فهرست مطالب

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شقایق پرهیزگار، سمانه جلیلی صدرآباد* صفحات 393-406
    زمینه و هدف

    بلایای طبیعی و غیرطبیعی، جان بسیاری را گرفته و فضاهای شهری و اجتماعات بسیاری را از بین برده است. پیامدهای این تهدیدات و مسایل امروزی شهری، ضرورت اقدام برای شهرهای تاب آور را مطرح ساخته است. ماه دسامبر سال 2019 زمانی برای شیوع بیماری ویروس کرونا از ووهان چین بود؛ بیماری که به سرعت همه جهان را فراگرفت و در زندگی بشر اختلال ایجاد کرد.

    روش

    پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر برآن است که با جمع آوری اطلاعات از طریق داده های کتابخانه ای و مجلات و مقالات معتبر فارسی و انگلیسی، شاخص های حایز اهمیت در ارتباط با تاب آوری محلات در برابر کرونا را استخراج نماید و با رویکرد آینده پژوهی و کمک از نرم افزار میک مک آن ها را تحلیل کند.

    یافته ها:

     با توجه به مطالعات در طی انجام پژوهش، تعداد 61 عامل موثر بر تاب آوری محلات در برابر کرونا شناسایی شدند که با نرم افزار میک و نمودارهای مستخرج از آن، تحلیل ها صورت پذیرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که از میان عوامل تاثیرگذار بر تاب آوری محلات در برابر کرونا -که مورد بررسی قرار گرفتند- بخش عمده آن ها در دسته مستقل و وابسته قرار گرفتند و"تراکم جمعیتی" و "برنامه های مقابله با بحران در محله" از اصلی ترین عوامل در این حوزه می باشند؛ به این معنا که این دو عامل در بررسی میزان تاب آوری محلات در مقابله با ویروس کرونا تاثیر بسزایی دارند که باید به آن ها توجه ویژه ای داشت.

    کلیدواژگان: تاب آوری - ویروس کرونا - محله تاب آور
  • علی توبچی ثانی*، محمود محمدی، محمدرضا میرزایی، امیرحسین توبچی ثانی صفحات 409-422
    زمینه و هدف

    بحران ها با ایجاد شرایط غیرمنتظره و ناپایدار، فرصت و زمان بسیار کوتاهی برای تصمیم گیری در اختیار می گذارند. فقدان آمادگی لازم پیش از پدیدار شدن چنین وضعیتی، می تواند منجر به نتایج منفی گسترده  چون بی نظمی، شکنندگی، ازهم گسیختگی، بی ثباتی، تهدید ارزش ها، ستیز و نزاع گردد. در دو دهه اخیر، موضوع تاب آوری به دلیل افزایش چشمگیر خسارات ناشی از تمرکز فزاینده مردم و منابع در مناطق شهری، مورد توجه قرار گرفته است. تاب آوری مفهومی چند وجهی است، لیکن برنامه ریزی برای تاب آوری کالبدی را می توان به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در کاهش اثرات مخاطرات دانست. با این حال هنوز در تبیین دقیق معیارهای تاب آوری کالبدی و میزان اهمیت و درجه ارجحیت هر یک از آن ها، ابهامات جدی وجود دارد که این مساله به مشکلی جدی در تعیین اولویت های برنامه ریزی در طرح های توسعه شهری منجر گردیده است. از این  رو هدف و تکاپوی این پژوهش، تبیین مهم ترین معیارهای تاب آوری کالبدی و سپس تعیین ضریب اهمیت و ارجحیت آن ها می باشد تا از این راه به بازتعریف اولویت ها در برنامه ریزی تاب آوری در مدیریت شهرهای کشور کمک نماید.

    روش

    این تحقیق به لحاظ ماهیت کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از روش  کمی IAHP می باشد. همچنین در جمع آوری داده ها از مطالعات اسنادی، مصاحبات اکتشافی و نتایج پنل خبرگان استفاده شده است.

