فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 50 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد ادیبان، عبدالمحمد افروغ، عباس برزگرزاده، علیرضا رزمی صفحات 1-40
    زمینه و هدف

    سطح بالای مراودات دریایی جامعه ی جهانی، متاثر از وابستگی در تامین نیازمندی های دولت ها، ضریب نفوذ دریا و اقتصاد دریاپایه را بیش از گذشته آشکار ساخته تا آن جا که تجارت دریایی نقش انکار ناپذیری در تولید درآمد و رفع احتیاجات و نیازهای بشری را فراهم نموده است. به تبع گستردگی حجم مبادلات تجاری، متاثر از مولفه های تاثیرگذار بر امنیت دریایی، رخدادی نادر، اما تاثیرگذاری چون، تروریسم دریایی می تواند در ابعادی فراتر از یک مصداق، امنیت دریانوردی را مختل ساخته و دولت ها را به فکر چاره اندیشی بیش از پیش پیرامون ارتقای سطح امنیت دریایی معطوف نماید تا با هم افزایی در سطحی بین المللی، در جغرافیای فراسرزمینی، با وضع قوانین جهان شمول و با رویکردی ایجابی و سلبی، زمینه ساز پیشگیری و مقابله با تروریسم دریایی گردند.

    روش تحقیق:

     محقق در این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی از طریق بهره گیری از منابع مکتوب کتابخانه ای، مقالات علمی انجام شده توسط پژوهشگران و سازمان بین المللی می کوشد تا جایگاه معاهدات بین المللی در امنیت دریانوردی با تاکید بر مبارزه فعال با تروریسم دریایی، را  مورد ارزیابی قرار دهد.

    نتایج و یافته های تحقیق:

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که پدیده تروریسم دریایی با اهدف و انگیزه های شکل گیری آن آثار بسیار گسترده ای بر امنیت جهانی داشته و ویژگی ها و مولفه ها و گزاره های موثر بر آن، ضریب تاثیر آن در امنیت دریایی را بشدت افزایش داده است. این پدیده علی رغم حجم پایین رخداد آن در سطحی وسیع تاثیرگذار بوده که البته میزان اهمیت آن، در قالب معاهدات مختلف ظهور و بروز داشته است. چنانچه تروریسم دریایی از منشا دولتی یا گروه های وابسته به دولت ها از نظر فنی، اطلاعاتی و لجستیکی بهره مند شوند امر مبارزه بسیار سخت و در مقایسه با سایر گونه های تروریسم در کوتاه زمان می تواند امنیت دریانوردی را مخدوش و با ایجاد اختلال در تجارت دریایی و در نتیجه امنیت انسانی، اقتصادی، بهداشتی، غذایی و انرژی زمینه ساز نقض حقوق بشر و آزادی های اساسی گردد. حساسیت، پیچیدگی، ضریب نفوذ تروریسم دریایی می تواند زمینه ساز هم گرایی بین المللی و بین الدولی در مواجه و هم افزایی جامعه ی جهانی در مقابله با موضوع گردد.

    کلیدواژگان: تروریسم دریایی، معاهدات بین المللی، امنیت دریانوردی
  • حسین رحمانی تیرکلایی، مهدی خداداد صفحات 41-50
    زمینه و هدف

    از پیامدهای منفی توسعه گردشگری ساحلی می توان به برهم خوردن نظم عمومی و به دنبال آن اختلال در امنیت اجتماعی جامعه محلی اشاره کرد. یکی از انواع امنیت، امنیت اجتماعی در شهرها می باشد که این مسیله در شهرهای ساحلی شمال کشور به دلیل جذب گردشگران از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و تحلیل امنیت اجتماعی گردشگران در نواحی ساحلی شهرستان بندرگز می باشد.

