فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه محیط شهری - پیاپی 8 (زمستان 1401)

نشریه برنامه ریزی و توسعه محیط شهری
پیاپی 8 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه پهلوان، حسین سلطان زاده*، فرح حبیب صفحات 1-19

    بررسی فضاهای معماری گذشته و فرآیند طراحی مبتنی بر شاهد، امکان درک و کشف ویژگی های کالبدی آن را فراهم می کند. میدان دید به دلیل ایجاد ارتباط بصری به تقویت رابطه ادراکی میان انسان و کالبد در بازارهای تاریخی و عرصه ایجاد محیطی دعوت کننده و فعال را فراهم می کند. از این رو پژوهش حاضر، ورودی سراهای بازار اصفهان را با هدف بررسی میدان دید و میزان جذابیت بصری، به عنوان مکانی که در اولین نگاه گردشگر با آن مواجه می شود، مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد و به ارزیابی مولفه های کیفیت کالبدی با تاکید برخوانایی در سنجش میدان دید و عمق زاویه نگاه گردشگر می پردازد. سوال اصلی پژوهش این است که چه رابطه ای میان محوردید گردشگر و مولفه های کیفیت کالبد فضایی در جهت خوانایی در ورودی سراهای بازار تاریخی اصفهان وجود دارد؟ در این پژوهش از آنالیز آیزوویست و آنالیز عمق زاویه ای برای سنجش میدان دید گردشگر درنسخه فعلی نرم افزار depthmap استفاده شده است. در جهت تهیه گزارش به صورت میدانی از 12 دانشجو معماری ناآشنا با محیط و 12 کسبه آشنا با محیط خواسته شد با حضور در فضا به تبیین مولفه های تاثیرگذار در جهت خوانایی و کیفیت فضایی بپردازند. در بررسی صورت گرفته از سه دسته سرا (کوچک، متوسط، بزرگ) می توان به این نتیجه رسید که طول دالان، مدل ورودی (به صورت مستقیم، شکسته یا مارپیچ)، محل قرار گیری ورودی (گوشه، میان ضلع طولی یا عرضی)، شکل حیاط(مستطیل یا مربع) و مساحت حیاط می تواند در گستره میدان دید گردشگر تاثیر گذار باشد و میدان دید گردشگر از نگاه دید آیزوویستی و تحلیل زاویه ای در تمام موارد با خوانایی به عنوان یکی از مولفه های کیفیت کالبدی فضا رابطه مستقیم ندارد.

    کلیدواژگان: میدان دید گردشگر، آنالیز آیزوویست، آنالیز تحلیل زاویه ای، کیفیت فضایی، سراهای بازار تاریخی اصفهان
  • علی خاکساری رفسنجانی، اکبر لطفی* صفحات 21-38

