فهرست مطالب

نشریه بهره برداری و پرورش آبزیان
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید شربتی* صفحات 1-22
    بر پایه پژوهش های انجام شده ادامه روند کاهش سطح آب به عنوان دور جدیدی از ویژگی‏ های نوسانی سطح آب در دریای کاسپی دور از انتظار نیست. در اثر جدایی خلیج گرگان از دریای کاسپی، بسیاری از مخاطرات جبران ناپذیر زیست محیطی و اقتصادی متوجه مدیریت خرد و کلان در ابعاد منطقه ایی و فرامنطقه ایی خواهد شد. بر پایه مطالعات انجام شده، خلیج گرگان در معرض خطر قرار نداشته و کاهش سطح آب بخشی از رفتار طبیعی خلیج گرگان در برابر نوسان سطح آب دریای کاسپی تلقی می گردد. گزینه پیشنهادی، لایروبی کانال آشوراده پس از رسیدن تراز آب به منفی 5/27 متر می باشد. ولیکن بر پایه نتایج مطالعه کنونی کاهش سطح آب سبب بروز تغذیه گرایی، جانشینی های بوم شناختی مخرب، دگرگونی در ساختار جوامع زیستی، تغیرات مورفولوژیکی، افزایش رسوب گذاری، افزایش شوری و خشکی زدگی خلیج، خسارت وارده بر اکوتوریسم و زیرساخت های درپیوند با خلیج و کاهش عمق کانال های ورودی در خلیج گرگان گردیده است. بر این اساس بحث اضطرار و بحران در خلیج گرگان آشکار می باشد. لذا یافتن راه حلی که بتواند خلیج گرگان را از اضطرارها و بحران های پیش رو رهایی بخشد امری اجتناب ناپذیر می باشد. پیشنهاد می گردد در اقدام کوتاه مدت نسبت به همسو نمودن کشورهای حوزه دریای کاسپی جهت تعیین حق آبه از رودخانه ها و لایروبی کانال های سنتی برای جلوگیری از قطع ارتباط خلیج از دریا اقدام گردد. در اقدام بلند مدت احداث کانال جدید جهت افزایش خودپالای و جلوگیری از بوجود آمدن بوم سازگان های تخریبی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: خلیج گرگان، دریای کاسپی، کاهش سطح آب، کانال انزان
  • یونس کلته* صفحات 23-31
    در این تحقیق جهت بررسی رابطه طول و وزن کفال پوزه باریک تعداد177 قطعه(91 ماده و 86 نر) ماهی کفال پوزه باریک به وسیله تور پره از خرداد 1399 تا تیر ماه سال 1399 صید گردید. نسبت جنسی نر به ماده در جمعیت مورد مطالعه 1:1 بود که اختلاف معنی داری بین نسبت جنسی نر و ماده در جمعیت فوق وجود نداشت (x^2=0.141 , P > 0.05). بیشینه طول کل و وزن ماده ها 28 سانتیمتر و 186 گرم و برای نرها 22 سانتیمتر و 137 گرم ثبت گردید. رابطه طول و وزن در ماده ها (r^2 = 0.78) W=0.0048 〖Tl〗^3.167 و در نر ها (r^2 = 0.80) W=0.0313 〖Tl〗^2.542 و در جمعیت (r^2 = 0.78) W=0.0123 〖Tl〗^2.856 به دست آمد. نتایج نشان داد که الگوی رشد از نوع آلومتریک منفی برای جنسیت نر و برای دو گروه جمعیت و جنسیت ماده از نوع ایزو متریک می باشد (p<0.05 t-test,t_male=3.350,t_female=0.959,t_population=1.290,).
    کلیدواژگان: C. saliens، رابطه طول و وزن، رشد، دریای خزر
  • فاطمه واحدی امیری*، ولی الله جعفری، رقیه صفری، سید حسین حسینی فر صفحات 33-42

