فهرست مطالب

فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران - سال چهاردهم شماره 53 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
سال چهاردهم شماره 53 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/18
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حسین عباسی مهر *، رضا پاکی صفحات 1-13

    در یک محیط تجاری که رقابت سختی بین شرکت‌ها وجود دارد، پیش‌بینی دقیق تقاضا یک امر مهمی است. اگر داده‌های مربوط به تقاضای مشتری را در نقاط گسسته‌ای از زمان جمع‌آوری کنیم، یک سری زمانی تقاضا به دست می‌آید. درنتیجه، مسیله پیش‌بینی تقاضا به عنوان یک مسیله پیش‌بینی سری‌های زمانی فرموله می‌شود. در زمینه پیش‌بینی سری‌های زمانی، روش‌های یادگیری عمیق دقت مناسبی در پیش‌بینی سری‌های زمانی پیچیده داشته‌اند. با این وجود عملکرد خوب این روش‌ها به میزان داده‌های در دسترس وابسته است. بدین منظور در این مطالعه استفاده از تکنیک‌های داده‌افزایی سری زمانی در کنار روش‌های یادگیری عمیق پیشنهاد می‌شود. در این مطالعه سه روش نوین جهت تست کارایی رویکرد پیشنهادی به کار گرفته شده است که عبارت اند از: 1) حافظه کوتاه مدت طولانی، 2) شبکه کانولوشنی 3) مکانیزم خودتوجه چندسر. همچنین در این مطالعه رویکرد پیش‌بینی چندگامی به کار گرفته می‌شود که امکان پیش‌بینی چند نقطه آینده را در یک عمل پیش‌بینی به وجود می‌آورد. روش پیشنهادی بر روی داده واقعی تقاضای یک شرکت مبلمان اعمال شده است. نتایج آزمایش‌ها نشان می‌دهد که رویکرد پیشنهادی باعث بهبود دقت پیش‌بینی روش‌های به‌کار گرفته شده در اکثر حالات مختلف پیش‌بینی می‌شود.

    کلیدواژگان: سری زمانی، یادگیری عمیق، حافظه طولانی کوتاه-مدت، شبکه کانولوشنی، مکانیزم خودتوجه چندسر
  • شقایق حاجی عبدالله، میترا میرزارضایی *، میر محسن پدرام صفحات 14-23

    تحلیل احساسات یا نظرکاوی شاخه ای از علوم کامپیوتر و پردازش زبان طبیعی است که سعی دارد ماشین و هوش مصنوعی را با احساس و عواطف انسانی آشنا سازد.طعنه کاوی نیز از زیرشاخه های تحلیل احساسات است و هر دو بدنبال تشخیص صحیح احساسات مثبت و منفی نهفته در متن هستند. استفاده از طعنه در شبکه های اجتماعی بسیار مرسوم است، زیرا به این طریق می-توان انتقاد را با زبان طنز انجام داد. آشکارسازی طعنه در تشخیص درستی قطبش یک نظر، تاثیر به خصوصی دارد و می تواند به فهم متن توسط ماشین کمک کند و منظور نویسنده متن، شفاف تر فهمیده شود. به این هدف، 8000 توییت فارسی که بر چسب احساس دارند و از لحاظ وجود یا عدم وجود طعنه بررسی شده‌اند، مورد استفاده قرار گرفته است. نوآوری این پژوهش در استخراج کلمات کلیدی از جملات طعنه دار است که باعث ایجاد طعنه و کنایه شده اند. در این پژوهش دسته‌بند مجزایی برای شناسایی طعنه در متن‌ طراحی و اموزش داده شده است و سپس خروجی های این رده‌بند به عنوان ویژگی افزوده در اختیار دسته‌بند شناسایی احساس متن قرار می گیرد. همچنین علاوه بر بقیه کلمات کلیدی استخراج شده از متن از شکلک ها و هشتگ های موجود در متن نیز به عنوان ویژگی استفاده شده است. دسته‌بندهای بیز، ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی به عنوان دسته‌بندهای پایه استفاده شده‌اند و در نهایت از ترکیب دسته‌بندها در شناسایی احساس متن استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که شناسایی طعنه موجود در متن و استفاده از آن در شناسایی احساس دقت نتایج را افزایش می‌دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل احساس، نظرکاوی، طعنهکاوی، توییتر، ترکیب دسته بندها
  • محمد پیشدار *، یونس سیفی صفحات 24-37

    اینترنت اشیا یک ایده جدید و پرکاربرد با هدف اتصال اشیاء از طریق فناوری های ارتباطی است. مشکل سازگاری با فناوری پیشین در طول سال‌های گذشته همواره یکی از چالش‌برانگیزترین موضوعات این حوزه بوده است. پروتکل RPL از سال 2012 به عنوان راه‌حلی برای مسیریابی اینترنت اشیاء توسط دانشمندان مطرح گردید. این پروتکل تا کنون مورد استفاده بسیاری از محققان و شرکت‌های تولیدی سخت‌افزاری در حوزه فناوری مذکور قرار گرفته‌ است. پژوهش جاری ضمن ارایه یک مدل ماژولار و خوانا از پروتکل RPL به ارزیابی رفتاری آن از منظر‌ وجود شرایط توقف، عبور چند باره ییام از یک مسیر خاص (شرایط حلقه)، و چگونگی واکنش در برابر ورودی های مختلف می‌پردازد.

