فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی - پیاپی 55 (پاییز 1401)

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی
پیاپی 55 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا حاجی آقا بابایی صفحات 1-19

    توجه به کنش ها و ویژگی های اخلاقی شاهان اساطیری یکی از موضوعات مهم مطرح در شاهنامه و متون تاریخی است. پدیدآورندگان این متون کوشیده اند پادشاهان را الگوهای برتر رفتاری معرفی کنند تا بتوانند از این طریق اندکی از تندی رفتار حاکمان روزگار خویش بکاهند و ایشان را به گونه ای غیرمستقیم آموزش دهند؛ یا با بیان شباهت میان رفتار ایشان و پادشاهان اساطیری، جایگاه والایی برای حاکمان روزگار خود پدید آورند و از مزایای بیشتری بهره مند شوند. با بررسی متن های تاریخی می بینیم که تاریخ نگاران، روزگاران گذشته را دورانی مطلوب و به دور از هرگونه زشتی و ناروایی پنداشته اند؛ ازاین رو درپی ارایه الگویی مثالی و تقلیدپذیر از اخلاق و رفتار پادشاهان اساطیری برآمده اند؛ الگویی که اگر دیگر حاکمان از آن پیروی کنند، جامعه ای آرمانی شکل می گیرد. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، بخش اساطیری شاهنامه و برخی متون تاریخی بررسی می شود که به زندگی شاهان اساطیری پرداخته اند. بیشتر مطالبی که در این آثار درباره پادشاهان اساطیری و رفتار ایشان بیان شده است، مربوط به رفتار مهربانانه ایشان با زیردستان و تاکید ویژه بر عدالت گستری و جلوگیری از ستم بر مردمان است. توجه به دینداری پادشاهان و نقش ایشان در هدایت مردمان به سوی جامعه ای آرمانی نیز اهمیت بارزی در این متون دارد؛ جامعه ای که در آن از ظلم و ستم خبری نیست و مردم در آرامش و آسایش به سر می برند.

    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، شاهنامه فردوسی، متون تاریخی، شاهان اساطیری
  • فاروق نعمتی*، هادی یوسفی صفحات 21-48

    ملا ابوبکر مصنف چوری، از ادیبان و علمای قرن یازدهم هجری است؛ او آثار و تالیفات گران سنگی در حوزه های مختلف دینی و ادبی از خود به یادگار گذاشته است. کتاب ریاض الخلود، اثری تعلیمی اخلاقی به زبان پارسی است که یکی از مهم ترین آثار نویسنده آن به شمار می رود. این کتاب دربردارنده بسیاری از مضامین اخلاقی و تربیتی است و به تقلید از گلستان سعدی، در هشت باب به نگارش درآمده؛ مصنف در آن، بارزترین مقوله های تعلیمی را گاه به صورت نظم و گاه به صورت نثر بیان کرده است. این مقاله به روش تحلیلی توصیفی و با هدف بررسی کلی کتاب ریاض الخلود ازمنظر ادبیات تعلیمی می کوشد تا به مهم ترین افکار و اندیشه های حکمی  اخلاقی مصنف در خلال این اثر تعلیمی بپردازد و به این پرسش اصلی پاسخ دهد: مهم ترین درون مایه های تعلیمی و اخلاقی در کتاب ریاض الخلود چیست؟ و نویسنده از چه ابزارهایی در این زمینه استفاده می کند؟. یافته های پژوهش گویای آن است که مصنف چوری با پیروی از سبک و رویکرد اخلاقی سعدی در گلستان، با گوشزدکردن برخی از ویژگی های نیک و برحذرداشتن از برخی صفات مذموم، توانسته است علاوه بر تصنیف یک اثر بدیع و تامل برانگیز در حوزه ادب تعلیمی فارسی، نقش خود را در جایگاه یک معلم اخلاق در دوره خود نمایان کند. بهره گیری از آیات قرآن کریم و احادیث، توجه به سخنان بزرگان ایران باستان، استفاده از ضرب المثل ها، حکایات و... از اسلوب های نویسنده کتاب در بیان مضامین تعلیمی است. در این میان، آوردن ابیاتی به زبان فارسی و عربی، از مهم ترین ابزارهای ملا ابوبکر مصنف در کتاب ریاض الخلود است که دربردارنده معانی اخلاقی و تعلیمی است.

