فهرست مطالب

نشریه نظریه و عمل در تربیت معلمان
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین مطهری نژاد، حانیه اسمعیلی ماهانی*، فاطمه السادات مهدوی صفحات 1-20
    هدف این پژوهش بررسی نقش فعالیت های پژوهشی و یادگیری فعال در توسعه شایستگی های حرفه ای دانشجومعلمان بود. جامعه آماری را دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان/ پردیس شهید باهنر کرمان (دخترانه) در دو مقطع کاردانی و کارشناسی و ده رشته تحصیلی تشکیل می داد که نمونه موردنظر به تعداد 248 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسش نامه استفاده شد: پرسش نامه فعالیت های پژوهشی نیمی و نوگی (2014)، پرسش نامه یادگیری فعال (نیمی، 2002) و پرسش نامه شایستگی های حرفه‎ای نیمی (2012). همسانی درونی پرسش نامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی سازه آنها از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. جهت آزمون فرضیه ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که فعالیت های پژوهشی و دو مولفه آن (سواد پژوهشی و پژوهش درباره حرفه معلمی) به صورت مستقیم و غیرمستقیم (از طریق یادگیری فعال) منجر به توسعه شایستگی های حرفه ای دانشجومعلمان می شوند. همچنین نتایج بیانگر این است که پژوهش درباره حرفه معلمی نسبت به سواد پژوهشی نقش تعیین کننده تری در یادگیری فعال و توسعه شایستگی های حرفه ای دانشجومعلمان ایفا می کند. سرانجام، نتیجه گیری شد که مطالعات و فعالیت های پژوهشی می‎توانند به عنوان مسیری برای تعمیق یادگیری حرفه ای و مهارت های قرن بیست و یکم عمل کنند.
    کلیدواژگان: دانشجو معلمان، شایستگی های حرفه ای، فعالیت های پژوهشی، یادگیری فعال
  • شریف کامیابی*، دوست محمد سمیعی صفحات 21-42
    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های دانش فناورانه موردنیاز نومعلمان دانش آموخته شیمی جهت کاربست در فرایند تدریس علوم تجربی دوره اول دبیرستان بود. پژوهش کاربردی از نوع توصیفی - پیمایشی بوده و جامعه آماری آن کلیه نومعلمان دانش آموخته شیمی دانشگاه فرهنگیان مشغول به تدریس علوم تجربی بودند. بر اساس مطالعه اسناد و واکاوی مبانی نظری ابتدا مولفه های دانش فناورانه شناسایی شد سپس بر مبنای آنها پرسش نامه تهیه و جهت گردآوری داده ها استفاده شد. مولفه های دانش فناورانه در سه بعد نگرشی، دانشی و مهارتی شناسایی و با استفاده از آزمون آماری فریدمن، رتبه بندی و دسته بندی شدند. روایی پرسش نامه بر اساس نظرسنجی از خبرگان حوزه برنامه ریزی درسی، متخصصان دانش فناورانه و معلمان خبره و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ کل مقیاس (87/0=α) تایید شد. تجزیه وتحلیل داده های حاصل از بررسی مولفه های دانش فناورانه نشان داد که وضعیت نو معلمان دانش آموخته شیمی بر اساس نتایج آزمون T (345/0-T=) در جایگاهی نزدیک به میانگین نظری قرار دارد و با  وضعیت مطلوب فاصله دارد.  برای دستیابی به کارایی موثر نومعلمان، راهکارهایی چون بازنگری در برنامه درسی دانش فناورانه دانشگاه فرهنگیان و متناسب سازی آن با توسعه و پیشرفت علم و فناوری، گسترش و اصلاح  نگرش نو معلمان نسبت به فناوری های نوین آموزشی و استفاده از فناوری و رسانه های آموزشی در فرایند یاددهی - یادگیری،  برگزاری کارگاه های عملی مبتنی بر دانش فناورانه و تثبیت فرهنگ استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرایند تدریس نیاز هست.
