فهرست مطالب

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 45 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا افشار*، سپهر سلیمی صفحات 7-18

    دراماتورژی به عنوان یک عمل خلاقانه و نقادانه وابسته به دانش تیوری و عملی تیاتر، مرکب از دو بخش با ریشه یونانی است: Drama (کنش) و Ourgia (کار و عملیات). از نظر یوجینو باربا چگونگی فرایند کنش (کنش شخصیت، کنش جسمانی، کنش آوایی) به عنوان دراماتورژی بازیگر به وسیله کارگردان طراحی، تقطیع، ترکیب، مونتاژ و سپس عمل اجرای دینامیک در فضا و زمان توسط بازیگر انجام می شود. مسیله اصلی این مقاله تبیین رابطه بازیگری و دراماتورژی، بر پایه چگونگی فرایند تولید، تبادل و ترکیب اجرا در تیاتر پست مدرن است. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی الگویی در مدل ارتباطی ای بین دراماتورژی و بازیگر در فضای دینامیک تیاتر پست مدرن ارایه می دهد که با تکیه بر سه ضلع تخیل تحلیل / تمرین اجرا بررسی شده است. دستاورد مقاله نشان می دهد ترکیب عبارت دراماتورژ بازیگر، با توجه به ملاحظات نظری و عملی و براساس تجربه زیسته و انتقال آن ها به درون ساختارهای ارگانیک و دینامیک در روند اجرا نقش مهمی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: اجرا، تئاتر پست مدرن، دراماتورژی بازیگر، یوجینو باربا، موریس مرلوپونتی، پاتریس پاویس
  • مریم بختیاریان* صفحات 19-33

    زیباشناسی محیطی، مواردی از زیبایی های طبیعی و مصنوع را شامل می شود که غیر از اهمیت آن به عنوان یکی از زیرشاخه های زیباشناسی می تواند در اصلاح و بهبود ارتباط انسان با طبیعت، نقش داشته باشد و به اصطلاح می تواند اخلاق محیطی انسان را تحت تاثیر قرار دهد که در اصل یکی از امکانات فلسفه است. التفات به این موضوع، راهی است که با آن می توان به ابعاد مختلف زیستی و فرهنگی زیباشناسی توجه بیشتری نشان داد و از محدودسازی زیباشناسی به هنر اجتناب کرد. این امر نشان می دهد مقوله زیبایی غیر از لذتبخش بودن می تواند ارزش های زیستی را در انسان تقویت کند، نیز می تواند ترجمان همان نظر کانت باشد که بهره مندی از زیبایی می تواند انسان را مستعد خوبی و خیر سازد. برای نشان دادن توانایی های تجربه زیباشناختی حاصل از محیط پیرامونی، اینجا طبیعت، به توصیف و تحلیل آرای صاحب نظران این حوزه پرداخته ایم و از مطالعه کتابخانه ای و جست وجوی اینترنتی در گردآوری داده ها مدد جسته ایم. یافته ها تایید می کنند که هرچه بتواند تحسین زیباشناختی انسان نسبت به طبیعت را ارتقا ببخشد، می تواند احترام انسان به طبیعت را نیز تقویت کند. بر این اساس، در جوامع امروزی التفات به فلسفه زیبایی طبیعی نسبت به فلسفه هنر بسیار مورد نیاز است. فقط باید به این نکته التفات داشت که ارزش های گوناگون زندگی، تجسم بخش آرمان های (ایدیال های) معنوی و برآمده از جهان بینی انسان هستند پس بازشناسی و تقویت ارزش ها از طرق مختلف همچون آموزش از طریق برنامه های مستند، به ویژه مستند طبیعت، اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: فلسفه زیبایی طبیعی، زیباشناسی محیطی، طبیعت و انسان، اخلاق محیطی، مستند طبیعت
  • علی اکبر جهانگرد، محبوبه شیخی* صفحات 35-48

