فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف اهل بیت
پیاپی 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین مهدی رکن آبادی، محسن عامری شهرابی*، علی حسینی صفحات 13-42

    این تحقیق در راستای شناخت نقش مدیریت کسب و کار و توسعه ارزش های دینی در سیره رضوی بر اساس اخلاق کار در ، به انجام رسیده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نوع پیمایشی و کتابخانه ای می باشد. این تحقیق از نظر هدف از نوع کاربردی بوده و از نظر شیوه اجرا در زمره تحقیقات همبستگی قرار می‏گیرد. جامعه آماری این تحقیق شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نراق می باشد که 400 پرسشنامه بین این افراد توزیع شده و 384 پرسشنامه برگشت داده شده است. در مرحله بعد بر اساس مدل مفهومی پژوهش، سوالات و فرضیه های پژوهش، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفت. در بخش آمارتوصیفی، توصیف داده ها در دو بخش متغیر های زمینه ای و متغیر های اصلی با استفاده از شاخص های فراوانی مطلق، فراوانی نسبی، میانگین، انحراف معیار و واریانس در جداول ارایه گردیده و در بخش استنباطی از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، تکنیک تحلیل عاملی، آزمون t یک جامعه استفاده شده است. با توجه به نتایج حاصله از تحقیق بین اخلاق کار و توسعه ارزش های دینی (صبر و استقامت ، وجدان کاری و تقوای الهی ، صداقت و راستگویی ، امانت داری ، شایسته سالاری و عدم تکبر و سرمستی به مقام و ریاست طلبی) در میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نراق رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کار، توسعه ارزش های دینی، سیره ی رضوی، دانشگاه
  • حمیدرضا جدیدی* صفحات 43-63
    بینامتنیت، رویکردی در نقد ادبی است که بر این اساس، نهاده شده که هیچ متنی خودبسنده و اصیل نیست، بلکه واگویه و بازتابی از متون پیشین است. باختین، ژولیا کریستوا و ژرار ژنت از بزرگترین پژوهشگران این حوزه اند که ارتباط های یک متن با متون دیگر را مورد دقت قرار داده اند. ژنت بینامتنیت را به سه شکل صریح، غیرصریح و ضمنی، برشمرده است. قرآن کریم اثرگذارترین کتاب، بر آفرینش متون فارسی است و اکثر شاعران، از آن و روایات معصومین (ع) بسیار اثر پذیرفته اند. بدیهی است در حوزه ادبیات آیینی باید این اثرات هویدا شود زیرا درک این بازتاب ها به فهم ژرف تر سروده ها منجر می شود. ادیب الممالک فراهانی از شاعران بزرگ عصر مشروطه، که به گواه سروده هایش آشنایی فراوانی با ادبیات عرب و آیات قرآن و روایات داشته، در اشعارش به ویژه در چکامه های سیاسی - اجتماعی خود به خوبی از این منابع بهره برده، و گاهی تفاسیر و برداشت های ذوقی و شاعرانه ای از آیات و روایات بیان کرده و نمونه های تازه ای از بدخوانی فعال ارایه کرده است. در این جستار پس از بیان مقدمات، با شیوه تحلیلی- توصیفی و سود بردن از روش نقد ژرار ژنت، تلاش شده است به اختصار، ابیاتی از چکامه نهم ادیب الممالک، در آیینه بینامتنیت، نشان داده شود. این اشعار به خوبی آشکار می سازد او به میزان قابل توجهی بر مفاهیم، واژگان و شخصیت های قرآنی، و محتوای روایات معصومین (ع) احاطه دارد و برای افزایش غنای معنوی سروده خود و اثرگذاری و آموزش مخاطبان، بیشتر به شکل صریح از آنها سود جسته است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، قرآن، ادیب الممالک، ژرار ژنت، روایات معصومین
  • کاظم استادی* صفحات 64-90