    کلیدواژگان: شبکه های پتری رنگی، IOT و اینترنت اشیا، پروتکل مسیریابی RPL
  • امیرحسین مزینی*، سجاد فرجی دیزجی، حسین کریمی صفحات 37-59

    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در تمامی حوزه‌های زندگی بشر از جمله اقتصاد و سیاست ورود پیدا کرده‌است و تاثیرات فراوانی برجای گذاشته‌است. در پژوهش‌های انجام شده در زمینه اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات، به اثرات آن بر ریسک اقتصادی و ریسک سیاسی توجهی نشده‌است؛ لذا این پژوهش اثر گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات را بر ریسک اقتصادی و سیاسی برای سه گروه از کشورهای منتخب توسعه‌یافته، درحال توسعه و عضو اوپک در دوره زمانی 2018-2007 بررسی کرده‌است. برای برآورد مدل از روش پانل دیتا استفاده شده‌است. براساس نتایج برآورد مدل برای تمامی کشورهای نمونه، گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث کاهش ریسک اقتصادی و سیاسی می‌شود؛ اما به تفکیک در هریک از گروه‌ها، نتایج متفاوت می‌شود. بطوریکه گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشورهای منتخب عضو اوپک و درحال‌توسعه باعث افزایش ریسک اقتصادی می‌گردد؛ اما در کشورهای توسعه‌یافته باعث کاهش ریسک اقتصادی می‌شود. همچنین در کشورهای عضو اوپک رابطه معناداری بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و ریسک سیاسی یافت نشد و در کشورهای منتخب توسعه‌یافته و درحال‌توسعه گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث افزایش ریسک سیاسی می‌شود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، ریسک اقتصادی، ریسک سیاسی، اوپک، کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته
  • محسن سیدی ساروی، محمدرضا بینش مروستی *، سیده لیلی میرطاهری، سید امیر اصغری صفحات 63-77

    تضمین کیفیت ارایه سرویس های از راه دور در شبکه های سلولی، نیازمند توجه به معیارهای مهمی مانند گذردهی، مصرف توان و تداخل در این شبکه هاست. از آنجاییکه همیشه محدودیت در توان ارسال چه از نظر محدودیت های سخت افزاری و باتری و چه از نظر قوانین رگولاتوری در دنیای واقعی وجود دارند، در این مقاله یک چارچوب برای بهینه ساختن این معیارها با فرض محدودیت توان ارسال گره-های متحرک در یک شبکه سلولی بی سیم ارایه می گردد.. برای ارایه این چارچوب، ابتدا بعد از مطالعه روش های موجود و مقایسه معایب و مزایای آنها، یک ایده جدید مطرح شد و بعداز اثبات فرمولی این ایده، مراحل شبیه سازی آن در نرم افزار متلب انجام گردید. روش هایی که تاکنون ارایه شده بودند، یا با فرض نامحدود بودن توان ارسال، گذردهی را افزایش می دادند و یا باعث عدم دستیابی برخی از گره ها به سرویس ارتباطی می شدند. نتایج حاصل از شبیه سازی نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی، علاوه بر افزایش 27 درصدی گذردهی، مصرف توان گره های متحرک در شبکه را هم به یک چهارم کاهش می دهد و همچنین به شکلی عمل میکند تا هیچ گره ای، سرویس ارتباطی خود را از دست ندهد.

    کلیدواژگان: شبکه سلولی، گذردهی، مصرف توان، رد درخواست
  • فاطمه علی مرادی *، فرزانه رحمانی، لیلا ربیعی، محمد خوانساری، مجتبی مازوچی صفحات 78-95

    تشخیص متن در تصاویر از مهم ترین منابع تحلیل محتوای تصاویر است. گرچه در زبان هایی همچون انگلیسی و چینی، تحقیقاتی در زمینه تشخیص و بازشناسی متن و ارایه مدله ای انتها به انتها (مدل هایی که تشخیص و بازشناسی در یک مدل واحد ارایه می شود) مبتنی بر یادگیری عمیق انجام شده است، اما برای زبان فارسی مانعی بسیار جدی برای توسعه چنین مدلهایی وجود دارد. این مانع، نبود مجموعه داده آموزشی با تعداد بالا برای مدلهای مبتنی بر یادگیری عمیق است. در این مقاله، ما ابزارهای لازم برای ساخت مجموعه داده تصاویر متن منظره با پارامترهایی همچون رنگ، اندازه، فونت و چرخش متن طراحی و ایجاد می کنیم. از این ابزارها برای تامین داده بزرگ و متنوع برای آموزش مدل های مبتنی بر یادگیری عمیق استفاده می شود. به کمک این ابزارها و تنوع تصاویر ساخته شده، مدل ها به نوع خاصی از این پارامترها وابسته نمی شوند و سبب جامعیت مدل ها می شود. 7603 تصویر متن منظره و 39660 تصویر کلمات بریده شده، ساخته شده است. مزیت روش ما نسبت به تصاویر واقعی، ساخت تصاویر به تعداد دلخواه و بدون نیاز به حاشیه نویسی دستی می باشد. طبق بررسی ما، این اولین مجموعه داده تصاویر متن منظره فارسی به صورت آزاد و با تعداد بالا است.

    کلیدواژگان: تشخیص متن، بازشناسی متن، تصاویر متن منظره، مجموعه داده متن منظره فارسی، یادگیری عمیق
  • محبوبه زندیه، سپیده آدابی *، سمانه یزدانی صفحات 96-110

    اکثر مدلهای پیشین مبتنی بر حراج در قیمت گذاری منابع ابری، از پیچیدگی بالای پیاده سازی در محیطهای ابر واقعی رنج می برند. لذا، چالش اصلی محققین طراحی مدل های قیمت گذاری پویایی است که بتوانند سه هدف زیر را تامین کنند: 1) پیچیدگی های محاسباتی پایین، 2) دقت بالا، و 3) سادگی پیاده سازی در محیط ابر واقعی. CMM (Cloud Market Maker) یکی از مدلهای قیمت گذاری پویای محبوبی است که دو مزیت دقت محاسباتی و امکان اجرایی شدن در بازار واقعی ابر را دارد. این مدل بر پایه یک تابع خطی، قیمت پیشنهادی را محاسبه می کند. در طراحی این مدل خطی پارامترهای: فوریت خریدار، تعداد رقیبان و تعداد حریفان لحاظ شده اند. علی رغم مزایای این روش، نسبت اهمیت پارامترهای سازنده تابع محاسبه کننده قیمت در شرایط گوناگون بازار یکسان در نظر گرفته شده است. عدم توجه به این مساله، انعطاف پذیری سیستم و دقت محاسبات در تغییرات محسوس محیط بازار ابر را کاهش می دهد. لذا، نویسندگان در این مقاله بر روی طراحی یک سیستم هوشمند قیمت گذاری آگاه از بازار در سمت خریداران سرویس ابری با هدف غلبه بر این مشکل متمرکز شده اند. در عین حال، سادگی پیاده سازی سیستم پیشنهادی در محیط ابر واقعی نیز می بایست تضمین شود. برای این منظور، سیستم هوشمند قیمت گذاری مبتنی بر عامل نرم افزاری با ترکیب راهکارهای ماشین بردار پشتیبان (SVM) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) پیشنهاد شده است. نتایج شبیه سازی نشاندهنده کارایی مناسبتر راهکار پیشنهادی با نام DPMAدر در مقایسه با CMM است.

