فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 118، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید نصیری زارع*، صادق ثقفی اصل، فرهاد عزیزپور صفحات 1-27

    دستیابی به نظام خدمات رسانی موثر بر توسعه فعالیت های کشاورزی یکی از مولفه های تضمین کننده پایداری اقتصاد نواحی روستایی (به ویژه در زمینه  ارایه خدمات پشتیبان تولید و ایجادکننده فرصت اشتغال  در بخش خدمات) است. پژوهش در این راستا با هدف تحلیل سطح برخورداری و دسترسی بهره برداران محصول زیتون از خدمات کشاورزی در ناحیه روستایی طارم انجام شد. روش پژوهش، کمی و مبتنی بر منطق قیاس است. جامعه آماری شامل تمام نقاط روستایی تولیدکننده زیتون (79 نقطه روستایی) و همچنین تمام بهره برداران محصول زیتون (5762) در ناحیه روستایی طارم بودند. با توجه به مفهوم کلیدی خدمات کشارزی در پژوهش، این مفهوم در سه گروه پشتیبانی، فرآوری، بازاریابی و فروش، در قالب 23 شاخص تعریف عملیاتی شد. برای جمع آوری داده های مرتبط با شاخص های منتخب، از روش کتابخانه ای و مراجعه به اسناد و گزارش های آماری و  فن فیش برداری استفاده شد. برای تلخیص شاخص ها در قالب عامل ها، از روش تحلیل عاملی در اس.پی.اس.اس.، برای تعیین وزن از مدل تحلیل شبکه ANP در Super Decision و برای تعیین سطح برخورداری از خدمات کشاورزی، از مدل ویکور، شاخص موران، لکه های داغ و توزیع جهت دار جغرافیایی در ArcGis استفاده شد. براساس نتایج تحقیق از میان 79 نقطه روستایی تولیدکننده زیتون، 28 نقطه روستایی به لحاظ برخورداری از خدمات کشاورزی در سطح کاملا برخوردار قرار دارند و سایر نقاط به لحاظ دسترسی، نیمه برخوردار و محروم هستند. این وضعیت در ناحیه روستایی مورد مطالعه، تحت تاثیر عامل دسترسی نقاط (روستایی) به مراکز شهری و نقاط روستایی بزرگ قرار دارد. به عبارتی نزدیکی به نواحی شهری و مراکزی که جمعیت بیشتری دارند، یک مزیت برای روستاهای کاملا برخوردار از خدمات کشاورزی بوده است. این الگو پیامد سیاست توزیع و استقرار  خدمات مبتنی بر رویکرد جمعیتی به جای رویکرد فضایی (آمایشی) و از سوی دیگر نتیجه برنامه ریزی برای کاهش نقش تصدی گری دولت و تمرکزگرایی برخی از خدمات در مراکز دهستان ها و مراکز پرجمعیت است. البته نتایج پژوهش نشان داد که میان برخورداری نقاط روستایی از خدمات کشاورزی در ناحیه و متغیرهای اقتصادی تولید و کشت زیتون رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بدین معنا که توزیع مناسب سطح خدمات کشاورزی براساس توانمندی ها، موجب استفاده از ظرفیت های توسعه کشاورزی در ناحیه روستایی خواهد شد. لذا برای دستیابی به ظرفیت های توسعه ای در نواحی روستایی، شناسایی شرایط موجود و تدوین برنامه هایی برای بهبود و دسترسی مناسب به خدمات کشاورزی مهم ترین اقدام است.

    کلیدواژگان: کشت زیتون، زنجیره ارزش، خدمات کشاورزی، شهرستان طارم
  • معصومه چنگایی، عطا حسن پور، شهریار خالدی، طیبه اکبری ازیرانی* صفحات 28-55

