فهرست مطالب

نشریه دانش مبارزه با مواد مخدر
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا کرمی، حمیدرضا فرهمند صفحات 9-41
    زمینه و هدف

    مسیله اعتیاد یکی از مشکلات بزرگ در جوامع امروزی است که به‌عنوان آسیب و معضل اجتماعی، روان‌شناختی، پزشکی، اقتصادی و فرهنگی با پیچیدگی‌های خاص خود حاکمیت ملی، امنیت و استقلال کشورها را متاثر می‌سازد پیشگیری از ابتلا به این معضل خانمان‌سوز بهترین راه حفظ سلامت جامعه و ایجاد امنیت اجتماعی است و جلب مشارکت‌های مردمی در پیشگیری از وقوع اعتیاد به‌عنوان پیشگیری اجتماعی، بهترین نوع پیشگیری است که تحقیق حاضر باهدف طراحی الگوی شیوه‌های جلب مشارکت مردمی در پیشگیری از مصرف مواد مخدر تدوین‌شده است.

    روش

    تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش پژوهش و نحوه گردآوری اطلاعات ازجمله تحقیقات توصیفی پیمایشی و بر مبنای رویکرد تحقیق، از نوع کمی محسوب شده است. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. در تحلیل داده‌ها و ارایه یافته‌ها از روش تحلیل عاملی از نوع اکتشافی برای دسته‌بندی و استخراج سازه‌های زیر بنایی بهره گرفته‌شده است.

    یافته‌ها: 

    مطابق یافته‌های تحقیق شیوه های جلب مشارکت مردمی توسط پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در پنج عامل مدرسه و معلمان، رسانه ها، انجمن‌های کسب‌وکار، حوزه‌های مذهبی و سازمان‌های مردم‌نهاد شناسایی گردید.

    نتایج

    الگوی بومی شیوه های جلب مشارکت مردمی ارایه‌شده برگرفته از نظرات خبرگان به‌خوبی موضوع پیشگیری از سوی مصرف مواد اعتیادآور را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، پیشگیری، سوی مصرف، مواد اعتیادآور
  • محمدعلی بیات صفحات 43-65
    زمینه و هدف

    امروزه مسیله مواد مخدر و جرایم ناشی از آن به معضل مهم جوامع بشری تبدیل‌شده و متاسفانه این روند روزبه‌روز در حال افزایش است در سال های اخیر گسترش خدمات اینترنتی و کارکردهای آن از طریق شبکه‌های مجازی سهم بسیار زیادی در ارتکاب جرایم بخصوص جرایم مواد مخدر داشته اند. قاچاقچیان مواد مخدر برای کاهش ریسک اعمال مجرمانه خود، بسترهای فضای مجازی را به فضای حقیقی و سنتی ترجیح می‌دهند و به لحاظ وجود آسیب هایموجود درروند پی‌جویی این جرایم، بسیاری از مجرمین در دام قانون گرفتار نمی‌شوند که نیاز به آسیب‌شناسی است که هدف اصلی این پژوهش آسیب‌شناسی پی‌جویی جرم قاچاق مواد مخدر در فضای مجازی است.

    روش

    این تحقیق در گروه تحقیقات توصیفی پیمایشی مقطعی قرارمی‌گیردو از نظر نوع، کاربردیاست. جامعه آماری شامل تمامی خبرگان امر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سایبری استان همدان است. روش نمونه گیری به‌صورت تمام شمار و حجم نمونه کل جامعه آماری است. به‌منظور تعیین پایایی پرسشنامه‌ها، ابتدا 15 نفر از جامعه آماری انتخاب و پرسشنامه در اختیار آن‌ها قرار گرفت و سپس از روش آلفای کرونباخ جهت تعیین پایایی استفاده گردید و با استفاده از روایی محتوایی سوالات پرسشنامه به شکل نهایی اصلاح شد تا با تغییرات به‌عمل‌آمده روش ها و ابزارهای سنجش از روایی و تناسب لازم برخوردار شوند.

