فهرست مطالب

زمین شناسی اقتصادی - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1401)

فصلنامه زمین شناسی اقتصادی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میرعلی اصغر مختاری*، حسین کوهستانی، سهیلا آقاجانی مرسا صفحات 1-29

    کانه زایی آهن عربشاه تنها کانه زایی شناخته شده از نوع مگنتیت- آپاتیت در زیرپهنه تکاب- تخت سلیمان- انگوران، در جنوب خاور شهر تکاب است. قدیمی ترین واحد سنگی در منطقه کانه زایی عبارت است از توالی رسوبی معادل سازند قم که گنبد داسیتی ایوب انصار به سن پلیوسن به داخل آن نفوذ کرده است. کانه زایی مگنتیت- آپاتیت عربشاه به صورت رگه- رگچه ای با راستای خاوری- باختری در داخل گنبد داسیتی رخنمون دارد. پهنه برشی حاوی رگه- رگچه های باریک مگنتیتی در کمرپایین و کمربالای رگه اصلی مشاهده می شود. دگرسانی های موجود شامل انواع سدیک- کلسیک، سیلیسی و آرژیلیک است. مگنتیت تنها کانه موجود در کانه زایی است که با کانی های باطله آپاتیت، کلینوپیروکسن، آلبیت و کوارتز همراهی می شود. ساخت و بافت های موجود شامل رگه- رگچه ای، برشی، دانه پراکنده و جانشینی هستند. محتوای مجموع عناصر کمیاب خاکی در بلورهای آپاتیت بیش از یک درصد بوده و یک الگوی پرشیب غنی از عناصر کمیاب خاکی سبک با نسبت بالای LREE/HREE به همراه آنومالی منفی Eu را نشان می دهند که از ویژگی های کانسارهای آهن نوع کایروناست. داده های به دست آمده از بررسی میان بارهای سیال بیانگر حضور میان بارهای دوفازی و چندفازی نوع LV، VL، LVS، LVH و LVHS با دمای همگن شدن بین 230 تا 550 درجه سانتی گراد است. شوری میان بارهای چندفازی حاوی هالیت بین 35 تا 60 درصد وزنی معادل نمک طعام متغیر است. داده های میان بارهای سیال بیانگر سیال ماگمایی برای تشکیل کانه زایی مگنتیت- آپاتیت عربشاه هستند. شواهدی نظیر مجموعه کانی شناسی، دگرسانی سنگ دیواره، ساخت و بافت ماده معدنی، زمین شیمی و داده های میان بارهای سیال نشان می دهد که کانه زایی مگنتیت- آپاتیت عربشاه در دسته کانسارهای آهن نوع کایرونا قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: کانه زایی مگنتیت- آپاتیت، عناصر کمیاب خاکی، نوع کایرونا، عربشاه، تکاب
  • کیامرث حسینی، محمدعلی رجب زاده* صفحات 31-88

    داده های سنگ نگاری و کانی‎ شناسی بیانگر حضور پنج نسل آپاتیت و دو نسل مونازیت به صورت گسترده و زنوتیم به صورت محدود در کانسار اسفوردی است. ایزوتوپ های پایدار O-H و محتوای Sr و Mn در آپاتیت های نسل اول و دوم و آپاتیت های ریز بلور توده ای و رگه ای، منشا فسفر در آپاتیت های اسفوردی را در زمره فسفریت های رسوبی قرار می دهند. نسبت مقادیر 143Nd/144Nd به 147Sm/144Nd و εNd به میزان P2O5 و تفاوت در نسبت ایزوتوپی Nd در آپاتیت های ریز بلور توده ای و رگه ای، بیانگر عدم ارتباط زایشی آنها با سنگ های ریولیتی، دیوریتی و میکرودیوریتی میزبان است. شباهت نسبت 143Nd/144Nd به 147Sm/144Ndو εNd به میزان P2O5 در آپاتیت های بلورین نسل اول و دوم به نسبت های مشابه آنها در سنگ های میزبان، ناشی از تبلور مجدد کانسنگ فسفاته، تحت تاثیر سیال های ماگمایی و گرمابی با منشا توده های نفوذی نیمه عمیق فلسیک تا حدواسط و بالا رفتن مقادیر εNd آنهاست. تفاوت سنی آپاتیت های نسل دوم و مونازیت های مرتبط با آن (سن سنجی به روش 238U/206Pb و 207Pb/206Pb)، وجود آپاتیت و مگنتیت بلورین و بافت برون رستی ایلمنیت در کانی مگنتیت، وجود شواهد انحلالی در نسل های مختلف آپاتیت و مونازیت، نسبت های Ti در مقابل V، Al+Mn در مقابل Ti+V و Mg+Al+Si در مقابل Ti و داده های ایزوتوپ های پایدار O-H بر روی کانسنگ آپاتیت و مگنتیت، بیانگر اختلاط سیالات ماگمایی و گرمابی دما بالا با شورابه های تبخیری غنی از Ca ±Fe، P، REE  در بازه های زمانی مختلفی است که سبب منشا چندزادی در کانسار اسفوردی شده است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، زمین شیمی، ایزوتوپ های پایدار و ناپایدار، کانسار اسفوردی، بافق
  • شراره حشمت نیا، ابراهیم طالع فاضل*، عباس اروجی صفحات 89-114