    کلیدواژگان: محاسبات ابری، حراج، تخصیص منبع، SVM، AHP، بهره وری، نرخ موفقیت
  • جلال زارع *، رزا هندیجانی صفحات 111-139

    امروزه، بسیاری از دولت‌ها در سراسر جهان به طور فزاینده‌ای از پیشرفت‌های فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات برای ارایه خدمات الکترونیکی به شهروندان خود بهره می‌گیرند. اما تخمین‌ها حاکی از میزان شکست بالای ‌پروژه‌های دولت الکترونیک چه به صورت جزیی و چه صورت کلی هستند. عدم تشکیل درست و عملکرد ضعیف زنجیره تامین از مهمترین زمینه‌های شکست این پروژه‌ها توسط محققین ذکر شده است. با توجه به اینکه، مطالعات اندکی در زمینه زنجیره ‌تامین خدمات دولت الکترونیک و شاخص‌های ارزیابی عملکرد آن انجام شده است، این پژوهش با مطالعه بر روی سامانه گمرک الکترونیکی در ایران، چگونگی زنجیره ‌تامین خدمات دولت الکترونیک را مورد بررسی قرار داده است. همچنین با استفاده از معیارهای SMART و تکنیک ELECTRE I، به شناسایی شاخص‌های ارزیابی عملکرد این زنجیره پرداخته است. این پژوهش نشان می‌دهد همان طور که اصول زنجیره ‌تامین الکترونیکی در بخش تولیدی توسط محققان ارایه شده است، این مفهوم قابل تعمیم در بخش خدمات دولتی نیز می‌باشد. همچنین نتایج حاکی از آن است که بر خلاف مطالعات قبلی در زمینه شاخص‌های ارزیابی عملکرد، شاخص‌های زنجیره ‌تامین خدمات دولت الکترونیک دارای تفاوت‌های قابل ملاحظه ای با زنجیره ‌تامین خدمات سنتی هستند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین خدمات، دولت الکترونیک، سامانه گمرک الکترونیکی، SMART، ELECTRE I
  • سید محمد رضوی زاده *، نسیم محمدی صفحات 140-148

    در این مقاله به مساله استفاده از روش شکل دهی پرتو سه بعدی(3DBF) در یک شبکه مخابرات سلولی چند ورودی-چند خروجی (MIMO) پرداخته شده است. شبکه مورد نظر از یک سلول با چندین کاربر تشکیل شده است و در آن کاربران براساس فرآیند نقطه‌ای پواسون (PPP) در سطح سلول توزیع شده‌اند که به شرایط موجود در یک شبکه واقعی مخابرات سیار نزدیک تر می‌باشد. در این حالت تعداد کاربران درون سلول و موقعیت آنها تصادفی خواهد بود. با توجه به توزیع کاربران در محیط و تفاوت فاصله‌ی آنها از ایستگاه پایه، زوایای عمود (زاویه تیلت) آنها نیز متفاوت خواهد بود. با در نظر گرفتن ارسال فروسو و پیش‌کدکننده‌ی اعمال صفر (ZF) در فرستنده ایستگاه پایه با هدف حذف تداخل بین کاربران درون سلول، به بررسی و تحلیل احتمال پوشش در سلول پرداخته و سپس بهترین زاویه‌ی عمودی آنتن را برای دستیابی به بیشترین احتمال پوشش را به دست می‌آوریم. با استفاده از آنالیز نتایج عددی حاصل از روابط به دست آمده، دقت محاسبات و مقدار زاویه‌ی عمود بهینه آرایه آنتن مورد بررسی و تایید قرار می‌گیرد

    کلیدواژگان: شکلدهی پرتو سه بعدی، فرآیند نقطه ای پواسون، شبکه ی چندورودی-چند خروجی چند کاربره، احتمال پوشش
  • وحید صفری دهنوی*، مسعود شفیعی صفحات 149-167

