فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید ریاحی*، فرزاد محمودیان، فرهاد عزیزپور صفحات 1-26

    طرح مسیله: 

    تعاملات و جریان های فضایی درون و برون قلمرو بین الگوهای مختلف زیست (بین شهرها - روستاها و کنشگران فضایی عشایری) ازجمله زیست بوم های عشایری در سطح نواحی جغرافیایی است. در این راستا، تعاملات و اثرهای توسعه ای آن در دو سوی نواحی ناهمگن، سطحی از یکپارچگی فضایی را شکل داده و بسترهای نوآوری و خلاقیت را برای برنامه ریزی توسعه فضایی پایدار فراهم کرده است.

    هدف

    پژوهش حاضر، در چارچوب پارادایم شبکه با تاکید بر رویکرد شبکه منطقه ای، به دنبال تحلیل الگوهای تعاملات فضایی زیست بوم عشایری طایفه بابادی باب ایل بختیاری است. 

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و براساس روش، توصیفی - تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها با توجه به ماهیت پژوهش، کتابخانه ای و به صورت بازدید میدانی مبتنی بر تمام شماری کنشگران فضایی (ییلاقی- قشلاقی) در سطح زیست بوم است. داده ها و اطلاعات لازم، از ابزار پرسشنامه و فن پرسشگری جمع آوری و سپس از روش تحلیل شبکه فضایی (که اساس آن به روش تحلیل شبکه اجتماعی برمی گردد) استفاده شده است. در چارچوب این روش، معیارهای اساسی تحلیل مبتنی بر چارچوب معیارهای اجتماعی- فضایی (مکان، فاصله، مقیاس و قدرت) است. ابزار مورداستفاده برای تحلیل نیز نرم افزار یو سی نت است. 

    یافته ها و نتایج

    براساس یافته های مبتنی بر چهار معیار بررسی شده کنشگران اجتماعی - فضایی زیست بوم، الگوهای تعاملات فضایی، فاقد یکپارچگی است. بدین مفهوم، تقسیم کار فضایی به صورت خودجوش (بدون برنامه ریزی) به نحوی بوده که مرکزیت جریان مردم محدود به سه شهر اصلی در کنشگران فضایی است. از این رو، کنشگاه های میانی (میان بندها) رتبه اول و سه شهر «چلگرد، فارسان و لالی» رتبه های دوم، سوم و چهارم و روستای «شیخ علی خان» رتبه پنجم را در الگوهای تعاملات فضایی درون و برون قلمروی اجتماعی - فضایی زیست بوم به خود اختصاص داد. این کنشگاه ها متاثر از نوع و ماهیت جریان مردم مبتنی بر جابه جایی روزانه کوچندگان، تابع الگوی تعاملات فضایی متمرکز (تک مرکزی) و یک سویه است و مبتنی بر کوچ فصلی کوچندگان، از الگوی تعاملات فضایی غیرمتمرکز (چند مرکزی) و دوسویه تبعیت می کند که فاصله زیادی با الگوی تعاملات فضایی شبکه ای دارد؛ زیرا بین بیشتر کنشگران فضایی پیوندهای دوسویه به شکل ظاهری برقرار است.

    نوآوری: 

    به تحلیل الگوهای تعاملات فضایی متاثر از نوع و ماهیت جریان مردم درون قلمرو زیست بوم عشایری (بین کنشگران ییلاقی، قشلاقی و کنشگاه های میانی به مثابه اجزای همبسته زیست بوم) و ارتباط برون قلمرو کل زیست بوم با شهرها و روستاها، به صورت یکپارچه فضایی توجه شد. علاوه بر این، در پی کشف روابط پیدا و پنهان کنشگران فضایی زیست بوم عشایری، شاخص های جریان مردم به صورت طبقه بندی شده در ذیل روابط مفهومی عناصر ترکیبی جغرافیای رابطه انسانی و شبکه های اجتماعی در راستای تحلیل الگوهای تعاملات فضایی در شبکه ای پویا به همراه وابستگی های آن، تجزیه وتحلیل شد.

