فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلا کوکبی*، سید مهدی محسن زاده صفحات 1-20

    شهرها به طور فزاینده ای با شوک هایی ازجمله حوادث شدید طبیعی یا انسانی روبرو هستند که منجر به رخ دادن بحران می شود. برای رفع بحران و مشکلات ناشی از آن راهبرد تاب آوری مطرح شده است. برای ارزیابی میزان تاب آوری تاکنون شاخص هایی ارایه شده که بعضا قابلیت سازگاری، قیاس در همه شهرها و تداوم کارایی در گذر زمان را نداشته اند، لذا سازمان ایزو استانداردهای بین المللی شهرها و جوامع پایدار (ایزو 37120، 37122) و شهرهای تاب آور (ایزو 37123) را به صورت یکپارچه باهدف ردیابی و نظارت بر پیشرفت شهرهای تاب آور و همسو با چارچوب سندای برای کاهش خطر بحران و اهداف توسعه پایدار تدوین نموده است. پژوهش حاضر توسعه ای کاربردی بوده و طی آن تاب آوری محله مقدم، منطقه 17 تهران ازلحاظ انطباق با استانداردهای بین المللی ایزو برای شهرها و جوامع تاب آور (ابعاد حکمروایی، برنامه ریزی شهری و تامین مسکن) ردیابی شده است. شاخص های تاب آوری در قالب پرسشنامه های نیمه ساختاریافته و مصاحبه تنظیم و داده های از طریق جامعه آماری پژوهش (مجموعه مدیریت شهری، متخصصان و کارشناسان خبره و آگاه حوزه مدیریت بحران) گردآوری و نقشه های تحلیلی بر اساس ابعاد تاب آوری تهیه شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده تاب آوری متوسط محله در بعد حکمروایی و تاب آوری ضعیف در ابعاد برنامه ریزی شهری و تامین مسکن (سازه های آسیب پذیر در مواجهه با مخاطرات با ریسک بالا، ساختمان های مسکونی نامنطبق با آیین نامه ها و استانداردهای ساختمانی، زمین های دارای پوشش کف نامتخلخل و نفوذناپذیر و کمبود ارایه خدمات ضروری دارای طرح مصوب تداوم کسب وکار) بوده و در اولویت اقدام برای بهبود تاب آوری می باشد.

    کلیدواژگان: تحقق تاب آوری، استانداردهای بین المللی ایزو، محلات شهری، شهرها و جوامع پایدار، مدیریت بحران، تهران
  • محمدتقی حیدری*، داریوش جهانی، یعقوب حقی، دلنیا علیپور، فاطمه تیلکوی بگه جان صفحات 21-38

    فضای باغشهری به عنوان «شبکه ایمنی» و تامین غذای ثانویه و تضمین منابع غذایی محلی در مواقع بحران هایی مانند همه گیری کووید-19 که زنجیره های تامین جهانی به شدت تحت تاثیر قرارگرفته است، نقش مهمی دارد. بنابراین هدف پژوهش بر اساس مباحث پیشین، آغاز راهی است در پاسخ به این مسیله که نقش فضاهای باغشهری بر حاکمیت غذایی پایدار چگونه تفسیر می شود. تحقیق حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش از نوع طرح تحقیق با مدل ساختاری- تفسیری است که به جهت اهمیت بیشتر داده های کیفی به عنوان طرح تحقیق آمیخته اکتشافی محسوب می گردد. گردآوری داده ها به صورت مطالعات پیمایشی و کتابخانه ای انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل 140 خانوار از پاسخ دهندگانی بودند که خود را مالک باغشهر معرفی کردند و تعداد نمونه برحسب شرایط همکاری 35 مالک باغشهری و عمدتا مالکین باغ بوده است. روش نمونه گیری برحسب نمونه گیری احتمالی از نوع تصادفی ساده بوده است. یافته ها نشان داد برای دستیابی به یک مکانسیم منسجم در ارایه «حکمروایی غذا بر اساس نظام باغشهری»، نیازمند تقویت مدیریت منابع آب در حوزه های توسعه و افزایش راندمان در تولید کشاورزی از طریق وجود خلاقیت و نوآوری در کشاورزان می باشیم. چالش های دیگری که بر کشاورزی موفق شهری تاثیر می گذارد شامل ناامنی مالکیت زمین، تضادهای کاربری زمین، دسترسی به آب، چارچوب های نظارتی ضعیف برای حمایت از کشاورزی و منابع مالی ناکافی برای نگهداری یا راه اندازی یک باغ تولیدی می باشد. علی رغم یافته های ما از سهم ضعیف باغ شهر در نظام تولیدی؛ حمایت از امنیت غذایی و تنوع غذایی در درون این فضاها در آینده نزدیک مصاف با چالش جهانی و ملی ارزشمند خواهند بود.

    کلیدواژگان: حاکمیت غذایی، باغشهر، معیشت پایدار، نظام بهره برداری کوچک مقیاس
  • عزیز محمدیاری، بختیار عزت پناه*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 39-62