    در برنامه ریزی و مدیریت توسعه گردشگری بهره بردن از روش های نوین بسیار پراهمیت می باشد. یکی از این روش های نوین استفاده از روش آینده پژوهی و نیز بهره بردن از سناریوهای مختلف جهت توسعه گردشگری می باشد که با بهره گیری از این روش ها سعی در ترسیم آینده های مختلف برحسب عوامل کلیدی موثر برای توسعه گردشگری شهر زنجان دارد. هدف پژوهش حاضر، آینده پژوهی و سناریو نگاری در توسعه و بهبود صنعت گردشگری شهر زنجان بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع می باشد پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث روش به صورت کیفی و در برخی موارد به صورت مختلط کمی و کیفی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی و سناریونگاری انجام پذیرفته است. در این پژوهش جهت یافتن عوامل کلیدی از اسناد فرادست، اسناد کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه باز استفاده شده است و پس از شناسایی مولفه ها جهت تحلیل و اولویت بندی عوامل از نرم افزار MIC MAC  وScenario Wizard  بهره گرفته شده است که بعد از بررسی و تجزیه وتحلیل 13 عامل به عنوان عوامل کلیدی انتخاب شد. این 13 عامل به ترتیب عبارت بودند از: مدیریت یکپارچه شهری و اعمال سیاست های تشویقی، کاهش محدودیت ها، امنیت داخلی، بخش خصوصی، مشارکت شهروندان، سازمان های مردم نهاد، برندسازی شهری، موقعیت استراتژیک شهر، نقش بین المللی شهر و استان، ارتقا آگاهی های زیست محیطی، نرخ رشد اقتصادی، مراسمات آیینی و مذهبی، توسعه کمی و کیفی صنایع دستی. این 13 عامل برای نگارش سناریو با استفاده از نظر خبرگان و تشکیل پنل به 46 حالت از مطلوب تا نامطلوب تقسیم بندی شدند که در انتها 4 سناریو با سازگاری بالا برای شهر زنجان شناخته شد که 3 مورد از سناریوها حالت مطلوب و یک مورد نیز وضعیت بحرانی را برای شهر و استان زنجان متصور می شد. در انتها برای گذار از حالت سناریو بحرانی و حرکت به سمت سناریو و شرایط مطلوب راهبردها و برنامه ای پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: شهر زنجان، آینده پژوهی، گردشگری شهری، سناریونویسی
  • علیرضا احمدی، حمیدرضا رستمخانی، محمدتقی حیدری* صفحات 39-57

    کلانشهر تهران در دهه های اخیر با آلودگی های محیط زیستی زیادی مواجه بوده است و کیفیت آن تحت تاثیر قرار گرفته است. این وضعیت با افزایش روزافزون جمعیت و به تبع آن افزایش چشمگیر اتکا به وسایل حمل و نقل موتوری جهت سفرهای درون و برون شهری در این کلانشهر مقارن بوده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی کیفیت محیط زیست شهر تهران و پیوستگی فضایی آن با متغیرهای حمل و نقل سواره محور و دوچرخه/پیاده محور می باشد. این پژوهش با روش کمی و با استفاده از داده های سالنامه آماری استان تهران در سال 1398 انجام شده است. از روش وزندهی آنتروپی شانون و تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره پرومتیه برای ارزیابی و رتبه بندی مناطق شهر تهران از نظر کیفیت محیط زیست، از خوشه بندی سلسله مراتبی در محیط SPSS برای خوشه بندی مناطق 22گانه و از تحلیل خودهمبستگی موران دو متغیره در نرم افزار Geoda برای بررسی پیوستگی فضایی متغیرهای حمل و نقل با کیفیت محیط زیست استفاده شده است. نتایج بیانگر وجود تفاوت های فضایی عمده میان مناطق مختلف کلانشهر تهران از نظر کیفیت محیط زیست می باشد و مناطق 22گانه در چهار خوشه عمده تقسیم بندی شده اند. روابط مثبت و منفی بین متغیرهای حمل و نقل با کیفیت محیط زیست در قالب الگوهای مختلف فضایی در مناطق مشاهده گردید و خوشه ها و ناخوشه های فضایی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد تولید فضای سواره محور و افزایش تولید سفر، تحت تاثیر ساخت فضای مصنوعی جاده ها در چرخه دوم انباشت سرمایه و سبک تولید انبوه خودرو فوردیسم، همبستگی فضایی منفی با کیفیت محیط زیست شهری دارد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، کیفیت محیط زیست، تولید فضا، شهر تهران
  • ابوالفضل مشکینی*، محمدرضا عروجی، سمیه علیپور صفحات 59-74