    کلیدواژگان: فناورانه، کاربست، نومعلمان، تدریس، علوم تجربی
  • مهشید گلستانه*، سید محسن موسوی، محمد نیکخواه صفحات 43-72

    هدف این پژوهش تحلیل اثربخشی و چالش های آموزش های الکترونیکی دانشگاه فرهنگیان طی دوران شیوع ویروس کرونا، بود. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی و پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجومعلمان رشته های علوم پایه پردیس ها و مراکز آموزش عالی دانشگاه فرهنگیان استان های اصفهان، تهران و فارس در سال تحصیلی 1400-1401 بوده که 450 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار مطالعه یک پرسش نامه محقق ساخته با 32 پرسش بسته پاسخ و سه پرسش بازپاسخ بود. روایی پرسش نامه توسط 5 نفر هییت علمی دانشگاه فرهنگیان تایید و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ، 94/0 محاسبه شد. داده های پژوهش به روش های آماری متناسب مورد تحلیل قرار گرفتند. طبق یافته های پرسش نامه بسته پاسخ، مطلوبیت محتوا، روش ها و فعالیت های اجرایی آموزش ها در مجموع و برای اغلب شاخص ها، نامطلوب تا نسبتا مطلوب (4>  و 01/0p<)، فعالیت های کارگاهی، عملی و آزمایشگاهی آموزش های الکترونیکی نامطلوب  (5  و 01/0p<) و میزان رضایت دانشجومعلمان از این آموزش ها نیز چندان مطلوب نبود. طبق یافته های بخش بازپاسخ پرسش نامه، از جمله مهم ترین راهکارهای بهبود آموزش های الکترونیکی، بهبود سامانه و سرعت آن و آگاهی استادان در زمینه آموزش الکترونیکی، لزوم جبران کمبود آموزش های عملی/آزمایشگاهی و مشکلات مربوط به عدم کسب دانش علمی و مهارت های لازم معلمی به روش های حضوری و از طریق کلاس های جبرانی بود.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، اثربخشی، چالش، دانشگاه فرهنگیان، دوران کرونا
  • حسن احمدی* صفحات 73-96

    هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر شایستگی های اصلی معلمان برای مدیریت استعداد موثر با مطالعه موردی معلمان شهر اردبیل بوده که به روش آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) انجام شده است. جامعه آماری پژوهش معلمان دوره متوسطه شهر اردبیل و معلمان نمونه شهر اردبیل بود که در بخش کیفی و با استفاده از نمونه گیری هدفمند با تعداد 18 نفر از معلمان نمونه مصاحبه شد و از بین جامعه 2360نفری تعداد 331 نفر در مرحله کمی به صورت نمونه گیری چند مرحله ای و طبقه ای متناسب انتخاب شدند . برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل موضوعی (تم) استفاده شد و روایی یافته های پژوهش با استفاده از روش های بازبینی خود اعضا، بررسی همکار، مشارکتی بودن پژوهش تضمین شد. همچنین به منظور سنجش پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش های پایایی باز آزمون و توافق درون موضوعی استفاده شد. به منظور تحلیل داده های کمی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های شایستگی مدیریت استعداد معلمان از سه مقوله شایسته گزینی، تناسب شغل و شاغل و شایسته پرروی تشکیل شده است. همچنین طبق یافته ها عوامل تاثیر گذار بر مولفه های شایستگی مدیریت استعداد معلمان را می توان در دو مقوله بلوغ (بلوغ سیستمی، بلوغ مدیریتی) و ساختار (ساختار غیرمتمرکز، سیاست گذاری و مدیریت مدرسه محور) دسته بندی کرد. همچنین یافته دیگر پژوهش در مرحله بعدی نشان داد که بلوغ سازمانی و ساختار سازمانی تاثیر معنی داری بر شایسته گرایی معلمان دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، شایستگی، آموزش وپرورش، معلمان
  • رضا معصومی نژاد*، مینا نجفی، نیره حلمی کهنه شهری صفحات 97-120