    در چند سال اخیر مفاهیم متنوعی از ساختار فضایی شهری منطقه ای توسعه یافته است و ساختار فضایی شهرهای بزرگ ویژگی چندهسته ای را به نمایش گذاشته است. پدیده چندهسته ای شدن ذاتی کلان شهرها بوده و مطالعات حاکی از کارایی بیشتر و تاثیر روش های کمی در شناسایی هسته های عملکردی است. بازه زمانی این پژوهش داده های مقطعی و نمونه موردبررسی کلان شهر کرمانشاه، بلوک آماری و کاربری اراضی وضع موجود و پهنه بندی طرح جامع بوده است. متغیرهای این پژوهش شامل 8 کاربری عمده شهری بوده است. تحلیل فضایی و سنجش تراکم کاربری های مختلط در سطح کلان شهر کرمانشاه وجود مراکز فرعی جدید در سطح مناطق 1، 3 و 4 را نشان داده است. علاوه بر هسته تاریخی و قدیمی شهر، دو هسته متراکم دیگر از فعالیت های ترکیبی در مناطق 3، 1 و 4 محدوده بین مناطق 5 و 8 وجود دارند. البته نوع خدمات ارایه شده در مراکز فرعی کلان شهر به نسبت هسته مرکزی شهر دارای مقیاس ناحیه ای هستند و برای رفع برخی نیازهای روزمره شهروندان در این سطح از دسترسی ایجادشده اند. پراکنش فضایی فعالیت های تجاری و اداری نشان از تمرکز اکثر این فعالیت ها در هسته مرکزی شهر دارد؛ اگرچه، هسته های فرعی در مناطق 5 و 8 نیز می توانند به عنوان یک هسته در جنوب شرق مطرح شود. الگوی توسعه فعالیت مسکونی تفاوت هایی با فعالیت دیگر دارد و آن شکل گیری چند هسته به غیراز منطقه 1 به عنوان هسته کالبدی است؛ به عبارتی، هسته های مسکونی دیگر به عنوان رقیب در مناطق 6،5، 4 و 2 شکل گرفته است که می تواند در شکل گیری هسته های فرعی دیگر نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: شهر چندهسته ای، ساختار فضایی، هسته فرعی، الگوی سکونت و فعالیت، شهر کرمانشاه
  • معصومه احمدوند، زهرا سلطانی*، مجید گودرزی صفحات 63-84

    فضاهای عمومی از قبیل معابر، پارک ها و زمین های بازی، عرصه ای برای اجتماعی شدن کودکان محسوب می شود. آماده سازی فضای شهر برای کودکان هم مسیولیت های اجتماعی آنان را برای زندگی شهری بالابرده و هم باعث می شود که آنان در آینده بیشتر به محیط و فضاهای شهری احترام بگذارند و در حفظ و نگهداری آن بکوشند. به همین منظور پژوهش حاضر باهدف تحلیل شاخص های شهر دوستدار کودک در کلان شهر اهواز تدوین شده است. به لحاظ هدف، این پژوهش در زمره تحقیقات کاربردی- نظری و به لحاظ ماهیت و روش، در زمره تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. نتایج شاخص های برازش مدل تحلیل عاملی مرتبه اول حاکی از تایید تمامی شاخص های (ایمنی و سهولت تردد کودکان؛ امنیت کودکان؛ فضای شهربازی کودکان؛ دسترسی به خدمات، آموزش و فرهنگ؛ و شهر دوستدار کودک) می باشد. همچنین طبق نتایج به دست آمده از معادلات ساختاری می توان گفت که ضریب مسیر بین ایمنی و سهولت تردد کودکان؛ امنیت کودکان؛ فضای شهربازی کودکان؛ دسترسی به خدمات، آموزش و فرهنگ؛ و شهر دوستدار کودک به ترتیب برابر با 244/0؛ 176/0؛ 225/0 و 194/0؛ می باشد و چون این مقادیر بیشتر از 96/1 ± است؛ لذا رابطه همه شاخص ها با شهر دوستدار کودک معنادار می باشد. نتایج آزمون فریدمن نیز نشان داد که سطح معناداری به دست آمده از آزمون فریدمن کمتر از 05/0 می باشد، درنتیجه بین میانگین رتبه متغیرهای پژوهش در سطح 95 درصد اطمینان تفاوت وجود دارد (001/0 = p)؛ به عبارت دیگر اولویت شاخص های شهر دوستدار کودک در مناطق هشتگانه شهر اهواز از دیدگاه پاسخگویان یکسان نبود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، فضاهای شهری، شهر دوستدار کودک، کلان شهر اهواز
  • علی زینالی عظیم* صفحات 65-80

    استفاده از فناوری های جدید در شهر هوشمند بالاخص در فضاهای شهری روزبه روز بیشتر می شود؛ بااینکه بیشتر این فناوری ها به عنوان نشانه ای از پیشرفت در زندگی و روشی برای راحتی زندگی در شهرها موردپذیرش و ستایش قرارگرفته اند، بااین حال، برخی چنین تصور می کنند که فناوری ها، اختلالاتی در شهر محل سکونت آن ها ایجاد نموده است. بنابراین در پیاده سازی شهر هوشمند باید نظرات شهروندان و دغدغه های آن ها در نظر گرفته شود. پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از ابزارهای پیمایشی در دستیابی به هدف توسعه دل بستگی به مکان های شهری، در پی پاسخ به این سوال است که چه ارتباطی میان دل بستگی عاطفی- مکانی که در دو بعد سنتی و فعال مطرح می گردد، با پذیرش فناوری های هوشمند بالاخص در نمونه موردی پژوهش و جو دارد؟ برای جامعه آماری جمعیت شهر تبریز که برابر 1593373 نفر می باشد، حجم نمونه از طریق فرمول کوکران برابر 384 نفر به دست آمد. پایایی سوالات با آلفای کرونباخ برابر 88/0 شد. برای تحلیل از نرم افزارهای آماری استفاده شده است. یافته ها نشان داد ابعاد فناوری های نظارتی روزانه، فناوری های توانمند ساز، فناوری های نظارت بر Covid-19 و دل بستگی فعال با ضریب تاثیر 412/0، 385/0، 316/0 و 301/0 بیشترین اثرات را بر دل بستگی مکانی با فناوری های شهر هوشمند داشته است و کمترین تاثیرگذاری مربوط به دل بستگی مکانی سنتی با ارزش 191/0- می باشد. در نتیجه هرچقدر کیفیت فناوری های نظارتی (سلامتی) و توانمندسازی، فناوری نظارت بر Covid-19 ارتقا داده شود، به همان نسبت نیز میزان دل بستگی در شهر تبریز بهبود خواهد یافت.