    عمر بن اذینه، حداقل از دو منظر مهم است: اول به جهت روایات فقهی او، و دیگری از نظر ارتباط وی با احادیث سلیم. طبق پژوهش های جدید نسخه شناسی کتاب های سلیم، اسناد عمر بن اذینه بر نسخه های خطی سلیم، ساختگی هستند، و در دوره های متاخر، ایجاد شده اند. حال اگر فرض بگیریم که این پژوهش ها صحیح نیستند؛ لازم است تحقیق شود که: آیا نقل احادیث کتاب سلیم توسط عمربن اذینه قابل قبول است، یا به اشتباه، به وی نسبت داده شده است؟ بنابراین، لازم است گونه شناسی روایات عمر بن اذینه در منابع شیعی پژوهش شود. از طرفی، چون غالب روایات عمر بن اذینه در کتاب کافی کلینی موجود هستند، بررسی گونه شناسی روایات ابن اذینه در این کتاب، می تواند نمای کلی، گونه شناسی احادیث وی باشد. نتایج پژوهش حاضر، نشان می دهد که، اگر نام عمر بن اذینه شامل یک شخصیت تاریخی باشد، گویای این مهم است که روایات او در حدود 93.5 درصد موارد، فقهی هستند، و ربطی به موضوعات کتاب های کنونی سلیم ندارند؛ و اگر نام وی، شامل دو شخصیت تاریخی باشند؛گویای این مطلب است که رویکرد روایی این دو شخصیت، با هم متفاوت بوده؛ و یکی رویکرد فقهی و دیگری رویکرد کلامی تاریخی داشته است. با صحت این فرض، اگر اسناد برخی از نسخه های خطی کتاب های سلیم منقول از ابن اذینه، جعلی نباشند؛ خلطی میان دو شخصیت عمر بن اذینه رخ داده است؛ به این معنی که اسناد روایی شخص عمر بن اذینه معروف، به اشتباه بر روی نسخه های خطی کتاب سلیم درج شده اند
    کلیدواژگان: عمر بن اذینه، سلیم بن قیس، احادیث سلیم، کتاب کافی
  • سید محمد رضوی*، مرضیه صائمی صفحات 91-111
    زندگی در فرهنگ اسلامی مجموعه ای ازباورها ،ارزش ها، باید ها ونبایدهایی است که ازدومنبع قرآن وعترت سرچشمه می گیرد. اصول و مبانی ارتباط زوجین در فرهنگ اسلامی،که می تواند به سبک زندگی متعالی کمک کند، عموما درآیات قرآن بیان شده است وجزییات آن توسط معصومین علیهم السلام تبیین گردیده است و با محوریت اصل الهی بودن به تمام جوانب زندگی سمت وسو می دهد که غایت آن تعالی خانواده و جامعه است .یکی از بحث برانگیزترین آیات قرآن مجید آیه ی «الرجال قوامون علی النساء» است از این آیه و روایات، درمبانی ارتباط زوجین و مهارتهای ارتباطی استمداد گرفت. ؛پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی درپی به دست آوردن سبک زندگی با تکیه برآیه شریفه می باشد،نگارنده پس ازبررسی معنای قیومیت وبیان نکات تفسیری درخصوص این آیه شریفه،وبیان نظراسلام(قرآن وروایات)، به این نتایج دست یافته است که قوامیت به معنای حق مدیریت داشتن،محافظت کردن،سرپرست خانواده بودن است ودربردارنده معنای ولایت وصاحب اختیار بودن نمی باشد،درسبک زندگی به ویژه زندگی اسلامی،چون غالبا بالطبع،مردان هم درعقل ورای و تدبیرونیرومندی و تحمل شدایدوسختی ها وطاقت بیشتردربرابرمشکلات، براغلب زنها فزونی دارندوزنها احساسی و عاطفی هستند، به دلیل این فضیلتهای موهبی واکتسابی است،که مردبرزن سرپرستی دارد،وسبب سبک زندگی، متعالی می شود،ضمن اینکه بسیاری ازآیات قرآن کریم،مردوزن را همسان دانسته و کمال و نقص هردو را به صورت همزمان یاد می کندوتصریح به وحدت نوعی آنها می کند،بنابراین اسلام در حرکت و مسافرت به سوی خداوند هیچ تفاوتی میان آنها قایل نیست وسیر به سوی خدابا تعقل وعمل صالح امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: قیومیت، سبک زندگی، خانواده، اجتماع، قرآن و روایات اسلامی
  • اکرم اقدسی*، رقیه عبدی صفحات 112-133