    یافته‌ها: 

    دربخش آمارتوصیفی،شاخص‎های آماری نظیرفراوانی،درصد،میانگینودربخشآماراستنباطی،آمار پارامتریک به کارگرفته‌شده است و پس از استخراج اطلاعات، ده‌های آماری خلاصه و طبقه‌بندی گردید و با استفاده از نرم‌افزار اس پی اس اس [1] 24 مورد تجزیه‌ و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    آسیب های فرایند پی‌جویی جرایم قاچاق مواد مخدر در فضای مجازی در سه حوزه زمینه ای، رفتاری و ساختاری شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، پی جویی، مواد مخدر، قاچاق، فضای مجازی
  • علیرضا جزینی، حمیدرضا کاشف، محسن بیگی صفحات 57-84
    زمینه و هدف

    امروزه مسیله مواد مخدر و جرایم ناشی از آن به معضل مهم جوامع بشری تبدیل‌شده و متاسفانه این روند روزبه‌روز در حال افزایش است که هدف اصلی این پژوهش آسیب‌شناسی عملکرد پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی مشهد مقدس هست.

    روش

    این تحقیق در گروه تحقیقات توصیفی پیمایشی مقطعی قرار می‌گیرد و ازنظر نوع کاربردی است.جامعه آماری این تحقیق کارکنان انتظامی شهر مشهد به تعداد 3200 نفر می‌باشند؛ که به‌صورت هدفمند تعداد 64 نفر رییس و جانشین کلانتری، تعداد 20 نفر کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر و 6 نفر قضات دادگاه انقلاب مشهد جمعا 90 نفر انتخاب‌شده‌اند. ابزار اندازه‌گیری استفاده از پرسشنامه محقق ساخته است به‌منظور تعیین پایایی پرسشنامه‌ها، ابتدا 15 نفر از جامعه آماری انتخاب و پرسشنامه در اختیار آن‌ها قرار گرفت و سپس از روش آلفای کرونباخ جهت تعیین پایایی استفاده گردید ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه (875/0) محاسبه گردید، که این ضریب ازنظر آماری قابل‌قبول است و دلالت بر پایایی پرسشنامه دارد. برای آزمون فرضیه‌ها در این پژوهش، از نرم‌افزار اس پی اس اس نسخه 21 با استفاده از روایی محتوایی و صوری (استفاده ازنظر اساتید محترم راهنما و مشاوره و خبرگان امر مبارزه با مواد مخدر) سوالات پرسشنامه به شکل نهایی اصلاح شد تا با تغییرات به‌عمل‌آمده روش ها و ابزارهای سنجش از روایی و تناسب لازم برخوردار شوند.

    یافته‌ها: 

    در بخش آمار توصیفی، شاخص‎های آماری نظیر فراوانی، درصد، میانگین و در بخش آمار استنباطی، آمار پارامتریک به کار گرفته‌شده است و پس از استخراج اطلاعات، داده‌های آماری خلاصه و طبقه‌بندی گردید که این کار با تشکیل جداول توزیع فراوانی و با استفاده از نرم‌افزار اس پی اس اس[1] نسخه 21 صورت گرفت و با استفاده از این نرم افزار مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت؛ و برای آزمون فرضیه‌ها از آزمون T استفاده گردید. با توجه به سطح معناداری می‌توان گفت بالاترین رتبه را شاخص استرس در فرایند آسیب‌شناسی عملکرد پلیس مبارزه با مواد مخدر داشته است و به‌عنوان اصلی ترین آسیب در نظر گرفته‌شده است.

    نتایج

    آسیب های عملکرد پلیس مبارزه با مواد مخدر مشهد در سه حوزه زمینه ای، رفتاری و ساختاری شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی- پلیس مبارزه با مواد مخدر، مشهد- عملکرد
  • داود دعاگویان، مجید کریمی، جمشید منتظری صفحات 85-105
    زمینه و هدف

    مواد صنعتی اعتیادآور علاوه بر تبعات اجتماعی آن‌که منجر به گرایش بیشتر به سمت سوءمصرف گردیده، به‌واسطه ترکیبات فوق‌العاده خطرناکی که در تولید و ساخت آن‌ها به کار می رود، آثار و تبعات زیان باری بر در بهداشت و سلامت جسمانی و روانی مصرف‌کنندگان آن‌ها ایجاد می نماید، ازاین‌رو پیشگیری و مقابله با قاچاق مواد مخدر و پیش سازهای صنعتی موردنیاز آن بخصوص در مناطق مرزی چون شهرستان بانه قاچاق در اشکال و انواع مختلفی وجود دارد از اهمیت بسزایی برخوردار است. با درک این اهمیت مسیله پژوهش حاضر نیز شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار در توان عملیاتی پلیس مبارزه با مواد مخدر استان در مقابله با ورود پیش سازهای مواد صنعتی اعتیادآور است.

