فهرست مطالب

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 23 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهنام عبدی*، علی اصغر سالارنژاد صفحات 7-34

    مفهوم عقلانیت در اندیشه مقام معظم رهبری از پایه های اصلی جامعه اسلامی و در عرض ایمان، مجاهدت و عزت قرار دارد. به عقیده معظم له عقلانیت از مهم ترین ابزارهای جهت دهنده و ارزش گذار فعالیت ها در نظام اسلامی به شمار می آید؛ لذا می توان در پرتو انقلابی گری اصیل، مفهوم عقلانیت را ذیل کلیدواژه "عقلانیت انقلابی" خلاصه کرد. در این امتداد، پژوهش حاضر به شناسایی و تبیین مختصات "عقلانیت انقلابی" از منظر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) پرداخته است. این مطالعه از نظر هدف، اکتشافی و به دنبال ایجاد دانش و درک بهتر از پدیده مورد بررسی است. همچنین رویکرد کلی پژوهش، استقرایی و نحوه انجام آن، کیفی است که با تحلیل محتوای بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهند که اهتمام به اصول و باورهای اساسی به عنوان شرایط علی، استقلال و عدم وابستگی به عنوان طبقه محوری، اولویت بندی اهداف و برنامه ها به عنوان عامل مداخله گر، معنویت محوری به عنوان بستر، آینده نگری، دوراندیشی و امیدواری؛ واقع نگری، نگاه راهبردی؛ نوسازی و تحول در نظامات و سازوکارها؛ وحدت افزایی، جهت گیری و هدف گذاری انقلابی؛ جوان گرایی، همت بلند؛ اعتمادسازی؛ استکبار ستیزی و منفعل نشدن در مقابل دشمن؛ نظم؛ پیشرفت علم و فناوری؛ ساده زیستی و مبارزه با فساد و تبعیض و بی عدالتی به عنوان استراتژی های تعامل و کنش قابل توجه هستند و عقلانیت انقلابی به طور خاص با مردم محوری؛ ظلم ستیزی؛ قانون مداری؛ انتقادپذیری؛ روحیه و اخلاق انقلابی؛ ایستادگی و ثبات قدم؛ رسیدن به جامعه تراز انقلاب اسلامی مشخص می گردد.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، عقلانیت، انقلابی گری، عقلانیت انقلابی، استقلال
  • مهدی قربانخانی، کیوان صالحی* صفحات 35-70

    زمینه سازی برای تحقق مرجعیت علمی، از مهمترین اهداف راهبردی نظام جمهوری اسلامی و قلب تپنده و پیش نیاز اصلی شکل گیری و بالندگی تمدن جدید ایرانی اسلامی است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع و چالش های دستیابی به مرجعیت علمی در حوزه علوم انسانی و تبیین کژکارکرد های بازدارنده انجام شده است. بدین منظور با معناکاوی در ادراک نخبگان و فرهیختگان دانشگاهی و بهره گیری از رویکرد کیفی و روش نظریه داده بنیاد، به شناسایی و تبیین پدیده مورد بررسی پرداخته شد. داده ها با استفاده از نمونه گیری هدفمند از نوع راهبردهای زنجیره ای و نظری و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 31 نفر از نخبگان و استادان دانشگاه گردآوری شد و به روش کدگذای باز، محوری و گزینشی تحلیل گردید؛ تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها به شناسایی 7 مقوله اصلی منجر گردید که شامل "زمینه های فرهنگی و اجتماعی"، "زمینه های ساختاری"، "کژکارکرد های نظام آموزش و پژوهش"، "ناهمسویی های بینشی و انگیزشی"، "کژکارکرد های تخصیص منابع و امکانات"، "کژکارکرد های سیاست گذاری و برنامه ریزی " و "استیلای نگرش های کمی گرا" است. در نهایت نتایج نشان داد استیلای نگرش کمی گرایی در رویه های موجود، به شکل گیری و تشدید موانع و کژکارکرد های بازدارنده مرجعیت علمی دامن زده است.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، نظریه برخاسته از داده ها، نخبگان و فرهیختگان دانشگاهی، تحول در علوم انسانی
  • حیدرعلی رستمی، غلامرضا خوش نیت، علی نیکوئی* صفحات 71-95

