فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 100، زمستان 1401)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 100، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسین دیانی صفحه 0
  • لیلا اصغری*، زویا آبام، سعید رضایی شریف آبادی صفحات 5-30
    هدف

    جمع سپاری با جلب مشارکت کمک شایانی به افزایش ارتباطات، ایده های جدید و پربار شدن سازمان ها می کند. این پژوهش با هدف اولویت بندی ابعاد جمع سپاری در کتابخانه ها، آرشیوها، موزه ها و گالری ها به منظور درک بهتر آن انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی-کمی است که در گام اول پژوهش با روش مرور نظام مند متون، شاخص ‏های جمع‏ سپاری شناسایی شد. سپس از پانل دلفی جهت تایید شاخص های شناسایی شده و مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد.

    یافته ها: 

    در گام اول، ابعاد و شاخص های جمع سپاری از ادبیات نظری این حوزه استخراج و به وسیله پرسشنامه در اختیار خبرگان قرار گرفت. خروجی این مرحله 12 بعد در 76 شاخص بود. در گام بعدی، برای برقراری ارتباط و توالی بین ابعاد و شاخص ها و ارایه مدل ساختاری از روش مدل سازی ساختاری تفسیری بهره گرفته شد که در این روش بر اساس نظرات خبرگان و تجزیه و تحلیل های صورت گرفته، اولویت بندی جمع سپاری در کتابخانه ها، آرشیوها، موزه ها و گالری ها انجام گرفت. نتایج پژوهش حاضر منجر به طراحی مدل در 11 سطح شده است.

    نتیجه گیری: 

    هدفگذاری به عنوان سنگ زیربنای مدل و تاثیرگذارترین بعد شناسایی شد که این مطلب نیازمند توجه ویژه سازمان ها به این بعد در هنگام شروع جمع سپاری است. ویژگی های جمعیت و ارزیابی قدرت هدایت ضعیفی دارند. ویژگی های آموزش، بستر جمع سپاری، پاداش، انگیزه- انگیزش و حفظ مشارکت و تعامل، قدرت هدایت ضعیفی دارند اما قدرت وابستگی بالایی به سایر ابعاد دارند. حفظ مشارکت و تعامل به عنوان تاثیرپذیرترین بعد از میان ابعاد جمع سپاری شناخته شد.

    کلیدواژگان: آرشیو، جمع سپاری، کتابخانه، گالری، موزه
  • محمد زره ساز*، عباس رجبی صفحات 31-48
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، تدوین الگوی پارادایمی عوامل موثر بر ترغیب اعضای هییت علمی علم اطلاعات و دانش شناسی برای فعالیت های داوطلبانه انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران است.

    روش

    روش پژوهش کیفی مبتنی بر رویکرد نظریه داده بنیاد است. ابزار گرد آوری داده های کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش نمونه گیری از نوع هدفمند با رویکرد نظری است. در این پژوهش مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 8 نفر از از اعضای هییت مدیره فعلی و سابق انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران انجام شد. معیار تجزیه و تحلیل داده های کیفی مبتنی بر طرح سیستماتیک نظریه داده بنیاد بود. از این رو متن مصاحبه ها پس از پیاده سازی در پنج مرحله به روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     با مشخص شدن عوامل علی، زمینه ای، مداخله گرها و پیامدها، مفاهیم طرح شده در مصاحبه ها در قالب 15 مقوله اصلی و 89 مقوله فرعی کدگذاری شد و الگوی پارادایمی عوامل موثر بر ترغیب اعضای هییت علمی برای مشارکت در فعالیت های داوطلبانه انجمنی را شکل دادند. در این پژوهش همچنین مشخص شد که عوامل مختلفی می توانند انگیزه اعضای هییت علمی برای مشارکت در فعالیت های انجمنی را افزایش و یا کاهش دهند. برخی از این عوامل، ویژگی ها و انگیزه های شخصیتی است؛ همانند داشتن روحیه خدمت و مشارکت جویی، تعهد اجتماعی، جهان بینی مشوق، خونگرم بودن، علاقه مندی به رشد دیگران و موارد مشابه. در نظرگرفتن امتیازهای موثر در آیین نامه ترفیع و ارتقاء برای فعالیت های انجمنی و تشویق اعضای هییت علمی برای مشارکت در فعالیت های انجمنی می تواند راهکاری سودمند در این زمینه باشد. همچنین گنجاندن محتواهای درسی مناسب در دوره های تحصیلاتی رسمی (دبستان و دبیرستان) در رابطه با اهمیت انجمن ها و فعالیت های انجمنی و آموزش این مفاهیم از طریق رسانه ها (همچون صدا و سیما و شبکه های اجتماعی) می تواند خانواده ها را از اهمیت توجه به فعالیت های داوطلبانه همچون فعالیت های انجمنی در ارتقاء شخصیت کودکان آگاه سازد. آرامش و ثبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در جامعه نیز می تواند نقش مهمی در توسعه و شکوفایی فعالیت های انجمنی ایفاء کند.

    نتیجه گیری: 

    از نکات مهمی که باید برای افزایش انگیزه های اعضای هییت علمی برای مشارکت در فعالیت های انجمنی در نظر داشت و یافته های پژوهش حاضر نیز بر آن تاکید دارد، تلاش برای تبیین جایگاه انجمن های علمی در حل مسایل مختلف کشور از طریق سیاستگذاری مناسب در این زمینه است. انجمن های علمی یکی از نهادهای پویایی هستند که امکان تعامل متخصصان و دریافت آموزش های غیررسمی را فراهم می کنند و از این رو می تواند جذاب و موثر باشند. ایجاد یک محیط امن و جذاب و فراهم کردن امکان تعامل اساتید پیشکسوت با اساتید جوان یکی دیگر از دلایل انجمن های علمی برای جذب اعضای هییت علمی می تواند باشد.

    کلیدواژگان: انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران، اعضای هیئت علمی، مشارکت علمی، فعالیت های داوطلبانه
  • افروز همراهی*، رویا پورنقی، داریوش مطلبی صفحات 49-72
    هدف

    هدف پژوهش حاضر اولویت بندی شاخص های نظام نشر علمی برای پیاده سازی نظام نشر علمی در ایران است.