    روش‌: 

    پژوهش حاضر ازنظر ماهیت کاربردی و روش انجام آن نیز توصیفی-تحلیلی است. آمار و اطلاعات موردنیاز از طریق مطالعات کتابخانه‌های و برداشت های میدانی (پرسشنامه) انجام پذیرفته است. 149 نفر کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر استان کردستان نیز جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند که از این میزان تعداد 110 نفر به‌عنوان نمونه آماری مورد پرسشگری قرارگرفته‌اند. تجزیه‌وتحلیل اطلاعات با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون های رگرسیون چند متغیره و فریدمن انجام گرفت.

    یافته‌ها: 

    نتایج بررسی های صورت گرفته نشان داد توان عملیاتی پلیس مبارزه با مقابله و پیشگیری با ورود پیش سازهای مواد مخدر صنعتی تاثیرگذار می باشند از بین توان‌های عملیاتی موردمطالعه توان عملیاتی جمع‌آوری آمار و اطلاعات با میانگین رتبه ای 3.75 از توان عملیاتی نیروی انسانی و تجهیزات و امکانات که به ترتیب میانگین های رتبه ای 3.1 و 2.21 را به خود اختصاص داده اند بالاتر است. بررسی میزان تاثیرگذاری سه متغیر موردبررسی نیز نشان داد متغیر توان عملیاتی نیروی انسانی خود به‌تنهایی قادر است 60.1 درصد از واریانس متغیر وابسته (پیشگیری و مقابله با ورود پیش سازهای صنعتی) را تبیین نمایید. این میزان برای دو متغیر جمع‌آوری اطلاعات و امکانات و تجهیزات به ترتیب برابر 55.2 و 40.9 است که گویایی این موضوع است که توان عملیاتی پلیس در این دو زمینه در سطح پایین تری قرارگرفته است.

    نتایج

    اختصاص بودجه کافی، بالا بردن سطح دانش و مهارت کارکنان، بهره‌گیری از تجربیات ثبت‌شده و بالا بردن قدرت بازدارندگی قوانین ازجمله اقداماتی است که در مبارزه با ورود پیش سازهای مواد مخدر صنعتی می‌توانند تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: توان عملیاتی، مقابله با ورود پیش سازهای مواد صنعتی اعتیادآور
  • علی دستور صفحات 107-136
    زمینه و هدف

    امروزه پدیده‌ی قاچاق مواد مخدر به‌عنوان یک بحران بین‌المللی در بین همه کشورهای جهان تبدیل‌شده است. قاچاق و همچنین مصرف مواد مخدر، موجب بروز آسیب‌های جدی به پیکره‌ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه‌ی بشری شده است. کشور ایران مانند بسیاری از کشورها برای مقابله با آن، سیاست مشخصی را اتخاذ نموده است. سیاست جنایی در مفهوم مضیق آن‌که همان سیاست کیفری است، به مجموعه‌ای از تدابیر و اقدامات و پاسخ‌های سرکوبگر به پدیده‌ی مجرمانه توسط قوای حاکمیتی یک جامعه تعبیر می‌گردد. شیوه‌ی برخورد در هر کشور با این پدیده، باعث به وجود آمدن نظریه‌ها و خط‌مشی‌هایی شده است. نظریه‌ی غالب در خصوص قاچاق مواد مخدر در حقوق ایران و سازمان ملل متحد نظریه‌ی جرم انگاری است. در این پژوهش سیاست کیفری ماهوی هر دو سازمان و کشور پیرامون جرایم مربوط به قاچاق مواد مخدر موردبررسی و تطبیق قرارگرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر به شیوه کتابخانه‌ای- اسنادی به‌دست‌آمده و تجزیه‌وتحلیل اطلاعات نیز به‌صورت توصیفی- تحلیلی انجام‌گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شناخت و تحلیل جرایم سازمان‌یافته‌ و تدوین راهبردهای مناسب برای مقابله با آن‌ها جز در سایه پژوهش‌های علمی میسر نیست و در این زمینه در کشور ایران نیز که با جنبه‌هایی از جرایم، سازمان‌یافته به‌ویژه قاچاق مواد مخدر دست‌به‌گریبان است و بهای بسیار زیادی راه، برای آن پرداخته و می‌پردازد، انجام این‌گونه تحقیقات امری بسیار حیاتی است.