    کلیدواژگان: دل بستگی مکانی، شهر هوشمند، فناوری جدید، Covid-19، شهر تبریز
  • زینب شاهرخی فر، حسین طهماسبی مقدم، علی شماعی* صفحات 81-103

    ساخت وسازهای بی رویه و بی هویت مسکونی و اداری منطقه 7 شهرداری تهران باعث شده تا تغییر و تحولات این منطقه چندان منطقی و قاعده مند پیش نرود؛ نتایج چنین روندی ناهنجاری و اغتشاشات بصری بسیاری است که در سیما و کالبد فضاهای شهری رخ داده است؛ لذا هدف این پژوهش بیان ضرورت شناخت شاخص های زیباسازی منطقه 7 شهر تهران و شناسایی عوامل کلیدی موثر بر وضعیت سرزندگی شهری بود؛ که از روش تحقیق پیمایشی و توصیفی- تحلیلی بهره برده است. جامعه آماری این پژوهش منطقه 7 شهرداری تهران بوده که با روش نمونه گیری تصادفی ساده 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پایایی شاخص های تحقیق از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای همه عوامل پژوهش بیش از 70 درصد و سنجش روایی پژوهش نیز از آزمون بارتلت استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که فرضیه اول تحقیق مبنی بر نامطلوب بودن زیباسازی فضاهای شهری در منطقه موردمطالعه تایید گشته و نیازمند تلاش بیشتر مدیران شهری است. به عبارت دیگر یافته های به دست آمده از آزمون t نشان داد؛ سطح معناداری برای تمام عامل ها مقدار 05/0> 000/0=P است؛ لذا فرضیه اول تایید می شود؛ فرضیه دوم نیز میزان تاثیر عوامل زیباسازی فضاهای شهری بر سرزندگی در منطقه موردمطالعه بود، یافته ها نشان داد با توجه به میزان نسبت بحرانی هر یک از عوامل زیباسازی تاثیرگذار بر سرزندگی فضاهای شهری که بالای 5/1 بوده و مقدار آماره p که به صورت جداگانه برای هر عامل بررسی شد عوامل زیباسازی معابر و پیاده روها، ساختار و چیدمان ساختمان ها و مبلمان شهری منجر به سرزندگی شهری شده و فرضیه مذکور نیز تایید می گردد.

    کلیدواژگان: زیباسازی شهری، سرزندگی فضاهای شهری، معادلات ساختاری، منطقه 7 شهرداری تهران
  • محمدرضا حقی، احسان حیدرزاده* صفحات 105-119

    در پژوهش حاضر به مقایسه تطبیقی ادراک امنیت زنان در محلات سنتی و جدید پرداخته شده است چرا که به نظر می رسد محلات سنتی به سبب فرسودگی بیش ازحد و محلات جدید به سبب غفلت طراحان نسبت به مسایل اجتماعی، نتوانسته اند احساس امنیت را برای زنان تامین نمایند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و پیمایش میدانی بوده است. لذا در ابتدا متغیرهای امنیت محیطی از منابع معتبر داخلی و خارجی استخراج شده و سپس به صورت پرسشنامه در شهرک نیایش و بافت قدیم شهر بوشهر توزیع شده اند. تعداد پرسشنامه ها بر اساس فرمول کوکران 196 عدد بوده است که به تقریب 200 عدد در نظر گرفته شده است. در ادامه، داده ها در نرم افزار SPSS واردشده و به کمک مدل تحلیل عاملی و رگرسیون چند متغیره خطی مورد تحلیل قرارگرفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد هفت عامل «عدم اغتشاش بصری»، «نظارت پذیری»، «آسایش محیطی»، «کاربری سرزنده»، «رویت پذیری»، «کیفیت محیطی» و «رهاشدگی محیط» به ترتیب بیشترین تاثیر را بر ادراک امنیت زنان در محلات شهری دارند. همچنین مقایسه دو محدوده موردمطالعه نشان می دهد اگرچه خصوصیات کالبدی، اقتصادی و اجتماعی شهرک نیایش و بافت قدیم شهر بوشهر کاملا متفاوت هستند اما درمجموع، هر دو محدوده از نظر وضعیت احساس امنیت زنان از کیفیتی متوسط برخوردار هستند. بررسی های تفصیلی تر نیز نشان می دهد که ضعف شهرک نیایش در عوامل آسایش محیطی و کاربری سرزنده است و ضعف بافت قدیم در عوامل کیفیت محیطی و اغتشاش بصری است.

