریالیستی ارایه می دهد. در این پژوهش آموزه های عرفانی فخرالدین عراقی قابل مقایسه با این مکتب نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: فراواقع گرایی، عرفان، عقل گریزی، شطحیات، عشق، خیال
  • وجیهه ترکمانی باراندوزی*، فرناز ثامنی کیوانی صفحات 83-108
    مثبت اندیشی یکی از الگوهای رفتاری سالم در جامعه است، با توجه به اینکه آینده هر شخصی تا حد بالایی به نگرش او بستگی دارد مثبت اندیشیدن می تواند مقدمات موفقیت و کامیابی را برای او فراهم آورد. البته لازم به ذکر است که تنها مثبت اندیشی لازمه کار نیست بلکه به این معنی می باشد که نگرش مثبت در زندگی می تواند انسان را به سمت کامیابی سوق دهد.مارتین سلیگمن که بنیانگذار روانشناسی مثبت نگر می باشد، هیجانات مثبت انسان را در سه مسیر آینده، گذشته و حال مورد مطالعه قرار می دهد. وقتی انسان عواطف، تجارب و هیجان های خود در زمان حال را در مقایسه با گذشته و آینده بازبینی می کند، ضمن احساس آرامش، امنیت، لذت و شادکامی در زمان حال، در مقایسه با گذشته باید احساس رضایت و خشنودی و نسبت به آینده احساس امید و خوش بینی به او دست بدهد. از سویی دیگر سلیگمن برای مثبت اندیشی ملاک ها و معیارهایی چون: خرد و دانش، کنجکاوی، عشق به یادگیری، قضاوت، روشنفکری، دلیری، پشتکار، عشق، مهربانی و سخاوت، عدالت و رهبری و... را در نظر گرفته است که در مقاله حاضر سعی شده است به بررسی همه این فضیلت ها و قابلیت ها به همراه استخراج شواهد از هشت کتاب سهراب سپهری پرداخته شود. بدین ترتیب ابتدا به بیان هیجانات انسان در سه مسیر آینده، گذشته و حال و سپس به بیان ملاک و معیارهای خوش بینی از دیدگاه سلیگمن پرداخته شده است و در انتها با تجزیه و تحلیل هشت کتاب، آماری مربوط به این موارد ذکر خواهد شد.
    کلیدواژگان: سپهری، هشت کتاب، سلیگمن، مثبت اندیشی
  • فاطمه تسلیم جهرمی*، نسرین قاسمی صفحات 109-136
    رمان اندکی سایه، نوشته احمد بیگدلی است که ماجرای مبارزات نفتی مردم جنوب را طی کودتای 28 مرداد 1332به صورت خاطره وار و فلاش بک بیان کرده است. از آنجا که بیگدلی خود دستی در فیلم نامه نویسی داشته و به دلیل ویژگی های روایات وی، این رمان بر اساس نظریه رابرت مککی درباره ساختار روایت، با روشی توصیفی تحلیلی، بررسی شده است.رابرت مک کی، نظریه پرداز آمریکایی، معتقد است همه روایت ها از ساختاری خاص و تقریبا یکسان پیروی می کنند. یکی از ساختارهایی که وی برای روایت برمی شمارد، خرده پیرنگ است و در تحلیل این ساختار، ویژگی هایی چون: پایان باز، تعدد قهرمان، قهرمان منفعل، زمان خطی و کشمکش را معرفی می کند. با توجه به وجود چند روایت در رمان اندکی سایه، پس از تحلیل ها، ویژگی های خرده پیرنگ با رمان اندکی سایه، منطبق می شود؛ همچنین دو عنصر گفت وگو و توصیفات تصویری نیز به دلیل نقش آن ها در روایت و ساختار رمان تشریح شده است. دستاوردهای این مقاله که ضمن بررسی عناصر ساختار داستان بر اساس نظریه مک کی و تعیین مناسبات بین این عناصر به جست وجوی این ویژگی ها در متن اندکی سایه پرداخته، نشان می دهد طرحی مبتنی بر روابط علی، این متن را از آغاز تا پایان، استحکام و انسجام می بخشد.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، مک کی، اندکی سایه، احمد بیگدلی
  • رویا پروین، منصوره تدینی*، مسعود پاکدل، سیما منصوری منصوری صفحات 137-154