    کلیدواژگان: تعاملات فضایی، جریان فضایی، زیست بوم عشایری، بابادی باب
  • عامر نیک پور*، بهناز محمدیاری، محمد سلیمانی صفحات 27-46

    درک توسعه فضایی سیستم های شهری همچنان یک موضوع پیچیده و بحث برانگیز است.‌رشد فیزیکی شهرها الگوهای‌ فضایی‌ متفاوتی‌ را ایجاد میکند که به ایجاد اثرهای اقتصادی، اجتماعی‌ و اکولاوییکی‌ منجار‌مای‌ شود.‌ نحوه ‌ گسترش‌ شاهرها‌ و در پای‌ آن اتخاذ سیاسات‌ متراکم سازی، مقوله تراکم را یکی از مهمترین مولفه های تعیین کنند ساختار شهری مطرح کرده اسات‌.‌هاد ‌ پاووه ‌ حاضار،‌ شناسایی‌ و مدلسازی عوامل اثرگذار در تراکم ساختمانی شهر همدان است.‌در‌پووه حاضر با نگرش توصیفی- اکتشافی و پیمایشی، تغییر ‌ انواع‌ تراکم و تحول فضایی آنها‌ در سطح محله های شهر همدان تحلیل شده است.‌طبق نتایج، تمرکز فضایی‌ تراکم‌های‌ مسکونی‌ و جمعیات‌ به صور لکه هایی پراکنده در سطح شهر به ویوه در نیمه غربی و جنوب شرقی دیده میشود.‌الگوی تمرکز فضایی تراکم ساختمانی در شاهر‌ همدان خوشه ای بوده است‌که بیشتر به صور نیم حلقه در حاشیه جنوبی هسته مرکزی دیده میشود.‌ضریب آنتروپی با دست‌ آماده‌ بارای‌ همه شاخصها و متغیرها،‌نشان دهند توزیع به نسبت متوازن آنها‌ در محله های شهر است.‌ایان‌ تعادل‌ در شاخص‌ تراکم‌ ساختمانی‌ کمتار‌ مشاهده می شود.‌شیب خط نیز برای هر دو تراکم ساختمانی و جمعیتی کاهشی بوده است؛ یعنی با فاصله از مرکز شاهر‌ مقادیر‌ آنها کساته‌ میشود؛ همچنین با استفاده از تحلیل رگرسیون وزنی جغرافیایی، تاثثیر‌ هرکدام‌ از متغیرهای‌ مساتقل‌ در مدل‌سازی‌ تاراکم‌ ساختمانی‌ در بخ های مختلف شهر مشخص شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تراکم ساختمانی، رگرسیون وزنی، همدان
  • مجتبی رفیعیان*، مهران محمودی صفحات 47-69

    طرح مسیله: 

    شهر طالقان به دلیل موقعیت جغرافیایی بی نظیر خود، طی سالیان متمادی شاهد استفاده ناآگاهانه و تخریب های محیطی گستره بوده و شرایط ناپایداری ازلحاظ محیط زیستی فراروی این محدوده قرار گرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، احساس ضرورت برای حفظ محیط زیست این منطقه حساس شهری و کاهش آثار مخرب محیط زیستی تغییر کاربری هاست.

     روش پژوهش:

     ابتدا منابع اکولوژیکی محدوده موردمطالعه مانند شیب، ارتفاع، جهت شیب، خاک، پوشش گیاهی و... تهیه شد. سپس به منظور ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه، فرایند تجزیه وتحلیل و جمع بندی داده‏ها انجام، آنگاه فرایند ارزیابی توان اکولوژیکی محدوده طبق مدل مخدوم تشریح و درنهایت کاربری‏های بهینه ‏اراضی ‏منطقه براساس توان هر یک از واحدهای محیط زیستی محدوده بیان و وضع موجود و مطلوب کاربری اراضی محدوده موردمطالعه مقایسه شد.

    نتایج پژوهش:

     بیشترین مساحت محدوده موردمطالعه، شیبی کمتر از 1 تا 9 درصد دارد و منطبق با نهشته های رسوبی و دشت های سیلابی و دامنه ای است. در حال حاضر بیشترین وسعت محدوده موردمطالعه را کاربری مرتع و سپس کاربری کشاورزی تشکیل می دهد که با توجه به توان اکولوژیکی منطقه، مساحتی از کاربری مرتع می تواند به کاربری کشاورزی و مسکونی تبدیل شود. بیشترین مساحت محدوده مناسب برای کاربری کشاورزی درجه 2 و 3 بوده و در مرتبه بعد، کاربری مرتع داری درجه 2 و 3 بیشترین مساحت را به خود اختصاص داده و شهرک طالقان و روستاهای منطقه ازنظر توان اکولوژیک در محدوده توان مناسب درجه 2 برای توسعه شهری قرار گرفته است.