    پیش‌بینی بازار سهام به عنوان یک زمینه جذاب و همچنین چالش برانگیز برای سرمایه گذاران در بازارهای مالی عمل می‌کند. بسیاری از مدل‌های مورد استفاده در پیش‌بینی بازار سهام قادر به پیش‌بینی دقیق نیستند یا این مدل‌ها نیاز به تعداد داده ورودی بسیار زیادی دارند که باعث افزایش حجم شبکه‌ها و پیچیدگی یادگیری می‌شود که همه این موارد در نهایت موجب کاهش دقت در پیش‌بینی می‌شود. این مقاله یک روش برای پیش‌بینی بازار سهام را پیشنهاد می‌دهد که این روش قادر هست به طور موثر وضعیت بازار سهام را پیش‌بینی کند. در این مقاله، برای کاهش حجم داده‌های ورودی از قیمت گذشته بازار استفاده شده و این داده‌ها در یک مدل رگریسور قرار داده شده است. در این حالت، با ارایه یک روش مبتنی بر الگوریتم بهینه‌سازی ملخ بهبود یافته، تعیین می‌شود که داده‌های فعلی بازار بورس به کدام داده‌های قبلی وابسته هستند و با استفاده از داده‌های قبلی می‌توان داده جدید را پیش‌بینی کرد. برای پیش‌بینی سری زمانی نیز از روش‌های شبکه عصبی GMDH، شبکه نروفازی و شبکه عصبی استفاده شده است؛ به علاوه، در این مقاله از روش‌های متناسب‌سازی داده‌ها با استفاده از الگوریتم‌های مختلف استفاده شده است که این روش‌ها می‌توانند در پیش‌بینی بازار موثر باشند. در نهایت، از مجموعه داده شرکت تسلا برای اعتبارسنجی و تست الگوریتم‌های ارایه شده استفاده شده است و نتایج شبیه‌سازی در پایان آمده است. همانطور که در قسمت شبیه‌سازی نشان داده شده، با استفاده از الگوریتم بهینه‌سازی ملخ بهبود یافته، موثرترین خروجی‌ها برای پیش‌بینی ارزش سهام به دست آمده و در نهایت با استفاده از چند حالت مختلف پیش‌بینی انجام شده و نتایج روش‌های مختلف مورد مقایسه قرار گرفته و ارزیابی بر اساس معیار خطای میانگین مربع (RMSE) انجام شده است. مدل پیشنهادی پیش بینی بازار سهام دارای حداقل RMSE=4.05 است که نشان دهنده اثربخشی روش پیشنهادی در پیش بینی بازار سهام است. نتایج نشان می‌دهد که در بین الگوریتم‌های ارایه شده مربوط به پیش‌بینی سری زمانی، شبکه GMDH با الگوریتم ترکیبی ارایه شده، بهترین نتیجه را در بر داشته است.

    کلیدواژگان: پیش بینی، الگوریتم بهینه سازی ملخ بهبود یافته، شبکه عصبی GMDH، پیش بینی مدل سازی
  • علی اصغر انصاری *، محسن اسلامی، محمدجواد دهقانی، سعیده پارسایی فرد صفحات 168-188

    در این مقاله، ما یک روش تخصیص بهره ور منابع با رویکرد اقتصادی را که در آن یک MNO با تعدادی از MVNO ها با یک مدل تجاری از پیش تعیین شده در تعامل هستند را بر مسیر فراسو یک شبکه بی سیم مجازی چند سلولی با معماری C-RAN در نظر می‌گیریم. در هر سلول از این شبکه، دو نوع فناوری، شامل OFDMA و Massive MIMO با قیمت‌های متفاوت برای عرضه به MVNOها توسط MNOموجود می‌باشد. روش پیشنهادی در واقع رویه انتخاب مناسب فناوری دسترسی چندگانه (MATSA) از میان دو نوع فناوری فوق با هدف کاهش هزینه های عملیاتی و به حداکثر رساندن سود MVNOs تحت یک مجموعه از قیود کمی و کیفی است. فرمول بندی این روش از تخصیص منابع، با یک تابع مطلوب جدید ارایه شده است. با توجه به وجود متغیرهای پیوسته و دودیی در مساله و همچنین تداخل بین سلولی در توابع نرخ داده، این مساله بهینه سازی از نوع غیر محدب با پیچیدگی محاسباتی بسیار بالا خواهد بود. برای حل این مساله، با استفاده از برنامه نویسی هندسی مکمل (CGP) و تقریب محدب متوالی (SCA)، یک الگوریتم تکرار شونده دو مرحله ای موثر برای تبدیل مساله بهینه سازی به دو زیر مساله برای یافتن فناوری و هزینه بهینه هر کاربر را توسعه داده‌ایم. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که روش پیشنهادی ما (MATSA) از نظر افزایش کل بهره‌وری انرژی، کارآمدتر از سیستم‌های مجهز با یک نوع فناوری است بطوری که سود MVNO ها بیش از 13 درصد در مقایسه با قبل افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: Multi access technology selection approach(MATSA)، C-RAN، OFDMA، and Massive MIM
  • رضا بحری، مهدی فسنقری*، احمدرضا اسکندری، وحید یزدانیان صفحات 190-199

    در این مقاله، وسیلهای برای اندازهگیری شدت میدانهای الکتریکی موجود در محیط، در باند فرکانسی 5G شامل بازه فرکانسی 3400~3600 MHz، طراحی و ارایه میگردد. این وسیله که همان پراب الکتریکی 5G نامیده میشود، با استفاده از سه آنتن عمود برهم، به همراه مدارات فیلتر و آشکارساز توان، پیاده سازی میگردد. آنتن پیشنهادی یک آنتن تک-قطبی نواری بوده که این آنتنها در سه جهت عمود بر هم، قادر هستند میدانهای الکتریکی را در همه جهات بصورت یکنواخت و همسانگرد دریافت کنند. فیلتر پیشنهادی از نوع فیلتر دو خط کوپل-شده مایکرواستریپ میباشد که توانایی حذف سیگنالهای خارج از باند را دارا میباشد. آشکارساز توان پیشنهادی، قادر است در رنج دینامیکی وسیعی، بصورت خطی عمل کرده و میدانهای دریافتی از بخش آنتن و فیلتر را به ولتاژهای مناسب جهت پردازش تبدیل کند. در نهایت، پراب طراحی شده ساخته میشود. اندازهگیریها، عملکرد مناسب پراب را از نظر رنج دینامیکی، دقت، حساسیت و میزان خطی بودن و ایزوتروپیک بودن میدانهای الکتریکی دریافتی، تایید مینماید.