    احمد شاملو،شاعر معاصر ایران با درک ظرفیت های موجود در زبان فارسی و اشراف بر ادبیات کلاسیک به ویژه متون نثر و خلاقیت منحصر به فرد خویش،با بهره گیری از انواع شگردهای زبانی و رسیدن به سویه های طبیعی کلام و موسیقی موجود در آن با تغییر در ساختار و محتوای شعر نیمایی توانست گونه ای دیگر از شعر را بنیان نهد که از آن به عنوان شعر سپید نام می بریم. بر همین اساس هدف از این پژوهش،نشان دادن خلاقیت ادبی،با بهره گیری از ترفندها و شگردهای زبانی و مفهوم سازی های نوین با تکیه بر مجموعه اشعار شاملو می باشد.داده های مورد نظر،با بهره گیری از منابع دست اول و دوم در محیط کتابخانه گردآوری گردیده است.سپس با تکیه بر اهداف و ابعاد مورد نظر جستار حاضر،داده های مورد نظر به روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که بخش عمده ای از خلاقیت ادبی شاملو در شگردها و هنجار گریزی های زبانی،موسیقی طبیعی کلمه و نگاه سیاسی و اجتماعی توام با فخامت و سنگینی کلام است که شعر وی را برجسته و متمایز کرده است.نگارنده در تلاش است که با کند و کاو در مجموعه اشعار شاملو و مطالعه منابع موجود در این زمینه،فرآیند خلاقیت ادبی را نشان دهد و بگوید که چگونه شاعر در ساختار و محتوای شعر معاصر ایران تغییر ایجاد کرده و سبک جدیدی از شعر را بنا نهاده است.

    کلیدواژگان: احمد شاملو، خلاقیت ادبی، شعر سپید، موسیقی کلام، شگردهای های زبانی
  • سید محمودرضا غیبی*، مریم عبادی آسایش صفحات 156-180

    شناخت و بررسی سبکی هر اثر ادبی، یکی از ابزارهای مهم در تعیین شاخص های زبانی، ادبی و فکری آن اثر است. نظامی گنجوی، یکی از بزرگ ترین شاعران ادب فارسی است که شعر او از جنبه های متعدد به ویژه سبک شناسی قابلیت بحث و بررسی را دارد. با بررسی عناصر سبک شناختی، می توان تا حدودی به ساختار شعری او پی برد و جایگاه شاعری او را در تاریخ ادبیات ایران مشخص کرد. هدف از این پژوهش، شناخت عناصر سبکی اشعار نظامی گنجوی و نهایتا رسیدن به سبک شخصی او است؛ بدین ترتیب در این پژوهش، با استخراج مهم ترین ویژگی های زبانی، فکری و ادبی اشعار وی، سعی شده است تا شناخت بهتری از شعر و سبک خاص این شاعر سترگ به صورت علمی ارایه گردد. در این پژوهش، پس از بررسی نمونه های مختلف در دو منظومه خسرو و شیرین و لیلی و مجنون، به شیوه توصیفی تحلیلی، ویژگی های بارز شعر نظامی به دست آمدند که مهم ترین آن ها عبارت بودند از: تنوع واژگانی، ترکیب های شاعرانه، ابداع مضامین نو، عفت کلام، اشارات تعلیمی، تنوع موضوع، توجه به علوم مختلف، فرهنگ عامه و تصویرسازی های بدیع.

    کلیدواژگان: ادبیات غنائی، ساختار شعری، سبک شناسی، مختصات ادبی، نظامی گنجوی
  • معصومه قاسملو قیداری* صفحات 181-204