    کلیدواژگان: ملا ابوبکر مصنف چوری، ریاض الخلود، گلستان سعدی، ادبیات تعلیمی
  • فاطمه سلطانی*، حجت الله امیدعلی صفحات 49-75

    «تربیت درونی» یا «اکتشافی» مبتنی بر فطرت آدمی است و یکی از ناب ترین شیوه های تربیتی است که در دوره معاصر بسیار به آن توجه شده است؛ روان شناسان جدید تربیتی این روش را یکی از موثرترین شیوه های تربیتی به شمار می آورند. عارفان پهنه ادب فارسی نیز توجه ویژه ای بر تربیت مبتنی بر فطرت داشته اند. مولوی در مثنوی معنوی، به اصل «تربیت» توجه ویژه ای دارد. تربیت در مثنوی ازجمله مفاهیمی است که مولانا برای نهادینه کردن آن در وجود انسان ها در کنار اموری مانند خدا، معرفت، سیرو سلوک، اعمال عبادی به درونی شدن آن نظر داشته است. این مقاله با هدف بررسی ابعاد تربیت درونی در مثنوی مولوی، درپی پاسخ به این پرسش است: مهم ترین مولفه های تربیت درونی که اندیشمندان و روان شناسان امر تعلیم و تربیت نیز به آن تاکید داشته اند در مثنوی معنوی کدام است؟ بدین منظور نگارندگان به روش توصیفی  تحلیلی، مولفه های تربیت درونی را در شش دفتر مثنوی مولوی تحلیل و بررسی کرده اند. با توجه به دستاورد پژوهش، تاکید بر زبان عمل، تدریجی بودن امر تربیت، تقلیدنکردن، ثروت محرومیت، حذف کردن به جای ارایه کردن، عادت ستیزی و توجه به تمایزهای فردی از مهم ترین مولفه های تربیت درونی در مثنوی است که جزییات و مباحث مربوط به آن در محورهایی جداگانه تحلیل و بررسی شده است.

    کلیدواژگان: تربیت درونی، تربیت، مولوی، مثنوی
  • سیده پرگل شمسی، علی اکبر افراسیاب پور*، علی فتح الهی صفحات 77-105

    راه وصول به حضرت حق یک مسیر طولانی و پرپیچ و خم است. برای عبور موفق از این گردنه ی صعب العبور، باید موانع راه را به خوبی شناخت. هدف این پژوهش، بررسی موانع کمال انسان و راه مواجهه با این موانع در منطق الطیر عطارنیشابوری است. نگارنده از روش توصیفی با شیوه ی تحلیل محتوا برای نگارش استفاده کرده و از شیوه ی استدلال توصیفی و عقلی، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بهره برده است. انجام این تحقیق از آن جهت ضروری است که عطار در منطق الطیر، ازشیوه ی خاصی برای بیان موانع کمال و نحوه ی برخورد با آن ها، استفاده کرده است که قطعا میزان تاثیرگذاری آن، نسبت به سایرین بیشتر است. در این پژوهش، به هرگونه عاملی که از دیدگاه عطار، انسان را از نیل به تقرب خداوند، باز می دارد، «مانع» اطلاق شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، عواملی مثل: دنیا طلبی، نفس اماره، مقام پرستی، جهل و... مانع تقرب الهی و کمال انسان هستند و سالک الی الله، باید این موانع و طرق مواجهه با آن ها را بشناسد؛ تا بتواند به کمال حقیقی دست پیدا کند.