    مسکن مهم ترین دارایی خانوار به شمار می رود و کالایی اساسی و بدون جانشین است که با توجه به قیمت آن، سهم قابل توجهی از درامد خانوار را به خود اختصاص می دهد و صاحبان آن به منظور عدم پذیرش ریسک ها بالاتر در سایر بازارهای مالی به نگهداری از آن مبادرت می ورزند. بنابراین مسکن کالایی مصرفی و سرمایه ای به شمار می آید که قابل حذف از سبد هزینه ی خانوار ها نیست. تبدیل شدن مسکن به کالای سرمایه ای به جای کالای مصرفی یکی از مشکلات حوزه مسکن در حال حاضر  است که این سوال را به ذهن متبادر می سازد که چرا مسکن در ایران کالای سرمایه ای شده است؟ پاسخ به این سوال هدف اصلی است که در این نوشتار دنبال می گردد. برای رسیدن به پاسخ این سوال، مطالعه ی اسنادی اساس قرار گرفته است و با تحلیل و توصیف مطالب موجود است درخصوص کالایی شدن مسکن کشور ایران به عنوان جامعه ی آماری پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجایی که قیمت مسکن و عمده متغیرهای در نظر گرفته شده، درونزا می باشند، لذا در این پژوهش از الگوی خود توضیح برداری (VAR) مورد استفاده قرار گرفته است.  بررسی ها نشان می دهد که؛ ماتریس ضرایب همبستگی بین متغیرها مثبت می باشد اما با نرخ ارز و نرخ سود بانکی رابطه منفی دارد و بالاترین ضریب همبستگی با قیمت مسکن را تولید ناخالص داخلی دارد. همچنین رابطه علی و معلولی بین متغیرها نشان می دهد که قیمت مسکن با متغیرهای سهام (S)، نرخ سودبانکی (R)، تابع اعتبارات بخشی (CRE) و تابع تولید ناخالص داخلی (GDP) رابطه علی و معلولی متقابل دارند و با متغیرهای نرخ ارز (EX) و قیمت سکه (G) رابطه علی و معلولی روشنی دیده نمی شود و همچنین با متغیرهای هزینه ساخت (C)، حجم نقدینگی (M) و نرح تورم (INF) رابطه یک سویه دارند که نشان می دهد متغیرهای مورد بررسی در قیمت مسکن و تبدیل آن به کالای سرمایه ای تاثیر گذارند و با مدیریت هر یک از این شاخص ها می توان مسکن را به کالای مصرفی تبدیل نمود.

    کلیدواژگان: کالای مصرفی، کالای سرمایه ای، قیمت مسکن، تورم
  • محمدعلی رحیمی*، سمانه ایزدی زمان آبادی صفحات 75-91

    توجه به مفهوم امنیت شهروندان (به ویژه بانوان) و روش های ارتقا آن به عنوان یکی از اولویت های اساسی در فضاهای شهری محسوب می شود. به همین دلیل در فرایند برنامه ریزی شهری، ارتقا احساس امنیت در محیط های شهری به ویژه در بافت های تاریخی از مهم ترین اهداف در زندگی شهری بوده است. هدف اصلی از انجام این تحقیق شناسایی مولفه های ایجاد حس تعلق به مکان، به مثابه یکی از مهم ترین محدوده های بافت تاریخی شهری، برای ایجاد امنیت به ویژه در میان بانوان در محله جو باره اصفهان است. روش تحقیق از نوع پژوهش های کیفی - کمی و طرح تحقیق به صورت ترکیبی (روش تحلیل محتوا و روش پیمایش) و در پی پاسخ به سوال پژوهش مبنی بر اینکه، چگونه پارامترهای امنیت و حس تعلق به مکان بر امنیت بانوان در محله جو باره اصفهان تاثیرگذار است؟ فرضیه پژوهش بر معناداری رابطه بین امنیت و حس تعلق به مکان که در نهایت منجر به امنیت بانوان در بافت تاریخی می گردد تاکید می کند. نتایج تحقیق نشان می دهد، توجه به پارامترهای ارتقا حس امنیت بانوان (جنسیت، کنترل و نوع بافت) و پارامترهای ارتقا حس تعلق به مکان (مالکیت، سابقه سکونت و خاطره انگیزی) به عنوان پارامترهای اصلی این پژوهش که دارای رابطه دوسویه هستند در جهت راهکارهای راهبردی در بافت تاریخی جو باره اصفهان به طراحان و معماران باهدف بالابردن امنیت بانوان و حس تعلق به مکان  پیشنهاد گردید.  فضاهای امن شهری برای زنان با متغیرهای بیان شده حس تعلق به مکان و احساس امنیت رابطه معناداری دارد و بیشترین میزان همبستگی مربوط به کنترل طبیعی به دست آمد و کمترین آن برای جنسیت نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی بانوان، حس تعلق به مکان، بافت تاریخی، محله جو باره اصفهان
  • حسنا ورمقانی* صفحات 93-108