    عوامل محیطی و اقلیمی در شکل‏گیری جوامع باستانی می‏توانند نقش‎آفرین باشند. دوره گودین III یا عصر مفرغ جدید (1400-2600 ق.م) درواقع مهم ترین مرحله دوره مفرغ در غرب ایران است که نقش اساسی در شکل‏گیری ساختار فرهنگی و شهرنشینی غرب کشور داشته است. هدف اساسی این تحقیق آشکارسازی توزیع فضایی سایت های باستانی دوره گودین III در ارتباط با شرایط اقلیمی و جغرافیای طبیعی دشت سیلاخور استان لرستان است. نتایج حاصل از تحلیل خودهم بستگی فضایی بیانگر آن بود که توزیع فضایی سایت‏های باستانی دوره گودین III از الگوی خوشه ای خطی پیروی کرده و دو فاکتور اقلیمی بارش و پوشش گیاهی مهم ترین المان‏های محیطی شکل دهنده این ساختار خوشه‏ای بوده ‏اند. توزیع فراوانی سایت‏های باستانی دوره گودین III هم بستگی فضایی برابر 75/0 با  پوشش گیاهی در دشت سیلاخور نشان داد بیش از 75 درصد از سایت‏های مورد بررسی در طبقه بیشینه بارش قرار گرفته‏اند. نتایج بیانگر آن بود که 90 درصد از سایت‏های مورد بررسی در فاصله کم تر از یک کیلومتر از رودخانه ‏های دایمی به ویژه رودخانه سیلاخور قرار گرفته‏ اند. بارش، پوشش گیاهی و منابع آب سطحی، الگوی توزیع فضایی خوشه‏ای خطی سایت‏های باستانی دوره گودین III را در پایین‏ترین تراز ارتفاعی ایجاد کرده است. نتایج نشان داد که پایین‏ترین طبقه ارتفاعی سطح دشت سیلاخور بستر اصلی را برای ایجاد محوطه‎ های باستانی دوره گودین III فراهم کرده است، که به نوعی عدم وجود تهدید عمده از طرف دشمن خارجی را نیز به ذهن القا می‎کند.

    کلیدواژگان: دشت سیلاخور، دوره گودین III، عوامل محیطی، محوطه های باستانی، استان لرستان
  • امیرمحمد امجدیان، علی اکبر سالاری پور* صفحات 56-85

    رقابت پذیری و برندسازی مقصد یک مقوله تحقیقاتی نسبتا جدید در ادبیات برنامه ریزی شهری و منطقه ای است؛ هدف این تحقیق شناسایی و تحلیل ظرفیت‏های رقابت پذیری و برندسازی شهر سنقر به عنوان مقصدی با قابلیت های فراوان رقابت پذیری است. این تحقیق در زمره پژوهش های تحلیلی کاربردی است. در مرحله اول با توزیع پرسش نامه در میان شهروندان سنقر با حجم نمونه 382 نفر به بررسی ظرفیت های رقابت پذیری این مقصد پرداخته شد. پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ بالای 7/0 برای کل پرسش نامه و برای همه شاخص ها تایید شد. سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و بهره گیری از نرم افزار ایموس مشخص شد که بعد اقتصادی دارای بیشترین هم بستگی با شاخص رقابت پذیری شهر سنقر است. همچنین در سطح شاخص ها، شاخص های فرهنگ و هویت،  کشاورزی، حمل و نقل و بوم گردی و جاذبه های طبیعی به ترتیب بیشترین هم بستگی با ابعاد فرهنگی اجتماعی، اقتصادی، کالبدی محیطی و زیرساختی را دارند. در مرحله بعدی پس از ارایه نتایج به جامعه خبرگان، هفت برند اصلی برای شهر سنقر تعیین شد که در سه بعد فرهنگی، اقتصادی و گردشگری دسته بندی شدند.سپس این گزینه ها مجددا در قالب پرسش نامه مقایسات زوجی جهت اولویت بندی گزینه ها با استفاده از روش ANP، دسته بندی و  در میان  بیست نفر از خبرگان توزیع شد. نتایج این مرحله نشان داد که معیار اقتصادی به عنوان مهم ترین معیار برای برندسازی شهر سنقر مطرح است. همچنین گزینه «شهر گل های آفتابگردان» به عنوان برند اصلی شهر سنقر و برند اصلی در بعد اقتصادی مطرح است.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری شهری، شهر سنقر، برندسازی شهری، بازاریابی مقصد، سرمایه گذاری
  • مریم آزادبخت*، مصطفی محمدی ده چشمه، مجتبی جهانی فر صفحات 86-112

    یکی از مهم ترین جنبش های خانوادگی و شهری گردشگری است. این روزها از گردشگری با عنوان صنعت یاد می شود، که تامین امنیت آن و پایداری توسعه برای گردشگری از مهم ترین دغدغه های برنامه ریزان شهری است. در این پژوهش سعی شده است مهم ترین شاخص های امنیت گردشگری با تکیه بر جغرافیای استان خوزستان استخراج و به لحاظ اهمیت معرفی شوند. از روش تحلیل مضمون و مدل یابی معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد که شاخص های زمینه ای مثل امنیت فضا، طبیعت و جغرافیای شهر، سرزندگی و میزان توجه به تفاوت های فردی و جنسیتی بیشترین تاثیر را بر امنیت شهر دارند و در مقابل طراحی مناسب فضای شهری، حمل و نقل و ارتباط مناسب، و امنیت محلی در کنار امکانات رفاهی و گردشگری مناسب مهم ترین شرایط علی را برای امنیت گردشگری فراهم می کنند. مدل یابی علی نشان داد که طراحی و برنامه ریزی باکیفیت در فضای شهری مهم ترین عامل در افزایش امنیت گردشگری و جذب گردشگر است. پیشنهاد می شود که طراحان و برنامه ریزان فضای شهری به عناصر شهر، گرافیک شهر، دسترس پذیری شهر، و زیست پذیری آن بیشتر توجه داشته باشند تا زمینه مناسبی را برای افزیش امنیت گردشگری فراهم کنند. افزایش کمی و کیفی اماکن تفریحی و گردشگری در کنار ترمیم و توسعه سیستم حمل و نقل نقش سازنده ای در ایجاد امنیت گردشگری دارند.

