فهرست مطالب

صفه - پیاپی 100 (بهار 1402)

مجله صفه
پیاپی 100 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • گلناز مشرقی*، حمیدرضا انصاری صفحات 9-24

    امروزه علی رغم فرصت برخورداری از داشته ها و گزینه های انتخابی بیشتر در مقایسه با گذشته، امکان تجربه همه این گزینه ها، به دلیل محدود بودن زمان، وجود ندارد. این تعارض در حرفه طراحی، به دلیل ماهیت مسایل این حرفه، که در دسته مسایل با دامنه باز قرار می گیرند و نیاز به خلق حداکثری ارزش های زیبایی شناسی دارند، بیشتر دیده می شود. به صورتی که تعریف طراحی با واژه قیود، به معنی عاملی محدودکننده، پیوند خورده است. بنابراین، جستجو در چیستی قیود در روند طراحی از مسایل بااهمیت در طراحی پژوهی است.در این پژوهش، با هدف پاسخ به سوال چیستی قیود طرح و مراتب و چگونگی اعمال آنها در روند طراحی، از روشی مبتنی بر هستی شناسی در علم اطلاعات که در مطالعات هستی شناسی طراحی نیز به کار رفته است و رویه اسنادی استفاده شده است. با توجه به این روش، پژوهش به پنج مرحله شناخت دامنه قیود، بازخوانی تعاریف موجود، واژگان مشابه، مراتب قیود، و نحوه اعمال قیود در روند طراحی تقسیم شد.نتیجه آن است که قیود طرح در دو مرتبه معطوف به درون ذهن طراح و معطوف به خارج از ذهن او قرار دارند که هرکدام نیز به زیرمجموعه های دیگری تقسیم می شوند. همچنین مشخص شد که طراح در روند طراحی ممکن است نیاز به تشخیص، انتخاب، مدیریت، و تولید قیود طرح داشته باشد تا بتواند با محدود کردن راه حل های ممکن، به ساختاردهی مجدد مسیله بپردازد و فعل طراحی را ممکن کند.

    کلیدواژگان: قیود طرح، هستی شناسی طراحی، روند طراحی، مسئله طراحی، ساختاردهی مسئله، قاب بندی
  • محمدحسین میرزاکوچک خوشنویس*، اکبر حاجی ابراهیم زرگر، منصوره طاهباز صفحات 25-41

    مبحث سادگی در معماری همواره از مفاهیم مهم و مطرح در محافل معمارانه به حساب می آید. در این مقاله با هدف تبیین سادگی از منظر اسلامی در معماری، سادگی در دو وجه مادی و معنوی تبیین می گردد. در وجه مادی، سادگی به ابزاری برای دستیابی به غایت مادی مطلوب در ساختار معماری خلاصه می شود. درحالی که در وجه معنوی، در اثر معماری باید به منظور دستیابی به غایتی معنوی نیز از سادگی بهره گرفت. در آموزه های ادیان و همچنین در مکاتب اخلاقی، از انطباق غایت مادی بر غایت معنوی به زهد تعبیر می شود که کیفیات و حدود آن بسته به جهان بینی دینی یا اخلاقی تفاوت می یابد و متعاقبا بر معماری آن ها نیز اثر می گذارد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که مفهوم سادگی از منظر اسلامی در معماری چه کیفیاتی را شامل می شود و چگونه نمود می یابد؟در فرضیه این پژوهش، که پاسخی احتمالی است به این پرسش، سادگی از منظر اسلامی را بهره گیری از تنوع و تعدد عناصر در راستای انطباق غایت مادی بر معنوی در ساختار معماری می دانیم. به منظور اثبات این امر، در قالب پژوهشی کیفی و مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی، مفهوم سادگی ، هم در منابع حوزه معماری و هم در منابع اخلاقی و دینی، بررسی شده است. نتایج حاکی است که در سادگی اسلامی برخلاف رویکرد رهبانیت که پیروان آن هرگونه رغبت به دنیا را پس می زنند، زهد حقیقی را مبتنی بر حد اعتدال و ایجاد بیشترین قرب الهی از رغبت به دنیا می داند. ازاین رو معماری مبتنی بر سادگی اسلامی از عناصر متعدد و متنوعی برخوردار می گردد که همگی در راستای رسیدن به قرب الهی است. در ادامه، سادگی اسلامی در معماری مسجد، به مثابه تجلیگاه هنر اسلامی، بررسی گردیده است. بنابر نتایج این بررسی، مفهوم سادگی در معماری مساجد معاصر، هم در تبیین غایت مادی و هم انطباق آن بر غایت معنوی، با سادگی اسلامی تبیین شده در این تحقیق منطبق نیست. بدین معنا که برخی مساجد نه از مطلوب ترین حالت مادی خود برخوردارند و و نه در تبیین غایت معنوی از زهد حقیقی اسلامی بهره می برند.

