فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اتابک کاظم پور کهریز، سید صفدر حسینی*، الهام مهرورر حسینی صفحات 1-29
    ناکارآمدی نظام بازاریابی محصول های کشاورزی و شکاف قابل توجه میان قیمت های دریافتی تولیدکننده و بهای پرداختی توسط مصرف کننده ازجمله چالش های مهم بخش کشاورزی در بیشتر کشورهای درحال توسعه است که ضرورت دستیابی به وضعیت بهینه تولید و کاهش حاشیه بازار را با تدوین سیاست های حمایتی بهینه و مناسب برای بخش کشاورزی نمایان می کند. ازاین رو، در این پژوهش، اثر سیاست های حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان بر حاشیه بازار گوشت مرغ در ایران در قالب الگوی VECM در دوره زمانی 1397-1381 مورد بررسی قرار گرفته است که بر مبنای نتایج، هر دو شاخص، اثر مثبت و معنی داری بر حاشیه بازار گوشت مرغ در کشور داشته اند، به طوری که به ازای یک درصد افزایش حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، حاشیه بازار گوشت مرغ به ترتیب 75/23 و 92/19 واحد افزایش خواهد یافت. در واقع، این حمایت ها نه تنها موجب کاهش حاشیه بازار گوشت مرغ در کشور نمی شوند بلکه باعث افزایش حاشیه بازار و ناکارایی بازار این محصول نیز خواهند شد. بر این مبنا پیشنهاد و تاکید می شود پیش از اجرای هرگونه سیاست مداخله ای، ازجمله سیاست های حمایتی قیمتی و بودجه ای، پیامدهای این سیاست ها مورد ارزیابی قرار گیرد و با برنامه ریزی دقیق و هدفمند، حمایت ها همسو با هدف های ترسیمی در برنامه های توسعه ای کشاورزی طراحی شود.
    کلیدواژگان: نرخ ارز حقیقی، براورد حمایت از تولیدکنندگان، براورد حمایت از مصرف کنندگان، الگوی تصحیح خطای برداری، سیاست های کشاورزی
  • قاسم زارعی*، ایمان قاسمی همدانی، وحیده ابراهیمی خراجو صفحات 31-56

    بخش کشاورزی یکی از بخش های مهم اقتصادی است که بررسی ارتباط میان صادرات و رشد اقتصادی در این بخش دارای اهمیت فراوانی است. آنچه در این میان مهم است بررسی عامل موثر بر صادرات و تعیین متغیرهای مهم و سپس سیاست گذاری مناسب بر مبنای نتایج بدست آمده از تحقیق و توسعه صادرات کشاورزی می باشد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر منبع های ناملموس بر قابلیت های پویا و تاثیر آن بر عملکرد صادراتی محصول های کشاورزی با نقش تعدیل گری مسیولیت اجتماعی صورت پذیرفته است. جامعه آماری این تحقیق، صادرکنندگان محصولات کشاورزی استان آذربایجان شرقی است. شمار اعضای جامعه آماری تحقیق 337 نفر برآورد شده که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری در دسترس شمار نمونه 161 پرسشنامه توسط صادرکنندگان محصول های کشاورزی تکمیل شد. آن گاه داده های این پرسشنامه ها استخراج و با استفاده از نرم افزار spss و روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. تجزیه و تحلیل شدند. بررسی نتایج این تحقیق نشان داد که منبع های مالی، منبع های اطلاعاتی و منبع های رابطه ای بر قابلیت های پویا و قابلیت های پویا و مسیولیت اجتماعی بر عملکرد صادرات به طور مستقیم تاثیر مثبت و معنی داری دارند. همچنین، نتایج نشان دهنده نقش میانجی قابلیت های پویا در تاثیر منبع های مالی، منبع های اطلاعاتی، به جز منبع های رابطه ای بر عملکرد صادراتی می باشد. و در نهایت مسیولیت اجتماعی نقش تعدیل کننده در رابطه بین قابلیت های پویا و عملکرد صادراتی ایفا نکرد

