فهرست مطالب

پژوهش های عقلی نوین - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه پژوهش های عقلی نوین
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ناصر عزیزوکیلی*، مهدی منفرد، سید احمد فاضلی صفحات 9-28
    جایگاه خدا و براهین اثبات واجب، یکی از مهم ترین مباحثی است که کانت می بایست بر اساس مبانی معرفتی-اش، موضع خود را نسبت به آن معین کند. کانت، شناخت را تنها در قلمرو امور مادی معنادار می داند، به همین دلیل در نظرگاه وی بحث از اموری چون نفس یا خدا که زمان مند و مکان مند نیستند، اساسا اشتباه است. او برای نشان دادن این اشتباه، در بخش دیالکتیک استعلایی کتاب نقد عقل محض، ایده «خدا» را ایده استعلایی عقل محض می نامد و به زعم خود اثبات کرده است که عقل را نه از راه تجربی و نه از طریق استعلایی، توفیقی برای رسیدن به این ایده نیست. این دیدگاه، پیامد چگونگی رویکرد کانت در شناخت شناسی و هستی شناسی است. کانت در رویکرد شناخت شناسی، به تفصیل به امکان و صدق قضایای ترکیبی پیشین می پردازد و بر این باور است که امکان دانش های پیشین در متافیزیک و فیزیک، به امکان قضایای ترکیبی پیشین بستگی دارند. در مقابل این دیدگاه، دیدگاه فلسفه صدرایی است که نه تنها قایل به تعطیلی عقل نظری در ما بعد الطبیعه نیست، بلکه بر این باور است که بسیاری از موضوعات فلسفی، از جمله مسیله اثبات وجود خدا، از طریق به کارگیری صحیح عقل نظری قابل حل است. به نظر میرسد فلسفه صدرایی هم در بعد شناخت شناسی و هم در بعد هستی شناسی، توانایی رفع تعارض ها و مغالطات را از ایدیال عقل محض دارا است. از این رو در این نوشتار، کوشیده ایم دیدگاه کانت را بر اساس فلسفه صدرایی نقد کرده و اشکالات وی را پاسخ گوییم.
    کلیدواژگان: ترکیبی پیشین، ایده آل، خدا، فلسفه کانت، فلسفه صدرایی
  • محمدکاظم علمی سولا*، حسین مخیران، علیرضا کهنسال صفحات 29-50