    کلیدواژگان: عطارنیشابوری، موانع کمال، منطق الطیر، نفس اماره، طرق مواجهه با موانع کمال
  • فرزانه فرازمند، محمود صادق زاده*، هادی حیدری نیا صفحات 107-134
    ناصر کشاورز از شاعران نامدار شعر کودک معاصر است. هدف اصلی این پژوهش، تبیین مضامین برجسته و پربسامد در اشعار کودکانه این شاعر است؛ ازاین رو، مهم ترین مضمون ها، درون مایه ها و پیام های اشعار کودک کشاورز در قالب رویکرد کیفی پژوهش و با استفاده از روش تحلیل مضمون به شیوه توصیفی و تحلیل استقرایی بررسی و ارزیابی می شود. جامعه آماری و محدوده پژوهش حاضر اشعار کودک ناصر کشاورز بوده است. از میان کتاب های پرشمار شاعر، یازده شعر برای نمونه انتخاب شد. ملاک تعیین حجم نمونه، رسیدن به اشباع نظری بوده است. تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری استرلینگ (2006) انجام شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که ناصر کشاورز چهار مضمون سازمان دهنده را در اشعار کودک خود مطرح کرده است. این چهار مضمون در مسیر روش شناختی پژوهش حاضر و از ترکیب و تلخیض پنجاه و سه مضمون پایه به دست آمد. می توان گفت کشاورز یکی از شاعران موفق معاصر ایران است که حالت روایی و سیر داستانی را در آثار خود حفظ کرده است. او توانایی خود را در سرودن شعر کودک و در آمیختن زبان کودکانه با دنیای کودکی و عالم تخیل نشان داده است. اصلی ترین مضامین اشعار ناصر کشاورز شامل آموزشی و تربیتی، موضوعات لذت بخش و سرگرم کننده، طبیعت گرایی، احساسی و عاطفی است. در این میان، مضمون های احساسی و عاطفی، مهم ترین و برجسته ترین مضمون اشعار کودکانه ناصر کشاورز است که بیشتر با عنصر خیال ترکیب شده است.
    کلیدواژگان: ناصر کشاورز، شعر کودکان، مضامین تربیتی، طبیعت گرایی، مضامین عاطفی
  • عاطفه یوسفی*، سعید ناجی صفحات 135-160
    بخش گسترده ای از ادبیات کلاسیک فارسی، به متون تعلیمی اختصاص یافته است. این آثار چنان که از نامشان برمی آید، سرشار از آموزه های اخلاقی و مفاهیم اجتماعی هستند که در قالب حکایت و قصه به رشته تحریر درآمده اند. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی، کوششی است برای پاسخ بدین پرسش که آیا می توان از متون تعلیمی در سایر حوزه های آموزشی، مانند آموزش فلسفه به کودکان بهره برد یا خیر. درپی پاسخ بدین پرسش، حکایتی از کلیله و دمنه، به صورت موردی، بر مبنای معیارهای تفکر فلسفی کودکان و نوجوانان تحلیل شده است. مسایل بررسی شده، شامل ویژگی های اصلی داستان فلسفی ازجمله مقبولیت ادبی، مقبولیت روان شناختی، مقبولیت عقلانی، گفت وگوی استدلالی و کندوکاوپذیری بوده است. طبق یافته های پژوهش، این حکایت از قابلیت ادبی، فلسفی و روان شناختی برخوردار است و با بازنویسی آن به زبان معیار، می توان به منبع بسیار خوبی برای استفاده مربیان در کلاس های آموزش تفکر فلسفی دست یافت.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، شیر و شغال، فلسفه برای کودکان (فبک)، ادبیات تعلیمی
  • مستوره دادورکاشانی، سید حامد موسوی جروکانی* صفحات 161-180
    پژوهش حاضر پس از ارایه بحث های نظری در خصوص طرحواره های تصویری که در حوزه معناشناسی شناختی طرح می شود در پی یافتن پاسخ برای این پرسش است اصلی است که اولا سعدی از کدام طرحواره های تصویری در تبیین دو مقوله حسد و حسرت بهره جسته؛ ثانیا هدف وی از به کارگیری طرحواره های تصویری برای این دو رذیله اخلاقی چیست؟ این نوع بررسی نشان داد که شیخ شیراز در بوستان خویش، این دو صفت ناپسند اخلاقی را ذیل دو طرحواره حجمی و غیر حجمی و بعضا ترکیبی از طرحواره ها استفاده کرده است. بر این اساس، خصلت ناپسند حسد، موجب آفات و آثار منفی فراوانی برای شخص حسود می گردد که یکی از آن ها حسرت است. به همین دلیل است که در این پژوهش، روی این دو مقوله تاکید شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سعدی برای حسد، از دو طرحواره قدرتی و حجمی استفاده کرده . اما حسرت، در همه جای بوستان دارای طرحواره حجمی است. از نمودارهای آماری این مقاله، چنین برمی آید که بسامد طرحواره های حسرت از حسد بیشتر است. بنابراین سعدی بیش از این که بر قدرت حسد تاکید داشته باشد، به نتیجه آن؛ یعنی حسرت، توجه دارد. پس آدمی باید از حسد دوری کند تا گرفتار نتایج آن نشود. به عبارت دیگر، سعدی ضرورت دوری از حسد را با بیان نتایج ناگزیر آن تبیین می کند. روش پژوهش، تحلیلی توصیفی است. لازم به ذکر است که با این رویکرد خاص در خصوص بوستان، پژوهشی صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، بوستان سعدی، طرحواره تصویری، حسد، حسرت
|
  • Mohammadreza Haji Aqa Babaei Pages 1-19