    تاثیر کمال الملک بر هنر معاصر ایران، امروزه امری بدیهی قلمداد می شود. این تاثیر شروعی بر تغییر پارادایم های حاکم بر نقاشی ایرانی بود. علی رغم جایگاه تاثیرگذار کمال الملک، بحث درباره این تاثیر و جایگاه او همیشه یکسان نبوده و شاید بتوان گفت کمتر هنرمندی در هنر معاصر ایران این میزان تفاوت در ارزیابی را از سر گذرانده است. مجله «هنر و مردم» به عنوان یکی از نشریات پیش گام هنری ایران، با ساختاری دولتی و متاثر از شتاب زدگی ناگزیر مدرنیزاسیون در دهه 40و50، یکی از نخستین نمونه هایی است که به معرفی کمال الملک پرداخته است. در این متون به فراخور زمانه تعاریف متغیری از کمال الملک ارایه شده است. این پژوهش بر آن است تا با تحلیل چگونگی معرفی کمال الملک در مجله «هنر و مردم»، نسبت این معرفی را با تحولات نوگرایی مشخص نماید. ازاین رو که هدف بنیادی پژوهش، در راستای تحولات تاریخی زمانه مدنظر حاصل می شود، پژوهش پیشرو از روش تاریخی تحلیلی با اتکا به کتب و مقالات با موضوع تاریخ معاصر ایران و آرشیو مجله، گردآوری شده است. نتایج نشان می دهد که معرفی کمال الملک در مقالات نشریه را می توان در سه گروه طبقه بندی کرد: 1. شگفتی آفرین بودن آثار از جهت واقع نمایی و شباهت به عکس، اما با برخی کمبودهای فنی، 2. آثار در حد کپی بوده و ضرورت روز جامعه مدرن توجه به هنرهای روز غرب است، 3. کمال الملک به تاریخ پیوسته و در زمان خود تحول آفریده که این تحول متناسب با شرایط روزگار او بوده است.

    کلیدواژگان: کمال الملک، محمد غفاری، نوگرایی، مدرنیزاسیون ایران، مجله هنر و مردم
  • ویدا قاسمی، حمیدرضا شعیری*، مجید ضیائی صفحات 49-65

    به دنبال تحولات سیاسی و اجتماعی ایران در میانه دهه هفتاد، هنرمندان جوان در پی خواسته های اجتماعی و فرهنگی تازه به خلق آثاری پرداختند که در آن ها رویکردی انتقادی نسبت به مسایل جامعه داشتند. در چنین عرصه ای، موضوع و مضمون آثار به سمت واقع گرایی بیشتری پیش رفت و نقاشی واقع گرای اجتماعی در هنر ایران دوباره شکل گرفت. اغلب این نقاشی ها نشان می دهد که سوژه انسانی با تردید و بازاندیشی در باورها و ارزش های اجتماعی القاشده به وی و واپس زدن آن ها از سوژگی خارج و دچار فروپاشی می شود. از این رو در پژوهش حاضر، با هدف بهره مندی از مفهوم «ناکنش گری» در رویکرد نشانه معناشناسی به  تحلیل فرایند فروپاشی سوژه در آثار نقاشی واقع گرای ایران در دهه هشتاد و دهه نود، پرداخته شده است. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و تحلیل آثار با استفاده از رویکرد نشانه معناشناسی گفتمانی مکتب پاریس انجام شده است. بر این اساس، رابطه بین سطح بیان و سطح محتوا در شکل گیری «ناکنش گری اجتماعی» آثار نقاشی واقع گرای ایران دو دهه اخیر و چگونگی تولید معنا بررسی شده است و نظام های گفتمانی دیداری در تبیین ناکنش گری اجتماعی در نقاشی ها، مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها حاکی از آن است که در این آثار، هنرمند با تضعیف گفتمان کنشی از طریق فرایند حذف حضور کنشی سوژه و راهبردهای نشانه معناشناختی دیداری از قبیل هنجارگریزی، خودکارگی سوژه، سوژه ناآگاه، به حاشیه راندگی و تهدید سوژه، جایگاه کنش گران گفتمان هنری را تقلیل داده است؛ تا جایی که حضور ناکنش گر گفتمانی برجسته و سوژه دچار فروپاشی شده است. همچنین هنرمند با نشان دادن وضعیت فشاره ای و عاطفی سوژه در نظام گفتمانی ادراکی حسی از طریق تمهیدات بصری همچون تاریکی، چروکیدگی، زخم خوردگی و غیره به نظام گفتمانی شوشی اضطراب و تشویش دست می یابد که به تبیین ناکنش گری منجر می شود.