    در این تحقیق تاثیر سطوح مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم در جیره غذایی بر هورمون های جنسی استرادیول و بافت گنادی ماهی گورخری بررسی شد. تعداد 600 قطعه بچه ماهی بامیانگین وزنی01/0±15/0 گرم در 4 تیمار و 3 تکرار با جیره ی غذایی پایه همراه با سه سطح پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم (CFU/gr 105، 106 و107) به مدت سه ماه تغذیه شدند. در پایان دوره و مشخص شدن جنسیت، جنس نر از آزمایش خارج و جنس ماده به مدت 1 ماه به وسیله همان جیره های تغذیه شدند. در انتهای دوره از کل بدن ماهی استفاده گردید و پس از تهیه سرم، به روش RIA میزان هورمون های استروییدی اندازه گیری گردید. سپس بخشی از بافت گناد نمونه برداری و میکروسکوپ نوری بررسی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده افزایش این هورمون در زمان ویتلوژنز می باشد که در تیمار تغذیه شده با CFU/gr106 لاکتوباسیلوس پلانتاروم افزایش معنی داری نسبت به بقیه تیمارها نشان می-دهد(P<0.05). ولی تیمار تغذیه شده با CFU/gr107 لاکتوباسیلوس پلانتاروم روند کاهشی داشته است. در مقاطع بافتی در تیمار شاهد بیشتر تخمک ها به وضوح در مرحله ی دوم و سوم رسیدگی جنسی قرار دارند. در تیمار تغذیه شده با CFU/gr106 لاکتوباسیلوسپلانتاروم بخش عمده تخمک ها در مرحله سوم و چهارم و حتی انتهای مرحله چهارم بلوغ بودند. که نسبت به تیمارهای تغذیه شده با CFU/gr 105و CFU/gr107 لاکتوباسیلوس پلانتاروم این مراحل بیشتر مشاهده می شود. نتایج مطالعه حاضرنشان می دهد که استفاده از پروبیوتیک ها لاکتوباسیلوس پلانتاروم در مقدار موثر می تواند به عنوان یک راهبرد جدید در بهبود عملکرد تولیدمثلی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تولید مثل، پروبیوتیک، ماهی گورخری، بیان ژن
  • جواد رمضانی*، شهرزاد دانش فر، محمدرضا رحمانی، بهزاد رایگانی، هانیه صوفی صفحات 43-59
    درشت بیمهرگان کفزی آب های جاری تحت تاثیر محیط پیرامون خود بوده و پراکنش آن ها در زیستگاه متاثر از تغییرات فاکتورهای محیطی است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر برخی فاکتورهای محیطی بر تنوع درشت بیمهرگان کفزی رودخانه شهرستانک بود. نمونه برداری از درشت بی مهرگان کفزی با استفاده از سوربر در شش ایستگاه (با چهار تکرار) در سال 1397 و در دو فصل بهار و پاییز با سنجش 10 متغیر محیطی انجام شد. در مجموع در فصل بهار 12 و در فصل پاییز 13 خانواده از درشت بی مهرگان کفزی شناسایی شد که لارو حشرات بیشترین فراوانی را داشتند. طبق نتایج، ایستگاه سه (میانه رودخانه) دارای بیشترین میزان فراوانی و خانواده های Heptageniidae و Baetidae نیز فراوانی بالایی داشتند. در فصل بهار بیشترین میزان تنوع، غالبیت و غنای گونه ای در ایستگاه چهار (پایین دست) و بیشترین میزان یکنواختی در ایستگاه شش (پایین دست) بود. بیشترین میزان تنوع، غالبیت و یکنواختی در فصل پاییز مربوط به ایستگاه یک (بالادست) و بیشترین میزان غنای گونه ای نیز در ایستگاه دو (میانه) بود. تغییرات متغیرهای محیطی مقاومت، هدایت الکتریکی و کل مواد جامد محلول (بهار)، دبی و ارتفاع (دو فصل) تفاوت معنی دار داشتند. همچنین فاکتورهای عرض، عمق، ارتفاع و سرعت جریان آب جزء فاکتورهای موثر بر فراوانی و ترکیب گونه ای درشت بی مهرگان کفزی بودند. به نظر می رسد فاکتورهای محیطی موثر در منطقه مورد مطالعه بر شرایط زیستگاهی، تنوع، فراوانی و ترکیب گونه ای اثرگذار بوده است. انجام این قبیل مطالعات ضمن درک نیازهای موجودات آبزی، به برنامه ریزی های حفاظتی موثر، تعیین حق آبه اکولوژیک و برداشت پایدار از منابع رودخانه کمک شایانی می نماید.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، درشت بی مهرگان کفزی، حشرات آبزی، شاخص زیستی
  • فاطمه نیجان، محمدکاظم خالصی*، سهراب کوهستان اسکندری صفحات 61-80