    کلیدواژگان: منابع ناملموس، عملکرد صادراتی، قابلیت های پویا، مسئولیت اجتماعی
  • شیوا سلطانی، سید حبیب الله موسوی*، صادق خلیلیان، حامد نجفی علمدارلو صفحات 57-91
    رخداد تغییرپذیری های اقلیم، از طریق ایجاد تغییر در عرضه و قیمت محصول های کشاورزی، سودآوری تولید در این بخش را تحت الشعاع قرار می دهد. لذا جنبه های مختلف تنگدستی همگام با دسترسی فیزیکی و اقتصادی به مواد غذایی دستخوش نوسان خواهد شد. بر این مبنا به منظور سیاست گذاری موثر برای سازگاری با شرایط جدید اقلیمی، برآوردهای درستی از تغییرپذیری های تنگدستی در جامعه که در نتیجه ی تغییرپذیری های اقلیم ایجاد خواهد شد، مورد نیاز است. با توجه به این رویکرد، در این مطالعه پیامدهای بالقوه ی پیش بینی های مختلف اقلیمی بر الگوی کشت دشت همدان- بهار، با در نظر گرفتن سال زراعی 1397-1396 به عنوان سال پایه، بررسی و میزان تاثیرپذیری منبع های آبی، تولید، درآمد و در پی آن، تنگدستی جامعه ی روستایی در بخش کشاورزی این دشت ارزیابی شد. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن رویکردی میانه در پیش بینی تغییرپذیری های اقلیم، همگام با افزایش سالانه ی عمق پمپاژ آب زیرزمینی به میزان 86/0 متر در دوره ی برنامه ریزی 20 ساله ی تحقیق، ارزش حال درآمد خالص تولیدکنندگان و در پی  آن شاخص های نسبت سرشمار تنگدستی، شکاف تنگدستی و شدت تنگدستی در بخش کشاورزی منطقه در مقایسه با شرایط کنونی به ترتیب به میزان 13 درصد کاهش، 15، 33 و 17 درصد افزایش خواهد یافت. با این حال، اتخاذ راهبردهای مدیریتی، بهبود شکل های مختلف تنگدستی به ترتیب تا سطح 9، 20 و 10 درصد را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، عملکرد محصول، منابع آب، الگوی پویا، فقر روستایی
  • مهدی مندمی، سید محمدباقر نجفی*، جمال فتح اللهی صفحات 93-114

    امنیت غذایی، همواره از دغدغه های بشر بوده و با افزایش شدید جمعیت در دو سده اخیر تامین امنیت غذایی پیچیده تر از هر زمان دیگری شده است. نرخ رشد مثبت جمعیت کره زمین نشانگر گسترده تر شدن ابعاد این مسیله در آینده است. از این رو، یکی از چالش های پیش رو، افزایش تولید غذا همزمان با کاهش آلودگی و افزایش کیفیت آن و دستیابی همه به آن است. گوشت، یا به طور ویژه گوشت مرغ و تخم مرغ از جمله منبع های مهم غذایی انسان است. صنعت تولید گوشت مرغ در ایران، از نارسایی های بسیاری رنج می برد که باعث بهره وری پایین در این صنعت شده است. هدف این پژوهش، شناخت عامل های موثر بر بهره وری صنعت مرغ گوشتی در ایران با تاکید بر متغیرهای نهادی است. بدین منظور با استفاده از مدل اقتصادسنجی داده های ترکیبی یا تابلویی (پانل دیتا) و داده های سرشماری مرغداری های استان های مختلف و دیگر اطلاعات کلان کشور، رابطه بین بهره وری و متغیرهای مستقل برآورد شد. یافته ها نشان می دهد: 1) تراکم مرغداری ها در استان ها رابطه مستقیم و معنی داری با بهره وری سرمایه و نیروی کار دارد. 2) با افزایش بخش ها و مرکزهای مرتبط با ساختار تشکیل دهنده ی زنجیره تامین و تولید گوشت مرغ در یک استان، بهره وری سرمایه هم افزایش یافته است. 3) تاثیر افزایش درآمد سرانه بر بهره وری سرمایه و نیروی کار متفاوت است.