    دانستن معنای زندگی از مهمترین چالشهای اندیشمندان می باشد.رهایی از پوچی و دادن معنا و انگیزه به زندگی از بارزترین مطالب روانشناسی بوده است. دانشمندان ادوار مختلف برای یافتن ، پاسخی درخور برای معنای زندگی از هیچ کوششی دریغ ننموده اند . در این پژوهش کوشیده ایم معنای زندگی را از منظر عارف بزرگ مولانا و اندیشمند و روانشناس غرب، یالوم بررسی کنیم و به بیان اشتراکات و افتراقات دیدگاهشان بپردازیم.پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و به شیوه استقرایی بر اساس گزاره های روانشناسی اگزیستانسیال و به طور خاص آراء یالوم و سروده های مولانا صورت گرفته است. مولانا معتقد است اگر انسان بعد معنوی خود را بهتر بشناسد، این به زندگی او معنا و مفهوم می بخشد؛ خدا در زندگی وی نقش محوری دارد . اما یالوم روانشناسان اگزیستانسیالیس معتقد است دنیا تصادفی است و معنایی در کار نیست هیچ خط و مشی جز آنچه خود فرد خلق میکند وجود ندارد. یالوم و مولانا علیرغم تباین آشکار در آراء و عقاید در برخی از مولفه هایی همچون آزادی، مرگ، تنهایی، پوچی و... که به ومعنادار بودن زندگی انسان منجر می شود متفق القولند. و برآیندی که از این بررسی به عمل آمده نشان میدهد معنای زندگی در سروده های مولانا بر اساس روانشناسی وجودی یالوم منوط به رعایت اصولی همچون مسیولیت، عشق، اخلاق و... است که خود انسان، آنها را ابداع کرده است. ضمن اینکه از دید مولانا بازگشت به اصل در کنار سایر مولفه ها عامل رهایی انسان از پوچی و بیمعنایی است ولی یالوم به این جنبه های ما بعدالطبیعه اعتقادی ندارد.

    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، معنای زندگی، مولانا، خدامحوری، یالوم
  • نعمت منصوری، بدریه قوامی*، رضا برزویی، جمال ادهمی صفحات 205-239

    پژوهش حاضر به بررسی بینامتنیت در داستان های عزاداران بیل و تاتار خندان اثر غلامحسین ساعدی بر اساس نظریه میخاییل باختین می پردازد. آنچه امروز از آن به عنوان بینامتنیت یاد می شود اصطلاحی است که می توان آن را گفتمان میان متون نامید. بینامتنیت مطالعه ی گفتمان متن ها در آثار ادبی و فرهنگی جهان است . تا قبل از نظریات فردینان دوسوسور همه به مستقل بودن متن ها معتقد بودند، ولی نظریات سوسور از اعتبار این نظریه ها کاست. بر اساس این نظریه باختین معتقد است که متون و گویندگان آن ها آگاهانه و یا ناخودآگاه از سرچشمه های فکری و ادبی یکدیگر بهره می برند. نویسندگان این مقاله برآنند که با شیوه تحلیل محتوا و با هدف شناخت بیشتر آثار این نویسنده بر اساس نظریه باختین و با روش کتابخانه ای این دو اثر را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند؛ یافته های پژوهش نشان می دهد که نویسنده تحت تاثیر قرآن و عقاید اسلامی قرار گرفته است و هم چنین در خلال داستان ها به بعضی از باورهای عامیانه اشاره کرده است. نمود ضرب المثل و اسطوره، کنایه و آوردن بخشی از دعا و مناجات از شاخص های دیگر این آثار است. ساعدی گاه به داستان های دیگر در لابه لای آثارش اشاره کرده است و در عزاداران بیل ازلحاظ محتوا و درون مایه تحت تاثیر بوف کور صادق هدایت و مسخ کافکا قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، چندصدایی، گفتگومندی، غلامحسین ساعدی، میخاییل باختین
  • شهروز گودرزی منفرد، مهدی محبتی*، جلیل تجلیل، رقیه صدرایی صفحات 240-274
    یکی از مشکلات اساسی بر سر راه محققان در بررسی زندگی بزرگان عدم نگارش دقیق وقایع و یا سفارشی و درباری بودن آثار تاریخی است. یکی از اندیشمندان بزرگ عرفان که دارای آثار بسیار موجز و عظیمی در تاریخ عرفان است و بیشتر به واسطه شاگردان تاثیر گذار در عرفان که به وی منتسب هستند شناخته شده است احمد بن عمر بن محمد ملقب به نجم الدین کبری پیر ولی تراش با وجود عظمت اندیشه و مقام زندگی شیخ در کتب تاریخ ادبیات هنوز در هاله ای از ابهام است. و آثار تاریخی که از وی نام برده اند اندک و مطالب آنها گاه متضاد است و خالی از اشکال نیست. لذا در این تحقیق که به روش توصیفی-تحلیلی بر اساس منابع کتابخانه ای و اسنادی انجام شده سعی شده زوایایی از زندگی شیخ که بسیار شهرت دارد و شهرت آن مانع از جستار دقیق درباره آن شده باز نموده شود و مطالبی که در کتب تاریخی و تذکره ها دیده می شود بسیار پراکنده است و جامعیت مقاله حاضر را ندارد. نتایج این مقاله دارای مطالبی است که در هیچ کتاب تاریخ ادبیاتی تاکنون ذکر نشده است.
    کلیدواژگان: زندگی، نجم الدین کبری، عرفان، آثار تاریخی
  • حمید مرادی*، عثمان هدایت صفحات 275-298