    تاثیر سطوح مختلف سختی آب بر روی شاخص های رشد، نرخ بازماندگی، پارامترهای خون شناسی، و کیفیت آب پرورش بچه ماهیان سفید دریای خزر (Rutilus kutum) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار سختی آب (350، 600، 650، 700، 800 و 900 میلیگرم کربنات کلسیم،CaCO3) هر کدام با سه تکرار حاوی 13 قطعه ماهی (جمعا 300 قطعه) با میانگین وزن 2 گرم به مدت 56 روز بررسی شد. بیشترین میزان وزن نهایی، افزایش وزن بدن، و نرخ رشد روزانه در تیمار با سختی 650 mg/L CaCO3 برآورد شد (05/0 <p) و در همین تیمار حداقل ضریب تبدیل و کمترین غذای خورده شده روزانه بدست آمد (05/0 <p). بیشترین مقادیر سختی و قلیاییت آب درتیمار با سختی 900 mg/L CaCO3 وجود داشت (05/0 <p). بیشترین مقادیر گلبول قرمز در تیمار آب سالن (600 mg/L CaCO3) + آب مقطر با سختی 350 mg/L CaCO3 سنجش گردید (05/0 <p). بیشترین و کمترین مقادیر هموگلوبین به ترتیب در تیمارهای حاوی سختی های 700 و 900 mg/L CaCO3 برآورد شدند (05/0 <p). بیشترین مقادیر کورتیزول و گلوکز با اختلافات معنی دار بین تیمارها در تیمار حاوی 15 گرم CaCO3 با سختی 900 mg/l ثبت شد (05/0 <p). بیشترین مقادیر سدیم و کلسیم گوشت به ترتیب در تیمار با سختی 650 میلیگرم CaCO3 بدست آمد (05/0 <p). بنابراین، سختی آب 650 میلیگرم CaCO3 منجر به بالاترین مقادیر وزن نهایی، افزایش وزن بدن، و نرخ رشد روزانه در بچه ماهی سفید در محیط آزمایشگاهی گردید (05/0 <p) که می تواند جهت پرورش این ماهی ارزشمند استفاده شود.

    کلیدواژگان: سختی آب، رشد، فراسنجه های خونی، ماهی سفید
  • سید مرتضی حسینی* صفحات 81-93

    پرورش ماهیان خاویاری از اهمیت بالایی در کشور برخوردار است که جیره غذایی یکی از ارکان مهم آن می باشد. تحقیقات زیادی روی تغذیه این ماهیان انجام شده است ولی تحقیقات بیشتری برای تکمیل این دانش نیاز می باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر افزودن گلایسین به جیره غذایی بر شاخص های خون شناسی، غلظت پروتیین ها و فعالیت برخی از آنزیم های پلاسما در بچه فیل ماهی (Huso huso) بود. به این منظور ماهی ها به مدت 8 هفته با جیره های غذایی غنی شده با 0 (شاهد)، 25/0، 5/0 و 1 درصد گلایسین تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تعداد گلبول های قرمز، درصد هماتوکریت و غلظت هموگلوبین در تیمار 25/0 و 5/0 درصد گلایسین به طور معنی داری بالاتر از تیمار شاهد بود (P < 0.05). همچنین، این دو تیمار فعالیت آلکالین فسفاتاز و آسپارتات آمینوترنسفراز پایین تری نسبت به تیمار شاهد داشتند (P < 0.05). تیمار 1 درصد گلایسین افزایش معنی داری در غلظت پروتیین کل پلاسما نسبت به تیمار شاهد نشان داد (P < 0.05). همچنین، اختلاف معنی داری در مقدار MCV، MCH، MCHC، آلبومین، گلبولین، آمونیاک، و فعالیت آلانین آمینوترنسفراز و لاکتات دهیدروژناز بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (P > 0.05). بر اساس این نتایج، افزودن 5/0-25/0 درصد گلایسین به جیره غذایی فیل ماهی می تواند باعث بهبود شاخص های خون شناسی شود.