    هدف از مطالعه حاضر بررسی شاخصه های هوش هیجانی معلمان در اجرای روش های تدریس در برنامه درسی دوره ابتدایی است. رویکرد تحقیق، کیفی از نوع تحلیل محتوای استقرایی با تاکید بر شیوه خودمفهومی می‎باشد. مشارکت کنندگان معلمان شاغل در مدارس شهرستان های سلماس و چایپاره در سال تحصیلی 1401-1400 هستند که 16 نفر از آنان به صورت نمونه گیری هدفمند از نوع شاخص موردمطالعه قرار گرفتند. در این راستا مصاحبه های نیمه سازمان یافته ای از آنها صورت گرفت و نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه یافت. برای اعتبارسنجی یافته ها از روش توصیف غنی داده ها و خود بازبینی محقق و برای تعیین پایایی داده ها از روش تحلیل همزمان استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که 5 مولفه هوش هیجانی شامل مهارت های اجتماعی (گفتمان محوری، کنش گرایی، بازخوردپذیری)، خودآگاهی (شهودیابی، تفکرگرایی، خودتحققی)، خود تنظیمی (انعطاف پذیری، بهره وری آموزشی، مدیریت آموزشی، ذهنیت آفرینی)، همدلی (قابلیت شناسی، درون نگری، فراگیر محوری، بهزیستی آموزشی) و انگیزه بخشی (چالش انگیزی، هدف گرایی، فعالیت محوری، کاربرد پذیری، غنی سازی علمی) مضامین اصلی هستند که با 110 مضمون اولیه  شرایط را برای اجرای مطلوب روش های تدریس فراهم می آورند. نتایج نشان می دهد که هوش هیجانی معلمان در راستای غنی سازی و گسترش ابعاد مختلف یادگیری دانش آموزان، قابلیت آموزش و انتقال به شرایط واقعی محیط مدارس را داشته و در شکل دهی سبک های یادگیری دانش آموزان موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، معلمان، روش های تدریس، برنامه درسی، دوره ابتدایی
  • ستاره موسوی* صفحات 121-140
    این پژوهش به منظور بررسی ارتباط بین ابعاد برنامه درسی پنهان، و پرورش هویت ملی و روحیه میهن پرستی دانش آموزان از دیدگاه معلمان مقاطع متوسطه اول (پایه هفتم تا نهم) دخترانه شهر اصفهان در سال تحصیلی 99-1400 صورت گرفته است. روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نوع، توصیفی همبستگی است. برای روایی پرسش نامه از روایی محتوایی استفاده شده و پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 85 درصد بوده است. جامعه آماری پژوهش را معلمان مقاطع متوسطه اول (پایه هفتم تا نهم) دخترانه شهر اصفهان در سال تحصیلی 99-1400 تشکیل می دهند که حجم آماری آنان 160 نفر است که بر اساس جدول مورگان تعداد 90 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسش نامه محقق ساخته برای بررسی ارتباط بین ابعاد برنامه درسی پنهان (رفتار معلم، شیوه ارزشیابی، رفتار مسیولان آموزشی و محیط فیزیکی) و پرورش هویت ملی و میهن پرستی است که توسط پاسخ گویان تکمیل گردید. نتایج نشان داد که؛1- بین رفتار معلم و پرورش هویت ملی و میهن پرستی دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد.2- بین شیوه ارزشیابی و پرورش هویت ملی و میهن پرستی دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد.3- بین رفتار مسیولان آموزشی و پرورش هویت ملی و میهن پرستی رابطه معنادار وجود دارد.4- بین محیط فیزیکی و پرورش هویت ملی و میهن پرستی رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، پنهان، هویت ملی، میهن پرستی
  • نرگس یافتیان*، ساناز احمدی صفحات 141-160
    یکی از اهداف مهم آموزش ریاضی، ایجاد درک مفهومی برای دانش آموزان است. بر اساس نتایج پژوهش های متعدد، بازنمایی های چندگانه می توانند به عنوان ابزاری برای رسیدن به درک مفهومی به خدمت گرفته شوند. در این پژوهش، کتاب ریاضی پایه دهم نظری بر اساس میزان به کارگیری بازنمایی های چندگانه به روش تحلیل محتوا بررسی شد. جامعه آماری، کتاب ریاضی پایه دهم نظری و نمونه برابر جامعه است. به منظور اعتباریابی و روایی تحلیل، از نظرات اساتید آموزش ریاضی و دبیران باتجربه استفاده شد. همچنین جهت اعتبار نتایج، ضریب توافق 85% از فرمول پایایی ویلیام اسکات به دست آمد. در این مطالعه بازنمایی ها در قسمت های کار در کلاس، فعالیت، مثال و متن کتاب بررسی شده است و سپس در یکی از انواع نمادین، عددی، گرافیکی و کلامی دسته بندی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که