فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و ششم شماره 1 (پیاپی 138، بهار 1402)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و ششم شماره 1 (پیاپی 138، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • کیوان سبحانی، اسعد وزیری*، امجد فرزین پور، زهرا مرآتی صفحات 2-12
    در این تحقیق تاثیرات استفاده از جیره مکمل شده با سیر بر عملکرد تولیدی، پاسخ ایمنی، فلور میکروبی روده، هیستوپاتولوژی کبد و برخی پارامترهای خونی، سرمی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی نر بررسی شد. برای این منظور تعداد 80 قطعه جوجه بلدرچین یکروزه در قالب طرح کاملا تصادفی در دو گروه آزمایشی، چهار تکرار و 10 قطعه در هر تکرار تقسیم شدند. گروه های آزمایشی شامل جیره پایه (شاهد) و جیره پایه + %4 پودر سیر بودند. بر اساس نتایج پودر سیر باعث افزایش مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی پرندگان شد. بیشترین عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل و گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) در تیتر ثانویه در گروه آزمایشی حاوی پودر سیربدست آمد. تغذیه پرندگان با پودر سیر موجب کاهش جمعیت باکتری های اشریشیا کلی و افزایش جمعیت لاکتوباسیلوس شد (05/0>P). نتایج نشان داد که گروه آزمایشی حاوی گیاه سیر باعث افزایش معنی دار در هماتوکریت، MCV و شمارش تفریقی لنفوسیت و هتروفیل گلبولی شد (05/0>P). کاهش معنی دار کلسترول از نتایج قابل توجه در گروه آزمایشی تغذیه شده با پودر سیر بود (05/0>P). همچنین، پارامترهای اسپرم از جمله سلامت آکروزوم، زنده مانی و تولید اسپرم روزانه در پرندگان تغذیه شده با پودر سیر به طور معنی داری بهبود پیدا کرد (05/0>P). به نظر می رسد افزودن پودر سیر به جیره بلدرچین ژاپنی به عنوان یک مدل آزمایشگاهی می تواند تا حدی عملکرد تولیدی و تولیدمثلی آن را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: سیر، عملکرد، آنتی بادی، تولیدمثل، بلدرچین
  • فرهاد صمدیان*، مرتضی کردی، محمدجواد اسکندری، محمدرضا بحرینی بهزادی صفحات 13-20
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر جایگزینی سنجد با کاه گندم در جیره فلاشینگ میش‎ها بر فراسنجه‎های تولید مثلی و سطوح اوره سرم خون آنها در فصل تولیدمثلی بود. شصت و شش میش سالم لری-بختیاری با میانگین وزن 7±7/48 کیلوگرم در فصل تولیدمثلی به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: گروه شاهد (دریافت کننده جیره فلاشینگ پایه) و گروه‏های تیماری حاوی 1 و 5/1 درصد ضایعات سنجد که در آن‎ها آرد ضایعات این میوه جایگزین کاه در جیره فلاشینگ پایه شده بود. اعمال تیمارهای خوراکی از یک هفته قبل از جفت‏گیری تا چهار هفته بعد از آن ادامه داشت. سطوح اوره سرم در پایان هفته سوم آزمایش و برخی از فراسنجه‏های تولیدمثلی (نرخ آبستنی، نرخ زایش، درصد چندقلوزایی، میزان بره زایی و میزان زادآوری) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مکمل‏سازی پودر ضایعات میوه سنجد در جیره فلاشینگ، نرخ بره‏زایی میش‏های لری-بختیاری را افزایش (05/0>P) و میانگین سطوح اوره سرمی (01/0>P) آنها را کاهش داد. احتمال می‏رود کاهش سطوح اوره خون، منجر به بهبود نرخ بره‏زایی میش‎ها شده باشد. در کل، مکمل‏سازی 1% پودر ضایعات میوه سنجد به جیره فلاشینگ میش‏ها (بر پایه ماده خشک) برای تولید تعداد بره‏ی بیشتر از میش‏های جفتگیری‎کرده توصیه می‏گردد.
    کلیدواژگان: تغذیه فلاشینگ، سنجد، گوسفند لری-بختیاری، عملکرد تولید مثلی
  • گلسا علی نژاد، نیلوفر خرمی*، پرویز تاجیک صفحات 21-27
    هدف از این مطالعه بررسی اثر IGF-I بر تعداد کلونی ها، مساحت کلونی ها، میزان زنده مانی و بیان ژن های مرتبط با آپوپتوزیس در سلول های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند بوده است. در این پژوهش سلول های بنیادی اسپرماتوگونی موجود در غشاء پایه لوله های منی ساز از بیضه گوسفند نژاد افشاری با استفاده از مراحل هضم آنزیمی جداسازی شدند. گروه شاهد IGF-I دریافت نکرد و چهار گروه بعدی به ترتیب چهار غلظت 1/0، 1، 5 و 10 میکروگرم در میلی لیتر IGF-I را دریافت نمودند. سلول ها به مدت دو هفته کشت داده شدند و میزان کلونیزاسیون از نظر تعداد و مساحت در روزهای پنجم و چهاردهم کشت ارزیابی شد. پس از پایان دوره کشت میزان بروز آپوپتوزیس و بیان ژن های مرتبط با آپوپتوزیس (BAX و BCL2) نیز ارزیابی شد. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای 5 و 10 میکروگرم در میلی لیتر IGF-I موجب بهبود میزان کلونی زایی از نظر تعداد و مساحت در روزهای پنجم و چهاردهم کشت نسبت به سایر گروه ها شد (05/0≥P). بیشترین میزان زنده مانی و کمترین سطح آپوپتوزیس در گروه های دریافت کننده 5 و 10 میکروگرم در میلی لیتر IGF-I مشاهده شد (05/0≥P). بیشترین بیان ژن BCL2 و کمترین بیان ژن BAX نیز در گروه های دریافت کننده 5 و 10 میکروگرم در میلی لیتر IGF-I مشاهده شد (05/0≥P). بنابراین استفاده از دوز مناسب IGF-I در محیط کشت می تواند روشی موثر در راستای بهبود کیفیت و زنده مانی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند طی مطالعات بر روی سلول های بنیادی باشد.
    کلیدواژگان: اسپرماتوگونی، آپوپتوزیس، کلونی زایی، گوسفند، IGF-I
  • نیلوفر خرمی، پرویز تاجیک*، منصوره موحدین، گلسا علی نژاد، محمدامین اسلام پور صفحات 28-33
    این مطالعه به منظور بررسی اثر عصاره کالیگونوم بر تعداد کلونی ها، تولید گونه های فعال اکسیژن و بیان ژن های مرتبط با آپوپتوزیس در سلول های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند انجام شد. در این پژوهش سلول های بنیادی اسپرماتوگونی موجود در غشاء پایه لوله های منی ساز از بیضه گوسفند نژاد افشاری با استفاده از مراحل هضم آنزیمی جداسازی شدند. نمونه ها به چهار گروه تقسیم شدند. گروه شاهد شامل محیط پایه بود و در سه گروه بعدی به ترتیب تیمارهای H2O2 (30 میکرومولار)، کالیگونوم (10 میکروگرم در میلی لیتر) و کالیگونوم+H2O2 (30 میکرومولار H2O2 به همراه 10 میکروگرم در میلی لیتر کالیگونوم) به محیط پایه اضافه شدند. سلول ها به مدت سه هفته کشت داده شدند و میزان کلونیزاسیون در روزهای پنج و 14 و 21 پس از شروع کشت ارزیابی شدند. پس از پایان دوره کشت میزان تولید گونه های فعال اکسیژن و بیان ژن های مرتبط با آپوپتوزیس (BAX و BCL2) نیز ارزیابی شد. در روز 5 و 14 کشت، تعداد کلونی های اسپرماتوگونی در گروه های شاهد و کالیگونوم نسبت به دو گروه دیگر بیشتر بود (05/0≥P). در روز 21 کشت، بیشترین و کمترین تعداد کلونی های اسپرماتوگونی به ترتیب در گروه های کالیگونوم و H2O2 مشاهده شد (05/0≥P). کمترین و بیشترین درصد سلول های اسپرماتوگونی حاوی ROS و همچنین بیان ژن BAX و مقدار نسبت BAX/BCL2 به ترتیب در گروه های کالیگونوم و H2O2 مشاهده شد (05/0≥P). همچنین بیشترین مقدار بیان ژن BCL2 در سلول های اسپرماتوگونی گروه کالیگونوم مشاهده شد (05/0≥P). در نتیجه استفاده از عصاره کالیگونوم در محیط کشت می تواند راهکاری تاثیرگذار در راستای بهبود کیفیت و کاهش بروز آپوپتوزیس در سلول های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند طی مطالعات تحقیقاتی باشد.
    کلیدواژگان: اسپرماتوگونی، کالیگونوم، کلونی زایی، گوسفند، Ros
  • گلسا علی نژاد، محمدامین اسلامپور، منصوره موحدین، نیلوفر خرمی، پرویز تاجیک* صفحات 34-40