    ادبیات همواره بخشی از مبارزه با ساختارهای قدرت بوده است. با ظهور مکتب فرانکفورت، مبحث انتقاد و نگاه سلبی به اکنونیت جامعه بشری بعدی جدی تر و منسجمتر به خود گرفت. دستاورد مکتب فرانکفورت «نظریه زیبایی شناسی انتقادی» است، این نظریه، هنری را اصیل می داند که مستقل بوده و در پی رد وضعیت موجود و تغییر آن باشد. رمان«هیچ دوستی بجز کوهستان» مبتنی بر نوعی ریالیسم انتقادی است که ساختارهای قدرت را به چالش می کشد. هدف از این پژوهش، خوانشی از وضعیت مهاجرت و پناهندگی با استفاده از رمان « هیچ دوستی بجز کوهستان» بهروز بوچانی است. مهاجرت و پناهندگی دستاویزی برای انتقاد از وضع موجود در کشورهای لیبرال دموکراتیک است که این رمان با استفاده از شیوه بیان و لحن اعتراضی و استفاده از نمادها و استعارات سعی در روایت وضعیت زندان«مانوس» دارد. این امر ظهور شکل های نوینی از سرمایه داری و استعمار را به چالش می کشد که در سوژه پناهنده و موقعیت پناهندگی خود را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: نظریه زیبایی شناسی انتقادی، مکتب فرانکفورت، مهاجرت و پناهندگی، هیچ دوستی بجز کوهستان
  • فاطمه مرتضوی، اصغر دادبه*، بهرام پروین گنابادی صفحات 299-321
    سعدی شناسی حوزه ی پژوهشی گسترده ای است که به آثار و افکار سعدی در ساحت های مختلف می پردازد. «عشق و عرفان» یکی از برجسته ترین مفاهیم پژوهشی این حوزه است که با شورانگیزی و تاویل پذیری عاشقانه های سعدی ارتباط دارد مطالعه ی آثار تحلیلی و انتقادی در این زمینه، اختلاف نظر زیادی را نشان می دهد که قابل تامل و بررسی است . در پژوهش حاضر تعداد 19 مقاله در یک دهه سعدی پژوهی بررسی و تحلیل می شوند تا ارزش و منطق دیدگاه های مختلف سنجیده و نیازهای پژوهشی تازه شناخته شود و به پرسش هایی چون اولویت با عشق مجازی است یا حقیقی و چیستی و چرایی اختلاف نظر پژوهندگان چنین پاسخ دهد که قایل شدن به هر یک از انواع عشق با دلایل و شواهد متقن، معتبر و پذیرفته است و با تکیه بر روش تحلیلی خواننده مدار می توان خواننده و پژوهشگر را در برداشت های قاعده مند و مستدل آزاد دانست بنابراین رسیدن به یک اجماع کلی و نظر واحد در این زمینه درست و شایسته نمی نماید . این پژوهش با رویکردی کیفی و روش تحلیلی-توصیفی با مطالعه مقالات مورد نظر و منابع کتابخانه ای مرتبط این نتیجه را نشان می دهد که پژوهش های انجام شده با همه اختلاف دیدگاه ها ارزشمند و معتبر و منابع مطالعاتی خوبی برای علاقه مندان هستند .
    کلیدواژگان: عاشقانه های سعدی، اختلاف دیدگاه، عشق و عرفان، سعدی پژوهان، خواننده مدار
  • هیوا نادری، محمدعلی خالدیان*، حسن علی عباس پور اسفدن صفحات 322-338

