فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی
پیاپی 57 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا کردستانی*، سید محسن محمدی نسب صفحات 1-22

    در این مقاله به بررسی اثربخشی کنترل های داخلی بر افشای ریسک در متن گزارش های مالی پرداخته شده است. برای پاسخ به سوال پژوهش مبنی بر اینکه اثربخشی کنترل های داخلی چگونه بر افشای متنی ریسک تاثیر می گذارد، داده های 114 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد شرکت هایی با سیستم کنترل داخلی ضعیف نسبت به شرکت هایی با کنترل داخلی کارآمد، سطوح پایین تری از افشای ریسک متنی را گزارش می کنند. همچنین نتایج نشان می دهد تکرار ادواری ضعف کنترل های داخلی و انتشار عمومی آن منجر به افشای سطح بالاتری از ریسک توسط مدیران می شود. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که توجه حسابرسان به ضعف کنترل های داخلی و تقویت ساختار کنترل های داخلی شرکت می تواند افشای ریسک بیشتر را بهبود بخشد. در مجموع نتایج پژوهش خلاء پژوهشی موجود در حوزه اهمیت افشای ضعف های کنترل داخلی و سودمندی توجه حسابرس مستقل به کارآمدی کنترل های داخلی و مدیریت افشای متنی ریسک را پر می کند

    کلیدواژگان: اثر بخشی کنترل های داخلی، ضعف کنترلهای داخلی، افشای متنی ریسک
  • محمدمهدی حمیدی زاده، فریدون اوحدی*، اعظم شکری صفحات 23-41

    هدف اولیه این مقاله بررسی جامعه پذیری حرفه ای دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی رشته حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی است. هدف بعدی آن مطالعه تاثیر راهبردهای انگیزشی برجامعه پذیری حرفه ای دانشجویان مذکور است. نمونه آماری پژوهش شامل 505 نفر از دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد - دکتری) رشته حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور است که با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی انجام گردیده است. برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس شماره 22 استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد انگیزش درونی، تاثیر مثبت و معنی داری بر جامعه پذیری حرفه ای  دارد. اما انگیزش بیرونی تاثیر معنی داری بر جامعه پذیری حرفه ای  ندارد. همچنین، جنسیت و مقطع تحصیلی تاثیر معنی داری بر جامعه پذیری حرفه ای  دارد، اما سن دانشجویان مورد مطالعه تاثیر معنی داری بر جامعه پذیری حرفه ای  آن ها ندارد.

    کلیدواژگان: انگیزش درونی، انگیزش بیرونی، جامعه پذیری حرفه ای و دانشجوی حسابداری
  • زینت انصاری، رضوان حجازی*، یعقوب زراعت کیش، ذبیح الله خانی معصوم آبادی صفحات 43-68

    انتخاب بهینه یک شرکت برای سرمایه گذاری با توجه به نسبت های مالی آن چالشی است که انتظار می رود با کاهش ابعاد داده ها تا حدودی ساده شود. تشخیص دقیق اهمیت نسبی معیارها در هر شرکتی برای بسیاری از تصمیم گیرندگان و سرمایه گذاران امر ساده ای نیست. هدف از این پژوهش ارایه روش هایی برای تصمیم گیری است که با حداقل دانش مالی تخصصی قابل اجرا باشد. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 172 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به صورت سال-شرکت، مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا، نسبت های مالی با استفاده از تحلیل رگرسیون درخت تصمیم   برای پیش بینی چرخه عمر اولویت بندی شدند. نسبت های مالی به عنوان متغیر مستقل و داده های صورت جریان وجوه نقد به عنوان متغیر وابسته مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. به منظور پیاده سازی دقیق مدل های ارایه شده از محیط کدنویسی نرم افزار متلب استفاده شد. نتایج نشان داد که نسبت کفایت نقد و نسبت بدهی به ارزش ویژه به ترتیب بیشترین و کمترین اهمیت را دارند. سپس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی نسبت های مالی برای ارزیابی عملکرد مالی شرکت ها اولویت بندی شدند که نسبت های اهرمی و نسبت های سودآوری به ترتیب بالاترین و پایین ترین رتبه را به خود اختصاص دادند. نتایج این پژوهش می تواند جهت ایجاد تصویر روشنی از عملکرد مالی شرکت ها توسط تمامی سرمایه گذاران در بورس اورق بهادار، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، چرخه عمر، نسبت های مالی
  • محسن دلبری راغب، علی اسماعیل زاده* صفحات 69-97

