فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، بهار 1402)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهشید تجربه کار*، نیلوفر غلامی پور صفحات 5-26

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و در زمره تحقیقات، نیمه آزمایشی و از نوع پیش-آزمون-پس آزمون با گروه کنترل قرار می گیرد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان نارساخوان پایه چهارم ابتدایی شهر کرمان در سال تحصیلی 1400-1401 بود. که به شیوه تصادفی طبقه ای 50نفر از دانش آموزان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 25 نفری، آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری داده ها، پرسشنامه سنجش ظرفیت حافظه فعال و پرسشنامه عملکرد مبتنی بر نوآوری بودکه توسط آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله تکمیل گردید. پس از جمع آوری داده ها، با استفاده از نرم افزار spss25 و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد. نتایج نشان داد که در خرده مقیاس های حافظه فعال، میانگین متغیراندوزش (6000/53) در پس آزمون گروه آزمایش، به عنوان بالاترین میانگین گزارش شده است. همچنین، در پس آزمون گروه آزمایش، به ترتیب بیشترین میانگین برای پردازش (6800/52)، خلاقیت و نوآوری (6400/21) و استفاده از فرصت های جدید (0800/21) گزارش شده است که این نشان دهنده افزایش میانگین پس آزمون گروه آزمایش نسبت به پیش از آزمون این گروه است. به طور کلی بازی های رایانه ای آموزشی چندکاربره آنلاین بر حافظه فعال و عملکرد نوآورانه دانش آموزان نارساخوان پایه چهارم ابتدایی تاثیر معنادار دارد(05/0p≤).

    کلیدواژگان: آموزش آنلاین، بازی های رایانه ای، بازی های چندکاربره، حافظه فعال، عملکرد نوآورانه، دانش آموزان نارساخوان
  • مریم تقوایی یزدی* صفحات 27-47