    روش تحقیق:

    در این پژوهش از روش توصیفی - تحلیل و پیمایش میدانی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق ساکنان شهر بندرگز و گردشگران می باشند که به علت در دسترس نبودن تعداد صحیح گردشگران تعداد 80 نفر از گردشگران و با استفاده از روش کوکران تعداد 86 نفر از ساکنان به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین آنها توزیع شده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های به دست آمده از آزمون ناپارامتریک Chi-Square در نرم افزار تحلیل آماری SPSS نشان دهنده امنیت اجتماعی نسبتا بالا در شهر بندر گز از دید گردشگران می باشد همچنین ضریب همبستگی اسپیرمن نشان دهنده رابطه منفی و معنادار در سطح 1% بین میزان تحصیلات و احساس امنیت در بین گردشگران است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، گردشگران، شهرهای ساحلی، شهرستان بندرگز
  • امرالله آذرکشت، مصطفی زارعی، اسماعیل آتشی صفحات 51-63

    زمینه و هدف:

     اهمیت و جایگاه منابع نفت و گاز مشترک در اقتصاد جهانی و نقش آنها در کسب درآمدهای هنگفت و مهم تر از این تثبیت جایگاه سیاسی برای کشورهای اطراف آن باعث شده است که رژیم حقوقی حاکم بر بهره برداری از آنها دارای اهمیت بسزایی در حقوق بین الملل باشد. ارتباط تنگاتنگ منابع مشترک نفت و گاز با پدیده حقوقی مرز، صلاحیت و حاکمیت دولت ها از مهمترین و پیچیده ترین مفاهیم حقوق بین الملل هستند، که سبب اهمیت بیش از پیش این منابع در روابط بین الملل میان دولت های ذینفع شده است. برای رسیدن به درک مناسب و آگاهی کامل از مفهوم منابع مشترک نفت و گاز و تسلط بر رژیم حقوقی حاکم بر آنها، ابتدا باید ابعاد و شیوه های مختلف حاکم بر این پدیده اقتصادی و بین المللی مورد کنکاش قرار گیرد.

    روش تحقیق:

     شیوه پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای و تحقیق و مطالعه کتب، مقالات، اسناد،  اساسنامه ها، کنوانسیون ها و معاهدات بین المللی می باشد.

    نتایج و یافته ها

      دریافتیم که یکی از مسایل بسیار مهم و پر اهمیت اقتصادی، سیاسی و شایان توجه در قرن اخیر در عرصه ملی و بین المللی، مساله منابع مشترک نفت و گاز و قواعد و مقررات حاکم بر بهره برداری از این منابع عظیم انرژی است. موضوع میادین مشترک نفت و گاز از دیرباز مورد اهتمام دولت ها و شرکت های بزرگ نفتی بین المللی بوده و بی تردید، لازم است موضوع بهره برداری از این منابع عظیم انرژی، و به طور مشخص نفت و گاز بر مبنای قواعد و مقررات حقوقی تعریف و تفسیر گردد تا از این طریق چارچوبی منطقی و قابل اتکا برای ذینفعان و بازیگران این حوزه مهم تجاری وجود داشته باشد. با این توصیف، حقوق بین الملل به عنوان ناظمی در وجوه مختلف علی الخصوص جلوگیری از بروز اختلافات و تهدید صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی در ابعاد حقوقی پاسخگوی نیازهای موجود می باشد که در قالب شاخه های تحت عنوان حقوق بین الملل نفت و گاز جلوه گر می شود تا مسایل مختلف مربوط به بهره برداری از میادین نفت و گاز مشترک را تحت سیطره قوانین و مقررات خود در بیاورد.

    کلیدواژگان: میادین مشترک نفت و گاز، قراردادهای بین المللی نفت و گاز، سواستفاده از میادین مشترک، پارس جنوبی
  • رضا پورعلی گنجی، احمد خواجه صفحات 63-78

    زمینه و هدف:

     یکی از مهم ترین عوامل تامین کننده امنیت در اماکن عمومی، وجود همکاری کامل بین سازمان های فعال در این حوزه است. از این رو یکی از ارکان ایجاد امنیت در این فضاها، وجود ارتباطات مناسب بین سازمانی است با توجه به این موضوع این مقاله با هدف بررسی چگونگی توسعه همکاری های بین سازمانی مختلف در ایجاد و توسعه نظم و امنیت ساحلی دریا در شهرهای ساحلی جنوب کشور انجام شده است.