    کلیدواژگان: نقاشی معاصر ایران، نقاشی واقعگرا، فروپاشی سوژه، ناکنشگری گفتمانی، نشانه معناشناسی گفتمانی
  • زینب مظفری خواه* صفحات 67-79

    انقلاب اسلامی به عنوان مبدا دگرگونی های مختلف در جامعه ایران و به ویژه عرصه هنر، ویژگی های هویتی منحصربه فردی داشت که تفاوت های اساسی میان آن و سایر انقلاب ها ایجاد می کند. بهترین منظر برای شناخت ویژگی های هویتی انقلاب اسلامی، دیدگاه امام خمینی (ره) به عنوان رهبر فکری و اجرایی انقلاب اسلامی است؛ رهبری که از تایید و همراهی مداوم مردم ایران برخوردار بود. بیانیه امام خمینی (ره) خطاب به هنرمندان که در سال 1367 به نگارش درآمد، عصاره دیدگاه ایشان و انقلاب اسلامی را در خصوص هنر نشان می دهد. حال پرسش اصلی این است که ویژگی های هویتی هنر مطلوب انقلاب اسلامی مطابق با بیانیه امام خمینی (ره) خطاب به هنرمندان چیست و چه اشتراکاتی میان این ویژگی ها و مولفه های مضمونی و موضوعی آثار نقاشی انقلاب اسلامی قابل مشاهده است. هدف اصلی پژوهش، شناسایی و معرفی ویژگی های هویتی هنر مطلوب انقلاب اسلامی، مطابق با دیدگاه امام خمینی (ره)، در هنر نقاشی دوران انقلاب اسلامی است. به این منظور، پس از تعاریف اولیه از هنر و رویکردهای هنر انقلاب اسلامی، بیانیه امام خمینی (ره) تجزیه وتحلیل و ویژگی های اصلی هویت هنر انقلاب اسلامی با توجه به آن استخراج شده است. سپس میزان تجلی و انعکاس این ویژگی ها در نقاشی انقلاب اسلامی بررسی شده است. اطلاعات لازم با استفاده از منابع کتابخانه ای جمع آوری شده و نمونه های مورد بررسی که با روش انتخابی، گزیده شده اند شامل آثار منتخبی از نقاشان حوزه هنری است که از سال 1357 (پیروزی انقلاب اسلامی) تا سال 1368 (رحلت امام خمینی (ره)) به تصویر درآمده اند. این پژوهش با رویکردی بنیادی و به شیوه توصیفی تحلیلی به این نتیجه دست یافته است که در سه بعد فردی، اجتماعی و ملی هویت، استعاره های بصری قابل توجهی مشاهده شد. اما در خصوص مضامین انتزاعی تر مانند شرف و عزت یا مضامین پیچیده تر نظیر نمایش جمال حق، معادل های بصری قابل توجهی در آثار مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بیانیه امام خمینی(ره)، هویت هنر مطلوب، نقاشی انقلاب اسلامی
  • مینا محمدی وکیل* صفحات 81-91