    هدف از اجرای این تحقیق بررسی اثر ملاتونین بر قطر کلونی ها، سطح آپوپتوزیس و بیان ژن های مرتبط با آپوپتوزیس در سلول های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند بوده است. سلول های بنیادی اسپرماتوگونی موجود در غشاء پایه لوله های منی ساز از بیضه گوسفند نژاد افشاری با استفاده از مراحل هضم آنزیمی جداسازی شدند. نمونه ها به چهار گروه تقسیم شدند. گروه شاهد شامل محیط پایه بود و در سه گروه بعدی به ترتیب تیمارهای H2O2 (30 میکرومولار)، ملاتونین (1 نانو مول) و ملاتونین+H2O2 (30 میکرومولار H2O2 به همراه 1 نانو مول ملاتونین) به محیط پایه اضافه شدند. سلول ها به مدت سه هفته کشت داده شدند و قطر کلونی ها در روزهای پنج و 14 و 21 پس از شروع کشت ارزیابی شدند. پس از پایان دوره کشت میزان آپوپتوزیس و بیان ژن های مرتبط با آپوپتوزیس (BAX و BCL2) نیز ارزیابی شد. در روز 5 و 14 کشت، قطر کلونی های اسپرماتوگونی در گروه های شاهد و ملاتونین نسبت به دو گروه دیگر بیشتر بود (05/0≥P). در روز 21 کشت، بیشترین و کمترین قطر کلونی های اسپرماتوگونی به ترتیب در گروه های ملاتونین و H2O2 مشاهده شد (05/0≥P). کمترین و بیشترین درصد سلول های آپوپتوتیک و همچنین بیان ژن BAX و مقدار نسبت BAX/BCL2 به ترتیب در گروه های ملاتونین و H2O2 یافت شد (05/0≥P). همچنین بیشترین مقدار بیان ژن BCL2 در سلول های اسپرماتوگونی گروه ملاتونین دیده شد (05/0≥P). در نتیجه استفاده از ملاتونین در محیط کشت می تواند روشی مفید در برای بهبود کیفیت و کاهش بروز آپوپتوزیس در سلول های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند باشد.

    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، اسپرماتوگونی، کلونی زایی، ملاتونین، گوسفند
  • سعید اسماعیل خانیان*، رضا مسعودی صفحات 41-48
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آنتی اکسیدان ویتامین E به همراه گلیسرول به عنوان محافظ سرما بر بهبود انجماد پذیری اسپرم بزهای آلپاین می باشد. از چهار راس بز نر نژاد آلپاین (3-4 سال) واقع در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به مدت پنج هفته و هر هفته دو نوبت اسپرم گیری شد. غلظت های مختلف ویتامین E (صفر، 5/0، 75/0 و 1 میلی مولار) در 5 درصد گلیسرول به عنوان محافظ سرما جهت بهبود فراسنجه های کیفی اسپرم بز مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از اسپرم گیری، منی جمع آوری شده برای دو ساعت در دمای پنج درجه سلسیوس به تعادل دمایی رسید و به پایوت های 25/0 میلی لیتری کشیده شد. پس از تعادل دمایی، پایوت ها در بخار ازت مایع منجمد شدند و جهت ذخیره سازی در داخل ازت مایع غوطه ور گردیدند. فراسنجه های اسپرم، از جمله جنبایی کل، جنبایی پیش رونده توسط نرم افزار کاسا، زنده مانی، یکپارچگی غشا و ناهنجاری کل ارزیابی شد. نتایج آزمایش نشان می دهد که افزودن سطوح مختلف ویتامین E به رقیق کننده اسپرم بز سبب بهبود معنی دار جنبایی کل شده است (05/0>P). همچنین یک میلی مولار ویتامین E بیشترین جنبایی پیش رونده، VSL، VCL و ALH را نسبت به سایر گروه های تیماری نشان داد (05/0>P). افزودن یک میلی مولار آنتی اکسیدان سبب بهبود معنی دار زنده مانی و یکپارچگی غشا اسپرم نسبت به گروه شاهد شده است (05/0>P). نتایج نشان داد که افزودن سطوح مختلف ویتامین E در محافظ سرما گلیسرول به رقیق کننده، تفاوت آماری معنی داری را در اسپرم های نابهنجار و پراکسیداسیون لیپدی نسبت به گروه شاهد ایجاد نکرد (05/0<P). بنابراین افزودن یک میلی مولار از آنتی اکسیدان مورد نظر به رقیق کننده، سبب بهبود انجمادپذیری اسپرم بز می شود.
    کلیدواژگان: اسپرم بز، انجماد پذیری، ویتامین E، سرما محافظ، گلیسرول
  • سمانه عبدالله یی، عبدالحسین دلیمی اصل*، مجید پیرستانی صفحات 49-55