    رویکردهای باطنی و شیوه های ژرف نگران به متون مقدس و ارکان عبادی دین، از شاخصه های تفکر عرفانی است که البته هرگز به معنای غفلت از ظواهر دین و شریعت و تخطی از احکام شرعی نیست. این ادعا در بررسی نظریات و تعالیم عارفان در همه حوزه های ارکان دینی اسلام قابل مشاهده است. در تعالیم عرفانی صحیح در کنار تبیین طریقت و حقیقت، حفظ ظواهر شریعت به وضوح مشهود است. موضوعی که جایگاه خاصی را نیز در سیره و روایات اهل بیت (ع) به خود اختصاص داده است. ایشان به حفظ مراتب عبادت توجه داشته و همه عباد را به فراخور احوالشان به سیر در بطون دین سوق می دهند. این پژوهش با شیوه کتابخانه ای و با رویکرد نقلی تحلیلی به بررسی نماز و مطابقت مراتب آن از منظر سید حیدر آملی و اهل بیت (ع) پرداخته است. حاصل بررسی ها نشان می دهد که وی به عنوان تربیت یافته مکتب اسلام ناب، قرایتی کاملا همسو با آموزه های اهل بیت (ع) ارایه داده است.

    کلیدواژگان: شریعت، طریقت، حقیقت، ظاهر، باطن، سید حیدر آملی، نماز، اهل بیت (ع)
  • حسین برزگر* صفحات 134-147

    بهره گیری از قیام عاشورا و روشنگری های امام سجاد و حضرت زینب، به منظور دستیابی به یک الگوی موثر برای جهاد تبیین در عرصه های دینی یکی از دغدغه ها و مسایل مهم در جنگ شناختی در مقابل جریان تحریف برای پاسداران سنگر معارف الهی است. نوشتار حاضر، با هدف شناسایی و معرفی شاخص های محوری، نقش و رابطه هریک را در جهاد تبیین حضرت زینب  با شیوه تحلیلی و توصیفی مورد بررسی قرار داده است. به این منظور، در ابتدا معنای جهاد تبین از منابع اسلامی و تعاریف امامین انقلاب مورد بررسی قرارگرفته و سپس به توصیف شاخص ها و تحلیل منطقی رابطه هر یک از شاخص ها با جهاد تبین پرداخته شده است. با بررسی ها مشخص می شود، حضرت زینب درآگاه سازی و تبیین علاوه بر راهبرد معین، دارای شاخص های اصیل دینی همچون اعتقادی، اخلاقی و روش شناختی است که تبلور آن در سخنرانی های ایشان در قالب، خدامحوری، معادباوری، صبر و ایستادگی، موقعیت شناسی، مخاطب شناسی، رعایت حدود الهی به ویژه حیا و عفت، جریان سازی و حماسه آفرینی نمایان می باشد. نتیجه اینکه بی گمان بازخوانی این شاخص ها و شناخت نقش شاخص ها در عرصه جهاد تبیین می تواند برای هر قشری از مردان و زنان مومن در هر عصری و در شرایط مختلف الگویی علمی و عملی ارایه نماید.