بازنمایی های چندگانه در تمامی فصل ها برای ارایه مفاهیم در کتاب به کار برده شده اند. این مطلب بیشتر در مورد فصل های الگوها، دنباله و تابع صدق می کند. همچنین بیشترین ارتباط بین بازنمایی های نمادین و عددی برقرار شده است و بر مرتبط ساختن انواع بازنمایی ها با بازنمایی کلامی توجه چندانی نشده است. امید است مولفان و دست اندرکاران آموزشی برای ارایه محتوا در تالیف کتاب های درسی بر تلفیق انواع بازنمایی ها جهت معرفی مفاهیم ریاضی تاکید بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، بازنمایی های چندگانه، کتاب ریاضی پایه دهم
  • نجف اصغرنژاد*، پریسا مسعودیان، عالم موسویان زاده صفحات 161-186
    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر اشتیاق به مدرسه و فرهنگ مدرسه بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دختر متوسطه اول و دوم شهر دهدشت بود. تحقیق از نظر هدف، از نوع کاربردی، از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق، همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول به تعداد 1024 دانش آموز و متوسطه دوم به تعداد 918 دانش آموز مشغول به تحصیل در شهر دهدشت در سال تحصیلی 1400 بودند. نمونه آماری بر اساس جدول مورگان برای متوسطه اول 163 دانش آموز و متوسطه دوم 157 دانش آموز و کل حجم نمونه 320 دانش آموز به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه بهزیستی تحصیلی توسط تومینین و سوینی (2012)، پرسش نامه اشتیاق به مدرسه وانگ، ویلت و اکلس (2011) و پرسش نامه فرهنگ مدرسه الساندرو و ساد (1997) گردآوری شدند. روایی پرسش نامه ها از طریق روایی صوری و پایایی بر اساس آلفای کرونباخ تایید شدند. یافته ها نشان داد ضریب همبستگی پیرسون کل دانش آموزان بین اشتیاق به مدرسه و فرهنگ مدرسه با بهزیستی مدرسه 74/0، بین اشتیاق به مدرسه و بهزیستی مدرسه 71/0 و فرهنگ مدرسه و بهزیستی تحصیلی 66/0 در سطح خطای 05/0 به دست آمد و فرضیه های تحقیق تایید شدند.
    کلیدواژگان: اشتیاق به مدرسه، فرهنگ مدرسه، بهزیستی تحصیلی، دانش آموزان
  • شهرام رامشت، میثم صداقت زاده* صفحات 187-205

    هر چه در هستی مشاهده می کنیم، آن را دارای «ملک و ملکوت»، «غیب و شهود»، «حقیقه و رقیقه»، «بود و نمود»، «علوی و سفلی»، «ذات و تجلی»، «قالب و معنا»، «روح و کالبد» و «ظاهر و باطن» می یابیم. فرایند تربیت را می توان به چرخه ای تشبیه کرد که آنچه در باطن انسان است خود را در ظواهر وجود او نشان می دهد؛ و خود این نمود ظاهری، باطن وی را می سازد. بنا به دلایلی ممکن است این ارتباط ظاهر و باطن در این چرخه به خوبی شکل نگیرد که موجب آسیب به شخصیت فرد متربی می شود. این پژوهش با هدف شناسایی انواع شخصیت هایی که به دلیل نقص در این چرخه رخ داده، انجام شده است. برای این منظور، تمامی آثار شهید مطهری با روش تحلیلی کیفی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج به دست آمده با روش تحلیل مضمون طبقه بندی و تحلیل شده اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که عدم شکل گیری مناسب این چرخه می تواند از توجه افراطی به باطن یا ظاهر باشد. نوع دیگر شخصیت دچار آسیب، به هر دو بخش توجه دارد؛ اما هماهنگی میان ظاهر و باطن وجود ندارد. در نتیجه می توان به طورکلی این شخصیت ها را به سه گروه باطن گرا، ظاهرگرا و دوگانه تقسیم بندی کرد.

    کلیدواژگان: شخصیت، تربیت دینی، ظاهر و باطن، شهید مطهری
  • یعقوب عزیزی*، مصطفی سالاری، مریم خدارحمی صفحات 211-228