    روش

    برای گردآوری اطلاعات از روش کیفی و برای تحلیل داده ‏ها از تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه آماری، خبرگان حوزه نشر علمی است و نمونه آن 19 نفر است که با نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده است. از مصاحبه نیمه ساختار یافته برای گردآوری اطلاعات، از تحلیل محتوای متن مصاحبه به روش کمی برای استخراج داده و از نرم افزار مکس کیود ا برای تحلیل داده ‏ها استفاده گردید.

    یافته ها: 

    در مولفه دسترسی، شاخص های نوع دسترسی و گستره دسترسی؛ در مولفه های ارتباطات و کنترل، شاخص قالب؛ در مولفه زیرساخت، شکل زیرساخت؛ در مولفه زبان، گستره زبان؛ در مولفه پشتیبانی، شاخص شکل و نوع پشتیبانی؛ در مولفه فناوری، شکل فناوری؛ در مولفه اقتصاد، تامین مالی؛ در مولفه ارزیابی، شکل و قالب ارزیابی در اولویت پیاده سازی نظام نشر علمی کشور قرار دارند.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که برای پیاده سازی نظام نشر علمی کشور، 21 شاخص از میان 39 شاخص، در اولویت قرار دارند. از میان 12 مولفه؛ مولفه های فناوری، آموزش، اخلاق و تمامی شاخص های آن بدون اولویت بندی در طراحی نظام باید در نظر گرفته شوند. با توجه به شرایط اقتصادی، فنی و فرهنگی کشور، اولویت بندی شاخص های شناسایی شده نظام نشر علمی کمک می کند تا جامعه مراحل اساسی برای تحقق و پیاده سازی نظام ملی نشر علمی را شروع نماید و از مزایای گسترده آن از جمله ارتقاء کیفت بروندادهای علمی، نظارت بر فرآیندهای نشر، رعایت اصول اخلاقی، توسعه ارتباطات علمی، دسترسی یکپارچه به تمامی بروندادهای علمی، شناسایی فرصت های سرمایه گذاری در نشر علمی، پیش بینی توسعه ها و بحران های آتی در ابعاد مختلف زیست بوم نشر علمی و کاهش هزینه ها برخوردار شود.

    کلیدواژگان: نظام نشر علمی، نشر علمی، نشر دانشگاهی، اطلاعات علمی، نشر تخصصی
  • حسن محمودی توپکانلو*، مریم صابری صفحات 73-94

    هدف:

     هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه میزان تمایل دانشجویان به انجام فعالیت های داوطلبانه آنلاین و آفلاین به ویژه برای کتابخانه هاست.

    روش/ رویکرد پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه سمنان بودند که اعضای نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی و پایایی آن نیز مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    دانشجویان در حد متوسط تمایل به انجام فعالیت های داوطلبانه دارند که میانگین تمایل به انجام فعالیت داوطلبانه آنلاین بیشتر از فعالیت داوطلبانه آفلاین بود. در میان انواع فعالیت های داوطلبانه دانشجویان بیشتر تمایل به انجام فعالیت های اجتماعی و مدنی، فعالیت های فرهنگی و فعالیت های آموزشی دارند و کمترین تمایل نیز مربوط به فعالیت های مراقبتی و فعالیت های امدادی بود. بررسی تمایل دانشجویان به انجام فعالیت های داوطلبانه برای کتابخانه ها نیز نشان داد، تمایل دانشجویان به انجام فعالیت های داوطلبانه آفلاین برای کتابخانه ها بیشتر از فعالیت های داوطلبانه آنلاین است. در بین انوع کتابخانه ها دانشجویان انجام فعالیت داوطلبانه برای کتابخانه های عمومی، دانشگاهی و روستایی را نسبت به سایر کتابخانه ها در اولویت قرار می دهند.

    نتیجه گیری

    دانشجویان پتانسیل بالایی برای انجام فعالیت های داوطلبانه دارند که سازمان ها به ویژه کتابخانه ها می توانند از آن برای پیشبرد برنامه های خود بهره ببرند. طراحی و برنامه ریزی فعالیت های داوطلبانه برای دانشجویان باید متناسب با علایق، تخصص و مهارت های آن ها باشد و همچنین متناسب با نوع فعالیت ها از بستر فضای مجازی نیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فعالیت داوطلبانه، داوطلبی آنلاین، داوطلبی آفلاین، کتابخانه ها
  • داود نوجوان*، رضا اکبرنژاد، ابوالفضل نوجوان صفحات 95-115

    هدف:

     جستار حاضر با هدف بررسی چگونگی استفاده از متون قانونی در بررسی ماهیت حقوقی موضوعات جدید و غیرمذکور در قانون، به دنبال این است که به طور ویژه نشان دهد فعالیت داوطلبانه در کتابخانه ها را باید از دید حقوقی دارای چه ماهیتی دانست.

    روش شناسی پژوهش:

     اطلاعات لازم به روش کتابخانه ای گردآوری و با منطق فقهی و حقوقی مورد تحلیل قرار گرفته است. مطالعات حقوقی، متمرکز بر حقوق ایران و دامنه مطالعات فقهی محدود به فقه امامیه است.

    یافته ها

    ایقاع بودن و گنجایش فعالیت داوطلبانه در کتابخانه ها در قالب های معین مد نظر قانون مدنی قابل دفاع نبوده و اصرار در گنجاندن موضوعات جدید در قالب های معین، به عنوان شیوه ای برای بررسی ماهیت حقوقی موضوعات و قراردادهای نوین و غیرمذکور در متون قانونی، ممکن است دارای نتایج حقوق ستیز باشد.

    نتیجه گیری

    تا پیش از پردازش قواعد حقوقی مربوط به قرارداد غیرالگودار فعالیت داوطلبانه در کتابخانه ها، بر مبنای قواعد عمومی حاکم بر قراردادها در فقه امامیه و به تبع آن در نظام حقوقی ایران، به ویژه قاعده عام مذکور در ماده 10 قانون مدنی، اصولا نافذ دانسته شده و بر مبنای اراده مشترک طرفین و عناصر بدیهی این سنخ فعالیت ها (مثل انجام کار غیراجباری و عدم دریافت دستمزد) تفسیر خواهد شد. در تفسیر آن، نباید نظم عادلانه آسیب ببیند، از جمله نباید کتابخانه را در مقابل مخارج داوطلب، کاملا غیرمسیول دانست. همان گونه که نباید مواردی همچون کادو، پاداش و گواهی فعالیت را با ماهیت حقوقی آن ناسازگار دانست.