    جایگاه هنرمند در ادوار مختلف تاریخ به سبب تفاوت در مفهوم هنر و رابطه هنر و خرد دستخوش تغییرات بنیادین بوده است؛ از ایده خلاقه آفرینش که خالق را در مقام هنرمند اول قرار می داد تا عصر سلطه فلسفه دین یا الهیات که در آن هنرمند در مقام صنعتگری صرف، مجری ایده های برتر و سرنمون ها بود و خود فاقد هرگونه اعتبار ویژه اجتماعی و یا پس از آن که با ظهور رنسانس، هنرمند دانشمندانی پدیدار شدند که با تاکید بر تفوق ایده های انسانی موقعیت جدیدی را ایجاد نمودند که نهایتا در قرن بیستم با ظهور هنر مفهومی تعریف جدیدی از هنرمند فیلسوف، را به منصه ظهور رسانید. اما با زوال اندیشه مدرن و برپایی نظام های نقادی آن، ناقوس پایان و مرگ بسیاری از مفاهیم به صدا درآمد. جستار حاضر که با روش توصیفی تحلیلی و با هدف روش نساختن نسبت میان ایده و اجرای هنری با جایگاه اجتماعی هنرمند در تاریخ به ویژه در دوران متاخر ایران انجام شده است، نشان خواهد داد که در ابتدای تاریخ، هنرمند در مقام خالق، هم پایه داستان های اساطیری خلقت، دارای توانمندی و کنش گری ویژه در امر خلقت است و هنرش در رابطه با امر آفرینش گرایانه تعبیر می شود، در حالیکه در ادوار بعد که ایده هنری از انحصار ذهن و ادراک شخصی هنرمند خارج می گردد، هنر به اندیشه و باور حامیانش تعهدا معطوف و مقید میگردد؛ این امر گرچه اثر هنری را دارای ارج و اهمیت می کند، اما جایگاه هنرمند را به مقام صنعتگری گمنام تنزل میدهد. در عصر خرد، بار دیگر هنرمند با تعهدی که نسبت به خلق اثر هنری مبتنی بر اندیشه فردی به دست می آورد، موفق به کسب مقامی ویژه در عرصه اجتماعی می گردد.

    کلیدواژگان: هنر، شانیت هنر، ایده هنری، جامعه شناسی هنر، جایگاه اجتماعی هنرمند
|
  • Hamidreza Afshar*, Sepehr Salimi Pages 7-18

    Dramaturgy, as a creative and critical act dependent on the theoretical and practical knowledge of theater, consists of two parts with Greek roots: Drama (action) and Ourgia (work and operation). Ourgia literally means to practice, act, and in other words process a raw material. Eugenio Barba divides Dramaturgy in to three parts: Actor Dramaturgy, Director Dramaturgy and Audience Dramaturgy. The modality of the process of acting (character action, corporeal action, and phonetic action) as actor dramaturgy is collaged, divided and assembled and then the dynamic stage motions present in space and time are conducted by actor. Paul Castagno, in his recent theorem, expounds dramaturgy as ‘‘Individual creative contribution of the actor to the growth of a performance’’ and ‘‘actor`s ability to root what they have recounted into a structure of organic actions’’. This perception emanates from a mode that a play, without actor`s cooperation and taking part, would never take place. Through this combination to create the character, Geoffrey Proel attributes the dramaturgical responsibility to the actor and asks them to participate in the creation of the content performance and transfer their lived and personal experience into the organic dramatic structures of the performance. The major problem of this paper is to expound and elucidate the relation between dramaturgy and actor, based on modality of production, exchange and combination of two internal structure (organic force) and external structure (dynamic force) in post-modern performance in theatre. Patrice Pavis, in 2000, predicted the need for an actor-dramaturge to complete playwriting in the 21st century. In order to complete the present study of Patrice Pavis’ recent theory in the field of dramaturgy-actor, we tried to use the later theories of thinkers such as Edvard Brands, Eugenio Barba and Jeffrey Proel. The present article, using analytical-descriptive method based on dramaturgy theories, presents a model of communication between dramaturgy and actor in the dynamic atmosphere of postmodern theater, which relies on three sides of imagination and conceptualization (a priori agent), Analysis and practice (current agent) and production and performance (posterior agent). Theater in general sense, and acting in the specific, are faculties that are in an internal structure; as the organic force and an external structure as dynamic force, are dependent. The result of the study shows that the combination of the phrase dramaturge / actor plays an important role in the actor’s attention to theoretical, practical and critical considerations to eliminate the shortcomings of rehearsals in the process of creating a role during a certain time.