    کلیدواژگان: بهره وری، مرغداری، اقتصاد نهادی
  • نگین کشاورزآلاله گورابی، وحیده انصاری*، حبیب الله سلامی صفحات 115-146
    افزایش هزینه های تولید برنج در سال های اخیر، منجر به افزایش قابل ملاحظه قیمت برنج در کشور شده است. از سویی کوچکی و خردی اراضی در کشت برنج بسیار شایع بوده که این امر به باور اقتصاددانان، عدم استفاده بهینه ،منطقه هایی که در آن کوچکی و خردی اراضی برنج تا حد زیادی به چشم می خورد، استان گیلان می باشد. بنابراین بررسی تجربی صرفه های ناشی از اندازه در شالیزارها به منظور بهره برداری برای کاهش هزینه های تولید، اهمیت ویژه ای داشته است. این تحقیق نیز با همین هدف در شالیزارهای استان گیلان که از قطب های اصلی تولید برنج به شمار می آید، انجام شده است. بدین منظور اطلاعات مربوط به تولید و هزینه کشت برنج از طریق تکمیل پرسشنامه از 180 کشاورز برنجکار در چهار شهرستان استان گیلان، برای سال زراعی 1399-1398 گرد آوری شد. با بهره گیری از نظریه دوگان، تابع هزینه در سه شکل ترانسلوگ، درجه دوم تعمیم یافته و لوینتیف تعمیم یافته برآورد و بهترین شکل تابعی با استفاده از معیارهای اقتصادسنجی انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که شکل تابعی ترانسلوگ مناسب ترین شکل برای بیان فناوری تولید محصول برنج است. محاسبه پارامتر ساختاری اقتصاد اندازه گویای از وجود مزیت صرفه های ناشی از اندازه در شالیزارهای برنج در استان گیلان می باشد و با توجه به منفی بودن شیب تابع هزینه متوسط امکان تعیین اندازه بهینه واحدهای تولیدی مورد بررسی نیز امکان پذیر نمی باشد. بنابراین امکان کاهش هزینه های تولید و قیمت تمام شده این محصول با افزایش اندازه شالیزارها وجود دارد. لذا سیاست یکپارچه سازی اراضی و افزایش مقیاس تولید، به عنوان راهکاری موثر برای کاهش هزینه های تولید پیشنهاد و تاکید می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد اندازه، تابع هزینه، برنج، گیلان
  • سجاد قریشی دینانی، مهدی پندار*، حامد رفیعی، مسعود پورغلام آمیجی صفحات 147-190

    هدف این پژوهش، بررسی عامل های موثر بر قصد مشتری برای خرید از بازارهای آنلاین محصول های کشاورزی در شهر تهران می باشد. داده های مورد نیاز از طریق میدانی، با تکمیل پرسشنامه الکترونیکی به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس از 327 پاسخگو که مشتری آنلاین فروشگاه های اینترنتی محصول های کشاورزی بودند، از شهریور 1399 تا فروردین 1400 گرد آوری شد. به منظور شناسایی عامل های موثر بر قصد خرید آنلاین مشتریان از روش الگوی لاجیت ترتیبی که به وسیله حداکثر راست نمایی برآورد شد، در نرم افزار Stata تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که متغیرهای جنسیت، محل سکونت، هزینه های خانواده، میزان لذت بخش بودن خرید آنلاین، میزان شناخت از وب سایت، میزان خرید نهایی از وب سایت، میزان کسب اطلاعات لازم از وب سایت، میزان جستجوی اطلاعات وب سایت، میزان امنیت در خرید آنلاین پس از دیدن نماد آبی رنگ، میزان برتری و سودمندی های وعده داده شده در وب سایت، میزان قابل لمس نبودن کالا در قصد خرید آنلاین، میزان سهولت در امکان مقایسه قیمت در قصد خرید آنلاین، میزان نوآوری و خلاقیت در وب سایت دارای تاثیر منفی و معناداری در سطح های یک تا چهار بر قصد خرید آنلاین مشتری هستند و در بالاترین سطح ها یعنی سطح پنج احتمال، قرارگیری مشتریان در این سطح افزایش می یابد. متغیرهای محل سکونت، میزان لذت بخش بودن خرید آنلاین، میزان خرید نهایی از وب سایت، میزان کسب اطلاعات لازم از وب سایت، میزان امنیت در خرید آنلاین پس از دیدن نماد آبی رنگ، میزان نوآوری و خلاقیت در وب سایت دارای بیشترین اثر مثبت و در سطح های بالا به طور معناداری افزایش یافته است. نتیجه گیری کلی بدین صورت است که پیوسته با مشتریان از طریق ارسال کاتالوگ، ایمیل، پیامک، گفتگوی تلفنی و معرفی کالاهای جدید ارتباط برقرار باشد. همچنین، در صورت عدم رضایت کاربر از خرید اینترنتی محصول های کشاورزی، این امکان برای کاربر فراهم باشد که کالا را به خرده فروش مرجوع و هزینه خود را دریافت کند که خود می تواند خطرپذیری (ریسک) درک شده را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: لاجیت ترتیبی، خرید آنلاین، قصد خرید مشتری
|
  • Atabak Kazem Poor Kahriz, Seyed Safdar Hosseini *, Elham Mehrparvar Hosseini Pages 1-29
    The inefficiency of the agricultural product marketing system and the significant gap between producer prices and consumer payments are the major problems of the agricultural sector in most developing countries, which illustrates the need to achieve an optimal production situation and to reduce marketing margins by developing appropriate support policies for the agricultural sector. Therefore, in this article, the effect of consumer and producer protection policies on the marketing margin of chicken meat in Iran using the VECM model in the period 2002-2018 has been studied. According to the results, both indicators have a positive and significant effect on the marketing margin of chicken meat in the country, so that for one percent increase in consumer and producer support, the marketing margin of the product will increase by 23.75 and 19.92 units, respectively. In fact, not only these supports will not reduce the marketing margin of chicken meat in the country, but they will also increase the price margin and market inefficiency of this product. Accordingly, it is suggested that before implementing any policy, including pricing and budget support policies, the effects of these policies should be evaluated and with careful and purposeful planning, support should be designed in line with the goals of agricultural development programs.
    Keywords: Real Exchange Rate, Producer Support estimates (PSE), Consumer Support estimates (CSE), Vector error correction model (VECM), Agricultural Policies
  • Ghasem Zarei *, Iman Ghasemi Hamedani, Vahideh Ebrahimikharajo Pages 31-56