    کلیدواژگان: فعالیت داوطلبانه، کتابخانه ها، قرارداد کار داوطلبانه، حقوق ایران، ماده 10 قانون مدنی
  • ریحانه بان سرتیپ*، زهرا جعفرزاده کرمانی صفحات 117-138

    هدف:

     تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین سواد سلامت با منابع کسب اطلاعات سلامت در بین کتابداران کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی انجام شد.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی و همبستگی بود. جامعه پژوهش، کلیه کتابداران شاغل (160 نفر) در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی طی سال های (1399-1400) بود که در دوره همه گیری کرونا در این کتابخانه به صورت رسمی، پیمانی، قراردادی و یا شرکتی مشغول به کار بودند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعیین شد (112 نفر) و اعضای نمونه با روش نمونه گیری نظام مند انتخاب شدند.

    یافته ها

    سطح سواد سلامت کتابداران بالاتر از حد متوسط (عدد 3) بود. در میان منابع کسب اطلاعات سلامت، مولفه «کسب اطلاعات سلامت از طریق منابع اینترنتی و شبکه های اجتماعی» بیشترین میانگین را به خود اختصاص داد و پس از آن «رسانه های دیداری و شنیداری» در جایگاه دوم قرار گرفت. همچنین، یافته های پژوهش حاکی از آن بود که سواد سلامت با منابع کسب اطلاعات سلامت از جمله اینترنت و شبکه های اجتماعی، رسانه های دیداری و شنیداری و شرکت در کارگاه ها و همایش های مرتبط با موضوع کرونا رابطه معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    شبکه های اجتماعی به خاطر نقش تعاملی که بین کاربران دارند می توانند مهمترین نقش را در بین سایر منابع کسب اطلاعات داشته باشند و با توجه به گسترش و فراگیری زیاد آن ها و نقش موثری که در تعامل بین افراد ایجاد می کنند، نقشی اساسی در اشتراک گذاری اطلاعات سلامت به خصوص در دوران بیماری فراگیری مانند کرونا ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: کرونا، سواد سلامت، منابع کسب اطلاعات سلامت، کتابداران، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
  • محمدجواد هاشم زاده*، سمیرا اکبریان، محمود سنگری، علی رضائی، محمدرضا اسدی یونسی صفحات 139-159

    هدف:

     امروزه با  توجه به اهمیت دانش و فعالیت های مربوط به آن در پیشرفت کشور و سازمان ها، همکاری علمی میان نخبگان و سایر اقشار مختلف جامعه می تواند به رشد و پیشرفت کشور و وحدت و همدلی میان آن ها منجر شود که در پژوهش حاضر این مهم مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر سعی بر این دارد نقش و میزان اشتراک گذاری دانش در تمایل به وحدت بین اعضای هییت علمی دانشگاه و مدرسان حوزه علمیه را بین دو گروه مورد بررسی قرار دهد.

    روش شناسی:

     با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه های اشتراک دانش و تمایل به وحدت انجام شده است. جامعه آماری نمونه ‍ ای به حجم 198 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه بیرجند و مدرسان حوزه علمیه بیرجند بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آماری توصیفی (شامل فراوانی، درصد و میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (شامل آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون رگرسیون چندمتغیره) و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها

    در اشتراک گذاری دانش بین حوزویان و دانشگاهیان در مولفه باورهای کنترلی و نمره کل اشتراک گذاری دانش تفاوت معنی دار وجود داشت (به نفع دانشگاهیان). همچنین نتایج نشان داد که در تمایل به وحدت بین حوزویان و دانشگاهیان در مولفه های قدرت تحمل دیگری (به نفع حوزویان) و کنش ارتباطی (به نفع دانشگاهیان) به صورت معنی داری تفاوت وجود داشت. بین نمره باورهای کنترلی و تمایل به اشتراک گذاری دانش با حوزویان (توسط دانشگاهیان) و تمایل به وحدت و بین نگرش و باورهای هنجاری به اشتراک گذاری دانش با دانشگاهیان (توسط حوزویان) و هنجار سازمانی؛ بین باورهای کنترلی به اشتراک گذاری دانش با دانشگاهیان (توسط حوزویان) با احساس برادری و بین رفتار اشتراک گذاری دانش با دانشگاهیان (توسط حوزویان) با کنش ارتباطی، هنجار سازمانی و تمایل به وحدت رابطه مثبت معنی داری وجود داشت. میانگین اشتراک گذاری دانش با قشر مقابل در بین هر دو گروه به صورت معنی داری کمتر از حد مطلوب بود. نمره کل اشتراک گذاری دانش با حوزویان (توسط دانشگاهیان) با تمایل به وحدت و مولفه های آن رابطه معنی داری داشت اما نمره کل اشتراک گذاری دانش با دانشگاهیان (توسط حوزویان) تنها با هنجار سازمانی و تمایل به وحدت رابطه معنی دار داشت. همچنین نتایج نشان داد که نگرش، باورهای کنترلی و تمایل به اشتراک گذاری دانش با حوزویان (توسط دانشگاهیان) و رفتار اشتراک گذاری دانش با دانشگاهیان (توسط حوزویان) به طور معنی داری پیش بینی کننده تمایل به وحدت بودند. اشتراک دانش با دانشگاهیان توسط حوزویان تنها عاملی نیست که در تمایل به وحدت آن ها با دانشگاهیان رابطه دارد، بلکه عواملی نظیر عوامل فناورانه، زمینه های تخصصی غیرمشترک، عوامل سازمانی و غیره در تمایل به وحدت آن ها موثرند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که اشتراک گذاری دانش و همکاری علمی در تمایل وحدت میان دو قشر از اهمیت اساسی برخوردار است. از آنجا که باورکنترلی تحت تاثیر شرایط تسهیلگر و فناوری تسهیلگر قرار دارد، ایجاد شبکه های مشترک نرم افزاری مدیریت دانش تخصصی برای هر دو گروه در محیط وب تاثیر مفیدی بر اشتراک گذاری دانش و وحدت میان این دو گروه خواهد داشت. بنابراین، باید اقدامات لازم در این زمینه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، تمایل به وحدت، عضو هیئت علمی دانشگاه بیرجند، مدرسان حوزه علمیه
  • حمیدرضا محمودی، نازیلا محرابی*، نوشین ایل بیگی صفحات 161-187

    هدف:

     برای درک بهتر جریان دانش در سراسر سازمان ها (اعم از هر نوع) و رسیدن به پاسخ پرسش هایی چون سازمان به چه دانشی نیاز دارد، آن دانش در کجاست، چگونه از آن استفاده می شود، چه مشکل یا مشکلات دانشی وجود دارد و چه پیشرفت هایی می توان انجام داد؛ بایستی از اولین قدم در مدیریت دانش یعنی «ممیزی دانش» بهره گرفت. پژوهش حاضر به منظور شناسایی مولفه های ممیزی دانش صورت گرفته است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش در سایه پارادایم اثبات گرایی صورت گرفته است. جهت گردآوری اطلاعات، روش های کتابخانه ای و میدانی مد نظر بوده است. ابتدا مولفه های ممیزی دانش به وسیله روش دلفی به دست آمد. برای مقایسه این مولفه ها، داده ها از طریق پرسشنامه  AHP گردآوری شد. پرسشنامه میان اعضای هییت علمی و دانشجویان مقطع دکتری رشته علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه های دولتی تهران توزیع و جهت تحلیل داده ها از روش AHP استفاده شد. به منظور تحلیل داده های حاصل، از نرم افزارهای MAX QDA، Spss 25  و Expert Choice 11 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده در این پژوهش نشان از آن دارد که مولفه های ممیزی دانش شامل مولفه شناسایی مخازن سازمانی؛ مولفه ساخت نقشه دانش؛ مولفه شناسایی جریان های دانشی؛ مولفه سرمایه دانش انسانی؛ مولفه تیم ممیزی دانش؛ مولفه تحلیل و ارزشیابی؛ مولفه تحلیل ریسک دانشی؛ مولفه ابعاد و جنبه های آموزشی؛ و مولفه فرهنگ سازمانی است. این ده مولفه بر اساس میزان اهمیتشان به ترتیب در این درجه قرار گرفتند: اولویت اول مولفه شناسایی مخازن سازمانی، اولویت دوم ساخت نقشه دانش، اولویت سوم مولفه شناسایی جریان دانشی، اولویت چهارم شناسایی جریان دانشی، اولویت پنجم سرمایه دانش انسانی، اولویت ششم تیم ممیزی دانش، اولویت هفتم تحلیل و ارزشیابی، اولویت هشتم تحلیل ریسک دانش، اولویت نهم ابعاد و جنبه های آموزشی و اولویت دهم به مولفه فرهنگ سازمانی اختصاص داده شد.   

    نتیجه گیری

    با تمرکز بر مثلت شناسایی مخازن دانشی، ترسیم نقشه دانش و شناسایی نیازهای دانشی می توان گام بلندی در راستای تحقق ممیزی دانش در سازمان برداشت.

    کلیدواژگان: مولفه های ممیزی دانش، ممیزی دانش، مدیریت دانش
  • هدایت بهروزفر، اسماعیل وزیری* صفحات 189-216
    هدف

    فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی موجود بستری را فراهم آورده اند که از طریق آن پژوهشگران قادرند حتی داده های مورد استفاده در پژوهش خود که ممکن است به سختی به دست آمده باشد را با دیگر پژوهشگران به اشتراک بگذارند و دیگران هم بتوانند این داده ها را در اختیار گرفته و مورد تحلیل و بررسی مجدد قرار دهند. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت پژوهشگران ایرانی حوزه علوم پایه در اشتراک و استفاده مجدد از داده های پژوهشی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و با رویکرد کمی و به شیوه پیمایشی انجام شد. جامعه پژوهش را پژوهشگران حوزه علوم پایه که در سال 2021 در پایگاه وب آو ساینس مقاله داشتند، تشکیل دادند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که بر اساس منابع مرتبط به صورت الکترونیکی طراحی شد. نمونه آماری شامل 309 پژوهشگر در این پژوهش شرکت کردند. از نرم افزار اس پی اس اس به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بیش از 64 درصد از پژوهشگران تجربه اشتراک گذاری داده های پژوهشی را ندارند هر چند نگرش مثبتی نسبت به این موضوع دارند و بسیاری از آن ها تمایل به استفاده مجدد از داده های پژوهشی دیگران را دارند. عوامل فردی، فرهنگی و رفتاری، حقوقی و سیاسی موثر بر اشتراک گذاری داده های پژوهشی در وضعیت مطلوبی قرار دارند اما عوامل سازمانی و فنی در وضعیت نامطلوبی هستند. میان عوامل فردی، فنی، فرهنگی و سیاسی، سازمانی و حقوقی و سیاسی با متغیرهای جمعیت شناختی پژوهش به جز در مواردی در متغیر جنسیت، تفاوتی مشاهده نشد. به لحاظ فنی، سازمانی و ساختاری هنوز شرایط تحقق اشتراک و استفاده از داده های پژوهشی فراهم نیست. قوانین، آیین نامه ها و دستورالعمل های مربوط آماده نشده اند، محرک های مادی و معنوی در سازمان ها و نهادهای مربوط به وجود نیامده اند و زیرساخت های فنی سخت افزاری و نرم افزاری و استانداردهای مورد نیاز فراهم نشده است.

    نتیجه گیری: 

    با وجود این که نگرش مثبت در میان پژوهشگران علوم پایه برای اشتراک گذاری و استفاده مجدد از داده های پژوهشی وجود دارد اما به لحاظ فنی و سازمانی امکان تحقق آن وجود ندارد؛ بنابراین، بایستی تلاش هایی مداوم جهت ایجاد فرهنگ به اشتراک گذاری داده در مراکز علمی و دانشگاهی صورت گیرد؛ قوانین و مقررات شیوه اشتراک گذاری داده های پژوهشی و نیز استفاده مجدد از آن ها با رعایت اخلاق پژوهشی تدوین شود و مشوق های مادی متنوع برای پژوهشگرانی که داده های پژوهش خود را به اشتراک می گذارند، در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری داده، داده های پژوهشی، علوم پایه، استفاده مجدد از داده ها
  • مریم حیدری، رضا بصیریان جهرمی، مریم روانی پور، عبدالرسول خسروی* صفحات 217-243

    هدف :