    نوآوری:

     استفاده از روش تلفیق معیارهای محیط زیستی و شهری برای استخراج کاربری های بهینه در محدوده سیاسی شهر طالقان، نوآوری این مقاله محسوب می شود.

    کلیدواژگان: مناطق حساس شهری، توان محیط زیستی، کاربری بهینه اراضی، شهر طالقان
  • داود جمینی*، هیمن شهابی صفحات 71-90

    طرح مسیله: 

    امنیت به صورت مستقیم و غیرمستقیم، بر تمامی جوانب زندگی شهروندان اثرگذار است. یکی از مهم ترین ابعاد اصلی امنیت، احساس امنیت اجتماعی است که شامل مالی، جانی، شغلی و اقتصادی، اخلاقی و... می شود. بررسی چگونگی وضعیت احساس امنیت اجتماعی و پیشران های کلیدی موثر بر آن، مسیله اساسی پژوهش حاضر است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، سنجش شاخص های احساس امنیت اجتماعی و شناسایی پیشران های کلیدی موثر بر آن در فضاهای شهری است که به صورت مطالعه موردی در شهر روانسر از توابع استان کرمانشاه تحریر یافته است.

    روش

    پژوهش کمی و کاربردی حاضر با ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی و اکتشافی انجام گرفته و برای دستیابی به اهدف پژوهش از ترکیبی از نظرات شهروندان (364 نفر) و کارشناسان و متخصصان (30 نفر) استفاده شده است. ابزار اصلی جمع آوری داده ها نیز ترکیبی از پرسشنامه محقق ساخته و تکنیک دلفی است و برای تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارهای SPSS و MicMac استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده آن بود که میانگین حاصل شده برای ابعاد امنیت مالی، شغلی و اقتصادی، اخلاقی، ارزشی و فرهنگی و خانوادگی به ترتیب با مقادیر 692/2، 769/2، 6/2، 66/2 و 507/2، به صورت معناداری پایین تر از حد متوسط بوده و متغیر امنیت جانی با مقدار 023/3، با میانگین مبنا تفاوت معناداری نداشته است. نتایج بررسی وضعیت کلی احساس امنیت اجتماعی حاکی از آن بود که میانگین حاصل شده با مقدار 788/2، به صورت معناداری پایین تر از حد متوسط بوده است. نتایج درخصوص پیشران های کلیدی موثر بر احساس امنیت اجتماعی نشان دهنده آن بود که رضایت از زندگی، حکمروایی خوب شهری، درآمد، اعتماد، عملکرد پلیس، کیفیت محیط کالبدی فیزیکی، انسجام اجتماعی، دسترسی به خدمات ضروری و رفاهی و عملکرد نهادهای متولی، 9 متغیر کلیدی اثرگذار بر احساس امنیت اجتماعی هستند.

    نوآوری: 

    نوآوری پژوهش حاضر، شناسایی مدیریت شهری به عنوان حلقه اتصال و عنصر اصلی تامین احساس امنیت اجتماعی شهروندان که در گرو مشارکت آگاهانه شهروندان در انتخاب مدیران شهری است.

    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت اجتماعی، پیشران های کلیدی
  • فرخ لقا بهادری امجز، علی اکبر عنابستانی*، جمیله توکلی نیا صفحات 91-117
    طرح مسیله

    امروزه رهیافت رشد هوشمند نقش بسیار مهمی در توسعه پایدار روستایی دارد. این رویکرد تلاش می‌کند، کیفیت زندگی انسان‌ها را ارتقا دهد، درصدد پاسخگویی به مسایل و مشکلات اجتماعی- اقتصادی، زیست‌محیطی و کالبدی و راهگشای مدیریت روستایی برای استفاده بهینه از امکانات و حل معضلات روستایی است. درواقع رهیافت رشد هوشمند مسیری را برای برون‌رفت از ناپایداری و رسیدن به توسعه پایدار در نواحی روستایی فراهم می‌کند.

    هدف:

    هدف این پژوهش، بررسی وضعیت مولفه‌های رشد هوشمند در سکونتگاه‌های روستایی شهرستان جیرفت است. روش- داده‌های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه جمع‌آوری و برای تجزیه‌و‌تحلیل از نرم‌‌افزارهای مختلف استفاده شد. این پژوهش بر پایه روش توصیفی – پیمایشی و ازنظر هدف، کاربردی است. برای گردآوری اطلاعات روش‌های اسنادی و میدانی به کار رفت. جامعه نمونه این پژوهش، ساکنان 18روستای بالای 1000 نفر جمعیت شهرستان جیرفت از توابع استان کرمان است. در این ‌بین، براساس فرمول کوکران، از بین 12131 خانوار، تعداد 261نفر انتخاب و با روش تصادفی از آنها نظرسنجی شد. برای دستیابی به اهداف پژوهش، از نرم‌افزارهای‌ SPSS، AHP، GRA و GIS استفاده شد.