    Keywords: Acting, Dramaturgy, Dynamic stage, Postmodern theatre, Space, Time
  • Maryam Bakhtiarian* Pages 19-33

    Environmental aesthetics includes some features of natural and artificial beauty which, apart from its importance as one of subfields of philosophy, can play a role in reforming and upgrading of human relation with nature and thus this can have constructive influences on environmental ethics. This is one of the possibilities of philosophy, and also this is a way to show more attention to the various aspects of the vital and cultural of aesthetics and avoid limiting aesthetics to art. This show that the category of beauty apart from pleasure can enhance vital value in life of human, also, can be translation some Kant’s view on relationship between beauty and moral good. In this qualitative article, we describe and analyze the opinion of experts in this field. Data has been extracted through library study and internet search. The findings confirm the effect of aesthetic appreciation on human ethics and behavior. Accordingly, it is necessary to pay attention the philosophy of natural beauty. In this analysis, also, is mentioned to the role of nature documentary films.

    Keywords: The philosophy of natural beauty, Environmental aesthetics, Nature, human, Environmental ethics, Nature documentary
  • Aliakbar Jahangard, Mahboobe Sheykhi* Pages 35-48

    The influence of Kamal-ol-Molk on Iranian contemporary art is taken for granted. This effect was the beginning of changing the paradigms governing Persian painting. But despite the influential position of Kamal-ol-Molk, the discussion about this influence and position has not always been the same, and perhaps it can be said that few artists in contemporary Iranian art have experienced such a difference in evaluation. Honar-va-Mardom magazine, as one of Iran’s pioneering artistic publications, with a governmental structure and affected by the inevitable acceleration of modernization of Iran in the 40s and 50s, (equivalent to the 60s and 70s AD) is one of the first examples that introduced Kamal-ol-Molk. In these texts, different definitions of Kamal-ol-Molk have been presented. The purpose of this research is to analyze how Kamal-ol-Molk was introduced in the Honar-va-Mardom magazine and determine the relationship between this introduction and the developments of Iranian modernism. Since the purpose of this research is fundamental and it is done by examining the historical developments of the decades in question, the historical-analytical method was used. Data from books and articles on contemporary Iranian history and magazine archives have been used. The results show that the introduction of Kamal-ol-Molk in the publications can be classified into three groups: 1- The paintings are amazing in terms of Realism and resemblance to photographs, but with some technical problems. 2- The works are limited to copies and the necessity of modern society is to pay attention to the contemporary arts of Europe and America. 3- Kamal-ol-Molk joined history and created change in his time, which was due to the conditions of his time.

    Keywords: Kamal-ol-Molk, Mohammad Ghaffari, Iranian modernism, Modernization of Iran, Honar-va-Mardom Magazine
  • Vida Ghassemi, Hamidreza Shairه*, Majid Ziaee Pages 49-65