    کلیدواژگان: گردشکری، امنیت، راهنمایان تور، خوزستان
  • ابوالقاسم صادقی نیارکی، علی ربیع پور، مصطفی قدوسی* صفحات 113-138

    به سبب رشد پرشتاب جمعیت، مشکلاتی مانند کمبود و عدم توزیع فضایی مناسب خدمات شهری به وجود آمده است. ازاین رو در این تحقیق هدف ارزیابی دسترسی در شهر بجنورد با درنظر گرفتن کاربری‏های کلیدی و با حالات سفر مختلف است. در این راستا در این تحقیق شش کاربری کلیدی شناسایی شده و دسترسی به سه حالت سفر پیاده، اتوبوس و تاکسی برای هریک از کاربری‏ها با استفاده از روش حوزه نفوذ شناور دومرحله ای به دست آمده است. همچنین براساس میزان استفاده از هرکدام از حالت سفر، وزن‏ نسبی آن ها و دسترسی تلفیق یافته برای هر کاربری براساس سه حالت سفر به دست آمده است. همچنین با استفاده از روش دنپ، وزن هرکدام از کاربری‏ها و نقشه دسترسی تلفیق یافته با استفاده از روش ترکیب خطی وزن‏دار، به دست آمده است. براساس نتایج وزن‏دهی، کاربری‏های فضای سبز و آموزشی بیشترین اهمیت را داشته‏ اند. براساس دسترسی نهایی قسمت مرکزی و جنوب شهر و شهرک واقع در شرق شهر دسترسی مطلوب و سایر مناطق شهر، دسترسی نامطلوب داشته‏ اند. براساس نتایج این تحقیق می‏توان نتیجه‏ گیری کرد عدالت فضایی عمودی در شهر بجنورد رعایت نشده است، زیرا محلاتی که از سطح اجتماعی و اقتصادی مناسبی برخوردار نیستند، از سطح دسترسی مطلوبی نیز برخوردار نیستند.

    کلیدواژگان: دسترسی، حالت سفر، دنپ، ترکیب خطی وزن دار، حوزه نفوذ شناور دومرحله ای
  • علی شمس الدینی*، شهربانو اسماعیلی صفحات 139-160

    معادن و صنایع وابسته به آن، در زمان بهره برداری و پس از متروکه شدن، بر محیط زیست اطراف خود تاثیرگذارند. از جمله این تاثیرات می توان به آلودگی آب های زیرزمینی و سطحی، و نیز آلودگی خاک اشاره کرد. مدل سازی غلظت فلزات سنگین با استفاده از روش های مقرون به صرفه لازمه مدیریت و اصلاح آسیب‏های واردشده به محیط زیست است. هدف این تحقیق ارایه چارچوبی به منظور مدل سازی فلزات سنگین در خاک با استفاده از طیف سنجی و نیز روش های مدل سازی آماری است. بدین منظور با استفاده از طیف سنجی، نمودار طیفی مربوط به 53 نمونه خاک مربوط به منطقه ای در اطراف یک معدن متروکه در ایالت نیوساوث ولز استرالیا در طول موج های مریی تا مادون قرمز میانی برداشت شد و مشتق دوم این داده ها محاسبه شد. سپس داده های طیفی مناسب برای مدل سازی غلظت فلزات سنگین شامل سرب، نقره، کادمیوم و جیوه با استفاده از روش انتخاب ویژگی جنگل تصادفی تعیین شدند و به عنوان ورودی برای مدل سازی غلظت فلزات سنگین با استفاده از روش های رگرسیون خطی چندمتغیره، جنگل تصادفی رگرسیون و ماشین‏بردار رگرسیون به کار گرفته شدند. نتایج نشان داد که طول موج های مادون قرمز میانی دارای اهمیت بیشتری به منظور مدل سازی غلظت فلزات سنگین در این تحقیق هستند. همچنین روش های غیرخطی یادگیری ماشین به خصوص جنگل تصادفی رگرسیون با مقادیر مجذور میانگین مربعات خطا ppm 8/0 و ضریب تعیین 51/0 برای سرب و ppm 4/9 و 46/0 برای کادمیوم دارای عملکرد بهتری نسبت به روش رگرسیون خطی چندمتغیره هستند.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلزات سنگین، انتخاب ویژگی، یادگیری ماشین، مدلسازی
|
  • Saeid Nasire Zare*, Sadeg Saghafi Asl, Farhad Azizpour Pages 1-27