    کلیدواژگان: سادگی در طراحی و معماری، سادگی اسلامی، حد اعتدال، زهد و رغبت به دنیا، رهبانیت
  • شیدا بهادری، محمدرضا حافظی*، سعید بختیاری صفحات 43-56

    پژوهش پیش رو با هدف تعیین ضرایب تصرف (متر مربع به ازای هر نفر) سالن انتظار سینماها، متناسب با شرایط ایران، انجام شده است. ضرایب تصرف تعیین شده در مبحث سوم مقررات ملی ایران (حفاظت ساختمان ها در مقابل حریق) دارای تطابق نسبی با منابع و دارای تطابق نسبی با منابع و استانداردهای بین المللی همچون کد بین المللی ساختمان هستند. ازآنجاکه این ضرایب در شرایط اجتماعی، فرهنگی، و زیستی متفاوت از شرایط کشور ما محاسبه شده اند، بعضا ممکن است دقت کافی را برای استفاده در ساختمان های ایران نداشته باشند. در این پژوهش ضریب تصرف برای سالن های انتظار سینماها، متناسب با شرایط فرهنگی و اجتماعی ایران، باز محاسبه و تدقیق شده است. به منظور پیاده سازی ایده طرح شده، از دو روش برای گردآوری داده ها استفاده شده است: مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی. برای تدقیق ضرایب، مساحت سالن انتظار و حداکثر تعداد متصرفین از طریق اندازه گیری و مصاحبه با مدیران سینماها مشخص و ثبت شد. سپس از روش میانگین گیری برای محاسبه این ضریب استفاده شد. در انتها مقادیر به دست آمده با داده های حاصل از مطالعات کتابخانه ای مقایسه شد. بنابر نتایج، تعداد سالن های نمایشی که از سالن انتظار مورد نظر استفاده می کنند، عامل موثر بر مقدار ضریب تصرف است. بر این اساس، سالن های انتظاری که برای حداکثر 2 سالن نمایش در نظر گرفته شده اند، دارای ضریب تصرف 38/0 متر مربع به ازای هر نفر و سالن های انتظاری که برای 3 سالن نمایش در نظر گرفته شده اند دارای ضریب تصرفی معادل 55/0 متر مربع به ازای هر نفر خواهند بود. برای سالن های انتظاری که برای بیش از 3 سالن نمایش در نظر گرفته شده اند، بار تصرف به صورت مجزا محاسبه نمی شود؛ چراکه این نوع تصرف ها از نوع پردیس های سینمایی و در مجاورت تصرف های دیگری چون فودکورت، رستوران، و فضاهای تجاری هستند؛ درنتیجه افراد زمان انتظار را در این تصرف ها (نه در سالن انتظار سینما) می گذرانند.