    اماکن و حوزه های تاریخی به مثابه نشانه های شهری از قابلیت های متعدد در برنامه ریزی و توسعه محیط شهری برخوردارند. ازآن جمله، آگاهی از نحوه اثرگذاری اجزای پیکربندی فضایی بر قابلیت بازدید و استفاده از آن هاست که نقش موثری در تدوین راهبردهای گردشگری شهری در مسیرهای منتهی به اماکن تاریخی خواهد داشت. در مقاله حاضر به کمک روش توصیفی تحلیلی ازطریق تمرکز بر ابعاد کالبدی موثر بر امکان بازدید از مکان های تاریخی توسط گردشگر، مولفه های اثرگذار تدوین شده و سپس با روش استدلال منطقی، اعتبار شاخص ها در بازدیدپذیری محدوده بافت تاریخی موردتحلیل قرار می گیرد. هدف تحقیق ارزیابی عوامل پیکربندی فضایی موثر بر قابلیت بازدیدپذیری مسجدجامع عتیق شهر قزوین ازطریق مطالعه کالبد بنا و محدوده بافت پیرامون است. سوال تحقیق آن است که کدام رویکردهای کالبدی در افزایش بازدیدپذیری بافت های تاریخی و ابنیه شاخص موجود در آن نقش دارد. مولفه های بازدیدپذیری در بافت تاریخی شهر قزوین در محدوده مطالعه چگونه ارزیابی می شود. ابزار تحلیل نرم افزار تخصصی نحو فضا و نیز تکیه بر مشاهدات و برداشت های میدانی است. نتایج نشان می دهد موقعیت استقرار ابنیه شاخص درون بافت تاریخی بیش ترین اثرگذاری را بر امکان و قابلیت بازدید خواهد داشت و ازسوی دیگر در مقیاس معماری، عناصر طبیعی و مصنوع موجود در کالبد بنا، مبلمان فضا و تناسبات ارتفاعی بر کشش و جاذبه بصری/ حرکتی و حضور و هدایت ناظر به سمت مقاصد معین اثرگذاری بیشتری دارد. همچنین گستردگی فضا نسبت به توده در مکان استقرار عناصر نشانه به دلیل تاثیر بر شاخص تردد فضایی و حدود رویت پذیری، امکان هدایت ناظر در مسیرهای منتهی به آن ها و احتمال بازدید ناظران را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: پیکربندی فضایی، بازدیدپذیری، اماکن تاریخی، مسجد عتیق، قزوین
|
  • Somayeh Pahlevan, Hossein Soltanzadeh *, Farah Habib Pages 1-19

    The present study analyzes the entrance of Isfahan Bazaar saria with the aim of investigating the field of vision and the level of visual attractiveness as a place that a tourist encounters at the first glance, and evaluates the components of physical quality with an emphasis on It measures the field of view and the depth of the tourist's gaze angle. The main question of the research is what is the relationship between the tourist's point of view and the physical-spatial quality components in the direction of readability at the entrance of the historical bazaar of Isfahan? The answer to this question is proposed in the form of this hypothesis; It seems that the greater the field and the depth of the viewing angle, it has a greater effect on the legibility of the environment as one of the components of environmental quality.In the study of three categories of Saria (small, medium, large), it can be concluded that the length of the corridor, the model of the entrance (straight, broken or spiral), the location of the entrance (corner or middle of the longitudinal or transverse side), The shape of the yard (rectangular or square), the area of ​​the yard in the plan can have an effect on the field of view of the tourist. But the tourist field of view, Isovist view and angle analysis in all cases have no direct relationship with readability as one of the components of the physical quality of space.

