فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ روابط خارجی
پیاپی 90 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجعفر چمنکار*، علی آقایاری صفحات 3-20

    آلمان نازی در آستانه جنگ جهانی دوم به قدرتی مهم در عرصه های سیاست و اقتصاد در اروپا دست یافت. این قدرت در پی توسعه طلبی در شرق بود و این امر به گسترش روابط ایران و آلمان منتهی شد. حضور آلمان در ایران دوره رضا شاه طی سال های 1320-1313 ش. دو فرصت مهم را برای ایران به وجود آورد؛ اول اینکه رضا شاه از آن به عنوان ابزاری برای کاهش نفوذ شوروی و بریتانیا استفاده کرد. دوم اینکه این ارتباط را برای توسعه مدارس صنعتی و نوسازی و توسعه اقتصادی کشور به کار برد. این ارتباط برای آلمان نیز خالی از فایده نبود، چرا که محصولات آلمان مورد استقبال ایران قرار گرفت. بر همین اساس، تعداد فراوانی از کارخانه های سبک و سنگین آلمان به ایران فروخته شد. پیشرفت روزافزون صنعت و تاثیر آن در زندگی سیاسی و اقتصادی مردم، ایجاب می کرد که کانون هایی برای تعلیم صنایع و فنون جدید ایجاد گردد. با ورود صنایع آلمانی به کشور، مدارس فنی با تدریس مهندسین آلمانی در ایران شروع به کار کردند که می توانستند در انتقال فناوری موثر واقع شوند. نمونه بارز این نوع مدارس در تبریز، مدرسه صنعتی آذربایجان بود که در سال 1309 ش. تاسیس شد و مهندسان خارجی را که بیشتر آلمانی بودند، برای تربیت افراد تحصیل کرده فنی و ماهر به خدمت گرفت. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از اسناد و مدارک آرشیوی، کتاب ها و مطبوعات دوره مورد پژوهش، به این پرسش پاسخ می دهد که حضور آلمان ها در مدرسه صنعتی آذربایجان طی دوره رضا شاه در رشد و تعالی آموزش در این مدرسه چه تاثیری داشته است.

    کلیدواژگان: ایران، آلمان، پهلوی اول، حضور آلمانی ها، آموزش، آذربایجان، مدرسه صنعتی
  • محسن باقری*، محمدعلی بصیری صفحات 21-51

    در دوران قاجار با افزایش ارتباطات با غرب و به صورت خاص، در نتیجه شکست ایرانیان در جنگ با روسیه به عنوان یک دولت اروپایی، آنها متوجه ضعف های درونی خود و عقب ماندگی های کشور شدند. در آن زمان، بخش عمده ای از نخبگان کشور، علت ضعف را در عقب ماندگی علمی- صنعتی کشور یافته که ریشه آن را بعدها به استبداد داخلی و استعمار خارجی مربوط دانستند. یکی از راه های برون رفت از این عقب ماندگی را دستیابی به علوم و فناوری های جدید در غرب می دانستند. اعزام دانشجو برای کسب علوم، فنون و فناوری جدید، اولین اقدام ایرانیان در این مسیر بود. از این رو، سوال اصلی مقاله این است که اعزام دانشجو به فرانسه و آلمان چه تاثیری بر سطح علمی ایران و ایجاد تغییر در تفکر و ساختارهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی داشته است؟ فرض اصلی آن است که اعزام دانشجو در یک قرن اخیر به فرانسه و آلمان یکی از پایه های اصلی انتقال علم و فناوری مدرن به ایران و ایجاد تغییر در تفکر، فرهنگ و ساختارهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که اعزام دانشجو از دوره قاجار تاکنون به فرانسه و آلمان عامل عمده ای در انتقال علم و فناوری، شکل گیری مدارس و نهادهای جدید علمی، احداث راه آهن، ورود صنایع جدید، ورود معماری غربی و شهرسازی مدرن و هنر جدید، ورود مفاهیم مدرن و استقرار نهادهای جدید، ظهور روشنفکران، افزایش آگاهی سیاسی و اجتماعی، تغییر در فرهنگ، نظام اداری و قضایی، نهادها و ساختارهای قانونی و سیاسی ایران بوده است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: ایران، فرانسه، آلمان، اعزام دانشجو، علم، فناوری، تغییرات فرهنگی و اجتماعی
  • محمد چگینی* صفحات 53-80