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رفاه دیجیتالی بر آثار تربیتی و سبک زندگی اسلامی دانشجویان دوره کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی ساری در دوران کرونا انجام گرفت. روش تحقیق کاربردی از نوع توصیفی - پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی ساری به تعداد 165 نفر در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. حجم نمونه از طریق جدول کرجسی و مورگان 115 نفر تعیین گردید و روش نمونه گیری تصادفی - طبقه ای بر اساس جنسیت انتخاب شد. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد کاربست شبکه های اجتماعی مجازی خواجه احمدی و همکاران (1395) و پرسشنامه محقق ساخته سبک زندگی اسلامی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها به وسیله متخصصان و صاحب نظران بررسی و تایید گردید. پایایی ابزار نیز به روش آلفای کرونباخ برای پرسشنامه کاربست شبکه های اجتماعی مجازی 86/0و پرسشنامه سبک زندگی 88/0 برآورد شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های آماری از معیارهای توصیفی چون میانگین و انحراف معیار و در آمار استنباطی از آزمون کولموگروف اسمیرنوف و آزمون t مستقل استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان دادکه رفاه دیجیتالی در شبکه های اجتماعی مجازی بر سبک زندگی اسلامی دانشجویان (برنامه های آموزشی، اوقات فراغت، فعالیت های عبادی، بهداشت و تغذیه، بعد سیاسی) تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: رفاه دیجیتالی، شبکه اجتماعی مجازی، سبک زندگی اسلامی، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی
  • تکتم سادات جعفر طباطبایی*، الهه سرفرازی صفحات 49-67
    هدف از پژوهش حاضر واکاوی علل افت تحصیلی دانش آموزان با تاکید بر آموزش مجازی برنامه شاد در پاندمیک کرونا با روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل تماتیک بوده است. جامعه پژوهش شامل والدین دانش آموزان دوره ابتدایی استان خراسان جنوبی که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در نهایت داده ها با 36 نفر از آن ها به اشباع رسید. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش به دلیل جدید بودن موضوع و فقدان نظریه کافی در خصوص موضوع پژوهش مصاحبه های اکتشافی نیمه ساختاریافته بود. بعد از جمع آوری داده ها به تجزیه وتحلیل آنان به روش اشتراوس-کوربین پرداخته شد. ازبین مفاهیم استخراج شده 55کدباز که در11کدمحوری و3کد انتخابی (علل زمینه ای، علل تربیتی و علل آموزشی) طبقه بندی شدند، به دست آمد. جهت بررسی روایی کدگذاری ها از توافق تخصصی متخصصان در مورد فرایند و ساختار کدگذاری ها و جهت بررسی پایایی آن با استفاده از فرم ارزیابی فرایند و ساختار کدگذاری نهایی از روش توافق بین ارزیاب ها استفاده شد که درنهایت ضریب ارزیاب ها 90/0 به دست آمد. یافته ها بیانگر این می باشند که در یک نگاه کلی افت تحصیلی معضل چندجانبه ای است که شیوه های پیشگیری از آن نیز چندجانبه و نیازمند همکاری و آگاهی مستمر والدین، مربیان و دانش آموزان از یک سو و برنامه ریزی های مسیولان آموزش وپرورش از سوی دیگر است.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، آموزش مجازی، برنامه شاد، پاندمیک کرونا
  • اکرم حافظی*، فاطمه دیمی آهویی، نیما خادمی صفحات 69-90
    پژوهش حاضر با تاثیر آموزش از طریق فن آوری سیار بر یادگیری تاملی و شناختی دانش آموزان با اختلالADHD انجام گرفت. روش پژوهش؛ شبه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه-بیش فعالی مقطع متوسطه منطقه 2 آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 476 نفر بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 40 دانش آموز پسر با نقص توجه به عنوان نمونه انتخاب شدند.با استفاده از پرسش نامه کانرز فرم والدین (2004) و با بررسی پرونده دانش آموزان با همکاری مدیران مدارس؛ دانش آموزان پایه دوازدهم دارای اختلال نقص توجه-بیشفعالی شناسایی شدند. پس از همسان سازی ناشی از اجرای پیش آزمون،نمونه حاضر به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری، آزمایش و کنترل جایگزین شدند؛ ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه بود.داده های با استفاده از نرم افزار SPSS25 تجزیه و تحلیل شدند.آموزش از طریق فن آوری سیار بر یادگیری شناختی و راهبرد های شناختی تکرار یا مرور، بسط یا گسترش و سازمان دهی دانش آموزان بیش فعالی دوره ابتدایی تاثیر معنادار دارد(074/6 F= و p≤0/05). همچنین آموزش از طریق فن آوری سیار بر یادگیری تاملی و عمل عادت، فهمیدن، تامل و تفکر انتقادی دانش آموزان بیش فعالی دوره ابتدایی تاثیر معنادار دارد(02/4F= و p≤0/05).
    کلیدواژگان: فن آوری سیار، یادگیری سیار، یادگیری تاملی، یادگیری شناختی، بیش فعالی، نقص توجه
  • سید مهدی سرکشیکیان*، زهرا جامه بزرگ صفحات 91-115
    پژوهش حاضر در مورد کارآزمایی بالینی فناوری های آموزشی و قابلیت های تجربه شده آن در بهبود اختلالات عصبی _ تحولی با تاکید بر اختلال ویژه در یادگیری ، کم توانی ذهنی و طیف اوتیسم بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی رویکرد آن کیفی و از نوع تحلیل تماتیک و روش به کار گرفته شده مبتی بر مدل آترید _ استرلینگ بود. با استفاده از روش هدفمند و انتخاب متون و استفاده از معیار اشباع نظری 70 مقاله (35 مقاله خارجی و 35 مقاله داخلی) بین بازه زمانی 2000 تا 2021 برای مقالات خارجی و برای مقالات داخلی بین بازه زمانی 1388 تا 1400انتخاب و مورد تحلیل قرارگرفت. یافته ها در قالب مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر تحلیل و پیاده سازی شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAXqda2018 استفاده شد. نتایج نشان داد 154 مضمون پایه مضامین مرتبط با قابلیت های فناوری در بهبود اختلالات عصبی _تحولی بود که اثربخشی فناوری را در حوزه های مختلف زندگی افراد با اختلال ویژه در یادگیری (55 مضمون)، کم توانی ذهنی (47 مضمون) و طیف اوتیسم(52 مضمون) نشان داد.
    کلیدواژگان: اختلال ویژه در یادگیری، اختلالات عصبی، تحولی، طیف اوتیسم، کم توانی ذهنی، فناوری و نیاز های آموزشی ویژه
  • عبدالرحیم نوه ابراهیم، کبری خباره* صفحات 117-142
    پژوهش حاضر باهدف ارایه مدل مفهومی یادگیری دیجیتالی انجام شده است. به منظور انجام پژوهش حاضر از رویکرد کیفی و روش فراترکیب استفاده گردید. هدف از فراترکیب استخراج درک جدیدی از مقایسه و ترکیب یافته های مطالعات متعدد است. جامعه پژوهش شامل کلیه مقاله ها، کتاب ها، گزارش های کاری و انتشارات دانشگاه ها به تعداد بیش از 3000 بوده که از این میان 60 سند بر اساس روش هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو انتخاب و تحلیل شد. به منظور تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری استفاده شد. نتایج حکایت از شناسایی 11 مولفه کلیدی برای تدوین مدل یادگیری دیجیتالی بوده است. این مولفه ها عبارت اند از آمادگی دیجیتالی استاد، آمادگی دیجیتالی دانشجو، مدیریت دانش دیجیتالی، پشتیبانی دیجیتالی، کیفیت دیجیتالی، مدیریت دیجیتالی، تعاملات دیجیتالی، فناوری دیجیتالی، ارزیابی دیجیتالی، آموزش و تدریس دیجیتالی و محتوای دیجیتالی بوده است. برای هر یک از این مولفه ها اجزا و عناصر مشخصی شناسایی شده است و نهایتا این که متناسب با این مولفه ها، پیشنهادهایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: یادگیری دیجیتالی، آموزش عالی، پژوهش کیفی
  • روح الله خادم نیا*، سید کاظم علوی لنگرودی، احمد زندوانیان، حمیده همتی صفحات 143-163