    کلیدواژگان: ضریب تصرف، بار تصرف، سالن انتظار سینما، ایمنی حریق در ساختمان، طراحی راه های خروج
  • الهه نادی، منصوره کیان ارثی* صفحات 57-83

    دانشجویان سال اول در جابه جایی از شهر محل زندگی به دانشگاه با چالش های اجتماعی و فکری مواجه می شوند و شکل گیری تعلق به مکان را تجربه می کنند. تعلق به مکان رابطه عاطفی و پیوندی مثبت بین انسان و مکان است که موجب تبدیل فضا به مکان خاص برای افراد می شود. تعلق به مکان در فرایند جذب دانشجویان به محیط آموزشی جدید ضروری است، ازاین رو شناخت ابعاد تعلق به مکان در طراحی محوطه های دانشگاهی اهمیت دارد. با تحولات روزافزون علمی و توجه به امر آموزش در فضای باز در این عرصه، اهمیت ویژه طراحی محوطه های دانشگاهی برای ارتقای کیفیت آموزشی روشن می شود. هدف در این پژوهش تبیین و اولویت بندی ابعاد تعلق به مکان در محوطه های دانشگاهی است. نمونه های موردی بعد از انقلاب اسلامی تاسیس و در سه کلان شهر، به دلیل مراجعات اکثر دانشجویان و با سه اقلیم مختلف، انتخاب شد که شامل دانشگاه آزاد نجف آباد و خمینی شهر در استان اصفهان، دانشگاه هنر اسلامی تبریز و دانشگاه آزاد بناب در استان آذربایجان شرقی، و دانشگاه صنعتی خاتم الانبیای بهبهان و دانشگاه آزاد آبادان در استان خوزستان است. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت، توصیفی  تحلیلی و از نظر فرایند انجام، کیفی و کمی (ترکیبی) است. ابتدا پژوهش های حوزه های روان شناسی محیط، تعلق به مکان و محوطه های دانشگاهی بررسی و ابعاد تعلق به مکان استخراج گردید. همچنین مولفه های موثر بر ابعاد تعلق به مکان مشخص شدند. سپس نمونه محوطه های دانشگاهی بررسی گردید و با تکمیل فرم مشاهده و پرسش نامه حاصل از مطالعات نظری به ارزیابی ابعاد تعلق به مکان از دید دانشجویان پرداخته شد. بنابر نتایج، ابعاد ده گانه تعلق به مکان از منظر دانشجویان در محوطه های دانشگاهی نمونه های مورد پژوهش، دارای اهمیت های متفاوت بوده است که آشنایی با مکان، ریشه داری، معنای مکان، پیوند اجتماعی با مکان، رضایت از مکان، تعلق به مکان، پیوند عاطفی با مکان، وابستگی به مکان، پیوند با طبیعت، و هویت مکان، به ترتیب در اولویت های اول تا دهم هستند. در ادامه راهکار های طراحی مبتنی بر نظرسنجی خبرگان عرضه گردید.

    کلیدواژگان: تعلق به مکان، دلبستگی به مکان، محوطه دانشگاه
  • نازیلا رشیدپور، منوچهر طبیبیان*، سید محسن حبیبی (زنده یاد) صفحات 85-101