    کلیدواژگان: امنیت محیطی، امنیت زنان، پیشگیری از جرم، امنیت محله، شهر بوشهر
  • سید محمد حسینی، احمد دانائی نیا* صفحات 121-141

    سازمان فضایی، به مفهوم چگونگی ترکیب اجزاء، مبتنی بر یک فرایند ادراکی-عملکردی است که در آن، عناصر پیوندی منطقی برقرار نموده و بدین طریق شناخت مکان حاصل می شود. ریخت شناسی الگوی معماری مسکن نیز نشان از انطباق الگوهای معماری مبتنی بر معماری محله است و سبب شده تا کل واحدی به نام معماری محله شکل گیرد. این مهم در طرح های میان افزا مغفول مانده و مسکن، پیوند خود را با معماری محله ازدست داده است. هدف از این پژوهش تبیین معیارهای کیفی پیکره بندی الگوی مسکن با بافت تاریخی مبتنی بر سازمان فضایی مرکز-محله است. بر این اساس، پژوهش با دو پرسش اصلی مواجه است. شاخص های سازمان دهی فضایی مراکز-محله در بافت تاریخی کاشان کدام اند؟ و شاخص های سازمان دهی فضایی مسکن در بافت تاریخی کاشان کدامند؟ روش پژوهش تلفیقی از روش کیفی و کمی است. در حوزه روش شناسی، از مطالعات کتابخانه ای و تحلیل داده ها مبتنی بر مطالعه میدانی در پنج محله و پنج خانه تاریخی در شهر کاشان استفاده شده است. مبتنی بر یافته ها، پنج شاخص نحوه توزیع کاربری ها، فاصله مرکز تا عناصر پیرامون، سلسله مراتب دسترسی، میزان نفوذپذیری و فضای باز، دارای بیشترین میزان اثرگذاری بر سازمان فضایی مسکن هستند که نسبت معماری محله به معماری خانه ها به ترتیب برابر با 29/1، 52/1، 27/1، 15/1، 83/0 و 38/1 می باشد. نتیجه مبین آن است که معماری مسکن میان افزا می تواند مبتنی بر این شاخص ها، زمینه سازمان دهی مطلوب معماری مسکن در بافت تاریخی را فراهم نماید. و از این طریق، زمینه انطباق و پیوند معماری مسکن با معماری برقرار گردد.

    کلیدواژگان: مسکن، مرکز-محله، سازمان یافتگی، پیکره بندی، معیارهای کیفی
  • رسول حیدری سورشجانی*، ابوذر وفایی، کامران دولتیاران صفحات 143-170

    عدم وجود سازوکار ارزیابی در نظام برنامه ریزی باعث شده است که پس از اجرای طرح ها و پروژه های بازآفرینی بافت های فرهنگی- تاریخی کهن تلاشی برای ارزیابی این قبیل برنامه ها انجام نشود و پیامدهای این طرح ها مورد غفلت و فراموشی قرار گیرند. هدف پژوهش حاضر سنجش و ارزیابی پروژه بازآفرینی فرهنگی - اجتماعی فضاهای عمومی با رویکرد ارتقای کیفیت محیطی و هویت محله ایی در پیاده گذرهای تاریخی شهر کاشان می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد و  برای تحلیل داده ها از معادلات ساختاری و آزمون تی تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای پژوهش نشان داد که وضعیت شاخص های اصالت محله، احساس تعلق و زیباشناختی در محدوده مورد مطالعه در حالت نامطلوب و پایین تر از سطح متوسط کیفیت قرار گرفته اند و ارزیابی هر یک از شاخص های تعاملات اجتماعی، زیست پذیری و امنیتی محلات نشان داد که شاخص ها در حالتی نیمه مطلوب قرار دارند. همچنین نتایج مدل عاملی مرتبه دوم نشان داد که اهمیت دادن به شاخص بازآفرینی در محلات موردمطالعه باعث بالا رفتن شاخص امنیتی به میزان 98/0، شاخص احساس تعلق به میزان 94/0، شاخص زیست پذیری به میزان 74/0، شاخص اصالت محله به میزان 49/0، شاخص تعاملات اجتماعی به میزان 44/0 و شاخص زیباشناختی به میزان 34/0 می گردد؛ بنابراین امروزه اهمیت تک بعدی به پروژه های بازآفرینی شهری در محلات نمی تواند به تنهایی به موفقیت در فضاهای شهری منجر شود و همواره باید به ساختاری منسجم، پیوسته و مطلوب از تمام ابعاد کالبدی- بصری، عملکردی، ادراکی، معنایی و محیطی توجه گردد و نیازهای شهروندان در اولویت قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، پیاده گذر، فضاهای عمومی، هویت محله ایی، شهر کاشان
  • کرامت الله زیاری*، محسن کلانتری، سعید زنگنه شهرکی، یاسر عالی پور صفحات 171-191

    پژوهش حاضر به منظور تبیین سازمان فضایی نظام سکونتگاهی استان خوزستان با تاکید بر نقش نفت به نگارش در آمده است. نفت مکانیزم اولیه شکل دهی سازمان فضایی خوزستان در یک صد سال گذشته است و مکانیزم های دیگر فضا ساز را تحت تاثیر قرار داده است. و تبلور فضایی آن به صورت نخست شهری و قطبی شدن جمعیت و فعالیت دیده می شود. روش تحقیق به دو صورت توصیفی و تحلیلی است. استفاده از دیدگاه های نظری و مطالعات پیشین در این زمینه و اسناد وزارت نفت در حوزه مطالعات توصیفی است. و درزمینه تحلیلی نیز، ابتدا با استفاده از مدل های تحلیل سازمان فضایی مانند مدل حد اختلاف طبقه ای و مدل نزدیک ترین همسایگی و شاخص های نخست شهری به بررسی سازمان فضایی استان خوزستان پرداخته می شود، و سپس جهت سنجش تاثیر نفت بر سازمان فضایی نظام سکونتگاهی استان خوزستان شاخص هایی در قالب سه متغیر اقتصادی، اجتماعی و کالبدی انتخاب شده، نقشه های توزیع فضایی آن ها تهیه و مورد تحلیل قرار گرفتند. نظامی از جریان اطلاعات و مبادلات و ارتباطات و خدمات و حرکت های جمعیتی تحت تاثیر بوروکراسی دولتی (اقتصاد سیاسی) باعث تقسیم استان به دونیمه شرقی و غربی یا دو بخش نفتی و غیرنفتی شده است.. نمودهای عدم تعادل فضایی در نظام سکونتگاهی استان خوزستان تحت تاثیر نفت در شهرها به صورت نخست شهری شدید، عدم تعادل در سلسله مراتب شهری، نقش ضعیف شهرهای میانی و درنتیجه تمرکز خدمات متناسب با توزیع جمعیت محرومیت مناطق حاشیه ای و مهاجر فرستی شهرهای حاشیه ای و نمود عدم تعادل فضایی در روستاها خالی شدن روستاها در نیمه شرقی استان و تمرکز روستاهای بزرگ در نیمه غربی می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی، نظام سکونتگاهی، صنعت نفت، استان خوزستان
  • علی اصغر طیبی رهنی*، زهرا پیشگاهی فرد، یاشار ذکی صفحات 193-213