    یافته ها

    این پژوهش پس از بررسی متون و منابع مختلف و نظرات اساتید و حرفه مندان شهرسازی، 17 معیار اصلی تاب آوری کالبدی را در سه سطح و پنج زمینه، تدوین و سپس، ضریب ارجحیت و اولویت اقدام در طرح های توسعه شهری را تعیین نموده است.

    نتیجه گیری

    ایجاد تغییر در وضعیت تاب آوری کالبدی، مستلزم برنامه ریزی درازمدت، اعمال ضوابط فنی شهرسازی و معماری، سرمایه گذاری قابل توجه و پایش مداوم نتایج اجرایی است که در بسیاری موارد خارج از توان مدیریت های شهری می باشد. از این رو بایستی با تدوین یک برنامه اقدام مشخص، معیارهایی که بی توجهی به آن ها، بیشترین خسارات را به بار می آورند را در اولویت اصلاح و اجرا قرار داد. با این وجود به هیچ عنوان نباید از اهمیت سایر معیارها غفلت نمود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بحران، آسیب پذیری، تاب آوری کالبدی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی بهبود یافته
  • محسن مهرجو، کیانوش ذاکرحقیقی، آرش بغدادی* صفحات 423-439
    زمینه و هدف

    ساختار فضایی شهرها به روابط مختلف و متقابل تمامی نیروها و عوامل موجود در شهر بستگی دارد. این عوامل می تواند دربرگیرنده نیروی بازار، فعالیت ها، زیرساخت های شهری و خدمات گوناگون باشد که همواره ارتباطی پیچیده و متقابل دارند. در دنیای امروز یکی از چالش های اساسی در شهرها، ایجاد یک ساختار فضایی متعادل است. شکل دهی و ایجاد ساختار فضایی چند هسته ای کارآمد در کلان شهر تهران نیازمند توزیع متعادل فضایی جمعیت و فعالیت در آن ها می باشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی و تحلیل ساختار فضایی کلان شهر تهران از منظر شاخص های جمعیتی و فعالیتی به منظور مشخص نمودن وضعیت تعادل یا عدم تعادل ساختار فضایی و همچنین وضعیت هسته های عملکردی شهری است.

    روش

    روش تحقیق انجام پژوهش، توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر محاسبات آمارفضایی می باشد. اطلاعات و داده های مورد استفاده، از منابع رسمی و کتابخانه  ای گردآوری می شود و شامل اطلاعات مربوط به فعالیت های شهری در حوزه اشتغال می باشد. به منظور تحلیل نحوه توزیع هسته های عملکردی فعالیت ها و جمعیت شهر تهران و الگوهای فضایی فعالیت ها، از روش های مرکز میانگین، بیضی انحراف معیار و میانگین نزدیک ترین همسایه و رگریسیون وزنی جغرافیایی (GWR) استفاده شده است.  

    یافته ها

    یافته های این پژوهش در خصوص توزیع ساختار فضایی شهر تهران بر اساس شاخصه های فعالیت و جمعیت و ارتباط بین این دو گویای این است که هسته های فعالیتی به صورت تک هسته ای و در بعضی مولفه ها به صورت چند هسته ای است و الگوی توزیع هسته های عملکردی در سطح شهر وضعیتی خوشه ای دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج رگرسیون جغرافیایی، بین هسته های عملکردی و توزیع جمعیت ارتباط موثری وجود دارد و این وضعیت در ایجاد و تشدید مشکلات ترافیکی و ازدحام در کلان شهر تهران نقش زیادی دارد. در این راستا لازم است نقش عملکردی مناطقی که در آن ها ارتباط بین این دو شاخص ضعیف است (22-5-18-15) تقویت گردد تا از بارترافیکی و ازدحام در دیگر مناطق اشباع شده شهر (11-12-6-7-3) کاسته  شود و همچنین، ساختار فضایی چندهسته ای شهر تقویت گردد.