    The agricultural sector is one of the most important economic sectors, and it is very important to examine the relationship between exports and economic growth in this sector. What is important among these is to examine the factors affecting export and determine the important variables and then make appropriate policies based on the results of agricultural export research and development. The present study was conducted in order to investigate the impact of intangible resources on dynamic capabilities and its impact on the export performance of agricultural products with the moderating role of social responsibility. The statistical population of this research is the exporters of agricultural products of East Azerbaijan Province. The number of community members is estimated to be 337 people, and using Cochran's formula and available sampling method, 161 questionnaires were completed by exporters of agricultural products. Then, the data of these questionnaires were extracted and analyzed using spss software, partial least squares method and smart pls software. were analyzed. Examining the results of this research showed that financial resources, information resources and relational resources have a positive and significant effect on dynamic capabilities and dynamic capabilities and social responsibility on export performance directly. Also, the results show the mediating role of dynamic capabilities in the effect of financial resources, information resources, except relational resources on export performance. And finally, social responsibility did not play a moderating role in the relationship between dynamic capabilities and export performance.

    Keywords: Intangible resources, export performance, dynamic capabilities, Social Responsibility
  • Shiva Soltani, Seyed Habib Allah Mosavi *, Sadegh Khalilian, Hamed Najafi Alamdarlo Pages 57-91
    The occurrence of climate change through changes in the supply and price of crops, overshadows the profitability of production in this sector. Therefore, different forms of poverty would fluctuate with physical and economic access to food. Accordingly, to make effective policies to adapt to new climatic conditions, accurate estimates of the poverty changes that will occur as a result of climatic events are needed. According to this approach, in the present study, the potential effects of different climatic scenarios on the cultivation pattern of the Hamadan-Bahar plain, considering 2018 as the base year, were investigated, and the impact of water resources, production, income and rural poverty in the agricultural sector of this plain was evaluated. The results showed that with the considering a middle approach in predicting climate changes, along with annual increase in water pumping depth of 0/86 meters during the 20-year planning period, the present value of net producer income and after that, the indicators of poverty headcount ratio, poverty gap and poverty severity in the agricultural sector of the region would decrease by 13%, increase by 15, 33 and 17% compared to the baseline conditions, respectively. However, the adoption of management strategies would result in the improvement of various forms of poverty up to the level of 9, 20 and 10 percent, respectively.
    Keywords: Evapotranspiration, Crop yield, water resources, Dynamic pattern, Rural poverty
  • Mehdi Mandomi, Sayed Mohammad Bagher Najafi *, Jamal Fathollahi Pages 93-114