    ذینفعانی که در پی کسب اطمینان نسبت به صحت محتوای اطلاعات مالی هستند از حسابرسی مستقل بعنوان ابزاری کارآمد در حوزه کنترل های مالی استفاده می کنند اما غالبا، در مورد کیفیت این ابزار با ابهامات و سوالات زیادی مواجه می شوند. در این میان، پژوهش حاضر و هدف آن که "ارایه مدل کیفیت حسابرسی مستقل با تاکید بر رفع نیازهای ذینفعان" است،  می تواند ابهامات و سوالات آنان را به میزان زیادی برطرف نماید. پژوهش حاضر کیفی، داده بنیاد (با رهیافت ظاهر شونده، حاوی پارادیم تفسیری و رویکردی استقرایی) است که براساس نمونه گیری نظری، مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با چهارده نفر از متخصصین حسابرسی و توجهی استمراری به شاخص اقناع نظری، انجام شده است.  یافته پژوهش "مدل کیفیت حسابرسی مستقل با تاکید بر رفع نیازهای ذینفعان" است. این مدل چند وجهی شامل چهار جزء مشترک و طبقه بندی سه گانه ذینفعان (حاوی یازده جزء) می باشد. اجزای مدل پژوهش دارای رابطه تعاملی با یکدیگر هستد. این رابطه وضعیتی را ایجاد می کند که هر جزء مدل، در شرایط اثرگذاری و اثرپذیری نسبت به دیگر جزء قرار می گیرد. این مدل ضمن تصدیق تیوری اخلاقی حسابرسی، دیدگاه و تصویر ذهنی مصاحبه شوندگان پژوهش از کیفیت حسابرسی مستقل با تاکید بر رفع نیازهای ذینفعان را نشان می دهد. اجرای مدل پژوهش و یا استفاده از اجزای آن، علاوه بر کمک به ذینفعان درخصوص کیفیت حسابرسی، منجر به افزایش اعتماد عمومی جامعه به اطلاعات مالی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدل کیفیت حسابرسی، ذینفعان، نظریه پردازی داده بنیاد
  • محمدابراهیم رابطی خطیبی، نگار خسروی پور* صفحات 99-120

    واحد حسابرسی داخلی در برخی شرکت های بورس تهران، کارآیی لازم را نداشته و این امر موجب تجدید ارایه صورت های مالی و کاهش کیفیت گزارشگری مالی شرکت شده است. همچنین در شرایطی که نوسانات ریسک در بازار سرمایه در حد بالایی است و شرکت ها دارای واحدهای فرعی و وابسته هستند، کیفیت گزارشگری مالی می تواند تحت تاثیر این ریسک های بازار، کاهش یابد. با توجه به این مسیله؛ هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی اثرات وجود نظام کنترل های داخلی و پیچیدگی های سازمانی بر کیفیت گزارشگری مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه آماری تحقیق شامل 159 شرکت بوده و روش تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون رگرسیون چندگانه انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داد کنترل داخلی گزارشگری مالی بر کیفیت گزارشگری مالی تاثیر مستقیم و معناداری دارد و پیچیدگی سازمان بر کیفیت گزارشگری مالی تاثیر معکوس و معناداری دارد. نتایج مربوط به متغیرهای کنترلی نیز نشان داد اندازه شرکت، اندازه هیات مدیره، استقلال هیات مدیره، مالکیت مدیریتی و نرخ بازده دارایی های سال جاری بر کیفیت گزارشگری مالی تاثیر مستقیم و معناداری دارند و تاثیر متغیرهای اهرم مالی و درصد سهامداران عمده بر کیفیت گزارشگری مالی معکوس و معنادار می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، کنترل داخلی، پیچیدگی سازمان
  • فرخ بوستانی، رویا دارابی* صفحات 121-148