    این پژوهش با هدف تعیین نقش سواد رسانه ای و باورهای معرفت شناختی در پذیرش فناوری معلمان ابتدایی صورت بوده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل کلیه ی معلمان دوره ی اول و دوم ابتدایی شهر یزد در سال تحصیلی 1400-1399 که جمعا 2982 آموزگار بوده است ؛ از مجموع این جامعه ی آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 353 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری پرسشنامه ی پذیرش فناوری دیویس (1986) با پایایی 76/0، سواد رسانه ای پاتر(2010) و پایایی 81/0 و باورهای معرفت شناختی شومر (1992) با پایایی 76/0 بودند. روایی هر سه ابزار توسط محققان تایید شده بود. تحلیل داده های پژوهش با بهره گیری از روش های تحلیل همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه انجام شدند. یافته های پژوهش نشان داد بین سواد رسانه ای و باورهای معرفت شناختی معلمان با پذیرش فناوری آنها همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. در واقع هر چه قدر معلمان دوره ی ابتدایی از سواد رسانه ای و باورهای معرفت شناسی بالاتری بهره مند باشند، به همان میزان از پذیرش فناوری بالاتری برخوردار هستند. نتایج این پژوهش می تواند به طور مستقیم بر پذیرش دوره های آموزشی آنلاین آینده تاثیر بگذارد و طراحان دوره های مجازی قادرند به شکل مطلوبی از آن بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، باورهای معرفت شناختی، پذیرش فناوری، آموزش مجازی
  • کبری شریعتی منش، نادر شهامت، محبوبه منتظر عطائی* صفحات 163-182
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل سیستم های اطلاعات مدیریت آموزشیار دانشگاه آزاد اسلامی انجام پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، آمیخته می باشد . در بخش کیفی، با مراجعه به اسناد و سامانه ی آموزشیار، فرایند سیستم های اطلاعاتی مورد بازبینی قرار گرفته است. در بخش کمی، روش تحقیق از نوع میدانی می باشد . جهت ارزیابی مدل، از معیارهای خادمی زاده ، فرجی و قاسمی (1399) به وسیله ی توزیع پرسشنامه استفاده شده است. معیارهای مذکور شامل مولفه های سازمانی، فردی، اطلاعاتی، فناوری می باشد. جامعه آماری، کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی شیراز به تعداد 320 نفر می باشند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند. روش تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان به تعداد 175 نفر می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که تمامی عوامل فردی، سازمانی، اطلاعاتی و فناوری در سیستم های اطلاعات مدیریت آموزشیار از منظر کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی شیراز بالاتر از سطح متوسط می باشد .
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی مدیریت، ارزیابی سیستم ها، سنجش
|
  • Mahshid Tajrobrh Kar *, Niloofat Gholamipour Pages 5-26

