فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید میثم جلیلی، اکبر میرزاپوربابا جان*، بیت الله اکبری مقدم، آرش هادی زاده میارکلائی صفحات 1-12
    مقدمه و هدف

    با معرفی گواهی سپرده کالایی در بورس کالای ایران، این پژوهش با عنایت به فقدان مطالعه در حوزه گواهی سپرده زعفران، سعی در شناخت عوامل موثر بر آن و از جمله تاثیر قیمت آتی زعفران با استفاده از بررسی وجود رابطه علیت خطی و غیر خطی در راستای شناخت مکانیسم کشف قیمت در بازار زعفران می کند.

    مواد و روش ها

    داده های روزانه در بازه زمانی خرداد ماه 1397 تا پایان تیرماه 1398 اخذ شده و از نوسانات قیمتی گواهی سپرده کالایی و قیمت آتی ها استفاده شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای با استفاده از روش های اقتصاد سنجی، مدل های رگرسیونی و مفهوم شبکه های عصبی به کمک نرم افزارهای  EviewsوR صورت گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که رابطه علیت خطی بین نوسانات قیمت گواهی سپرده و قیمت آتی وجود دارد و این رابطه دوطرفه است. برای بررسی وجود علیت غیرخطی با استفاده از پسماند بدست آمده مدل VAR بین دو متغیر مورد بررسی و استفاده از آزمون BDS وجود یک رابطه غیر خطی بین متغیرها اثبات شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به جهت علیت قیمت ها از آتی ها به بازار نقد، نتایج این پژوهش نشان می دهد که بازار آتی نقشی تعیین کننده در قیمت بازار نقد دارد و بنابراین، کشف قیمت در بازار آتی ها شکل می گیرد و بازار گواهی سپرده از بازار آتی تبعیت می کند.

    کلیدواژگان: گواهی سپرده کالایی، آتی ها، نوسانات قیمت، شبکه عصبی، علیت گرنجر غیرخطی
  • مصطفی بنی اسدی*، سحر احمدی صفحات 13-26

    در مطالعه حاضر، تاثیر شوک های ساختاری نرخ ارز حقیقی بر تراز تجاری بخش کشاورزی ایران مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی الگوی سیستماتیک واکنش تراز تجاری به شوک نرخ ارز حقیقی از روش خود رگرسیون برداری ساختاری در دوره زمانی (1395-1371) استفاده شد. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که شوک های نرخ ارز حقیقی ابتدا و در سال اول باعث بهبود اندک در تراز تجاری بخش کشاورزی می شود اما در سال دوم و سوم بعد از بروز شوک، سبب وخیم تر شدن تراز تجاری بخش کشاورزی می شود. همچنین اثر شوک نرخ ارز حقیقی از سال ششم به بعد به طور کامل تعدیل شده و تراز تجاری بخش کشاورزی به روند تعادلی خود باز می گردد. بنابراین شوک های ارزی و کاهش ناگهانی ارزش پول ملی، تاثیر چندانی در بهبود تراز تجاری بخش کشاورزی در بلندمدت ندارد. از این رو پیشنهاد می شود در صورت استفاده از سیاست کاهش ارزش پول ملی برای بهبود تراز پرداخت ها، این سیاست با نرخی ملایم و بدون تغییرات شدید و ناگهانی اعمال شود.