    کلیدواژگان: فیل ماهی، گلایسین، خون، تغذیه
  • حسین پناهی صاحبی*، حسین اورجی، فرید فیروزبخش، مریم قیاسی صفحات 95-107

    این مطالعه با هدف بررسی پاسخ فیزیولوژیکی فیل ماهیان جوان به سطوح مختلف بوتیرات سدیم در جیره غذایی انجام پذیرفت. بدین منظور تعداد 360 قطعه فیل ماهی جوان با میانگین وزنی 56/0 ± 15 گرم با 6 جیره آزمایشی حاوی 0، 1/0، 2/0، 3/0، 4/0 و 5/0 درصد بوتیرات سدیم به مدت 8 هفته تغذیه شدند. فیل ماهیان مورد مطالعه به طور تصادفی به 18 حوضچه آزمایشی به حجم 2/3 مترمکعب (3200 لیتر) و حجم آبگیری 1 مترمکعب (1000 لیتر) انتقال داده شدند (هر حوضچه 20 قطعه ماهی) و روزانه 6 بار با جیره های آزمایشی در حد سیری تغذیه شدند. تعداد گلبول های قرمز خون (RBC) و شاخص های MCV، MCH و MCHC در تیمار 3/0 درصد از سایر تیمارها به طور معنی داری بیشتر بود (05/0<p). تعداد گلبول های سفید خون (WBC) و مقدار هموگلوبین و هماتوکریت در ماهیان تغذیه شده با 3/0 درصد بوتیرات سدیم، بیشتر از سایر تیمارها بود، اگرچه تفاوت معنی داری با تیمار 4/0 و گروه شاهد نداشت (05/0 <p). فعالیت لیزوزیم و میزان IgM در تیمار 3/0 درصد به طور معنی داری از سایر تیمارها بالاتر بود (05/0 >p). میزان کورتیزول و گلوکز در فیل ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 3/0 درصد بوتیرات سدیم پس از تنش تراکم حاد نسبت به گروه های دیگر به میزان کمتری افزایش یافت و اختلاف معنی دار بین تیمارها مشاهده شد (05/0>p). در مجموع، نتایج این مطالعه نشان می دهد که گنجاندن 3/0 درصد بوتیرات سدیم در جیره غذایی فیل ماهیان جوان، می تواند به سلامت ماهیان، بهبود پاسخ ایمنی ذاتی و مقاومت در برابر تنش های تراکم کمک کند,

    کلیدواژگان: فیل ماهی، بوتیرات سدیم، شاخص های خونی، پاسخ ایمنی، تنش تراکم
  • حدیثه کشیری*، عظیم لیاقی، سیده آیناز شیرنگی، محمد قلی زاده، صفورا ابرقویی صفحات 109-121

    امروزه، آلودگی پلاستیکی یکی از خطرناک ترین آلودگی های زیست محیطی محسوب می شود. در این خصوص، میکروپلاستیک ها ممکن است وارد شبکه غذایی شده و باعث بروز برخی اثرات منفی در آبزیان شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات میکروپلاستیک پلی استایرن بر بیان ژن های آنتی اکسیدانی و ایمنی در کاراس طلایی (Carasius auratus) انجام گرفت. بدین منظور، میکروپلاستیک پلی استایرن از طریق پلیمریزه شدن امولسیونی و تعلیقی در دو اندازه 25/0 و 8 میکرومتر تهیه شد. ماهیان در غالب 6 تیمار با اندازه های 25/0 و 8 میکرومتر و غلظت های 05/0، 5/0 و 5 میلی گرم بر لیتر میکروپلاستیک طی 28 روز مواجه شدند. بر اساس نتایج، میکروپلاستیک پلی استایرن باعث القای بیان ژن های SOD، CAT و HSP70 شد که وابسته به غلظت و اندازه میکروپلاستیک بود. اندازه کوچکتر میکروپلاستیک اثر القایی بالاتری در بیان ژن های مورد بررسی نشان داد به نحوی که در بیشتر موارد بالاترین سطح در غلظت های مشابه در تیمارهای مواجهه یافته با میکروپلاستیک 25/0 میکرومتر مشاهده شد. با افزایش غلظت میکروپلاستیک از 05/0 تا 5 میلی گرم بر لیتر، روند مشابه کاهشی-افزایشی در بیان ژن های مورد مطالعه مشاهده شد که البته رفتار ژن CAT قدری متفاوت بود. روی هم رفته با توجه به نتایج، می توان بیان داشت میکروپلاستیک پلی استایرن به ویژه در اندازه های پایین تر می تواند به عنوان یک آلاینده باعث تحریک سیستم آنتی-اکسیدانی و ایمنی ماهی کاراس طلایی شود.