    این مقاله به عوامل موثر بر رتبه بندی موسسات حسابرسی از دیدگاه خبرگان حسابرسی می پردازد یکی از مهم ترین راهکارهای ارتقای کیفیت حسابرسی کشور، شفافیت بیشتر از سوی حسابرسان و مقررات گذاران و همکاری آن ها با دانشگاهیان در هدف مشترک یعنی درک بهتر محرک های مختلف کیفیت حسابرسی است. بسیاری از پژوهشگران و صاحب نظران، حسابرسی را یک فرایند ارتباطی می دانند که به منظور اثربخشی بر روی مخاطبانش انجام می گیرد، نقش حسابرسی به عنوان مکانیزمی برای گواهی دادن بر پاسخگویی و مباشرت مدیریت می باشد. سازمان بورس و اوراق بهادر موسسات حسابرسی معتمد بورس را به چهار طبقه دسته بندی کرده است. رتبه بندی موسسات حسابرسی معتمد بورس بیانگر آن است که کیفیت موسسات حسابرسی معتمد طبقه "اول" بالاتر از موسسات حسابرسی معتمد سایر طبقاست. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر رتبه بندی موسسات حسابرسی است. به منظور تحقق این هدف عوامل موثر بر رتبه بندی موسسات حسابرسی از جنبه های گوناگون شامل: ویژگی های فردی حسابرسان و عوامل ساختار سازمانی موسسات حسابرسی و عوامل فرهنگی و زمینه های اجتماعی تاثیرگذار و عوامل اقتصادی و سایر عوامل مرتبط با رتبه بندی مورد بررسی قرارگرفته است.  بدین منظور از روش پرسشنامه محقق ساخته و نظر خبرگان بهره گرفته شد. در این تحقیق جهت استخراج معیارهای اصلی و کلیدی مرتبط برای رتبه بندی موسسات حسابرسی از روش دلفی فازی استفاده شده است با توجه به نتایج بدست آمده از بین 51 ویژگی مطرح شده، خبرگان پژوهش 24 ویژگی ازجمله تعهد، مسیولیت پذیری، استقلال حسابرس به عنوان معیارهای برتر برگزیدندکه درصد توافق تمام متغیرهای احصا شده بیش از 70 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: رتبه بندی موسسات حسابرسی، خبرگان حسابرسی، دلفی فازی
  • لیلا علی زاده گان، محمود صمدی لرگانی*، محسن ایمنی صفحات 149-183

    هدف از مقاله حاضر بررسی تحلیل توانایی حسابرسان در کشف تقلب در گزارشگری مالی با استفاده از تیوری رفتار برنامه ریزی شده و تاثیر تجربه حسابرس و تیپ شخصیتی باتوجه به نقش میانجی تردید حرفه ای در کشور ایران با مراجعه به نظر اعضای حرفه ای حسابداری، شامل حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران است. میزان تاثیر تجربه حسابرس و تیپ شخصیتی بر توانایی کشف تقلب با نقش میانجی تردید حرفه ای، با استفاده از پرسش نامه و در مقیاس طیف پنج گزینه ای لیکرت بررسی شد. بدین منظور 333 پرسش نامه، طراحی و بین اعضای جامعه حسابداران رسمی توزیع شد و 302 فقره آن در نهایت مورداستفاده قرار گرفت. به منظور بررسی تاثیر متغیرها از روش معادلات ساختاری و برای تحلیل الگوها از رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که تجربه حسابرس، انواع تیپ های شخصیتی حسابرسان و تردید حرفه ای، بر توانایی کشف تقلب در صورت های مالی توسط حسابرسان، رابطه مثبت و معناداری دارند. همچنین، تجربه حسابرس و تیپ شخصیتی به طور غیرمستقیم باتوجه به نقش میانجی تردید حرفه ای بر کشف تقلب در صورت های مالی رابطه مثبت و معناداری دارند. بر اساس یافته های پژوهش، حسابرسان با شناسایی و رفع محدودیت های ناشی از عوامل منجر به شکل گیری تقلب باتوجه به نقش اثرگذار تجربه شغلی و تیپ شخصیتی با تاکید بر تردید حرفه ای، توانایی کشف تقلب را افزایش داده به نوعی که  هر چه حسابرسان در هنگام حسابرسی شک و تردید حرفه ای بیشتری نشان دهند، تمایل آن ها برای جستجوی اطلاعات در خصوص علایم تقلب بیشتر و از این رو توانایی کشف تقلب آن ها بالاتر است.