    هدف این نوشتار مطرح کردن دو پرسش و یافتن راه حلی شدنی و بایسته برای ‎آن ها است. پرسش نخست این است که آیا ملاصدرا در اندیشه های فلسفی خود به ‎دور هرمنوتیکی قایل بوده است؟ پرسش دیگر این که ملاصدرا چگونه با به کار بستن دور هرمنوتیکی از قرآن و مکاشفات شهودی در برداشت قاعده بسیط ‎الحقیقه یاری جسته است؟ این پژوهش برای یافتن پاسخی بایسته و روشن نخست به‎ کالبدشناسی مفردات پرسش های پیش گفته پرداخته، سپس به ‎رویکردهای اصحاب هرمنوتیک و ملاصدرا درباره دور هرمنوتیکی اشاره کرده است. نویسندگان سرانجام روش ملاصدرا در چگونگی به کار بستن قرآن و مکاشفه شهودی در چارچوب دور هرمنوتیکی و دستیابی وی به‎ قاعده نغز بسیط ‎الحقیقه در یک دستگاه شناخت‎ شناسی را به‎ گفتمان گذاشت اند. نگارندگان در جستار پیش رو با گواه گرفتن ‎اندیشه های برجسته ملاصدرا، در پی بازگفت این مدعا هستند که وی افزون بر این که در آثار خود به ‎دورهرمنوتیکی اشاره دارد، با به کارگیری دانش های قرآنی و شهودی به عنوان پیش فرض، با روش دور هرمنوتیکی به ‎دیدگاه های نوین فلسفی دست یافته است.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، دور هرمنوتیکی، معرفت شهودی، قرآن، بسیط الحقیقه
  • زینب تاجیک*، امین صیدی صفحات 51-70
    نگره «جنسیت پذیری اخلاق» از مسایل چالش برانگیزی است که از اواخر قرن هجدهم و با اوج گیری فعالیت های فمینیست ها، در حلقه های فکری باورمندان به این جریان مطرح شد. فمینیست ها در موضع گیری برابر این انگاره، به دو دسته تقسیم شدند؛ گروهی با ادعای برابری کامل زن و مرد، هرگونه تفاوت میان ایشان را انکار کرده و دسته ای با سراب پنداشتن آرمان جنسیت واحد، انگشت تاکید بر برتری جنس زن نهادند. گرچه پرسش از جنسیت پذیری اخلاق، در سنت اسلامی، سابقه ای ندارد، اما با توجه به مطالعات دقیق و موشکافانه ای که اندیشمندان مسلمان (به طور خاص فیسلوفان) پیرامون مساله نفس داشته اند، می توان از دل مبانی و مباحثی که طرح کرده اند، پاسخی سلبی یا ایجابی به این پرسش داد. به همین منظور در این نوشتار، با تکیه بر مبانی حکمت صدرایی، به استنطاق این مکتب در پاسخ به «جنسیت پذیری اخلاق» مبادرت ورزیده ایم و ضمن نمایاندن نقص فمینیست ها در بی التفاتی به مبانی انسان شناختی و نفس شناختی مساله، به مقایسه تطبیقی میان پاسخ برآمده از مبانی صدرایی با انگاشته های فمینیست های اخلاق گرا پرداخته ایم و به این نتیجه رهنمون گشته ایم که دیدگاه جنسیت پذیری نفس به صواب نزدیک تر است. البته این به معنای نادیده انگاری تفاوت هنجارهای اخلاقی میان مرد و زن نیست. روش ما در این پژوهش، توصیفی_تحلیلی است.
    کلیدواژگان: جنسیت، اخلاق، فمینیسم، حکمت متعالیه، نفس
  • سید رضا یوسفی* صفحات 71-86

    درک گستره علم امام، نقشی مهم در شناخت امام و جایگاه والای شان دارد.محققین از راه های مختلف عقلی و نقلی، مسیله علم امام را واکاویده اند، اما یکی از راه ها و براهینی که مورد غفلت قرار گرفته و می توان با استفاده از آن گستره علم امام را بررسی نمود، تبیین آن بر اساس برهان حکمت است. براساس دیدگاه حکمای اسلامی در حکمت متعالیه، مراتب وجودی انسان در عالم هستی از مرتبه عقل هیولانی شروع شده و به مرتبه عقل مستفاد ختم می گردد؛ در این مرتبه نفس با اتصال به عقل فعال شبیه او بلکه با او یکی می گردد. صور جمیع موجودات به صورت انفعالی در عقل مستفاد موجود است؛ همچنان که در عقل فعال جمیع صور موجودات به صورت فعلی وجود دارد. از منظر حکمای الهی کمال نهایی انسان رسیدن به مقام عقل مستفاد است. بر این اساس، قابلیت رسیدن به این مقام و دستیابی به علمی که دربرگیرنده همه حقایق عالم به صورت گسترده و بی انتهاست برای انسان موجود است. از سوی دیگر، حکمت الهی اقتضاء می کند که در عالم تکوین هیچ خلقتی، بیهوده و عبث نباشد؛ زیرا خلقت امر عبث، فعلی قبیح بوده و با حکمت خداوند مخالف است. ظرفیت تکوینی و بی انتهای علمی موجود در بشر اگر در هیچ فردی از افراد انسانی به فعلیت نرسد، مستلزم عبث است. پژوهش حاضر بعد از توضیح و تبیین مقدمات استدلال، نشان می دهد وجود چنین قابلیتی در انسان بیهوده نیست؛ زیرا دست کم در برخی انسان ها این قابلیت به فعلیت رسیده است. امام معصوم7 مصداق اتم کسانی است که به مقام عقل مستفاد رسیده و دارای علم گسترده و بی انتها می باشند.