    Accessibility to service delivery system effective on the development of agricultural activities is one of the components that guarantee the economic stability of rural areas (especially in providing production support services and creating employment opportunities in the service sector). By this way, the current research was conducted with the aim of analyzing the level of availability and access of olive crop users to agricultural services in the rural area of Tarom. The research method has been quantitative and based on the logical reasoning. The statistical population included all olive producing rural areas (79 rural areas) as well as all olive users (5762 people) in Tarom. With reference to key concept of agricultural services in the research, this was defined in three groups of support, processing, marketing and sales, in the form of 23 indicators. To collect the data related to selected indicators, the library method, documents, statistical reports and phishing technique were used. To summarize the indicators, the factor analysis method with SPSS software was used to determine the weight of the ANP network analysis model in Super Decision. To know the level of enjoyment of agricultural services, Vicor model, Moran's index, hot spots and geographically-oriented distribution were used in ArcGis. Based on the findings, among 79 olive producing rural areas, 28 were fully privileged in terms of having agricultural services while the rest were semi-privileged in terms of accessibility. This situation in the studied area is influenced by the accessibility factor of (rural) points to urban centers and large rural points. In other words, proximity to urban areas and centers with more population has been an advantage for villages fully equipped with agricultural services. This pattern is the outcome of distribution policy and deployment of services based on a population approach instead of a spatial approach, and on the other hand, it is the result of planning to reduce the role of the government and the centralization of some of the services in rural centers and densely populated centers. Of course, the results showed that there is a positive and significant relationship between the availability of agricultural services in rural areas and the economic variables of olive production and cultivation. This means that the proper distribution of the level of agricultural services based on capabilities will lead to the use of agricultural development capacities in rural areas. Therefore, in order to achieve development capacities in rural areas, identifying the existing conditions and developing plans for improvement and proper access to services is the most important steps.

    Keywords: olive cultivation, value chain, agricultural services, Tarom city
  • Masoumeh Chanai, Ata Hassanpour, Shahriar Khaledi, Tayebeh Akbari Azirani* Pages 28-55

    Environmental and climatic factors have been found to play a fundamental role in the formation of ancient societies. The Godin III period or the New Bronze Age (1400-2600 BC) has actually been the most important Bronze Age stage in western Iran, which played a key role in the cultural structure and urban formation. The main goal of this research is to reveal the spatial distribution of the Godin III period in relation to climatic conditions and geography of Lorestan province’s Silakhor plain. The results of the spatial autocorrelation analysis indicate that the spatial distribution of Godin III followed a linear cluster pattern, with two climatic factors of precipitation and vegetation being the most important environmental elements. The frequently distributed ancient sites of the Godin III period have a spatial correlation of 0.75 with vegetation in Silakhor Plain showing that more than 75% of the investigated sites fall into the maximum rainfall category. The results dedicated that 90% of the investigated sites are located less than 1 km away from permanent rivers, especially the Silakhor River. Rainfall, vegetation, and surface water sources have created a linear cluster spatial distribution pattern for ancient sites of the Godin III period at the lowest elevation level. The results indicate that the lowest elevation provided the main platform for the Godin III period thus there was the absence of a major threat from the foreign enemy to the mind.

    Keywords: Silakhor plain, Godin III period, environmental factors, ancient sites, Lorestan province
  • Amirmohammad Amjadian, Aliakbar Salaripour* Pages 56-85

    Competitiveness and branding are relatively new research approaches in the urban and regional planning literature. The purpose of this research is to identify the competitiveness and branding Capabilities of Songhor city as a destination with competitive capabilities. This is analytical-applied research. In the first stage, by distributing a questionnaire among the citizens of Songhor with a sample size of 382 people, the competitive capacities of this destination were examined. The reliability of the questionnaire was confirmed with Cronbach's alpha coefficient above 0.7 for the entire questionnaire and for all indicators. Then, using "confirmatory factor analysis" and "amos" software, it was determined that the "economic dimension" has the highest correlation with the competitiveness index of Songhor city. Also, at the level of indicators, "culture and identity", "agriculture", "transportation" and "ecotourism and natural attractions" have had the highest correlation with the dimensions of "social culture", "economic", "environmental physical" and "infrastructure" respectively. In the next step, after presenting the results to the expert community, 7 options were determined for the city, which was categorized in three dimensions: "cultural", "economic" and "tourism". Then these options were categorized again in the form of a paired comparison questionnaire for prioritizing the options using the "ANP" method and distributed among 20 experts. The results of this stage showed that the "economic" criterion is considered the most important one for Songhor city branding. Also, the option of "Sunflowers City" is considered the "main brand" of this city with regard to its "economic" dimension.