    سولفیدهای آهن و آرسنیک به عنوان مهم ترین میزبان طلا در ذخایر طلای افشان نامریی با سنگ میزبان رسوبی محسوب می شوند. کانسار طلای زرشوران (ذخیره قطعی 155 تن طلا و عیار متوسط 63/2 گرم در تن)، در میزبان شیل و سیلتستون سیاه (واحد زرشوران) و کربنات های آهن دار (واحد چالداغ) به سن کامبرین زیرین شکل گرفته است. کانه های سولفید آرسنیک (نظیر رآلگار و ارپیمنت) و پیریت های آرسنی ک دار مهم ترین میزبان طلا در این کانسار هستند. بر اساس شواهد تجزیه ریزکاوالکترونی، پیریت با محتوای آرسنیک زیر حد تشخیص تا 99/3 درصد وزنی در شش نوع مختلف به ترتیب شامل Py0 (محتوای طلاppm  01/0)، Py1 (محتوای طلاppm  02/0)، Py2 (محتوای طلا ppm 03/0)، Py3 (محتوای طلاppm  02/0)، Py4 (محتوای طلاppm  04/0) و Py5 (محتوای طلاppm  01/0) شناسایی شد. طبق نتایج به دست آمده، طلا اغلب به صورت مشارکت شیمیایی در شبکه کانی (Au1+ یا Au3+) یا ادخال های نانوذرات آزاد (Au0) حضور دارد. همبستگی زمین شیمیایی ضعیف میان عناصر As و S (6/0- R2 =) در پیریت ها نشان می دهد که پیریت با ترکیب پیچیده [Fe(S,As)2Au2S0] وجود دارد که در آن As− جانشین S2− شده است. بررسی های کانی شناسی و فراوانی آهن و گوگرد در واحدهای سنگی کانسار زرشوران نشان می دهد که رخداد طلا اغلب با فرایند سولفیداسیون همراه است. سولفیداسیون زمانی رخ می دهد که سیالات کانه ساز غنی از H2S با سنگ میزبان کربناتی آهن دار واکنش داده و کانه های پیریت، مارکاسیت یا پیروتیت را تشکیل دهد.

    کلیدواژگان: پیریت، طلای افشان، فرایند سولفیداسیون، کربنات آهن دار، زرشوران
  • فربود حکیمی بندبون، سعید تاکی*، محمد مدرس نیا صفحات 115-148