    کلیدواژگان: آلودگی، بیان ژن، میکروپلاستیک پلی استایرن، کاراس طلایی (Carasius auratus)
  • علی اصغر جانباز*، حسن فضلی، سید امین الله تقوی، مسطوره دوستدار، فرامرز باقرزاده افروزی، کامبیز خدمتی، غلامرضا رازقیان صفحات 123-135

    در این تحقیق شاخص های زیستی و ذخیره جمعیت گونه کیلکای معمولی در سواحل ایران طی سالهای 1399و 1400 مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان صید کیلکا در کل سواحل ایرانی دریای خزر در سال 1399 معادل 20050 تن بوده که با در صد تغییرات بسیار کمی به 20138 تن در سال 1400 رسیده است. میزان صید در واحد تلاش بترتیب 298/2 و 321/2 تن بازاء هر شناور در هر شب بوده است. میانگین طول چنگالی ماهی (± انحراف معیار) کیلکای معمولی در مجموع نر و ماده 1/11±9/100 میلیمتر، حداقل و حداکثر طول چنگالی بترتیب 5/62 و 5/137 میلیمتر بوده است و همواره ماهیان با گروه سنی3 و 4 سال بترتیب با 9/78 و 9/77 درصد بیشترین فراوانی را داشته اند. میزان ذخایر این گونه ماهی کیلکای معمولی در سالهای 1399 و 1400 بترتیب حدود 92653 و3/78135 تن برآورد شد و ماهیان 3 ساله بیشترین میزان ذخایر را داشتند (بترتیب 1/31615 و 6/22672 تن). میزان زیتوده مولدین این گونه بترتیب برابر 6/44277 و 5/41606 تخمین زده شد. نسبت زیتوده مولدین به کل نیز بترتیب 8/47 و 2/53 در صد بود. میزان صید بیولوژیک قابل قبول این ماهی با رویکرد احتیاطی 18000 تن برآورد شد. میزان صید این گونه در سواحل ایران در ده سال اخیر بطور میانگین1904± 22769 تن بوده که بیشتر از صید قابل قبول بیولوژبک یعنی 18000 تن میباشد که در واقع میزان قابل برداشت مجاز از ذخایر این ماهی رعایت نشده است.

