فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 120، تابستان 1401)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 120، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسدالله پدرود، غلامرضا معمارزاده طهران*، مهرداد علیمرادی صفحات 3-28
    هدف

    این پژوهش با توجه به ضرورت استقرار منشور شهروندی در دستگاه های اجرایی ایران، با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل اثرگذار بر استقرار منشور شهروندی انجام شده است.

    طرح پژوهش/ روش‎شناسی/ رویکرد

     رویکرد این پژوهش، کمی است و با تحلیل عاملی اکتشافی در 35 دستگاه اجرایی ایران، عوامل اثرگذار بر استقرار منشور شهروندی را شناسایی و دسته بندی کرده است.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل اثرگذار بر استقرار منشور شهروندی در دستگاه های اجرایی ایران به‎ترتیب بیش‎ترین تا کم‎ترین میزان تاثیر، در هفت دسته متغیر شامل: سطح توسعه یافتگی و آگاهی شهروندان؛ تمایل کارکنان و توان سازمان؛ اعتماد شهروندان به منابع و خط‎مشی حمایتی دولت؛ شبکه و زیرساخت فرهنگ نهادی مناسب؛ فرهنگ ابهام گریزی، فاصله قدرت و تعهد رهبری؛ حقوق شهروندی؛ و پیچیدگی قوانین و انگیزه مقامات دولتی است.

    ارزش/ اصالت

     این پژوهش نظر به اهتمام دولت های گذشته در استقرار منشور شهروندی در دستگاه های اجرایی کوشیده تا با شناخت و اولویت بندی عوامل اثرگذار بر استقرار منشور نقش بسزایی داشته باشد. بنابراین، با کاربست مطالعات نظری، دیدگاه های خبرگان و نظرات جامعه، همه متغیرهای اثرگذار بر استقرار منشور در دستگاه های دولتی ایران را با رویکرد بومی و ایرانی بکار برده است. تاکنون پژوهش جامعی در این حوزه با لحاظ همه جوانب و متغیرهای اثرگذار انجام نشده بود. بنابراین، یافته های این پژوهش می تواند به عنوان مرجع توسعه دانش نظری و کاربردی در زمینه ارتقای خدمات دستگاه های اجرایی و صیانت از حقوق شهروندان، به ارتقای شفافیت و پاسخگویی در نظام اداری کمک کند.

    پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی

     با توجه به مدل به‎دست‎آمده، عوامل اثرگذار بر استقرار منشور شهروندی در بخش دولتی ایران شناسایی و ارایه شدند و مسیولان اجرایی در استقرار مدل می بایست بیش‎ترین همت خود را نخست بر ارتقای سطح توسعه یافتگی و آگاهی شهروندان با پشتیبانی عمومی و کاربست ظرفیت ها و خدمات ارایه‎شدنی دستگاه خود بگذارند و سپس تمایل کارکنان و توان سازمان خود را برای استقرار موفقیت آمیز منشور بالا برند.

    کلیدواژگان: منشور شهروندی، مدیریت دولتی نوین، مدیریت ارزش های عمومی، حقوق شهروندی، حاکمیت عمومی
  • محمد حکاک، سمانه قهرمانی* صفحات 29-50
    هدف

    بی‎توجهی سازمان‎ها به اخلاق کار و ضعف در رعایت اصول اخلاقی در برخورد با نیروی انسانی سازمان و ذی‎نفعان بیرونی می‎تواند مشکلاتی را برای سازمان به‎وجود آورد و مشروعیت سازمان و اقدامات آن را زیر سوال ببرد. رفتارهای انحرافی هزینه‏ های زیادی را برای سازمان به بار می ‏آورد. از این‎رو، هدف پژوهش حاضر پایش تاثیر فلات‎زدگی شغلی بر رفتارهای انحرافی کارکنان با تبیین نقش میانجی حسادت سازمانی در سازمان آموزش و پرورش است.

    طرح پژوهش/ روش‎ شناسی/ رویکرد

     ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش پیمایشی حاضر، که از نظر شاخص زمانی جزو پژوهش‎های مقطعی است، پرسشنامه بوده و برای تحلیل 285 پرسشنامه صحیح که از کارکنان ستادی سازمان آموزش و پرورش استان لرستان به‎دست آمده، از مدل‎یابی معادلات ساختاری با نرم‎افزار Amos24 استفاده شده است.