    مقاله حاضر، روابط تاریخی ایران و مالزی را در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی و تجاری بررسی می نماید. برای تحکیم روابط در زمان حاضر و داشتن افقی روشن از آینده، شناخت گذشته ضروری به نظر می رسد. با وجود پیشینه تاریخی طولانی، روابط ایران و مالزی هنوز در حوزه پژوهشی ناشناخته مانده است و بررسی ها نشان می دهد مناسبات تاریخی، بیانگر نقاط قوت و اشتراکاتی است که ظرفیت زیادی برای تقویت روابط فراهم می نماید. در باره روابط دو کشور (به ویژه در دوره معاصر) تاکنون تحقیق جامعی انجام نگرفته و منابع اندکی در این زمینه وجود دارد. این مقاله به دنبال واکاوی روابط ایران و مالزی در دوره پهلوی دوم است اما ضرورت دارد پیشینه مناسبات فرهنگی و تجاری که پیش از روابط سیاسی با دنیای مالایی شکل گرفته بود نیز مورد توجه قرار گیرد. با توجه به جایگاه مالزی در سیاست خارجی ایران، حضور گسترده جامعه ایرانی در مالزی در دو دهه اخیر و همکاری های نزدیک سیاسی در موضوعات مختلف، ضرورت توجه به مناسبات تاریخی را بیشتر نمایان می کند.

    کلیدواژگان: ایران، مالزی، روابط تاریخی، مالایی، انقلاب اسلامی
  • محمدحسن شیخ الاسلامی، محمدتقی امراللهی* صفحات 81-103

    پارسی های هند، گروهی از زرتشتیان ایرانی بودند که هم زمان با افول حکمرانی ساسانی و ورود اسلام به ایران، تصمیم گرفتند از جغرافیای سرزمینی ایران خارج شوند. آنها پس از یک سفر پرماجرا و خطرآفرین، سرانجام در سورات و بعدها در گجرات و بمبیی مستقر شدند. آنان در طول قرون، همواره تصویر ایران را به عنوان مام میهن خویش در اذهان خود و نسل های بعدی حفظ کردند و به صورت مستمر با ایران و ایرانیان در ارتباط بودند. این جامعه، ابتدا در حوزه کسب وکارهای کوچک فعال شد، سپس به تدریج و به ویژه با ورود استعمارگران غربی، دوره ای از پیشرفت تجاری، علمی و صنعتی را در میان جامعه کوچک دور از وطن پارسی آغاز کرد. این اقدامات، پیشرفت و بالندگی در جامعه هند و در پی آن، تاثیرگذاری بر امور زرتشتیان ایران را به همراه داشت. امروزه، این گروه مهاجر در شمار اقلیتی مهم، قابل احترام و پیشرو، صاحب نفوذ اقتصادی و نقش اجتماعی منحصربه فردی در آن کشور هستند که گذشته از اهمیت فرهنگی- تاریخی حضور آنها در هند، می توانند برای جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست گذاری داخلی موثر باشند.

    کلیدواژگان: ایران، هند، پارسی های هند، مهاجرت، تعامل
  • علی مشهدی رفیع* صفحات 105-123

    بررسی معاهدات تاریخی میان دولت ها بیشتر از طریق بررسی رویدادها و برهم کنش نیروهای سیاسی درگیر در انعقاد آنها صورت می گیرد که عمدتا حاصل از این دیدگاه است که انعقاد این معاهدات خود یک رویداد تاریخی به شمار می رود. اما اگر انعقاد معاهده بین یک یا چند دولت را در چارچوب روندی حقوقی- مذاکراتی در نظر بگیریم که از چارچوب حقوقی داخلی هر یک از کشورهای درگیر در آن خارج شده و بر بستری از نظام حقوق عرفی میان دولت ها شکل گرفته باشد، در این صورت می توان از بررسی صرفا تاریخی رویدادها کمی فاصله گرفت و به نحوی تحلیلی به بررسی و آسیب شناسی رفتار مذاکراتی هر یک از دولت ها در جهت نیل به اهدافشان پرداخت. مقاله حاضر در تلاش است تا با گردآوری سوابق مذاکراتی و گزارش های مربوط به نشست های میان مذاکره کنندگان ایران عصر قاجار و نمایندگان سیاسی روسیه تزاری در جریان دوره نخست جنگ های ایران و روسیه در دوره فتحعلی شاه قاجار، به ترسیم طرحی از رفتار مذاکراتی نمایندگان سیاسی دربار قاجار در خلال انعقاد عهدنامه ایران و روسیه، موسوم به عهدنامه گلستان بپردازد.