    One of the important features in Persian historical texts is the special attention paid to kings and rulers and their behavioral actions, and the authors of such texts sought to introduce kings as superior role models for other rulers, and, in such a fashion, attempted to moderately reduce the severity of the behavior of the rulers of their time and indirectly educate them. Examining the historical texts focusing on the mythological kings, we see that the historians have considered their era as a favorable era far from malice and impropriety, and have sought to present an exemplary, replicable model of the kings—a model that, if followed by other rulers, would result in the formation of an ideal society with people living in peace and prosperity. Further examination of the content of historical books shows that most of what has been said about the mythological kings and their behavior is related to their kind treatment of their subordinates and subjects, and special emphasis has been placed on spreading justice and preventing oppression of the people. In addition, paying attention to the religiosity of the kings and their role in guiding the people towards an ideal society is of special importance in these texts—a society where there is no news of oppression, and people live in peace and harmony.

    Keywords: didactic literature, Shah Name, historical texts, Mythological Kings
  • Faroogh Nemati *, Hadi Yousefi Pages 21-48

    Mulla Abu Bakr, the author of Chori, is one of the writers and scholars of the 11th century of Hijri, who left precious works and compositions in various religious and literary fields. The book of Riaz al-Khalood is an educational-moral work in Persian language, which is considered as one of the most important works of its author. This book, which contains many moral and educational themes, is written in imitation of Golestan Saadi and is written in eight chapters, in which the author has expressed the most obvious educational categories sometimes in verse and sometimes in prose. By following the style and moral approach of Saadi in Golestan, by pointing out some of the good traits and warning against some reprehensible traits, the author of Chori has been able to compose an original and remarkable work in the field of Persian educational literature and play his role in To show the title of an ethics teacher in his course. Paying attention to the words of ancient Iranian elders, using proverbs, anecdotes, etc. is one of the ways of the author of the book in expressing educational themes. In the meantime, reciting poems in Persian and Arabic is one of the most important tools of Mulla Abu Bakr Musnaf in the book Riyad al-Khulood, which contains moral and educational meanings. This article, with a general review of the book "Riyaz al-Kholood" and its structure in an analytical-descriptive

    Keywords: Riyad al-Kholud, Mulla Abu Bakr Musnaf Chori, Golestan Saadi, didactic literature
  • Fateme Soltani *, HojjatAllah Omidali Pages 49-75

    "Internal education" or "exploratory education" which is based on human nature is one of the purest educational methods that has received a lot of attention in the contemporary period and modern educational psychologists consider it one of the most effective educational methods. They count. The mystics of the field of Persian literature have also paid special attention to nature-based education. Maulvi pays special attention to the principle of "education" in his spiritual Masnavi. Education in the Masnavi is one of the concepts that Rumi considered to be internalized in order to institutionalize it in the existence of human beings, along with things like God, knowledge, conduct, and acts of worship. This article, with the aim of investigating the dimensions of inner education in Mawlawi's Masnavi, seeks to answer the question, what are the most important components of inner education which are emphasized by thinkers and psychologists in the matter of education and training in the spiritual Masnavi? For this purpose, the authors have analyzed and investigated the components of inner education in six masnavi books of Mawlavi by means of descriptive-analytical research. According to the results of the research, emphasis on the language of action, the gradualness of education, lack of imitation, wealth of deprivation, elimination instead of presentation, anti-habit and attention to individual differences are among the most important components of internal education in Masnavi, which details and The topics related to it have been analyzed and investigated in separate axes.