    رشد شهرنشینی در تهران یک پدیده سیاسی- فضایی است که می بایست با توجه به هدف برای ارایه الگوی مناسب حکمروایی شایسته شهری در بعد فضایی- سیاسی شهر، الگویی مناسب در نظر گرفته شود. با توجه به شاخصه های حکمروایی شایسته شهری، عدالت و مشارکت می تواند به عنوان عواملی بنیادین در جهت پیشرفت و عدالت فضای شهری حرکت نماید. روش پژوهش جهت پاسخ به پرسش اصلی تحقیق، روش آمیخته (کمی- کیفی) می باشد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش ترکیبی (کتابخانه ای و میدانی) انجام می پذیرد. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار SPSS استفاده خواهد شد. همچنین برای الگویابی حکمروایی شهری از پرسشنامه که توسط متخصصان حوزه شهری تکمیل شده است، بهره گرفته شد. این داده ها با استفاده از طیف لیکرت ارزش گذاری و درنهایت؛ با استفاده از آزمون های آماری T تک نمونه ای و روش تحلیل عاملی انجام گرفت. نتایج گویای آن است که از میان شاخص ها، عدالت، برابری و مشارکت در شهر تهران نسبت به سایر شاخص ها وضعیت بهتری را نشان می دهد و شاخص های شفافیت، قانون محوری و پاسخگویی از دید متخصصان کمتر از حد متوسط ارزیابی شده اند. ازاین جهت دارای وضعیت خوبی نمی باشند. درنهایت الگوی حکمروایی شایسته شهری می تواند نظریه ای جدید در پاسخگویی به انتظارات و مسیولیت های جدید باشد و یک سند مدیریتی مناسب برای مسیولان باشد که به کمک آن بتوانند به توسعه پایدار شهری دست یابند.

    کلیدواژگان: الگویابی، حکمروایی شایسته شهری، سطح فضایی-سیاسی شهر، کلان شهر تهران
  • وحید ریاحی، اصغر طهماسبی، فرهاد عزیزپور، محمد حسینی صفحات 215-237

    هدف از این تحقیق تحلیل اثرات شهر جدید عالیشهر بر سکونتگاه های پیرامون و آینده پژوهی این اثرات است تا از منظر سناریوهای مختلف آینده های مختلف آن ترسیم شود. در این پژوهش برای شناسایی عوامل کلیدی بعد از دو مرحله غربالگری در نهایت 54 متغیر در قالب هشت شاخص شناسایی شدند و از روش آینده پژوهی در قالب تحلیل میک مک و سناریونویسی بهره گرفته شد. برای این تحقیق از نظرات گروه دلفی و به شیوه نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. با توجه به یافته های این تحقیق، نه عامل کلیدی مهم شامل تغییرات کاربری های تجاری و مسکونی؛ طرح هادی روستاهای پیرامونی شهر جدید؛ شبکه معابر سکونتگاه های پیرامونی؛ تغییرات در عمران و آبادی نواحی پیرامون؛ شهرگرایی روستاییان؛ راه های ارتباطی سکونتگاه های پیرامونی؛ گسترش کالبدی شهر جدید به سمت شهرهای اطراف؛ دسترسی سکونتگاه های پیرامونی به وسایل ارتباطی و مخابراتی و موقعیت قرارگیری روستا نسبت به جاده شناسایی شدند. طبق نتایج به دست آمده از سناریو ویزارد شش سناریوی موافق و همسان پیش روی اثرات شهر جدید عالیشهر بر نواحی پیراشهری وجود دارد. یافته های حاصل از این پژوهش به سیاست گذاران، برنامه ریزان و مدیران منطقه ای این امکان را می دهد تا درک بهتری از شرایط آینده داشته باشند تا قادر باشند شرایط مطلوب تر و معقول تری از توسعه شهری را با حفظ جنبه های زندگی نواحی پیراشهری در آینده ترسیم و در خصوص آن تصمیم گیری کنند، این موجب نزدیک شدن شرایط پایداری در شرایط فعلی با امکان دستیابی به پایداری در آینده می شود.