    In terms of purpose, this research is applied and is classified as a semi-experimental and pre-test-post-test type of research with a control group. The statistical population included all dyslexic students in the fourth grade of Kerman city in the academic year 2021-2022. 50 students were randomly selected and randomly divided into two groups of 25, experimental and control. The data measurement tool was the active memory capacity questionnaire and the innovation-based performance questionnaire, which were completed by the subjects before and after the intervention. After data collection, data analysis was done using spss25 software and analysis of covariance. The results showed that in the subscales of working memory, the average of the measurement variable (53.6000) in the post-test of the experimental group was reported as the highest average. Also, in the post-test of the experimental group, the highest mean for processing (52.6800), creativity and innovation (21.6400) and use of new opportunities (21.0800) were reported, respectively, which shows an increase in the mean of the post-test of the experimental group. To pre-test this group. In general, online multi-user educational computer games have a significant effect on active memory and innovative performance of dyslexic fourth grade elementary students (p≤0.05).

    Keywords: Online education, Computer Games, multi-user games, active memory, innovative performance, dyslexic students
  • Maryam Taghvaeeyazdi * Pages 27-47

    The present study was conducted with the aim of investigating the impact of digital welfare on the educational effects and Islamic lifestyle of the master's degree students of the Islamic Azad University of Sari during the Corona era. The applied research method was descriptive-survey type. The statistical population of this research was all master's students of Sari Islamic Azad University, numbering 165 people in the academic year of 2001-2001. The sample size was determined through the Karjesi and Morgan table of 115 people, and stratified random sampling method was chosen based on gender. The data collection tool was the standard questionnaire of the use of virtual social networks by Khaja Ahmadi et al. (2015) and the researcher-made questionnaire of Islamic lifestyle. The validity of the questionnaires was checked and confirmed by experts and experts. In order to analyze statistical data, descriptive criteria such as mean and standard deviation were used, and in inferential statistics, Kolmogorov-Smirnov test and independent t-test were used. The results of the research showed that digital welfare in virtual social networks has influenced the Islamic lifestyle of students (educational programs, leisure time, devotional activities, health and nutrition, political dimension).