    شهر، مدرنیته، و اقتصاد سرمایه داری سه گانه جدایی ناپذیری هستند که بررسی هریک به تنهایی امکان پذیر نیست. کلان شهر تحت سلطه مدرنیته، قدرت، و هژمونی سرمایه داری به فضایی کدگزاری شده از محتوا و معنی تبدیل شده است که با زبانی رمزآلود خوداگاه و به صورت مستمر بر ساکنان تاثیر می گذارد و با تولید گونه کلان شهری متناسب با اضطرار و پیچیدگی موجود، موجب از خودبیگانگی پیش رونده انسان مدرن از محیط و حتی از خود شده است؛ تجربه گسسته و تجزیه شده ای را از زمان و مکان باعث شده که فرایند شکل گیری تصویر ذهنی و خاطره از شهر را مختل کرده است. از دیدگاه گفتمان چپ شناخت واقعیت شهرها منوط به رمزگشایی این تصاویر معنادار ذهنی است که نیاز به روش های شناختی فراتر از روش های اثبات گرایانه دارد. از این دیدگاه خواندن آنچه هرگز نوشته نشده است با بازخوانی تجربه و فهم منظر ذهنی عموم از شهری که در آن ساکن هستند می تواند در نمایش واقعیات مغفول مانده ای، که کلان شهر، مدرنیته، و اقتصاد سرمایه داری مسبب آن هستند، مفید گردد. در این پژوهش با فرض شهر به مثابه متن برای خوانش هیروگلیف کلان شهر مدرن تهران بر اساس عوامل برسازنده منظر ذهنی از روش تحلیل محتوای کیفی و کمی استفاده شد و برای مطالعه انضمامی شهر از طریق روایت های غیررسمی و برای درک پیام های دریافتی، خوانش شهر بر اساس منظر ذهنی رانندگان تاکسی صورت پذیرفت. با توجه به یافته ها می توان ادعا کرد که در تحلیل روایت غیررسمی تهران از منظر ذهنی رانندگان تاکسی، محتوای غالب و هدفمندی در بازنمایی های طرح شده شناسایی نشد. تهران تسلیم زبان ناخوانا، گسسته، و تکه تکه مدرنیته شده و با تربیت گونه کلان شهری بی تفاوت و دل زده متناسب با سرعت و اضطرار جاری در شهر از قید هویت آزاد شده است. حس توامان عشق و نفرت نسبت به مدرنتیه در تهران نیز بروز کرده، بعد تخریبی نوآورانه مدرنیته ناپایداری تجربه را تشدید کرده، و این ناپایداری حافظه شهر را از معنا تهی و خوانش در زمانی شهر را دچار اختلال کرده است.