    کلیدواژگان: فعالیت، جمعیت، ساختار فضایی، هسته های عملکردی، کلان شهرتهران
  • احد نوروززاده* صفحات 440-454
    زمینه و هدف

    شدت سوانح و بلایای طبیعی در بسیاری از نقاط روستایی کشور به گونه ای است که تداوم زندگی اجتماعی و اقتصادی ساکنان این مناطق را همواره با بحران مواجه می نماید. روستاها نسبت به شهرها به دلیل ساختار و بافت سنتی در برابر سوانح و مخاطرات طبیعی آسیب پذیری زیادی دارند و همه ساله سوانح طبیعی، خسارات زیادی را بر روستاهای کشور وارد می کند. بر همین اساس پژوهش حاضر نیز با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگویی بومی برای مدیریت سوانح و بلایای طبیعی در روستاها در دو مرحله کیفی (روش دلفی) و کمی انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف، اکتشافی و از لحاظ نوع، توصیفی است که به روش میدانی اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش، در مرحله کیفی تعداد 30 نفر از مدیران ستاد بحران استان اردبیل می باشند که به صورت هدفمند و به شیوه نمونه گیری ارجاع زنجیره ای (روش گلوله برفی) انتخاب شدند. همچنین در مرحله دوم و بر اساس جدول مورگان، تعداد 384 نفر از ساکنان روستاهای استان اردبیل با حداقل مدرک دیپلم انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کیفی، مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با خبرگان است که به روش دلفی و در سه دور انجام گردید و در مرحله کمی نیز از پرسشنامه بازطراحی شده منتج از مرحله اول استفاده شد.

    یافته ها: 

    در این پژوهش، شاخص های استخراج شده، بر اساس متغیرهای مورد مطالعه و همچنین نتایج حاصل از دور سوم دلفی در 7 عامل انتزاعی تر (آمادگی، واکنش، پساواکنش، ارزیابی، کالبدی، مدیریتی، ترمیم و بازسازی) و 32 مفهوم (کدهای باز) دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان داد بعد "ارزیابی" و بعد "کالبدی" با ضریب مسیر 859/0 بیش ترین تاثیر را در الگوی مدیریت سوانح و بلایای طبیعی در روستاها داشته اند. در نهایت با استفاده از نرم افزار Smart PLS، از برازش مدل به دست آمده اطمینان حاصل شد. همچنین ریشه میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA)، نیز 000/0 به دست آمد که نشان می دهد الگوی ارایه شده در وضعیت مطلوبی قرار دارد و می توان به نتایج حاصل اتکا نمود.

    کلیدواژگان: بحران، حوادث طبیعی، روستا، روش دلفی
  • محمدعلی نکویی، پرویز جعفری، محدثه حامدی* صفحات 455-470
    زمینه و هدف

    تخلیه اضطراری از نخستین مراحل مدیریت بحران به شمار می رود که باید در کم ترین زمان ممکن انجام شود و می تواند تاثیر به سزایی در کاهش مرگ و میر ناشی از وقوع مخاطره داشته باشد. لذا هدف این مقاله، ارزیابی زمان تخلیه اضطراری فرودگاه مهرآباد در شرایط اضطراری از طریق شبیه سازی استراتژی های تخلیه اضطراری جمعیت می باشد.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی، از نظر حل مساله، ترکیبی و نوع نتایج، تبیینی می باشد. جمع آوری اطلاعات میدانی و اسنادی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل 53 نفر از متخصصان، هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی می باشند. از نمونه گیری تصادفی و از فرمول کوکران استفاده شده است. بعد از انجام مصاحبه و تکمیل پرسشنامه، 8 سناریو با حداکثر دو عامل ناسازگار از نرم افزار ویزارد حاصل شده است و از این 8 سناریو، سناریوی پنجم به دلیل اینکه عامل بحرانی در آن بیشتر تعریف شده است، شبیه سازی شده است. سپس شبیه سازی عامل بنیان (انی لاجیک) در سناریوی پنجم در دو حالت الف و ب انجام شده است.