    نتایج

    سیاست کیفری قانون‌گذار در قانون مبارزه با مواد مخدر همواره مبتنی بر سرکوب، شدت مجازات و عدم تناسب آن‌هاست به‌نحوی‌که در تعیین مجازات به میزان قبح اجتماعی عمل، شخصیت مرتکب، کرامت انسانی، نوع جرم و موازین حقوق بشری که از معیارهای تعیین مجازات متناسب هست توجه کافی نگردیده است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، مواد مخدر، روان گردان، سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی میرزایی صفحات 137-158
    زمینه و هدف

    تمایلات روزافزون و مصرف انواع مواد دخانی معمول و پرطرفدار یعنی سیگار و قلیان، مانند اعتیاد به انواع مواد مخدر به‌عنوان مسیله‌ای گسترده، مهم و حساس دارای آسیب‌ها و خطرات جسمی، روحی، روانی، اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی، اقتصادی، امنیتی، انتظامی و قضایی برای همه اقشار ازجمله قشر آسیب‌پذیر و در معرض خطر، یعنی دانش آموزان نوجوان پسر هست.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر نوع هدف، جزء تحقیقات کاربردی و با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی است. نمونه موردنظر، 4 مدرسه پسرانه مقطع متوسطه دوم شهر دهلران و منطقه موسیان در استان ایلام بودند که به روش تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. در این پژوهش به بررسی و ارایه ایده‌ای نو و کاربردی تحت عنوان «اتاق عبرت» در قالب اتاق آثار مختلف فرهنگی و هنری دانش آموزان در مورد خطرات و آسیب‌های متعدد مصرف سیگار و قلیان و استفاده از روش تربیتی دین مبین اسلام یعنی روش عبرت‌آموزی و تاثیر آن در پیشگیری و مصرف سیگار و قلیان پرداخته‌شده است.

    یافته ها

    مشخص شد که ایجاد اتاق عبرت در هر مدرسه‌ای و حضور، فعالیت و بازدید از آن توسط دانش آموزان نوجوان پسر و بهره‌گیری از روش تربیتی اسلامی عبرت‌آموزی در مورد خطرات و آسیب‌های مختلف سیگار و قلیان، توانست نقش مهمی در افزایش شناخت، نگرش، حسابگری، اندیشه ورزی، تاثیرپذیری، بصیرت، تجربه‌اندوزی و بازداری از لغزش‌های دانش آموزان نوجوان پسر در مورد خطرات و آسیب‌های مختلف فعلی و آینده گرایش و مصرف سیگار و قلیان داشته باشد و آنان به درک معرفتی و باطنی مهمی در این زمینه رسیدند.

    نتایج

    با ایده اتاق عبرت با استفاده از اصول و مبانی روش تربیت اسلامی یعنی روش عبرت‌آموزی، می‌توان رفتارهای پرخطر و نابهنجار نوجوانان دانش‌آموز نظیر گرایش و مصرف دخانیات را در قالب آثار هنری و فرهنگی موردعلاقه آنان در این زمینه، پیشگیری و کاهش داد.

    کلیدواژگان: مصرف دخانیات (سیگار و قلیان)، رفتار پرخطر، پیشگیری، روش عبرت آموزی، اتاق عبرت
|
  • hamidreza karami hamidreza farahmand Pages 9-41
    Background and Aim

    The problem of addiction is one of the major problems in today''''s societies that as a social, psychological, medical, economic and cultural harm and problem with its own complexities affect national sovereignty, security and independence of countries. Prevention of this burning problem is best The way to maintain public health and create social security and attracting public participation in the prevention of addiction as social prevention is the best type of prevention that the present study has been developed to design a model of ways to attract public participation in drug prevention.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and in terms of research method and method of data collection, including descriptive survey research and based on the research approach, is considered quantitative. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. In data analysis and presentations, exploratory factor analysis method has been used to classify and extract infrastructure structures. Business associations, religious circles and non-governmental organizations were identified.