    کلیدواژگان: شهرهای جدید، نواحی پیراشهری، آینده پژوهی، سناریو نگاری، شهر جدید عالیشهر، بوشهر
|
  • Leila Kowkabi *, Seyed Mahdi Mohsenzadeh Pages 1-20

    Cities increasingly face shocks, including severe natural or manufactured disasters, which can lead to casualties, injury, and material, economic or environmental damage. In the theoretical literature of urban planning, strategies such as resilience have been proposed to solve the crisis and the resulting problems so that a resilient city can prepare, recover and adapt to shocks and tensions. To evaluate the degree of resilience and improve its quality, so far, indicators have been presented that sometimes cannot adapt, analogize in all cities and maintain efficiency over time. For this reason, ISO International Standards for Sustainable Cities and Communities (ISO 37120) and (ISO 37122) and then in completing them, integrated the standards of resilient cities (ISO 37123) that aim to track and monitor the progress of cities towards resilience and organizing in line with the Sustainable Development Goals and the Sendai Framework to reduce the risk of crisis. This is an applied development research during which ISO's international standards for resilient cities and communities have been implemented to survey Moghadam neighborhood of Tehran municpality district 17 in terms of conformity with said standards and also provide executive approaches to promote the resilience of the neighborhood. For this purpose, in addition to preparing analytical maps of the space organization based on the dimensions of resilience in the GIS environment, the desired resilience indicators have been prepared in the form of semi-structured questionnaires and interviews and the required data have been collected. The statistical population of the study includes urban management, specialists, and experts in the field of crisis management. Thus, the resilience status of the study area based on standard indicators (ISO 37123) in governance and urban planning dimensions has been tracked, and using quantitative and qualitative research findings, appropriate solutions to improve resilience in the Moqadam neighborhood have been proposed.

    Keywords: Resilience Feasibility, ISO International Standards, Urban neighborhoods, Sustainable Cities, Communities, Crisis Management, Tehran
  • Mohammad Taghi Heydari *, Daryoosh Jahani, Yagoob Haghi, Dlniya Alipoor, Fatemeh Tilkoi Begehjan Pages 21-38

    The Baghshahri space plays an important role as a "safety net" and secondary food supply and guarantee of local food resources in times of crisis such as the Covid-19 pandemic when global supply chains are severely affected. Therefore, the purpose of the research based on the previous discussions is the beginning of a way to answer the question of how to interpret the role of garden spaces on sustainable food governance. In terms of purpose, the present research is practical and in terms of method, it is a type of research design with a structural-interpretive model, which is considered as an exploratory mixed research design due to the greater importance of qualitative data. Data collection was done in the form of survey and library studies. The statistical population of the research included 140 households of the respondents who identified themselves as owners of Bagshahr, and the sample number was 35 owners of Bagshahr and mainly garden owners according to the conditions of cooperation. The sampling method was simple random sampling. The findings showed that in order to achieve a coherent mechanism in providing "food governance based on the garden system", we need to strengthen the management of water resources in the areas of development and increase the efficiency in agricultural production through the existence of creativity and innovation in farmers. Other challenges that affect successful urban agriculture include land tenure insecurity, land use conflicts, water access, weak regulatory frameworks to support agriculture, and insufficient financial resources to maintain or set up a production garden. Despite our findings of the weak contribution of Bagh Shahr in the production system; Supporting food security and food diversity within these spaces will be a valuable global and national challenge in the near future.

    Keywords: Food sovereignty, garden City, Sustainable Livelihood, small scale exploitation system
  • Aziz Mohamadyari, Bakhtyar Ezatpanah *, Karim Hosainzadeh Dalir Pages 39-62

    In the last few years, various concepts of urban-regional spatial structure have been developed and the spatial structure of big cities has exhibited multi-core characteristics. The phenomenon of polycentric is inherent in metropolises, and studies indicate more efficiency and the effect of quantitative methods in identifying functional nuclei. The time frame of this research was cross-sectional and sample data of Kermanshah metropolis, statistical block and land use of the existing situation and comprehensive plan zoning. The variables of this research included 8 major urban uses. Spatial analysis and measurement of the density of mixed uses in Kermanshah metropolis has shown the existence of new sub-centers in regions 1, 3 and 4. In addition to the historical and old core of the city, there are two dense cores of mixed activities in areas 3, 1 and 4 between areas 5 and 8. Of course, the types of services provided in the sub-centric of the metropolis have a regional scale compared to the central core of the city and have been created to meet some of the daily needs of citizens at this level of access. The spatial distribution of commercial and administrative activities shows the concentration of most of these activities in the central core of the city; However, sub-centric in areas 5 and 8 can also be considered as a core in the southeast. The development pattern of residential activity has differences with other activities and that is the formation of several cores other than area 1 as a physical core; In other words, other residential cores have been formed as competitors in areas 6, 5, 4 and 2, which can play an effective role in the formation of other sub-cores.

    Keywords: polycentric city, Spatial structure, sub-cores, residential, activity pattern, Kermanshah City
  • Masoumeh Ahmadvand, Zahra Soltani *, Majid Goodarzi Pages 63-84

    Public spaces such as sidewalks, parks and playgrounds are places for socializing children. Preparing the urban space for children both increases their social responsibilities for urban life, makes them more respectful of the urban environment and spaces in the future, and also more diligent in its maintenance. For this purpose, the present study has been compiled with the aim of analyzing the child friendly city indicators in Ahvaz Metropolis.The present Study is applied-theoretical in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The method of data collection is documentary and field. The results of the fit indices of the first-order factor analysis model indicate the confirmation of all indicators (children’s safety and ease of movement; children’s security; children's playground space; access to services, education and culture; and child friendly city).According to the results obtained from structural equations, it can also be said that the path coefficient between safety and ease of children's movement; children’s security; children's playground space; access to services, education and culture; and child friendly city are respectively equal to 0.244,; 176/0; 225/0 and 194/0; And because these values are greater than 1.96; Therefore, the relationship of all indicators with the child friendly city is significant. The results of Friedman test also showed that the significance level obtained from Friedman test is less than 0.05, so there is a difference between the mean rank of research variables at 95% confidence level (p = 0.001); In other words, the priority of child friendly city indicators in the eight districts of Ahvaz was not the same from the perspective of research samples.