    Keywords: tourist's field of view, Isovist analysis, angle analysis, Spatial Quality, historical bazaar saria of Isfahan
  • Ali Khaksari Rafsanjani, Akbar Lotfi * Pages 21-38

    In planning and managing of tourism development using modern methods is highly important. One of these new methods is the use of the future-research method and the use of different scenarios for the development of tourism, which by using these methods tries to draw different futures according to the key effective factors for the development of Zanjan tourism. The purpose of the current research is future research and scenario planning in the development and improvement of the tourism industry in City of Zanjan based on the method of cross-effects analysis. It is exploratory and based on future-research and scenario planning. In this research, in order to find key factors, available documents, library documents and semi-open interviews were used, and after identifying the components, MIC MAC and Scenario Wizard software were used to analyze and prioritize the factors. Analysis of 13 factors were selected as key factors. These 13 factors respectively are: urban integrated management, implementing encouraging policies, decreasing the constraints, internal security, private sector, citizen participation, NGOs, urban branding, strategic location of the city, the international role of the city and province, enhancing environmental awareness, economic growth rate, religious and ritual events, qualitative and quantitative development of handicrafts. The 13 factors were used to write the scenarios. Consequently by using experts opinions and setting up panels, 46 desirable to undesirable cases could be classified and finally 4 scenarios with high compatibility for the city of Zanjan identified. 3 scenarios were in desirable situation and one in critical situation for the city of Zanjan was imaginable. At the end in order to pass through the critical situation to desirable situation strategies and plans were suggested.

    Keywords: The city of Zanjan, Futurology, Urban Tourism, scenario-writing
  • Alireza Ahmadi, Hamidreza Rostamkhani, MohamadTaghi Heydari * Pages 39-57

    Tehran metropolis has faced many environmental pollutions in recent decades and its quality has been affected.This situation has been paralleled by the ever-increasing population and, as a result, the significant increase in the reliance on motor vehicles for intra and extra-urban trips in this metropolis.  The purpose of this study is to evaluate the environmental quality of Tehran and its spatial relevance to transportation variables. This research has been done by quantative method and using the data of the statistical yearbook of Tehran province in 2019. Shannon entropy weighting method and Promethee multi-criteria decision making technique for evaluating and ranking Tehran regions in terms of environmental quality, hierarchical clustering in SPSS environment for clustering 22 regions and bivariate Moran autocorrelation analysis in Geoda software to study spatial coherence And environmental quality quotes are used. The results indicate the existence of major spatial differences between different regions of Tehran in terms of environmental quality and regions are divided into four major clusters. Positive and negative relationships between transport variables and environmental quality were observed in the form of different spatial patterns in the regions and spatial clusters and non-clusters were analyzed. The results showed that the production of riding space and the increase in travel production, under the influence of artificial road construction in the second cycle of capital accumulation and Fordism mass production style, has a negative spatial correlation with the quality of the urban environment.

    Keywords: environment, Environmental quality, Space Production, Tehran City
  • Abolfazl Meshkini *, MohammadReza Orogi, Somayeh Alipour Pages 59-74