    کلیدواژگان: هیروگلیف، کلانشهر مدرن، خوانش، منظر ذهنی
  • محمدصالح شکوهی بیدهندی*، شیدا شادکام صفحات 103-117
    هزاران سال است که تامین نیازهای متنوع انسان ها از طریق تبادل تولیدات با انسان های دیگر صورت می پذیرد. این امر سبب احداث فضاها و مکان های ویژه ای به نام بازار به شکل های گوناگون شده است. از سال های بسیار دور، بازار یکی از عناصر مهم شکل دهنده سازمان فضایی شهرهای ایران بوده است، اما صاحب نظران در مورد مبدا و منشا پیدایش بازار اتفاق نظر ندارند. در خصوص زمان پیدایش بازار دست کم دو فرض متفاوت مطرح است. سیدمحسن حبیبی پیدایش بازار را به دوران هخامنشیان منسوب کرده و بازار را از عناصر شار پارسی دانسته است. اما برخی دیگر از محققان مانند جهانشاه پاکزاد تولد بازار را مربوط به دوران سلوکی می دانند و درواقع ریشه یونانی برای آن قایل هستند. در مقاله حاضر، که مطالعه ای بنیادین و کیفی و اسنادی است، تلاش می شود تا ضمن تبیین هردو نظر، بر پایه مستندات و شواهد تاریخی موجود، نظیر یافته های باستان شناسی و روایات تاریخی، فرضیه محتمل تر مشخص گردد. ازآنجاکه هدف از این پژوهش بررسی مبدا پیدایش بازار در ایران است، به مطالعه شواهد آن تنها در دوران باستان و قبل از اسلام پرداخته شده است. بر پایه یافته های پژوهش، هردو دیدگاه (فرضیه تولد بازار در دوران هخامنشیان و فرضیه منشا یونانی بازار) رد می شود. به بیان دیگر پیدایش نخستین بازارها در شهرهای ایران به دوران قبل از سلوکیان و حتی پیش از هخامنشیان بازمی گردد و سکونتگاه های باستانی ایران نیز دارای نوعی بازار بوده اند.
    کلیدواژگان: بازار، ایران، تاریخ شهر، هخامنشیان، سلوکیان
  • الهام اندرودی*، آرزو کول آبادی، فاطمه مهدیزاده سراج صفحات 119-137
    یکی از مهم ترین آرایه های نما های قاجاری پنجره سنتوری است که در اروپا با اشکال مختلف ساده، منحنی، و شکسته از دوران رم کلاسیک تا دوران نیوکلاسیک در نماسازی به کار رفته است و در جداره های برون گرای دوره قاجار با تاثیر از معماری غربی رواج یافته است. در پژوهش های اندکی به مطالعه این عنصر وارداتی و ویژگی های متمایز قاجاری آن به نسبت نمونه های غربی پرداخته شده است. در این پژوهش با هدف بازشناسی پنجره سنتوری با روش تک نگاری، کوشک احمدشاهی کاخ نیاوران با 23 قاب متنوع مزین به سنتوری انتخاب و با ابزار فتوگرامتری برد کوتاه مستندنگاری دقیق شده است. هدف از این پژوهش بررسی این آرایه غربی و تاثیرات بومی معماری دوره قاجار و تغییرات آن در یک مورد منتخب است. بنابر یافته ها سه نوع سنتوری مثلثی ساده، شکسته طوماری، و شکسته مارپیچ در جداره ها به کار رفته است که، با در نظر گرفتن دو خصیصه شکل و بافت پرکننده سینه سنتوری، در کل به 16 نوع مختلف دارای الگوی قرارگیری ویژه دسته بندی می شود. سنتوری های جفت و سنتوری های طرفین تقسیمات سه تایی یا پنج تایی مشابهند. سنتوری طرفین پلکان ورودی مفصل ترین نمونه و دارای راس آجر برش خورده به شکل گل و گلدانی است. در این پژوهش نتیجه گرفته شده است که خلاقیت و بداهه سازی در تغییر شکل سنتوری الگوی تزیین سینه سنتوری و بافت پرکننده آن با استفاده از هنر آجرکاری منقوش و قالبی وجه تمایز اثر معماران دوره قاجار در این بناست. بدین ترتیب با آجر، که مصالح غالب و سرمنشا آرایه های مختلفی در تاریخ معماری ایران است، این عنصر وارداتی با اشکال متنوع بازتولید شده است.
    کلیدواژگان: پنجره سنتوری، آرایه های قاجاری، نقش طوماری و مارپیچ، سنتوری باز شکسته، فتوگرامتری برد کوتاه
  • یحیی سپهری* صفحات 139-150
    مدرسه بوزار پاریس را از تاثیرگذارترین مدارس معماری در سطح جهان می دانند. این مدرسه در طول حیات نسبتا طولانی خود پذیرای دانشجویان متعددی از کشورهای مختلف جهان بود. شماری از معماران و استادان معماری ایران در مدرسه بوزار تحصیل کرده اند. هدف در این تحقیق شناسایی دانشجویان ایرانی مدرسه بوزار پاریس بر پایه اسناد موثق است. پرسش اصلی تحقیق این است که چه تعداد دانشجوی معماری ایرانی در مدرسه بوزار تحصیل کرده اند و کیفیت و کارنامه تحصیل آنان چگونه بوده است؟ همچنین، این افراد پس از فارغ التحصیلی در چه عرصه هایی فعالیت کرده اند؟ در این تحقیق کوشش می شود برای رسیدن به پاسخ پرسش های فوق، به خود مدرسه بوزار رجوع و اطلاعات مورد نیاز مستقیما از خود مدرسه دریافت شود. عمده منابع این تحقیق را منابع درجه اول تشکیل می دهند. بر اساس اسناد مدرسه بوزار، شمار دانشجویان ایرانی بوزار 43 نفر بوده که 29 تن از آنان فارغ التحصیل شدند. حضور ایرانیان در بوزار محدود به چهار دهه پایانی عمر این مدرسه است. بااین حال، حضور ایرانیان در دهه پایانی حیات بوزار پررنگ تر بوده است. دانشجویان ایرانی کارنامه نسبتا موفقی در بوزار بر جای گذاشتند. آنها توانستند تعدادی از مدال ها و جوایز این مدرسه را کسب کنند. پس از فارغ التحصیلی و بازگشت به ایران، اغلب آنان مناصب مهمی در عرصه حرفه معماری و آموزش آن کسب کردند. بیشتر ایشان به کسوت استادی دانشگاه درآمدند و در دانشکده های معماری ایران به آموزش و تربیت دانشجویان پرداختند.
    کلیدواژگان: تاریخ آموزش معماری، دانشجویان معماری، دانشکده های معماری، مدرسه بوزار پاریس
|
  • Golnaz Mashreghi *, HamidReza Ansari Pages 9-24