    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، تجربه حسابرس، کشف تقلب، تردید حرفه ای، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • ارسلان اسماعیلی، حمیدرضا غلام نیاروشن* صفحات 185-209

    الگوهای چند عامله که برای پیش بینی بازده سهام به کار می روند، الگویی هایی ایستا بوده و تغییرات پویا در طی بازه های زمانی متاثر از عوامل پنهان نظیر سیاست های اقتصادی دولت، بحران ها و موارد مشابه که به ایجاد نویز در بازده سهام و تغییراتی چون حباب قیمتی و یا افت شدید قیمتی می گردند، نیستند. با استفاده از رگرسیون فاما-مک بث در برآورد پویای پارامترهای تاثیرگذاری عوامل و به ویژه تفکیک بین اثرات عوامل پنهان و آشکار موثر بر عملکرد آتی شرکت، می توان در شرایط متلاطم اقتصاد ایران برآورد دقیق تری را ارایه داد. نمونه تصادفی از شرکت های بورسی تهران طی مقاطع ماهانه در بازه زمانی ده ساله منتهی به 29/12/1397 مورد آزمون قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان داد که، بر مبنای آزمون گیبونز (1987)، تنها الگوی مبتنی بر الگوی Q قادر به تبیین ناهنجاری ها در بازده سهام است و همچنین الگوی مبتنی بر عامل Q قادر به توضیح ناهنجاری اقلام تعهدی اختیاری، هزینه های تحقیق و توسعه و بازده (PTH) می باشد.

    کلیدواژگان: ناهنجاری اقلام تعهدی اختیاری، ناهنجاری هزینه های تحقیق و توسعه، ناهنجاری بازده (PTH)، الگوی مبتنی بر عامل Q
  • بهنام سام دلیری، کاوه آذین فر*، سید علی نبوی چاشمی، محمدرضا پورعلی صفحات 211-238

    گزارشگری مسیولیت شرکتی با جنبه های ویژگی های فردی، اجتماعی و حاکمیت شرکتی و شرایط بیرونی شرکت ارتباط دارد. با توجه به اینکه کیفیت گزارشگری مالی تاثیر با اهمیتی بر بازارهای سرمایه دارد و بر نحوه تصمیم گیری کاربران گزارش های مالی اثر می گذارد لذا کشف و شناسایی صحیح عوامل تاثیرگذار بر کیفیت گزارشگری مالی از دیدگاه گروه های مختلف، می تواند گزارش های مالی را به عنوان یک منبع مهم اطلاعاتی قابل اتکا برای استفاده کنندگان تبدیل کند. بنابراین هدف این مقاله تبیین مولفه های پیشبرنده و بازدارنده مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها جهت ارتقاء کیفیت صورت های مالی است. جامعه آماری پژوهش اعضای هیات مدیره شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 98 می باشد که به روش تصادفی ساده 295 نفر جهت توزیع پرسشنامه انتخاب شده اند. جهت گردآوری اطلاعات در زمینه مبانی نظری و ادبیات تحقیق، از روش کتابخانه ای و جهت آزمون فرضیه های تحقیق برای اندازه گیری مسیولیت اجتماعی از پرسشنامه استاندارد مسیولیت پذیری اجتماعی شوآرتز (1998) استفاده گردید. همچنین برای اندازه گیری کیفیت صورت های مالی از پرسشنامه استاندارد کیفیت گزارشگری مالی فردی ون (2014) استفاده می شود. جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون K-S و جهت آزمون فرضیه ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بعد ویژگی های فردی و مولفه های پیش برنده آن و مولفه های بازدارنده آن بر ارتقا کیفیت صورت های مالی تاثیرگذار است. بعد اجتماعی و حاکمیت شرکتی و مولفه های پیش برنده و مولفه های بازدارنده آن بر ارتقا کیفیت صورت های مالی تاثیرگذار است. بعد شرایط بیرونی و مولفه های پیش برنده و مولفه های بازدارنده آن بر ارتقا کیفیت صورت های مالی تاثیرگذار است

    کلیدواژگان: کیفیت صورت های مالی، مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت، مولفه های پیش برنده و بازدارنده
  • زهرا هاشمی پور نصری، فردین منصوری*، رضا غلامی جمکرانی، مژگان صفا صفحات 239-257