    یافته‎ ها

     یافته‎های پژوهش نشان می ‎دهد که فلات‎ زدگی شغلی بر رفتارهای انحرافی و حسادت سازمانی اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین، فلات‎ زدگی شغلی به هر دو صورت مستقیم و از طریق حسادت سازمانی بر رفتارهای انحرافی کارکنان اثر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: فلات شغلی، رفتارهای انحرافی، حسادت سازمانی، سازمان، اخلاق کار
  • سیمین دخت آتاپور، سید مهدی الوانی*، امید اردلان صفحات 51-82
    هدف

    سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگ‎ترین ارایه‎دهنده حمایت های اجتماعی در کشور با چالش‎ های حفظ موقعیت اقتصادی-اجتماعی در بلندمدت، پایداری خدمات، و افزایش کارایی خدمات، ناگزیر از پذیرش تغییر است. هدف پژوهش، طراحی مدلی برای راهبردهای تغییر مبتنی بر تنوع مهارتی برای حل چالش های سازمانی است.

    طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد

     این پژوهش از نظر هدف توسعه ‎ای-کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-پیمایشی و اکتشافی است. 28 مولفه تغییر از طریق مصاحبه و پرسشنامه دلفی شناسایی و تایید شدند. از میان جامعه آماری استادان و خبرگان در امور تامین اجتماعی، 14 نفر با روش نمونه ‏ گیری گلوله برفی انتخاب شدند. مدل اولویت راهبردهای تغییر نیز در سازمان تعیین گردید.

    یافته ‎ها

     مدل راهبردهای تغییر مبتنی بر تنوع مهارتی در سازمان تامین اجتماعی نشان می‏ دهد که راهبرد قهری اجباری در اولویت اول، راهبرد تسهیل گری در اولویت دوم، و راهبردهای آموزشی ارشادی و ترغیب ‎کننده در اولویت ‏ های سوم و چهارم قرار دارند.

    ارزش/ اصالت پژوهش

     سهم پژوهش حاضر از طریق ترکیب راهبردهای تغییر و تنوع مهارتی در سازمان تامین اجتماعی نشان می ‎دهد که این راهبردها بر بهبود عملکرد مجموعه وسیعی از منابع مدیریتی سازمان اثرگذارند.

    کلیدواژگان: مهارت های نرم، مهارت های سخت، اولویت بندی راهبردها، سازگاری با تغییر، فشار محیط بیرونی
  • علی شریعت نژاد* صفحات 83-106
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل بروز خودشیفتگی رهبران و طراحی مدلی به منظور نشان دادن چگونگی شکل گیری این پدیده انجام پذیرفت.

    طرح پژوهش/ روش‎شناسی/ رویکرد

     پژوهش حاضر از نوع پژوهش های آمیخته (با رویکرد کیفی و کمی) است که از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد سازمان های دولتی هستند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و بر اساس اصل کفایت نظری اعضای نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه است. در این پژوهش، برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کدگذاری و نرم افزار Atlas.ti و برای تحلیل کمی از روش مدل سازی ساختاری تفسیری بهره گرفته شد.

    یافته ها

     یافته های پژوهش مشتمل بر ارایه مدل شکل گیری خودشیفتگی رهبران در چهار سطح عوامل زمینه ساز، عوامل رفتارساز، بروز پدیده خودشیفتگی، و پیامدهای خودشیفتگی رهبران است. در خصوص تشریح مدل باید ابراز داشت که در سطح اول، عوامل زمینه ساز قرار دارند که باعث ایجاد رفتارهای شکل دهنده خودشیفتگی می شوند. این رفتارها که در سطح دوم ظهور می یابند، باعث شکل گیری ابعاد اصلی خودشیفتگی رهبران می‎شوند. در نهایت، در سطح پایانی الگو که برایند مراحل پیشین است، پیامدهای خودشیفتگی رهبران شامل تمرکز در تصمیم گیری، رهبری مغرورانه، مدیریت خودکامه، تحکم بی منطق، و تضعیف توانش فکری و عقلانی رهبر می شوند.

    ارزش/ اصالت پژوهش

     این پژوهش یکی از جدیدترین پدیده های سازمانی تحت عنوان خودشیفتگی رهبران را مورد مطالعه قرار می ‏دهد و مدلی را در جهت چگونگی شکل گیری آن ارایه می کند که مدیران و رهبران سازمانی را نسبت به چگونگی پیدایش این عارضه آگاه می سازد.