    مواجهه با اثر ادبی، مستلزم کنش های متعدد آگاهی است. آثار ادبی، به ویژه شعر، معمولا دارای ساختار پیچیده و چند لایه می باشد و این امر، موجب می شود برای درک یک متن ادبی، سطوح مختلف ادراکی با یکدیگر وارد تعامل شوند. یکی از این جنبه ها، بررسی مفاهیم برجسته در آثار ادبی است. در این مطالعه به بررسی مفاهیم «انسان»، «زندگی» و «مرگ» در شعر شاملو از منظر «هستی شناسی» پرداخته شده است. بر اساس یافته های مطالعه حاضر، می توان چنین ادعا کرد که «انسان» پایه و اساس شعر شاملو است و سایر مفاهیم شعری در سروده های وی، حول مفهوم «انسان» می چرخند. شاملو خود را در برابر «انسان» مسیول می داند و نمی تواند رنج او را نادیده بگیرد. همچنین بر اساس یافته های حاضر، «زندگی» در شعر شاملو سرشار از امید است. وی معتقد است که «زندگی» در همه جا جریان دارد و در همه شرایط باید امید و دلخوشی «انسان» حفظ شود. در این پژوهش، «مرگ» به عنوان آخرین مفهوم، مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، «مرگ» در شعر شاملو، تنها به معنای پایان یافتن زندگی مادی نیست، بلکه ناامیدی و تن دادن به ظلم و بسیاری موارد دیگر می توانند مصداق مرگ باشند.در نهایت چنین نتیجه گیری می شود که «انسان» در شعر شاملو نقش محوری دارد و از آنجا که «زندگی» در نزد وی بسیار بااهمیت تر و لذت بخش تر از «مرگ» است معتقد است که برای دست یافتن به یک «زندگی» شرافتمندانه و آرمانی باید تلاش کرد.

    کلیدواژگان: شاملو، هستی شناسی، زندگی، مرگ، انسان
|
  • Azadeh Ebrahimipour *, Moslem Nadalizade Pages 1-20
    Archetypes are common images in the human subconscious memory and conscience that show the common manifestations of that period in each era, and recognizing their changes and transformations can increase our view of deep cultural, moral and religious currents in historical periods. In his works, Jung mentions several archetypes, and considers each of them individually and in general connection as one of the most meaningful manifestations of the collective psyche ﻲ psycheﺗoh; It is one of the intertextual conditions of education and fluency. The most important reason is that. Editing is made clearer to the reader bﻳ,'s study of Jung's archetype by the famous Swiss psychologist Carl Gustav Jung ﺑﺎ in a story from the sixth book of Masnavi There is a direct connection between psychology and Masnavi. Archetypes are common images in the human subconscious memory and conscience that show the common manifestations of that period in each era, and recognizing their changes and transformations can increase our view of deep cultural, moral and religious currents in historical periods. In his works,
    Keywords: Archetype, Jung, Archetypal Criticism, Archetype Classification, Story Analysis
  • Tayebeh Ebrahomy Shahr Abad, Saber Emami *, Farhad Tahmasbi Pages 21-40

    "Tafsir Nasafi" by "Najm al-Din Nasafi" is one of the most important works of the 5th and 6th centuries of Hijri, in which the author has presented a translation of the Qur'an. Among the other important commentaries of this period are the Tafsir "Kashf-al-Asrar and odat-al-Abrar" by "Abul Fazl Meybodi " in which the author has interpreted the Qur'an with a mystical perspective. The discourse analysis of these two books can very well show the authors' beliefs and ideologies. One of the important theories in the field of discourse analysis is the theory of "Norman Fairclough" in which The relationship between the internal and external criteria of the text is examined. Fairclough examines the text in three axes of description, interpretation and explanation. One of the topics that is discussed in the text description section is which of the interactive conventions the author uses. and how is the turn-taking system for speaking in the text managed? Examining this issue depends on the power relations between the two sides of the conversation. , sometimes the commentators add additional explanations in their translation. They give the possibility to the researcher to determine their intellectual structure in this field. According to his historical and interpretive information, Nasafi has acted in a strong way in this field. this article, the authors intend to analyze the discourse in the translation of these two books in the context of interactive data using a descriptive-analytical and library method.