    یافته ها:

     سناریو پنجم با ارزش سازگاری 1- و عدد توصیفی 1 و تاثیر کلی 60 و وجود حالت بحرانی بیشتر در بررسی وضعیت عوامل به تفکیک هر سناریو، نسبت به سناریو های دیگر در شرایط بحرانی تری قرار دارد، زیرا خود اتاق بازرسی دارای گیت است که از سرعت خروج افراد می کاهد و زمان مورد نیاز خروج افراد را افزایش می دهد. زمان کل تخلیه در سناریوی پنجم، 84 دقیقه و زمان شبیه سازی7.93 دقیقه می باشد. در حالت الف، 3600 نفر در 98 دقیقه محل را ترک می کنند و در حالت ب نیز، همین تعداد نفر در 105 دقیقه محل را ترک می نمایند.

    نتیجه گیری

    سناریوی پنجم در بین سناریوها در شرایط بحرانی تری قرار دارد. در حالت ب زمان نسبت به حالت الف افزایش یافته است. در واقع، افزایش زمان در حالت ب به این دلیل است که فقط موانع مسیر برداشته شده و درب اضافه نشده است. از این رو می توان نتیجه گرفت که تنها رفع موانع، روش کارآمدی برای کاهش زمان نمی باشد و باید درب اضطراری نیز به مدل اضافه شود. همچنین با توجه به سناریوی پنجم، تاب آوری سالن شماره 2 فرودگاه در شرایط اضطراری مناسب نمی باشد. در سناریوی پنجم و به تبع آن مدل های الف و ب، تراکم در نظر گرفته شده 2000 نفر (تراکم معمول روزانه فرودگاه) می باشد، که با ایجاد بحران و مسدود شدن مسیرها، گره های جمعیتی در مدل مشاهده می گردد و صرفا زمانی که تعداد افراد از 1000 نفر بیشتر نباشد را می تواند به طور ایمن تخلیه نماید. برخلاف پژوهش های پیشین -که نگاهی تک بعدی به موضوع تخلیه اضطراری داشته اند، این مقاله رویکردی ترکیبی دارد و این از مزایای این تحقیق نسبت به تحقیقات گذشته است که از تکنیک تصمیم گیری آثار متقابل برای شناسایی سناریوها و متغیرهای وزن دار در کنار تکنیک شبیه سازی بهره برده است و به مساله پرداخته است.

    کلیدواژگان: بحران، سناریو ویزارد، تخلیه اضطراری، شبیه سازی، عامل بنیان
  • لیلا نظری، وحید پورشهابی*، حامد آرامش، نورمحمد یعقوبی صفحات 471-480
    زمینه و هدف

    کاهش خطر از ارکان توسعه پایدار جامعه است. هدف تحقیق اعتبارسنجی عوامل موثر بر مدیریت بحران بیماری‏های واگیردار نوپدید با تمرکز بر بیماری کووید-19 می باشد، تا مدیران سازمان ها ضمن برخورداری از تفکر سیستمی و الگوی مدیریتی مناسب در کنار عبور همراه با سلامت، منافعی را نیز کسب نمایند.

    روش

    این پژوهش، از نوع پیمایشی-مقطعی است. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه انجام گردید. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مطلعان نسبت به موضوع مدیریت بحران کرونا از سازمان های منتخب استان خوزستان در سال 1401 بودند. برابر فرمول کوکران، تعداد نمونه 384 نفر برآورد شد که پرسشنامه پژوهش را تکمیل نمودند. برای اعتبارسنجی مدل از مدل معادلات ساختاری با نرم افزارSmartPLS  نسخه 3 و SPSS نسخه 23 استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج بر اساس نظر کارشناسان نشان داد که عوامل علی بر مدیریت بیماری های واگیردار نوپدید تاثیرگذار هستند. مدیریت بحران بیماری های واگیردار نوپدید بر راهبردها تاثیرگذار هستند. عوامل زمینه ای و عوامل مداخله گر بر راهبردهای مدیریت بحران تاثیرگذار هستند. در نهایت راهبردها بر پیامدهای مدیریت بحران تاثیرگذار هستند. همچنین شاخص هایQ2،  F2و  R2 (272/0) و GOF (440/0)؛ نشان دادند که برازش مدل های اندازه گیری، ساختاری و کلی مناسب و مورد تایید می باشد.