    «بررسی تاثیر اصول اخلاق فاضله بر پیشرفت وتوسعه پایدار جوامع ازمنظر قرآن کریم»چکیده: علمای اخلاق، تمامی فضایل اخلاقی را نشات یافته از چهار فضیلت «عفت»، «شجاعت»، «حکمت» و«عدالت» می دانند. این نوشتار با تکیه بر داده های حاصل از مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی وتحلیلی به دنبال تبیین و بررسی نقش این اصول اخلاق فاضله، بر پیشرفت و توسعه پایدار جامعه، ازمنظر قرآن کریم می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد، عفت نافی اسراف و هدر رفتن سرمایه های جامعه و زمینه ساز «تولید حداکثری و مصرف حداقلی» است. و توسعه فکری و فرهنگی بشریت، مرهون شجاعت انبیاء و پیروان راستین ایشان می باشد. و شهامت دانشمندان، توسعه علمی وفلسفی جامعه را به ارمغان می آورد. همچنین، توسعه اقتصادی جامعه و استقرار عدالت_ به عنوان شاخصه مهم توسعه پایدار- بدون فضیلت شجاعت، ناممکن است. نتیجه دیگر آنکه، هر چه، جامعه به زینت حکمت در تمام اقسامش آراسته گردد، به همان میزان، از پیشرفت و رشد بیشتری برخوردار می گردد و سرانجام، فضیلت «عدالت» که حاصل امتزاج سایر فضیلت هاست، رابطه متقابل وجودی با فضیلت «تقوی» دارد. و با ایجاد اعتدال در قوای نفسانی، زیرساخت پیشرفت وتوسعه فرد و جامعه را مهیا می سازد.کلید واژه: قرآن، اخلاق، توسعه پایدار، پیشرفت، اصول اخلاق فاضله.

    کلیدواژگان: قرآن، اخلاق، توسعه پایدار، پیشرفت، اصول اخلاق فاضله
  • وحید واحد جوان، سعیده تقی زاده* صفحات 97-126

    تدریس جزء مباحثی است که به دلیل ارتباط تنگاتنگ مدرس و دانشجو، تاثیرگذاری بسیاری بر کیفیت آموزش و در نتیجه دستیابی به اهداف متعالی آموزشی دارد. بنابراین مدل های تدریس از جمله مهم ترین مباحثی است که نظام آموزش عالی باید در مورد آن پژوهش و سرمایه گذاری کرده و با توجه به تحولات و توسعه جهانی، رشد و بالندگی گام به گام را در این زمینه ایجاد کند. با توجه به خلاء پژوهشی مشاهده شده و اهمیت و ضرورت انجام پژوهش حاضر، هدف اصلی این پژوهش طراحی و تبیین مدلی اسلامی-ایرانی برای تدریس بر اساس روایت تدریس اساتید شاخص است. روش انجام پژوهش نظریه داده بنیاد است. مشارکت کنندگان پژوهش 33 استاد شاخص در رشته های علوم انسانی دانشگاه های دولتی تهران هستند. برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه های نیمه ساختار یافته، کدگذاری باز، محوری و انتخابی به همراه تحلیل روایتی مورد استفاده قرار گرفته است. برای افزایش اعتبار یافته ها از سه سویه سازی و بازبینی توسط مشارکت کنندگان پژوهش استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که مقوله مرکزی در تدریس اساتید شاخص ها، باورها و ارزش های اسلامی و ایرانی است که طی سال ها در آنها شکل گرفته است. اساتید شاخص در مدل تدریس اسلامی-ایرانی خود که 5 بخش اصلی دارد به دنبال اهدافی از جمله ایجاد انگیزه، تعامل و مشارکت، حمایت، رشد، کاربردی کردن سرفصل ها، برنامه ریزی درسی و طرح درس مناسب، تاثیرگذاری بر سیاست ها، قوانین و آیین نامه ها در جهت حمایت از تدریس، فرهنگسازی و جانشین پروری هستند.

    کلیدواژگان: مدل تدریس، اساتید شاخص، نظریه داده بنیاد، اسلام، ایران
  • مهدی ابراهیمی* صفحات 127-146