    هدف این پژوهش بررسی عوامل بازدارنده اخلاق حرفه ای معلمان از دیدگاه دانش آموزان دبیرستانی پسر شهر تهران است. این پژوهش از نوع کیفی و به روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی صورت گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند استفاده شد. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان دبیرستانی پسر شهر تهران سال تحصیلی 1399-1400 بود که به نحوی درگیر در معضلات اخلاقی معلمان خود شده بودند و با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی 19 نفر از آنها انتخاب شد. برای تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها از دو روش تحلیل محتوای کیفی مفهومی و رابطه ای استفاده شد و داده مصاحبه ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های به دست آمده نشان داد که عامل کسب درآمد محوری ترین عامل عدم رعایت اخلاقی حرفه ای و تدریس نامناسب در کلاس درس است. همچنین این عامل مسبب نگرش منفی در دانش آموزان و والدین آنها شده است. در پایان پیشنهادها و راهکارهایی برای مقابله با رشد این معضل اخلاقی در معلمان ارایه شد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، معلم، تدریس، کسب درآمد، نگرش
  • نگار حسینی بافقی*، فاطمه خضری، مسعود صدیقی صفحات 229-252
    پژوهش در مورد پدیدارشناسی و شیوع تعلل ورزی در معلمان، همچنین اهمیت و ارتباط آن با تجربه های هیجانی و استرسی معلمان در ایران بسیار نادر است و در بیشتر پژوهش های موجود از مقیاس های خودگزارشی عمومی برای به دست آوردن نتایج استفاده شده است. در مطالعه حاضر پژوهشگر به بررسی تعلل ورزی معلمان و ارتباط آن با تجربه های هیجانی و استرسی آن ها با استفاده از رویکرد کیفی می پردازد. جامعه هدف این پژوهش شامل کلیه معلم ها در مقطع ابتدایی در منطقه 1 شهرستان یزد است که از بین آن ها، با 36 معلم زن و مرد به صورت انفرادی مصاحبه شد و از این میان 10 نفر از معلمان بیان کردند که تاکنون دچار تعلل ورزی در انجام فعالیت های خود نشده اند و تاخیر پیش آمده در کارهایشان دلیلی برای نگرانی و استرس آن ها نبوده است؛ در نتیجه داده های حاصل از مصاحبه با  26 معلم باقیمانده به روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. تحلیل داده ها نشان داد که معلمان در انجام برخی از وظایف حرفه ای خود مانند پیگیری کارهای اداری و تصحیح کارهای دانش آموزان تعلل می ورزند و دلایل مختلفی برای این رفتار خود دارند، اما دلیل اصلی آن ها عدم تمایل در انجام وظایفشان است. علاوه بر این، معلمان مطرح کردند هنگام تعویق در انجام کارها دچار هیجان های منفی می شوند. نتایج این مطالعه نشان داد که باوجوداینکه رفتار تعلل ورزی برای معلم ها هیجان های منفی زیادی همچون احساس گناه و ناامیدی را در بردارد، آنها هنگام انجام رفتار تعلل ورزی استرس نه چندان زیادی را تجربه می کنند به این دلیل که این رفتار برای آن ها پیامدهای منفی جدی و آسیب رسانی را ندارد.
    کلیدواژگان: استرس معلمان، تعلل ورزی، رویکرد کیفی، هیجان های معلم
  • رسول کردنوقابی، مریم آسوده* صفحات 253-270
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر خرد درمانی بر استرس شغلی معلمان ابتدایی شهرستان اسدآباد انجام شد. این مطالعه در چهارچوب پژوهش کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش همه معلمان ابتدایی این شهرستان در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 200 نفر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برنامه مداخله این پژوهش شامل برنامه خرد درمانی بر اساس تکنیک صحنه های کلیدی زندگی است که شامل یک دوره شش جلسه ای یک ساعته است و طی یک ماه اجرا شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس یک راهه) با کمک نرم افزار SPSS22  استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که خرد درمانی باعث کاهش میزان استرس شغلی در معلمان شد (05/0> P). بر اساس یافته های فرعی پژوهش نیز، خرد درمانی سبب کاهش میزان مولفه های استرس شغلی (نیاز و تقاضا، کنترل، حمایت همکاران، حمایت مدیریتی، روابط، نقش و تغییر) شد (05/0> P). بیشترین میزان این تاثیر بر روی مولفه حمایت مدیریتی و کمترین تاثیر بر روی مولفه نقش بود.