    بلاستوسیستیس انگل روده ای بی هوازی و شایع در بین انسان ها و حیوانات مختلف در سراسر جهان است. برای تشخیص بلاستوسیستیس از روش های مختلفی مانند روش مستقیم، رنگ آمیزی و مولکولی می توان استفاده کرد. هدف از این مطالعه، بررسی آلودگی بلاستوسیستیس در انسان و پرندگان اهلی در شهرستان تفرش و مقایسه سه روش در تشخیص بلاستوسیستیس بوده است. مطالعه حاضر، به صورت مشاهده ای-توصیفی در خلال سال های 1399-1400 در شهرستان تفرش طراحی و اجرا گردید. بدین منظور از کبوتران (300 نمونه)، مرغ و خروس ها (50 نمونه) و از صاحبان آنها (100 نمونه) نمونه مدفوع جمع آوری شد. سپس مدفوع ابتدا با روش میکروسکوپی  (آزمایش مستقیم و رنگ آمیزی با تری کروم) از لحاظ ابتلا به بلاستوسیستیس مورد مطالعه قرار گرفت سپس نمونه های مثبت از لحاظ مولکولی با روش  PCRو از طریق تکثیر ژن 18S rRNA تشخیص داده شد. طبق نتایج حاصله، در آزمایش مستقیم 39 نمونه کبوتر (13%)، 13 نمونه مرغ و خروس (26%) و 18 نمونه مدفوع انسانی (18%) و در آزمایش رنگ آمیزی با تری کروم،  45 نمونه کبوتر (15%)، 12 نمونه مرغ و خروس (24%) و 15 نمونه مدفوع انسانی (15%) از نظر وجود انگل بلاستوسیستیس مثبت تشخیص داده شد. در آزمایش PCR از بین نمونه های مدفوع مثبت کبوتران، یک نمونه  (5/2%) و از بین نمونه های مدفوع مثبت مرغ و خروس، فقط 5 نمونه (46/38٪) و از نمونه های مدفوع مثبت انسانی، 4 نمونه (22/22%) از نظر وجود انگل بلاستوسیستیس، مثبت تشخیص داده شد. در مطالعه حاضر فقط تعداد محدودی از نمونه های مثبت مرتبط با روش های مستقیم و رنگ آمیزی شده با تری کروم در آزمایش PCR مثبت شدند، این نشان می دهد که روش PCR با استفاده از یک جفت پرایمر به تنهایی روشی مناسب برای تعیین میزان آلودگی نیست. لذا پیشنهاد می شود برای تشخیص دقیق بلاستوسیستیس از چندین روش متفاوت استفاده شود.

    کلیدواژگان: بلاستوسیستیس، انسان، پرندگان، میزان آلودگی
  • فریبا رضائی سرتشنیزی*، مهدی بابائی صفحات 56-65
    هدف از انجام این تحقیق، استفاده از برگ های گیاه آرتمیسینین بر عملکرد، فراسنجه های هماتولوژی و آلودگی کرمی بود. برای این منظور از 20 راس بره ماده نژاد آمیخته کردی با میانگین وزن 5±30 کیلوگرم و سن 6-5 ماه در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 2 تیمار و 10 تکرار به مدت 30 روز استفاده شد. تیمارها عبارت بودند از: 1- شاهد (جیره بدون گیاه آرتمیسینین)، 2-جیره پایه +20 گرم آرتمیسینین، که گیاه آرتمیسینین با جیره پایه مخلوط شد و در اختیار بره های این گروه قرار داده شد. به منظور تعیین تاثیر برگ های گیاه آرتمیسینین بر فراسنجه های هماتولوژی و آلودگی کرمی، در روز صفر، 15 و 30 آزمایش به ترتیب خون گیری و نمونه گیری از مدفوع انجام شد. نتایج نشان داد که افزودن برگ های گیاه آرتمیسینین به جیره تاثیر آماری معنی داری بر عملکرد بره ها نداشت (05/0<P). تعداد گلبول های سفید در روز صفر در تیمار شاهد بیشترین بود (05/0>P). درصد لنفوسیت در روز پانزدهم به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت و با افزودن برگ های گیاه آرتمیسینین افزایش یافت (05/0>P). همچنین با افزودن برگ های گیاه آرتمیسینین میانگین تعداد جرم فاگوسیته در روز سی ام به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>P). در روز صفر آلودگی انگلی در گروه شاهد بیشترین بود (05/0>P) و با افزودن برگ های آرتمیسینین انگل های کرمی در روز پانزدهم و سی ام از نظر عددی کاهش یافت اما معنی دار نبود. به طور کلی نتایج نشان دادند که افزودن گیاه آرتمیسینین درصد لنفوسیت و میانگین تعداد جرم فاگوسیته را افزایش داد و بر کاهش آلودگی کرمی در بره های مورد مطالعه موثر بود.
    کلیدواژگان: برگ های آرتمیسینین، لنفوسیت، فراسنجه های هماتولوژی، آلودگی کرمی، بره
  • محمدحسین موثر، مهدی نام آوری*، احد علیایی، سیده زهرا بوترابی، زهرا خبازان صفحات 66-72