    کلیدواژگان: کیلکا ماهیان، شاخص های زیستی، زیتوده، صید بیولوژیک قابل قبول، دریای خزر
|
  • Saeed Sharbaty * Pages 1-22
    According to researches, the continuation of the trend of lowering the water level as a new round of oscillating features of the water level in the Caspian Sea is not unexpected. Due to the separation of Gorgan Bay from the Caspian Sea, many irreparable environmental and economic risks will affect micro and macro management in regional and supra-regional dimensions. According to studies, Gorgan Bay is not endangered and the decrease in water level is considered part of the natural behavior of Gorgan Bay against the fluctuation of the Caspian Sea water level. The proposed option is dredging the Ashuradeh canal after the water level reaches minus 27.5 meters. However, according to the results of the current study, declining water levels have caused nutritionalism, destructive ecological substitutions, changes in the structure of biological communities, morphological changes, increased sedimentation, bay drought and increased salinity, damage to ecotourism and marine infrastructure and reduced the depth of inputs in Gorgan Bay. Accordingly, the issue of urgency and crisis in Gorgan Bay is obvious. Therefore, finding a solution that can save Gorgan Bay from the emergencies and crises ahead is inevitable. It is suggested that short-term action be taken to align the Caspian Sea basin countries to determine water rights from rivers and dredge traditional canals to prevent the Gulf from being cut off from the sea. In the long-term action, the construction of a new canal is proposed to increase self-purification and prevent the emergence of degraded ecosystems.
    Keywords: Gorgan Bay, Caspian Sea, sea level decreasing, Anzan Channel
  • Younes Kalteh * Pages 23-31
    In this study to investigate the relationship between length and weight of Leaping Mullet (Chelon saliens) 177 fish samples (91 Female and 86 Male) of leaping mullet were caught by fin nets from June 2020 to July 2020. sex ratio of male to female was 1:1 that showed no significant difference between sex ratio of male and female in population (〖 x〗^2=0.141 , P > 0.05 ). Maximum total length and weight were 28 cm and 186 g for females, 22cm and 137 g for males. The length-weight relationship of female was W=0.0048 〖Tl〗^3.167 (r^2 = 0.78) and the length-weight relationship of male was W=0.0313 〖Tl〗^2.542 (r^2 = 0.80) and the total relationship was W=0.0123 〖Tl〗^2.856 ( r^2 = 0.78. ( The results showed negative allometric growth for males and isometric growth for both population and female groups (t-test,t_male=3.350,t_female=0.959,t_population=1.290 ,p<0.05)
    Keywords: C. saliens, Length-weight relationship, growth, Caspian Sea
  • Fatemeh Vahediamiri *, Valialah Jafari, Roghayeh Safari, Seyd Hossein Hoseinifar Pages 33-42

    The objective of this study was to investigate the effect of different levels of Lactobacillus plantarum probiotic on estradiol hormone and gonad tissue in zebrafish (Danio rerio). So, six hundred healthy zebrafish (0.15+0.01 gr) were randomly distributed in 12 glass aquariums and fed experimental diets contain different levels of L. plantarum (0%, 105, 106 and 107CFU/gr ) for 3 months . After this period and sex determination, males were seprated and females fed probiotic for 1 month more. At the end of the experiment, the whole body of the fish was used to measure the hormone, the amount of esteroid hormone was measured by RIA method. Also of the histological point of view were studied by light microscope. The results of this study showed an increase in the amount of estradiol hormone during vitellogenesis in fish fed 106 CFU/gr L. plantarum which had a significant difference with other treatments (P <0.05). However, 107 CFU/g fed L. plantarum treatment had a decreasing trend. In tissue sections, the most of the eggs in control were clearly in the second and third stages of sexual maturation while in the 106 CFU/gr fed treatment, most of the eggs were in the third and fourth stages and even at the end of the fourth stage of maturation.These stages were more common than treatments fed 105 CFU/g and 107 CFU/g L. plantarum. The results of the present study indicated that the use of probiotics L. pentarum in the effective amounts can be considered as a new strategy to improve reproductive performance.

    Keywords: Reproduction, Probiotic, Zebrafish, Gene expression
  • Javad Ramezani *, Shahrzad Daneshfar, Mohamamdreza Rahmani, Behzad Rayegani, Hanieh Soufi Pages 43-59
    Macroinvertebrates of running water are affected by their environment and their distribution in the habitat is affected by changes in environmental factors of the habitat. The aim of this study was to investigate the effect of some environmental factors on the large diversity of benthic invertebrates in Shahrestanak River, Karaj. Sampling of benthic invertebrates was conducted using a sorber sampler at six stations (with four replications per station) in 1397 and in two seasons of spring and autumn by measuring 10 environmental variables. A total of 12 families of large benthic invertebrates were identified in spring and 13 in autumn, in which the larvae of aquatic insects had the highest frequency. According to the results, station three (middle of the river) had the highest frequency and also the families Heptageniidae and Baetidae had a high frequency. In spring, the highest diversity, dominance and species richness was in station four (downstream) and the highest uniformity was in station six (downstream). The highest amount of diversity, dominance and uniformity in autumn was related to station one (upstream of the river) and the highest amount of species richness was related to station two (middle). Changes in environmental variables of resistance, electrical conductivity and total soluble solids (spring), flow rate and height (two seasons) were significantly different. In addition to the mentioned variables, the factors of width, depth, height and speed of water flow were among the factors affecting the frequency and composition of large species of benthic invertebrates. It seems that effective environmental factors in the study area have affected habitat conditions, diversity, abundance and species composition. Conducting these studies, while understanding the needs of aquatic organisms, contributes to effective conservation planning, determination of appropriate ecological water rights and sustainable abstraction of river resources.
  • Fatemeh Neyjan, MohammadKazem Khalesi *, Sohrab Kohestan Eskandari Pages 61-80