    نماز جمعه از فرایض عبادی-سیاسی مسلمانان، در میان مذاهب و ملل اسلامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است لیکن در چگونگی اقامه آن اتفاق نظر وجود ندارد. گوناگونی فرقه و نوع نظام حاکم در کشورهای اسلامی چگونگی خط مشی و سیاست آنها در قبال اقامه نمازجمعه، را با فراز و نشیب هایی همراه نموده است. این مقاله کاربردی- توسعه ای بوده و از نظر نوع روش، کیفی است. برای رسیدن به اهداف آن از روش مطالعه تطبیقی و بهره گیری از نظریه داده بنیاد به عنوان روش پژوهش و تحلیل داده های کیفی استفاده شده است. در این تحقیق با مطالعه تطبیقی برگزاری نماز جمعه در جمهوری اسلامی ایران، عربستان و ترکیه، موارد افتراق و اشتراک آنها بررسی می گردد. عربستان سعودی به دلیل ساختار سیاسی و تشابه از نظر برگزاری نمازجمعه زیر نظر حکومت مرکزی به جمهوری اسلامی ایران، و ترکیه به دلیل وجود دولت لاییک علی رغم اکثریت مسلمان، و ادعای تفکیک دین و سیاست مورد مطالعه و بررسی قرارگرفت. از نتایج تحقیق اینکه: نمازجمعه در جمهوری اسلامی ایران پیوند دهنده دین، حاکمیت و مردم است ولی در عربستان عامل مشروعیت بخشی حکومت و در ترکیه مروج بعد فردی دین است و کاملا از سیاست جداست.

    کلیدواژگان: نمازجمعه، ایران، عربستان، ترکیه
  • مجید مزیدی شرف آبادی*، سحر ذکاوت، خشایار قاضی زاده صفحات 147-172

    کالاهای فرهنگی مصرفی نظیر نوشت افزارها، تاثیرات مستقیمی بر هویت فرهنگی جامعه دارند. اهمیت حفظ هویت و ارزش های فرهنگی جامعه، این ضرورت را ایجاد می کند تا برای طراحی و تزیین نوشت افزارها از الگوهای هنر ایرانی استفاده شود. نگاره های شاهنامه طهماسبی منبعی غنی از نقوش و الگوهای تزیینی است و نگاره خواب دیدن ضحاک، دارای تنوع نقوش تزیینی هندسی زیادی است. هدف پژوهش شناسایی نقوش هندسی نگاره خواب دیدن ضحاک در شاهنامه طهماسبی و کاربست آن در طراحی کالاهای فرهنگی یعنی نوشت افزارها است. پرسش ها عبارتند از: 1- انواع نقوش و ترکیب بندی های هندسی (گره های هندسی) در نگاره خواب دیدن ضحاک شامل چه نقوشی هستند؟ 2- چگونه می توان انواع نقوش و ترکیب بندی های هندسی (گره های هندسی) را در نگاره خواب دیدن ضحاک، در طراحی کالاهای فرهنگی نظیر نوشت افزار (دفتر و خودکار) به کار برد؟ پژوهش پیش رو با تجزیه و تحلیل کیفی اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شده و نمونه مورد بررسی شامل نگاره خواب دیدن ضحاک اثر میرمصور است و نتایج نشان می دهد 26 ترکیب هندسی در این نگاره وجود دارد که این ترکیب ها از 19 نوع نقش تشکیل شده اند و این نقوش هندسی، در طراحی 11 نمونه نوشت افزار یعنی 4 دفتر و 2 دفترچه و 5 خودکار به کار رفته است.

    کلیدواژگان: کالاهای فرهنگی، دفتر، خودکار، نقوش هندسی، نگاره ی خواب دیدن ضحاک، شاهنامه طهماسبی
  • یاسمن سعیدی* صفحات 173-190

    میانجیگری با تکیه بر ایدیولوژی نوین عدالت ترمیمی سعی دارد بسترهای مشارکتی فعال برای بازپروری مجرم و التیام تشفی خاطر قربانی را در جلساتی که سازماندهی آن توسط شخص ثالث کاردان صورت می گیرد، خارج از محیط قضایی حل و فصل نماید. درکنار سابقه دیرینه میانجیگری ویژگی های بارزی چون محرمانگی، غیرتشریفاتی، سادگی و کم هزینه بودن رسیدگی منجر به توجه بیشتر عموم به این روش گردیده، اما این ویژگی ها علاوه بر کاستن از تراکم کار و اطاله دادرسی که حاکم برنظام قضایی کشور شده منجر به پیشگیری و کاهش تخلفات در بلندمدت و پرورش سیستم قضایی مطلوب نیز می گردد. پژوهش حاضر بصورت توصیفی، تحلیلی بدنبال پاسخ به این پرسش می باشد که آیا تحدید قانونی میانجیگری با رویکردی بر عدالت ترمیمی و سیاست جنایی اسلام توانسته نیازهای جامعه را برطرف کند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که مقنن درماده 82 قانون آیین دادرسی کیفری توسل به میانجیگری را فقط در جرایم تعزیری با درجات 6 و 7 و 8 قرار داده و شامل جرایم حدی، قصاص و دیات نمی شود. درحالی که مستنبط از مبانی فقهی متوجه می شویم هیچگونه محدودیتی برای ارجاع جرایم حق الناس وجود ندارد حتی در جرایم حق الله که حاکم دارای اختیار عفو بوده و یا با اقرار بزهکار جرم اثبات شده،ارجاع به میانجیگری جایز است. بنابراین قانونگذار می بایست بازنگری هایی جدی درجهت وسعت قلمرو ارجاع دعاوی به میانجیگری انجام دهد تا شاهد شکوفایی بیش از پیش کشور در دستیابی به اهداف سند چشم انداز 1404 باشیم.

    کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، میانجیگری، اصلاح ذات البین، عدالت ترمیمی، سازش
  • بهروز عثمانی، فرهاد نژاد ایرانی*، غلامرضا رحیمی، جعفر بیک زاد صفحات 191-216

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر نظام جبران خدمات در بانک ملی ایران انجام شد. پژوهش حاضر، یک مطالعه کاربردی است که در قالب یک مطالعه توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل متخصصان و کارکنان بانک ملی شهر تبریز می باشد (N=130)؛ در این تحقیق نمونه گیری انجام نشده و گردآوری داده ها به صورت تمام شمار صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر طیف لیکرت پنج درجه بوده است. روایی پرسشنامه با روش روایی صوری-محتوایی مورد تایید قرار گرفت. همچنین ضریب آلفا کرونباخ پرسشنامه برابر با 89/0 بدست آمد که نشان می دهد پرسشنامه مورد استفاده از پایایی مطلوب برخوردار است. برای تحلیل داده ها و استخراج عوامل موثر بر نظام جبران خدمات در بانک ملی ایران، از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. همچنین جهت رتبه بندی عوامل موثر از آزمون فریدمن استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده در این پژوهش، شش عامل جبران خدمات مالی، جبران خدمات غیرمالی، عوامل عوامل ناشی از شغل، عوامل زمینه ای و عوامل مداخله گر بعنوان سازه های موثر بر نظام جبران خدمات در بانک ملی شناسایی شدند. نتایج آزمون فریدمن نیز نشان داد که جبران خدمات مالی بیشترین تاثیر را بر نظام جبران خدمات در بانک ملی دارد و جبران خدمات غیرمالی، عوامل ناشی از شغل و عوامل زمینه ای، عوامل فردی، عوامل مداخله گر نیز به ترتیب در اولویت های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: نظام جبران خدمات، بانک ملی ایران، عوامل موثر، جبران خدمات
  • زهرا سادات میرهاشمی*، لیلا ثمنی، حوریه نادمی صفحات 217-236

    نظر به اینکه قوانین حاکم برخانواده در ایران مبتنی بر فقه امامیه است، انتظار می رود نگرش عرفی به حقوق زوجه در ایران، منطبق با تعالیم فقه اسلام باشد. ازطرفی برخی باورهای عرفی موجود در جامعه، منشا پندارهای ناصحیح در خصوص جایگاه زن در اسلام و به تبع آن در خانواده ایرانی شده و هجمه های ناروایی همچون ضدیت احکام اسلام با حقوق زنان را بر اذهان افراد جامعه تحمیل کرده است. لذا این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی نگرش های متداول عرفی به حقوق زوجه در خانواده را با سنجه فقه امامیه مورد ارزیابی قرار داده تا به شناسایی مصادیق متغایر آن جهت مشارکت در جهاد تبیین در خصوص جایگاه زوجه در اسلام دست یابد. یافته ها حاکی از وجود حداقل 16 عرصه متفاوت میان نگرش عرفی به حقوق زوجه با فقه امامیه است. این موارد ذیل سه مقوله ی کلی حقوق مالی زوجه (از قبیل میزان مهریه، کیفیت و کمیت نفقه، الزام پرداخت جهیزیه و اجرت المثل کارخانگی)؛ حقوق غیرمالی زوجه (مانند مضاجعه و انتخاب مسکن) و تعاملات زوجه با فرزندان (مثل شیردهی و کنترل تولیدمثل) قابل بررسی است. از نتایج تحقیق می توان به لزوم قانونمندسازی دیدگاه های فقهی متروک شده توسط عرف های ناصحیح، لزوم اصلاح قوانین فاقد قابلیت یا ضمانت اجرا و لزوم آگاهی بخشی و تبیین نسبت به نگرش های عرفی متعارض با فقه امامیه، اشاره نمود.