    روش تحقیق:

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف، تحقیقی کاربردی، به لحاظ سطح تحلیل برخوردار از ماهیتی توصیفی- تحلیلی و از نظر رویکرد و طبقه بندی روش، متکی به روش کتابخانه ای و میدانی است. در فرایند تحقیق نقش سه گروه از عوامل موثر بر توسعه همکاری بین سازمانی در قالب الزامات قانونی، منابع و امکانات و سطح اعمال مدیریت شناسایی شده و تاثیر هریک از آن ها ارزیابی گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات از کلیه کارشناسان و متخصصان در دسترس سازمان های متولی تامین امنیت (سازمان گردشگری و میراث فرهنگی، شورای اسلامی شهر، شهرداری، نیروی انتظامی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی) شهرستان بندرعباس که تعداد آن ها برابر با 22 نفر بوده، بهره گرفته شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که  هریک از سه عامل الزامات قانونی، منابع و امکانات و همچنین سطح اعمال مدیریت نیز از عوامل موثر توسعه همکاری بین سازمانی به منظور ایجاد و توسعه نظم و امنیت ساحلی دریا هستند. همچنین یافته های رتبه بندی این عوامل به روش آنتروپی نشان داد که منابع و امکانات در توسعه همکاری های بین سازمانی از بیش ترین اولویت برخوردارند و پس از آن الزامات قانونی و سطح اعمال مدیریت در مراتب بعدی اولویت قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: همکاری بین سازمانی، امنیت، الزامات قانونی، منابع و امکانات، مدیریت، سواحل دریا
  • ایمان محکم کار، ربابه طبری، جعفر بادفر، رقیه مبارکی طلب صفحات 79-95
    زمینه و هدف

    قاچاق از جمله فعالیت هایی است که دراصطلاح به اقتصاد زیر زمینی منتسب می باشد.منظور از اقتصاد زیر زمینی کلیه فعالیت هایی است که خارج از چهارچوب قوانین و مقررات جاری صورت می پذیرد. همچنین قاچاق ممکن است از مبادی رسمی یا از مبادی غیر رسمی انجام شود. هرساله از محل این رفتار ناهنجار، هزینه ها و خسارت های جبران ناپذیر مادی و معنوی برکشور تحمیل می شود. وضعیت نامناسب اقتصادی مرزنشینان و رشد و توسعه ناموزون در مناطق مختلف کشور که معلول نوع خاصی از فرایند تاریخی شکل گیری دولت- ملت در کشور بوده ، باعث شده است تا میزان توسعه مناطق مرزی، نسبت به مرکز بسیار پایین تر باشد

    روش پژوهش:

     در این تحقیق با توجه به گرد آوری داده ها از طریق مصاحبه به روش تحقیق از نخبگان و کارشناسان یا همان روش دلفی و نمونه گیری به روش گلوله برفی از جامعه آماری استان بوشهر به بررسی پدیده قاچاق کالاو عوامل اقتصادی موثر بر این پدیده و راه کارهای کاهش آن پرداخته شده است.در نهایت اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS تحلیل شده و نتایج حاصله از تعیین پایایی سوالات طرح شده در مصاحبه، که از طریق آزمون آلفای کرونباخ  نیز بود، میانگین پایایی برای کل مولفه ها عدد89/0 نشان داد.