    منطقه مورد بررسی در حدود 30 کیلومتری جنوب رامسر، در زون البرز مرکزی واقع شده است. علاوه بر گرانیتوییدهای نوشا (با سن حدود 56 میلیون سال)، رخنمون های موجود در این منطقه اغلب شامل واحدهای سنگی پالیوزوییک و مزوزوییک هستند. گرانیتوییدهای نوشا از نظر سنگ شناسی ترکیب های دیوریت، سینیت، مونزونیت، مونزودیوریت، گرانودیوریت و کوارتز مونزونیت را دارا هستند و از نظر ترکیب کانی شناسی فلدسپات کانی اصلی است و برتری بافت در آنها متعلق به نوع دانه ای است. این سنگ ها از نظر سری ماگمایی کالک آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی بوده و متاآلومین هستند. ویژگی های زمین شیمیایی عناصر اصلی و کمیاب و همچنین ویژگی های سنگ نگاری حکایت از آن دارند که این گرانیتوییدها در زمره گرانیت های نوع I و در عین حال بر اساس رفتار عناصر Ba، Ce و Y به انواع حرارت بالا تعلق دارند. غنی‏ شدگی در عناصر سنگ دوست بزرگ یون و عناصر نادر خاکی سبک و تمرکز پایین عناصر نادر خاکی سنگین و عناصر با شدت میدان بالا به همراه بی‏ هنجاری منفی Nb و Ti در نمودارهای عنکبوتی، نشانه ماگماهای وابسته به پهنه فرورانش است. ماهیت I حرارت بالا و نیز ویژگی هایی نظیر نسبت های Y/Nb، Rb/Sr و Rb/Ba نشان می دهد که گرانیتوییدهای نوشا خواص زمین شیمیایی هر دو مواد منشا پوسته ای و گوشته ای را با نسبت های متفاوتی دارا هستند. بر مبنای نمودارهای متمایزکننده جایگاه تکتونوماگمایی و نیز ترکیب عناصر کمیاب، این گرانیتوییدها متعلق به یک محیط حاشیه فعال قاره ای هستند. ماگمای مادر از ذوب یک منشا گوشته غنی شده، حاصل شده و حین صعود با پوسته قاره ای آلایش یافته است.

    کلیدواژگان: گرانیتوئید، نوشا، گرانیتهای نوع I حرارت بالا، البرز مرکزی، حاشیه فعال قاره
  • شهره حسن پور*، زهره رهنما، سوسن ابراهیمی صفحات 149-174

    کانسار مس- طلای پورفیری- اپی ترمال مسجدداغی در انتهای غربی زون ساختاری البرز- آذربایجان، در حاشیه جنوبی پهنه قفقاز کوچک جای گرفته است. توده دیوریت پورفیری ایوسن که به درون سنگ های آتشفشانی آندزیتی نفوذکرده است، به رخداد کانه زایی رگه ای کوارتز- طلادار که با دگرسانی های پتاسیک، فیلیک، آرژیلیک و پروپیلیتیک همراه است، منجر شده است. بررسی های ریزکاو الکترونی نشان می دهد که بیوتیت های موجود در زون پتاسیک مسجدداغی در رده فلوگوپیت قرار داشته و در گروه بیوتیت های تعادل مجدد یافته  (متعلق به گروه بیوتیت های ماگمایی) جای گرفته اند. جایگاه تکتونوماگمایی و ماهیت ماگمایی توده های نفوذی این کانسار در ارتباط با گرانیتوییدهای کالک آلکالن است که از گوشته منشا گرفته اند. دماسنجی بیوتیت در کانسار مسجدداغی دمایی بین 417 تا 641 درجه سانتی گراد را نشان می دهد. شرایط فوگاسیته اکسیژن در بیوتیت های ماگمایی در محدوده بافر هماتیت- مگنتیت و نیکل- اکسید نیکل قرار گرفته اند که نشان دهنده بالا بودن فوگاسیته اکسیژن ماگما در این کانسار است. در بیوتیت های مسجدداغی بین فوگاسیته هالوژن و خطوط (log (ƒH2O/ƒHF، log (ƒH2O/ƒHCl) و log (ƒHF/ƒHCl)) روند خطی/ موازی مشاهده نمی شود؛ بنابراین ممکن است، بیوتیت ها تحت شرایط یکسانی تشکیل نشده باشند و در طیف وسیعی از دما و ترکیب با سیالات گرمابی در تعادل مداوم بوده باشند. مقایسه هالوژن های کانسار مسجدداغی با سایر کانسارهای پورفیری در دنیا، تشابه را با کانسارهای بینگهام و سانتاریتا نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بیوتیت، شرایط فیزیکوشیمیایی، مس- طلای پورفیری، مسجدداغی، ایران
  • سید سعید محمدی*، سون لین چانگ، ملیحه نخعی، آرش اسلامی پناه صفحات 175-213