    Keywords: Digital welfare, Virtual social network, Islamic lifestyle, Students, Islamic Azad University
  • Toktom Jafar Tabatabaee *, ELAHE Sarfarazi Pages 49-67
    The purpose of this study is to investigate the causes of students' academic failure by emphasizing the virtual education of the happy program in the corona pandemic with a qualitative research method of thematic analysis. The statistical population of the study included the parents of primary school students in South Khorasan province who were selected by purposive sampling method and finally the data were saturated with 36 participants. Data collection tools in this study were semi-structured exploratory interviews due to the novelty of the subject and the lack of sufficient theory on the subject of the research. After collecting the data, they were analyzed by Strauss-Corbin method. Among the extracted concepts, 55 open source codes were classified into 11 code-based and 3 selective codes (contextual causes, educational causes and educational causes). In order to check the validity of the codings, the specialized agreement of the experts on the process and structure of the codings and to evaluate its reliability using the process evaluation form and the final coding structure, the method of agreement between the evaluators was used.
    Keywords: academic failure, virtual education, happy program, Corona pandemic
  • Akram Hafezi *, Fatemeh Deymi, Nima Khademi Pages 69-90
    research method; The quasi-experimental type was pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all the students with attention deficit hyperactivity disorder in the secondary level of the 2nd education region of Tehran, numbering 476 people. Using available sampling method, 40 male students with attention deficit were selected as samples. By using the Connors Parent Form Questionnaire (2004) and by examining the students' files with the cooperation of school administrators; 12th grade students were diagnosed with attention deficit-hyperactivity disorder. After the assimilation caused by the implementation of the pre-test, the questionnaire of reflective learning and cognitive learning, the present sample was randomly replaced in two groups of 20 people, test and control; The data collection tool included the reflective thinking questionnaire of Kamber et al. Data were analyzed using SPSS25 software. In order to analyze the data, descriptive (mean and standard deviation) and inferential (covariance analysis) statistics were used. The results of the research showed that education through mobile technology has a significant effect on cognitive learning and cognitive strategies of repetition or review, expansion or expansion and organization of hyperactive primary school students(F=6.074 and p≤0.05).
    Keywords: Mobile Learning, mobile technology, Reflective learning, cognitive learning, hyperactivity, attention deficit
  • Seyyed Mehdi Sarkeshikiyan *, Zahra Jamebozorg Pages 91-115
    The present study was about the clinical trial of educational technologies and its experienced capabilities in the improvement of neurodevelopmental disorders with emphasis on learning disabilities, mental retardation and autism spectrum. The research was qualitative in terms of the applied purpose of the approach and the type of thematic analysis and the method used based on the Atrid-Sterling model. Using the purposeful method and selection of texts and using the theoretical saturation criterion, 70 articles (35 foreign articles and 35 internal articles) between 2000 and 2021 for foreign articles and for internal articles between 2009 and 1400 were selected and analyzed. Findings were analyzed and implemented in the form of basic, organizing, and comprehensive themes. MAXqda2018 software was used for data analysis. The results showed that 154 themes were related to the capabilities of technology in the improvement of neurodevelopmental disorders, which increased the effectiveness of technology in various areas of life of people with learning disabilities (55 themes), mental retardation (47 themes) and autism spectrum disorders (52 themes) showed.
    Keywords: Autism Spectrum, Mental Retardation, Special learning disability, neurodevelopmental disorders, Technology, Special Educational Needs
  • Abdolrahim Nave Ebrahim, Kobra Khabare * Pages 117-142
    The present study was conducted to present a conceptual model of digital learning. In order to conduct the present study, a qualitative approach and a meta-synthesis method were used. The purpose of the Meta synthesis is to extract a new understanding by comparing and combining the findings of multiple studies. The research population included all articles, books, work reports and university publications in more than 3000, from which 60 documents were selected and analyzed. This method is based on Sandelowski& Barros,with seven steps. Open and axial coding were used to analyze the data. The results indicate the identification of 11 key components for developing a digital learning model. These components include professor digital readiness, student digital readiness, digital knowledge management, Digital support, Digital quality, Digital management, Digital interactions, Digital technology, Digital evaluation, Digital teaching and learning, and Digital content. Specific components and elements have been identified for each of these components, and finally, suggestions have been made in accordance with these components.
    Keywords: Digital Learning, Higher Education, Qualitative Research
  • Rooh Alah Khadem Nia *, Seyed Kazem Alavi Langaroodi, Ahmad Zandavanian, Hamideh Hemati Pages 143-163

    The aim of this study was to determine the role of media literacy and epistemological beliefs in technology acceptance of primary school teachers. The research method is descriptive and correlational. The statistical population of this study includes all teachers of the first and second grades of primary school in Yazd in the academic year 2020-2021, who were totally 2982 teachers; Out of this statistical population, 353 people were selected as the research sample using Cochran's formula by available sampling method. The research data collection tools consisted of three questionnaires: Davis Technology Acceptance, Potter Media Literacy and Schumer's Epistemological Beliefs. Data analysis was performed using Pearson correlation analysis, multiple regression. The findings showed that there is a positive and significant correlation between media literacy and teachers' epistemological beliefs with their technology acceptance and also 25.8% of the variance of technology acceptance by media literacy and epistemological beliefs has been predicted. In fact, the more primary school teachers enjoy media literacy and epistemological beliefs, the higher the technology acceptance. The results of this research can directly affect the acceptance of future online training courses and virtual course designers can benefit from it in a desirable way.

    Keywords: media literacy, epistemological beliefs, technology acceptance, virtual education
  • Kobra Shariati Manesh, Nadernader Shahamat, Mahbobeh Montazer Ataei * Pages 163-182
    This study aimed to evaluate the information systems model of the management of Islamic Azad University. This research is applied in terms of purpose and mixed in terms of research method. In the quality section, the process of information systems has been reviewed by referring to the documents and the instructor system. In the quantitative part, the research method is field type. To evaluate the model, Khademizadeh, Faraji & Ghasemi (1399) criteria were used by distributing a questionnaire. The mentioned criteria include organizational, individual, information, technology components. The statistical population is all the Shiraz Islamic Azad University staff, 320 people who were selected by simple random sampling. The method of determining the sample size using the Morgan table is 175 people. A one-sample t-test was used to analyze the data. The results showed that all individual, organizational, information, and technological factors in the management information management systems from the perspective of Shiraz Islamic Azad University staff are above average.
    Keywords: Management information systems, Systems Evaluation, Assessment