فهرست مطالب

پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب) - سال سی و ششم شماره 4 (زمستان 1401)

نشریه پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب)
سال سی و ششم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساره پزشک*، محمدجعفر ملکوتی، محمدمهدی طهرانی، لیلا رضاخانی صفحات 335-347

    این پژوهش به منظور بررسی اثر سیلیسیم بر عملکرد گندم و کارایی مصرف آب در شرایط تنش خشکی در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات خاک و آب کرج به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 95-1394 اجرا گردید. عامل اصلی آبیاری در دو سطح آبیاری کامل و تنش (40 % کمتر از نیاز آبی گیاه)، عامل فرعی شامل محلول پاشی سیلیکات پتاسیم در سه سطح (صفر، 5/2 و 5 کیلوگرم در هکتار)، در سه مرحله ی ساقه روی، ظهور سنبله و مرحله ی خمیری شدن و مصرف خاکی سیلیکات پتاسیم در دو سطح (صفر و 20 کیلوگرم در هکتار) در مرحله ی ساقه روی بود. نتایج نشان داد که کاربرد سیلیکات پتاسیم (مصرف خاکی و محلول پاشی) موجب افزایش عملکرد دانه، وزن هزاردانه، تعداد دانه در خوشه، طول خوشه و ارتفاع اندام هوایی گندم شد. کاهش آبیاری از 100% به 60% نیاز آبی گندم موجب کاهش عملکرد دانه گندم به مقدار 3/8% شد ولی کاربرد سیلیکات پتاسیم این کاهش را جبران نمود به طوری که در شرایط تنش خشکی، عملکرد دانه گندم با محلول پاشی پنج در هزار سیلیکات پتاسیم، 6/30% نسبت به عدم کاربرد سیلیسیم افزایش یافت. بیشترین کارایی مصرف آب در شرایط تنش خشکی  بدست آمد و محلول پاشی پنج در هزار سیلیکات پتاسیم، موجب افزایش کارایی مصرف آب به مقدار 31% نسبت به عدم کاربرد سیلیسیم شد. از این رو با توجه به نتایج بازده اقتصادی در مقایسه با عرف کشاورزان می توان توصیه کرد که در شرایط تنش خشکی، از محلول پاشی سیلیکات پتاسیم با غلظت پنج در هزار طی مراحل رشد گندم استفاده شود.

    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، سیلیکات پتاسیم، گندم رقم سیوند
  • علی مومن پور*، ساره صباحی، اعظم جعفری، مصطفی شیرمردی صفحات 349-367

    به منظور ارزیابی کاربرد نیترات کلسیم بر برخی از ویژگی های رشد ژنوتیپ های انتخاب شده انار در شرایط شور، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با دو عامل ژنوتیپ و رقم در شش سطح (پوست سیاه اردکان، چاه افضل، نرک لاسجرد سمنان، وحشی بابلسر،ملس یزدی و رباب نیریز) و تیمار نیترات کلسیم در سه سطح شاهد (0)، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار در سه بلوک و در هر بلوک با 3 تکرار و در مجموع با 162 درخت در شوری ثابت آب آبیاری 5/0±9 دسی زیمنس برمتر در سال 1399-1398 در ایستگاه چاه افضل مرکز ملی تحقیقات شوری، انجام شد. نتایج نشان داد که نوع ژنوتیپ و سطح نیترات کلسیم بر تغییرات صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و غلظت عناصر غذایی به طور معنی داری موثر است. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین و کمترین درصد نکروزه گی (12% و 2%)، نسبت سطح برگ (1845 و 879 میلی متر مربع برگرم وزن خشک)، محتوی رطوبت نسبی (8/80% و 4/52%)، کلروفیل کل (4/11 و 45/6  میلی گرم بر گرم وزن تر)، محتوی پتاسیم (378/0% و 322/0%) و کمترین و بیشترین محتوی سدیم (88/1% و 75/2%)، محتوی نشت یونی (85/14% و 02/30%) و نسبت سدیم به پتاسیم (118/0 و 197/0) به ترتیب در ژنوتیپ های چاه افضل و با کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار نیترات کلسیم و رقم رباب نیریز بدون کاربرد نیترات کلسیم مشاهده شد. ژنوتیپ چاه افضل از طریق حفظ خصوصیات رشدی خود و افزایش جذب پتاسیم در مقابل سدیم، شرایط رشدی مناسبتری نسبت به سایر ژنوتیپ های مطالعه شده در این تحقیق از خود نشان داد. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار از نیترات کلسیم در ابتدای فصل رشد به طور معنی داری موجب بهبود خصوصیات رشدی و کاهش اثرات مخرب سدیم در تمامی ژنوتیپ های مورد مطالعه شد. لذا توصیه می شود با توجه به میزان شوری آب و خاک باغات، از این ترکیب در ابتدای فصل رشد استفاده گردد.