    در منطقه شورستان در 14 کیلومتری غرب شهرستان سربیشه در استان خراسان جنوبی، سنگ های آتشفشانی با ترکیب پیروکسن آندزیت متعلق به ایوسن- الیگوسن برون زد دارند. کانی های سازنده این سنگ ها شامل پلاژیوکلاز و پیروکسن هستند. گستره ترکیبی پلاژیوکلازها بینAb32 ، An68 تا Ab58،  An42 تغییر کرده و از نوع آندزین تا لابرادوریت هستند. کلینوپیروکسن و ارتوپیروکسن به ترتیب دارای ترکیب اوژیت متمایل به دیوپسید و انستاتیت هستند. دمای تشکیل کلینوپیروکسن ها و ارتوپیروکسن های مورد بررسی، به ترتیب حدود 1175 و 1200 درجه سانتی گراد و فشار در زمان تبلور آنها (هر دو نوع) 2 تا 5 کیلوبار تعیین شد. داده های زمین شیمیایی سنگ کل نشان می دهد که گدازه های آندزیتی شورستان دارای ماهیت کالک آلکالن پتاسیم بالا بوده و میزان Mg# در آنها از 97/40 تا 97/60 متغیر است که بیانگر نقش اجزای گوشته در تشکیل آنهاست. این سنگ ها نشانه های تفریق شامل نسبت LREE/HREE  (N(La/Yb)) بین 95/9 تا 42/12،LREE/MREE  (N(La/Sm)) بین 53/3 تا 55/6 و نسبت MREE/HREE  (N(Sm/Yb)) بین 89/1 تا 99/2 را نشان می دهند. نسبت های بالای Zr/Nb (22/9 تا 10/81)،Th/Nb (1/0 تا 79/68)، Th/Ta (7 تا 29/24) وNb/Ta  (15/9 تا 66/69) همراه الگوی عناصرLIL ، احتمال درجات مختلف آلودگی- هضم پوسته ای ماگما در هنگام صعود به سطح زمین را تقویت می کند. سنگ های بررسی شده دارای نسبت های پایین Ce/Y(3/2 تا 48/44)، N(Tb/Yb) (1/1 تا 39/17)، Sm/Yb (2/1 تا 78/92) و الگوی نسبتا تختMREE-HREE  هستند که ذوب گوشته لیتوسفری زیرقاره ای در قلمرو پایداری اسپینل و در عمق کمتر از 75 کیلومتر را تایید می کند.

    کلیدواژگان: پیروکسن آندزیت، دما-فشارسنجی، اسپینل لرزولیت، گوشته لیتوسفری، شورستان، حاشیه فعال قاره ای، لوت
|
  • MirAliAsghar Mokhtari *, Hosein Kouhestani, Soheila Aghajani Marsa Pages 1-29

    The Arabshah Fe mineralization is the only known magnetite-apatite mineralization at the Takab–Takht-e-Soleyman–Angouran subzone in southeast of Takab. The oldest rock units in the mineralization area include sedimentary succession of the Qom Formation that was intruded by the Pliocene Ayoub Ansar volcanic dome. Magnetite- apatite mineralization at the Arabshah occurs as vein-veinlets with E-W stright within the Ayoub Ansar dacitic dome. Brecciated zones containing narrow magnetite vein- veinlets occur at footwall and hanging wall of the main vein. Hydrothermal alterations include sodic-calcic, silicification and argillic. Magnetite is the only ore mineral in this mineralization which is accompanied with apatite, clinopyroxene, albite and quartz as gangue minerals. Mineralization textures in the Arabshah deposit include vein-veinlet, brecciated, disseminated, and replacement. REEs concentration within apatite crystals are more than 1%, and demonstrate LREE enrichment with high LREE/HREE ratio and distinctive negative Eu anomalies which is indicative for Kiruna- type iron ores. The result of fluid inclusion studies indicates the presence of two-phase and poly-phase inclusions include LV, VL, LVH, LVS and LVHS fluid inclusions with homogenization between 230-550 °C. The salinity of halite bearing poly-phase fluid vary between 35-60 wt.% NaCl equiv. Fluid inclusion data indicates that Arabshah magnetite-apatite mineralization originated from magmatic fluids. Evidences like mineral assemblages, hydrothermal alteration, ore structure and textures, geochemical characteristics and fluid inclusion data, indicate that the Arabshah magnetite-apatite mineralization can be classified as Kiruna-type iron ores.