    Results

    The indigenous model of public participation methods presented based on the opinions of experts well explains the issue of prevention of addictive substance use.

    Keywords: Public participation, prevention, consumption, addictive substances
  • MohammadAli Bayat Pages 43-65
    Background and Aim

    Nowadays, the issue of drugs and related crimes has become an important problem of human societies and unfortunately, this trend is increasing day by day. In recent years, the expansion of Internet services and its functions through virtual networks has a large share in crime, especially They have committed drug crimes. To reduce the risk of their criminal activities, drug traffickers prefer cyberspace to real and traditional space, and due to the harms in the process of pursuing these crimes, many criminals do not fall into the trap of the law, which requires pathology, which is the main goal. This research is the pathology of the pursuit of the crime of drug trafficking in cyberspace.

    Method

    This research is in the group of descriptive cross-sectional survey research and is applied in terms of type. The statistical population includes all experts in the fight against drugs and cybercrime in Hamadan province. The sampling method is the whole number and sample size of the whole statistical population. In order to determine the reliability of the questionnaires, first 15 people from the statistical population were selected and the questionnaire was given to them and then Cronbach's alpha method was used to determine the reliability and using the content validity of the questionnaire questions were finalized to change the methods. And measuring instruments have the necessary validity and appropriateness.

    Results

    In the descriptive statistics section, statistical indicators such as frequency, percentage, mean and in the inferential statistics section, parametric statistics were used. After extracting the data, statistical decades were summarized and classified using SPSS software. 24 were analyzed.

    Results

    The harms of the process of pursuing drug trafficking crimes in cyberspace were identified in three areas: contextual, behavioral and structural.

    Keywords: Pathology, search, drugs, trafficking, cyberspace
  • Alireza jazini, hamidreza kashef, Mohsen Beigi Pages 57-84
    Background and Aim

    Nowadays, the issue of narcotics and its crimes has become an important problem of human societies and unfortunately, this trend is increasing day by day.

    Method

    This research is in the group of descriptive cross-sectional survey research and is applied in terms of type. The statistical population of this research is 3200 police officers in Mashhad; A total of 90 people have been purposefully selected from 64 police chiefs and deputies, 20 anti-narcotics police officers and 6 judges of the Mashhad Revolutionary Court. In order to determine the reliability of the questionnaires, 15 people were selected from the statistical population and the questionnaire was provided to them and then Cronbach's alpha method was used to determine the reliability. Cronbach's alpha coefficient for the questionnaire was calculated (0.875). , That this coefficient is statistically acceptable and indicates the reliability of the questionnaire. To test the hypotheses in this study, from the SPSS software version 21 using content and face validity (using the opinion of respected professors and counselors and anti-narcotics experts) the questionnaire questions were finalized to make changes to the method. Measures and tools should have the necessary validity and appropriateness.

    Results

    In the descriptive statistics section, statistical indicators such as frequency, percentage, mean and in inferential statistics section, parametric statistics have been used and after extracting information, statistical data. It was summarized and classified that this work was done by forming frequency distribution tables and using SPSS software version 21 and was analyzed using this software; T-test was used to test the hypotheses. Considering the level of significance, it can be said that the highest rank has the stress index in the pathology process of the performance of the anti-narcotics police and has been considered as the main injury.

    Results

    Performance injuries of Mashhad Anti-Narcotics Police were identified in three areas: contextual, behavioral and structural.

    Keywords: Pathology, Anti, Narcotics Police, Mashhad, Performance
  • davood Doagooyan, Majid Karimi, Jamshid Montazeri Pages 85-105
    Background and Aim

    Addictive industrial substances, in addition to the social consequences that lead to a greater tendency to abuse, due to the extremely dangerous compounds used in their production and manufacture, have harmful effects and consequences on physical health and It creates the psychology of their users, so the prevention and fight against drug trafficking and the industrial precursors needed for it, especially in border areas such as Baneh, there are many forms and types of trafficking is very important. Understanding the importance of this research, identifying and prioritizing the factors affecting the operational capacity of the province's anti-narcotics police against the entry of precursors of addictive industrial materials.