    کلیدواژگان: پراب الکتریکی، 5G، آشکارساز توان، رنج دینامیکی، پایلوت نسل پنجم شبکه های ارتباطی
  • مهدی مرسلی *، ابوالفضل طرقی حقیقت، ساسان حسینعلی زاده صفحات 200-223

    با گسترش استفاده از رایانش ابری نیاز به بهبود کارایی و کاهش تاخیر در ابر افزایش می‌یابد. یکی از مسایل محیط‌های توزیع شده و مخصوصا ابر، عدم توازن بار و در نتیجه کاهش سرعت و کارایی و افزایش تاخیر در زمان ذخیره و بازیابی اطلاعات می‌باشد. روش‌های مختلفی برای متوازن سازی بار در محیط ابر ارایه شده‌اند که هر کدام از منظری به موضوع پرداخته‌اند و مزایا و معایب خود را دارند. ما در این کار نخست معیارهایی برای سنجش توازن بار در ابر ارایه کرده‌ایم و سپس به بررسی کاربرد روش‌های فراابتکاری در متوازن سازی بار در محیط ابر پرداخته‌ایم. پس از معرفی روش‌های توازن بار فراابتکاری مختلف، آنها را براساس معیارهای مذکور باهم مقایسه کرده و به مزایا و معایب هر کدام پرداخته‌ایم. الگوریتم‌های کلونی مورچه، کلونی مورچه مصنوعی، کلونی زنبور، کلونی زنبور مصنوعی، جست‌وجوی غذای زنبور عسل، ازدحام ذرات، ازدحام گربه‌ها، تبرید شبیه‌سازی شده، الگوریتم ژنتیک، جست‌وجوی ممنوعه، الگوریتم دسته ماهی‌ها و الگوریتم‌های ترکیبی و... در این کار بررسی شده‌اند.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، توازن بار، روش های فراابتکاری، بیش باری، کم باری
  • زهرا عباسی، سمیه فتاحی *، محمدجواد ارشادی صفحات 224-236

    امروزه کیفیت یکی از مهمترین عامل ها در جلب رضایت و وفاداری مشتریان برای سازمان های خدماتی است. بنابراین، یکی از دغدغه های اصلی مدیران بالابردن کیفیت خدمات است. با پیشرفت اینترنت و دنیای ارتباطات مفهومی به نام رایانش ابری در دنیای ارتباطات گسترش یافته است که الگویی تازه برای عرضه، مصرف و تحویل خدمات رایانشی را ارایه می کند. هدف از این پژوهش، تصمیم گیری بهینه در انتخاب سرویس ابری مناسب با توجه به شرایط کاربران است به نحوی که آنان به بالاترین رضایت برسند. روش دلفی فازی، روش تحلیل سلسله مراتبی فازی، روش تاپسیس فازی و در نهایت روش تصمیم گیری چندمعیاره روش های به کارگرفته شده در این پژوهش است. نتایج روش دلفی فازی نشان می دهد که شاخص‌های شفافیت، دسترسی و قابلیت اطمینان بایستی حذف شوند. نتایج تحلیل سلسله مراتبی فازی شاخص هزینه را به عنوان مهمترین شاخص و شاخص پشتیبانی در هنگام تقاضا را به عنوان کم اهمیت ترین شاخص شناسایی نمود. با توجه به نتایج تاپسیس فازی براساس وزن‌های حاصل از تحلیل سلسله مراتبی فازی نیز به ترتیب سرویس‌های ابری SAAS، IAAS و PAAS رتبه اول تا سوم را به خود اختصاص دادند. استفاده از سرویس SAAS مزایای بی شماری را از قبیل کاهش زمان و هزینه صرف شده جهت کارهای زمان گیر مانند نصب، مدیریت و ارتقاء نرم افزار برای کارمندان و شرکت‌ها فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، روش دلفی فازی، تحلیل سلسله مراتب فازی، تاپسیس فازی، تصمیم گیری چندمعیاره
  • مائده امینی ولاشانی، ایوب محمدیان *، سید محمدباقر جعفری صفحات 237-266
    زمینه و هدف

    علیرغم حجم بسیار زیاد داده و فوایدی که استفاده از آن می تواند برای فعالیت های بازاریابی داشته باشد، هنوز نحوه بکارگیری آن در ادبیات پژوهش بصورت روشن مشخص نبوده و مطالعات بسیار محدودی در این زمینه انجام گرفته است. در این راستا پژوهش حاضر با بهره گیری از نظریه قابلیت های پویا به شناسایی قابلیت های پویای بازاریابی داده محور به منظور محوریت دادن به داده در شکل گیری راهبردهای بازاریابی، انجام تصمیم گیری های اثربخش و بهبود کارایی در فرایندها و عملیات بازاریابی پرداخته است.

    روش‌شناسی

    این پژوهش به روش کیفی و با استراتژی تحلیل مضمون و بهره گیری از مصاحبه با متخصصان این حوزه، انجام گرفته است. افراد مورد مطالعه پژوهش تعداد 18 متخصص حرفه ای در زمینه تحلیل داده و بازاریابی بوده اند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند.

    یافته‌ها

    یافته های این مطالعه نشان می دهد قابلیت های پویای بازاریابی داده محور شامل؛ قابلیت جذب داده های بازاریابی، قابلیت تجمیع و تحلیل گری داده های بازاریابی، قابلیت تصمیم گیری داده محور، قابلیت بهبود تجربه داده محور با مشتری، قابلیت نوآوری داده محور، قابلیت شبکه سازی، قابلیت چابکی و قابلیت ایجاد تحول داده محور می باشند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج این مطالعه می تواند گامی در جهت تکامل تیوری قابلیت های پویا در حوزه بازاریابی با رویکرد داده محوری باشد. از این رو می تواند در آموزش و ایجاد قابلیت های جدید سازمانی به منظور بکارگیری کلان داده در فعالیت های بازاریابی سازمان ها و توسعه و بهبود محصولات و خدمات داده محور و بهبود تجربه مشتریان مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: قابلیت های پویا، بازاریابی داده محور، تجزیه و تحلیل بازاریابی، کلان داده
  • محسن طاهری نیا، مهدی اسماعیلی *، بهروز مینایی صفحات 267-292

    با توسعه روزافزون شبکه‌های اجتماعی، بسیاری از بازاریابان از این فرصت استفاده کرده و سعی در یافتن افراد تاثیرگذار در شبکه‌های اجتماعی آنلاین دارند. این مسیله که به عنوان مسیله بیشینه‌سازی تاثیر شناخته می‌شود. کارایی زمانی و اثربخشی دو معیار مهم در تولید الگوریتم‌های برجسته در حوزه مسیله بیشینه‌سازی تاثیر محسوب می‌شوند. برخی از محققان با بهره‌گیری از ساختار اجتماعات به‌عنوان ویژگی بسیار مفید شبکه‌های اجتماعی، این دو موضوع را به‌طور مشهودی بهبود بخشیده‌اند. هدف این مقاله بررسی جامع الگوریتم‌های برجسته پیشنهادشده در حوزه مسیله بیشینه‌سازی تاثیر در شبکه‌های اجتماعی با تاکید ویژه بر رویکردهای مبتنی بر شناسایی اجتماعات است.