    کلیدواژگان: گستره علم امام، علم امام، حکمت الاهی، عقل مستفاد، عقل فعال
  • میثم قائیدوند*، محمدصادق زاهدی، مجید ملایوسفی صفحات 87-109

    برخی از فیلسوفان تحلیلی معاصر استدلال هایی برای اثبات این بودگی در موجودات ارایه کرده اند که می توان آن ها را به دو دسته کلی تقسیم کرد. دسته نخست، استدلال های موسوم به تصورپذیری و  دسته دوم استدلال های مشهور به پارادوکس چیزم است. تمام این استدلال ها به دنبال اثبات ویژگی ای غیر کیفی در اشیا یا هر یک از جهان های ممکن هستند که این ویژگی می تواند به نحوی منحصر به فرد آن شیء یا جهان ممکن را از دیگر اشیا یا جهان های ممکن متمایز سازد. این ویژگی غیرکیفی خاص، همان این بودگی است. در این مقاله ضمن بررسی هر دو دسته از استدلال هایی که تاکنون برای این باوری ارایه شده، نقد هایی را که بر این استدلال ها وارد است، بررسی کرده و به این نتیجه رسیده ایم که هیچ یک از آن ها از منظر مخالفت با این باوری خدشه ناپذیر نیست. از سوی دیگر، با بیان تبعات و چالش هایی که مخالف این باوری با آن مواجه است به این ارزیابی کلی دست یافته ایم که این باوری ورای غیرقابل قبول بودن و یا دست کم قابل مناقشه بودن تمام استدلال هایش، ایده ای قابل پذیرش است؛ زیرا حتی با صرف نظر از چالش هایی که مخالفان این باوری با آن مواجه هستند، این باوری برای فهم تمایزات موجودات از یکدیگر تبیینی قابل قبول تر از ضداین باوری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: این باوری، این بودگی، ویژگی کیفی، ویژگی غیرکیفی، استدلال تصور پذیری، پارادوکس چیزم
  • سید عبدالرئوف افضلی* صفحات 111-133
    شبهه خدا به مثابه پندار که اخیرا توسط ریچارد داوکینز، زیست شناس و رفتارشناس انگلیسی مطرح گردیده از شبهات بسیار مهم در عصر جدید است. بر پایه این شبهه اگرچه نمی توان مشکل نامحتملی حیات را با سر انگشتان تصادف حل کرد، اما معنای این امر غلطیدن به دامن نظریه طراح هوشمند (که مورد حمایت الهی دانان است) نیست؛ زیرا برای تصادف، جایگزین مناسب تری وجود دارد و آن چیزی جز نظریه انتخاب طبیعی نیست. در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی سامان یافته است، کوشیده ایم ابتدا شبهه داوکینز و مبانی آن را به گونه منصفانه و با تکیه بر آثار خود او تبیین کنیم و سپس به نقد آن با تکیه بر آراء و اندیشه الهی دانان و فیلسوفان مسلمان بپردازیم. از منظر اندیشمندان مسلمان نه تنها مبانی دیدگاه داوکینز از استحکام لازم برخوردار نیست، بلکه هم چنین برخی از مقدمات مورد استفاده در استدلال او نیز کارایی لازم را ندارد.
    کلیدواژگان: خدا، تصادف، طرح هوشمند، انتخاب طبیعی، داوکینز
  • هادی وحدانی فر*، حسن معلمی صفحات 135-158
    پوزیتیویسم یا تجربه گرایی افراطی، نظام فلسفی و معرفت شناسی حسی است که با ورود به گزاره های دینی و مابعدالطبیعی، آن ها را فاقد واقعیت عینی و خارجی می داند. از نظر تجربه گرایان افراطی، انتظار معرفت بخشی، حقانیت و اثبات گزاره های دینی کاری بیهوده است. چنین برداشتی، بسیاری از حقایق عالم هستی همچون خدا، معاد، وحی، معجزه و روح را افسانه می پندارد. مقاله پیش رو، تفکر تجربه گرایی را با دلایل درون دینی و برون دینی و با رویکرد «توصیفی، تحلیلی و انتقادی»، بررسی و نقد نموده، بر این باور است کسب حقایق علمی و معرفت بخش تنها در حوزه رویکرد تجربی صرف نیست، بلکه این رویکرد در محدوده حقایق طبیعی و مادی ارزیابی و سنجش می گردد. از سوی دیگر، گزاره های دینی و ماورایی از یک اتقان علمی به معنای عام و معرفت بخش برخوردار است که حتی به طور قطعی می توان ادعا کرد حقانیت امور مادی و طبیعی، بهره وجودی و معنایی خود را از حققیتی ماورایی به نام حقیقت هستی بخش (خدا) کسب نموده است . قرآن کریم و روایات اسلامی نیز از طریق تعدیل روش تجربی به اثبات برخی گزاره های ماورایی و در قالب روش تجربه گرایی اعتدالی یا تجربه گرایی شبه فلسفی یا شبه علمی می پردازند.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی افراطی، گزاره های دینی، پوزیتیویسم، معرفت حسی، قرآن، روایات
  • عابدین درویش پور*، مهرداد امیری صفحات 159-172