    Keywords: Magnetite-apatite mineralization, Rare earth elements, Kiruna-type, Arabshah, Takab
  • Kiamars Hosseini, MohammadAli Rajabzadeh * Pages 31-88

    Petrographic and mineralogical data indicate the widespread presence of five generations of apatite, two generations of monazite with minor xenotime in the Esfordi deposit. The O-H isotopic studies on the 1st- and 2nd-generations of apatites and massive fine-grained and vein-type apatites as well as their Sr and Mn contents, showed that the source of phosphorous was the sedimentary phosphorites. The ratio of 143Nd/144Nd vs 147Sm/144Nd and εNd vs P2O, and the difference of Nd isotopic ratios in the massive fine-grained and vein-type apatites indicate that they are not reproductively related to the host rhyolite and diorite. The similarity of 143Nd/144Nd vs 147Sm/144Nd and εNd vs P2O5 in the 1st- and 2nd-generations of apatite and the host rocks indicated that recrystallization of the apatites occurred during the magmatic and hydrothermal fluids circulation which were derived from the felsic to intermediate subvolcanic rocks. Difference in the age of the 2nd-generation apatites and the paragenetic- monazites ( 238U/206Pb and 207Pb/206Pb dating), the crystalline apatites and magnetite, the ilmenite exclusions in the magnetites, the dissolution evidences of different apatites and monazites generations, the content of Ti vs V, Al+Mn vs Ti+V and Mg+Al+Si vs Ti, and the O-H isotopes of the magnetite-apatite ores, all indicate the mixing of high-temperature magmatic and hydrothermal fluids rich in REE, P with Ca ±Fe evaporatic brines in different time periods, which caused a polygenic origin for the Esfordi deposit.

    Keywords: Mineralogy, Geochemistry, Stable, non-stable isotopes, Esfordi ore deposit, Bafq
  • Sharareh Heshmatnia, Ebrahim Tale Fazel *, Abbas Oroji Pages 89-114

    Iron and arsenic sulfides are considered as the most important gold hosts in the sediment-hosted disseminated invisible gold deposits. The Zarshuran gold deposit (155 tons Au with average grade of 2.63 g/t) is formed in the Lower Cambrian black shale and siltstone (Zarshuran unit) and Fe-rich carbonates (Chaldagh unit) host rocks. As-sulfide (e.g., realgar and orpiment) and arsenian pyrites are the most important host minerals of gold in this deposit. Based on EPMA data, pyrite with As content below the detection limit to 3.99 wt% occurs in six different types, respectively, Py0 (gold content of 0.01 ppm), Py1 (gold content of 0.02 ppm), Py2 (gold content of 0.03 ppm), Py3 (gold content of 0.02 ppm), Py4 (gold content of 0.04 ppm), and Py5 (gold content of 0.01 ppm). According to the evidences, gold can be present as participating in chemical bounded (Au+ and Au+3) or nanoparticle inclusions (Au0). The weak geochemical correlation (R2 = −0.6) between As and S elements in pyrites indicates that there is pyrite with a complex composition [Fe(S,As)2Au2S0], which As− has replaced S2−. Mineralogy and the abundance of Fe and S in the rock units suggest that gold mineralization in the Zarshuran deposit is well occurs in response to sulfidation process. Sulfidation occurs when H2S-rich ore-forming fluids react with Fe-bearing carbonate host rock to form pyrite, marcasite, and pyrrhotite minerals.

    Keywords: pyrite, Disseminated gold, Sulfidation process, Fe-carbonate, Zarshuran
  • Farbood Hakimi Bandboon, Saeed Taki *, Mohamad Modarresnia Pages 115-148

    The study area is located about 30 km south of Ramsar, in the central Alborz zone. In addition to the Nusha granitoids (with an age of about 56 million years), the outcrops in this area, mainly include Paleozoic and Mesozoic rock units. Petrographically, the Nusha granitoids have diorite, syenite, monzonite, monzodiorite, granodiorite and quartz monzonite compositions. Moreover, mineralogically, feldspar is the principal mineral, and the texture superiority in them belongs to the granular type. In terms of magmatic series these rocks are metaluminous and range from high K calcalkaline to shoshonitic. The geochemical characteristics of the major and rare elements, as well as the petrographic ones indicate that these granitoids are I type granites, and at the same time they belong to high temperature ones based on the behavior of Ba, Ce and Y elements. Enrichment in LILE and LREE and low concentrations of heavy rare earth elements HREE and high field strength elements HFSE, together with Nb and Ti negative anomaly in the spider diagrams are signs of magmas related to the subduction zone. The high temperature nature and characteristics such as Y/Nb, Rb/Sr and Rb/Ba ratios show that the Nusha granitoids have the geochemical properties of both crustal and mantle origin materials with different ratios. Based on tectonomagmatic discrimination diagrams and trace element compositions, these granitoids belong to an active continental margin environment. The parental magma has originated from melting of an enriched mantle source and contaminated with continental crust during ascent.