    کلیدواژگان: بیشینه سازی تاثیر، تجزیه وتحلیل شبکه های اجتماعی، افراد تاثیرگذار، شبکه های اجتماعی، شناسایی اجتماعات، مدل های انتشار
|
  • Hossein Abbasimehr *, Reza Paki Pages 1-13

    In a business environment where there is fierce competition between companies, accurate demand forecasting is vital. If we collect customer demand data at discrete points in time, we obtain a demand time series. As a result, the demand forecasting problem can be formulated as a time series forecasting task. In the context of time series forecasting, deep learning methods have demonstrated good accuracy in predicting complex time series. However, the excellent performance of these methods is dependent on the amount of data available. For this purpose, in this study, we propose to use time series augmentation techniques to improve the performance of deep learning methods. In this study, three new methods have been used to test the effectiveness of the proposed approach, which are: 1) Long short-term memory, 2) Convolutional network 3) Multihead self-attention mechanism. This study also uses a multi-step forecasting approach that makes it possible to predict several future points in a forecasting operation. The proposed method is applied to the actual demand data of a furniture company. The experimental results show that the proposed approach improves the forecasting accuracy of the methods used in most different prediction scenarios

    Keywords: Time Series, Deep Learning, Long short-term memory, Convolutional network, Multihead self-attention mechanism
  • Shaghayegh hajiabdollah, Mitra Mirzarezaee *, Mir Mohsen Pedram Pages 14-23

    Sentiment analysis is a branch of computer science and natural language processing that seeks to familiarize machines with human emotions and make them recognizable. Both sentiment analysis and sarcasm which is a sub-field of the former, seek to correctly identify the hidden positive and negative emotions of the text. The use of sarcasm on social media, where criticism can be exercised within the context of humor, is quite common. Detection of sarcasm has a special effect on correctly recognizing the polarization of an opinion, and thus not only it can help the machine to understand the text better, but also makes it possible for the respective author to get his message across more clearly. For this purpose, 8000 Persian tweets that have emotional labels and examined for the presence or absence of sarcasm have been used. The innovation of this research is in extracting keywords from sarcastic sentences. In this research, a separate classifier has been trained to identify irony of the text. The output of this classifier is provided as an added feature to the text recognition classifier. In addition to other keywords extracted from the text, emoticons and hashtags have also been used as features. Naive Bayes, support vector machines, and neural networks were used as baseline classifiers, and finally the combination of classifiers was used to identify the feeling of the text. The results of this study show that identifying the irony in the text and using it to identify emotions increases the accuracy of the results.

    Keywords: Sentiment analysis, opinion mining, sarcasm detection, twitter, ensemble learning
  • Mohamad Pishdar *, Younes Seifi Pages 24-37

    The Internet of Things (IoT) is a novel and widely used idea aimed at connecting objects through communication technologies. The problem of the prior technology adaptation has always been one of the most challenging issues in this area over the years. The Recognition of Prior Learning (RPL) protocol has been proposed by scientists since 2012 as a solution for IoT routing. This protocol has been utilized by many researchers and hardware companies in the field of the mentioned technology. The present study evaluates RPL behavior from the perspective of the existence of stopping conditions, crossing multiple routes from a special route (loop conditions), and how it reacts to different inputs, while presenting a modular and readable model of this protocol.

    Keywords: Colored Petri nets, Internet of Things (IoT), Routing Protocol for LLNs (RPL)
  • Amir Hossein Mozayani *, Sajjad Faraji Dizaji, Hossein Karimi Pages 37-59

    Today, information and communication technology has influenced all areas of human life, including economics and politics. In research on the effects of information and communication technology, its effects on economic risk and political risk have not been considered so far. Therefore, this study has examined the effect of ICT development on economic and political risk for three selected groups of developed, developing, and OPEC countries in the period 2007- 2019. The panel data method was used to estimate the model. Based on the model estimation results for all sample countries, the deployment of information and communication technology reduces economic and political risk; But the results are different for each group. As the development of information and communication technology in selected OPEC members and developing countries increases economic risk; But in developed countries, it reduces economic risk. Also, in OPEC member countries, no significant relationship was found between ICT and political risk, and in selected developed and developing countries, ICT increases political risk.

    Keywords: Information, Communication Technology, Economic Risk, Political Risk, OPEC, Developing, Developed Countrie
  • Mohsen Seyyedi Saravi, Mohammadreza Binesh Marvasti *, Seyedeh Leili Mirtaheri, Seyyed Amir Asghari Pages 63-77

    Quality assurance of providing remote services in cellular networks necessitates attention to significant criteria such as throughput, power consumption, and interference in these networks. Accordingly, this paper presents a framework for optimizing these criteria by assuming a limited transmission capacity for mobile nodes in a wireless cellular network as limitations in the transmission capacity often exist both in terms of hardware, battery limitations, and regulatory rules in the real world. In presenting this framework, a new idea was proposed once the existing methods were examined and their advantages and disadvantages were compared, respectively. After the formula was proved, the idea's simulation steps were performed via MATLAB. Present methods either increased the throughput by assuming unlimited transmission power or prevented some nodes from accessing the communication service. The simulation results showed that the proposed algorithm reduced the power consumption of mobile nodes in the network by a quarter in addition to increasing the throughput by 27%, and further operated in a way that no node would lose communication service