    پیشنهادهای پژوهشی/ اجرایی

    با توجه به مدل شکل گیری خودشیفتگی رهبران که در پژوهش حاضر تشریح شده است، این پژوهش پیشنهادهایی را در جهت جلوگیری از شکل گیری عارضه خودشیفتگی رهبران و زیان‎هایی که این پدیده در سطح فردی و سازمانی به بار می‎آورد، ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی رهبران، رهبری مغرورانه، عوامل عصب شناختی، عوامل زیست شناختی، عوامل روان شناختی، سازمان های دولتی
  • جعفر بیک زاد*، قاسم جلیلی نژاد صفحات 107-130
    هدف

    این پژوهش به منظور ارایه مدل تاثیر آمادگی و اعتماد دولت الکترونیک بر کیفیت خدمات با نقش میانجی پذیرش دولت الکترونیک از دیدگاه مدیران و کارشناسان فناوری اطلاعات دستگاه های اجرایی انجام شده است.

    طرح پژوهش/ روش‎شناسی/ رویکرد

     این پژوهش از نوع کاربردی و با روش توصیفی-همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و کارشناسان فناوری اطلاعات دستگاه های اجرایی استان آذربایجان غربی هستند که تعداد 173 نفر به عنوان نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران برآورد و به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و مدل علی با استفاده از نرم افزار SMART PLS و روش معادلات ساختاری (SEM) آزمون شدند.

    یافته‎ها

     یافته های پژوهش نشان داد که آمادگی دولت الکترونیک بر پذیرش دولت الکترونیک، اعتماد الکترونیک بر پذیرش دولت الکترونیک، پذیرش دولت الکترونیک بر کیفیت خدمات، آمادگی دولت الکترونیک بر کیفیت خدمات، و اعتماد الکترونیک بر کیفیت خدمات اثر مثبت و معناداری دارند. به علاوه، پذیرش دولت الکترونیک در رابطه بین آمادگی و اعتماد دولت الکترونیک بر کیفیت خدمات نقش میانجی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: آمادگی دولت الکترونیک، اعتماد الکترونیک، کیفیت خدمات، پذیرش دولت الکترونیک، واحد فناوری اطلاعات دستگاه های اجرایی
  • سعید ظهرابی، احمدرضا کسرایی*، طهمورث سهرابی صفحات 131-164
    هدف

    این پژوهش به دنبال یافتن مدلی ارزیابی‎مدار برای سازمان هوشمند است.

    طرح پژوهش/ روش ‏شناسی/ رویکرد

     هدف پژوهش توسعه ای-کاربردی، روش پژوهش توصیفی-اکتشافی، و نوع داده‎ها کمی-کیفی است. جامعه آماری پژوهش در مرحله شناسایی عوامل موثر بر سازمان هوشمند از طریق رویکرد دلفی فازی، کلیه مدیران سازمانی و خبرگان دانشگاهی بوده که 27 نفر از آن‎ها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در مرحله دوم، سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفت و مولفه های سازمان هوشمند به کمک تحلیل عاملی اکتشافی دسته بندی گردید. برای تجزیه‎وتحلیل داده‎ها از تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل واریانس، و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل دلفی فازی شناسایی چهل عامل است که مهم‎ترین آن‎ها آینده‎نگری هوشمند، مدیریت هوشمند، و زیرساخت فناوری هوشمند است. نتایج مرحله دوم پژوهش، ده دسته کلی به ترتیب اولویت هوش راهبردی، هوش ساختاری، هوش فناورانه، مدیریت دانش، فناوری اطلاعات، هوش رقابتی، هوش محیطی، هوش فرهنگی، هوش اجتماعی، و هوش انسانی است.

    ارزش/ اصالت پژوهش

     سازمان هوشمند بخش مهمی از برنامه راهبردی دولت الکترونیک است. نتیجه عملی این پژوهش مدل جامعی است که با استفاده از آن می‏توان سازمان های دولتی مشابه را ارزیابی نمود و هوشمندانه تصمیم گیری کرد.

    پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی

     از آن‎جا که هوش راهبردی بر سایر ابعاد سازمان هوشمند اثر مهمی دارد، پیشنهاد می شود به آن توجه ویژه ای شود. اهمیت هوش فناورانه برای سازمان های هوشمند، برخلاف سازمان سنتی، حیاتی است. همچنین، با توجه به وزن هوش ساختاری، بازنگری در ساختار سازمان ها در عصر اطلاعات اهمیت بسیاری دارد.