    کلیدواژگان: ایران، روسیه، عهدنامه گلستان، قاجار، دربار، رفتار مذاکراتی، نمایندگان سیاسی
  • سید حمید موسوی، مالک ذوالقدر*، اصغر پرتوی صفحات 125-146

    در این پژوهش، به منظور تبیین عوامل موثر بر تصمیم گیری در عرصه سیاست خارجی عصر پهلوی دوم، به بررسی تصمیم گیرندگان رسمی این عرصه پرداخته می شود. این پژوهش بر اساس مدل جیمز روزنا، پنج عامل مورد نظر این مدل یعنی عامل فردی، نقشی، دولتی، اجتماعی و بین المللی را مورد تفکیک و بررسی قرار می دهد. در این راستا، بازیگران عرصه سیاست خارجی این دوره، بازشناسی شده و قدرت و میزان تاثیرگذاری هریک در قالب متغیر های پنج گانه روزنا مورد کنکاش قرار می گیرد. استبداد در عرصه تصمیم گیری در این دوره موجب تقلیل نقش سایر مولفه ها از جمله تصمیم گیرندگان بوروکراتیک سیاست خارجی کشور (قوه مجریه، دربار و قوه مقننه) شده بود و فعالیت این نهادها صرفا در تایید اوامر شاه خلاصه می شد. تصمیم گیرندگان به جای تصمیم گیری بر اساس اصول، خط مشی و قواعد سازمانی، خود را در مقابل فرد (شاه) پاسخگو می دانستند و معیار ارتقای افراد نیز نه بر اساس شایستگی و لیاقت، بلکه برمبنای میزان وفاداری به شخص شاه سنجیده می شد. به اعتقاد نویسنده، در این دوره تصمیمات حوزه سیاست خارجی متاثر از عناصر شناختی و عموما توسط شاه اخذ می شد و در بین متغیر های پنج گانه دخیل، متغیر فرد و پس از آن، نظام بین الملل بیشترین تاثیر را در اخذ تصمیمات سیاست خارجی داشته اند.

    کلیدواژگان: ایران، پهلوی دوم، سیاست خارجی، بازیگران، جیمز روزنا، مدل پژوهشی
|
  • Mohammad Jafar Chamankar *, Ali Aghayari Pages 3-20

     On the eve of the World War II, the Nazi Germany became a major political and economic power in Europe. This power sought to expand to the East, and this led to the expansion of the Iran - German ties. Germany’s presence in Iran during the Reza Shah reign (1934-1941) provided two major opportunities for Iran; first, Reza Shah used it as a means to reduce the Soviet and UK influence. Second, he employed this connection to develop the industrial schools and renovate and develop the country’s economy. The connection was not void of benefit for Germany, because Iran welcomed the German products. Based on this, so many light and heavy German factories were sold to Iran. The daily increasing industrial progress and its impact on people’s economic and political lives caused the creation of centers for teaching the new industries and techniques. With the German industries entering Iran, technical schools, taught by German engineers Started to Work, These Schools were influential in transferring technology. A prominent example of this type of schools was the Azerbaijan Industrial School, which was established in 1930 and took to service foreign teachers, mostly Germans, to nurture educated, skilled and technical persons. The present research  uses the descriptive-analytical method as well as the archived documents, books and the press from the period in question, to answer the question, What impact did the Germans, presence at the Azerbaijan Industrial School  during the Reza Shah era have on the growth and fostering of this school?

    Keywords: Iran, Germany, 1st Pahlavi Era, German’s Presence, Education, Azerbaijan, Industrial School
  • Mohsen Bagheri *, Mohammad Ali Basiri Pages 21-51

    With the increase of communication with the West and after the Iranian defeats in the war with Russia, as a European state, during the Qajar era, the rulers became aware of their internal weaknesses and the country’s underdevelopment. At the time, a large part of the country's elite saw the reason of weakness in the scientific-industrial underdevelopment of the country, whose root cause later was deemed related to the domestic dictatorship and foreign colonization. They saw the way out of this retardation in achieving the new sciences and technologies in the west. Dispatching students for acquiring the new techniques, sciences and technologies, was the first step of the Iranians along this path. Thus, the main question of this paper is what impact has dispatching students to France and Germany had on the Iranian scientific level and creating change in the thinking and political, social and cultural structures? The main hypothesis is that dispatching students in the recent century to France and Germany has been one of the main bases of transfer of modern science and technology to Iran, creation of change in the thinking and political, social and cultural structures. The findings of the research show that sending students since the Qajar era up to now  has been a major factor in transfer of science and technology and shaping new scientific schools and institutes, constructing railways, entrance of new industries and western architecture and modern urban planning and new arts, entrance of modern concepts and formation of new institutes, emergence of the intelligentsia, improvement of political and social awareness, change in the culture, the administrative and Judicial system, and the legal and political institutes and structures in Iran. The method of research in this paper is descriptive-analytical, using library tools.