    کتابخانه ها به عنوان یک سازمان برای این که از حالت رکود و ایستایی خارج شوند، نیازمند خلاقیت و نو آوری هستند. یکی از تازه ترین مفاهیم مطرح شده در حوزه کمک به خلق ایده های نو آورانه در کتابخانه ها که به نوعی تضمین کننده حضور و مشار کت کاربران در فرآیند های کتابخانه ای است فضاهای سازنده هستند. از این رو، هدف این پژوهش بررسی عوامل تسهیل گر و بازدارنده جهت پیاده سازی فضاهای سازنده در کتابخانه های عمومی است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش بر اساس یک مطالعه کیفی انجام شده است؛ برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. محورها و پرسش های مصاحبه از طریق مرور متون مرتبط با پیاده سازی فضاهای سازنده در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، عمدتا در خارج از کشور، استخراج شد. مصاحبه شوندگان تعداد 14 نفر از مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی بودند که با مفاهیم اولیه فضاهای سازنده و کاربرد آن در کتابخانه ها آشنایی نسبی داشتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که شناخت و تشخیص عوامل تسهیل گر (یعنی عوامل مدیریتی، فناورانه و انسانی) و بازدارنده (عوامل درون سازمانی و عوامل برون سازمانی) توسط مدیران و کتابداران به پیاده سازی فضای سازنده در کتابخانه های عمومی کمک زیادی خواهد کرد. در بخش عوامل تسهیل گر مولفه هایی چون مدیریت منابع مادی و انسانی، تامین ملزومات سخت افزاری و نرم افزاری، توانمندسازی مدیران و کتابداران و کاربران و در بخش عوامل بازدارنده مولفه هایی چون کمبود بودجه و فضا، عدم انعطاف قوانین، ساختارهای پیچیده اداری و مقاومت در برابر تغییر از مهمترین پارامترها به شمار می آیند.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که کتابخانه های عمومی برای حفظ پویایی و بقای خود نیازمند تغییرات و استفاده از رویکردهای نوین هستند، در نتیجه باید به دنبال سازوکارهایی در راستای پیاده سازی چنین تحولاتی باشند. یکی از عواملی که می تواند به حفظ پویایی کتابخانه های عمومی کمک کند فضای سازنده است. شناسایی عوامل تسهیل گر و بازدارنده در این مسیر می تواند سیاستگذاران، مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی را نسبت به جوانب گوناگون پیاده سازی فضاهای سازنده آگاه سازد تا بر اساس آن امکان تصمیم گیری منطقی در راستای اجرایی سازی چنین فضاهایی برای آنان فراهم آید.

    کلیدواژگان: خلاقیت، کتابخانه های عمومی، فضای سازنده، عوامل تسهیل گر، عوامل بازدارنده
|
  • Leila Asghari Heine Abad *, Zoya Abam, Saeed Rezaei Sharifabadi Pages 5-30
    Objective

    Crowdsourcing is a phenomenon in which any organization uses the population as a resource to perform various tasks and find the best solution for any problem using collective effort and wisdom. By attracting participation, crowdsourcing helps to increase communication, new ideas and make organizations productive. This study aimed at prioritizing the components of crowdsourcing in libraries, archives, museums and galleries in order to provide a conceptual model for better understanding.

    Methodology

    This qualitative-quantitative research has been conducted by using systematic literature review and Delphi method in order to confirm the identified indicators, and interpretive structural modeling. The statistical population of the systematic review in this research includes research articles related to the basics of crowdsourcing in libraries, archives, museums and galleries from the period 2006 to 2022 AD for English language sources and the period 1385 to 1400 solar for Persian language sources. Based on the Critical Appraisal Skills Program and screening process, 54 works were selected for further review and analysis. The statistical community of experts in Delphi panel and prioritization of components was formed by 25 experts from libraries, archives, museums and galleries who were selected by snowball method.

    Findings

    First, the aspects and indicators of crowdsourcing in libraries, archives, museums and galleries model were derived from the theoretical literature. They were confirmed by questionnaire conducted with experts in libraries, archives, museums and galleries. The output of this phase contained 76 indicators drawn from twelve aspects. According to the results of data analysis and the ideas of the experts, interpretive structural modeling (ISM) method was employed to make relationship between indicators and aspects for designing the model. The result was an integrated model for crowdsourcing in libraries, archives, museums and galleries at eleven levels. Moreover, the aspects of crowdsourcing were divided into four levels according to the power of guidance and influence of each aspect on the other aspects and the degree of dependence of each aspects to other one.

    Conclusion

    The existing leveling shows that maintaining participation and interaction with a degree of dependence of 12 is the most impressive and Goal setting with a guiding power of 12 has the most guiding and influencing power. Goal setting was recognized as the main aspect, which contained the bases of the model. For starting and controlling any crowdsourcing, managers ought to consider this aspect quite seriously.The characteristics of the Crowd and Evaluation have weak driving power and little dependence on the system. The characteristics of Training, Crowdsourcing Platform, Reward, Motivation and Maintaining Participation and Interaction have a weak guiding power, but they have a high dependence power on other aspects. Goal setting, Crowdsourcing Ethics, Crowdsourcing Management, Content features and Task features are independent aspects with high guiding power on the system and low dependence power on other aspects. They have the most impact on other aspects and accept the least impact from other aspects. Maintaining Participation and Interaction was recognized as the most sensible aspect of crowdsourcing.

    Keywords: Archive, Crowdsourcing, Gallery, library, Museum
  • Mohammad Zerehsaz *, Abbas Rajabi Pages 31-48
    Objective

    The purpose of this study was to design a paradigmatic model of factors influencing the motivation of Knowledge and Information Science faculty members for voluntary activities of the Iranian Library and Information Association.

    Methodology

    Qualitative research method based on grounded theory was used. Qualitative data collection tool was semi-structured interview and purposeful sampling method with theoretical approach. In this research, semi-structured interviews were conducted with 8 current and former board members of the Iranian Library and Information Science Association. The criterion of qualitative data analysis was based on the systematic design of grounded theory. Therefore, after the implementation, the text of the interviews was analyzed in five steps using open, axial, and selective coding methods.

    Findings

    By identifying the causal factors, background factors, interferers and consequences, the concepts proposed in the interviews were coded in the form of 15 main categories and 89 sub-categories. Accordingly, the paradigm model of the factors influencing faculty members to participate in voluntary association activities was formed. In this research, it was also found that various factors can increase or decrease the motivation of faculty members to participate in community activities. Some of these factors are personality traits and motivations; Such as having a spirit of service and participation, social commitment, encouraging worldview, being warm, interested in the growth of others and similar things. Considering the effective points in the promotion and promotion bylaws for participative activities and encouraging faculty members to participate in such activities can be a useful solution in this field. Also, including appropriate course contents in formal education courses (primary and high school) regarding the importance of associations and respective activities and teaching these concepts through the media (such as radio and social networks) can make families aware of the importance of paying attention to voluntary activities such as associational activities in the development of children's personality. Peace and political, economic, and social stability in society can also play an important role in the development and flourishing of associational activities.