    عرفان یک جریان معرفتی مبتنی بر شهود و برخاسته از تهذیب نفس است که مبانی نظری آن در متون دینی و آثارعرفانی و ادبی تجلی یافته است.مسیله طی الارض در عرفان به عنوان یکی از اقتضایات برخاسته از مراتب کشف صوری در راستای  تجلی اسماء و صفات الهی تحلیل و ارزیابی شده است. مراحل کمال آدمی از نگاه مولوی براساس تحول و تبدیل وجود انسان از نقص به سوی کمال نامنتاهی شکل می گیرد. این تبدیل و تحول، افزون بر تاثیر باطنی ، در کالبد جسم مادی او نیز اثر گذار است. ازاین رو از دید مولوی کیفیت طی الارض در این حوزه قابل تبیین می باشد.  بر این اساس، باطن انبیاء و اولیاء الهی دارای صفات و قابلیت های خاصی است که جسم آنان را از دیگر افراد متمایز می کند و با توجه به تکامل و تعالی  جسم در اثر  سیر و سلوک، زمینه لازم برای پذیرش کراماتی همچون طی الارض را فراهم می کند. در این جستار پس از بررسی مفهوم طی الارض و مبانی طرح این مسیله در نگاه مولوی، به تشریح و تبین کیفیت تحقق آن می پردازیم.