    نتایج و یافته های پژوهش:

     نتایج پژوهش حاکی از آن است که مقابله با قاچاق کالا نیازمند مطالعه و بررسی دو گروه است: قاچاقچیان سطح خرد و مصرف کنندگان. اگر بتوان قاچاق در سطح خرد را مهار نمود، مقابله با قاچاق در سطح کلان به دلیل محدود بودن آن بسیار آسان تر خواهد بود. نبود امکانات اشتغال در بخش های رسمی و فقر در مناطق مرزنشین باعث گرایش افراد به قاچاق کالا در سطح خرد می شود؛ از طرفی گسترش و ادامه یافتن قاچاق کالا در دراز مدت باعث افزایش بیکاری و در نتیجه گسترش فقر خواهد شد. ریشه این تسلسل در آن است که قاچاق کالا برای تعداد محدودی ایجاد درآمدهای کلان می کند و برای اکثریت افراد فقط کارکرد امرار معاش را دارد.

    کلیدواژگان: استان بوشهر، اشتغال، بیکاری و فقر، قاچاق کالا، وضعیت درآمدی
  • محمد جوان بخت، محدثه صادقیان لمراسکی صفحات 96-111
    زمینه و هدف

    از مهم ترین مباحث حقوق دریایی، حمل و نقل دریایی و مسیولیت مدنی متصدی است. در حقوق موضوعه ایران دو دیدگاه در این باره مطرح شده است؛ یکی دیدگاه مبتنی بر حقوق مدنی است که مسیولیت متصدی حمل و نقل را مبتنی بر تقصیر می داند. مطابق دیدگاه حقوق تجارت مبنای مسیولیت متصدی حمل در ماده‏ 386 قانون تجارت، فرض تقصیر قراردادی است. همچنین مبنای مسیولیت متصدی حمل در قانون دریایی نیز فرض مسیولیت است. در حوزه مقررات بین المللی نیز مقررات لاهه، هامبورگ و رتردام نیز مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفتند که در برخی موارد موضع مشابه حقوق داخلی ما اتخاذ نموده اند.

    روش تحقیق: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی - تحلیلی و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری تهیه شده است.

    یافته ها و نتایج

    در حقوق داخلی دو دیدگاه تعهد به وسیله و تعهد به نتیجه مطرح است که در رسیدگی به مسیله حادث، بستگی به نظر برگزیده دارد که کدام دیدگاه را ملاک رسیدگی و صدور رای قرار دهد تا زمینه معافیت متصدی فراهم گردد. مقررات بین المللی که منظور مقررات لاهه و هامبورگ و رتردام هستند در برخی از مواضع مقررات مشابه اتخاذ نموده که در صورت استناد به قواعد بین الملل می توان آنها را مورد استناد قرار داد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل دریایی، متصدی، مسئولیت مدنی، معافیت
|
  • Farzad Adiban, Abdul Mohammad Afrogh, Abbas Barzgarzadeh, Alireza Razmi Pages 1-40
    Background and purpose

    the high level of maritime relations of the international community, affected by the dependency in meeting the needs of governments, has made the penetration rate of the sea and the sea-based economy more obvious than in the past, to the extent that maritime trade plays an undeniable role in generating income and meeting the needs and It has provided human needs. Due to the expansion of the volume of commercial exchanges, affected by the factors affecting maritime security, a rare but effective event such as maritime terrorism can disrupt maritime security in dimensions beyond one example and make governments think of solutions more than before. focus on improving the level of maritime security so that by synergizing at the international level, in extraterritorial geography, by establishing universal laws and with a positive and negative approach, they become the basis for preventing and countering maritime terrorism.

    Research method

    In this research, the researcher tries to find the position of international treaties in maritime security by using written library sources, scientific articles by researchers and international organizations with an analytical-descriptive method, emphasizing the active fight against maritime terrorism. , to evaluate.

    The results and findings of the research: 

    The findings of the research indicate that the phenomenon of maritime terrorism with its goals and motivations has had a very wide impact on global security and the characteristics, components and propositions affecting it, its impact factor in It has greatly increased maritime security. Despite the low volume of its occurrence, this phenomenon has been influential on a wide level, and of course its importance has appeared in the form of various treaties. If maritime terrorism originates from the government or groups affiliated to the government benefit from the technical, informational and logistical point of view, it is very difficult to fight and compared to other types of terrorism, it can disrupt the security of shipping in a short period of time and disrupt trade. maritime and as a result human, economic, health, food and energy security will be the basis for violation of human rights and fundamental freedoms. The sensitivity, complexity, penetration rate of maritime terrorism can be the basis for international and interstate convergence in dealing with and synergy of the international community in dealing with the issue.