    کلیدواژگان: تراز تجاری، شوک های ساختاری، بخش کشاورزی، مدل SVAR
  • پروانه محمدی، محمد کاووسی کلاشمی، مرتضی زنگنه* صفحات 27-42

    در این پژوهش با استفاده از مدل مرجع عملیات زنجیره تامین (مدل اسکور)، عملکرد زنجیره تامین محصول زیتون در شهرستان رودبار به عنوان یکی از محصولات راهبردی استان گیلان مورد ارزیابی قرار گرفت. ابعاد مدل اسکور شامل میزان کارایی، پاسخگویی، قابلیت اطمینان، هماهنگی و یکپارچگی و کیفیت در آخرین سطح زنجیره تامین، یعنی سطح مراکز خرده فروشی بررسی شد. برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف- سمیرنوف استفاده شد. نتایج این آزمون نشان داد که داده های مربوط به 33 گویه اندازه گیری شده از توزیع نرمال برخوردار نیستند. درنتیجه، برای آزمون فرضیه ها از آزمون نا پارامتریک ویلکاکسون تک نمونه ای استفاده شد. نتایج این آزمون نشان داد زنجیره تامین زیتون در سطح خرده فروشی از بعد کارایی وضعیت مطلوبی ندارد. لذا می توان گفت، وضعیت زنجیره ازنظر هزینه منابع مورداستفاده نامطلوب است. همچنین وضعیت ابعاد پاسخگویی، هماهنگی و یکپارچگی مطلوب نیست.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، قابلیت اطمینان، کارایی، کیفیت، هماهنگی و یکپارچگی
  • الهه آهنی، حمید محمدی*، محمود احمدپور، سامان ضیائی، علیرضا کیخا صفحات 43-59

    هدف از انجام این مطالعه، بررسی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین تاثیر آزادسازی تجاری بر واردات تعدادی از نهاده های بخش کشاورزی ایران طی دوره زمانی 1397- 1388 با استفاده از داده های تابلویی است. برای تعیین اثرات ثابت و تصادفی با آزمون هاسمن آماره آزمون برابر 40/ 37 بدست آمد که کاملا معنادار بود. ، . برآورد روابط بلندمدت و کوتاه مدت متغیرهای مورد بررسی، الگوی پانل میانگین گروهی تلفیقی خودتوضیح با وقفه های گسترده (PMG) و میانگین گروهی (MG) استفاده شد. نتایج حاصل از برآورد الگوی پانل میانگین گروهی تلفیقی خودتوضیح با وقفه های گسترده و میانگین گروهی، نشان دهنده این بود که در بلندمدت شاخص آزادسازی تجاری تاثیر مثبتی بر واردات نهاده های بخش کشاورزی داشته است. شاخص آزادسازی تجاری بر مقاطع کود، سموم شیمیایی و بذرهای کشاورزی بترتیب 578/0-، 17/0 و043/0محاسبه گردید که بیانگر این بود، ایران جهت تامین نهاده های بخش کشاورزی به واردات وابسته است.

    کلیدواژگان: الگوی پانل میانگین گرروهی تلفیقی، شاخص ادغام تجارت بین الملل، داده&rlm، های تابلویی
  • یاسر رخشان، کریم امامی*، کامبیز پیکارجو صفحات 60-71

    هدف مطالعه حاضر مطالعه تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال روستایی بخش مرکزی شهرستان علی آباد کتول است. برای این منظور از رویکرد آستانه ای (STAR) و از داده های سالانه سال های 1385-1399 استفاده گردید. در عصر حاضر این فناوری تاثیرات فراوانی بر تمام ابعاد زندگی انسان ها دارد. یکی از مهمترین آثار ICT اثر گذاری آن در حوزه اقتصاد و بخصوص اشتغال روستایی است با توجه به توسعه ICT در روستاهای کشور از ابتدای دهه 80 در این تحقیق 30 روستا از بخش مرکزی علی آباد کتول بعنوان نمونه انتخاب شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که متغیر های سهم هزینه های ICT از هزینه خانوار و ضریب نفوذ اینترنت در هردو رژیم تاثیر مثبت و معناداری بر اشتغال دارد. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود دولت با برگزاری دوره های آموزشی برای تببین مهارت های کاربرد این فناوری به روستاییان به منظور ایجاد شغل و درآمد ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اشتغال، رویکرد آستانه ای
  • علی شهنوازی* صفحات 72-99