    کلیدواژگان: مولوی، طی الارض، اسماء الهی، تکامل جسم
  • علی احمدپور*، بهروز محمدی منفرد صفحات 173-191
    هدف اصلی پژوهش پیش رو تبیین، تحلیل و نقد نسبت و پیوند واقعی میان هنر اسلامی و معنویت و خداشناسی بر اساس رویکرد دکتر نصر است. روش پژوهش در این نوشتار، تحلیلی- اسنادی است و در جمع آوری داده ها از شیوه کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد از نگاه نصر، هنر اسلامی افزون بر این که معنویت بخش است، می تواند به عنوان تجلی غایت الهی نیز به شمار آید؛ زیرا سبب می شود انسان درباره زیبایی های هنر تفکر نموده و با کمک آنها همواره خدا را یاد کند. مهم ترین نقد بر دیدگاه نصر، به نوع نگاه ایشان نسبت به ماهیت هنر و همچنین نقش آن در کارکردهای معنوی و خداشناسانه وارد است. وی با تقسیم هنر به دینی، قدسی و سنتی، ملاک و معیار قدسی بودن هنر را جوامع و نه انسان، دانسته است و هنر قدسی را نیز هنری می داند که از یک جامعه سنتی سرچشمه گرفته است. دیگر اشکال نظریه وی در باب هنر، تطبیق اندیشه های خود با آثار هنری در تمدن اسلامی است که در ادامه پژوهش به آنها اشاره می شود.
    کلیدواژگان: هنر اسلامی، هنر سنتی، خداشناسی، سیدحسین نصر، معنویت، کارکرد هنر اسلامی
|
  • Naser Azizvakili *, Mehdi Monfared, Ahmad Fazeli Pages 9-28
    The position of God and the arguments of proving the Necessary is one of the most important topics that Kant should have determined his position on according to his epistemological principles. Kant considers knowledge to be meaningful only in the realm of material affairs, for this reason, in his opinion, discussing such affairs as the soul or God, which are not temporal and spatial, is fundamentally wrong. In order to show this mistake, in the transcendental dialectic section of the book Critique of Pure Reason, he calls the idea of “God” as the transcendental idea of pure reason, and in his opinion, he proves that, in order to reach this idea, reason can be reached neither through experience nor through transcendence. This viewpoint is the outcome of Kant’s approach in epistemology and ontology. Kant, in his epistemological approach, deals in detail with the possibility and truth of synthetic a priori propositions and believes that the possibility of a priori knowledge in metaphysics and physics depends on the possibility synthetic a priori propositions. In contrast to this viewpoint, there is the viewpoint of Mulla Sadra’s philosophy, which not only does not believe that theoretical reason should be suspended in the metaphysics, but also believes that many philosophical issues, including the issue of proving the existence of God, can be solved through the correct application of theoretical reason. It seems that Mulla Sadra’s philosophy has the ability to resolve conflicts and fallacies from the ideal of pure reason, both in terms of epistemology and ontology. Therefore, in this article, we have tried to criticize Kant’s viewpoint according to Mulla Sadra’s philosophy and answer his objections.
    Keywords: Synthetic a priori, ideal, God, Kant philosophy, Sadra philosophy
  • MohammadKazem Elmi Sola *, Husain Mokhayeran, Alireza Kohansal Pages 29-50

    This article is intended to raise two questions and to present a feasible solution to them. The first one is, “Did Mulla Sadra maintain hermeneutic circle in his philosophical thoughts? And the second is, “How did Mulla Sadra seek help from the Qur’an and intuitive perceptions in his impression of the principle of basīt al-ḥaqīqa by using the hermeneutic circle? This research first deals with the anatomy of the vocabulary of the questions in order to find a proper and clear answer, then it has pointed out the approaches of hermeneutic scholars and Mulla Sadra concerning the hermeneutic circle. Finally, Mulla Sadra’s method of applying the Qur’an and intuitive perception has been discussed within the framework of the hermeneutic circle and his achievement of the elegant principle of basīt al-ḥaqīqa in an epistemological system. In the present article, by testifying to the prominent thoughts of Mulla Sadra, the author seeks to reiterate this claim that in addition to the fact that he refers to the hermeneutic circle in his works, by using Qur’anic and intuitive knowledge as a premise, he has achieved new philosophical viewpoints by the hermeneutic circle method.