    Food security has always been one of the concerns of human beings; therefore, ensuring food security has become moreFood security has always been one of the concerns of human beings; therefore, ensuring food security has become more complicated than ever with the rapid increase in population in the last two centuries. The positive growth rate of the global population reveals the extent of this problem in the future. Hence, a challenge is to increase food production while reducing pollution, improving its quality, and providing it to all people. Meat, or in particular, chicken meat and eggs, is a major source of human food, though the production industry of chicken meat in Iran faces numerous problems that have led to low productivity in the industry. Therefore, this study aimed to determine the Institutional factors affecting the productivity of the broiler industry in Iran. Moreover, the relationship between productivity and independent variables was estimated by the econometric model of panel data, census data of chicken farms in different provinces, and other macro information about Iran. According to the findings, it was found that the density of chicken farms in the provinces has a direct and significant relationship with capital productivity and workforce. In addition, capital productivity increased by increasing different components and centers related to the structure of the supply and production chain of chicken meat in a province. In addition, increasing per capita income on capital productivity and workforce differently affected the structure of the supply and production chain of chicken meat.

    Keywords: productivity, Poultry farm, Institutional Economics
  • Negin Keshavarz, Vahide Ansari *, Habibollah Salami Pages 115-146
    small lands are very common in rice farms, which, as economists believe, leads to the lack of optimal use of production resources and consequently increases production costs of rice and its price. Therefore, empirical investigation of economies of size in rice farms is very important for reducing production costs. To achieve purpose of the present study, data on rice production and its costs were collected from 180 farmers in four cities of Guilan province for the 2019-2020 crop year. Using Duality's theory, the cost function and demand functions estimated in three flexible functional forms namely Translog, Normalized Quadratic, and Generalized Leontief. Based on the estimated parameters of the best model, the elasticity of the size was estimated. As well, average cost function of rice production was estimated and based on it, the elasticity of the average cost with respect to the production was calculated.The results show that Translog functional form is the most suitable form for the expression of rice production technology in Guilan province. Results show that structural parameter of “Return to Size” for paddy farms is equal to 1.33 in average and is greater than one for all the observations. As well, elasticity of average cost relative to production is negative for all the farmers. Therefore, estimated models prove the advantage of economies of size and negative slope of average cost function in all rice farms . So, there is no any farm with efficient size in the studied sample and it is possible to reduce the production costs and the cost price of rice by increasing the size of production for all the farms. based on the findings of this research, land integration policies and increasing the size of rice paddies are suggested as an effective strategy to reduce production costs of rice production.
    Keywords: Economies of size, Cost function, Rice, Gilan province, Iran
  • Sajad Sajad Ghoreishi-Dinani, Mahdi Pendar *, Hamed Rafiee, Masoud Pourgholam-Amiji Pages 147-190

    The purpose of this study is to investigate the factors affecting the customer's intention to buy agricultural products online in Tehran. The required data were collected through the field, by completing an electronic questionnaire by random sampling method available from 327 respondents who were online customers of online stores of agricultural products, from September 2020 to April 2021. In order to identify the factors affecting the intention of customers to buy online from the logit pattern method, the order, which was estimated by the maximum likelihood method, was analyzed in Stata software. The results of this study showed that the variables of enjoyable online shopping, knowledge of the website, final purchase of the website, obtaining the necessary information from the website, searching for website information, security in online shopping after seeing the blue electronic symbol, the amount of returnability of goods in online shopping, Innovation and creativity in the website, has a positive and significant effect on the intention to buy online. Based on the values of the final effects of explanatory variables, it was observed that the variables of age and the degree of returnability of goods in online shopping with a probability of 0.005% have the greatest effect on increasing the probability of intending to buy online. On the other hand, variables such as the amount of final purchase from the website with -0.010%, the amount of information required from the website with -0.008%, location and security in online shopping after seeing the blue electronic symbol with -0.007%, the degree of enjoyable online shopping and the amount of innovation and creativity in the website with -0.006%, are the most important factors in reducing the likelihood of online shopping intentions. The mentioned variables have the most impact on the online shopping intention category and the other variables have the least impact on the online shopping intention.

    Keywords: Ordered Logit, Online shopping, Intention to Buy the Customer