    Keywords: Discourse Analysis, Interactive Contracts, Causal Relationship, Turning, Nasfi Interpretation, Discovering Secrets
  • Arezoo Broomandi * Pages 41-62

    Hakim Nizami Ganjavi (535-595 Hijri) was a 6th-century poet located in Aran, the land of Ravadi and Shadadi Kurds.He was the originator of Khamsa, which is abundantly imitated by various poets of different centuries.His expression is strong and well thought-out, which has put him amongst the brightest minds in Persian literature.From an artistic point of view, he gravitates towards Metaphors.The usage of Metaphors in Khamsa is a remarkable characteristic of his genre which has caused the researchers to neglect other aspects of his poetic expression.In this article, the author has taken a descriptive-analytical approach while using the available references to study the reflection of the Quran in Makhzan al-Asrar’s Exquisite devices.The results suggest that Nizami has heavily used literal elegancies in this case as well.It is especially seen in the magical way that he has linked Quran verses with figures of speech, which makes distinguishing the two require great precision

    Keywords: Nizami Ganjavi, Makhzan al-Asrar, Exquisite, Quran
  • Yadolah Bahmani *, AliAkbar Afrasiabpour Pages 63-82

    Surrealism has principles similar to the principles of mysticism, which have become more prominent in the minds of some mystics, and Fakhreddin al-Iraqi, a great seventh-century Iranian poet and mystic, has never seen his poetry and prose from this perspective. And has not been studied and compared in the form of new literary criticism. In this article, which is a library and descriptive-analytical method, after a new reading of the relationship between mysticism and surrealism, their commonalities in Iraqi works are drawn and followed. He had a school of beauty is beauty and love originality and cross-border element of imagination to reality and beauty entrepreneur knows, The escape from reason to intuition turns and speaks to the unconscious inner world like Shat'h and inspiration from the world of fantasy with interest that, in fact, offers a surrealistic images and in this study is comparable to the school ofFakher Iraqi al-Din Mysticism teachings is shown.

    Keywords: Surrealism, mysticism, Wisdom escape, Shatahiat, love, Reverie
  • Vajiheh Torkamani Barandozi *, Farnaz Sameni Keyvani Pages 83-108
    Positive thinking is one of the healthier behaviors in society. Considering that the future of each person depends to a large extent on his / her attitude, positive thinking can provide the basis for success and prosperity. Of course, it should be noted that positive thinking is not only necessary, but also means that a positive attitude in life can lead a person to success.Martin Seligman, the founder of Positive Psychology, studies positive human emotions in three ways: future, past, and present. When a person reconsiders his emotions, experiences and emotions in the present in comparison with the past and the future, while feeling calm, security, joy and happiness in the present, he should feel satisfaction and satisfaction in comparison with the past. The future will give him a sense of hope and optimism. On the other hand, Seligman has considered criteria and criteria for positive thinking such as: wisdom and knowledge, curiosity, love of learning, judgment, intellectualism, courage, perseverance, love, kindness and generosity, justice and leadership, etc. In this article, we have tried to study all these virtues and capabilities along with extracting evidence from eight books of Sohrab Sepehri. Thus, first, human emotions are expressed in three ways: future, past and present, and then the criteria and criteria of optimism from Seligman's point of view are discussed, and at the end, by analyzing eight books, statistics related to these cases will be mentioned.
    Keywords: Sepehri, Eight Books, Seligman, positive thinking
  • Fathemeh Taslim Jahromi *, ‌Nasrin Ghasemi Pages 109-136
    Andaki Sayeh(A Little Shadow) is a novel written by Ahmad Bigdeli, which tells the story of the oil struggles of the people of the south during the coup d'etat of August 28, 1943 in a memorable and flashback manner. Because Bigdeley himself had a hand in screenwriting and because of the characteristics of his narratives, this novel has been studied in a descriptive-analytical manner based on Robert McKee's theory of narrative structure.The American theorist Robert McKee believes that all narratives follow a specific and almost identical structure. One of the structures that he enumerates for the narrative is the subplot and in the analysis of this structure, he introduces features such as: open end, multiplicity of hero, passive hero, linear time and conflict. Due to the existence of several narratives in the novel Shadow of the Shadow, after analysis, the characteristics of the subplot match with the novel of Andaki Sayeh; Also, two elements of dialogue and pictorial descriptions have been described due to their role in the narrative and structure of the novel. The achievements of this article, which examines the elements of story structure based on McKee theory and determines the relationships between these elements, looking for these features in a text with Andaki Sayeh, show that a design based on causal relationships gives this text strength and coherence from beginning to end.
    Keywords: Narrative, McKee, A Little Shadow, Ahmad Bigdeli
  • Roya Parvin, Mansoure Tadayoni *, Masoud Pakdel, Sima Mansoori Pages 137-154

    Ahmad Shamloo, a contemporary Iranian poet, by understanding the existing capacities in Persian language and mastering classical literature, especially prose texts, and his unique creativity, by using various linguistic techniques and achieving the natural aspects of speech and music by changing In the structure and content of poetry, Nimai was able to establish another type of poetry, which we call Sepid poetry, so the purpose of this study is to show literary creativity, using linguistic tricks and techniques and new conceptualizations. Relying on a collection of poems is included. The desired data has been collected using first and second hand sources in the library environment. Then, based on the objectives and dimensions of the present study, the data have been studied in a descriptive-analytical manner. The naturalness of the word and the political and social outlook combined with the weight of the words that have highlighted and distinguished his poetry. And tell how the poet has changed the structure and content of contemporary Iranian poetry and established a new style of poetry.