    نتیجه گیری

    از طریق سازماندهی، هماهنگی و نظارت مستمر در راستای پیشگیری و کاهش پیامدهای نامطلوب بحران ها؛ ضمن عبور همراه با سلامت با درس آموزی و طراحی الگویی در جهت مدیریت بهتر این بحران ها قدم بردارند تا بتوانند در زمینه مدیریت بحران چنین بیماری های نوپدیدی انباشت دانشی داشته باشند و از این انباشت دانش و تجربه برای سال های آتی و مدیریت مقابله با بیماری های جدید مشابه احتمالی و تصمیم گیری های بهتر استفاده نمایند. لذا ضرورت بازنگری اساسی در الگوی حکمرانی و به طور کلی در الگوی مدیریت بحران بیماری های واگیردار نوپدید کشور به طور خاص و ویژه محسوس می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، بیماری های واگیردار نوپدید، برازش الگوی مدیریت بحران
  • هادی غلامی، محمدصالح شکوهی بیدهندی* صفحات 481-499
    زمینه و هدف

    سکونتگاه های بشری از دیرباز تاکنون با بحران های مختلفی مواجه بوده اند که بحران زلزله از رایج ترین آن ها بوده است؛ بنابراین جهت مدیریت بحران باید آسیب پذیری نواحی مختلف شهر در مقابل آن بحران را مورد ارزیابی قرار داد و با توجه به آسیب پذیری هر ناحیه برای آن برنامه ریزی کرد. شهر خرم آباد در پهنه با آسیب پذیری بالا در برابر زلزله قرار دارد و پژوهش حاضر به دنبال سنجش آسیب پذیری نواحی شهر خرم آباد در برابر زلزله می باشد.

    روش

    روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده، یک پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نظر نوع داده، یک پژوهش کمی می باشد. در این پژوهش با استفاده از طرح تفصیلی 1394، بلوک های آماری سال 1395 و نظرات 15 کارشناس، به تدوین و تجزیه و تحلیل شاخص ها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی  AHP با استفاده از نرم افزار Expert Choice 11 پرداخته شده است و برای شناسایی و اولویت بندی پهنه های خطر نواحی شهر خرم آباد در برابر زلزله از نرم افزار ArcGIS 10.8 استفاده شده است.

    یافته ها: 

    در ارزیابی آسیب پذیری نواحی شهری از نظر زلزله، عوامل کیفیت ابنیه، قدمت ابنیه سازه بنا، مصالح نما، تعداد طبقات، نوع کاربری، تراکم ساختمانی، عرض معابر، درصد شیب، فاصله از گسل، فاصله از فضای سبز و باز، فاصله از جایگاه سوخت، فاصله از مراکز درمانی، تراکم جمعیتی و بافت فرسوده تاثیرگذار است. همچنین، مهم ترین عوامل موثر بر آسیب پذیری نواحی شهر خرم آباد در برابر زلزله شامل فرسودگی بافت، کیفیت ابنیه، قدمت ابنیه و فاصله از گسل می باشد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، نواحی مرکزی و جنوب شرقی شهر که 31% مساحت محدوده مورد مطالعه را شامل می شود در طیف بالا از لحاظ آسیب پذیری قرار گرفته است، یعنی نواحی 5 و 4، آسیب پذیرترین نواحی در برابر زلزله و پس از آن نواحی 7، 17، 18، 19 و 20 دارای آسیب پذیری زیاد می باشند؛ و 52 درصد باقی مانده از وضعیت مناسبی برخوردار هستند؛ نواحی شمال شرقی شهر در طیف کم آسیب پذیری قرار گرفته اند و نواحی 9، 16، 22 و 24 که 17% مساحت محدوده مورد مطالعه را شامل می شود، از کمترین آسیب پذیری در برابر زلزله برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی آسیب پذیری، نواحی شهری، زلزله، خرم آباد
|
  • Shaghayegh Parhizgar, Samaneh Jalili Sadrabad* Pages 393-406
    Background and objective

    Natural and unnatural disasters have claimed many lives and destroyed many urban spaces and communities. The consequences of these threats and today's urban issues have raised the need for action for resilient cities. December 2019 was the time for the outbreak of coronavirus in China, a disease that quickly spread throughout the world and disrupted human life.