    The effect of different water hardness levels on growth indices, survival rate, hematological parameters, and water quality of Caspian Kutum (Rutilus kutum) fingerlings was investigated in a completely randomized design with six water hardness treatments (350, 600, 650, 700, 800, and 900 mg of calcium carbonate (CaCO3) each with three replications containing 13 pieces of fish (n = 300 in total) with an average weight of 2 g for 56 days. The highest final weight, body weight gain, and daily growth rate were estimated in the treatment with a hardness of 650 mg/L CaCO3 (P < 0.05); the same treatment represented the minimum feed conversion ratio and the lowest daily food intake (P < 0.05). The highest values of hardness and alkalinity of water were measured in the treatment with a hardness of 900 mg/L CaCO3 (P < 0.05). The highest levels of red blood cells were counted in well water treatment (600 mg/L CaCO3) + distilled water with a hardness of 350 mg/L CaCO3 (P < 0.05). The highest and lowest hemoglobin levels were estimated in treatments containing 700 and 900 mg/L CaCO3, respectively (P < 0.05). The highest levels of cortisol and glucose with significant differences between treatments were recorded in the treatment containing 15 g of CaCO3 with a hardness of 900 mg/L (P < 0.05). The highest amounts of sodium and calcium in fish meat were obtained in the treatment with a hardness of 650 mg CaCO3 (P < 0.05). Therefore, water hardness of 650 mg/L CaCO3 led to the highest values of final weight, body weight gain, and daily growth rate in R. kutum fingerlings in the laboratory (P < 0.05), which can be used for the culture of this valuable fish species.

    Keywords: Hardness, growth, Carcass, blood parameters, Caspian kutum
  • Seyed Morteza Hosseini* Pages 81-93

    Rearing of sturgeon is of great importance in Iran, and diet is one of its important factor. A lot of research has been executed on the nutrition of these fish, but more researches are needed to complete this knowledge. The purpose of this research was to investigate the effect of adding glycine to the diet on hematological parameters, protein concentration and plasma enzyme activity in beluga (Huso huso). For this purpose, the fish were fed diets enriched with 0 (control), 0.25, 0.5 and 1% glycine for 8 weeks. The results showed that the number of red blood cells, hematocrit percentage and hemoglobin concentration in 0.25% and 0.5% glycine treatment were significantly higher than the control (P < 0.05). Also, these treatments had lower alkaline phosphatase and aspartate aminotransferase activities than the control (P < 0.05). 1% glycine treatment showed a significant increase in total plasma protein concentration, compared to the control treatment (P < 0.05). Also, there was no significant difference in MCV, MCH, MCHC, albumin, globulin, ammonia, and alanine aminotransferase and lactate dehydrogenase activities among the treatments (P > 0.05).. Based on these results, adding 0.25-0.5% glycine to the diet of beluga can improve hematological indicators.