    در این پژوهش مقادیر کارایی فنی، تخصیصی، هزینه ای، درآمدی و سود در زراعت جو آبی و دیم در 26 استان کشور با در نظر گرفتن نقش نهاده ثابت مکانیزاسیون با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها و اطلاعات منتشر شده وزارت جهاد کشاورزی بررسی و پتانسیل افزایش تولید به منظور دستیابی به اهداف برنامه ششم توسعه از طریق بهبود کارایی تعیین شد. نتایج نشان داد که میانگین کارایی های فنی، تخصیصی و هزینه ای در زراعت جو آبی بیشتر از جو دیم بوده و مکانیزاسیون منجر به بهبود شاخص های مورد مطالعه شده است. پایین بودن کارایی هزینه ای در زراعت آبی به دلیل تخصیص نامناسب نهاده ها و در زراعت دیم به علت پایین بودن کارایی فنی است. میانگین کارایی هزینه ای در زراعت آبی جو بدون احتساب نقش مکانیزاسیون 79/0 می باشد که علت عمده آن تخصیص نامناسب نهاده های مورد استفاده است، با لحاظ مکانیزاسیون میانگین کارایی های فنی، تخصیصی و هزینه ای به ترتیب به 95/0، 88/ و 83/0 افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: پتانسیل تولید، تخصیص بهینه، اولویت بندی، ارزش افزوده، سودآوری
  • لیلا امانت بهبهانی، مه نوش مقدسی*، حسین ابراهیمی، حسین بابازاده صفحات 100-117

    نیاز به ذخیره آب و افزایش بهره وری اقتصادی آب مصرفی در مدیریت منابع آب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. لذا هدف مطالعه ی حاضر تخصیص بهینه آب آبیاری از طریق تعیین الگوهای کشت بهینه ی محصولات کشاورزی تحت سناریو های جریان مختلف در طول فصول رشد و در شرایط عدم قطعیت با استفاده از روش برنامه ریزی تصادفی چند مرحله ای با پارامترهای بازه ای و مقایسه بهره وری اقتصادی مصرف آب در این شرایط با شرایط فعلی می باشد. بدین منظور داده های هیدرومتری از ایستگاه شبکه مارون طی سالهای 85 الی 95 تهیه گردید. مدل بهینه سازی برای تخصیص و توزیع آب بین فصول مختلف رشد توسعه داده شده است. نتایج نشان داد میانگین شاخص بهره وری اقتصادی در شبکه ها برای دو حد پایین و بالا مدل بهینه سازی به ترتیب 16 و 19 درصد بیشتر از میزان این شاخص در مدیریت فعلی ست ضمن اینکه مدیریت مصرف آب با توجه به کاهش 3 و34 درصدی مصرف آب در حد پایین و بالا مدل بهینه سازی نسبت به مدیریت فعلی بهتر صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: بهره وری اقتصادی تخصیص، بهینه آب آبیاری، مدل برنامه ریزی تصادفی چند مرحله ای
  • سارا قبادی*، شهباز شمس الدینی، سعید دائی کریم زاده صفحات 118-129

    این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین ارزش افزوده بخش کشاورزی و شوک های نرخ ارز موثر واقعی با استفاده از رهیافت خود رگرسیون با وقفه های گسترده غیرخطی (NARDL) و داده های فصلی دوره 1388 (فصل چهارم) تا 1396 (فصل چهارم) در ایران انجام شده است. نتایج آزمون کرانه ای حاکی از آن است که رابطه تعادلی بلندمدت (هم انباشتگی) میان متغیرهای مدل وجود داشته و برآورد مدل نشان می دهد که افزایش یا کاهش نرخ ارز موثر واقعی در بلندمدت دارای اثری منفی و معنی دار بر ارزش افزوده بخش کشاورزی در سطح 10 درصد می باشد. همچنین نرخ بهره تسهیلات بانکی و مخارج دولتی در بخش کشاورزی، اثر منفی و معنی دار در سطح یک درصد بر ارزش افزوده بخش کشاورزی داشته است. نتایج آزمون والد بیانگر آن است که در کوتاه مدت، اثر شوک های نرخ ارز موثر واقعی بر ارزش افزوده بخش کشاورزی نامتقارن و در بلندمدت اثر این شوک ها متقارن است. به علاوه، هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت، افزایش نرخ ارز موثر واقعی در مقایسه با کاهش آن دارای اثر بزرگتری بر ارزش افزوده بخش کشاورزی خواهد بود.