    کلیدواژگان: جهاد تبیین، شاخص های جهاد تبیین، تحریف، حضرت زینب سلام الله علیها
|
  • HOSSEIN MAHDI ROKNABADI, Ameri Shahrabi عمری شهرابی *, Ali Hosseini Pages 13-42

    This research has been done in order to understand the role of business management and the development of religious values in Razavi's lifestyle based on work ethics. The research method used in this research is survey and library type. This research is of applied type in terms of its purpose and in terms of execution method it is classified as correlational research. The statistical population of this research includes the students of Islamic Azad University, Naragh Branch, 400 questionnaires were distributed among these people and 384 questionnaires were returned. In the next step, based on the conceptual model of the research, research questions and hypotheses, using the researcher-made questionnaire, the extracted items were questioned in the statistical sample of the research. In the descriptive statistics section, the description of the data in two sections, background variables and main variables, using the indicators of absolute frequency, relative frequency, mean, standard deviation and variance are presented in the tables, and in the inferential part of the Kolmogorov Smirnov test, the analysis technique factorial, the t-test of a population was used. According to the results of the research between work ethics and the development of religious values (patience and perseverance, work conscience and divine piety, honesty and truthfulness, trustworthiness, meritocracy and lack of arrogance and pride in position and leadership) there is a relationship between Islamic Azad University Naragh Branch’s Students.

    Keywords: Ethics, Work Ethics, Development of Religious Values, Razavi's Lifestyle, University
  • Hamidreza Jadidi * Pages 43-63
    Intertextuality is a way of criticism in literary explains that no context is original and pure; but every context is a reflection of previous ones. Bakhtin, Julia Kristeva and Gérard Genette are great researchers who worked on interconnection between related works of literature. Genette divides intertextuality into three large categories: implicit or explicit; covert or overt; hidden or open. The Holy Quran is the most effective book to create Farsi texts and many poets were influenced by it and by Infallibles’ narratives. About ritual literature, obviously, the results should be clear in order to approach a deeper understanding of poems. Adib al-Mamalek Farahani, the remarkable poet of Constitutional Time, who was quietly familiar with Arabic literature, Quran and Infallibles’ narratives, used these sources especially in his political and social poets. He had poetical picture of Quranic contents sometimes; and offered new examples of misreading. In this article, by analytical-descriptive method and by looking at Gérard Genette’s criticism method, writer tried to summarily express rhymes of Adib al-Mamalek’s ninth ode, inspired by Intertextuality. These rhymes show his complete ability to comprehend Quran’s characters and words, and Infallibles’ narratives; mostly gained explicit way for better stimulus.
    Keywords: intertextuality, Qur’an, Adib al-Mamalek, Gérard Genette, Infallibles’ Narratives
  • Kazem Ostadi * Pages 64-90
    Umar ibn Udhainah is important from at least two points of view: firstly, in terms of his jurisprudential traditions, and secondly in terms of his connection with Salim's hadiths. According to the new researches on the edition of Salim's books, Umar ibn Udhainah's attributions on Salim's manuscripts are fake, and they were created in later periods. Now if we assume that these studies are not correct; It is necessary to investigate: Is the narration of the hadiths of Salim's book acceptable by Umar ibn Udhainah, or has it been wrongly attributed to him? Therefore, it is necessary to research the typology of Umar bin Adhainah's narrations in Shiite sources. On the other hand, since most of the hadiths of Umar ibn Udhainah are available in the book Kāfī, the review of the typology of ibn Udhainah's hadiths in this book can be an overview of the typology of his hadiths. The results of the current research show that, if the name of Umar ibn Udhainah includes a historical figure, it is important that his narrations are jurisprudential in about 93.5% of cases, and have nothing to do with the topics of Salim's current books; And if his name includes two historical characters, it means that the narrative approach of these two characters is different. And one had a jurisprudential approach and the other had a theological-historical approach. With the correctness of this assumption, if the documents of some manuscripts of Salim's books copied from ibn Udhainah are not fake; A confusion has occurred between the two characters of Umar bin Adina; This means that the narrative documents of the famous Umar ibn Udhainah were mistakenly included in the manuscripts of Salim's book.
    Keywords: Umar ibn Udhainah, Salim Ibn Qays, Hadiths of Salim, the Book Kāfī
  • Seyed Mohammad Razavi *, Marziyeh Saemi Pages 91-111
    Lifestyle in Islamic culture is a set of beliefs, values, dos and don’ts that originates from the two sources of the Qur'an and ʿItrat. The general principles and characteristics of an Islamic culture that helps the transcendent lifestyle are generally stated in the verses of the Qur'an and its details have been explained by the infallible Imams and with its divine centrality gives direction to all aspects of life, the end of which is the individual and social transcendent of the community. The most controversial verses of the holy Qur’an is: “Men are the protectors and maintainers of women”, which in the legal system of Islam has been cited as a significant criterion in expressing the legal rules; the present study is based on the descriptive-analytical method acquiring a lifestyle based on holy verse, the author after examining the meaning of guardianship and expressing other points with regard to this holy verse, and the expression of the Islamic view (Qur'an and narrations), it has concluded that Qawwāmiyat means to have the right to manage, to protect, to be the head of the family, and it doesn’t include the meaning of Wilāyat and to have authority, in the lifestyle, especially the Islamic lifestyle, because, men have priority over women in intellect and tact, and they have more endurance in severe hardships and problems and women are emotional and emotional, so due to these bestowed and acquired virtues, men have priority over women in protecting them, and this becomes the cause of the transcendent lifestyle, while Many verses of the Holy Qur'an considers the men and women peers and remind the perfection and imperfection of both them at the same time and explicitly describes their unity, so Islam considers no difference between them in moving and traveling to God and the path to God is possible by pious thinking and acting.
    Keywords: Qayūmīyat, lifestyle, Family, Community, Qur’an, Islamic Traditions
  • Akram Aqdasi *, ROGHAYE ABDI Pages 112-133