    کلیدواژگان: خرد درمانی، استرس شغلی، معلمان
|
  • Hossein Motahhari-Nejad, Haniye Esmailimahani *, Fatemealsadat Mahdavi Pages 1-20
    The aim of this study was to survey the role of research activities and active learning in the development of professional competencies of student teachers. The statistical population consisted of student teachers of Farhangian University/ Shahid Bahonar Campus of Kerman (Girls) in two associate and bachelor degrees and ten fields of study. Using random sampling method, 248 student teachers were selected as a sample. Three questionnaires were used to collect data: research activities questionnaire (Niemi & Nevgi, 2014), active learning questionnaire (Niemi, 2002) and professional competencies questionnaire (Niemi, 2012). The reliability of the questionnaires was confirmed using Cronbach's alpha coefficient and their construct validity was confirmed by confirmatory factor analysis. Structural equation modeling was used to test the hypotheses. The results of the hypothesis test showed that research activities and its two components (research literacy and research for teaching profession) directly and indirectly (through active learning) lead to the development of student teachers' professional competencies. Also, the results showed that research for teaching profession plays a more decisive role in active learning and development of professional competencies of student teachers than research literacy. Finally, it was concluded that research studies and activities can serve as a path to deepen professional learning and 21st century skills
    Keywords: Active Learning, Professional Competencies, research activities, student teachers
  • Sharif Kaamyabi *, Doost Mohammad Samiei Pages 21-42
    The aim of this study was to identify the components of technological knowledge needed by newly trained chemistry teachers to be used in the process of teaching experimental science in the first grade of high school. This applied research is descriptive-survey type and its statistical population was all new chemistry teachers of Farhangian University teaching experimental sciences. Studying the documents and the analyzing theoretical foundations, the components of technological knowledge were first identified, then a questionnaire was prepared to collect data. The components of technological knowledge were identified in three dimensions of attitude, knowledge and skill and were ranked and categorized using Friedman's statistical test. The validity of the questionnaire was confirmed based on a survey of experts in the field of curriculum planning, experts in technological knowledge and expert teachers, and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient of the whole scale (α = 0.87). The analysis of the data obtained from the examination of the components of technological knowledge showed that the status of the newly chemistry teachers, based on the results of the T test (T = -0.345), is close to the theoretical average and is far from the ideal. In order to achieve the effective efficiency of newly teachers, solutions such as revising the curriculum of technological knowledge of Farhangian University and adapting it to the development and progress of science and technology, expanding and correcting the attitude of new teachers towards new educational technologies and the use of technology and educational media in the teaching-learning process, holding practical workshops based on technological knowledge and establishing the culture of using information and communication technology in the teaching process are suggested.
    Keywords: Technological, application, New Teachers, Teaching, Sciences
  • Mahshid Golestaneh *, Seyed Mohsen Mousavi, Mohammad Nikkhah Pages 43-72

    The purpose of this applied, descriptive-analytical, survey research was to analyze the effectiveness and challenges of Farhangian University's e-education during the Covid-19 Pandemic. The statistical population included student teachers of basic sciences in the campuses and higher education centers of Farhangian University in Isfahan, Tehran, and Fars provinces in the academic year 2021-2022, of which 450 people were selected as a statistical sample. The study tool was a researcher-made questionnaire with 32 closed-answer questions and three open-ended questions. The validity of the questionnaire was confirmed by 5 faculty members of Farhangian University and its reliability was calculated using Cronbach's alpha, 0.94. Data were analyzed by appropriate statistical methods. According to the findings of the closed-answer questionnaire, the desirability of the content, methods, and implementation activities of the training in general and for most indicators, unfavorable to relatively favorable (X ̅>4 and p<0.01), workshop activities, practical and experimental electronic training were unfavorable (5X ̅≤ 5 and p<0.01) and the level of student teachers' satisfaction with these training was also not very favorable. According to the findings of the response section of the questionnaire, improving the system and its speed and the awareness of professors in the field of electronic education, the need to compensate for the lack of practical/laboratory training and the problems related to the lack of scientific knowledge and skills. The necessary teaching methods were face-to-face and through compensatory classes are among the most important solutions for improving electronic education.

    Keywords: E-learning, Effectiveness, Challenge, Farhangian University, Corona era
  • Hasan Ahmadi * Pages 73-96

    The purpose of this study was identifying and analyzing the factors affecting the main competencies of teachers in order to manage the effective talent of a case study: teachers of Ardabil city using a mixed exploratory method (qualitative-quantitative).The statistical population of the research was middle school teachers of Ardabil city and sample teachers of Ardabil city. In the qualitative part, using targeted sampling, 18 sample teachers were interviewed, and 331 people were selected from the population of 2360 people in the quantitative stage in the form of multi-stage and proportional stratified sampling. Thematic analysis (theme) technique was used to analyze the data and the validity of the research findings was ensured by using the methods of review by members, peer review, and the collaborative nature of the research. Also, in order to measure the reliability of the done codings, open-test reliability methods and intra-subject agreement were used. In order to analyze quantitative data, structural equation model with PLS software was used. The findings of the research showed that the competence components of teachers' talent management consist of three categories: competence-selection, suitability for job and employee, and competence-enhancement. Also, according to the findings, the influencing factors on the competence components of teachers' talent management can be classified into two categories: maturity (systemic maturity, managerial maturity) and structure (decentralized structure, policy-making and school-oriented management). did Also, another finding of the research in the next stage showed that organizational maturity and organizational structure have a significant effect on teachers' competence orientation.