    کلیدواژگان: آزمون کرانه ای، بخش کشاورزی، شوک های نرخ ارز، هم انباشتگی
  • محمدرضا نظری*، میلاد امینی زاده، سید علی دریجانی، سید مهدی میر صفحات 130-142

    سبزیجات بخش مهمی از سبد غذایی خانوارهای ایران را به خود اختصاص داده است. هدف پژوهش حاضر تحلیل قدرت بازاری و شناخت رفتار بازیگران زنجیره عرضه محصولات منتخب سبزیجات است. بدین منظور داده های هفتگی محصولات منتخب سبزیجات شهر تهران در دوره زمانی 95-1390 مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. یافته های تجربی مطالعه دربرگیرنده دو نتیجه اصلی است. نخست آنکه میان دو سطح عمده فروشی و خرده فروشی رفتار رقابتی وجود دارد و قدرت بازاری عمده فروشان در زنجیره توزیع محصولات فسادپذیر همانند سبزیجات بیش از خرده فروشان است. دوم آنکه ساختار بازار سبزیجات متفاوت از یکدیگر بوده و واکنش بازیگران زنجیره عرضه به تغییرات قیمتی ایجاد شده در هر حلقه در همه محصولات یکسان نیست. لذا پیشنهاد می شود که در سیاست-گذاری های پیشرو به قدرت بازاری عمده فروشان در زنجیره توزیع سبزیجات و همچنین تفاوت ساختار بازار و نقش هر یک از بازیگران زنجیره و نوع واکنش آن ها به تغییرات در هر محصول توجه شود.

    کلیدواژگان: ساختار بازار، حلقه های بازاریابی، قیمت، تهران
  • الهام صادقی*، رضا مقدسی، سید صفدر حسینی، امیر محمدی نژاد صفحات 143-158

    تنوع صادرات یکی از مولفه های اصلی رشد اقتصادی است. همچنین اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد کنونی، توجه به تنوع صادرات این بخش را امری مسلم می نماید. در این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر نوسان درآمدهای صادراتی بخش کشاورزی پرداخته شده است. هدف اصلی این مقاله بررسی این پرسش است که آیا رابطه مستقیمی بین تنوع صادرات بخش کشاورزی با ثبات درآمدهای صادراتی این بخش وجود دارد یا خیر. برای این منظور از شاخص هرفیندال برای محاسبه تنوع صادرات ، از شاخص لاو برای محاسبه نوسان درآمدهای صادراتی ، از الگوی تصحیح خطای برداری پانلی و روش حداقل مربعات اصلاح شده برای برآورد ارتباط بین متغیرها در بیست کشور توسعه یافته طی دوره زمانی 2018-2004 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تمرکز صادرات، بی ثباتی تولید ناخالص داخلی، بی ثباتی نرخ ارز حقیقی، بی ثباتی نرخ تورم با نوسان درآمدهای صادراتی این بخش ارتباط مستقیم دارد. از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که برای دستیابی به ثبات درآمدهای صادراتی، کشورها صادرات محصولات کشاورزی خود را تنوع بخشیده و همکاری های اقتصادی خود را با سایر کشورها توسعه دهند.