    Keywords: granitoid, Nusha, high temperature I type granites, Central Alborz, active continental margin
  • Shohreh Hassanpour *, Zohreh Rahnama, Susan Ebrahimi Pages 149-174

    The Masjeddaghi porphyry-epithermal Cu-Au deposit has located in the western part of the Alborz-Azarbaijan zone; in the south margin of Lesser Caucasus. The Eocene porphyritic quartz diorite intrusion has intruded into the andesite volcanic rocks and formed the main host rock of Cu-Au mineralization. Hydrothermal alteration types consisted dominantly of potassic, phyllic, argillic, and propylitic, and local silicification around the veins. Electron microprobe studies indicated that the Masjeddaghi biotites has been located in the phlogopite field and fall into the field of re-equilibrated primary biotite. Moreover, these biotites indicate the tectonomagmatic setting and magma characteristics related to calk-alkaline granitoids which were originated from mantle sources. The temperature of biotites from Masjeddaghi indicated a range between 417 ºC -641ºC. The conditions of oxygen fugacity in the magmatic biotites are in the range of hematite-magnetite (HM) and nickel-nickel oxide (NNO), which indicate high oxygen fugacity of the magma in this ore deposit. In the Masjeddaghi biotites, there is no linear/parallel trend between halogen fugacity,d log (ƒH2O/ƒHF), log (ƒH2O/ƒHCl) and log (ƒHF/ƒHCl) lines. Therefore, it is possible that biotites have not formed under the same conditions and were in equilibrium in a wide range of temperatures and compositions with hydrothermal fluids.

    Keywords: biotite, physicochemical condition, Copper-gold porphyry, Masjeddaghi, Iran
  • Seyyed Saeid Mohammadi *, Sun-Lin Chung, Malihe Nakhaei, Arash Islamipanah Pages 175-213

    In the Shourestan area, 14 kilometers west of Sarbisheh city, in South Khorasan province, volcanic rocks with pyroxene-andesite composition belonging to Eocene-Oligocene are exposed. The constituent minerals of these rocks include plagioclase and pyroxene. The composition of plagioclases have range from Ab32, An68 to Ab58, An42 and are andesine-labradorite type. Clinopyroxene and orthopyroxene have diopside-like augite and enstatite composition, respectively. The crystallization temperature for clinopyroxene and orthopyroxene were about 1175 and 1200 °C respectively and the pressure (for both types) was 2 to 5 kb. The geochemical data of whole rocks show that the andesitic lavas of Shourestan have high potassium calc-alkaline nature and the amount of Mg# in them varies from 40.97 to 60.97, which indicates the role of mantle components in their formation. These rocks show signs of differentiation including LREE/HREE ((La/Yb)N) between 9.95 to 12.42, LREE/MREE ((La/Sm)N) between 3.53 to 6.55, MREE/HREE ((Sm/Yb)N) between 1.89 to 2.99. High ratios of Zr/Nb (9.81-22.10), Th/Nb (0.68-1.79), Th/Ta (7.29-24), and Nb/Ta (9.69-15.66) along with the pattern of LIL elements, support the possibility of different degrees of crustal contamination-assimilation of magma during its ascent to the earth's surface. The studied rocks have low ratios of Ce/Y (2.44-3.48), (Tb/Yb)N (1.17-1.39), Sm/Yb (1.92-2.78), and relatively flat MREE-HREE pattern that confirms the melting of the subcontinental lithospheric mantle in the field of spinel stability and at a depth of fewer than 75 kilometers.

    Keywords: Pyroxene andesite, Thermobarometry, spinel lherzolite, lithospheric mantle, Shourestan, active continental margin, Lut