    با وجود خصوصی سازی های انجام شده در دهه های اخیر، دولت هنوز سهام بسیاری از شرکتها را در اختیار دارد و یکی از مولفه های مهم اقتصاد کشور میباشد. هدف تحقیق بررسی انتخابات سیاسی کشور، ساختار مالکیت دولتی، رشد تولید ناخالص داخلی، ارتباطات سیاسی و میزان تورم حاکم بر کشور بر چسبندگی هزینه در شرکت های ایرانی می باشد. برای انجام این تحقیق در ابتدا با استفاده از مصاحبه خبرگان و شاخص لاوشه متغیرها وعوامل تاثیرگذار بر میزان چسبندگی هزینه های شرکت ها شناسایی و سپس متغیرهای شناسایی شده اندازه گیری گردید و در نهایت نمونه ای از 102 شرکت از شرکت های بازار سرمایه ایران انتخاب و با استفاده از اطلاعات این شرکت ها، فرضیات پژوهش مورد آزمون های آماری قرار گرفت. نتایج حاصل شده از آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که انتخابات سیاسی کشور، ساختار مالکیت دولتی، رشد تولید ناخالص داخلی، ارتباطات سیاسی و میزان تورم حاکم بر کشور برمیزان چسبندگی هزینه های شرکت ها تاثیرگذار می باشند.

    کلیدواژگان: انتخابات سیاسی، ساختارمالکیت، ارتباط سیاسی، چسبندگی هزینه ها
|
  • Gholamreza Kordestani *, Seyed Mohsen Mohammadi Nasab Pages 1-22

    Risk disclosure is important. The study of factors affecting risk disclosure and the effect of risk disclosure on firm performance in the risk disclosure literature has been considered. Effective internal controls can drive the level of risk disclosure in the text of financial statements. This issue has been considered in this research. To answer the research question on how the effectiveness of internal controls affects risk disclosure, the data of 114 companies listed on the Tehran Stock Exchange were analyzed. The findings show that companies with weak internal control systems report lower levels of textual risk disclosure than companies with effective internal controls. The results also show that the periodic repetition of the weakness of internal controls and its public dissemination leads to the disclosure of a higher level of risk by managers. Based on the research findings, it can be concluded that auditors' attention to the internal controls weakness and strengthening the structure of internal controls of the company can improve further risk disclosure. Overall, the results of the research fill the existing research gap in the field of the importance of disclosing internal control weaknesses and the usefulness of the independent auditor's attention to the effectiveness of internal controls and managing risk-based textual disclosure.

    Keywords: Internal Control Effectiveness, Internal Control Weakness, Textual Risk Disclosure
  • MohammadMehdi Hamidizadeh, Fereydoun Ohaddi *, Azam Shokri Pages 23-41

    The first purpose of this study is to investigate the professional socialization of accounting graduate students of Islamic Azad University. Also, its next goal is to study the effect of motivational strategies on the professional sociability of these students. The statistical sample of the study includes 505 graduate students (M.Sc. - PhD) in Accounting, Islamic Azad University throughout the country, which was done using the non-probability sampling method. To test the hypotheses, multivariate regression model was used using SPSS software number 22. Findings show that intrinsic motivation has a positive and significant effect on professional socialization. But external motivation does not have a significant effect on professional socialization. Also, gender and educational level have a significant effect on  professional socialization. But the age of the studied students does not have a significant effect on their professional socialization.

    Keywords: Intrinsic Motivation, external motivation, Professional Socialization, Accounting Stude
  • Zinat Ansari, Rezvan Hejazi *, Yaghoob Zeraat Kish, Zabihelah Khani Masoomabadi ‎ Pages 43-68

    Optimal selection of a company for investment considering its financial ratios is a challenge that is expected to be somewhat simplified by reducing the amount of data. Accurately recognizing the relative importance of metrics in any company is not easy for many decision-makers and investors. The purpose of this study is to provide methods for decision-making that can be implemented without specialized financial knowledge. For this purpose, a sample of 172 companies listed on the Tehran Stock Exchange as a company-year, during the period 2008-2019 was examined. First, the financial ratios were prioritized using decision tree regression analysis (type CART) to predict the life cycle. The results showed that the cash ratio and Debt to Equity Ratio were the most and the least important factors, respectively. Then, using fuzzy hierarchical analysis (FAHP) and TOPSIS, financial ratios were prioritized to evaluate the Financial Performance of companies that leverage ratios and profitability ratios had the highest and lowest ranks, respectively.