    Conclusion

    An important point that should be kept in mind in order to increase the motivation of faculty members to participate in association activities, and the findings of the present research emphasize it, is the effort to explain the position of scientific associations in solving various problems of the country through appropriate policies in this field. Scientific associations are one of the dynamic institutions that enable the interaction of experts and receive informal training, and therefore can be attractive and effective. Creating a safe and attractive environment and providing the opportunity for veteran professors to interact with young professors can be another reason for scientific associations to attract faculty members.

    Keywords: Iranian Library, Information Science Association, Faculty Members, scientific participation, Voluntary Activities
  • Afrooz Hamrahi *, Roya Pournaghi, Dariush Matlabi Pages 49-72
    Objective

    The purpose of this study is to prioritize the indicators of the scholarly publication system for implementing this system in Iran.

    Methodology

    A qualitative method was used to collect data, and a descriptive method was used to analyze the findings. The statistical population of the research is scholarly publishing experts. The sample includes 19 experts who were selected by snowball sampling. A semi-structured interview was used in this research. The research questions were formulated based on the components and indicators of the scholarly publication system; professors and experts confirmed their validity in two consecutive stages. The interviews continued until theoretical saturation was achieved. The research questions include 12 components: access, communication, control, infrastructure, language, materials (information resources), support, technology, economics, evaluation, education, and ethics. Most of these components include indicators such as form, type, scope, and format, covering 39 indicators. A quantitative method was used to extract the data, and MAXQDA software was used to analyze them.

    Findings

    The research funding showed that in the access component, indicators of access type and scope of access; in communication and control components, indicators of format; In the infrastructure component, the form of the infrastructure; in the language component, the scope of language; in the support component, the indicators of form and type of support; in the technology component, the form of technology; in the economics component, financing; in the evaluation component, the form and format of evaluation are in the priority of implementing the national scholarly publication system. Therefore, in order to implement the national scholarly publication system, the components of technology, education, ethics, and their indicators do not need to be prioritized, but other components must be implemented based on prioritization.

    Conclusion

    The results of the research indicate that 21 indicators out of 39 ones were prioritized to implement the national scholarly publication system. The components of technology, education, ethics, and all its indicators are necessary to design this system, but the indicators of other components should be considered based on the priorities set. According to the economic, technical and cultural conditions, prioritizing the identified indicators of the scholarly publication system helps the countries and scientific communities start the basic steps for the implementation of the national scholarly publication system to take advantage of its benefits such as improving the quality of scientific outputs, supporting publishing processes, observing ethical principles, developing scientific communication, integrated access to all scholarly outputs, identifying investment opportunities in scientific publication, forecasting future developments and crises in different dimension of scholarly publication ecosystem and reducing costs.

    Keywords: scholarly publication system, Scholarly publication, Academic Publishing, Scientific Information
  • Hasan Mahmoudi *, Maryam Saberi Pages 73-94
    Objective

    Voluntary activities play an important role in the development of organizational programs as well as the development of communities. One of the groups that can have an effective presence in volunteering activities are students. The purpose of this research is to investigate and compare the willingness of students to do online and offline voluntary activities, especially for libraries.

    Methodology

    The current research is of an applied type carried out using a survey method. The statistical population of the research was the students of Semnan University. The samples were selected using random sampling method. Finally, 267 people, about 75% of the sample members, cooperated with the research. A researcher-made questionnaire was used to collect research data, and its validity and reliability were also confirmed. The questionnaire, made up of 42 items, measures the degree of students' willingness to do online and offline volunteering activities, as well as their willingness to do online and offline volunteering activities, especially for libraries.

    Findings

    Students had an average desire to do volunteering activities, and the average desire to do online volunteer activities was higher than offline volunteer activities. Among the types of voluntary activities, students are more willing to do social and civil activities, cultural activities and educational activities, and the least desire was related to care activities and relief activities. The study of students' willingness to do volunteering activities for libraries also showed that students' willingness to do offline volunteer activities for libraries is more than online volunteer activities. Among the types of libraries, students prioritize volunteering for public, university, and rural libraries more than other libraries. Also, the study of the relationship between demographic variables and the tendency to do voluntary activities also indicated the existence of a significant relationship between the variables of gender, marital status, occupational status, and educational field with online and offline volunteering activities. Women are more likely to be volunteer than men, and single people are more likely to be volunteer than married people. Results also indicated that there is no significant relationship between the level of willingness to do voluntary activities and the level of education of students. Examining the relationship between students' fields of study and the desire to do volunteering activities also showed the significant difference between doing volunteering activities according to the field of study. Technical and engineering fields tend to do online voluntary activities, and art, humanities, and social sciences groups tend to offline voluntary activities. In general, the fields of humanities and social sciences, natural resources and animal husbandry, and art had the greatest desire to do voluntary activities. It seems that the nature of the disciplines has an effect on people's willingness to play role as volunteer.

    Conclusion

    Students have a high potential to do voluntary activities. Organizations, especially libraries, can use it to promote their programs. The design and planning of voluntary activities for students should be in accordance with their interests, expertise and skills, and in accordance with the type of activities, virtual space should be used.

    Keywords: Voluntary Activities, online voluntary, offline voluntary, Libraries
  • Davoud Nojavan *, Reza Akbarnejad, Abolfazl Nojavan Pages 95-115
    Objective

    Voluntary activities, including voluntary works/actions in libraries are new titles that, like other categories, require legal review. However, the problem is not only its novelty, but the Iranian legal system itself has a specific model in processing contracts. According to this model, identifying the nature of volunteering activities in libraries has a direct impact on the salary of the provider of volunteer activities in one hand and the library institution, on the other hand. This research tries to show that how should the nature of voluntary activities be in libraries if the law cannot expand this category in the society and at least does not prevent it from development.

    Methodology

    The required data were collected using the library method and analysis with jurisprudential and legal logic. The scope of legal studies is limited to Iranian law and the scope of jurisprudence studies is limited to Imami jurisprudence.

    Findings

    May be claimed that there are two independent Unilateral Acts, considering it as a contract is closer to the mission of law (regulation, but regarding the type of contract, by examining the relevant contracts, it has been proven that the general rules governing endowment in Iran's civil law do not include the action (work/activity) due to the assignment of the object. Also, due to Article 10 of the Civil Code, the researchers prefer justification of voluntary activity in that form over its justification in the form of peace. Including it in the form of representation also means confining the parties of this modern activity is in forms that may not be based on the will of the parties.