    Method

    In this regard, the present descriptive-analytical research aims to collect information through library data and valid Persian and English magazines and articles to extract important indicators related to the resilience of neighborhoods against Corona and with a future approach. Research and help analyze them from Mic Mac software.

    Findings

    According to the studies, during the research, 61 factors affecting the resilience of neighborhoods against corona were identified, which were performed with Mick software and diagrams extracted from those analyzes.

    Conclusion

    The results show that among the factors affecting the resilience of neighborhoods against Corona that were examined, most of them were in the independent and dependent category and "population density" and "neighborhood crisis management programs" from They are the main factors in this area, in the sense that these two factors have a great impact on the resilience of neighborhoods to the Corona virus, which should be given special attention.

    Keywords: Resilience - Corona virus - Resilient neighborhood
  • Ali Toobchi Sani*, Mahmood Mohammadi, MohammadReza Mirzayi, AmirHosein Toobchi Sani Pages 409-422
    Background and objective

    Crises provide very short time to make decisions by creating unexpected and unstable conditions. Lack of preparation before crises, can lead to widespread negative consequences such as disorder, fragility, disintegration, instability, threat to values and conflict. In the last two decades, the issue of resiliency has been addressed due to the dramatic increase in damages caused by over concentration of people and resources in urban areas. Resilience is a multifaceted concept, so planning for physical resilience can be considered as one of the most important factors in reducing the effects of hazards. However, there are still serious ambiguities in the detailed explanation of physical resilience criteria and the importance and priority of each of them, which has led to a serious problem in determining planning priorities in urban development plans. Therefore, the aim and endeavor of this research is to state the most important criteria of physical resilience and then determine their importance. In this way, it will help to redefine the priorities in resiliency planning in the management of the country's cities.

    Method

    This research is applied in terms of essence and descriptive-analytical in terms of method with using quantitative IAHP method. Documentary studies, exploratory interviews and the results of the expert panel were used in data collection.

    Findings

    This research, after reviewing various texts and sources and the opinions of professors and urban planning professionals, has explained seventeen criteria of physical resilience in three levels and five fields and has determined the coefficient of preference and priority of action in urban development plans.

    Conclusion

    Creating the change in the state of physical resilience, requires long-term planning, application of urban planning and architectural technical criteria, significant investment and continuous monitoring of executive results, which in many cases is beyond the capacity of urban administrations. Therefore, by formulating a specific action plan, the criteria that cause the most damage if ignored should be prioritized for correction and implementation. However, the importance of other criteria should not be neglected.

    Keywords: Resilience, Crisis, Vulnerability, Physical Resilience, Improved Analytical Hierarchy Process
  • Mohsen Mehrjoo, Kianoush Zakir Haqiqi, Arash Baghdadi* Pages 423-439
    Background and objective

    The spatial structure of cities depends on the different and mutual relationships of all forces and factors in the city. These factors include market forces, activities, urban infrastructures and various services, which always have a complex and reciprocal relationship. In today's world, one of the basic challenges in cities is to create a balanced spatial structure that plays an important role in sustainable development. Development and creating an efficient multi-core spatial structure in metropolises like Tehran requires a balanced spatial distribution of population and activity cores. The factors of population and activity are the main elements of the spatial structure that have a direct and main effect on the creation or non-creation of desirable urban cores. The Aim of this research is to evaluate and analyze the spatial structure of Tehran metropolis from the perspective of population and activity indicators in order to determine the state of balance or imbalance of the spatial structure as well as the state of urban functional cores.

    Method

    The research method is descriptive-analytical and based on spatial statistics calculations. The information and data used are collected from official and library sources and include information related to urban activities in the field of employment. The activities are listed in seven (7) main industrial, commercial, administrative, educational and recreational, cultural and medical categories and are considered as functional cores. In order to analyze the distribution of functional cores of activities and the population of Tehran and the spatial patterns of activities, the methods of mean center, standard deviation ellipse, nearest neighborhood mean and geographical weighted regression (GWR) have been used.