    کلیدواژگان: سازمان هوشمند، یادگیری سازمانی، تکنیک دلفی فازی، مدل سازی معادلات ساختاری، سازمان تامین اجتماعی
  • فرید قلی پور مقدم، رضا اسماعیلی*، مهربان هادی پیکانی صفحات 165-192
    هدف

    توسعه اجتماعی قرار دادن انسان ها در مرکز نظریه توسعه است. راهبرد های توسعه بدون در نظر داشتن ابعاد انسانی، اجتماعی، و زیست محیطی آن، پویایی هایی را ایجاد می کند که به موجب آن عوامل اصلی توسعه یافتگی به‎جای آن‎که به عنوان پیشرو برای فرایند توسعه عمل کنند، با تاخیرهای زمانی در مقابل توسعه قرار می گیرند. هدف این پژوهش، شناسایی پیامدهای پایداری اجتماعی-فرهنگی توسعه دریامحور سواحل مکران است. 

    طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد

     این پژوهش مبتنی بر روش کیفی داده بنیاد است. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگانی است که در حوزه پایداری اجتماعی-فرهنگی دارای دانش کافی و تجربه عملی هستند. با توجه به چارچوب پژوهش، برای گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش از روش نیمه ساختاریافته استفاده شده است. پس از تحلیل متن مصاحبه ها، پیامدهای پایداری اجتماعی-فرهنگی توسعه دریامحور شناسایی شد.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان می دهد که پیامدهای پایداری اجتماعی-فرهنگی توسعه دریامحور سواحل مکران شامل توسعه اجتماعی در جامعه محلی، ارتقای سطح اعتماد در جامعه محلی، ارتقای هوش فرهنگی جامعه محلی، ثبات و پایداری امنیت، و کاهش و تعدیل خشونت قومی-محلی است؛ و پیامدهای عدم پایداری اجتماعی-فرهنگی توسعه دریامحور سواحل مکران شامل تشدید بی عدالتی، محرومیت و احساس طردشدگی، افزایش ناامنی و بی ثباتی، افزایش ناهنجاری های اجتماعی-فرهنگی، تشدید مهاجرت از روستاها و شهرهای کم‎برخوردار به سمت شهرهای برخوردار و تشدید نارضایتی، بدبینی، حساسیت و بی اعتمادی است.

    ارزش/ اصالت پژوهش

     این پژوهش می تواند موجب توسعه ادبیات پایداری اجتماعی-فرهنگی حوزه خاص سواحل مکران با ویژگی های منحصر به فرد قومی-مذهبی منطقه شود و از طریق شناسایی پیامدهای مثبت و منفی پایداری و عدم پایداری اجتماعی-فرهنگی توسعه دریامحور سواحل مکران، به بهبود و ارتقای امر سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه سواحل مکران کمک نماید.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی-فرهنگی، اعتماد، بی عدالتی، امنیت، محرومیت و احساس طردشدگی
|
  • Asadollah Pedroud, Gholamreza Memarzadeh Tehran*, Mehrdad Alimoradi Pages 3-28
    Purpose

    Considering the importance of a citizen’s charter in the state organizations of Iran, this study is conducted with the aim of identifying and prioritizing the factors affecting its successful implementation.

    Methodology

    The approach of this research was quantitative and by conducting exploratory factor analysis in 40 organizations, factors affecting the deployment of citizen’s charter were identified and categorized.

    Findings

    Results indicate that the factors affecting the implementation of the citizen’s charter can  be categorized into seven classes of variables which are, from the highest to the lowest effectiveness, as follow: 1. the level of development and awareness of citizens, 2. employees’ willingness and organizational strength, 3. citizens' trust in governmental resources and supportive policies, 4. network and infrastructure of appropriate institutional culture, 5. culture of ambiguity avoidance,  power distance and leadership commitment, 6. citizenship rights, 7. complexity of laws and motivation of government officials.

    Originality

    Regarding the efforts of previous governments in establishing a citizen’s charter, this study has tried to play a significant role by identifying and prioritizing the effective factors to reach this end. This study is unique in its contribution to create a native citizen’s charter by combining theoretical studies, experts’ thoughts as well as the society’s perspectives. As a result, the findings of this research can improve transparency in government accountability by playing a role as a reference for theoretical and practical knowledge on the promotion of state agencies’ services and supporting citizens’ rights.