    Housing is considered the most important asset of the household and it is a basic and irreplaceable commodity that, due to its price, accounts for a significant share of the household's income, and its owners, in order not to accept higher risks in other financial markets, They take care of it. Therefore, housing is considered a consumable and a capital item that cannot be removed from the budget of households. Turning housing into a capital good instead of a consumer good is one of the problems in the field of housing at the moment, which brings to mind the question, why has housing become a capital good in Iran? The answer to this question is the main goal pursued in this article. In order to answer this question, the study of documents is the basis, and by analyzing and describing the available materials, regarding the commodification of housing in Iran, as the statistical community of the research, it has been investigated. Since the housing price and most of the considered variables are endogenous, therefore, in this research, the vector self-explanatory model (VAR) has been used. Surveys show that; The matrix of correlation coefficients between the variables is positive, but it has a negative relationship with the exchange rate and the bank interest rate, and the highest correlation coefficient with the housing price is the gross domestic product. Also, the cause and effect relationship between the variables shows that housing prices have a mutual cause and effect relationship with stock variables (S), bank interest rate (R), sector credits function (CRE) and gross domestic product function (GDP) and with rate variables. Currency (EX) and coin price (G) do not have a clear cause and effect relationship, and they also have a one-way relationship with the variables of construction cost (C), liquidity volume (M) and inflation rate (INF), which shows that the investigated variables They affect the price of housing and its transformation into a capital good, and by managing each of these indicators, housing can be turned into a consumer good.

    Keywords: Consumer goods, Capital goods, Housing price, Inflation
  • MohammadAli Rahimi *, Samaneh Izadi Zamanabadi Pages 75-91

    Paying attention to the concept of citizens' security (especially women) and its improvement methods is considered as one of the primary priorities in urban spaces. For this reason, in the process of urban planning, improving the sense of security in urban environments, especially in historical contexts, has been one of the most important goals in urban life. The main purpose of this research is to identify the components of creating a sense of belonging to the place, as one of the most important areas of the urban historical context, to create security, especially among women in the Jo Bareh neighborhood of Isfahan. The research method is qualitative-quantitative research and the research design is combined (content analysis and survey method) to answer the research question of how the security parameters and the sense of belonging to the place affect the safety of women in the Jo Bareh neighborhood of Isfahan. Is it effective? The research hypothesis emphasizes the significance of the relationship between security and the sense of belonging to a place, which ultimately leads to the security of women in the historical context. The results of the research show that paying attention to the parameters of improving women's sense of security (gender, control, and type of fabric) and the parameters of improving the sense of belonging to a place (ownership, residential history, and memorableness) as the main parameters of this research, which have a two-way relationship in It was proposed to designers and architects for strategic solutions in the historical context of Jo Bareh, Isfahan, to increase the safety of women and the sense of belonging to the place. Urban safe spaces for women have a significant relationship with the expressed variables of a sense of belonging to a home and a sense of security, and the highest correlation was obtained related to natural control, and the lowest was shown for gender.

    Keywords: Women's Social Security, Sense of belonging to a place, Historical context, Jo Bareh neighborhood of Isfahan Citation
  • Hosna Varmaghani * Pages 93-108

    Historical places and areas as urban signs have many capabilities in planning and developing the urban environment. Among them, the knowledge of how the spatial configuration components affect the ability to visit and use them, which will have an effective role in formulating urban tourism strategies in the routes leading to historical places. In this article, with the help of descriptive analytical method by focusing on the physical dimensions affecting the possibility of visiting historical places by tourists, the effective components have been formulated. And then, with the logical reasoning method, the validity of the indicators in the visit-ability of the historical context is analyzed.The aim of the research is to evaluate the factors of spatial configuration affecting the visit-ability of the Atiq Grand Mosque of Qazvin by studying the body of the building and the area of surrounding context.The research question is which physical approaches play a role in increasing the visit-ability of historical contexts and landmark buildings in them.How are the components of visit-ability in the historical context of Qazvin city evaluated within the case study area?The analysis tool is the specialized software of space syntax and also relying on observations and field studies.The results show that the location of the landmark building within the historical context will have the greatest impact on the possibility and ability to visit; and on the other hand, the natural and artificial elements in the body of the building, space furniture and height proportions in the architectural scale have had a greater effect on the tension and visual/movement attraction and the presence and guidance of the observer towards certain destinations.

    Keywords: Spatial Configuration, Visit-ability, historical places, Atiq Mosque, Qazvin