    Keywords: beluga, glycine, Blood, Nutrition
  • Hossein Panahi Sahebi *, Hossein Oraji, Farid Firouzbakhsh, Maryam Ghiasi Pages 95-107

    The aim of this study was to investigate the physiological response of young beluga to different levels of sodium butyrate in the diet. For this purpose, 360 young beluga (average weight of 15 ± 0.56 g) with 6 experimental diets containing 0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5% sodium butyrate were fed for 8 weeks. The number of red blood cells (RBC) and MCV, MCH and MCHC indices were significantly higher in the 0.3% treatment than in the other treatments (p <0.05). The number of white blood cells (WBC) and the amount of hemoglobin and hematocrit in fish fed with 0.3% sodium butyrate in the feed were higher than other treatments, although there was no significant difference with the treatment of 0.4% and the control group (p >0.05). Lysozyme activity and IgM level in 0.3% treatment was significantly higher than other treatments (p <0.05). Cortisol and glucose levels in fish fed diets containing 0.3% sodium butyrate increased slightly less than other groups after acute density stress and a significant difference was observed between treatments (p <0.05). Overall, this study indicates that including 0.3% sodium butyrate in the diet of young beluga can improve fish health, innate immune response and resistance to density stress.

    Keywords: beluga, Sodium butyrate, Haematological parameters, Immune response, Density stress
  • Azim Liaghi, Ainaz Shirangi, Mohammad Gholizadeh, Safura Abarghuyi Pages 109-121

    Nowadays, plastic pollution is regarded as one of the most threatening environmental pollution. In this regard, microplastics may enter the food web and produce some negative impacts in aquatics. The goal of the present study was to study effects of polystyrene microplastic on antioxidant and immune genes expressions in gold fish (Carasius aurata). For this, polystyrene microplastic was synthetized via suspension and emulsion polymerization method in two sizes of 0/25 and 8 µm. The fish were exposed to the microplastic with sizes of 0.25 and 8 µm and concentrations of 0.05, 0.5 and 5 mg/L during 28 days under 6 treatments. Based on the results, polystyrene microplastic induced gene expression of SOD, CAT and HSP70 that were dependent on the microplastic concentration and size. Smaller size of microplastic showed higher induction effect on the studied genes expressions so that in most cases, the highest level in the same concentrations was observed in the treatments exposed to 0.25 µm microplastic. With increase in microplastic concentration from 0.05 to 5 mg/L, a similar decreasing-increasing trend was observed in the investigated genes expressions but the CAT gene reaction was slightly different. Overall, more studies seem necessary to understand polystyrene microplastic effects on aquatics and its potential mechanisms. With respect to the results from the present study indicating the changes in antioxidant and immune genes expressions under microplastic exposure, establishing some strategies seem to be obligatory to manage the effluents entered to the aquatic ecosystems and prevent more microplastics increase in the environment. Totally, based on the results, it could be said that polystyrene microplastic as a pollutant can induce the antioxidant and immune system of gold fish.

    Keywords: Gene expression, Gold fish (Carasius auratus), Pollustion, Polystyrene microplastic
  • Aliasghar Janbaz *, Hassan Fazli, Seyed Aminollah Taghavi, Mastooreh Doustdar, Faramarz Bagherzadeh Afroozi, Kambiz Khedmati, Gholameza Razeghian Pages 123-135

    In this study, the biological indicators (length, weight, age) and the stock of the common kilka (Clupeonella caspia) in the Iranian waters of the Caspian Sea were investigated in 2020 and 2021. The results showed that the amount of kilka caught was 20050 tons in 2020, reached 20138 tons in 2021, and presented fairly stable. The catch per unit effort (CPUE) was 2.298 and 2.321 tons per vessel per night, respectively. The average fork length (± standard deviation) of common kilka (male and female) was 100.9 ± 11.1 mm, and the minimum and maximum were 62.5 and 137.5 mm, respectively. In the catch composition, age groups of 3 and 4 years dominated the catch, representing 78.9% and 77.9%, respectively. In the years 2020 and 2021, the total biomass was estimated to be 92653 and 78135.3 tons, age 3 had the highest biomass (31615.1 and 22672.6 tons, respectively). The biomass of mature individuals were 44277.6 and 41606.5, respectively. The ratio of matures to the total biomass was 47.8% and 53.2%, respectively. The acceptable biological catch (ABC) of this species was estimated at 18,000 tons with a precautionary approach. During the last decade, the average catch of this species was 22769 ± 1904 tons, which is more than the estimated ABC.

    Keywords: kilka fishes, Biological Indix, Biomass, Acceptable Biological Catch, Caspian Sea