    نتایج:

    براساس نتایج به‌دست‌آمده از مدل ساختاری PLS، بعد حمل‌ونقل و ارتباطات (723/0) دارای بیشترین اثرگذاری بر شکل‌گیری رشد هوشمند در محدوده موردمطالعه بوده است. بعد از آن به‌ترتیب شاخص‌های بهبود بافت کالبدی، ارتقای کیفیت محیطی، پایداری اجتماع محلی، پایداری اقتصاد محلی، ارتقای کیفیت مسکن و تراکم و توسعه فشرده با 715/0، 707/0، 706/0، 704/0، 626/0 و 459/0 قرار می‌گیرند. نتایج تحلیل فضایی نشان‌دهنده آن است که بیشترین میزان رتبه سکونتگاه‌های روستایی به لحاظ بهره‌مندی از شاخص‌های رشد هوشمند متعلق به روستاهای علی‌آباد، دولت‌آباد، دوبنه، حسین‌آباد دهدار، اسماعیلی سفلی و گلاب صوفیان سفلی و روستاهای طرج، کنار صندل، نارجو و سغدر دارای کمترین رتبه به لحاظ بهره‌مندی از شاخص‌های رشد هوشمند است. به‌طور کلی نتایج ارایه‌شده نشان‌دهنده آن است که رهیافت رشد هوشمند تاثیر مثبت و معناداری در توسعه پایدار سکونتگاه‌های روستایی داشته است.

    نوآوری:

    در پژوهش حاضر برای اولین بار به موضوع مولفه‌های موثر بر شکل‌گیری رشد هوشمند در توسعه پایدار سکونتگاه‌های روستایی با استفاده از مدل‌های کاربردی توجه شده است.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند، توسعه پایدار، سکونتگاه های روستایی، شهرستان جیرفت
  • کیومرث خداپناه* صفحات 119-126

    طرح مسیله:

     حکمروایی روستایی، فرایند نوینی است که در نظام مدیریت روستایی با دارابودن اصول، معیارها و شاخص هایی متفاوت از رویکردهای مطرح شده ماقبل خود، بازیگران متعددی در عرصه روستایی دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثرگذاری شورا، دهیاری، جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن و... در حکمروایی روستایی شهرستان اردبیل انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و براساس ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری، 30 نفر از کارشناسان و متخصصان عرصه روستایی بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش در ابتدا به صورت هدفمند و در ادامه گلوله برفی بود. برای تحلیل موضوع از نرم افزار مکتور بهره گرفته شد.

    یافته ها: 

    تعداد نه بازیگر و نه هدف در نرم افزار تحلیل شدند و میزان اثرگذاری و اثرپذیری، رقابت پذیری و همگرایی وتوافق و واگرایی بین بازیگران بررسی شد. نتایج نشان دهنده آن است که عملکرد بازیگران در راستای تعیین و دستیابی به اهداف نقش مهمی دارد. بیشترین میزان اثرگذاری مربوط به شبکه های اجتماعی با 111 اثر و سمن ها با 100 اثر بود؛ همچنین بیشترین میزان رقابت پذیری مربوط به شبکه های اجتماعی با 05/2 است. بین 9 هدف در نظر گرفته شده برای حکمروایی، بیشترین میزان توافق بین بازیگران در رابطه با هدف مسیولیت پذیری بود.

    نتایج

    در رویکرد حکمروایی روستایی در ادارهامور روستا، برای تقویت هدف های در نظر گرفته شده، همگرایی بین بازیگران ضروری و مشهود است. هرچند عملکرد سمن ها و شبکه های اجتماعی نقش بیشتری داشت، خروجی و نتایج نشان دهنده توافق و همگرایی بین تمام بازیگران بوده است و بازیگران بر سر اهداف تعیین شده مخالفت و واگرایی نداشتند.