    توکسوپلاسما گوندیی یک تک یاخته انگلی است که باعث بیماری مشترک توکسوپلاسموزیس می گردد. این تک یاخته خسارات اقتصادی شدیدی در صنعت گوسفندداری ایجاد می نماید. این مطالعه باهدف بررسی ایمنی زایی واکسن تهیه شده از سوش تخفیف حدت یافته توکسوپلاسما گوندیی به همراه ادجوانت های مختلف در گوسفند بوده است. برای این منظور، 20 راس گوسفند نژاد قشقایی دوماهه باردار که از نظر توکسوپلاسما گوندیی سرم منفی بودند به صورت تصادفی به پنج گروه چهارتایی تقسیم شدند. گروه یک به عنوان کنترل، محیط کشت دریافت نمود. واکسن کشته با دوز 25 میلیون به همراه ادجوانت های مونتاناید، آلومینیوم هیدروکسید و کیتوزان در حجم نهایی 1 میلی لیتر به سه گروه مختلف به صورت زیرپوستی تزریق گردید. یک گروه نیز با 25 میلیون تاکی زوییت زنده تخفیف حدت یافته بدون ادجوانت ایمن گردید. ایمن سازی طی یک مرحله انجام گرفت. بیست ویک روز پس از ایمن سازی، خون گیری از تمام حیوانات انجام شده و پاسخ ایمنی همورال و سلولی با روش الایزا ارزیابی گردید. بالاترین تیتر آنتی بادی در آزمایش الایزا، در گروه ایمن شده با ادجوانت مونتاناید مشاهده گردید (05/0>P). بااین وجود، نتیجه اندازه گیری گاما اینترفرون نشان داد که واکسن زنده تخفیف حدت یافته موجب افزایش معناداری در پاسخ ایمنی سلولی می گردد (05/0>P) که پس ازآن واکسن همراه با ادجوانت کیتوزان و آلومینیوم هیدروکسید قرار داشتند. قابل ذکر است که، تمام گروه های ایمن شده با گروه کنترل دارای اختلاف معنی داری بودند (05/0>P). با توجه به نتایج موفقیت آمیز در ایجاد ایمنی سلولی با استفاده از واکسن تخفیف حدت یافته توکسوپلاسما گوندیی، لذا؛ این سوش برای ایمن سازی گوسفند به عنوان میزبان هدف و در تعداد بالاتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندئی، واکسن تخفیف حدت یافته، ادجوانت، پاسخ ایمنی، گوسفند
  • محمد نعمتی*، ناصر محمد پور، عباس زارع میرک آبادی، فاطمه ثعلبی، محمد خسروی صفحات 73-82
    ترشح و فعال سازی واسطه های پیش التهابی از مهمترین عواملی است که در پاتوژنز سم عقرب نقش دارند. هدف از این مطالعه مقایسه میزان سایتوکین پیش التهابی(IL-6) و سایتوکین ضد التهابی(IL-10) در گروه موش های رت پس از تزریق زیر جلدی سم عقرب Androctonus crassicauda با گروه کنترل بوده است. برای انجام این مطالعه پس از تعیین LD50 سم عقرب آندرکتونوس کراسیکودا، به میزان 5/0 میلی گرم زیر جلدی به گروه دریافت کننده سم تزریق گردید. علاوه بر آن به تعداد 12 موش صحرایی به میزان 5/0 میلی لیتر سرم فیزیولوژی)هم حجم سم عقرب(به عنوان گروه کنترل به شکل زیر جلدی تزریق گردید. در زمان های4 24٬ و 72 ساعت بعد از تزریق سم، نمونه خون هپارینه از قلب حیوانات جمع آوری گردید. به منظور تعیین سطح پلاسمایی سایتوکین های(IL-6 و IL-10) از کیت تشخیصی الایزا شرکت ZellBio استفاده گردید. میزان اینترلوکین 10 چهار ساعت بعد از تزریق سم از لحاظ آماری افزایش معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان داد ولی مقدار اینترلوکین6 نسبت به گروه کنترل کاهش پیدا کرده بود. از طرفی میزان اینترلوکین 10 و اینترلوکین 6 ، بیست چهار ساعت بعد از تزریق سم عقرب نسبت به گروه کنترل تغییر معناداری نشان نداد و به حالت پایدار رسیدند. و در نهایت نتیچه گیری شد که علایم بالینی ناشی از عقرب زدگی به علت تعادل بین سایتوکین های پیش التهابی و ضد التهابی متغیر می باشد و این تعادل بین سایتوکین ها نقش محوری در بروز علایم بالینی در افراد عقرب زده دارد.
    کلیدواژگان: عقرب آندرکتونوس کراسیکودا، سایتوکین های پیش التهابی، سایتوکین های ضد التهابی، موش صحرایی
  • یاسمن زراعت پیشه، سعید زره داران، علی جوادمنش* صفحات 83-90
    طی دهه های اخیر، پیشرفت در فن آوری نشانگرهای مبتنی بر DNA و در دسترس بودن داده های ژنومی مانند جایگاه صفات کمی و بررسی کاربرد ژن ها از طریق روش های بیوانفورماتیک نقش مهمی در درک پتانسیل ژنتیکی صفات مختلف داشته است. در این مطالعه QTL های مربوط به صفت مقاومت به انگل در گوسفند از طریق پایگاه داده AnimalQTL تهیه شد. سپس ژن های مربوط به هر QTL نیز از ژنوم مرجع گوسفند در پایگاه داده NCBI به دست آمد. در ادامه، به منظور درک ارتباط بین ژن های به دست آمده، شبکه های ژنی برای هر صفت با استفاده از نرم افزار Cytoscape_v3.8.0 ترسیم شد و نهایتا به منظور تفسیر شبکه های ژنی و بررسی هستی شناسی ژن ها از نرم افزار Cytoscape استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد درمجموع 71 QTL برای صفت مقاومت به انگل وجود دارد که تحت کنترل 198 ژن می باشند. اکثرا این نشانگرها با استفاده از روش هایی چون مطالعه هم خوانی سراسر ژنوم (GWAS)، نقشه برداری وراثت پذیری منطقه ای (RHM) و یا با استفاده از چندشکلی های تک نوکلیوتیدی (SNP) نقشه یابی شده بودند. آنالیز هستی شناسی در این تحقیق 20 مسیر بیولوژیکی را نشان داد که چهار مسیر عمده سهم بیشتری داشتند و شامل: فرآیند متابولیک پیرووات، فرآوری آنتی ژن و عرضه آنتی ژن پپتید از طریق مولکول های اصلی سازگار بافتی کلاس I، مهاجرت سلول های عصبی و اتصال مولکول چسبندگی سلولی بودند. در این تحقیق برای اولین بار ژن های درگیر، هستی شناسی ژن ها، بررسی و یافتن مسیرهای متابولیکی مرتبط باصفت مقاومت به انگل در گونه گوسفند از طریق داده های QTL توصیف شد. با استفاده از روش و نتایج این تحقیق می توان ژن ها و نیز هستی شناسی را برای صفات مهم و اقتصادی در گوسفند و حتی سایر حیوانات اهلی مشخص و ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، QTL، نشانگر، انگل
  • فریبا مشایخی، مژگان مظهری، امیدعلی اسماعیلی پور، مرتضی مختاری، زهرا رودباری* صفحات 91-101
    وجود چربی در لاشه جوجه های گوشتی یکی از چالش های اصلی در صنعت طیور می باشد. لیپوژنز کبدی از مراحل مهم مرتبط با متابولیسم چربی در جوجه های گوشتی است که توسط مجموعه ای از ژن ها کنترل می شود. پژوهش کنونی به هدف واکاوی پروفایل بیان ژنی برای شناسایی ژن های موثر در مسیر لیپوژنز انجام شد. ابتدا داده های پروفایل بیانی مربوط به سه بافت کبد، ماهیچه سینه و چربی شکمی از جوجه های گوشتی تغذیه شده با دو منبع مختلف انرژی دانلود شدند. سپس، آنالیز بیان ژن های مربوط به سه بافت ذکر شده با استفاده از نرم افزار تحت وب GEO2R انجام شد. بررسی مسیرهای زیستی با استفاده از پایگاه WebGestalt و بازسازی شبکه ژنی به کمک نرم افزار Cytoscape انجام شد. تجزیه و تحلیل نتایج حاصله نشان داد در دو بافت ماهیچه سینه و چربی شکمی تفاوت معنی داری در پروفایل بیانی در اثر تغدیه با دو جیره مختلف وجود ندارد اما در بافت کبد 975 ژن تفاوت معنی دار داشتند. براساس آنالیز شبکه و مسیر زیستی 10 ژن با بالاترین درجه در فعالیت های بیولوژیکی بیوسنتز اسید چرب، بیوسنتز اسیل کوآنزیم آ، متابولیسم اسید چرب و تجزیه اسید چرب نقش داشتند. از این رو این ژن ها می توانند بعنوان ژن های کلیدی کنترل کننده لیپوژنز کبدی اهمیت داشته باشند. بنابراین براساس یافته های به دست آمده در پژوهش کنونی، که حاصل برهم کنش بین تغذیه و ژنوم می باشد، می توان جیره های غذایی را برای پرورش طیور گوشتی پیشنهاد داد که از آنها به عنوان جیره مناسب، برای تولید گوشت کم چربی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: انرژی جیره، بیان ژن، ژن آنتولوژی، مسیر لیپوژنز
  • محمدرضا اسدی، علی کلانتری حصاری*، سید سهیل قائم مقامی، نازنین مصلح، بهناز قربان زاده، پویا عبدی صفحات 102-112
    تاکنون روشی برای تعیین درصد اجزای مختلف موجود در فرآورده های گوشتی ارایه نشده است. هدف از مطالعه حاضر تعیین درصد عضلات اسکلتی و افزودنی های گیاهی با استفاده از روش بافت شناختی و تحلیل تصویری در فرآورده گوشتی حرارت دیده و حرارت ندیده بود. برای این منظور با همکاری واحد تولیدی گوشتیران تعداد 100 عدد نمونه، با درصدهای بطور کامل مشخص از عضلات اسکلتی و سایر اجزای به کار رفته در تولید این محصولات تهیه و در اختیار آزمایشگاه قرار گرفت. محصولات پس از رمزگذاری براساس روش اجرایی استاندارد ملی ایران به شماره 6103 a نمونه برداری و داخل محلول فرمالین بافر 10 درصد قرار داده شدند. سپس نمونه های وارد مراحل معمول تهیه مقاطع بافتی شده و توسط روش H&E رنگ آمیزی شدند. تصاویر به دست آمده از مقاطع با استفاده از نرم افزار Image Pro-Plus مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده با مدارک ارسالی از واحد تولیدی مقایسه شد. بررسی آماری نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر با میزان گزارش شده از واحد تولیدی در ارتباط با درصد گوشت استفاده شده در هر 5 نوع محصول کالباس، سوسیس، همبرگر، کباب لقمه و ناگت مرغ اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0<p). این در حالی بود که بررسی آماری نتایج به دست آمده با میزان گزارش شده از واحد تولیدی در ارتباط با درصد افزودنی های گیاهی استفاده شده از نظر آماری فقط در محصول کالباس معنی دار نبود. چنین می توان نتیجه گرفت برای تعیین درصد عضلات اسکلتی در فرآورده های گوشتی روش بافت شناسی و تحلیل تصویری می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرآورده های گوشتی، بافت شناسی، استاندارد ملی، تحلیل تصویری
  • مجتبی محرمی*، حسین مدیرروستا، مریم ترکمن، حمیدرضا جلالی، کامیار احمدی، محمدحسین فلاح مهرابادی صفحات 113-119