    کلیدواژگان: نوسان درآمدهای صادراتی، تنوع صادرات، شاخص هرفیندال، شاخص لاو
  • مرضیه منافی ملایوسفی*، باب الله حیاتی صفحات 159-177

    هدف این مطالعه ارزیابی روند توسعه پایدار کشاورزی در طول بازه زمانی 97-1380 در استان یزد است. وزن دهی شاخص های پایداری با استفاده از روش آنتروپی انجام شده است و روش تصمیم گیری چندمعیاره تاپسیس جهت ارزیابی پایداری استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که در فاصله زمانی 97-1380، در بعد زیست محیطی شاخص های مصرف سموم شیمیایی و حفاظت از منابع طبیعی، در بعد اجتماعی، حمل و نقل، ارتباطات تلفنی و نرخ رشد طبیعی جمعیت و در بعد اقتصادی، کارایی تولید گوشت قرمز و درآمد غیر کشاورزی نقش مهمی در توسعه پایدار کشاورزی استان یزد داشته اند. نتایج حاصل از رتبه بندی پایداری در سال های مختلف حاکی از کاهش روند توسعه پایدار در ابعاد اقتصادی و اجتماعی، به ویژه در سال های اخیر است. اما در بعد زیست محیطی شاهد توسعه آشکار بخش کشاورزی هستیم. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود توسعه امکانات زیربنایی نظیر راه های ارتباطی مناسب و آسفالته، ارتباطات تلفنی، دسترسی به خدمات بهداشتی و برق در نواحی روستایی مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، پایداری کشاورزی، تاپسیس، دوره زمانی
  • سید مجتبی مجاوریان*، سیده سارا صدر موسوی گرگری، اسماعیل پیشبهار، رافائل زانولی صفحات 178-190

    جامعه سالم زیربنای توسعه هر کشور بوده و یکی از راه های نیل به این هدف برخورداری از تغذیه صحیح است. اگر انتخاب و مصرف مواد غذایی به نحو صحیح انجام گیرد مشکل بیش خواری و عدم تعادل تغذیه ای تا حدود زیادی حل شده و به کاهش هزینه های بهداشت عمومی کمک می کند. یکی راهکار مهم دادن اطلاعات و هشدارهای لازم به خریداران در هنگام خرید می باشد. هدف از این پژوهش شناسایی اهمیت برچسب اطلاعات تغذیه ای نزد مصرف کنندگان از طریق برآورد تمایل به پرداخت آنان برای فنآوری های ارایه دهنده اطلاعات تغذیه ای است. برای این منظور از مدل لاجیت چند جمله ای استفاده گردید. داده ها مورد نیاز از طریق طراحی و تکمیل پرسشنامه از 203 پاسخ گو از میان شهروندان ساروی در سال 1398 جمع آوری شد. نتایج حاصل از برآورد تمایل به پرداخت نشان می دهد، بالاترین تمایل به پرداخت مربوط به ویژگی هشدار چربی با مبلغ 23000 تومان و کم ترین مربوط به ویژگی سبد با مبلغ 8000 تومان می باشد. مثبت شدن تمایل به پرداخت، امکان تحلیل سرمایه گذاری برای تکنولوژی اطلاعات تغذیه ایی را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: آزمون انتخاب، برچسب تغذیه ای، تکنولوژی اطلاعات تغذیه ای، تمایل به پرداخت، لاجیت چند جمله ای
|
  • SEYED MEYSAM JALILI, AKBAR MIRZAPOUR BABAJAN *, Beitollah Akbari Moghadam, Arash Hadizade Miyarkolaee Pages 1-12
    Introduction

    The Present article examines factors that have effect on saffron warehouse receipt and on saffron futures in Iran commodity exchange. This study tries to identify the import of saffron future price and the two-way communication between these two financial instruments (saffron warehouse receipt and saffron futures) to saffron market.