    The concept of design is associated with the notion of constraint as a limiting factor, and the search for the constraint in the design process is essential in design research. This study applies the ontological method to define the domain and scope of constraints, their classes and subclasses, and how to apply them. We concluded that there are two types of constraints in design: inside the designer’s mind or internal constraint and outside it or external constraint. Each of these is classified into two subclasses: internal constraints can be divided into deduced and subject constraints, and external constraints are categorised into imposed and intrinsic constraints. In the end, we proposed a model that shows that designers can identify, choose, manage, and even generate constraints in the design process to facilitate the restructuring of the design problem, which helps them solve the design problem.

    Keywords: Design constraints, Design ontology, design process, Design problem, Structuring of the problem, Framing
  • MohammadHossein Mirza Kouchak Khoshnevis *, Akabar Haji Ebrahim Zargar, Mansoureh Tahbaz Pages 25-41

    Simplicity in architecture has always been considered a discission of utmost importance in architectural circles. In this article, simplicity in architecture is explained in both its material and spiritual aspects. In the material point of view, simplicity is summed up as a means to achieve the desired material end in the architectural structure. In the spiritual perspective, though, in addition to the material aspect, the architectural work must also establish simplicity in order to achieve a spiritual end. The conformity of the material to the spiritual end in different religious teachings is interpreted as asceticism (Zuhd), whose qualities, levels and limits can vary depending on the worldview of each, and in turn it affects their architecture. Therefore, the main question of this research is what constitutes the Islamic simplicity and how it is manifested?The hypothesis cum answer to this question, does not consider Islamic simplicity as the elimination of ornaments, patterns, colours and signs from the architectural work. In line with this, a qualitative research is conducted based on descriptive-analytical method, in which the material aspect of simplicity is studied in architectural sources, whilst its spiritual aspects is sought in moral and religious sources. The results showed that contrary to the monastic approach that rejects any desire for the world, the Islamic simplicity considers true asceticism as based on moderation and creating the greatest divine closeness to the desire for the world. Therefore, an architecture based on Islamic simplicity is multifaceted, all of which intending to bring about a nearness to God. Islamic simplicity in mosque architecture was then studied as a manifestation of Islamic art. The results showed that the concept of simplicity in the architecture of contemporary mosques, both in explaining the material end and its adaptation to the spiritual end, is not consistent with the Islamic simplicity explained in this study. This means that some mosques do not have their most desirable material condition and do not use true Islamic asceticism in explaining the spiritual end.

    Keywords: Simplicity in design, architecture, Islamic Simplicity, Moderation, Asceticism, desire for the world, monasticism
  • Sheida Bahadori, MohammadReza Hafezi *, Saeid Bakhtiari Pages 43-56

    This study aims to determine the occupancy load factor (m2/person) for cinema waiting areas in accordance with Iranian conditions. The occupant load factors are determined in the Fire Standards of Iran, relatively comply with international codes and standards such as the International Building Code . bearing in mind these factors may vary in different contexts, some of them may not be accurate enough for use in Iranian social, cultural and biological conditions.In order to implement the proposed idea, the required data were collected from library studies and field surveys. To achieve more accurate occupant load factors, the area of occupancy was surveyed and the maximum number of occupants was recorded through measuring and interviewing cinema managers. The average method was then used to calculate these occupant load factors. Finally, the obtained values were compared with data from library studies.The results show that the number of movie theatres in each floor is an effective factor in the value of occupant load factor. Accordingly, the waiting area for a maximum of two movie theatres have an occupant load factor of 0.38 square metres per person, and the waiting area for three movie theatres have an occupant load factor of 0.55 square meters per person. For waiting areas reserved for more than three movie theatres, the occupant load is not calculated separately, as the results show that the type and characteristic of the adjacent occupancies have effects on the occupant load factor.