    کلیدواژگان: آب های شور، نسبت سدیم به پتاسیم، پایه انار، ژنوتیپ چاه افضل
  • علی اسدی کنگرشاهی*، نگین اخلاقی امیری صفحات 369-388

    پایه اسموت فلت سویل (Citrus spp.)، به عنوان یکی از پایه های متحمل به آهک خاک و همچنین متحمل به بیماری تریستیزای مرکبات گزارش شده است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی روند رشد و تحمل پایه اسموت فلت سویل به خاک های آهکی شرق مازندران بود. بدین منظور، آزمایشی به مدت دو سال درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در هفت خاک با دامنه کربنات کلسیم معادل از 2% تا 45% انجام شد. واکنش های گیاهی شامل روند رشد رویشی، وزن خشک، شاخص درجه زردی، کلروفیل، غلظت عناصر غذایی در برگ و ریشه بود. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین وزن خشک اندام هوایی از خاک های با آهک کل 9% حاصل شد. درجه زردی برگ نهال های روی این پایه در خاک های مختلف، تفاوت معنی داری با هم نداشتند. میانگین غلظت آهن کل در ریشه ها، 1/11 برابر میانگین غلظت آن در برگ ها بود که تجمع و رسوب آهن در ریشه ها را نشان می داد. مقدار منگنز قابل استفاده در بیشتر خاک ها برای درختان مرکبات بیش از حد مطلوب بود، اما میانگین غلظت منگنز برگ نهال ها در بیشتر خاک ها کمتر از حد کفایت بود. میانگین غلظت منگنز در ریشه نهال ها، 6/4 برابر میانگین غلظت آن در برگ بود. به طور کلی از عناصر پرمصرف، منیزیم و گوگرد به ترتیب بیشترین وکمترین راندمان انتقال از ریشه به اندام هوایی داشتند و از عناصر کم مصرف، آهن فعال و آهن کل به ترتیب بیشترین و کمترین راندمان انتقال را داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که شاخص زرد برگی نهال ها در خاک های مختلف تفاوت معنی داری با هم نداشتند و این پایه متحمل به آهک خاک است. بنابراین پایه اسموت فلت سویل می تواند جایگزین مناسبی برای پایه نارنج در خاک های آهکی (به ویژه خاک های با آهک متوسط و زیاد) باشد.

    کلیدواژگان: آهن فعال، راندمان انتقال عناصر غذایی، زرد برگی، مرکبات
  • طاهره رئیسی*، احسان کهنه صفحات 389-403