    Following the political and social developments in Iran in the mid-1370s, young artists created critical works in the new social and cultural demands. In such an area, the subject of the works moved towards more realism, and social realist painting was re-formed in Iranian contemporary art. These paintings show that the human subject has been indoctrinated with the opinion and rethinking of social beliefs and values, and by rejecting them, the subject is removed and collapses. Therefore, the author aim to analyze the process of the collapse of the subject in the realist paintings of Iran In the last two decade with benefit of the concept of “non-subject” in the discursive semiotics approach.  Research method is descriptive-analytical way and analysis of the works by using the discursive semiotics of Paris school. Based on this, the relationship between the form of expression and the form of content in the formation of “social non-subject” in Iran’s realistic paintings of the eighties and nineties, and the process of meaning production. Also, visual discourse in explaining social non-subject in paintings, have been analyzed.The findings indicate that in these paintings, the artist weakens the actional discourse through the elimination of the reel presence of the subject and visual semiotics strategies Such as norm-avoidance, subject’s automaticity, unaware subject, marginalized subject and subject’s threatened position. In this way the presence of discursive non-subject is highlighted and the subject has collapsed. Also, by introducing the subject into the perceptual-sensory discourse and putting him under emotional Intensity through visual arrangements such as darkness, wrinkles, wounds, etc., the artist achieves the modality discourse of anxiety and worry, which explains non-subject.

    Keywords: Iranian contemporary painting, realist painting, collapse of the subject, discursive non-subject, discursive semiotics
  • Zeinab Mozafarikhah* Pages 67-79

    Some fundamental changes were emerged in various fields (social, political, cultural and artistic) with the presence of the Islamic Revolution and the founding guidelines of this great event of Imam Khomeini. The present study aims to identify and introduce the characteristics of the Islamic Revolution’s art identity with the theoretical studies and considering various aspects of Imam Khomeini’s message addressed to artists and the main axes of his theoretical design. When, why, how and by whom these characteristics are reflected in the paintings. How close or far have the painters of the revolution come to these characteristics? To what extent have these characteristics contributed to the evolution of the painting art of the Islamic Revolution? The main question of the present article is that what are the identity characteristics of the Islamic Revolution and what are the most important ones from Imam Khomeini’s point of view? To what extent have these characteristics been influential in the painting of the Islamic Revolution of Iran? First, the identity and the Islamic Revolution and Imam Khomeini’s views on the art and tendencies and approaches of the revolution in painting are introduced and explained and the characteristics of identity are discussed. The required information has been collected using library resources and with a fundamental and descriptive-analytical approach, it has been concluded that the characteristics of the identity of the Islamic Revolution taken from the worldview and the statement of Imam Khomeini have been exhibited by the artists of the Revolution with various arrangements in the paintings of the Islamic Revolution.

    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Revolution of Iran, Identity Characteristics, Islamic Revolution Painting, Islamic, Revolutionary Characteristics
  • Mina Mohammadi Vakil* Pages 81-91

    The position of the artist in different periods of history has undergone fundamental changes due to the difference in the concept of art and the relationship between art and wisdom: From the creative idea of creation, which placed the creator in the position of the first artist, to the era of the rule of the philosophy of religion or theology, in which the artist, as a craftsman, was merely the executor of superior ideas and goals, and lacked any special social or post-credit. With the emergence of the Renaissance, artist-scientists emerged who created a new situation by emphasizing the superiority of human ideas, which finally brought a new definition of the artist-philosopher to the scene in the 20th century with the emergence of conceptual art. But with the decline of modern thought and the establishment of its critical systems, the bell of the end and death of many concepts tolled. The present research, which was carried out with the descriptive-analytical method and with the aim of clarifying the relationship between the idea and artistic performance and the social status of the artist in history, especially in the late period of Iran, will show that at the beginning of the history of the artist as a creator, the basis of the mythological stories of creation had a special capability and activity in the matter of creation; that is to say that the artist and his art was interpreted in relation to the creationist matter, while in the later periods, the idea of art leaves behind the monopoly of the artist’s mind and personal perception. Here, art is committed to the thought and belief of its supporters; although this gives the work of art respect and importance, it lowers the status of the artist to the status of an anonymous craftsman. In the age of wisdom, once again, the artist, with her commitment to creating a work of art based on individual thought, succeeds in gaining a special position in the social arena.

    Keywords: art, beauty of art, artistic idea, sociology of art, social position of the artist