    Materials and Methods

    In this regard, this study seeks to answer the existence of the relationship between linear and non-linear causality between these two financial instruments. The data were obtained daily in the period from June 2018 to July 2019 using price fluctuations in saffron warehouse receipt and saffron futures. Descriptive – analytical research methods and library data collection methods, regression models and the concept of neural networks with the help of Eviews software and R Economic Statistical Software were used. The price fluctuations of saffron warehouse receipt have been extracted using Arch family models.

    Findings

    Results indicate that there is a two linear causality relationship between warehouse receipt’s price fluctuation and future’s price fluctuation. To investigate the existence of non-linear causality between the two under studied, variables VAR model residual was used. The BDS test result show the existence of a non-linear relationship between the mentioned variables. The results of the non-linear granger causality test based on neural network show that futures price are the cause for price fluctuations in saffron warehouse receipt.

    Conclusion

    It can be stated that price discovery is formed in saffron future market and saffron warehouse receipt market follows the futures market.

    Keywords: warehouse receipt, Futures, price fluctuations, non-linear granger causality, Neural network
  • Mostafa Baniasadi *, Sahar Ahmadi Pages 13-26

    Gin this study, the effect of real exchange rate structural shocks on the balance of trade in Iranian agricultural sector was studied. In order to examine the systematic pattern of trade balance reaction to real exchange rate shock, Structural Vector Autoregressive method was used during the period (1992-2016). The results of the model estimation show that real exchange rate shocks initially and in the first year have a slight improvement in the agricultural trade balance. But in the second and third year after the shock, the agricultural sector trade balance worsens. Also, the effect of the shock of the real exchange rate has been fully adjusted since the sixth year onwards and the trade balance of the agricultural sector returns to its equilibrium trend. Therefore, exchange rate shocks and a sudden decline in the value of the national currency do not have a significant effect on the improvement of the long-term trend of the trade balance of the agricultural sector.

    Keywords: Trade balance, Structural shocks, Agricultural Sector, SVAR Model
  • Parvaneh Mohammadi, Mohammad Kavoosi-Kalashami, Mortreza Zangeneh * Pages 27-42

    In this study, using the supply chain reference model (SCOR model), the performance of the olive supply chain in Rudbar city was evaluated as one of the strategic products of Guilan province. The dimensions of the SCOR model, including efficiency, responsiveness, reliability, coordination and integrity, and quality at the last level of the supply chain, i.e. the level of retailers, were examined. The Kolmogorov-Smirnov test was used to check the normality of the data. The results of this test showed that the data for the 33 measures did not have a normal distribution. As a result, a non-parametric Wilcoxon single-sample test was used to test the hypotheses. The results of this test showed that the olive supply chain at the retail level is not in a good position in terms of efficiency. Therefore, it can be said that the situation of the chain is unfavorable in terms of the cost of resources used. Also, the status of the dimensions of responsiveness, coordination and integrity is not desirable.

    Keywords: Efficiency, Responsiveness, Reliability, Coordination, Integrity, quality
  • Elahe Ahani, Hamid Mohammadi *, Mahmoud Ahmadpour, Saman Ziaee, Alireza Keikha Pages 43-59

    the purpose of this study is to investigate the long-term and short-term relationship between the impact of trade liberalization on the import of a number of inputs from the Iranian agricultural sector during the period 2009-2018 using panel data. determine To the fixed and random effects with Hausman test, the test statistic was 37.40, which is quite significant. , in estimating the model, the use of the fixed effects method was more appropriate than the random effects method. To estimate the long-term and short-term relationships of the studied variables, the model of self-explanatory integrated group panel with wide intervals (PMG) and group average (MG) was used.The results of estimating the model of the self-explanatory integrated group average panel with wide intervals and group average indicate that in the long run, the trade liberalization index has a positive effect on the import of agricultural sector inputs. The index of trade liberalization on fertilizer, chemical pesticides and agricultural seeds was calculated as -0.788, 0.17 and 0.043, respectively,