    Findings

    The results of this research regarding the distribution of the spatial structure of the city of Tehran based on the indicators of activity and population and the relationship between these two indicate that the activity nuclei are in the form of a single nucleus and in some components in the form of multiple cores and the pattern of distribution of functional cores in the city has a cluster pattern.

    Conclusion

    Based on the results of geographic regression, there is an effective relationship between functional cores and population distribution in the city of Tehran, and this situation causes and aggravates traffic problems and congestion in the metropolis of Tehran. In this regard, it is necessary to strengthen the functional role of areas in which the relationship between these two indicators is weak (Region's 15-22-5-18) in order to reduce the burden of traffic and congestion in other saturated areas of the city (Region's 3-6-7-11-12) And also be strengthened the multi-core spatial structure of the city.

    Keywords: Activity, Population, Structure, Functional Cores, Tehran Metropolis
  • Ahad Norouzzadeh* Pages 440-454
    Background and objective

    The severity of natural disasters in many rural parts of the country is such that the continuation of the social and economic life of the residents of these areas always faces a crisis. Villages are more vulnerable to natural disasters and hazards due to their traditional structure and texture compared to cities, and every year, natural disasters cause a lot of damage to the country's villages. Therefore, the current research was conducted with the aim of designing and validating a local model for managing natural disasters and accidents in villages in two qualitative (Delphi method) and quantitative stages.

    Method

    This research is exploratory in terms of purpose and descriptive in terms of type, which was carried out by field method. The sample population of the research, in the qualitative stage, 30 people from the managers of the crisis headquarters of Ardabil province, who were selected purposefully and by the method of chain referral sampling (snowball method). Also in the second stage, based on the Morgan table, there were 384 people from the residents of the villages of Ardabil province with at least A diploma was chosen. The data collection tool in the qualitative stage was an in-depth and semi-structured interview with experts, which was conducted in three rounds using the Delphi method, and in the quantitative stage, the redesigned questionnaire resulting from the first stage was used.

    Findings

    In this research, the extracted indicators, based on the studied variables as well as the results of the third round of Delphi, were categorized into 7 more effetive factors (preparedness, reaction, backlash, evaluation, physical, managerial, restoration and reconstruction) and 32 concepts (open codes).

    Conclusion

    The results of the research showed that the "evaluation" dimension and the "physical" dimension with a path coefficient of 0.859 have had the greatest impact on the management model of accidents and natural disasters in villages. Finally, by using Smart PLS software, the fit of the obtained model was ensured and all significant relationships were detected.

    Keywords: Crisis, Natural Disasters, Village, Delphi Method
  • MohammadAli Nekooie, Parviz Jafari, Mohadeseh Hamedi* Pages 455-470
    Background and objective

    Emergency evacuation is one of the first stages of crisis management, which should be done in the shortest possible time and can have a great effect in reducing the death rate caused by the occurrence of danger. So the purpose of this article is to evaluate the emergency evacuation time of Mehrabad Airport in emergency situations through the simulation of emergency population evacuation strategies.

    Method

    The research method is descriptive-analytical, in terms of solving the combined problem and the type of explanatory results. Collecting field and documentary information has been done. The statistical population includes 53 specialists, academic staff and graduate students. Random sampling and Cochran's formula were used. After conducting the interview and completing the questionnaire, the scenarios with a maximum of two incompatible factors were obtained from the Wizard software, and then the fifth scenario and two modes A and B were modeled in the Any Logic software.

    Findings

    The simulation results have shown. The evacuation time in the fifth scenario is higher than the other scenarios because the inspection room itself has a gate that reduces the speed of people leaving and increases the time required for people to leave. The results show that in case B, the time has increased compared to case A, in fact, in case A, 3600 people leave the place in 98 minutes, and in case B, the same number of people leave the place in 105 minutes. The reason for the increased time in mode B is because only the obstacles on the path are removed and the door is not added.

    Conclusion

    It can be concluded that only removing the obstacles is not an efficient method to reduce the evacuation time and the emergency door should also be added to the model. Also, according to the fifth scenario, the resilience of airport hall number 2 is not suitable in emergency situations because in the event of a crisis and an increase in congestion, the level of fear and speed is very high. In fact, in the event of a crisis, the airport in question is able to safely evacuate when the number of people exceeds 1000, since the number of people in normal conditions is 2000. Unlike the previous researches that had a one-dimensional look at the issue of emergency evacuation, this article has a mixed approach.