    Keywords: Ahmad Shamloo, Literary Creativity, Sepid Poetry, phonotactics, Linguistic tricks
  • Seyyed MahmoudReza Gheibi *, Maryam Ebadi Asayesh Pages 156-180

    Understanding and examining literary works is one of the significant features in determining the linguistic, literary, and intellectual parameters of that work. Being one of the prominent Persian poets, Nezami Ganjavi is the one whose poems especially in regard to Stylistics have many things to discuss. Examining Stylistic features, to some extent, one can understand his poetic structure and specify his position in the poetry and literature of Iran. The purpose of this study is understanding the Stylistic features of Nezami Ganjavi and reaching to his personal style at last. In this regard, the present study tries to derive the most significant linguistic, intellectual and literary features of his poems to present a better understanding of the poetry and style of the mentioned poet, systematically. In the preset study after examining the different samples from Nezami’s two books of poetryKhosroo and Shririn and Leyli and Majnoonusing descriptive and analytical method, Nezami’s outstanding characteristic of poems appeared which the most important were: the diversity of vocabulary used, poetic combinations, creating new concepts, didacticism, diversity of subjects, concerning different sciences, folklore and creating original imagery.

    Keywords: lyricism, Poetic Structure, stylistics, literary features, Nezami Ganjavi
  • Masomeh Ghasemloo * Pages 181-204

    Knowing the meaning of life is one of the most important challenges of thinkers. Getting rid of emptiness and giving meaning and motivation to life has been one of the most obvious topics in psychology. Scientists of different eras have spared no effort to find a suitable answer to the meaning of life. In this research, we have tried to study the meaning of life from the perspective of the great mystic Rumi and the Western thinker and psychologist, Yalom, and to express the commonalities and differences of their views. The present study has been done by descriptive-analytical method and inductive method based on the propositions of existential psychology and in particular the views of Yalom and Rumi's poems. Rumi believes that if a person knows his spiritual dimension better, it will give meaning and meaning to his life; God plays a pivotal role in his life. But existentialist psychologists Yalom believe that the world is random and has no meaning. There is no policy other than what one creates. Yalom and Maulana agree on some components, such as the freedom of death that makes life meaningful, despite the obvious differences in views. The results show that the meaning of life in Rumi's Masnavi according to Yalom depends on observing principles such as moral responsibility which have been invented by man himself. Rumi believes that returning to the original along with other components is a factor in getting rid of emptiness, but Yalom does not believe in these aspects.

    Keywords: existential, meaning of life, Rumi, God-centered, Yalom
  • Nemat Mansoori, Badrieh Ghavami *, Reza Borzoiy, Jamal Adhami Pages 205-239

    The present study investigates the intertextuality in the stories of Azadaran Beil and Tatar Khandan by Gholam Hossein Saedi based on the theory of Mikhail Bakhtin. What is referred to as intertextuality today is a term that can be called discourse between texts. Intertextuality is the study of the discourse of texts in literary and cultural works of the world. Before Ferdinand de Saussure's theories, everyone believed in the independence of texts, but Saussure's theories lack the validity of these theories. Based on this theory, Bakhtin believes that texts and their speakers consciously or unconsciously benefit from each other's intellectual and literary sources. The authors of this article intend to analyze these two works with the method of content analysis and with the aim of knowing more about the works of this author based on Bakhtin's theory and with the library method; The findings of the research show that the author was influenced by the Quran and Islamic beliefs and also mentioned some popular beliefs during the stories. The expression of proverbs and myths, irony and bringing part of prayers and supplications are other indicators of these works. Saedi has sometimes mentioned other stories in his works, and in terms of content and theme, he has been influenced by Sadiq Hedayat's Buf Kor and Kafka's Metamorphosis.