    نوآوری:

     در پژوهش حاضر برای نخستین بار به تحلیل بازیگران کلیدی حکمروایی روستایی با استفاده از تکنیک مکتور توجه شده است.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب روستایی، بازیگران کلیدی، اهداف حکمروایی مطلوب، نرم افزار MACTOR، شهرستان اردبیل
  • محمد شریفی پیچون*، علی شهریار، محمدحسین زارع صفحات 137-162

    طرح مسیله: 

    امروزه افزایش جمعیت انسانی ضرورت روزافزونی برای اشغال زمین های پیرامون مناطق سکونتگاهی را به وجود آورده است که این نیاز با شاخص های ژیومورفیک هر منطقه ارتباط تنگاتنگی دارد. اگر روند ایجاد سکونتگاه های جدید بدون تناسب با ظرفیت ها و امکانات طبیعی شکل بگیرد، آثار و نتایج نامناسبی در فضای کالبدی-زیستی درون شهری از قبیل بروز مخاطرات طبیعی، برهم زدن تعادل محیط زیست و اختلال در امر خدمت رسانی را به وجود می آورد. براساس مطالعات مختلف، بین مولفه های ژیومورفولوژی و سکونتگاه های انسانی ارتباط نزدیکی وجود دارد. این مولفه ها گاهی سبب رشد و تبلور کانون های مدنی و پیدایش و گسترش سکونتگاه ها شده و گاهی نیز برای این کانون ها پرمخاطره جلوه و دافعه ایجاد کرده اند؛ بنابراین شناخت ویژگی های محیط طبیعی و توانمندی های لندفرم هایی سطح زمین برای تمیز و تشخیص نقاط مناسب و پایدار به منظور ایجاد و توسعه استقرارگاه انسانی اهمیت و ضرورت دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل نقش عوامل و مولفه های ژیومورفیک در شکل گیری، توسعه، تحول و الگوی استقرار سکونتگاه های پیرامون کوه بزرگ شیرکوه در منطقه خشک و گرم ایران مرکزی است.

    روش

    برای انجام این پژوهش از نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی، تصاویر گوگل ارث و مهم تر از همه مطالعات و مشاهدات میدانی بهره گرفته شد. روش انجام کار نیز پدیدارشناسی توصیفی بوده است.

    نتایج

    نتایج این پژوهش، حاکی از الگوی متفاوت سکونتگاه ها در دامنه های شمالی و جنوبی و همچنین غربی و شرقی شیرکوه است به گونه ای که اغلب سکونتگاه های واقع در ارتفاعات بالای دامنه های جنوبی در خط تعادل آب و یخ، در محدوده ارتفاعی 2450-2550 متر و در دامنه های شمالی، این محدوده ارتفاعی بین 1700 تا 1650 متر متغیر است. تحلیل ها نشان دهنده آن بود که مهم ترین عامل ایجاد سکونتگاه ها در وهله نخست، لندفرم های یخچالی و در وهله بعد دریاچه های کواترنری (چاله های کویری کنونی) و سواحل آنها بوده است؛ در حالی که لندفرم های جریانی ازجمله تراس های رودخانه ای، مخروط های افکنه و دشت سرها، حتی با داشتن منابع آب به نسبت خوب، برخلاف اغلب مناطق دیگر ایران و جهان، نقشی در به وجود آمدن این سکونتگاه ها نداشته اند. استقرار بر روی لندفرم های یخچالی در ارتفاعات بالای 2000 متر به احتمال به دوره های بسیار خشک و گرم و استقرار در حاشیه چاله های کویری کنونی به دوره های سرد کواترنر پایانی برمی گردد.

    نوآوری:

     این پژوهش نشان دهنده آن بود که اگرچه براساس مطالعات قبلی اغلب مراکز سکونتگاهی ایران اعم از شهری یا روستایی، به ویژه در بخش های مرکزی و شرقی بر روی مخروط افکنه ها استقرار یافته اند (حتی برای سکونتگاه های پیش از تاریخ)، مخروط افکنه ها به دلیل بارش های شدید رگباری و شدت سیلاب ها در هیچ جای منطقه موردمطالعه، تا قبل از سه دهه گذشته، هرگز مورداستفاده برای ایجاد سکونتگاه قرار نگرفته است؛ همچنین مطالعه نشان دهنده آن بود که لندفرم های یخچالی ارتفاعات بالا، بنا بر دلایل خاص اقلیمی، مطلوب ترین مکان برای ایجاد و تحول سکونتگاه بوده است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه، ژئومورفولوژی، سیرک یخچالی، شیرکوه، یزد
|
  • Vahid Riahi *, Farzad Mahmoudiyan, Farhad Azizpour Pages 1-26

    Statement of the Problem:

     Interactions and spatial flows are within and outside the territory among different life patterns (between cities, villages, and nomadic spatial actors) at the level of geographical areas, including nomadic ecosystems. In this regard, interactions and development of nomadic ecosystems affect both sides of heterogeneous areas form a level of spatial integration, and provide a platform for innovation and creativity for sustainable spatial development planning.