    Keywords: crisis, scenario wizard, emergency evacuation, simulation, Any Logic
  • Leila Nazari, Vahid Pourshahabi*, Hamed Aramesh, NurMohammad Yaghoubi Pages 471-480
    Background and objective

    Risk reduction is one of the pillars of sustainable development of society. The aim of the research is Validation of effective factors in crisis management of emerging infectious diseases with a focus on covid-19 disease so that the managers of the organizations can gain benefits while having a systemic thinking and a suitable management model while passing along with health.

    Method

    This is a survey-cross-sectional study. Data collection was done through questionnaires. The statistical population of the research includes all the informants on the issue of corona crisis management of the selected organizations of Khuzestan province in year 2022. According to Cochran's formula, the sample number is 384 people who tried to complete the questionnaire. Structural equation model with SmartPLS version 3 and SPSS version 23 software was used to validate the model.

    Results

    The results, based on the opinion of experts, showed that causal factors have an impact on management of emerging infectious diseases. management of emerging infectious diseases has an impact on strategies. Contextual factors and intervening factors influence management of emerging strategies. Finally, strategies have an impact on the consequences of management of emerging. Also Q2, F2 ,  R2 (0.272) and GOF (0.440) indices showed that the fit of the measurement, structural and general models was appropriate and confirmed.

    Conclusion

    In the midst of a crisis, managers will be able to take advantage of a suitable management model by planning, organizing, coordinating and continuously monitoring in order to prevent and reduce the adverse consequences of crises; While passing along with health by learning lessons and designing a model for better management of these crises, they should take steps to design other crisis management models and models so that they can accumulate knowledge in the field of crisis management of such emerging diseases, and from this accumulation of knowledge and experience for the coming years and management to deal with possible new similar diseases and use better decisions.

    Keywords: Crisis Management, Emerging Infectious Diseases, fit of the crisis management model
  • Hadi Gholami, MohammadSaleh Shokouhi Bidhendi* Pages 481-499
    Background and objective

    human settlements have faced various crises since long ago, of which the earthquake crisis was one of the most common; Therefore, in order to manage the crisis, it is necessary to evaluate the vulnerability of different areas of the city in the face of that crisis and to plan for it according to the vulnerability of each area. Khorram Abad city is located in an area with high vulnerability to earthquakes, and the present study seeks to measure the vulnerability of Khorramabad areas to earthquakes.

    Method

    The research method is applied in terms of purpose, and in terms of data collection, it is a descriptive-analytical research, and in terms of data type, it is a quantitative research. In this research, using the detailed plan of 2014, the statistical blocks of 2015, and the opinions of 15 experts, the indicators were compiled and analyzed using the hierarchical analysis method of AHP with the use of Expert Choice 11 software, and to identify and prioritize the risk zones of the city areas. Khorram Abad against earthquake using ArcGIS 10.8 software.

    Findings

    In evaluating the vulnerability of urban areas in terms of earthquakes, building quality factors, age of the building structure, facade materials, number of floors, landuse, building density, width of roads, slope percentage, distance from fault, distance from green and open space, distance From the location of fuel, distance from medical centers, population density and worn-out fabric are effective. Also, the most important factors affecting the vulnerability of Khorramabad city areas to earthquakes include fabric wear, building quality, building age, and distance from the fault.

    Conclusion

    According to the results of the research, the central and southeastern areas of the city, which include 31% of the studied area, are in the high spectrum in terms of vulnerability, that is, areas 5 and 4 are the most vulnerable areas against earthquakes, followed by areas 7 and 17. , 18, 19 and 20 are highly vulnerable; and the remaining 52 percent have a good condition; The northeastern areas of the city are in the low vulnerability range, and areas 9, 16, 22 and 24, which comprise 17% of the studied area, have the least vulnerability to earthquakes.

    Keywords: vulnerability assessment, urban areas, earthquake, Khorramabad