    Keywords: hermeneutics, Hermeneutic Circle, Intuitive knowledge, Quran, Basit-al-Haghigha
  • Zeinab Tajik *, Amin Seidi Pages 51-70
    The view of “gender acceptability of ethics” is one of the challenging issues raised in the intellectual circles of the believers in this trend since the end of the 18th century and with the rise of feminist activities. Feminists were divided into two groups in their stance against this idea; a group claiming complete equality of men and women denied any difference between them and another group emphasized the supremacy of the female gender by imagining the ideal of a single gender as a mirage. Although the question of gender acceptability of ethics has no precedents in the Islamic tradition, but according to the detailed and critical studies that Muslim thinkers (especially philosophers) have made about the issue of nafs (carnal soul), it is possible to give a negative or positive answer to this question. For this purpose, in this article, relying on the principles of Mulla Sadra’s Philosophy, we have attempted to inquire this school in response to the “gender acceptability of ethics” and while showing the shortcoming of feminists in not paying attention to the anthropological and psychological foundations of this issue, we have made a comparative comparison between the answers arising from Mulla Sadra’s principles and the thoughts of ethical feminists and we have come to the conclusion that the viewpoint of gender acceptability of nafs is more appropriate. Of course, this does not mean ignoring the difference in ethical standards between men and women. Our method in this research is descriptive-analytical.
    Keywords: gender, Ethics, feminism, Transcendent Wisdom, soul
  • Seyed Reza Yousefi* Pages 71-86

    Understanding the extent of Imam’s knowledge plays an important role in understanding Imam and his high status. One of the ways that has been neglected by researchers and can be used to pay attention to the extent of Imam’s knowledge is the quality and quantity of this knowledge with the use of rational rules. According to the viewpoints of Muslim sages, the levels of human existence in the universe start from the level of material intellect and end at the level of acquired intellect, in which the soul, by connecting to the active intellect, becomes similar to it, or rather, becomes one with it. In the acquired intellect, the forms of all beings exist passively; whereas, in the active intellect, all forms of beings exist actively. The final perfection of a human being is to reach the status of acquired intellect and he has the ability to have knowledge that includes all the truths of the world and has an infinite and unlimited extent. On the other hand, Divine wisdom requires that no creation, including this creative capacity in human existence, should be useless or nullified, because a nullified creation is indecent and against Divine wisdom. The present research, after explaining these preliminaries, shows that at least some human beings have reached such a status and have such knowledge. Then, in the process of identifying the examples of acquired wisdom, the viewpoints of some Islamic philosophers are used and the Infallible Ahl al-Bayt (A.S.), who enjoy the position of Wilāya, are introduced as the perfect example of such wisdom.

    Keywords: Imam’s Knowledge, Divine wisdom, acquired intellect, active intellect
  • MEYSAM Ghaeidvand *, MohammadSadegh Zahedi, Majid Mollyousefi Pages 87-109

    Contemporary analytical philosophers have provided arguments to prove haecceity in beings. These arguments can be divided into two general categories. The first category is called conceivability arguments and the second category is the arguments known as the Chisholm’s paradox. All these arguments seek to prove a non-qualitative feature in objects or any of the possible worlds, which can exclusively distinguish that object or possible world from other objects or possible worlds. This special non-qualitative feature is specific to haecceity. This article while touching upon both categories of arguments that have been presented so far for haecceitism, has examined the critiques offered on these arguments and came to the conclusion that none of these arguments are inviolable from the perspective of opposition to haecceitism. On the other hand, by stating the consequences and challenges encountered by the opponents of haecceitism, it has generally assessed that haecceitism is an acceptable idea despite the fact that all its arguments are unacceptable or at least debatable; because, even irrespective of the challenges faced by the opponents of haecceitism, it seems to be a more acceptable explanation for understanding the distinctions of beings from one another.