    Keywords: Life cycle, Performance Appraisal, decision-making
  • Mohsen Delbary Ragheb, Ali Esmaeilzadeh Magharri * Pages 69-97

    Stakeholders, who seek to ensure the accuracy of the content of financial information, use independent auditing as an effective tool in the field of financial controls but often, face many ambiguities and questions about the quality of this tool. In the meantime, the present study and its purpose, which is to "provide Independent Audit Quality Modle by Emphasizing on Meeting Stakeholders’ Needs", can largely resolve their ambiguities and questions. Method The present qualitative research is a data foundation (with an emerging approach, containing an interpretive paradigm and an inductive approach) based on theoretical sampling, in-depth semi-structured interviews with fourteen auditors and continuous attention to the theoretical persuasion index. The research finding is "Independent Audit Quality Modle by Emphasizing on Meeting Stakeholders’ Needs". This multidimensional model includes four common components and a triple classification of stakeholders (containing eleven components). The components of the research model have an interactive relationship with each other. This relationship creates a situation in which each component of the model, is in terms of impact and effectiveness against the other component. This model, while acknowledging the ethical theory of auditing, shows the views and mental image of the interviewees of the research on the quality of independent auditing with emphasis on meeting the needs of stakeholders. The implementation of the research model or the use of its components, in addition to helping stakeholders in the quality of auditing, will increase public confidence in financial information.

    Keywords: Audit Quality Modle, Stakeholders, Grounded Theorizing
  • MohammadEbrahim Rabeti Khatibi, Negar Khosravi Pour * Pages 99-120

    The main purpose of this study is to investigate the effects of internal control of financial reporting and organizational complexity on the quality of financial reporting in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this regard, internal control of financial reporting and the complexity of the organization as independent variables; Quality of financial reporting as a dependent variable and variables of company size, board size, board independence, managerial ownership, percentage of major shareholders, previous year return on assets, current year return on assets, capital expenditures, net operating cash flow, value Book of market value, company age and financial leverage are also considered as control variables. The statistical sample of the study included 159 companies and the data analysis method was performed through correlation test and multiple regression.The results showed that internal control of financial reporting has a direct and significant effect on the quality of financial reporting and the complexity of the organization has a significant and inverse effect on the quality of financial reporting.

    Keywords: Financial Reporting Quality, Internal control, Organizational Complexity
  • Farrokh Boostani, Roya Darabi * Pages 121-148

    This article examines the factors influencing the ranking of auditing firms from the perspective of auditing experts. One of the most important ways to improve the quality of auditing in the country is more transparency by auditors and regulators and their cooperation with academics in the common goal of better understanding the various drivers of audit quality. Many researchers and experts consider auditing a communication process that Performed on its audience, the role of auditing is as a mechanism to certify management accountability and oversight. The Exchange and Securities Organization has classified the stock exchange trusted audit firms into four categories. The ranking of trusted auditing firms of the stock exchange indicates that the quality of trusted auditing firms of the "first" category is higher than that of trusted auditing firms of other classes. The purpose of this study is to identify the factors affecting the ranking of auditing firms. In order to achieve this goal, the factors affecting the ranking of auditing firms from various aspects, including: individual characteristics of auditors and organizational structure factors of auditing firms and influential cultural and social factors, economic factors and other related factors have been examined. For this purpose, a researcher-made questionnaire was used and the opinion of experts was used. In this research, fuzzy Delphi method has been used to extract the main and key criteria related to the ranking of auditing firms. The agreement percentage of all the included variables is more than 70%.

    Keywords: Auditing Institutions Ranking, auditing experts, fuzzy Delphi
  • Leila Alizadegan, Mahmoud Samadi Largani *, Mohsen Imeni Pages 149-183