    بیماری لوک آمریکایی زنبور عسل، جدی ترین و کشنده ترین بیماری باکتریایی نوزادان زنبور عسل محسوب می شود و عامل آن باکتری گرم مثبت و تولید کننده اسپور Paenibacillus larvae می باشد. در این راستا، تشخیص دقیق و به موقع این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. در مطالعه حاضر، اپیدمیولوژی مولکولی این بیماری به صورت منطقه ای در زنبورستان های هشت استان کشور مورد مطالعه قرار گرفت. 48 نمونه زنبور، عسل و خرده های کف کندو جمع آوری گردید. نمونه ها پس از آماده سازی با روش نستد PCR مورد آزمایش قرار گرفتند و محصول PCR روی ژل آگارز 1 % الکتروفورز شد. از 48 نمونه زنبور بررسی شده 14 مورد مثبت (16/29 %)، از 48 نمونه عسل بررسی شده 16 مورد مثبت (33/33 %) و از 48 نمونه خرده های کف کندوی بررسی شده پنج مورد مثبت (41/10 %) شناسایی شدند. نتایج این مطالعه نشان می د هد که جهت بررسی های اپیدمیولوژیک و نظارتی عفونت Paenibacillus larvae در سطح کلنی های زنبور عسل، جمع آوری نمونه عسل نسبت به سایر نمونه ها، روش معتبرتر و قابل اتکا محسوب می شود. امروزه در دنیا از این روش برای پایش مستمر این بیماری استفاده می کنند و با توجه به نتایج حاصله، استراتژی مبارزه، کنترل، پیش گیری و همچنین درمان را تدوین و اجرا می نمایند. نتایج این مطالعه نشان داد که تشخیص بیماری با استفاده از نمونه های عسل و در اولویت بعدی زنبورهای بالغ، ارزش پیش آگهی بالاتری در مقایسه با شناسایی باکتری های موجود در نمونه های موم، گرده و خرده های کف کندو دارد.

    کلیدواژگان: لوک آمریکای، Paenibacillus larvae، نستد PCR
  • محمود کهنه پوشی، مجید علیپور اسکندانی*، حامد گنجعلی، محمد رهنما، عباس جمشیدیان صفحات 120-129