    Keywords: inner education, education, Maulavi, Masnavi
  • Seyedeh Pargol Shamsi, AliAkbar Afrasiabpour *, Ali Fathollahi Pages 77-105

    The path to reach Hazrat Haq is a long and winding path. In order to successfully pass through this difficult pass, one must know the road obstacles well. This research aims to examine the obstacles to human perfection and the way to face these obstacles from the perspective of the great Islamic mystic, Attar Neyshabouri in Mantiq al-Tair. Descriptive and rational, used to analyze information. Doing this research is necessary and necessary because Attar in Mantiq al-Tair has used a special method to express the obstacles to perfection and how to deal with them, which is definitely more effective than others. In this study, any factor that, from Attar's point of view, prevents man from attaining nearness to God, has been referred to as "obstacle". Based on the results, factors such as: worldliness, egoism, status worship Ignorance and ... are obstacles to divine closeness and human perfection, and the seeker to God must know these obstacles and ways to face them, in order to achieve true perfection.

    Keywords: Attar Neyshabouri, Obstacles to Perfection, mantiq al-tair, Nafs Amara, Ways to Facing Obstacles to Perfection
  • Farzaneh Farazmand, Mahmoud Sadeghzadeh *, Hadi Heidarinia Pages 107-134
    Nasser Keshavarz is one of the contemporary poets who wrote children's poetry. The main goal of the present research was to explain the prominent and frequently used themes in the children's poems of Nasser Keshavarz. Therefore, the most important themes, sub-themes and messages of the Keshavarz’s children's poems have been investigated and evaluated in the form of a qualitative research approach and using the method of descriptive analysis and inductive analysis. The statistical community and the scope of the current research was Nasser Keshavarz's children's poems. Among the numerous books of the poet, eleven poems have been selected as samples. The criterion for determining the sample size was to reach theoretical saturation. Data analysis was done using Stirling (2006) coding. The findings of the research show that Nasser Keshavarz raised four organizing themes in his children's poems. These 4 themes were obtained in the methodological path of the current research and by combining and summarizing 53 basic subjects. It can be said that Keshavarz is one of the successful poets of contemporary Iran, who has preserved the narrative mode and story flow in his works. He has shown his ability in writing children's poems and mixing children's language with the world of childhood and imagination. The main themes of Nasser Keshavarz's poems include: educational and training, enjoyable and entertaining topics, naturalism, emotional and emotional. In the meantime, emotional and sensational themes are considered to be the most important and prominent themes of Nasser Keshavarz's children's poems,
    Keywords: naser keshavarz, children’s poets, educational themes, Naturalism, emotional themes
  • Atefeh Yousefi *, Said Naji Pages 135-160
    As we all know Kalila wa demne is one of the Persian didactic literature master piece , that is written in the form of story. This book, which is full of ethical and abstract concepts, is eligible to use in another fields such as philosophy for children (P4C) . This paper is the result of examining" shir va shoqal" story according to philosophical stories and children literature features. In this research, which is reported in library and documentary research method , some criteria such as literary acceptability , psychological acceptability , philosophical richness , discursive dialogue and research ability etc have been analyzed. According to the results of analyzing , this story has high ability in order to teach philosophy to children and except rewrite into an understandable level for children and teenagers, and eliminate some cases that are not appropriate to children, absolutely no more change is needed .
    Keywords: Kalile wa Demneh, rewriting Shir va shoqal story, Philosophy for children, didactic literature
  • Mastureh Dadvarkashani, Sayyed Hamed Mousavi Jervekani * Pages 161-180
    This research, after presenting theoretical discussions about pictorial schemas - which is proposed in the field of cognitive semantics, seeks to find the answer to this main question, first of all, which image schemas Saadi uses in explaining the two issues of envy and regret and secondly, what is his purpose of using pictorial schemes for these two moral vices? This type of study showed that the sheikh of Shiraz used these two morally objectionable attributes in his garden under two volumetric and non-volumetric schemas and in general a combination of schemas. Based on this, the unpleasant character of envy causes many negative effects for the envious person, one of which is regret. It is for this reason that in this research, these two categories have been emphasized.The results of this research show that Saadi used two schemes of power and volume for envy, but regret has a volume scheme everywhere in Boostan.From the statistical charts of this article, it can be seen that the frequency of patterns of regret is higher than envy. Therefore, rather than emphasizing the power of envy, Saadi pays attention to its result, that is, regret. So a person should avoid envy so as not to be caught by its results. In other words, Saadi explains the necessity of avoiding envy by stating its results. The research method is analytical-descriptive. It should be mentioned that no research has been done with this particular approach regarding Saadi's Boostan.
    Keywords: cognitive linguistics, Image Schema, envy, regret, Būstân Sa’di