    Keywords: Occupant load factor, Load factor, Waiting area in cinemas, Fire life safety in building, Means of egress
  • Elahe Nadi, Mansoureh Kian Erthi * Pages 57-83

    First-year students in transition from hometown to university are generally confronted by intellectual and social challenges as well as those associated with the formation of new place attachments. Place attachment is an emotional and positive connection between a person and a place that makes space a special place for people, and essential for attracting students to a new educational environment. So, it is important to know the variables of place attachment in the design of campuses. With the developments in the field of science and attention to outdoor education, the design of campuses to improve the quality of education are of particular importance. The purpose of this study was to explain and prioritise the dimensions and factors of place attachment in university campuses near major cities and the faculties of architecture of Najafabad, Khorasgan and Khomeini Shahr Azad University (all within easy reach of Isfahan). It is an applied research, using descriptive-analytical and qualitative and quantitative (combined).At the beginning, researches in the fields of environmental psychology, place attachment and university campuses were reviewed and the dimensions and factors of place attachment were extracted. Then, the three samples were examined and by completing the observation checklist and the questionnaire form obtained from the theoretical studies, the dimensions and factors of place attachment were evaluated from the students’ point of view. The results show that the ten dimensions of place attachment from the perspective of students in university campuses have been of varying importance. Familiarity with place, roots, meaning of place, social connection with the place, satisfaction with the place, place attachment, Emotional connection with the place, dependence on the place, connection with nature and place identity, being priorities respectively, and physical factors, social and semantic factors of the place, being the first three, and the place activity factor, being less important. To conclude, design solutions are proposed in accordance with the presented prioritization.

    Keywords: Place attachment, Place dependence, campus
  • Nazila Rashid Pour, Manouchehr Tabibian *, Seyed Mohsen Habibi Pages 85-101

    The metropolis, modernity, and the capitalist economy are inseparable, and it is not possible to investigate each one in isolation. Dominated by of modernity, power and hegemony of capitalism, the metropolis has turned into an encoded space of content and meaning, with its own mysterious language, continuous influences the residents’ self-awareness. It produces a metropolitan typology in accordance with the existing urgency and complexity, and generated increasingly alienated people. It has caused a discontinuous and disintegrated experience of time and space that disrupts processes of forming image and memory of the city. From the left’s point of view, knowing the reality of cities depends on deciphering these meaningful images that require cognitive methods beyond positivist methods. To understand the metropolis is – to some extent – to understand our present age. Wherever the hieroglyphics of any spatial image are deciphered, there the basis of social reality presents itself. What we see on the surface, so any Marxist-inspired cultural theorist would argue, is the product of deeper underlying forces, and in order to understand these forces we need to interpret the surface level. From this point of view, reading what has never been written by re-reading the experience and understanding the image of the city can be useful in showing the neglected realities caused by the metropolis, modernity and capitalist economy. Assuming the city as a text for explaining the hieroglyphs of the modern metropolis of Tehran in representing the mysterious language of the city, quantitative and qualitative content analysis method was used in this research. For a concrete study of informal story and understanding the received messages through taxi drivers’ mindscape, and image readout was carried out. Analysing the informal stories shows that there is not any integrated policy for a purposeful representation of Tehran or there is no right tool for this purpose. According to the findings, we can claim that the language of the modern Tehran metropolis under the effect of Modernity paradigm and Capitalism is so discontinuous and disintegrated that it deteriorates any formation of memory.