    در بررسی ضایعات موجود در ریه و مقایسه بین این ضایعات در بافت ریه در گاوهای بومی و گاوهای وارداتی در پاییز و زمستان 97، تعداد 2612 نمونه از ریه گاوهای کشتار شده در کشتارگاه خوشه طلایی هامون از اول مهر 97 تا آخر اسفند 97 مورد بررسی و مشاهده ماکروسکوپی قرار گرفتند. و 250 نمونه ضایعه دار به بخش پاتولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه زابل منتقل شدند. مقاطع هیستوپاتولوژی با رنگ آمیزی H&E تهیه شد. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل و توصیف شدند. اگرچه تعداد و نوع ضایعه های یافت شده در بررسی ماکروسکوپی و هیستوپاتولوژیکی برابر نبودند، اما در هر دو نوع بررسی انجام شده تومور کم ترین درصد ضایعه با 6/1 درصد و پرخونی بیشترین درصد ضایعه هیستوپاتولوژیکی با 4/78 درصد بود. بیشترین درصد ضایعه ماکروسکوپی تورم بافت با 4/80 درصد را به خود اختصاص دادند. بر اساس این مطالعه می توان چنین نتیجه گرفت گه که گاوهای وارداتی بیشتر از گاوهای بومی ضایعه دار بودند. باید به این نکته اشاره کرد که در این تحقیق سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: ریه، ضایعات، گاو، هامون، ایران
|
  • Keyvan Sobhani, Asaad Vaziry *, Amjad Farzinpour, Zahra Meraati Pages 2-12
    In this study, the effects of using a garlic powder-supplemented diet on production performance, immune response, intestinal microbial flora, liver histopathology, and some blood, serum, and reproductive parameters in male Japanese quail were investigated. For this purpose, 80 one-day-old quail chicks were divided into 2 experimental groups, 4 replicates, and 10 pieces per replication in a completely randomized design. Experimental groups included basal diet (control) and basal diet + garlic powder 4%. Based on the results, garlic powder increased feed intake and feed conversion ratio. The highest antibody titer against Newcastle disease virus and SRBC was recorded in the secondary titer in the experimental group containing garlic. Feeding garlic powder reduced the population of Escherichia coli and increased the population of Lactobacillus (P<0.05). The results showed that the garlic powder caused a significant increase in hematocrit, MCV, and differential lymphocyte and heterophil count (P<0.05). Cholesterol and glucose concentrations were significantly reduced in the garlic powder-receiving quails (P<0.05). Also, sperm parameters such as acrosome integrity, viability, and daily sperm production improved significantly in birds fed garlic powder (P <0.05). It seems that adding garlic powder can improve production and reproductive performance of Japanese quail.
    Keywords: garlic, performance, Antibody, Reproduction, quail
  • Farhad Samadian *, Morteza Kordi, Mohammad Javad Eskandari, Mohammad Reza Bahreini Behzadi Pages 13-20
    The present study was to investigate the effect of replacing Russian olive (Elaeagnus angustifolia) with wheat straw in the flushing diet of ewes on reproductive parameters and serum urea levels of ewes during the breeding season. The sample of healthy Lori-Bakhtiari ewes (n=66) with an average weight of 48.7±7 kg in the breeding season were randomly assigned to three experimental groups according to a completely randomized design: control (base flushing diet recipient), and two treatment group fed rations supplemented with 1% and 1.5% of Russian olive fruit (dry matter basis) respectively. The powder of this fruit was replaced by wheat straw in the base flushing diet. Each prepared flushing diet was fed to the experimental ewes two weeks ran introducing until four weeks after mating. The serum urea levels were assessed at the end of the fourth week post-mating and finally, some reproductive parameters including pregnancy rate, parturition rate, percentage of multiple births, prolificacy, and fecundity was recorded. The results of the present study indicated that Russian olive fruit supplementation in the flushing diet increased the fecundity rate (P<0.05) of Lori-Bakhtiari ewes and decreased their mean urea serum levels (P<0.01). The resultant increase in the lambing rates may be linked to decreased blood urea concentrations in the experimental ewes. In general, supplementing the flushing diet of Lori-bakhtiari ewes with 1% Russian olive fruit (dry matter basis) is recommended to produce more lambs from mated ewes.
    Keywords: Flush feeding, Lori-Bakhtiari sheep, Reproductive performance, Russian olive
  • Golsa Alinejad, Niloofar Khorrami *, Parviz Tajik Pages 21-27
    This study was conducted to evaluate the effect of IGF-I on the number and area of colonies, viability and apoptosis related genes expression in sheep’s spermatogonial stem cells (SSCs). In this study, SSCs at the basal membrane of seminiferous tubules were isolated from testes of Afshari sheep using enzymatic digestion steps. The control group did not receive IGF-I and the other groups received 0.1, 1, 5 and 10 μg/ml IGF-I, respectively. The cells were cultured for 2 weeks and the colonizing abilities were evaluated on the 5th and 14th days of culture. At the end of culturing period, apoptosis status and apoptosis related genes expression (BAX and BCL2) were evaluated. The results showed using 5 and 10 μg/ml IGF-I improved colonizing abilities on the 5th and 14th days compared to the other groups (P≤0.05). The highest viability and lowest apoptosis status was observed in groups received 5 and 10 μg/ml IGF-I (P≤0.05). The highest BCL2 expression and lowest BAX expression was observed in groups received 5 and 10 μg/ml IGF-I (P≤0.05). Therefore, using suitable dose of IGF-I in culture medium could be an effective method to improve the quality and viability of sheep’s SSCs during studying on stem cells.
    Keywords: Spermatogonia, Apoptosis, Colonizing, Sheep, IGF-I
  • Niloofar Khorrami, Parviz Tajik *, Mansoureh Movahhedin, Golsa Alinejad, M Amin Eslampour Pages 28-33
    This study was aimed to investigate the effect of Calligonum extract on the number of colonies, ROS production and apoptosis related genes expression in sheep’s spermatogonial stem cells (SSCs). In this study, SSCs at the basal membrane of seminiferous tubules were isolated from testes of Afshari sheep using enzymatic digestion steps. The samples assigned into four groups. The control group received basic medium and the other groups contained H2O2 (30 µM), Calligonum (10 µg/ml) and Calligonum+H2O2 (30 µM H2O2 along with 10 µg/ml Calligonum), respectively. The cells were cultured for 3 weeks and the colonizing abilities were evaluated on the 5th, 14th and 21th days of culture. At the end of culturing period, ROS production and apoptosis related genes expression (BAX and BCL2) were evaluated. On the 5th and 14th days of culture, the number of colonies were higher (P≤0.05) in the control and Calligonum groups compared to the other groups. On the 14th day of culture, the highest and the least (P≤0.05) number of colonies were observed in Calligonum and H2O2 groups, respectively. The least and the highest (P≤0.05) rate of ROS contained SSCs, BAX expression and BAX/BCL2 ratio were observed in Calligonum and H2O2 groups, respectively. Moreover, the highest (P≤0.05) expression of BCL2 gene was found in Calligonum group. In conclusion, using Calligonum extract in culture medium could be a helpful strategy to improve the quality and decrease apoptosis status in sheep’s SSCs during research studies.
    Keywords: Spermatogonia, Calligonum, Colonizing, Sheep, Ros
  • Golsa Alinezhad, M Amin Eslampour, Mansoureh Movahedin, Niloofar Khorrami, Parviz Tajik * Pages 34-40

    The aim of this research was to assess the effect of melatonin on the diameter of colonies, apoptosis status and apoptosis related genes expression in sheep’s spermatogonial stem cells (SSCs). SSCs at the basal membrane of seminiferous tubules were isolated from testes of Afshari sheep using enzymatic digestion steps. The samples assigned into four groups. The control group received basic medium and the other groups contained H2O2 (30 µM), melatonin (1 nmol) and melatonin+H2O2 (30 µM H2O2 along with 1 nmol melatonin), respectively. The cells were cultured for 3 weeks and the colonies’ diameter were evaluated on the 5th, 14th and 21th days of culture. At the end of culturing period, apoptosis status and apoptosis related genes expression (BAX and BCL2) were evaluated. On the 5th and 14th days of culture, the diameter of colonies were higher (P≤0.05) in the control and melatonin groups compared to the other groups. On the 21th day of culture, the highest and the least (P≤0.05) diameter of colonies were observed in melatonin and H2O2 groups, respectively. The least and the highest (P≤0.05) rate of apoptotic SSCs, BAX expression and BAX/BCL2 ratio were observed in melatonin and H2O2 groups, respectively. Moreover, the highest (P≤0.05) expression of BCL2 gene was found in melatonin group. In conclusion, using melatonin in culture medium could be an effective way to improve the quality and decrease apoptosis status in sheep’s SSCs.