    Keywords: maritime terrorism, international treaties, maritime security
  • hosen ramani, mehdi khodadad Pages 41-50
    Background and purpose

    One of the negative consequences of the development of coastal tourism is the disruption of public order, followed by disruption of the social security of the local community. One of the types of security is social security in cities, which is more important in coastal cities in the north of the country due to the attraction of tourists. Therefore, the purpose of this research is to evaluate and analyze the social security of tourists in the coastal areas of Bandargaz city.

    Research method

    In this research, the descriptive method - analysis and field survey has been used. The population studied in this research is Bandargaz city residents and tourists, due to the unavailability of the correct number of tourists, 80 tourists and using Cochran's method, 86 residents were selected as a sample and the questionnaire was randomly selected between They are distributed.

    Findings and results

    The findings obtained from the non-parametric Chi-Square test in the SPSS statistical analysis software show a relatively high social security in Bandar Gaz city from the point of view of tourists. Also, Spearman's correlation coefficient shows a negative and significant relationship in The level of 1% is between the level of education and the feeling of security among tourists.

    Keywords: social security, tourists, coastal cities, Bandargaz city
  • Amrollah Azarkesht, mostafa zarei, Ismail Atashi Pages 51-63
    Background and purpose

    The importance and position of common oil and gas resources in the global economy and their role in earning huge incomes and more importantly, the stabilization of the political position for the surrounding countries has caused the legal regime governing their exploitation to be of great importance in law. be international The close connection of common oil and gas resources with the legal phenomenon of border, jurisdiction and sovereignty of governments are among the most important and complex concepts of international law, which has made these resources more important in international relations between the beneficiary governments. In order to achieve a proper understanding and complete knowledge of the concept of common oil and gas resources and to master the legal regime governing them, first of all, the different dimensions and methods governing this economic and international phenomenon should be explored.

    Research method

    The current research method is based on descriptive-analytical method using library resources and research and study of books, articles, documents, statutes, conventions and international treaties.

    Results and findings

    We found that one of the most important and important economic, political and noteworthy issues in the last century in the national and international arena is the issue of common oil and gas resources and the rules and regulations governing the exploitation of these huge energy resources. Is. The issue of joint oil and gas fields has long been of interest to governments and large international oil companies, and without a doubt, it is necessary to define the issue of exploitation of these huge energy resources, specifically oil and gas, based on legal rules and regulations. be interpreted so that there is a logical and reliable framework for the stakeholders and actors of this important business area. With this description, international law as a regulator in various aspects, especially preventing disputes and threats to regional and international peace and security in legal dimensions, responds to the existing needs in the form of branches under the title of international oil and gas law. It appears to bring various issues related to the exploitation of joint oil and gas fields under the control of its laws and regulations.

    Keywords: joint oil, gas fields, international oil, gas contracts, misuse of joint fields, South Pars
  • Reza Pouraliganji, Ahmad Khajeh Pages 63-78