    Keywords: Pooled Mean Group Models, International Trade Integration Index, panel data
  • Yaser Rakhshan, Karim Emamj *, Kambiz Peykarjoo Pages 60-71

    The purpose of this study is to study the impact of information and communication technology on rural employment in the central part of Aliabad Katoul city. For this purpose, the threshold approach (STAR) and annual data for the years 1399-1385 were used. In the present age, this technology has many effects on all aspects of human life. One of the most important effects of ICT is its impact on the economy and especially rural employment. Considering the development of ICT in the country's villages since the beginning of the 1980s, in this study, 30 villages from the central part of Aliabad Katoul have been selected as a sample. The results of model estimation show that the variables of ICT costs share of household costs and Internet penetration coefficient in both regimes have a positive and significant effect on employment. According to the research results, it is suggested that the government, by holding training courses to explain the skills of using this technology to the villagers in order to create jobs and income, seems necessary.

    Keywords: information, communication technology, Employment, threshold approach
  • Ali Shahnavazi Pages 72-99

    In this study, the technical, allocative, cost, revenue and profit efficiency values of barley (irrigated and dry land) production in 26 provinces of the country considering the role of fixed input of mechanization input using the data envelopment analysis method and published data of the Ministry of Jihad Agriculture were examined to determine the potential increasing in production to achieve the goals of the Sixth Development Plan by improving efficiency. The results showed that the average technical, allocative and cost efficiency in irrigated barley cultivation was higher than dry land barley and mechanization improved the performance of the studied indicators. The low cost efficiency in irrigated barley was due to allocation inefficiency of inputs and in dry land barley due to the low technical efficiency. The average cost efficiency in irrigated barley, without taking into account the role of mechanization, was 0.79, which was mainly due to improper allocation of used inputs.

    Keywords: Production potential, Optimal allocation, Prioritization, Value Added, profitability
  • Leila Amanat Behbahani, Mahnoosh Moghaddasi *, Hossein Ebrahimi, Hossein Babazadeh Pages 100-117

    The need to store water and increase the economic productivity of consuming water is very important in water resources management. The aim of this study was to optimally allocate irrigation water by determining the optimal cropping patterns of agricultural products under different inflow scenarios during the growing seasons under uncertainty using a multi-stage stochastic programming model with interval parameters and comparing the economic productivity of water consumption in these conditions with the current conditions. For this purpose, hydrometric data were obtained from Maron Network Station during 2006-2016. An optimization model has been developed for water allocation and distribution between different growing seasons. The results showed that the average economic productivity index in the networks for both lower and upper bounds of the optimization model is 19 and 16 percent respectively higher than the current level in the current management, while water consumption management in the lower and upper bounds of the optimization model is better than the current management due to 34% and 3 % reduction in water consumption.

    Keywords: optimally allocate irrigation water, multi-stage stochastic programming model
  • Sara Ghobadi *, Shahbaz Shamsoddini, Saeed Daeekarimzade Pages 118-129

    This study investigate the relationship between agricultural value added and real effective exchange rate shocks using the NARDL approach and seasonal data for the period 2009Q4 to 2017Q4 in Iran. The results of the bounds test indicate that there is a long-run equilibrium(co-integration) between variables and the estimation of the model shows that appreciation or depreciation in real effective exchange rate in the long run has a negative and significant effect on the value added of agricultural sector at 10 percent. Also, interest rate on banking facilities and government expenditures in agricultural sector had a negative and significant effect at 1 percent. The results of the Wald test indicate that in the short run, the effect of real effective exchange rate shocks on the agricultural value added is asymmetric and in the long run the effect of these shocks is symmetric. Both in the short run and in the long run, the appreciation in real effective exchange rate will have a greater impact on the value added of the agricultural sector compared with its depreciation.