    Keywords: Cellular network, Throughput, Power consumption, Outage
  • Fatemeh Alimoradi *, Farzaneh Rahmani, Leila Rabiei, Mohammad Khansari, Mojtaba Mazoochi Pages 78-95

    Text detection in images is one of the most important sources for image recognition. Although many researches have been conducted on text detection and recognition and end-to-end models (models that provide detection and recognition in a single model) based on deep learning for languages such as English and Chinese, the main obstacle for developing such models for Persian language is the lack of a large training data set. In this paper, we design and build required tools for synthesizing a data set of scene text images with parameters such as color, size, font, and text rotation for Persian. These tools are used to generate a large still varied data set for training deep learning models. Due to considerations in synthesizing tools and resulted variety of texts, models do not depend on synthesis parameters and can be generalized. 7603 scene text images and 39660 cropped word images are synthesized as sample data set. The advantage of our method over real images is to synthesize any arbitrary number of images, without the need for manual annotations. As far as we know, this is the first open-source and large data set of scene text images for Persian language.

    Keywords: Text detection, Text recognition, Scene text images, Persian scene text dataset, Deep learning
  • Mahboubeh Zandieh, Sepideh Adabi *, Samaneh Yazdani Pages 96-110

    Most of the previous pricing models for cloud resources which are defined based on auction suffer from high implementation complexity in real cloud environments. Therefore, the main challenge for researchers is to design dynamic pricing models that can achieve three goals: 1) low computation complexity, 2) high accuracy, and 3) high implementation simplicity in real cloud environments. CMM (Cloud Market Maker) is one of the most popular dynamic pricing models that has two advantages of computation accuracy and the possibility to implement in the real cloud environments. This model calculates the bid price based on a linear function. In designing this linear function, the parameters: buyer’s urgency, number of competitors and number of opponents are considered. Despite the advantages of this pricing function, the importance ratio of the constructor parameters of it is considered the same in various market conditions. Ignoring this issue reduces both system flexibility and computation accuracy in tangible changes in the cloud market. Therefore, the authors of this paper focus on designing a new cloud market-aware intelligent pricing system (which developed in customer side of the market) to tackle the mentioned problem. At the same time, high implementation simplicity of the proposed system should be guaranteed. For this purpose, an agent-based intelligent pricing system by combining support vector machine (SVM) and hierarchical analysis process (AHP) techniques is proposed. Simulation results show the better performance of the proposed solution which is named as DPMA in comparison to CMM.

    Keywords: Cloud computing, Auction, Resource allocation, SVM, AHP, Utilization, Success rate
  • jalal zare *, Rosa Hendijani Pages 111-139

    Today, many governments around the world are increasingly leveraging advances in information and communication technologies to provide electronic services to their citizens. But estimates indicate that e-government projects will fail miserably, both in part and in whole. Incomplete formation and poor supply chain performance are the most important reasons for the failure of these projects by researchers. Due to the fact that few studies have been conducted in the field of e-government service supply chain and its performance evaluation indicators, this study has studied the e-government service supply chain in Iran by studying the e-customs system. Also, using SMART criteria and ELECTRE I technique, it has identified the performance evaluation indicators of this chain. This study shows that just as the principles of e-supply chain in the manufacturing sector have been proposed by researchers, this concept can be generalized to the public service sector. The results also show that unlike previous studies on performance appraisal indicators, e-government service supply chain indicators have significant differences with traditional service supply chains.

    Keywords: service supply chain, e-government, e-customs system, SMART, ELECTRE I
  • S. Mohammad Razavizadeh *, Nasim Mohammadi Pages 140-148

    In this paper, problem of using the 3D beamforming method (3DBF) in a multi-input-multi-output cellular communication network (MIMO) is discussed. The network consists of a cell with multiple users, in which users are distributed based on the Poisson point (PPP) process at the cell area, which is closer to the conditions in a real mobile network. In this case, the number of users inside the cell and their location will be random. Depending on the distribution of users in the space and the difference in their distance from the base station, their elevation angles will also be different. Considering the downlink transmission and the zero-forcing (ZF) precoder in the base station, with the aim of eliminating intra cell interference, we evaluate and analyze the probability of coverage in the cell and then we obtain the best antenna tilt angle to achieve maximum probability of coverage. Using the analysis of numerical results, the accuracy of the calculations and the value of the optimal tilt angle of the antenna array are confirmed.

    Keywords: three-dimensional beamforming, multi-user MIMO, coverage probability, poison point process
  • Vahid Safari dehnavi *, masoud shafiee Pages 149-167

    Stock market prediction serves as an attractive and challenging field for researchers in financial markets. Many of the models used in stock market prediction are not able to predict accurately or these models require a large amount of input data, which increases the volume of networks and learning complexity, all of which ultimately reduce the accuracy of forecasting. This article proposes a method for forecasting the stock market that can effectively predict the stock market. In this paper, the past market price is used to reduce the volume of input data and this data is placed in a regressor model.

    Keywords: Prediction, optimized grasshopper optimization algorithm, GMDH neural network, Modeling
  • ALI ASGHAR ANSARI *, Mohsen Eslami, MohammadJavad Dehghani, Saeideh Parsaei Fard Pages 168-188

     In this paper, we consider an uplink economy-efficient resource allocation in a multicellular virtual wireless network with a C-RAN architecture where a MNO interacts with a number of MVNOs with a predetermined business model. In each cell of this system, two types of multiple access technologies, namely OFDMA and Massive MIMO, are available for MVNO at two different prices. In this setup, we propose a multi access technology selection approach (MATSA) with the objective to reduce operating costs and maximize the profit of the MVNOs subject to a set of constraints, and formulate this resource allocation problem with the new utility function. Due to the existence of continuous and binary variables in the formulated optimization problem and also the interference between cells in data rate functions, this optimization problem will be non-convex with very high computational complexity. To tackle this problem, by applying the complementary geometric programming (CGP) and the successive convex approximation (SCA), an effective two-step iterative algorithm is developed to convert the optimization problem into two sub problems with the aim to find optimum technology selection and power consumption parameters for each user in two steps, respectively. The simulation results demonstrate that our proposed approach (MATSA) with novel utility function is more efficient than the traditional approach, in terms of increasing total EE and reducing total power consumption. The simulation results illustrate that the profit of the MVNOs is enhanced more than 13% compared to that of the traditional approach.