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کاربرد گوگرد با و بدون کود گاوی بر شاخص های رشد نهال جوان نارنج و نیز شاخص‏های کیفی یک خاک غیرآهکی (8/6p=H) اجرا شد. بدین منظور هشت تیمار مختلف شامل کاربرد گوگرد به تنهایی و یا به صورت توام با کود گاوی با هدف تامین 10، 20 و 30 گرم گوگرد در هر کیلوگرم خاک درنظرگرفته شد. هشت ماه پس از کاشت نهال‏ها، گیاهان برداشت شد و وزن شاخسار و نیز غلظت عناصر غذایی در برگ نهال اندازه‏گیری شد. هم چنین در پایان آزمایش، برخی ویژگی های زیستی و شیمیایی معرف کیفیت خاک در نمونه خاک های پیرامون ریشه نهال نارنج تعیین گردید. بررسی نتایج نشان داد که اثرات ترکیبی گوگرد و کود گاوی بر شاخص های رشد نهال نارنج و نیز شاخص های کیفیت خاک بیشتر از اثرات هریک از این اصلاح کننده های خاک به تنهایی بود. هم چنین، کاربرد 10 گرم گوگرد دارای اثرات مثبتی بر وزن شاخساره نارنج و نیز غلظت فسفر، کلسیم، آهن و روی در برگ نارنج بود و این اثرات مثبت در شرایط کاربرد کود گاوی ارتقا بخشیده شد. هم چنین با افزایش سطح کاربرد گوگرد، پهاش خاک کاهش یافت و این کاهش در شرایط کاربرد توام گوگرد و کود گاوی بیشتر بود. هم چنین نتایج نشان داد که مقدار قابل استفاده فسفر، پتاسیم، کلسیم، سولفات، روی و آهن در خاک متاثر از سطح کاربرد گوگرد بود. علاوه براین، با کاربرد 10 گرم گوگرد مقدار هدایت‏الکتریکی خاک افزایش یافت هرچند افزایش سطح کاربرد گوگرد منجر به افزایش بیشتر این ویژگی نشد. هم چنین، بیشترین فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی و اسیدی در شرایط کاربرد 10 گرم گوگرد به صورت توام با کود گاوی به دست آمد. به طورکلی، نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد مقادیر بیشتر از 20 گرم گوگرد بر رشد شاخسار نارنج و نیز فعالیت های زیستی اندازه گیری شده در خاک مورد مطالعه اثر ممانعت کننده ای داشت.

    کلیدواژگان: کود گاوی، فعالیت های زیستی، عناصر غذایی در برگ، شاخص های کیفیت خاک، آنزیم های فسفاتاز
  • مهران بهتری، مهدی نادری خوراسگانی*، احمد کریمی صفحات 405-426

    پتانسیل یک خاک منظر به عنوان ذخیره گاه کربن با برآورد میزان کربن آلی خاک در مقیاس منطقه ای مشخص می شود. این بررسی با اهداف شناسایی (1) مناسب ترین ویژگی های خاک و محیط به عنوان داده های کمکی برای برآورد تراکم کربن آلی خاک و (2) روش مناسب برای پهنه بندی تراکم کربن آلی خاک از بین روش های کریجینگ معمولی، کوکریجینگ و رگرسیون-کریجینگ در منطقه فندوقلو، استان اردبیل انجام شد. در گام نخست پایگاه داده های سامانه اطلاعات جغرافیایی منطقه مطالعاتی با معرفی داده های خاک، توپوگرافی و ماهواره ای ایجاد شد. سپس با استفاده از نقشه های کاربری اراضی،   خاک و زمین شناسی مکان برداشت 140 نمونه خاک مرکب سطحی (15-0 سانتی متر) با استفاده از فن ابر مکعب لاتین در منطقه مزبور مشخص شد. نتایج نشان داد که نوع کاربری اراضی به طور معنی داری (01/0 ≤p) بر تراکم کربن خاک موثر بوده و تراکم کربن آلی خاک در اراضی مرتعی بیش تر از زراعی بود. نیتروژن کل خاک و میانگین قطر خاکدانه ها همبستگی معنی داری (001/0 ≤p) با تراکم کربن آلی خااک نشان دادند و به عنوان داده های کمکی برای برآورد تراکم کربن آلی خاک قابل استفاده بودند. کاربرد کوکریجینگ همراه با نیتروژن کل خاک به عنوان داده کمکی، پهنه بندی تراکم کربن خاک را در مقایسه با کریجینگ معمولی بهبود بخشید. بطور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که رگرسیون-کریجینگ بیش ترین کارایی را برای پهنه بندی تراکم کربن خاک داشت و نیتروژن کل خاک، میانگین وزنی خاکدانه ها، شاخص تفاضل گیاهی نرمال و انحنای زمین مهم ترین ویژگی های موثر خاک منظر بر تراکم کربن آلی خاک بودند.