    Keywords: Urban Planning, Urban Spaces, Child friendly city, Ahvaz Metropolis
  • Ali Zeynali Azim * Pages 65-80

    The use of new technologies in the smart city, especially in urban spaces, is increasing day by day; Although most of these technologies have been accepted and praised as a sign of progress in life and a method for the comfort of living in cities, however, some people think that technologies have created disturbances in the city where they live. Therefore, in the implementation of the smart city, the opinions of the citizens and their concerns should be considered. The current descriptive-analytical research, using survey tools to achieve the goal of developing an attachment to urban places, seeks to answer the question of what is the relationship between emotional attachment to a place that is raised in two dimensions, traditional and active, with the adoption of smart technologies, especially In a case study, does it have an atmosphere? For the statistical population of Tabriz city, which is equal to 1593373 people, the sample size was obtained through Cochran's formula equal to 384 people. The reliability of the questions with Cronbach's alpha was equal to 0.88. Statistical software was used for analysis. The findings showed that the dimensions of daily monitoring technologies, empowering technologies, Covid-19 monitoring technologies, and active attachment with the influence coefficient of 0.412, 0.385, 0.316, and 0.301 had the greatest effects on location attachment with smart city technologies. and the lowest impact is related to attachment to a traditional place with a value of -0.191. As a result, the more the quality of monitoring (health) technologies and empowerment, of the technology of monitoring Covid-19, is improved, the level of attachment in the city of Tabriz will be improved in the same proportion.

    Keywords: place attachment, smart city, New Technology, Covid-19, Tabriz City
  • Zeinab Shahrokhifar, Hossein Tahmasebimoghaddam, Ali Shamai * Pages 81-103

    The indiscriminate constructions and residential and administrative constructions of the 7th district of Tehran municipality have caused the changes and developments of this area not to proceed in a logical and orderly manner; The results of such a process are many anomalies and visual disturbances that have occurred in the image and body of urban spaces; Therefore, the purpose of this research was to express the need to know the indicators of the beautification of the 7th district of Tehran and to identify the key factors affecting the state of urban vitality; which has used survey and descriptive-analytical research methods. The statistical population of this research is the 7th district of Tehran Municipality, where 200 people were selected as a sample by simple random sampling method. The reliability of research indicators was calculated through Cronbach's alpha coefficient, which was more than 70% for all research factors, and Bartlett's test was used to measure the validity of the research. The findings of the research showed that the first hypothesis of the research that the beautification of urban spaces is undesirable in the studied area has been confirmed and requires more effort from city managers. In other words, the findings obtained from the t-test showed; The significance level for all factors is P=0.000>0.05; Therefore, the first hypothesis is confirmed; The second hypothesis was the effect of the beautification factors of urban spaces on vitality in the study area, the findings showed that according to the critical ratio of each of the beautification factors affecting the vitality of urban spaces, which is above 1.5 and the value of the p statistic that is separate for each The factors of the beautification of roads and sidewalks, the structure and arrangement of buildings and urban furniture have been investigated, leading to urban vitality, and the mentioned hypothesis is also confirmed.

    Keywords: Urban beautification, vitality of urban spaces, Structural equations, District 7 of Tehran
  • Mohammad Reza Haghi, Ehsan Heidarzadeh * Pages 105-119

    In the current research, a comparative comparison of women's perception of security in traditional and new neighbourhoods has been made, because it seems that traditional neighbourhoods have not been able to provide women with a sense of security due to excessive wear and tear and new neighbourhoods due to the neglect of designers towards social issues. The research method was descriptive, analytical and based on documentary studies and field surveys. Therefore, at first, environmental security variables were extracted from reliable domestic and foreign sources, and then they were distributed in the form of a questionnaire in the Niaish settlement and the old context of Bushehr city. The number of questionnaires based on Cochran's formula was 196, which was considered to be approximately 200. Next, the data were entered into SPSS software and analyzed with the help of a factor analysis model and linear multivariate regression. The findings of the research show that the seven factors of "no visual disturbance", "observability", "environmental comfort", "lively use", "visibility", "environmental quality" and "environmental release" respectively have the greatest impact on the perception of women's security in They have urban areas. Also, the comparison of the two areas under study shows that although the physical, economic and social characteristics of Niayesh town and the old context of Bushehr city are completely different, in general, both areas are of average quality in terms of women's sense of security. More detailed investigations also show that the weakness of the Niayesh settlement is in the factors of environmental comfort and lively use, and the weakness of the old fabric is in the factors of environmental quality and visual disturbance.

    Keywords: environmental security, Women's Security, Crime Prevention, Neighborhood Security, Bushehr city
  • Seyyedmohammad Hosseini, Ahmad Danaeinia * Pages 121-141

    Spatial organization is based on a perceptual-functional process in which the elements are logically connected and thus the knowledge of place is obtained. The morphology of the housing architecture pattern also shows the adaptation of architectural patterns based on neighborhood architecture and has led to the formation of a whole unit called neighborhood architecture. This important issue has been neglected in intermediate projects and housing has lost its connection with the neighborhood architecture. The purpose of this study is to explain the qualitative criteria for configuring the housing model with a historical context based on the center-neighborhood spatial organization. Accordingly, the research faces two main questions. What are the characteristics of the spatial organization of neighborhood centers in the historical context of Kashan? And how can the center-neighborhood provide the basis for organizing contemporary housing? The research method is qualitative. In the field of methodology, library studies and data analysis based on field study in five neighborhoods and five historical houses in Kashan have been used. The analyzes were performed in GIS and Depth Map environments. Based on the findings, the five indicators of land use distribution, distance from the center to the surrounding elements, access hierarchy, permeability and open space, have the greatest impact on housing spatial organization, with a ratio of neighborhood architecture to house architecture of 1.29, 02, respectively. / 5, 2.27, 3.61, 0.0018 and 1.38. The result shows that intermediate housing can provide the basis for organizing housing architecture in the historical context.