    Keywords: intertextuality, polyphony, dialogisme, Gholam Hossein saedi. Mikhail Bakhtin
  • Shahrouz Goudarzimonfared, Mehdi Mohabbaty *, Jalil Tajlil, Roghoye Sadraee Pages 240-274
    One of the main problems for researchers in studying the lives of elders is the lack of accurate writing of events or the custom and courtesy of historical monuments. He is one of the great thinkers of mysticism who has very brief and great works in the history of mysticism and is mostly known by the influential students in mysticism who are attributed to him. And the status of the sheikh in the history of literature is still in a state of ambiguity. And the historical monuments that have been named after him are few and their contents are sometimes contradictory and are not free from problems. Therefore, in this research, which has been done in a descriptive-analytical method based on library and documentary sources, an attempt has been made to open aspects of the life of the sheikh who is very famous and whose fame has prevented accurate research about him and the contents of historical books and memoirs. Is seen to be very scattered and does not have the comprehensiveness of the present article. The results of this article contain material that has not been mentioned in any literary history book.
    Keywords: life, Najmuddin Kobra, mysticism, historical monuments
  • Hamid Moradi *, Osman Hedayat Pages 275-298

     Literature has always been part of the ideological struggle and the struggle against power structures. With the advent of the Frankfurt School, the issue of criticism and the negative view of the present of human society took on a more serious and coherent dimension. The achievement of the Frankfurt School is the "theory of critical aesthetics", which considers the original art to be independent and to reject and change the existing situation. The novel "No Friendship except Mountain" is based on a kind of critical realism that challenges power structures. The purpose of this study is to read the situation of immigration and asylum using Behrouz Buchani's novel "No Friend except the Mountain". Immigration and Asylum is a pretext for criticizing the current situation in liberal-democratic countries, which tries to narrate the situation of "Manus" prison by using the method of expression and protest tone and the use of symbols and metaphors. This challenges the emergence of new forms of capitalism and colonialism that manifest themselves in the refugee subject and refugee status.

    Keywords: Critical Aesthetic Theory, Frankfurt school, migration, Asylum, No Friend but the Mountains
  • Fateme Mortazavi, Asghar Dadbeh *, Bahram Parvingonabadi Pages 299-321
    Saadiology is a broad field that examines Saadi's aphorisms, texts, and ideas in different spheres. As Saadi's sensationalism and elaboration are prominently based on love and mysticism, these concepts are essential to the narrative. The critical and analytical works in this area differ markedly and convincingly. The purpose of this study was to examine the validity of alternative perspectives in Saadiology in the context of recognizing the requirements of noble research from an overview of 19 articles published over the last decade. Furthermore, the present study aimed to explore reliable reasons for different attitudes and discover real and non-real love priorities. Additionally, it was conducted in objective and reader-response critisim as well as quantitative method. This research has been done by descriptive analitical method by studying articles and related library resources and the results show that although the relevant studies in Saadiology maintain inconsistent views, they remain a comprehensive resource for scholars.
    Keywords: SAADI, s Amorou, Discrepant Attitude, Love, Mysticism, SAADI Scholars, Reader, Response
  • Hiva Naderi, MohammadAli Khaledyan *, HassanAli Abbaspour Esfadan Pages 322-338

    Encountering a literary work requires multiple acts of awareness. Literary works, especially poetry, usually have a complex and multi-layered structure, and this causes different levels of perception to interact with each other to understand a literary text. One of these aspects is the examination of prominent concepts in literary works. In this study, the concepts of "man", "life" and "death" in Shamlou's poetry have been investigated from the perspective of "ontology". Based on the findings of the present study, it can be claimed that "man" is the foundation of Shamlu's poetry and other poetic concepts in his poems revolve around the concept of "man". Shamlou considers himself responsible to "man" and cannot ignore his suffering.Also, based on the present findings, "life" in Shamlu's poem is full of hope. He believes that "life" flows everywhere and in all circumstances, the hope and happiness of "man" should be preserved. In this research, "death" has been examined as the last concept. According to the findings of the research, "death" in Shamlu's poem does not only mean the end of material life, but also despair and succumbing to oppression and many other cases can be examples of death. Finally, it is concluded that "man" in Shamlou's poetry plays a central role and since "life" is much more important and enjoyable than "death" in his eyes, he believes that one should strive to achieve an honorable and ideal "life".

    Keywords: shamlou. Ontology, life, Death, human