    Purpose

    The present study, in the framework of the network paradigm with emphasis on the regional network approach, seeks to analyze the patterns of spatial interactions in the nomadic ecosystem of the Babadi Bab Bakhtiari tribe.

    Methodology

    The present research was applied and descriptive-analytical in terms of purpose and method. The method of data collection according to the nature of the research was library and field visits based on the number of spatial actors (summer-winter quarters) at the ecological level. The required data were collected using a questionnaire and the questioning technique. Then, the spatial network analysis method (which is based on the social network analysis method) was used. In the framework of this method, the basic criteria of analysis are based on the framework of socio-spatial criteria (location, distance, scale, and power). The UCINET software was also used for data analysis.

    Results

    Based on the findings and the four criteria studied by socio-spatial actors in the ecosystem, spatial interaction patterns lacked integration. In this sense, the division of spatial labor has been spontaneous (without planning) in such a way that the flow center of the people is limited. Therefore, the middle centers (Mianbandha) ranked first and the cities of Chelgard, Farsan, Lali, and Sheikh Ali Khanranks ranked second, third, fourth, and fifth in the patterns of spatial interactions inside and outside the socio-spatial bio-realm. Influenced by the type and nature of the flow of people, the daily migration of nomads is subject to the centralized pattern (single-center) and one-way spatial interactions, and the seasonal migration of nomads follows the decentralized pattern (multi-center) and two-way spatial interactions. The later migration is far from the pattern of network spatial interactions because in most spatial actors, two-way links are established apparently.

    Innovation: 

    In this study, the analysis of spatial interaction patterns affected by the type and nature of people within the nomadic ecosystem and the relationship of the entire ecosystem with cities and villages, was considered spatially. In addition, following the discovery of the visible and hidden relationships of spatial actors of the nomadic ecosystem, people flow indices are categorized under the conceptual relationships of the combined elements of human relationship geography and social networks in order to analyze spatial interaction patterns in a dynamic network. 

    Keywords: Spatial Interactions, Spatial Flow, Nomadic Ecology, Babadi Bab
  • Amer Nikpour *, Behnaz Mohammadyari, Mohammad Soleymani Pages 27-46

    Understanding the spatial development of urban systems is a complex and controversial issue. The physical growth of cities creates different spatial patterns which could lead to economic, social, and ecological effects. The purpose of this study is to identify and model the factors affecting the building density of Hamadan. The present study has analyzed the changes in density types and their spatial changes in the neighborhoods of Hamadan with a descriptive-exploratory and survey approach. According to the results of spatial concentration, residential densities and population are seen as scattered spots in the city, especially in the western and southeastern parts. The pattern of spatial concentration of building density in the city of Hamedan is a cluster that is mostly seen as a semicircle on the southern edge of the central core. The entropy coefficient obtained for all indicators and variables shows their almost balanced distribution in urban neighborhoods, which is less observed in the building density index. The slope of the line has also been decreasing for both building and population densities, that is, their values are decreasing with the distance from the city center. Also, using Geographical Weight Regression (GWR) analysis, the effect of each of the independent variables in building density modeling in different parts of the city has been determined.

    Keywords: Spatial Analysis, Building Density, Geographical Weight Regression (GWR), Hamedan
  • Mojtaba Rafieian *, Mehran Mahmoodi Pages 47-69

    Problem Definition: 

    The city of Taleghan has experienced uninformed landuse and environmental degradation for many years due to its unique geographical location, thus facing environmental instability conditions.

    Aim

    The aim of the present study was feeling the need to preserve the environment of this sensitive urban area and reduce the destructive environmental effects of land use change.

    Methods

    First, the ecological sources of the study area, such as slope, height, soil, vegetation, etc., were prepared. Then, data analysis was done to assess the ecological capability of the region. After that, the process of assessing the ecological capability of the area was followed according to Makhdoom’s model. Finally, the optimal land use was determined according to the power of each environmental unit of the area and the desirable status of land use in the study area.

    Results

    The highest area under study had a slope of less than 1-9 %, which was consistent with those of the alluvial deposits and flood plains. At present, the maximum extent of the study area was field and then agricultural use. According to the ecological capability of the region, a rangeland area could be converted to agricultural and residential applications. The highest suitable area for agricultural use was in the order range of 2 and 3, while most of the area was in the next order range of 2 and 3. Taleghan City and its district villages were located in the suitability range for urban development.