    Keywords: Haecceitism, Haecceity, Qualitative properties, non-qualitative, properties Conceivability arguments, Chisholm&rsquo, s Paradox
  • Sayyid Abdurrauf Afzali * Pages 111-133
    Misconception of God as a delusion recently raised by Richard Dawkins, an English biologist and behaviorist, is one of the most important misconceptions in the new age. Based on this misconceptions, although the problem of improbability of life cannot be solved by coincidence, this does not mean falling into the lap of the intelligent designer theory supported by theologians; because there is a better alternative to coincidence and it is nothing but the theory of natural selection. In this article, organized as descriptive-analytical, we first tried to explain Dawkins’ misconception and its foundations in a fair way and according to his own works, and then criticique it based on the opinions and thoughts of Muslim theologians and philosophers. From the viewpoint of Muslim thinkers, not only the foundations of Dawkins’ view do not have the necessary strength; rather, some of the premises used in his argument are not sufficient enough.
    Keywords: God, coincidence, Intelligent Design, natural selection, Dawkins
  • Hadi Vahdanifar *, Hasan Malmi Pages 135-158
    Positivism or radical empiricism is a sensory philosophical and epistemological system that, by entering religious and metaphysical propositions, considers them to lack objective and external reality. From the viewpoint of the radical empiricists, expecting knowledge provision, truthfulness and proof of religious propositions is absurd and futile. Such an impression would lead to considering many truths of the universe, such as God, resurrection, revelation, miracles and spirit as legends. The present article criticizes the empiricist thinking with intra-religious and extra-religious reasons with a “descriptive, analytical, and critical” approach and maintains that the acquisition of scientific and knowledge-providing facts is not merely in the field of the empirical approach; rather, this approach is evaluated within the limits of natural and material truths. On the other hand, religious and metaphysical propositions have a scholarly certainty in a general and knowledge-providing sense, which can even definitively be said that the truthfulness of material and natural entities has acquired its existential and semantic benefits from supernatural truths called knowledge-providing truth (God). In a similar sense, Holy Qur’an and Islamic traditions also prove some supernatural propositions through modification of the experimental method and in the form of moderate empiricism or pseudo-philosophical or pseudo-scientific empiricism.
    Keywords: radical empiricism, Religious Propositions, Positivism, sensory knowledge, the Qur’an, traditions
  • Abedin Darvishpour *, Mehrdad Amiri Pages 159-172

    Mysticism as a cognitive trend based on intuition is originated from self-purification, whose theoretical principles are manifested in religious texts and literary and mystical works. The issue of tayy al-arḍ (thaumaturgical teleportation or folding up of the earth miraculously) has been analyzed and evaluated in mysticism as one of the exigencies arising from the levels of formal perception (shuhūd) in line with the manifestation of Divine Names and Attributes. According to Mawlavi (Rumi), the stages of human perfection are formed based on the evolution and transformation of human existence from imperfection to infinite perfection. This transformation, in addition to the inner impact, has an impact on his physical body as well. Therefore, from Mawlavi’s perspective, the quality of tayy al-arḍ can be explained in this field. Accordingly, the interior aspect (bāṭin) of the Prophets and Godly Saints has special qualities and capabilities that distinguish their body from that of other people and as per the evolution and transcendence of the body as a result of the spiritual wayfaring, it provides the necessary ground for the acceptance of miracles such as tayy al-arḍ. In this essay, after examining the concept of tayy al-arḍ and the principles of raising this problem from Mawlvi’s perspective, the quality of its realization will be explained.

    Keywords: Mawlavi (Rumi), tayy al-arḍ (thaumaturgical teleportation), Divine Names, evolution of the body
  • Ali Ahmadpour *, Behrouz Muhammadimunfared Pages 173-191
    The present research is mainly intended to explain, analyze and criticize the relationship between Islamic art and spirituality and theosophy based on Dr. Nasr’s approach. The research method in this article is based on the documentary analysis method and the library method was used in data collection. The findings of the research show that, from Dr. Nasr’s perspective, Islamic art, in addition to being spiritual enhancing, can also be considered as an ultimate manifestation of Divinity, because it causes man to deliberate on the beauties of art and always remember God with their help. The most important critique of Dr. Nasr’s view concerns his view on the nature of art as well as its role in spiritual and theological functions. By dividing art into religious, sacred and traditional, he has considered societies and not humans to be the criteria for the sacredness of art, and has also considered sacred art to be an art that originates from a traditional society. Another drawback leveled against his theory about art is matching his thoughts with works of art in Islamic civilization, which will be mentioned in the next parts of the research.
    Keywords: Islamic art, traditional art, theology, Seyed Hossein Nasr, Spirituality, function of Islamic art