    Keywords: Multi access technology selection approach(MATSA), C-RAN, OFDMA, and Massive MIMO
  • Reza Bahri, Mahdi Fasanghari *, Ahmadreza Eskandari, Vahid Yazdanian Pages 190-199

    In this paper, a device for measuring the electric fields intensity in the environment is designed and presented in the 5G frequency band, including the frequency range of 3400 ~ 3600 MHz. This device, called the 5G electric probe, is realized by three orthogonal antennas, in connection to filter circuits and power detectors. The proposed antenna is a strip monopole antenna, and these orthogonal antennas can receive the electric fields in all directions uniformly and isotropically. The proposed filter is a coupled-line microstrip filter that has the ability to remove out-of-band signals. The proposed power detector is able to operate linearly over a wide dynamic range and convert the fields received from the antenna and filter sections to suitable DC voltages for digital processing. Finally, the designed 5G electric probe is fabricated and tested. The measurements confirm the proper operation of the probe in terms of dynamic range, accuracy, sensitivity, and the linearity and isotropicity of the received electric fields.

    Keywords: Electric probe, 5G, power detector, dynamic range
  • Mehdi Morsali *, Abolfazl Toroghi Haghighat, Sasan Hosseinali-Zade Pages 200-223

    By widespread use of cloud computing, the need to improve performance and reduce latency in the cloud increases. One of the problems of distributed environments, especially clouds, is unbalanced load which results in reducing speed and efficiency and increasing delay in data storage and retrieval time. Various methods for load balancing in the cloud environment have been proposed, each of which has addressed the issue from its own perspective and has its advantages and disadvantages. In this research, we first provide some criteria for measuring load balance in the cloud and then examine the use of Metaheuristic methods in load balancing in the cloud environment. After introducing Metaheuristic load balancing methods, we have compared them based on the aforementioned criteria and discussed the advantages and disadvantages of each. Ant Colony Algorithms, Artificial Ant Colony, Bee Colony, Artificial Bee Colony, Bee Foraging Algorithm, Particle Swarm, Cat Swarm, Simulated Annealing, Genetic Algorithm, Tabu Search, Fish Swarm and Hybrid Algorithms and etc. examined in this research.

    Keywords: Cloud computing, load babancing, Metaheuristic methods, overloading, underloading
  • Zahra Abbasi, Somayeh Fatahi *, Mohammad Javad Ershadi Pages 224-236

    Today, quality is one of the most important factors in attracting customer satisfaction and loyalty to service organizations. Therefore, one of the main concerns of managers is to improve the quality of services. With the development of the Internet and the world of communications, a concept called cloud computing has expanded in the world of communications, which provides a new model for the supply, consumption and delivery of computing services. The purpose of this study is to make the optimal decision in choosing the appropriate cloud service according to the conditions of users so that they achieve the highest satisfaction. Fuzzy Delphi method, fuzzy hierarchical analysis method, fuzzy TOPSIS method and finally multi-criteria decision making method are the methods used in this research. The results of the fuzzy Delphi method show that the indicators of transparency, accessibility and reliability should be eliminated. The results of fuzzy hierarchical analysis identified the cost index as the most important index and the support index during demand as the least important index. According to the results of fuzzy TOPSIS based on the weights obtained from fuzzy hierarchical analysis, SAAS, IAAS and PAAS cloud services were ranked first to third, respectively. Using the SAAS service provides numerous benefits to employees and companies, such as reducing time and money spent on time-consuming tasks such as installing, managing, and upgrading software.

    Keywords: Cloud Computing, Fuzzy Delphi Method, Fuzzy Hierarchy Analysis, Fuzzy TOPSIS, Multi-Criteria Decision Making
  • Maede Amini vlashani, ayoub mohamadian *, Seyed Mohammadbagher Jafari Pages 237-266

    Despite the enormous volume of data and the benefits it can bring to marketing activities, it is unclear how to use it in the literature, and very few studies have been conducted in this field. In this regard, this study uses dynamic capabilities view to identify the dynamic capabilities of data-driven marketing to focus on data in the development of marketing strategies, make effective decisions, and improve efficiency in marketing processes and operations. This research has been carried out in a qualitative method utilizing the content analysis strategy and interviews with specialists. The subjects were 18 professionals in the field of data analytics and marketing. They were selected by the purposeful sampling method. This study provides data-driven marketing dynamic capabilities, including; Ability to absorb marketing data, aggregate and analyze marketing data, the ability to data-driven decision-making, the ability to improve the data-driven experience with the customer, data-driven innovation, networking, agility, and data-driven transformation. The results of this study can be a step towards developing the theory of dynamic capabilities in the field of marketing with a data-driven approach. Therefore, it can be used in training and creating new organizational capabilities to use big data in the marketing activities of organizations, to develop and improve data-driven products and services, and improve the customer experience

    Keywords: Dynamic Capabilities, Data-driven Marketing, Marketing Analytics, Big Data
  • mohsen taherinia, mahdi Esmaeili *, Behrooz Minaei Pages 267-292

    With the incredible development of social networks, many marketers have exploited the opportunities, and attempt to find influential people within online social networks to influence other people. This problem is known as the Influence Maximization Problem. Efficiency and effectiveness are two important criteria in the production and analysis of influence maximization algorithms. Some of researchers improved these two issues by exploiting the communities’ structure as a very useful feature of social networks. This paper aims to provide a comprehensive review of the state of the art algorithms of the influence maximization problem with special emphasis on the community detection-based approaches

    Keywords: influence maximization, social media analysis, influential people, social networks, community detection, diffusion models