    Esoteric approaches and methods of deep concern for the sacred texts and religious pillars of religion are the characteristics of mystical thinking, which of course never means neglecting the appearances of religion and Sharia and violating the rules of Sharia. This claim can be seen in the examination of the theories and teachings of mystics in all areas of religious pillars of Islam. In the correct mystical teachings, along with the explanation of the Tarīqat and the truth, it is clearly evident to preserve the appearances of the Sharia. A subject that has a special place in the history and traditions of Ahl al-Bayt (as). He pays attention to maintaining the level of worship and leads all the worshipers to walk in the heart of religion according to their condition. This research, with a library method and a narrative-analytical approach, has investigated the prayer and its correspondence from the point of view of Seyed Haidar Āmoli and Ahl al-Bayt (as). The results of the investigations show that he, as a trained school of pure Islam, has presented a recitation that is completely in line with the teachings of Ahl al-Bayt (as).

    Keywords: Sharīʿat, Tarīqat, Truth, Appearance, interior, Seyed Haidar Āmoli, prayer, Ahl al-Bayt (AS)
  • Hosein Barzegar * Pages 134-147

    Taking advantage of the Āshūrá uprising and the enlightenments of Imam Sajjad (as) and Lady Zainab (as), in order to achieve an effective model for the jihad of explanation in religious fields, is one of the important concerns and issues in the cognitive war against the process of distortion for the guardians of the stronghold of divine knowledge. The present article, with the aim of identifying and introducing the central indicators, has analyzed the role and relationship of each in the Jihad of explanation of Lady Zainab (as) with an analytical and descriptive method. For this purpose, at first, the meaning of Jihad is explained from Islamic sources and the definitions of the two Imams of the Revolution, and then the description of the indicators and the logical analysis of the relationship of each of the indicators with jihad of explanation have been discussed. It is clear from the research that Lady Zainab (as) has authentic religious indicators such as belief, ethics and methodology in raising awareness and explanation in addition to a certain strategy. The crystallization of which is evident in her speeches in the form of Allah-centeredness, eschatological belief, patience and perseverance, situational awareness, audience awareness, observance of divine limits, especially modesty and chastity, streamlining and epic creation. The result is that rereading these indicators and recognizing the role of indicators in the field of jihad of explanation can provide a scientific and practical model for every group of believing men and women in every era and in different conditions.

    Keywords: Jihad of explanation, indicators of Jihad of explanation, Distortion, Lady Zainab (as)