    Keywords: Hieroglyphics, Modern metropolis, reading, Mindscape
  • Mohammadsaleh Shokouhi Bidhendi *, Sheida Shadkam Pages 103-117
    For thousands of years, the diverse needs of human beings have been met through the exchange of products with others. This has led to the construction of designated spaces and places called bazaars in various forms. The bazaar has long been one of the most important elements in shaping the structure of Iranian cities, but there is no consensus among experts on the origin of the bazaar. There are at least two different views about its origins. Seyed Mohsen Habibi attributes the emergence of the bazaar to the Achaemenid period. But some other scholars such as Jahanshah Pakzad consider the birth of the bazaar as dating back to the Seleucid period, considering Greek roots for it. This article is a foundational, qualitative and documentary study, trying to evaluate both views, based on the available historical documents and evidences, to identify a stronger hypothesis. Since the purpose of this study is to investigate the origin of the bazaar in Iran, the focus is only on pre-Islamic Iran. The findings refute the view about the Greek origin of the bazaar, and favours the view of the birth of the market during the Achaemenid period as the more probable. However, this is far from definitely true, because there is also some evidence indicating the origin of the market to be before the Achaemenid era, as the ancient settlements of Iran also had their version of the bazaar.
    Keywords: Bazaar, Iran, History of the city, Achaemenids, Seleucids
  • Elham Andaroodi *, Arezou Koulabadi, Fatemeh Mehdizadeh Seradj Pages 119-137
    The ornaments of the Qajar period reflect how Iranians adopted their approach to modernism from the West, and the way in which the architecture of this period was influenced by different architectural styles of the 18th - and 19th- century Europe. Influenced by European Rococo and Neoclassical styles, the Qajar Period is a time of change in Iranian architecture. An important type from this period is the residential pavilion in the middle of gardens with open views outwards. Here the role of window is changed from an element open to inner courtyard, to a façade looking towards the exterior garden. Therefore, an important architectural element reappears: the window-pediment. Investigating how Qajar architects used Western elements in ornamenting the facades of new buildings, this study has selected the 19th century Ahmad Shahi pavilion in Niavaran Palace, which contains 21 windows and two walls decorated with window-pediment. Using descriptive-analytical method and close-range photogrammetry as a system for data collection. The walls are carefully photographed together with their window-pediments, reproducing accurate façades with the help of Agisoft Metashape and orthophotos. Then, by comparing the facades, three types of forms were identified: simple triangular, scroll-shape broken and spiral-shape broken pediments. A precise lassfication of pediments, taking into account the characteristics of shapes and the filling texture of the pediment context, shows that there are 16 different types of pediments. There are similarities between paired pediments and those to the sides of arrays of three and five. The southern wall on either side of the decorative staircase is the most elaborate, with the apex of open, broken pediments crowned with the popular motif of the Qajar period, namely, flowers and vase. The research has concluded that creativity and improvisation in changing the shape of the pediments, the pattern of the ornamentation of the pediment chest and its filling texture using moulded, ornamented bricks is the distinguishing feature of the work of Qajar period architects.
    Keywords: Pediment-window, Qajar ornaments, Scroll, spiral shape, Broken, open pediment, Close Range Photogrammetry
  • Yahya Sepehri * Pages 139-150
    École des Beaux-Arts is considered as one of the most influential architecture schools in the world. During its relatively long life, this school admitted many students from different countries, including a number of Iranian architects and professors of architecture who were graduates of the École. The purpose of this study is to identify Iranian architecture students of the École des Beaux-Arts based on reliable documents. The main question of the research is how many Iranian students have studied at École des Beaux-Arts, and how was the quality of their education. Also, in what fields did these people work after graduation. This study tries to refer to the École’s documents to get the answers to the questions. The main sources of the research are primary. Examination of these documents shows that the number of Iranian students was 43, 29 of whom graduated. The presence of Iranians in the school is limited to the last four decades of the school’s life. The presence of Iranians in the 1960s is particularly significant. Iranian students left a relatively successful result in the École. They were able to win a number of medals and awards from the school. After graduating and returning to Iran, most of them held important positions in the field of education and architecture. Most of them became university professors and taught students in Iranian schools of architecture.
    Keywords: History of Architectural Education, Architecture students, Schools of Architecture, École des Beaux-Arts