    Implications

    According to the obtained model and the presented factors affecting the establishment of the citizen’s charter in the public sector of Iran and in order to successfully deploy the charter, the executives are expected to do their best firstly, to upgrade the citizen’s development and awareness through utilizing capacities and plausible services, and secondly, improve the personnel’s willingness and the organization’s capabilities.

    Keywords: Citizen’s Charter, New Public Management, Public Values Management, Citizenship Rights, Comparative Study
  • Mohammad Hakkak, Samaneh Ghahramani* Pages 29-50
    Objective

    The organization’s disregard for work ethics and `observing ethical principles weakly when dealing with the human resources and external stakeholders can create problems for it and put its legitimacy and activities at risk. Deviant behaviors bring about devastating costs for the organization. Thus, the aim of the present study was to monitor the effects of career plateau on the deviant behaviors of employees by explaining the mediating role of organizational jealousy in the Education Organization of Lorestan Province.

    Methodology

    In this cross-sectional survey, the instrument for data collection was a questionnaire; besides, to analyze the data collected from 285 questionnaires, structural equation modeling with amos24 software was used.

    Findings

    The findings of the research show that career plateau has a positive and significant effect on deviant behaviors and organizational jealousy. Also, the results show that career plateau has a positive and significant effect on deviant behaviors of employees, both directly and through organizational jealousy.

    Keywords: Career Plateau, Deviant Behavior, Organizational Jealousy, Organization, Work Ethics
  • Simindokht Atapour, Seyed Mahdi Alvani*, Omid Ardalan Pages 51-82
    Purpose

    Social Security Organization (SSO) as the largest provider of social support in Iran is deemed to face challenges regarding long-term socioeconomic stability, sustainability of social support, and increase in efficiency of services. To deal with such challenges, this research aimed to design a model for change strategies based on skill diversity.

    Methodology

    This research was developmental-applied in purpose and descriptive-exploratory in nature. Administering interviews and Delphi questionnaires, 28 change criteria were identified and confirmed. From among the statistical population of professors and experts in social security affairs, 14 people were selected, applying snow-ball sampling method. A model for change strategies based on skill diversity in the SSO was finally determined.

    Findings

    The model presents four strategies which, according to the percentage of their similarity to an ideal strategy are from the highest to the lowest as follow:  power-coercive strategy, facilitating strategy, educational/training strategy and persuading strategy.
    Originality: By combining change strategies and diversity of skills in the SSO, this study can help the organization see how these strategies affect the performance improvement of a vast range of its managerial resources.

    Keywords: Soft Skills, Hard Skills, Strategies Priorities, Compatibility With Change, External Pressure
  • Ali Shariatnejad* Pages 83-106
    Purpose

    This study was conducted to present a model for the emergence of leadership hubris and how this syndrome is formed.

    Methodology

    In terms of purpose, the research was applied and to collect data, survey method was used. The statistical population consisted of experts who were selected through snowball sampling method and the sample was based on the principle of theoretical adequacy. The present study combined both qualitative and quantitative approaches. In the qualitative part, the data collection tool was semi-structured interview. Coding method, together with Atlas.ti software, was used to analyze the data. Besides, in the quantitative part, questionnaires were administered and interpretive structural modeling was applied for data analysis.

    Findings

    Results indicate that the formation of hubris model involving leaders includes four factors and stages as follow: predisposing factors, behavioral factors, the occurrence of hubris syndrome and the consequences arising from hubristic leaders. At the first level are the underlying factors that cause the shaping of hubristic behaviors which later emerge at the second level. Then, in the third level, they form the main characteristics of hubristic leaders. Eventually, at the final level of the model, the consequences of hubris in leaders occur. They include focus on decision-making, arrogant leadership, authoritarian management, irrational dominance, and weakening of their intellectual capacity.

    Originality

    This research studies a recent organizational phenomenon called hubristic leadership and provides a model showing how it is formed. Thus, it gives some insight to managers as to the nature and function syndrome.

    Implications

     the model of hubristic leadership, as described in the present study, provides suggestions for state organizations to try to prevent its formation as well as the complication and the harmful effects that this phenomenon may bring about.

    Keywords: Hubris in Leaders, Narcissistic Leadership, Neurological Factors, Biological Factors, Psychological Factors, Government Organizations
  • Jafar Beikzad*, Ghasem Jalilinezhad Pages 107-130
    Purpose

    The aim of this study was to present a model for the impact of e-government’s readiness and trust on quality of services with regard to the mediating role of e-government acceptance from the view point of IT managers and experts of West Azerbaijan agencies.