    Conclusion

    Recognized voluntary activities as a separate contract (indefinite/anonymous/non-patterned) before drafting and legislation of legal rules and related laws, based on the general rules governing contracts (in general) and the general rule mentioned in Article 10 of the Civil Code (specifically) to consider effective in principle and based on the common will of the parties and the obvious elements of this type of activities (including doing non-compulsory work and non-receipt of wages) should be interpreted. It is clarified that in this legal interpretation, public order and justice should not be harmed, for example, it should not be considered irresponsible the organization that is served (library) from a legal point of view for any expenses of the volunteer provider though it has not been stated in the contract. As it should not include issues like gifts and rewards (donations) or activity certificates with the free nature of these types of activities that are deemed inconsistent.

    Keywords: Voluntary Activity, Libraries, Volunteer Contract, Iranian Law, Article 10
  • Reyhaneh Ban Sartip *, Zahra Jafarzadeh Kermani Pages 117-138
    Objective

    The present study was performed aiming to investigate the relationship between health literacy and the resources of gaining health literacy among the librarians working at Astan Quds Razavi. Health literacy is an important factor which preserves and promotes health and prevents disease. Gaining and increasing the health literacy leads to an increase in the health and life quality of people. Therefore, health literacy determines the health level.

    Methodology

    This study was applied in terms of purpose and descriptive correlational in terms of methodology. Its data were collected using health literacy questionnaire applied by Montazeri and colleagues (2015) and the resources of gaining health literacy. The questionnaire included six attributes including accessability, study skills, understanding, evaluation, health information decision and application of health information. In order to confirm the validity of the research tools, the comments and viewpoints of some professors teaching at Imam Reza International University of Mashhad, Iran, were applied. In order to study the reliability, Cronbach’s alpha was used. The total alpha coefficient for the health literacy was 0.95 and it was 0.7 for other dimensions of health literacy. This shows the reliability of the research tools. Considering the research time and place, the population was composed of all librarians working at Astan Quds Razavi library from 2020 to 2021 (160 persons); all were working during the corona pandemic as employed, contract, temporary contract, and daily staff. For the present study, considering the population features, random sampling was done among the librarians, and so 112 ones were selected.

    Findings

    The research findings indicated that the librarians’ health literacy level is higher than average; and gaining health literacy was mostly done through the internet, the virtual world and audio-visual media. Based on the findings, health literacy has a significant relationship with the resources of gaining health information such as internet, the virtual world, and participating in workshops and conferences related to Corona; moreover, there is a significant relationship between health and the dimensions of deciding upon health information and its application via audio-visual media.

    Conclusion

    The findings of this research showed that there is no significant relationship between health literacy and the resources of gaining health information through doctors and nurses as well as knowledgeable people among relatives and friends and merely, there is a significant relationship between the dimensions of deciding upon health information as well as its application and the resources of gaining health information through the staff of medical centers and relatives and friends. Hence, utilizing such resources can increase the librarians’ health literacy.

    Keywords: corona, Health literacy, Health Information Resources, Librarians, Central Library of Astan Quds Razavi
  • MohammadJavad Hashemzadeh *, Samira Akbarian, Mahmood Sangari, Ali Rezaei, Mohammadreza Asadi Yoonesi Pages 139-159
    Objective

    Nowadays regarded to the importance of knowledge and its related activities in advancement of countries and organizations, scientific cooperation among the society elites and other groups can lead to unity and solidarity among them. The main purpose of this research was to investigate the role of knowledge sharing intention to unity among the faculty members of universities of Birjand and teachers of seminary schools.

    Methodology

    The present research, through an applied method, surveyed the problem among university faculty members and teacher of seminary schools. Data were gathered by two validated and reliable questionnaires. The statistical population consisted of university faculty members and teachers of seminary schools. Among them, 198 individuals were selected as the sample of study through stratified random sampling method.

    Findings

    There was a significant difference among the two groups in control beliefs, total score of knowledge sharing, capability to tolerate the outsiders, and communication actions. Also, there was a significant relationship among the control beliefs to knowledge sharing with seminary (by university) and intention to unity. The results showed that attitude and norm beliefs to knowledge sharing with university (by seminary) significantly correlated with organization norms; control beliefs to knowledge sharing with university (by seminary) have significant relationship with sense of brotherhood; knowledge sharing behaviour with university (by seminary) significantly correlated with communication action, and organization norms have significant relationship with intention to unity. According to the results, there was a significant difference between the mean scores of knowledge sharing with outsider group and desire level. Total score of knowledge sharing with seminary (by university) had significant correlation with intention to unity and it components but total score of knowledge sharing with university (by seminary) just only was significantly correlated to organization norms and intention to unity. Also, the results revealed that attitude, control belief and intention to knowledge sharing with seminary (by university) were predictors of intention to unity and also, the knowledge sharing behavior with university (by seminary) was significant predictor of intention to unity. Knowledge sharing with academics by seminarians was not the only factor related to their desire to unite with academics, but factors such as technological factors, non-common specialized fields, organizational factors, etc. were effective in their desire to unite.

    Conclusion

    In general, knowledge sharing and scientific cooperation have important role in intention to unity among the two groups. Since belief control is affected by facilitating conditions and facilitating technology, creating specialized knowledge management software networks for both groups in the web environment will have a beneficial effect on knowledge sharing and unity between these two groups. Therefore, necessary measures should be taken in this regard.

    Keywords: knowledge sharing, intention to unity, faculty members university of Birjand, teachers of seminary school
  • Hamidreza Mahmoodi, Nazila Mehrabi *, Noushin Il Begi Pages 161-187
    Purpose

    To better understand the flow of knowledge throughout organizations (of any type) and to answer the questions such as what knowledge does the organization need, where is that knowledge, how is it used, what knowledge problems exist and what improvements can be made, you should take advantage of the first step in knowledge management, which is "knowledge audit". The present research was conducted in order to identify the components of knowledge audit.

    Methodology

    This research was carried out under the positivism paradigm. In order to collect information, library and field methods have been considered. First, knowledge audit components were obtained by Delphi method. Then, to compare these components, data were collected through AHP questionnaire. Questionnaire was distributed among faculty members and doctoral students of Knowledge and Information Science of Tehran state universities and AHP method was used for data analysis. In order to analyze the data, MAXQDA, SPSS 25 and Expert Choice11 software were used.