    کلیدواژگان: داده های کمکی، نیتروژن کل خاک، کریجینگ معمولی، کوکریجینگ، رگرسیون-کریجینگ
  • فریدون سرمدیان*، سجاد تیموری بردیانی صفحات 427-438
    کیفیت خاک را می توان از دو بعد کیفیت ذاتی و کیفیت پویا مورد مطالعه قرارداد. بعد ذاتی کیفیت خاک به عوامل خاک سازی وابسته است، اما، بعد پویای کیفیت خاک، ویژگی هایی از خاک است که بسته به نوع مدیریت تغییر می کند و بیانگر وضعیت سلامت خاک است. در این تحقیق، کیفیت خاک بخشی از اراضی قزوین با استفاده از دو شاخص کیفیت تجمعی خاک و شاخص کیفیت "نمرو" محاسبه شد. نتایج نشان داد که شاخص کیفیت تجمعی با مدل کروی و شاخص کیفیت نمرو با مدل نمایی منطبق بودند و ضریب تبیین هر دو شاخص 87/0 به دست آمد که بیانگر همبستگی خوب مدل برازش داده شده با نقاط مشاهده ای است. در مقایسه با روش وزن دهی معکوس فاصله، روش کریجینگ معمولی برای هر دو شاخص کیفیت خاک، مقدار میانگین خطای اریبی و ریشه دوم میانگین مربعات خطای کمتری داشت. نقشه های کیفیت خاک منطقه موردمطالعه به کمک دو شاخص کیفیت تجمعی و کیفیت نمرو بر پایه روش های کریجینگ معمولی و وزن دهی معکوس فاصله ترسیم شد. الگوی کیفیت خاک برای هر دو شاخص تقریبا یکسان بود. بر اساس شاخص کیفیت تجمعی و شاخص کیفیت نمرو، خاک قسمت های شمالی و شمال غربی منطقه موردمطالعه کمترین مقادیر کیفیت خاک (4/0 و 28+/0) و قسمت جنوب و جنوب شرقی بیشترین مقادیر کیفیت (7/0 و 5/0) را به ترتیب داشتند. دو شاخص کیفیت خاک با کربن آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی و نیتروژن و پتاسیم رابطه ای مثبت و معنی داری نشان دادند، اما این روابط با جرم مخصوص ظاهری و اسیدیته خاک رابطه منفی و معنی دار بود. می توان نتیجه گیری کرد که کیفیت خاک منطقه متاثر از ویژگی های پویای خاک است و توجه به حفظ این ویژگی ها اهمیت خاص دارد.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت تجمعی، شاخص نمرو، کریجینگ، وزن دهی معکوس
|
  • Sareh Pezeshk *, MohammadJafar Malakouti, MohammadMehdi Tehrani, Leila Rezakhani Pages 335-347

    This study was conducted to investigate the effect of silicon on wheat yield and water use efficiency (WUE) in water stress conditions. The study site was Research Farm of Soil and Water Research Institute in Karaj. The experiment was conducted as a randomized complete block design with split plots, in 2018-219 season. The main factor was irrigation at two levels of full irrigation and stress (40% less than wheat water requirement), and the secondary factor including foliar application of potassium silicate at three levels (zero, 2.5 and 5 kg/ha) at three growth stages (shooting, flowering, and grain filling) and soil application of potassium silicate (zero and 20 kg/ha). The results showed that soil and foliar application of potassium silicate increased grain yield, thousand-grain weight, number of seeds per spike, spike length, and height of wheat plant. Reducing irrigation from 100% to 60% of wheat water requirement caused a decrease in grain yield by 8.3%, but the application of potassium silicate compensated for this decrease, such that under drought stress, wheat grain yield with application of 0.005 potassium silicate increased by 30.6% compared to the non-application of silicon. The highest WUE was obtained under water stress conditions and application of 5‰ potassium silicate increased the WUE by 31% compared to non-application. Therefore, in the conditions of water stress, compared to the farmers' practices, foliar application of potassium silicate with a concentration of 5‰ can be recommended during the growth stages of wheat.