    Keywords: Agricultural Sector, Bounds test, Co-integration, Exchange rate shocks
  • MohammadReza Nazari *, Milad Aminizade, Seyed Ali Darijani, Seyed Mehdi Mir Pages 130-142

    Vegetables are an important part of the food basket of Iranian households. The purpose of this study is to analyze the market power and identify the behavior of supply chain actors in selected vegetable products. For this purpose, the weekly data of selected vegetable products in Tehran in the period 1390-95 were analyzed. The experimental findings of the study include two main results. First, there is competition between the two levels of wholesale and retail, and the market power of wholesalers in the distribution chain of perishable products such as vegetables is greater than that of retailers. Second, the structure of the vegetable market is different and the reaction of supply chain actors to price changes in each loop is not the same in all products. Therefore, it is suggested that in leading policies, the market power of wholesalers in the vegetable distribution chain, as well as the differences in market structure and the role of each of the chain actors and the type of their reaction to changes in each product, should be considered.

    Keywords: market structure, marketing circles, price, Tehran
  • Elham Sadeghi *, Reza Moghaddasi, Safdar Hoseini, Amir Mohammadi Nejad Pages 143-158

    Export diversification is one of the economic growth main components. Also, accepting the agricultural sector importance in the current economy, attention to export diversification in this sector is necessary. This study examines the factors affecting export incomes fluctuation in the agricultural sector. The main purpose is this question whether there is a direct relationship between the agricultural exports diversification and the export incomes stability in this sector. The instability of agricultural export incomes was calculated using the Love Index and the exports diversification was calculated using the Herfindahl Index. The panel vector error correction model and fully modified least squares method has been used to estimate the relationship between variables in 20 developed countries over the period 2004-2018.The findings of this study show the concentration of exports, the instability of GDP, the instability of the real exchange rate, the instability of the inflation rate are positively related to the export incomes fluctuation in of this sector. These findings suggest that countries need to diversify their agricultural exports and develop economic cooperation with other countries.

    Keywords: Export incomes fluctuation, Export diversitfication, Herfindahl index, Love Index
  • Marziyeh Manafi Mollayousefi *, Babollah Hayati Pages 159-177

    The purpose of this study is to evaluate the process of agricultural sustainable development in Yazd province. The weighting of sustainability indicators has been done using the entropy and TOPSIS method was used for evaluation of sustainability. The results of the study show that in the period between 2001-2018, in the environmental dimension, the consumption of pesticide and conservation of natural resources indicators, in the social dimension, transportation, telephone communications and Natural growth rate of population, and in the economic dimension, The efficiency of red meat production and non-agricultural income have played an important role in the sustainable development of agriculture in Yazd province. The results show a reduction in the growth of sustainable development in economic and social dimensions, especially in recent years. But, in the environmental dimension, we see an obvious development of the agricultural sector. According to the results, it is suggested that more attention is given to the development of infrastructure facilities such as appropriate and asphalted communication roads, telephone communications, and access to health and electricity services in rural areas.

    Keywords: Shannon entropy, Agricultural sustainability, TOPSIS, Period of Time
  • Seyyedeh sara Sadrmousavigargari, Esmaeil Pishbahar, Raffaele Zanoli Pages 178-190

    A healthy society is the foundation of development in every country and one way to achieve such a goal is enjoying healthy nutrition. If food is selected and consumed properly, the problems of overeating and lack of nutritional are solved to large extent, helping decreased costs of public health. One important way is to provide information and required alert to a buyer on a shopping trip. The purpose of this study is to identify the importance of label of nutritional information to consumers through estimating their willingness to pay for technologies for providing nutritional information. Multinomial logit is used to get it. The data were collected through designing and filling the survey from 203 respondents from citizens of Sari in 1398. The results of the estimation of willing to pay show fat alert attribute has the highest willing to pay (23000 Tomans) and basket attribute has the lowest willing to pay. The positive willing to pay provides investment analysis for nutritional information technology.

    Keywords: Choice Experiment, Nutrition label, nutrition information technology, Willingness to pay, polynomial logit