    Findings

    The findings obtained in this research show that the components of knowledge audit include the component of identifying organizational repositories, which includes the items of knowledge discovery, knowledge storage, knowledge registration, knowledge inventory development, and map creation. Knowledge includes the items of map drawing, prioritizing knowledge, linking knowledge, organizing knowledge, identifying knowledge flows including items of knowledge identification, identifying knowledge strategies, identifying knowledge processes, identifying the discovery of knowledge sharing, human knowledge capital including The items of knowledge, skills, competencies of the organization's employees and managers, the knowledge audit team including the items of knowledge analysts, Strategy experts, organization planners, knowledge consultants, analysis and evaluation including knowledge health assessment items, gap analysis, use of knowledge, knowledge risk analysis including items for identifying potential risks, adopting appropriate solutions, educational dimensions and aspects including the subjects of holding training courses in the field of knowledge audit, holding publications and conferences in the field of knowledge audit, organizational culture including the subjects of attention to values ​​and norms, attention to innovation, attention to organizational goals, The environment of the organization. These ten components were ranked according to their importance: The first priority is the identification of organizational repositories, the second priority is the creation of a knowledge map, the third priority is the identification of knowledge flow, the fourth priority is the identification of knowledge flow, the fifth priority is human knowledge capital, the sixth priority is knowledge audit team, the seventh priority is analysis and evaluation, the eighth priority is knowledge risk analysis. The ninth priority was assigned to educational dimensions and aspects, and the tenth priority was assigned to the component of organizational culture.

    Conclusion

    By focusing on the example of identifying knowledge reservoirs, drawing a knowledge map and identifying knowledge needs, a big step can be taken towards the realization of knowledge audit in the organization.

    Keywords: knowledge audit components, knowledge audit, Knowledge Management
  • Hedayat Behroozfar, Esmaeil Vaziri * Pages 189-216
    Objective

    The existing information and communication technologies have provided a platform through which researchers are able to share even the data used in their research, which may have been difficult to obtain, with other researchers and others to reuse and reanalyze. The purpose of this research is to investigate the situation of Iranian Basic Science researchers in sharing and reusing research data.

    Methodology

    In terms of purpose, this research was applied and carried out with a quantitative approach and in a survey way. The research community was formed by researchers in the field of Basic Sciences who had articles in the Web of Science database in 2021. The data collection tool was a researcher-made questionnaire designed electronically based on the relevant literature. Sample society consisted of 309 Basic Science researchers participated in this study. SPSS software was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that more than 64 percent of researchers do not have the experience of sharing research data. Individual, cultural and behavioral, legal, and political factors affecting the sharing of research data are in a favorable situation, but organizational and technical factors are in an unfavorable situation. No difference was observed between individual, technical, cultural and political, organizational, legal and political factors with the demographic variables of the research, except in some cases in the gender variable. The researchers of this field are familiar with this concept to a great extent and a positive attitude of this concept has been formed in their minds and they have developed a desire to do it if the conditions are available. However, technically, organizationally, and structurally, the conditions are not yet available. The relevant laws, regulations and instructions have not been prepared, material and spiritual stimuli have not been created in the relevant organizations and institutions, and the hardware and software technical infrastructures and required standards have not been provided.

    Conclusion

    Despite the fact that there is a positive attitude among Basic Science researchers for sharing and reusing research data, it is not technically and organizationally possible to realize it; Therefore, formal and informal working groups should be created among researchers and they should work in the field of raising awareness about sharing research data and related matters, educational campaigns should be created in order to create a culture of data sharing in scientific and academic centers, conferences and awareness sessions on the benefits of sharing research data and requirements for its implementation should be held for managers and related officials in scientific and research centers of the country, necessary hardware and software technical infrastructures should be created in scientific databases and organizational repositories to facilitate storage and long-term protection of data, how to use the existing systems to share research data with various methods and continuously should be taught, the rules and regulations of sharing research data as well as their reuse should be formulated in compliance with research ethics, and various material incentives should be considered for researchers who share their research data.

    Keywords: data sharing, Research Data, Basic science, data reuse
  • Maryam Heydari, Reza Basirian Jahromi, Maryam Ravanipour, Abdolrasoul Khosravi * Pages 217-243
    Objective

    Library as an organization needs creativity and innovation to eliminate stagnation. One of the latest concepts raised in the field of helping to create innovative ideas in libraries, which somehow guarantees the presence and participation of users in library processes, is Makerspaces. 'Makerspaces' in libraries is a relatively recent phenomenon - a natural adjunct that crosses disciplinary boundaries of educational innovation, integration of formal and informal learning, Science, Technology, Engineering, and Math (stem) outreach and engagement. Combined with the Arts (steam), the overlapping interests can drive innovation and entrepreneurship across the supported communities. Therefore, this research investigates the facilitating and inhibiting factors of implementing Makerspaces in public libraries.

    Methodology

    This is a qualitative study. A semi-structured interview was used to collect data, and a content analysis method was applied to analyze the data. Purposeful sampling was used in the study. Fourteen librarians were willing to take part in the interview process. The saturation of themes was well reached among the 14 participants. The interviewees were 14 managers and librarians of public libraries who had initial familiarity with the makerspaces in libraries. The themes and questions of the interview were extracted by reviewing the texts related to the implementation of makerspaces in libraries and information centers. The interviews were used to gain feedback regarding the makerspace locations in each library. Interviews were digitally audiotaped and transcribed.

    Findings

    Results were organized into thematic codes. The findings showed that the knowledge and recognition of facilitating factors (managerial, technological, and human factors) and inhibiting factors (intra-organizational and extra-organizational factors) by managers and librarians had a significant impact on the use of Makerspace in public libraries. Furthurmore, the results indicated that each facilitating factors, as well as inhibiting parameters, had some sub-categories.

    Conclusion

    Motivated by curiosity and supported by the library resources, the acquisition of 21st century skills ranging from information, media, and technology skills to innovation, life, and career skills are a natural outcome of engagement with the library materials. Since public libraries need changes and use new approaches to maintain their dynamism, they should look for mechanisms to implement such changes. One of the factors that can help the dynamics of public libraries is the Makerspace. Identifying the facilitating and inhibiting factors in this direction can inform the policymakers, library managers, and librarians of public libraries about various aspects of the implementation of Makerspaces. Therefore, they can make rational decisions in line with such spaces.

    Keywords: creativity, Public libraries, Makerspace, Facilitating Factors, Inhibiting factors