    Today, resources limits, personnel, facilities and specificity of some multidimensional issues such as security implies cooperation and coordination of organizations. Even if there is enough funding and facilities, no individual organization is capable to solving the multidimensional problems of the society because in this case the inter-organizational coordination costs will much increase. So to solve multidimensional featured problems in society (like security), it is necessary to use of cooperation between organizations. This paper also aims to examine how to develop inter-organizational cooperation to create and development of order and security of the sea beaches in Babolsar. The document as a result of the research project which is applied research, in terms of the level of analysis is of descriptive-analytical nature, and in terms of approach and classification method relies on the survey and library method. In the process of research three groups of factors affecting the development of cooperation between the organizational in form of legal requirements, resources, facilities and management level identified and the impact of each one of them evaluated. In order to collect information it enlisted all available experts and specialists of responsible organizations assuring security in Babolsar (tourism and cultural heritage, City Council, City Hall, the police and the Department of Culture and Islamic Guidance)  in a number of 22 cases. The survey questionnaires after confirming the validity and reliability distributed among statistical population of study and resulting data were analyzed by multiple linear regression and entropy method. Results showed that each of three factors: legal requirements, level of resources and level of managerial functions are effective factors on promote inter-agency cooperation to create and extension of order and security of the beaches. Also ranking these factors using entropy method showed that level of resources are in highest priority to promote inter-agency cooperation and in after, legal requirements and managerial functions are in next priorities. Finally, how to use the results of the study at the organizations responsible for security beaches were presented.

    Keywords: Inter-agency cooperation, Security, Legal requirements, Resources, Management, Beaches
  • Iman Mohkam Kar, Robabe Tabari, Jafar Badfar, Ruqaieh Mubaraki Talab Pages 79-95
    Background and purpose

    Smuggling is one of the activities that are attributed to the so-called underground economy. The underground economy refers to all activities that take place outside the framework of current laws and regulations. Also, smuggling may be done from official sources or from unofficial sources. Every year, irreparable material and moral costs and damages are imposed on the country due to this abnormal behavior. The unfavorable economic situation of the border dwellers and the uneven growth and development in different regions of the country, which is the result of a certain type of historical process of nation-state formation in the country, has caused the level of development of the border regions to be much lower than the center.

    Research method

    In this research, according to data collection through interviews with elites and experts, or the Delphi method, and snowball sampling from the statistical population of Bushehr province, to investigate the phenomenon of cattle smuggling and the economic factors affecting this phenomenon. and the ways to reduce it have been discussed. Finally, the information obtained was analyzed using Excel and SPSS software, and the results of determining the reliability of the questions asked in the interview, which was also through Cronbach's alpha test, were the average reliability for the whole The number of components showed 0.89.

    Results and findings of the research:

     The results of the research indicate that dealing with the smuggling of goods requires the study of two groups: small-scale smugglers and consumers. If it is possible to curb the smuggling at the micro level, it will be much easier to deal with the smuggling at the macro level because it is limited. The lack of employment opportunities in official sectors and poverty in the border areas make people tend to smuggle goods at the retail level; On the other hand, the expansion and continuation of goods smuggling in the long term will increase unemployment and as a result, the spread of poverty. The root of this sequence lies in the fact that the smuggling of goods generates large incomes for a limited number of people, and for the majority of people, it only serves the function of livelihood.

    Keywords: Bushehr province, employment, unemployment, poverty, goods smuggling, income status
  • mohamad javanbakht, mohaddeseh sadeghian lamraskei Pages 96-111
    Background and purpose

    One of the most important issues of maritime law is maritime transportation and civil liability of the operator. There are two views on this subject in Iranian law; One is the perspective based on civil rights, which considers the responsibility of the transport operator to be based on fault. According to the point of view of commercial law, the basis of responsibility of the carrier in Article 386 of the Commercial Law is the assumption of contractual fault. Also, the basis of the carrier's responsibility in maritime law is the assumption of responsibility. In the field of international regulations, the Hague, Hamburg and Rotterdam regulations were also studied comparatively, which in some cases have taken a position similar to our domestic laws.

    Research method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method and data collection is done in a library and with a fishing tool.

    Findings and results

    In domestic law, there are two views of commitment to the means and commitment to the result, which depends on the selected opinion in dealing with the issue of the accident, which point of view should be considered as the criterion for consideration and issuance of a decision in order to provide the grounds for the operator's exemption. International regulations, which mean Hague, Hamburg and Rotterdam regulations, have adopted similar regulations in some positions, which can be cited if international rules are cited.

    Keywords: sea transportation, operator, civil liability, exemption