    Innovation:

     The aim of this study was the integration of environmental and urban metrics to extract the optimal land uses in the political domain of Taleghan City. 

    Keywords: Urban Sensitive Areas, environmental capability, optimum land use, Taleghan city
  • Davood Jamini *, Himan Shahabi Pages 71-90

    Statement of Problem: 

    Security directly and indirectly affects all aspects of citizens' lives. One of the most important aspects of security is the feeling of social security, which includes financial, life, job, and economic, and moral securities, etc. Examining how the state of social security feels and the key drivers that affect it was the main issue of the present study.

    Purpose

     The purpose of this study was to assess the indicators of feeling of social security and identify the key drivers that affect it in urban spaces. This was a case study in Ravansar City in Kermanshah Province.

    Method

     The present quantitative and applied research was done with a combination of descriptive-analytical and exploratory methods. To achieve the research objectives, a combination of the opinions of citizens (364 people) and experts and specialists (30 people) was used. The main tool for data collection was a combination of a researcher-made questionnaire and the Delphi technique. To analyze the collected data SPSS and MicMac software was utilized.

    Results

     The results showed that the average values of 2.692, 2.769, 2.6, 2.66, and 2.507 obtained for the dimensions of financial, occupational, and economic securities, moral, value, and cultural securities, and family security were significantly lower than the average base, respectively. Also, the variable of life safety with the value of 3.023 was not significantly different from its mean base. The results of the study of the general state of social security showed that the obtained average value of 2.788 was significantly lower than its average base. The results showed that the key drivers of social security affecting the feeling of social security were as follows: life satisfaction, good urban governance, income, trust, police performance, quality of physical environment, social cohesion, access to essential services and welfare, and performance of responsible institutions.

    Innovation: 

    Identifying urban management as the link and main element of providing citizens’ sense of social security, which depends on their conscious participation in the selection of urban managers, was the innovation of the present study.

    Keywords: Security, Sense of Social security, Key Drivers
  • Farokhlegha Bahadori Amjaz, Aliakbar Anabestani *, Jamileh Tavakolinia Pages 91-117

    Problem definition:

     Today, smart growth approach has an extremely important role in rural sustainable development. This approach aims at improving the quality of human life and responding to social-economic, environmental, and physical problems. It can pave the way for rural management, optimal use of facilities, and solve rural problems. Indeed, the smart growth approach can provide a way out of instability and achieving sustainable development in rural areas.

    Purpose

     The aim of this study was to investigate the status of smart growth components in the rural settlements of Jiroft County.

    Methodology

     The required data were collected by using a questionnaire and various pieces of software were used to analyze them. This research was based on a descriptive-survey method with an applied purpose. Also, documentary and field methods were utilized to collect the information. The sample population of this research included the residents of 18 villages with a population of more than 1000 people in Jiroft County in Kerman Province. Using Cochran's formula, 131 households and 261 people were selected and randomly surveyed. To achieve the research objectives, SPSS, AHP, GRA, and GIS software was applied.

    Results

     Based on the results obtained from the structural model of Smart PLS, transportation and communications (0.723) had the greatest impacts on the formation of smart growth in the study area. Afterwards, the indicators of physical texture improvement, environmental quality improvement, local community sustainability, local economic sustainability, quality of housing, and compact development were ranked with 0.715, 0.707, 0.706, 0.704, 0.626, and 0.459. The results of spatial analysis showed that the highest ranks of rural settlement were related to the villages of Aliabad, Dolatabad, Dubneh, Hosseinabad Dehdar, Ismaili Sofla, and Gulab Sufian Sofla and the lowest ranks were related to the villages of Tarj, Kenar Sandal, Narjo, and Soghdar based on the intelligent growth indicators. In general, the results revealed that the smart growth approach had a positive and significant effect on the sustainable development of the studied rural settlements.

    Innovation: 

    In the present study, for the first time, the issue of effective components on the formation of home-grown growth in the sustainable development of rural settlements was addressed by using applied models.

    Keywords: smart growth, Sustainable Development, Rural settlements, Jiroft County
  • Kiumarth Khodapanah * Pages 119-126

    Problem definition: 

    Rural governance is a new process in the rural management system, which has different principles, criteria, and indicators, as well as many players in the rural field.

    Purpose

     The present study was conducted with the aim of investigating the influence of Shura, Dehiari, Agricultural Jihad, Housing Foundation, etc. in the rural governance of Ardabil County.