    The purpose of this study was to investigate to an analysis of auditors capability on fraud detection using the planned behavior theory perspective and the impact of auditors experience and personality type with respect to the mediating role of professional skepticism in Iran by referring to opinion of professional accounting including auditors working in the auditing organization and auditing firms that are members of the Iranian Society of Certified Public Accountants. The impacts of auditors experience and personality type were obtained through a questionnaire on a five-option Likert scale. The designed questionnaire was distributed among 333 members of ICPA  of which 302 were suitable for use in this study. Structural equation method (SEM) was used to investigate the effects of specific variables, and partial least squares (PLS) approach was used to analyze the model. The results showed that the types of auditors' personality types,auditors experience, and professional skepticism, have a positive and significant relationship directly on the auditors' ability to detect financial statements fraud. Also, personality type and auditors experience have an indirect and positive relationship with respect to the mediating role of professional skepticism on the detection of fraud in financial statements. According to the research findings, Auditors increase the ability to detect fraud by identifying and eliminating the constraints caused by the factors that lead to fraud  regarding the effective role of occupational experience and personality type with respect to the mediatating role of professional skeptic. the more professional skeptics auditors are during the audit, the more willing they are to seek information about the signs of fraud and hence the greater their ability to detect fraud.

    Keywords: Personality Type, Auditors Experience, fraud detection, Professional Skepticism, Planned Behavior Theory
  • Arsalan Esmaeli, Hamidreza Gholamnia Roshan * Pages 185-209

    Multi-factor patterns used to predict stock returns are static patterns, and dynamic changes over time are influenced by hidden factors such as government economic policies, crises, and the like that lead to a breakdown in returns. Stock and changes are not like a price bubble or a sharp drop in price. Using the Fama-McButt regression in a dynamic estimation of the factors influencing factors, and in particular the distinction between the effects of hidden and overt factors affecting the company's future performance, a more accurate estimate can be made in the turbulent conditions of Iran's economy. A random sample of Tehran Stock Exchange companies during the monthly periods in a 10-year period ending on 2019, have been tested. The results showed that, based on the Gibbons test (1987), only a pattern based on the Q pattern can be able to explain anomalies in stock returns. Also, the Q-factor model is able to explain the anomaly of optional commitment items, research and development and return (PTH) costs.

    Keywords: Discretionary Accruals Anomaly, R&D Costs Anomaly, Return on Anomaly (PTH), Q-factor Model
  • Behnam Sam Daliri, Kaveh Azinfar *, Seyyed Ali Nabavi Chashmie, Mohammadreza Pourali Pages 211-238

    Corporate responsibility reporting relates to aspects of individual and social characteristics and corporate governance and the external conditions of the company. Given that the quality of financial reporting has a significant impact on capital markets and affects the decision-making process of users of financial reports, so the correct identification of factors affecting the quality of financial reporting from the perspective of different groups, can make financial reports as an important source of information. Rely on users to convert. Therefore, the purpose of this article is to explain the components of promoting and preventing corporate social responsibility to improve the quality of financial statements. The statistical population of the study is the members of the board of directors of companies listed on the Tehran Stock Exchange in 1998. 295 people were selected by simple random sampling to distribute the questionnaire. Schwartz (1998) standard social responsibility questionnaire was used to collect information in the field of theoretical foundations and research literature and to test research hypotheses to measure social responsibility. Also, to measure the quality of financial statements, the standard questionnaire of Freddy Van's financial reporting quality (2014) is used. K-S test was used to check the normality of data distribution and structural equation model and PLS software was used to test the hypotheses. The results of the research show that the dimension of individual characteristics and its promoting components and its deterrent components are effective in improving the quality of financial statements. The social dimension and corporate governance and its promotional and deterrent components affect the quality of financial statements. The external conditions and its promoting and deterrent components affect the quality of financial statements.

    Keywords: Quality of Financial Statements, Corporate Social Responsibility, Promotional, Deterrent Components
  • Zahra Hashemi Pour Nasri, Fardin Mansouri *, Reza Gholami Jamkarani, Mozhgan Safa Pages 239-257

    Despite privatizations in recent decades, the government still owns shares in many companies and is an important component of the country's economy. The purpose of this study is to examine the country's political elections, the structure of government ownership, GDP growth, political relations and the rate of inflation in the country on cost stickiness in Iranian companies. To conduct this research, first, using interviews with experts and the index of lavsh, the variables and factors affecting the stickiness of companies' costs were identified and then the identified variables were measured, and finally a sample of 102 companies from Tehran Stock Exchange companies was selected to be statistically tested on them. The results of the research hypotheses showed that: the country's political elections, government ownership structure, GDP growth, political relations and inflation in the country affect the stickiness of corporate costs Are.

    Keywords: Political Elections, Ownership Structure, political communication, Cost stickiness