    Keywords: Apoptosis, Spermatogonia, Colonizing, Melatonin, Sheep
  • Saeid Esmaeilkhanian *, Reza Masoudi Pages 41-48
    The aim of this study was to evaluate the effects of vitamin E with glycerol as cryoprotectant on freezability of Alpine goat semen. Semen was collected from Alpine male Goat (3-4 years), twice a week for five weeks at the Animal Science Research Institute of IRAN (ASRI). Different concentrations of vitamin E (0, 0.5, 0.75 and 1 mM) in 5% glycerol as a cryoprotectant were evaluated to improve the quality parameters of goat semen. After ejaculation, semen equilibrated at 5 ºC for 2 h, and aspirated into 0.25 mL straws. After equilibration, straws were frozen in liquid nitrogen vapor and plunged into liquid nitrogen for storage. Sperm parameters, including motility and progressive motility by CASA, viability, membrane integrity and total abnormality sperm, were assessed. The results show that addition, different levels of vitamin E to the extender for freezing of goat semen can improve motility (P>0.05). Also, 1 mM vitamin E showed higher progressive motility, VSL, VCL and ALH than the other treatment groups (P>0.05). Addition 1 mM antioxidant significantly improved the viability and membrane integrity of sperm than the control group (P>0.05). Addition different levels of vitamin E to goat semen extender showed no significant difference in abnormal sperm and lipid peroxidation than the control group (P>0.05). Therefore, addition of 1 mM of vitamin E to extender improves the freezability of goat semen.
    Keywords: Cryoprotectant, Freezability, Glycerol, Goat semen, Vitamin E
  • Samaneh Abdolahi, Abdolhossein Dalimi *, Majid Pirestani Pages 49-55

    Blastocystis is an anaerobic intestinal parasite that is prevalent among humans and various animals throughout the world. Different methods such as direct and staining stool smear examination as well as molecular methods can be used to diagnose Blastocystis.The main objective of the present work was to study Blastocystis infection in humans and domestic birds in Tafresh city and to compare three methods in diagnosing Blastocystis. The present study was designed and conducted as a cross-sectional descriptive study during the years 1399-1400 in Tafresh city. For this purpose, fecal samples were collected from pigeons (300 samples), hens and roosters (50 samples) and from their owners (100 samples). Stools were then examined microscopically (direct examination and trichrome staining) for Blastocystis detection. The positive samples were tested molecularly by PCR (18S rRNA amplification).In direct stool examination, 39 samples of pigeon feces (13%) and 13 samples of hen and rooster feces (26%) and 18 samples of human feces (18%) and in trichrome staining examination, 45 samples of pigeon feces (15%), 12 samples of hen and rooster feces (24%) and 15 samples of human feces (15%) were found to be positive for Blastocystis. In PCR test, only one sample (2.5%) of pigeon positive samples and 5 samples (38.46%) of hen and rooster positive samples and 4 samples (22.22%) of human positive samples were found to be positive. In the present study, only a limited number of positive samples related to direct stool examination and stained with trichrome were found to be positive in PCR experiment. This indicates that PCR method alone is not an appropriate method to determine the infection rate of Blastocystis. Therefore, it is suggested to use several different techniques for accurate diagnosis of Blastocysts.

    Keywords: Blastocystis, Human, Bird, Infection rate
  • Fariba Rezai Sarteshnizi *, Mehdi Babaei Pages 56-65
    The aim of this study was to evaluate the use of Artemisia leaves on yield, hematological parameters and worm infestation. For this purpose, 20  female Kurdish lambs with average weight of 30±5 kg and 5-6 months old were used in a completely randomized design with 2 treatments and 10 replicates for 30 days. Treatments were: 1- control (diet without artemisia), 2- basal diet + 20 g of artemisia, where artemisia was mixed with basal diet and given to the lambs of this group. In order to determine the effect of Artemisia leaves on hematological parameters and worm infestation, blood sampling and fecal sampling were performed on days zero, 15 and 30, respectively. The number of white blood cells on day 0 was the highest in the control treatment (P <0.05). The percentage of lymphocytes on the 15th day was significantly affected by the treatments and increased with the addition of artemisinin leaves (P <0.05). Also, with the addition of artemisinin leaves, the mean number of phagocytic masses on the 30th day increased significantly (P <0.05). On day 0, parasitic infection was highest in the control group (P <0.05) and with the addition of artemisinin leaves, worm parasites decreased numerically on the 15th and 30th days but were not significant. In general, the results showed that the addition of artemisinin increased the percentage of lymphocytes and the average number of phagocytic mass and was effective in reducing worm infection in the studied periods.
    Keywords: Artemisia leaves, Lymphocytes, Hematological parameters, Worm parasites, Lamb
  • Mohammad Hosein Moasser, Mehdi Namavari *, Ahad Olyaei, Seyedeh Zahra Bootorabi, Zahra Khabazan Pages 66-72

    Toxoplasma gondii is a zoonoses protozoan parasite that causes toxoplasmosis. This parasite causes severe economic losses in the sheep industry. The aim of this study was to evaluate the immunogenicity of the live attenuated vaccine with different adjuvants in sheep. 20 two-month-old pregnant Iranian Qashqaeian serum-negative sheep for Toxoplasma gondii were randomly divided into five groups of four. Group one injected with media and served as control. Three experimental groups were immunized subcutaneously with 1 ml of 25 ×106 inactivate tachyzoites formulated with Montanide, alum, and chitosan, respectively. Last group was inoculated with live attenuated tachyzoite with the same dose. Immunization was performed once. After 21 days, blood samples were collected for ELISA test to evaluate the humoral and cellular immune response. The highest antibody titer was obtained in the group immunized with montanide adjuvant, which was significantly different from other groups (P <0.05). However, the highest cellular immunity according to gamma interferon measurements was related to live attenuated vaccine which was significantly different from other groups, followed by chitosan or aluminum hydroxide adjuvant. It should b notice that all immunized groups had a significant difference with the control group (P <0.05). According to the successful immune response in the live attenuated vaccine, we concluded that this strain can be used for immunization of sheep as the target host and use in higher numbers of sheeps.