    Keywords: talent management, Competency, Education, Teachers
  • Reza Masouminejad *, Mina Najafi, Nayyereh Helmi Kohneh Shahri Pages 97-120
    The purpose of this study was to investigate the characteristics of teachers’ emotional intelligence in the implementation of teaching methods in the elementary school curriculum. The qualitative research approach was inductive content analysis with emphasis on the self-concept method. The participants were teachers in Selmas and Chaypare in the academic year 2022-2023, 16 of them were studied as a purposeful index sampling. In this regard, semi-structured interviews were conducted and sampling continued until data saturation. To validate the findings, the rich description of data and researchers self-review was used, and to determine the data reliability, simultaneous analysis was used. The findings showed that 5 components of emotional intelligence including social skills (centered discourse, activism, Feedback), self-awareness (intuition, thoughtfulness, self-actualization), self-regulation (flexibility, educational productivity, educational management, creative mentality), empathy (ability Knowledge, introspection learner-oriented, educational well-being) and motivation (challenging, goal orientation, activity-oriented, applicability, scientific enrichment) are the main themes that provide the conditions for the optimal implementation of teaching methods with 110 primary themes. The results showed that teachers' emotional intelligence, in order to enrich and expand different dimensions of students' learning, can be educated and transferred to the real conditions of the school environment and should be considered in shaping students' learning styles.
    Keywords: Emotional Intelligence, Teachers, Teaching Methods, curriculum, elementary school
  • Setareh Mousavi * Pages 121-140
    This study was conducted to investigate the relationship between the dimentions of hidden curriculum, cultivating the national identity and students’ patriotic spirit from the perspective of secondary (seventh-to-ninth-grade) girls school teachers in Isfahan. The research method is applied in terms of purpose and descriptive in terms of type. Regarding the validity of the questionnaires, experts' opinions were used and for the validity of the questionnaire, Cronbach's alpha test was applied, with 85%. The statistical population is 160 teachers that 90 valid questionnaires were examined as a statistical sample. To examine the relationship between the dimensions of hidden curriculum (teacher behavior, assessment method, behavior of educational officials and physical environment) on the development of national identity and patriotism, a researcher-made questionnaire was completed by respondents. The results showed that: 1- There is a significant relationship between teacher behavior and cultivating national identity and patriotism of students. 2- There is a significant relationship between evaluating and cultivating national identity and patriotism of students. 3- There is a significant relationship between the behavior of educational officials and cultivating national identity and patriotism. 4. There is a significant relationship between physical environment and cultivating national identity and patriotism.
    Keywords: curriculum, Hidden, National identity, Patriotism
  • Narges Yaftian *, Sanaz Ahmadi Pages 141-160
    One of the main goals of mathematical education is to construct a conceptual understanding for students. According to numerous research findings, multiple representations can be used as tools to reach conceptual understanding. In this research, mathematics textbook of 10th grade was examined based on the amount of multiple representations using content analysis method. The statistical population is the mathematics textbook of grade 10th and the equal sample was chosen. In order to validate the analysis, the views of Math professors and experienced teachers were used. For investigation of the reliability, the percentage of agreement among the coders was calculated through Scott reliability coefficient formula to be 85%. In this study, the representations were studied in different parts of the textbook including classroom tasks, activities, examples and the text of the book, and then they were categorized in one of symbolic, numerical, graphical and verbal representations. The results showed that multiple representations have been used in all chapters of the book for representing concepts. This is more in the chapters of Patterns, Sequence and Function. There is also the highest relationship between symbolic and numerical representations, and there is little attention has been paid to the linking of the types of representations with verbal representation. It is hoped that the authors and educational administrators of supplying content in textbooks design have more emphasis on combining kinds of representations to introduce mathematical concepts.
    Keywords: Content Analysis, multiple representations, Grade 10th Math Textbook
  • Najaf Asgahrneghad *, Parisa Masudian, Allam Musavyan Zadeh Pages 161-186
    The purpose of this research was to investigate the effect of enthusiasm for school and the school culture on the academic well-being of the first and second high school female students in Dehdasht. In terms of purpose, the research was applied, and in terms of data collection, descriptive and correlational. The statistical population of the research was all 1024 female students of the first secondary level and 918 second secondary students studying in Dehdasht in the academic year of 2022-2023. Based on Morgan's table, the statistical sample of 163 students for the first secondary and 157 students for the second secondary and the total sample size of 320 students were selected by stratified random sampling. The data were collected using the academic well-being questionnaire by Tominin and Sweeney (2012), the enthusiasm for school questionnaire by Wang, Wilt and Eccles (2011) and the school culture questionnaire by Alessandro and Sade (1997). The validity of the questionnaires was confirmed through face and construct validity, and reliability based on Cronbach's alpha and factor loadings. The findings showed that the Pearson correlation coefficient of all students between passion for school and school culture with school well-being is 0.743, between passion for school and school well-being is 0.707 and school culture and academic well-being is 0.663 at the error level of 0.05, so the research hypotheses were confirmed. It is suggested that school administrators pay special attention to school culture and enthusiasm for school to improve students’ academic well-being.