    Keywords: Housing, center-neighborhood, organization, configuration, Quality Criteria
  • RASOL HEIDARY *, Vafayi Aboozar, Kamran Doolatyaran Pages 143-170

    The absence of an evaluation mechanism in the planning system has caused, after the implementation of the plans and projects for the reconstruction of the ancient cultural-historical contexts, no effort to be made to evaluate such programs, and the consequences of these plans should be addressed and addressed. The current research aims to measure and evaluate the cultural-social regeneration project of public spaces with the approach of improving the environmental quality and identity of neighborhoods in the historical walkways of Kashan city. The research method is descriptive-analytical and survey, and structural equations and sample t-test were exerted to analyze the data. The results of the t-test exam showed that the status of neighborhood authenticity, sense of belonging, and aesthetics indicators in the studied area are unfavorable and below the average level of quality. The evaluation of each indicator of social interactions, livability, and security of the neighborhoods showed that the indicators are in a semi-optimal state. Also, the results of the second-order factor model showed that giving importance to the regeneration index in the studied neighborhoods increased the security index to 0.98, the sense of belonging index to 0.94, the livability index to 0.74, the neighborhood authenticity index to 0.49, the social interactions index to 0.44, and the aesthetic index to 0.34. Therefore, today, one-dimensional importance to urban regeneration projects in neighborhoods cannot alone lead to success in urban spaces. A coherent, continuous, and desirable structure should always be considered from all physical-visual, functional, perceptual, semantic, and environmental dimensions. The needs of citizens are prioritized.

    Keywords: Regeneration, Pedestrian Crossing, public spaces, Neighborhood Identity, Kashan city
  • Keramatallah Ziari *, Mohsen Kalantari, Saeid Zangeneh Shahraki, Yaser Alipour Pages 171-191

    The present study is aimed at explaining the spatial organization of the Khuzestan province system Settlement with emphasis on the role of oil. Oil has been the primary mechanism of formation of the Khuzestan Space organization for the last hundred years and has influenced other mechanisms. It is seen primarily as urbanization and polarization of population and activity. In the analytical field, firstly, using the spatial organization analysis models such as the class difference model and the nearest neighborhood model as well as the first urban indicators, the spatial organization of Khuzestan province is examined, and then to measure the impact of oil on the spatial organization. Housing System of Khuzestan Province Indicators their spatial distribution maps were prepared and analyzed in the form of three selected economic, social and physical variables. A system of information flows and communications and services and population movements under the influence of state bureaucracy have divided the province into the eastern and western or the oil and non-oil divisions. Spatial disequilibrium patterns in the Khuzestan province's oil-affected Settlement system in urban areas, severe imbalances in urban hierarchies, the weak role of middle cities, and thus the concentration of services commensurate with the distribution of deprived and marginalized populations of marginal and marginal cities. The spatial balance in the villages is the emptying of the villages in the eastern half of the province and the concentration of large villages in the western half.

    Keywords: Spatial Organization, Settlement System, Oil industry, Khuzestan Province
  • Ali Asghar Tayebi Rahni *, Zahra Pishgahi Fard, Yashar Zaki Pages 193-213

    The growth of Tehran's urbanization is a political-spatial phenomenon, which should be considered a suitable model considering the goal of providing a suitable model of urban cooperation in the spatial-political dimension of the city. According to the indicators of good urban governance, justice and participation can move as fundamental factors in the direction of the progress and justice of the urban space. The research method to answer the main question is a mixed method (quantitative-qualitative). Data was collected using a combined method (library and field), and SPSS software was exploited to analyze the research data. Also, a questionnaire completed by experts in the urban area was used to find a pattern of urban governance. These data were evaluated using the Likert scale, and eventually, one-sample t-tests and factor analysis methods were exerted. The results show that among the indicators, justice, equality, and participation in Tehran are better than other indicators. The indicators of transparency, law-oriented, and accountability are evaluated below the average level from the experts' point of view. Therefore, they need to be in better condition. Finally, the model of good urban governance can be a new theory in responding to new expectations and responsibilities and a suitable management document for the authorities, with the help of which they can achieve sustainable urban development.

    Keywords: Patterning, good urban governance, spatial-political level of the city, Tehran Metropolis
  • Vahid Riyahi, Asghar Tahmasebi, Farhad Azizpour, Mohammad Hosseini Pages 215-237

    The purpose of this research is to analyze the effects of the new city of Alishahr on the surrounding settlements and to study the future of these effects to draw its different futures from the perspective of different scenarios. In this research, to identify the key factors, after two stages of screening, 54 variables were finally identified in the form of eight indicators, and the future research method was used in the form of mix-and-match analysis and scenario writing. For this research, the opinions of the Delphi group and the snowball sampling method were used. According to the findings of this research, nine important key factors include changes in commercial and residential uses; the Hadi plan for the surrounding villages of the new city; the road network of surrounding settlements; changes in the construction and settlement of the surrounding areas; urbanism of villagers; Communication ways of surrounding settlements; physical expansion of the new city towards the surrounding cities; The access of surrounding settlements to communication and telecommunication means and the location of the village about the road were identified. According to the results obtained from the scenario wizard, there are six compatible and identical scenarios regarding the effects of the new city of Aalishahr on peri-urban areas. The findings of this research allow the policymakers, planners and regional managers to have a better understanding of the future conditions to be able to create more favourable and reasonable conditions of urban development while maintaining the aspect draw the life of peri-urban areas in the future and make decisions about it, this will bring closer the conditions of sustainability in the current conditions with the possibility of achieving sustainability in the future

    Keywords: New cities, Suburban areas, Future studies, Scenario planning, New City of Alishahr. Bushehr