    Method

    The present study is descriptive-analytical in terms of applied nature and its method. The required statistics and information have been done through library studies and field surveys (questionnaires). 149 employees of the Anti-Narcotics Police of Kurdistan Province constitute the statistical population of the study, of which 110 people have been questioned as a statistical sample. Data were analyzed using SPSS software and multivariate regression and Friedman tests.

    Results

    The results of the studies showed that the operational capability of the police against combating and preventing the entry of industrial narcotics precursors is effective. Among the operational capabilities studied, the operational capacity of collecting statistics and information with an average rank of 3.75 of the operational capacity of the force Human resources and equipment and facilities, which have average averages of 3.1 and 2.21, respectively. Examination of the effectiveness of the three variables under study also showed that the variable of manpower operational capacity alone can explain 60.1% of the variance of the dependent variable (prevention and counteraction of industrial precursors). This rate is equal to 55.2 and 40.9 for the two variables of data collection and facilities and equipment, respectively, which indicates that the operational capacity of the police in these two areas is at a lower level.

    Results

    Adequate budget allocation, raising the level of knowledge and skills of employees, utilizing recorded experiences and increasing the deterrent power of laws are among the measures that can be effective in combating the import of industrial drug precursors.

  • ali dastoor Pages 107-136
    Background and Aim

    Today, the phenomenon of drug trafficking has become an international crisis among all countries of the world. Trafficking, as well as drug use, has caused serious damage to the economic, social and cultural fabric of human society. Iran, like many countries, has adopted a specific policy to deal with it. Criminal policy in the narrow sense, which is the same as criminal policy, is interpreted as a set of measures and actions and repressive responses to a criminal phenomenon by the governing forces of a society. The way in which each country deals with this phenomenon has led to the emergence of theories and policies. The prevailing theory of drug trafficking in Iranian and UN law is the theory of criminality. In this study, the substantive criminal policy of both organizations and the country regarding crimes related to drug trafficking has been examined and applied.

    Method

    The present study was conducted in the form of library-documentary method and the analysis of information was done in a descriptive-analytical manner.

    Results

    The results showed that the recognition and analysis of organized crime and the development of appropriate strategies to deal with them is not possible except in the shadow of scientific research and in this regard in Iran, which is concerned with aspects of organized crime, especially drug trafficking. It costs a lot of money, and doing such research is vital.

    Results

    The legislator's criminal policy in the Anti-Narcotics Law is always based on repression, the severity of punishment and their disproportion, so that in determining the punishment according to the social ugliness of the act, the perpetrator's personality, human dignity, type of crime and human rights standards are appropriate criteria. There is not enough attention.

    Keywords: Criminal Policy, Drugs, Psychotropics, United Nations, Islamic Republic of Iran
  • Mehdi Mirzaei Pages 137-158
    Background and Aim

    Increasing tendencies and consumption of common and popular types of tobacco, namely cigarettes and hookahs, such as drug addiction as a widespread, important and sensitive issue with physical, mental, psychological, social, cultural, moral, economic harms and dangers. Security, law enforcement and the judiciary are vulnerable to all walks of life, including adolescent male students.

    Method

    The present study, in terms of purpose, is part of applied research using descriptive-analytical method. The sample was 4 secondary schools for boys in Dehloran city and Mosian region in Ilam province that were selected by cluster random sampling method. In this study, to study and present a new and practical idea called "Lesson Room" in the form of a room of different cultural and artistic works of students about the dangers and harms of smoking and hookah and using the educational method of Islam, ie the method of learning and effectiveness It deals with the prevention and consumption of cigarettes and hookah.

    Results

    It was found that creating a lesson room in each school and its presence, activity and visit by adolescent male students and using the Islamic educational method to learn about the dangers and various harms of smoking and hookah, could play an important role in increasing cognition. Attitudes, calculations, thinking, impressionability, insight, gaining experience and preventing slips of adolescent male students about various current and future dangers and injuries have a tendency to smoke and hookah, and they reached an important epistemological and esoteric understanding in this field.

    Results

    With the idea of ​​a lesson room, using the principles and foundations of the Islamic education method, ie the instructional method, it is possible to prevent and reduce high-risk and abnormal behaviors of student adolescents such as smoking and smoking in the form of their favorite artistic and cultural works.

    Keywords: Tobacco use (cigarettes, hookahs), high-risk behavior, prevention, learning methods, lesson room