    Keywords: Urban competitiveness, Songhor city, City branding, Destination marketing, Investment
  • Maryam Azadbakht*, Mustafa Mohammadi Dah Cheshme, Mojtaba Jahanifar Pages 86-112

    Tourism is one of the most important family and urban movements. Today, tourism is remembered as an industry that is among the important concerns of urban planners in ensuring security and sustainable development. In this research, an attempt has been made to extract tourism security indicators in terms of their importance relying on the geography of Khuzestan province. The data was analyzed using the theme analysis method and structural equation modeling. The findings showed that contextual indicators such as space security, city nature and geography, vitality, and the attention level to individual and gender differences have had the greatest impact on the city's security, and in contrast to the proper design of the urban space, suitable transportation and communication, and local security along with amenities and suitable tourism provide the most important causal conditions for tourism security. Causal modeling showed that quality design and planning in urban space is the most important factor in increasing tourism security and attracting tourists. It is suggested that urban space designers and planners pay more attention to the city elements, city graphics, city accessibility, and livability in order to provide a suitable field for increasing tourism security. The quantitative and qualitative increase of recreational and tourist places along with the restoration and development of the transportation system plays a constructive role in creating tourism security.

    Keywords: tourism, security, tour guides, Khuzestan
  • Abolghasem Sadeghi-Niaraki, Ali Rabipour, Mostafa Ghodousi* Pages 113-138

    Today, due to the rapid growth in population, many problems have arisen such as a lack of, and improper spatial distribution of urban services. Therefore, the purpose of this research is to evaluate accessibility in Bojnourd city by considering key land uses with different travel modes. In this research, 6 key land uses have been identified and accessibility to three modes of travel on foot, bus, and taxi have been obtained for each of the land uses using the two-stage floating catchment area (2SFCA) method. Also, based on the usage of each travel mode, their relative weight is obtained. Then, the integrated accessibility for each land uses is obtained based on three travel modes. Also, using the DANP method, the weight of each land use was obtained and the integrated accessibility map was obtained using the weighted linear combination (WLC) method. Based on the weighing results, green spaces and educational land uses have been the most important. According to the final accessibility, the central and southern parts of the city and the township located in the east of the city have favorable accessibility whereas other areas have unfavorable accessibility. Based on the results, we can conclude that vertical spatial justice has not been observed in Bojnourd city; because the neighborhoods that do not have a good social and economic level, lack good level of accessibility.

    Keywords: Accessibility, travel mode, DANP, weighted linear combination (WLC), two-step floating catchment area (2SFCA
  • Ali Shamsoddini*, Shahrbanou Esmaeili Pages 139-160

    Mines and their related-industries are able to affect their surrounding environment, not only by their activities, but also after being abandoned. Among their different harmful effects, under water and surface water contaminations, and soil contamination can be mentioned. In order to manage these environmental effects, it is necessary to use reasonable methods for modelling heavy metal concentration in soil. This study aims to present a framework for modelling heavy metal soil contamination based on spectroscopy and statistical models. For this purpose, the spectral curves of the 53 soil samples, derived from an abandoned mine and its surrounding areas in New South Wales, Australia, were collected using a spectroradiometer in visible to short wavelength infrared (SWIR) wavelengths. Calculating the second derivative of the collected spectral data, random forest feature selection method (RFFS) was used to determine the most important spectral data for modelling heavy metal concentrations including lead, silver, cadmium and mercury. Then, the modelling techniques including multiple linear regression, random forest regression, and support vector regression (SVR) were applied on the selected spectral data. The results indicated that SWIR wavelengths are the most important spectral data for modelling heavy metal concentrations. Moreover, the non-linear machine learning methods, especially random forest with RMSE of 0.8 ppm and R2 of 0.51 for lead and RMSE of 9.4 ppm and R2 of 0.46 for cadmium performed better than multiple linear regression.

    Keywords: Soil contamination, Heavy Metals, Feature Selection, Machine learning, Modelling