    Keywords: Passion for School, School culture, Students, Academic Well-Being
  • Shahram Ramesht, Meysam Sedaghat Zadeh * Pages 187-205

    Everything we observe in universe has "property & kingdom","essence & manifestation","form & meaning","spirit &body" and "appearance and interiority". The process of education can be likened to a cycle in which what is inside a person shows itself in the appearances of his existence; And this appearance itself makes his inner self. In the process of education, for some reasons, this relationship between appearance and interior may not be well formed in this cycle, which causes damage to the character of the person being trained. This research was done with the aim of identifying the types of characters that occurred due to defects in this cycle. For this purpose, all the works of martyr Motahari have been examined by qualitative analytical method and the obtained results have been classified and analyzed by thematic analysis method. The findings of the research indicate that the lack of proper formation of this cycle can be due to excessive attention to the interior or exterior. Another type of damaged personality pays attention to both parts, but there is no harmony between the exterior and the interior. In general, these characters can be divided into three groups: introvert, extrovert and dual characters.

    Keywords: Personality, Religious Education, inner, outer cycle, Martyr Motahari
  • Yaghoob Azizi *, Mostafa Salari, Maryam Khodarahmy Pages 211-228
    The aim of this study is to investigate the deterrent factor for teachers' professional ethics from the perspective of male high school students in Tehran. This study is a qualitative and quantitative research that employs content analysis through a deductive approach. In order to collect data, we used semi-structured interviews. The study population consisted of high school students in Tehran during the academic year 2020–2021 who were somehow involved in ethical dilemmas with their teachers, and 19 of them were selected with purposive and snowball sampling. For data analysis obtained from the interviews, we used two methods of conceptual and relationship qualitative content analysis, and the interviews were analyzed using Open coding, Axial coding, and selective coding. Findings show that acquiring more income is the most important factor contributing to breaking professional ethics and teaching inappropriately. Also, making more money causes negative attitudes in the students and their parents. So, at the end of this study, we offer proposals and ways to deal with the development of these ethical dilemmas in teachers.
    Keywords: Professional ethics, Teachers, Teaching, acquiring more income, student attitudes
  • Negar Hosseini Bafghi *, Fatemeh Khezri, Masoud Sedighi Pages 229-252
    There are a few studies on the phenomenology and prevalence of procrastination in teachers and its importance and relationship with the emotional and stressful experiences of teachers in Iran. In most existing studies, general self-report scales are used to obtain the results. In the present study, the researcher examines teachers' procrastination and its relationship with their emotional and stressful experiences using a qualitative approach. The target population of this research includes all primary school teachers in district 1 of Yazd city. Among them, 36 male and female teachers were interviewed individually. Ten of them stated that they have never been delayed in carrying out their activities and the delay in their work has not been a reason for their worry and stress. Using the qualitative content analysis method, the data obtained from the interviews with the remaining 26 teachers were analyzed. The results of the data analysis showed that teachers postpone some of their professional duties, such as following up on administrative work and correcting students' work. They have various reasons for this behavior, but the main reason is their unwillingness to perform their duties. In addition, the teachers mentioned that they experience negative emotions when procrastinating. It can be concluded that although procrastination includes negative emotions such as guiltiness and hopelessness, the teachers don't feel much stressed since this behavior doesn't include negative and harmful consequences for them .
    Keywords: Teachers' stress, Procrastination, Qualitative approach, Teachers' emotion
  • Rasool Kordnoghabi, Maryam Asoudeh * Pages 253-270
    The aim of this study was to investigate the effect of wisdom-therapy on occupational stress of primary school teachers in Asadabad city. This study was conducted in the framework of applied research and semi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study was all primary teachers in the city in the academic year of 1400-1401 with 200 people. The intervention program of this study included wisdom-therapy program based on the technique of key scenes of life which consisted of a six-session one-hour course and was performed over a month. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (one-way analysis of covariance) using SPSS22 software. The results showed that wisdom-therapy reduced the level of job stress in teachers. Based on sub-findings, wisdom-therapy reduced the components of job stress (demand, control, co-workers' support, management support, relationships, role and change).  The highest rate of this effect was on the component of managerial support and the least effect on role component.
    Keywords: wisdom-therapy, job stress, Teachers