    Methodology

     This research was practical in terms of purpose with a descriptive-analytical nature. The statistical population included 30 experts and specialists in the rural field. The sampling method was targeted at the beginning and followed by snowball sampling. Mactor software was used to analyze the issue. 9 actors and 9 targets were analyzed in the software and the degrees of effectiveness, competitiveness, convergence, agreement, and divergence between the actors were investigated.

    Results

     The results showed that the actors’ performances played an important role in determining and achieving goals. The highest number of effects (111) was related to social networks. The highest level of competitiveness (2.05) was related to social networks. The goal of governance accountability also had the highest level of agreement between the actors.

    Innovation: 

    In this research, for the first time, analysis of the key factors of rural governance was done by using the Mactor technique.

    Keywords: good rural governance, key actors, Goals of rural governance, MACTOR software, Ardabil County
  • Mohammad Sharifi Paichoon *, Ali Shahriar, MohammadHossein Zare Pages 137-162

    Problem definition:

     Geomorphic phenomena have a primary impact on the locations, dispersions, spheres of influence, physical developments, and morphologies of settlements. In other words, geomorphic units and topographic elements are very important in physical development of settlemenets and play a significant role in the spatial distribution patterns of cities, as well as influencing the morphologies, constructions, and textures of them. Accordingly, location, orientation of mountains, and the type of landform have an undeniable role in issues such as urban construction and urban population movement. Nowadays, the increase in human population has created an increasing need to land occupation around residential areas; this is closely related to the geomorphic indicators of each area. Then, if the process of creating new settlements is formed with no proportion to natural capacities and facilities, it will create adverse effects and results in the physical-biological problems of cities, such as natural hazards, which cause disturbing the balance of the environment and disrupting services. Evidence of hazards in recent years show that most developing countries, especially in their rural areas, have high-risk physical structures that are often vulnerable to hazards. Therefore, based on various studies, there is a close relationship between geomorphological components and human settlements. These components have sometimes caused the growths and developments or emergence and expansions of settlement centers, which have sometimes appeared to be dangerous and repulsive. Therefore, recognizing the natural environment characteristics and the features and capabilities of landforms is important and necessary for identifying suitable and sustainable points for the creation and development of human settlements.

    Purpose

     The purpose of this study was to investigate and analyze the roles of geomorphic features and components in the formations, developments, evolution, and patterns of settlements around Shirkuh Mountain in the arid and warm region of Central Iran.

    Methodology

     To do this research, topographic and geological maps, Google Earth images, and, most importantly, field studies and observations were used. This study was based on descriptive phenomenological method. Accordingly, geomorphological factors, including altitude, direction, and lithology, geomorphic features, including fluvial landforms, such as alluvial plains, alluvial fans, plains, lake and river terraces, and glacial landforms like cirques, valleys, and glacial terraces were surveyed and analyzed. Then the role of each factor in the creation, development, and transformation of the settlements was studied and evaluated.

    Results

     The results showed a different settlement pattern on the northern and southern slopes, as well as the western and eastern slopes of Shirkouh. Most of the settlements of the southern slopes were located at high altitudes between 2450-2550 m along the ice-water equilibrium line. However, the settlement range elevation on the northern slopes varied between 1700 and 1650 m, while fluvial landforms, such as river terraces, alluvial fans, and pediments, had not played a role in the formations of these settlements even with relatively good water resources unlike most other parts of Iran and the world. The settlement on glacial landforms at altitudes above 2000 m probably dated back to very dry and hot periods and the settlement on the edge of the current playa depression referred to the Late Quaternary cold periods. The formations and developments of settlements in the two completely different environments and climatic conditions, namely the high altitudes and the margins of the downstream depressions, indicated a climate change and consequently vertical displacements of the settlements along the Holocene. The results also revealed that other factors, such as geographical direction, altitude, slope, and lithology, had played an effective role in the densities and developments of these settlements.

    Innovation:

     This study showed that the alluvial fans had never been used to build a settlement anywhere in the study area until the last 3 decades due to heavy rainfall and heavy flooding. Although according to previous studied, most of the settlements in Iran, whether urban or rural settlements, especially in the central and eastern parts, have been located on alluvial fans, even the prehistoric settlements. Also, this study showed that glacial landforms located at the high altitudes had been the most desirable place for the creation and transformation of settlements due to specific climatic reasons.

    Keywords: Settlement, Geomorphology, Glacial landform, Shirkouh, Yazd city