    Keywords: Irrigation regime, Potassium silicate, Wheat cv. Sivand
  • Ali Momenpour *, Sareh Sabahi, Azam Jafari, Mostafa Shirmardi Pages 349-367

    To evaluate the effect of calcium nitrate on some growth characteristics of selected pomegranate (Punica granatum) genotypes, a factorial experiment was carried out based on randomized complete block design (BCRD) with 3 replications at Chahafzal Station of the National Salinity Research Center of Iran, in 2019-2020. Two factors were studied: genotypes at 6 levels (Post-Siyah Ardakan, Rabab Neyriz, Chah Afzal, Narak Lasjerd Semnad ,Vahshi Babolsar, and Malas Yazdi) and calcium nitrate at 3 levels (0 (control), 50 and 100 kg/ha), using irrigation water salinity of 9±0.5 dS/m.  The results showed that type of genotype and levels of calcium nitrate affected morphological and physiological characteristics and concentration of nutrient elements in leaves. The highest and lowest necrotic leaves (12% and 2%), leaf surface ratio (1845 and 879 mm2/g dry weight), relative water content (80.83% and 52.40%), total chlorophyll (11.4 and 6.45 mg/g fresh weight), potassium content (0.378% and 0.322%) and lowest and highest sodium content (1.88% and 2.75%), relative ions leakage (14.85% and 30.02%) and sodium to potassium ratio (0.118 and 0.197) was observed in Chah Afzal with 100 kg/ha of calcium nitrate and Rebab Niriz without calcium nitrate application, respectively. Overall, Chah-Afzal was recognized as the most tolerant genotypes to saline condition. This genotype showed more suitable growth than the other genotypes by maintaining its growth characteristics and increasing potassium uptake compared to sodium. Also, the results showed that application of 100 kg/ha of calcium nitrate at the beginning of the growing season significantly improved the growth characteristics and reduced the harmful effects of sodium in all studied genotypes.

    Keywords: Saline waters, Calcium nitrate, Na+ to K+ ratio, Chah Afzal’ genotype
  • Ali Asadi Kangarshahi *, Negin Akhlaghi Amiri Pages 369-388

    The Smooth Flat Seville (Citrus spp. hybrid of uncertain origin) has been reported as one of the rootstocks tolerant to soil lime and Tristeza disease. Therefore, the present study aimed to evaluate the growth trend and tolerance of this rootstock to the calcareous soils of east Mazandaran Province, Iran. An experiment was conducted for two years in a randomized complete block design in seven soils with calcium carbonate equivalent ranging from 2% to 45%. Measurements included vegetative growth trend, dry weight, chlorosis rate, fluorescence index (Fv/Fm), chlorophyll and nutrient concentration in leaves and roots. The results showed that the highest average dry weight of aerial parts was obtained from soils with total lime of 9%. There was no significant difference in the chlorosis rate of the leaves of seedlings on this rootstock in different soils. The average of Fe concentration in the roots was 11.1 times the average concentration in the leaves, indicating accumulation and deposition of iron in the roots. In most soils, the amount of manganese available for citrus trees was excessive, but the mean concentration of leaf was less than adequate. The overall mean Mn concentration in the roots was about 4.6 times more than its mean concentration in the leaf. From macroelements, magnesium and sulfur had the highest and lowest transfer efficiency and, from microelements, active Fe and total Fe had the highest and lowest transfer efficiency, respectively. According to the results of this research, chlorosis rate of the seedlings in different soils did not differ significantly, which shows this rootstock is tolerant to soil lime. Therefore, Smooth Flat Seville can be a good substitute for orange rootstock in calcareous soils (especially with medium and high lime).

    Keywords: Active iron, Chlorosis rate, Citrus, Nutrients transfer efficiency
  • Tahere Raiesi *, Ehsan Kahne Pages 389-403