    Methodology

    The present study was applied in terms of type and descriptive-correlational in terms of method. The statistical population consisted of 314 IT managers and experts of West Azerbaijan Province agencies. Applying stratified random sampling method and Cochran’s formula, 173 individuals were selected. Data were collected by administering questionnaires and were tested using SMART PLS software as well as structural equation modeling to reach the casual model.  

    Findings

    The results of the study show that the following impacts are positive and significant: e-government readiness on e-government acceptance, e-government trust on e-government acceptance, e-government acceptance on quality of e-services, e-government readiness on quality of e-services, and e-government trust on quality of e-services. In addition, e-government acceptance plays a mediating role in the relation between e-government readiness and trust, on the one hand, and quality of e-services, on the other.

    Keywords: E-Government Readiness, Quality of E-Services, E-Government Acceptance, E-Government Trust, Information Technology Unit of State Agencies
  • Saeed Zohrabi, Ahmad Reza Kasrai*, Tahmoures Sohrabi Pages 131-164
    Purpose

    The purpose of this study is to present a comprehensive evaluation-based model for intelligent organizations.

    Methodology

    The research was applied-developmental in terms of purpose, descriptive-exploratory in terms of method and quantitative-qualitative in terms of data collection approach. To determine the factors affecting intelligent organizations, the Fuzzy Delphi technique was applied. The statistical population of the study at this stage was consisted of all Iranian organizational managers as well as some academicians, from among of whom 27 individuals were selected by purposive sampling. At the next stage, the Social Security Organization was studied and the components of the intelligent organization were classified through exploratory factor analysis. Confirmatory factor analysis, analysis of variance and Bonferroni post hoc test were used to analyze the data.

    Findings

    The results of Fuzzy Delphi analysis revealed 40 factors, the most important of which are: intelligent foresight, intelligent management and intelligent technological infrastructure. The results of the second phase of the research revealed ten general categories which, according to their priority, are as follow: strategic intelligence, structural intelligence, technological intelligence, knowledge management, information technology, competitive intelligence, environmental intelligence, cultural intelligence, social intelligence and human intelligence.

    Originality

    Intelligent organization is an important part of the e-government strategic plan. The practical result of this research is a comprehensive model that can be used to evaluate similar organizations and to make intelligent decisions.

    Implications

     Regarding the fact that strategic intelligence significantly affects other types of intelligence, taking it into special consideration is recommended. The role of technological intelligence is vital for the intelligent organization, unlike the traditional organization. With reference to the weight of structural intelligence, restructuring is of great importance at this age of information.

    Keywords: Intelligent Organization, Organizational Learning, Structural Equation Modeling, Fuzzy Delphi Technique, Social Security Organization.​​​​​​​
  • Farid Gholipoormoghadam, Reza Esmaeili*, Mehraban Hadi Peykani Pages 165-192
    Purpose

    Social development is about putting people at the center of development theory. Without considering the human, social and environmental factors of social development, development plans may create dynamics in such a way that the main development factors, instead of supporting development processes, act against development by bringing about delay. In this regard, the purpose of the present research was to identify the consequences of socio-cultural sustainability of the marine-based development of Mokran Coastal Zone.

    Methodology

    This research applied qualitative database method. The statistical population consisted of experts who had sufficient knowledge and practical experience in the field of socio-cultural sustainability. According to the research framework, a semi-structured method was used to collect the required data. After analyzing the contents of the interviews, the socio-cultural sustainability consequences of marine-based development of Mokran Coastal Zone were identified.

    Findings

    Findings show that the consequences of socio-cultural sustainability of the marine-based development of the Mokran Coastal Zone include social development, trust improvement, cultural intelligence enhancement, security stability and ethnic-local violence reduction. Nevertheless, the consequences of the socio-cultural instability include increase in the injustice, feeling of deprivation and exclusion, insecurity and instability, socio-cultural anomalies, dissatisfaction, pessimism, distrust and migration from underprivileged villages and areas to privileged cities.

    Originality

    This research can lead to the development of socio-cultural sustainability literature of the Mokran Coastal Zone with its exclusive ethnic-religious characteristics. Besides, by understanding the positive and negative stability outcomes of socio-cultural development of this zone, management can improve policy-making and planning for the development of Mokran coasts.

    Keywords: Socio-Cultural Sustainability, Trust, Injustice, Security, Deprivation, Exclusion Feeling