    Keywords: Iran, France, Germany, Dispatch of Students, Science, technology, Social, Cultural Changes
  • Mohammad Chegini * Pages 53-80

    The present paper examines the historical relations between Iran and Malaysia on the various political, cultural and trade dimensions. To strengthen relations in the present time and to have a clear horizon on the future, understanding the past seems urgent. With a long historical precedent, the Iran/Malaysia relations are yet unknown in the research area, and the examinations show that the historical ties are indicative of points of weakness and strength which provide a vast capacity for strengthening the relations. About the historical relations of the two countries (especially in contemporary history), so far there has been conducted no comprehensive research, and there is scant sources in this regard. This paper tries to probe the Iran/Malaysia relations during the 2nd Pahlavi era, but it is necessary that we also study the cultural and trade ties before the political relations took shape with the Malay world. Given the status of Malaysia in Iran’s foreign policy , the strong presence of Iranian society in Malaysia in the last two decades as well as close political cooperation in various issues make the necessity of paying attention to the historical ties more visible.

    Keywords: Iran, Malaysia, historical Relations, Malay, Islamic Revolution
  • Mohammad Hassan Sheikholeslami, Mohammad Taghi Amrollahi * Pages 81-103

     The Indian Parsis were a group of Iranian Zoroastrians who, at the time of the fall of the Sassanid rule and advent of Islam to Iran, decided to exit the Iranian political geography. Following an adventurous and dangerous journey, they finally resided in Surat and then Gujarat and Mumbai. Over centuries, they still kept the image of Iran as their homeland in theirs and their next generations’ minds and continuously kept in contact with Iran and the Iranians. This community first entered small businesses, and then gradually, especially after the entrance of the western colonialists, started a trade, scientific and industrial period among the small expatriate Parsi community. These steps brought progress and prosperity for the Indian society and consequently impacted on the lives of the Iranian Zoroastrians. Today, this expatriate group is a major, respectable and advanced minority of political clout and unique social status in that country, who, apart from their historical/cultural presence in India, can be influential for the Islamic Republic of Iran in the domestic policy-making area.

    Keywords: Iran, India, Indian Parsis, Immigration, Interaction
  • Ali Mashhadi Rafi * Pages 105-123

    Examining the historical treaty between the governments is conducted mostly through exploring the events and interactions of the political forces involved in concluding them, which is in large part a result of the view that conclusion of these treaties is itself a historical event. But if we assume the conclusion of a treaty between one or several states within the framework of a legal-negotiating process, which has gone out of the domestic legal framework of each of the countries involved in it and in the context of a conventional legal system among the governments, in this case, we can distance from the mere historical examination of the events and have in a way an analysis, examination and pathology of the negotiating behavior of each of the governments for achieving their goals. The present paper tries to collect the negotiating records and the reports related to the meetings between the Iranian negotiators in the Qajar era and the Tsar Russian political representatives during the 1st Iran-Russia wars during the Fath-Ali Shah Qajar reign, and depict a plan of the negotiating behavior of the political representatives of the Qajar court during the conclusion of the Iran/Russia treaty, called the Gulestan Treaty.

    Keywords: Iran, Russia, Gulestan Treaty, Qajar, Court, Negotiating Behavior, Political Representative
  • Seyed Hamid Mousavi, Malek Zolghadr *, Asghar Partovi Pages 125-146

     In this research, to explain the influential factors on decision-making in the foreign policy area of the 2nd Pahlavi reign, we study the official decision-makers during the era. This research, based on the James Rosenau model, separates and examines the five elements considered in this model, that is the Individual, Participatory, Governmental, Social and International elements. In doing so, the actors of the foreign policy arena in this period are recognized and their power, and amount of influencibility of each other are explored in the form of the Rosenau’s five variables. Tyranny in decision-making in this period reduced the role of other elements such as the bureaucratic decision-makers of the country’s foreign policy (the Judiciary, court, and the Parliament) and the activities of these institutes were merely summarized in approving the Shah’s orders. The decision-makers saw themselves responsible against the individual (Shah) according to the principles, policy line and organizational rules, and the criteria for promoting persons were not based on qualification, but based on loyalty to the Shah. To the author, in these decisions , the foreign policy sphere was influenced by cognitive elements and were mostly adopted by the Shah, and among the five variables involved , the variable of person and after that the international system had the most influence in adopting decisions of foreign policy.

    Keywords: Iran, 2nd Pahlavi, Foreign Policy, Actors, James Resonau, Research model