    The present research aimed to study the effects of S application with and without cow manure on growth indices of young sour orange (SO) seedlings and on some chemical and biological properties of a non-calcareous soil (pH= 6.8). In this experiment, eight different treatments, including the application of S at four levels (0, 10, 20, and 30 g-S per kg-soil) with or without cow manure were used. Eight months after planting, seedlings were harvested, and shoot weight and the concentration of nutrients including phosphorus, potassium, calcium, iron, and zinc in the leaves of the seedlings were measured. Additionally, at the end of the experiment, the soils around the SO root were sampled and some biological and chemical properties including the activity of phosphatase enzymes, microbial respiration, pH, electrical conductivity (EC), and the cation exchange capacity were determined. The results showed that the combined application of S and cow manure had a more pronounced effect on the growth indices of SO seedlings and soil quality indices than S and cow manure applied alone. Also, application of 10 g S had positive effects on the shoot’s weight and the concentration of P, Ca, Fe, and Zn in SO leaves and these positive effects were more pronounced in the combined application of S with cow manure. Also, with increasing the level of S application, soil pH decreased, and this decrease was more in the combined application of S and cow manure conditions. Additionally, the available amount of P, K, Ca, sulfate, Zn and Fe in the soil was affected by the level of sulfur application. Application of 10 g of S increased soil EC, although increasing the level of S application did not lead to a further increase in this parameter. The highest activity of alkaline and acidic phosphatase enzymes was obtained in the application of 10 g of S in combination with cow manure. In general, the results of this study showed that application of more than 20 g of S had an inhibitory effect on the growth of SO shoots and biological parameters under study.

    Keywords: Cow manure, biological parameters, Soil quality indices, Leaf nutrient content, phosphatase enzymes
  • Mehran Behtari, Mehdi Naderi Khorasgani *, Ahmad Karimi Pages 405-426

    Estimating the amount of soil organic carbon on a regional scale determines the potential of a landscape soil as a carbon storage site. This study was carried out in the Fandoqloo Region, Ardabil Province, Iran, and aimed to introduce: (i) the most suitable soil and environment characteristics as ancillary data for estimating soil organic carbon density (SOCD) and (ii) the most appropriate method for mapping SOCD among ordinary kriging (OK), co-kriging (CoK) and regression-kriging (RK) models. To fulfil the objectives, geographic information systems' database of the study area was developed by introducing soil, topographic and satellite data in the first step. Next, using Latin Hypercube (LHC) techniques and soil, land use, and geology maps and 140 sites were determined in the study area for collecting surficial (0-15 cm) compound soil samples. Results indicated that the land use type significantly affected SOCD (P ≤ 0.01) and SOCD of rangelands was higher than of croplands. Soil total nitrogen and mean weight diameter (MWD) were significantly (P ≤ 0.001) correlated with SOCD and could be applied as ancillary data for estimation of SOCD. Statistical indices revealed that application of co-kriging along with total soil nitrogen as ancillary data improved SOCD mapping compared with ordinary kriging. In general, this research indicated that regression-kriging was the most efficient method for mapping SOCD and total soil nitrogen, MWD, normalized difference vegetation index (NDVI) and plane curvature were significant soilscape characteristics that affect SOCD distribution.

    Keywords: Ancillary data, Total soil nitrogen, Ordinary kriging, Co-kriging, Regression-kriging
  • F. Sarmadian *, Sajjad Teimouri Bardyani Pages 427-438
    Soil quality can be studied from two aspects: intrinsic soil quality and dynamic soil quality. The intrinsic aspect of soil quality is influenced by soil-forming factors, but the dynamic aspect of soil quality includes the characteristics of soil that change depending on the type of management and indicate the state of soil health. In this research, soil quality of a part of Qazvin lands, in Iran, was calculated using two cumulative soil quality indices and Nemro quality index. The results showed that the cumulative quality index was consistent with the spherical model and the numerical quality index was consistent with the exponential model, and the coefficient of determination of both indices was 0.87, which indicates a good correlation between the fitted model and observation points. Compared to the Inverse Distance Weighting (IDW) method, for both soil quality indicators, the normal kriging method had a lower value of the mean skewness error and root mean squared error (RMSE). Soil quality maps of the studied area were drawn with the help of two indices of cumulative quality and numerical quality based on the conventional kriging method. The pattern of soil quality was almost the same for both indicators. Based on the cumulative quality index, the soil in the northern and northwestern parts of the study area had the lowest soil quality values (0.4 and 0.3) while the southern and southeastern parts had the highest values (0.7 and 0.5), respectively. Two soil quality indices showed a positive and significant relationship with organic carbon, cation exchange capacity, nitrogen and potassium, but these relationships with bulk density and soil acidity had a negative and significant relationship. It can be concluded that the soil quality of the region is affected by the dynamic characteristics of the soil and it is important to pay attention to maintaining these characteristics.
    Keywords: Cumulative quality index, Nemro quality index, Inverse distance weighting, Kriging