    Keywords: Toxoplasma gondii, live attenuated vaccine, Adjuvant, Immune response, Sheep
  • M Nemati *, N Mohammadpour, A Zare Mirakabadi, F Salabi, M Khosravi Pages 73-82
    This study was performed to compare the levels of proinflammatory cytokine (IL-6) and anti-inflammatory cytokine (IL-10) in rats after subcutaneous injection of Androctonus crassicauda scorpion venom with control group that received only physiological serum subcutaneously. 0.5 mg of Androctonus crassicauda scorpion venom with LD50 400mg / kg was injected subcutaneously into 12 rats in the venom group. In addition, 0.5 ml of physiological serum (equal volume of scorpion venom) was injected subcutaneously into 12 rats in the control group. At 0,4,24 and 72 hours after injection of the venom (28), heparinized blood samples were collected via the heart of animals and the plasma levels of cytokines (IL-6 and IL-10) were determined using the ZellBio ELISA diagnostic kit.Four hours after injection of the venom, the level of interleukin 10 was statistically significantly increased compared to the control group, but the level of interleukin 6 was decreased compared to the control group. 24 hours after injection of the venom, the levels of interleukin 10 and interleukin 6 did not show a significant change compared to the control group and reached a stable state.Finally, it was concluded that due to the balance between proinflammatory and anti-inflammatory cytokines (IL-6 and IL-10), the clinical symptoms of scorpion stings are variable. And the balance between cytokines plays a pivotal role in the development of clinical symptoms in scorpion stings.
    Keywords: Androctonus crassicauda Scorpion, Pro-inflammatory cytokines, Anti-inflammatory cytokines, rat
  • Yasaman Zeraatpisheh, Saeed Zerehdaran, Ali Javadmanesh * Pages 83-90
    In recent decades, advances in DNA-based marker technology and the availability of genomic data such as quantitative trait locus and the study of gene utilization through bioinformatics methods have played an important role in understanding the genetic potential of different traits. In this study, QTLs related to parasite resistance in sheep were prepared through Animal QTL database. The genes for each QTL were then obtained from the sheep reference genome in the NCBI database. Next, in order to understand the relationship between the obtained genes, gene networks for each trait were drawn using Cytoscape v3.8.0 software, and finally Cytoscape software was used to interpret gene networks and study gene ontology. The results of this study showed that there were a total of 71 QTLs for the parasite resistance trait, which included 198 genes. Most of these markers were mapped using methods such as the Genome-Wide Association Study (GWAS), Regional Heritability Mapping (RHM), or Single Nucleotide Polymorphisms (SNPs). Ontological analysis in this study showed 20 biological pathways that four pathways contributed more than others, including: pyruvate metabolic process, antigen processing and presentation of peptide antigen via MHC class I, neural migration and cell adhesion molecule binding. In this study, the ontology of genes was investigated and the metabolic pathways associated with the parasite resistance trait in sheep were obtained through QTLs. Regarding methods and result of the current study, genes and gene ontology associated with other economic traits in sheep a well as other livestock species could be determined.
    Keywords: Ontology, QTL, marker, Parasite
  • Fariba Mashayekhi, Mozhgan Mazhari, Omidali Esmaeilipour, Morteza Mokhtari, Zahra Roudbari * Pages 91-101
    The presence of fat in the carcasses of broilers is one of the main challenges in the poultry industry. Hepatic lipogenesis is an important step related to lipid metabolism in broilers that is controlled by a set of genes. The aim of the present study was to investigate the gene expression profile to identify genes that are effective in the lipogenesis pathway.
    Materials and methods
    In the first, the gene expression profiles related to three tissues of the liver, breast, and abdominal fat of broilers fed with two diets containing high starch, low fiber, low fat (LF), and low starch, high fiber, high fat (HF) were downloaded from GEO database. In the next step gene expression analysis related to the three tissue mentioned was performed by GEO2R web-based software. The study of biological pathways was performed by the WebGestalt tool and the gene network was reconstructed by Cytoscape software. 
    Results
    The analysis of the results showed that there was no significant difference in the expression profile due to feeding with two different diets in the breast muscle tissue and abdominal fat, but 975 genes were significantly different in the liver tissue. Based on a network and biological analysis, 10 genes with the highest degree were involved in the biological activities of fatty acid biosynthesis, acyl-coenzyme A biosynthesis, fatty acid metabolism, and fatty acid degradation.
    Conclusion
    Therefore, these genes can be important as key genes controlling hepatic lipogenesis. Therefore, based on our findings, which are the result of the interaction between nutrition and the genome, we can suggest diets for breeding poultry, which can be used as a suitable diet for the production of low-fat meat.
    Keywords: Diet energy, Gene expression, Gene Ontology, lipogenesis pathway
  • Mohammad Reza Asadi, Ali Kalantari-Hesari *, Seyed Soheil Ghaemmaghami, Nazanin Mosleh, Behnaz Ghorbanzadeh, Pooya Abdi Pages 102-112
    As yet no method has been proposed to determine the percentage of different components in meat products. The aim of this study was to identify the percentage of skeletal muscle and plant additives using histological method and image analysis in heated and unheated meat products. For this purpose, with the cooperation of Goshtiran company, 100 samples, with well-defined percentages of skeletal muscle and other components used in the production of these products, were prepared and provided to the laboratory. After delivery in the laboratory, the products were coded and according to the executive method of Iranian National Standard No. 6103a, samples were randomly removed from each product and were fixed in 10% formalin buffer solution. Then, the samples entered the routine stages and stained using H&E staining methods. Images were analyzed using Image Pro-Plus software. Finally, the results were compared with the documents sent from the production unit. Statistical analysis of the results obtained in the present study did not show a significant difference with the reported amount of production unit in relation to the percentage of meat used in all 5 types of sausages, hamburger, kebab and chicken nuggets (p >0.05). However, statistical analysis of the results obtained with the reported amount of production unit in relation to the percentage of plant additives used was not statistically significant only in the sausage product. It can be concluded that histology and image analysis can be used to determine the percentage of skeletal muscle in meat products.
    Keywords: Meat Products, Histology, National standard, Image analysis
  • Mojtaba Moharrami *, Hossein Modirrousta, Maryam Torkaman, Hamid Reza Jalali, Kamyar Ahmadi, Mohammad Hossien Fallah Mehrabadi Pages 113-119

    American foulbrood disease is the most serious and deadly bacterial disease of bee infants and is caused by the gram-positive bacterium that produces Paenibacillus larvae spores. In this regard, accurate and timely diagnosis of this disease is very important. In the present study, the molecular epidemiology of this disease was studied regionally in eight provinces of the country. Frothy eight samples of bees, honey and debris were collected. After preparation, the samples were tested by nested PCR method and the PCR product was electrophoresed on 1% agarose gel. The results show out of 48 samples of bees examined, number of 14 were positive (29.16%), out of 48 samples of honey were examined, number of 16 were positive (33.33%) and out of 48 samples of debries, number of 5 were positive (10.41%). The results of this study show that for epidemiological and monitoring studies of Paenibacillus larvae infection in bee colonies, collecting honey samples is a more reliable method than other samples. Today in the world, this method is used for continuous monitoring of this disease and according to the results, the strategy of control, prevention and treatment are formulated and implemented. Also, diagnosis of the disease using honey samples and in the next priority of adult bees, has a higher prognostic value compared to the identification of bacteria in the samples of wax, pollen and debris.

    Keywords: American foulbrood, Paenibacillus larvae, Nested PCR
  • Mahmoud Kohneh Poushi, Majid Alipour Eskandani *, Hamed Ganjali, Mohammad Rahnama, Abbas Jamshidian Pages 120-129

    In order to evaluate the lesions in the lungs tissue and compare it in native cows and imported cows, 2612 samples of the lungs of cows slaughtered were examined and observed macroscopically in Hamoon Golden Cluster Slaughterhouse from September 23, 2018 to March 20, 2018. A total of 250 lesions were transferred to the pathology department of University of Zabol, faculty of Veterinary Medicine. Histopathology sections were prepared by H&E staining. The collected data were then analyzed and described using SPSS software version 23. Although the number and type of lesions found on macroscopic and histopathological examination were not equal, but in two types of tumor studies, the lowest amount with 1.6% and hyperemia had the highest percentage of histopathological lesions with 78.4%. They also had the highest percentage of macroscopic tissue swelling with 80.4% of pathological lesions. Based on the results of the present study, it can be concluded that imported cows had more waste and contamination than domestic cows. It should be noted that a significance level was considered at P <0.05 in this study.

    Keywords: Lung, Lesions, Cattle, Hamun. Iran