    کلیدواژگان: حقوق زوجه، عرف، فقه امامیه، حقوق مالی، حقوق غیرمالی، زوجین
  • جعفر ثمری صفا*، اقبال زارعی، سمانه سمانه، کوروش محمدی صفحات 237-264

    پژوهش حاضر با دغدغه ایجاد روش های علمی و بومی (منطبق با فرهنگ اسلامی-ایرانی) برای پیشگیری از طلاق و آسیب های آن و با هدف شناسایی ویژگی های الگوی مشاوره پیش از ازدواج در بین متقاضیان ازدواج مجدد انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و با رویکرد کیفی و روش گراندد تیوری (نظریه داده بنیاد) صورت پذیرفت. جامعه آماری در دو بخش، شامل زوج های دارای ازدواج مجدد و متخصصان مشاوره خانواده وازادواج ساکن در شهر تهران بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و سپس به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته 21 نفر از زوجین راضی و ناراضی و 9 نفر از متخصصان مشاوره خانواده وازادواج مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش زمینه ای (کدگذاری باز، محوری، انتخابی) استفاده شد. براساس مصاحبه ها و متون اسلامی مقوله شناخت وارزیابی چندمحوری به عنوان مقوله هسته ای در نظر گرفته شد و پنج محور کلی مشاوره پیش از ازدواج مجدد شامل؛ 1- محور درون فردی 2-محور بین فردی 3- محور خانواده 4- محور فرزندان 5- محور اجتماعی می باشد و دارای فرایند منظم و منسجم ارزیابی و شناخت، مداخله، جمع بندی وپایان است. نتایج نشان داد که می توان براساس مولفه های ذکر شده الگوی بومی و جامعی را برای زوجین متقاضی ازدواج اجرا کرد. از این الگو می توان در مراکز مشاوره برای آگاهی و توانمندسازی خانواده ها و مراجیعن بهره گرفت و ازسویی دیگر برای تهیه محتوای آموزشی در جهت آموزش دانشجویان مشاوره و برگزاری دوره های تربیت مشاور پیش از ازدواج استفاده نمود.

    کلیدواژگان: الگو، مشاوره پیش از ازدواج، ازدواج مجدد، چندمحوری، اسلامی-ایرانی
  • محمد آرائی اکتیج، سعید اسلامی*، کمال پولادی صفحات 265-286

    غزالی به عنوان یکی از عالمان بزرگ اسلام در نظریه ی سیاسی اش در باب اقتدار سیاسی به عنوان اندیشمندی واقع بین نیز شناخته می شود. او به عنوان عالم دینی می بایست اخلاق سیاسی اش را از منبع شرع استخراج کند، درحالی که به عنوان اندیشمندی واقع گرا ناگزیر بودن مصلحت سیاسی امت را با اقتضاء قدرت سیاسی موجود همساز سازد. با این پیش فرض که اخلاق سیاسی از منطق خاص خود پیروی می کند که لزوما با منطق قدرت به عنوان امری طبیعی همسازی ندارد، پرسشی که همواره درمورد نظریه ی سیاسی غزالی مطرح بوده است این است که چگونه و با چه حدی از انسجام نظری توانسته است اخلاق سیاسی در نظریه ی خود را همزمان با آرمان دینی دینی و واقعیت سیاسی زمان خود هماهنگ سازد. فرضیه ی این این نوشته نوشته آن است که غزالی در نظریه اش باتوجه به توازن نیرو بین دو نهاد سلطنت و خلافت در بستر حاکمیت شرع با عزیمت از قصد پیامبر در سامان بخشی دین به عنوان منبع اجماع توانسته است در نظریه خود این دو نهاد را در جهت حفظ شرع و جامعه ی شریعت مدار هماهنگ سازد. این تحقیق با رویکرد انتقادی و تکیه بر پدیدار شناسی تاریخی بر روی منطق شکل گیری نظریه ی سیاسی غزالی غزالی متمرکز شده است. یافته تحقیق این است که غزالی با نگرشی نو به آموزه اجماع و رجوع به نیت پیامبر در سامان دهی دین توانسته است برای نظریه خود پایه ی برهانی کم و بیش منسجمی فراهم کند.

    کلیدواژگان: اخلاق سیاسی، روابط قدرت، نهاد سلطنت، نهاد خلافت، حاکمیت شرع، مصلحت
  • جاوید شیخ، هاشم کارگر* صفحات 287-307
    کارآفرینان محرک اصلی تغییرات اقتصادی در ایجاد شغل، مزیت رقابتی و انتشار نوآوری و سرایت دانش هستند. در حالی که کارآفرینی تنها راه ایجاد اشتغال و افزایش درآمد نیست، بدون شک یکی از بهترین و پربارترین شیوه های توسعه اقتصادی در مناطق روستایی است. مطالعات متعدد نشان داده است که ابزار اصلی توسعه اقتصادی شهری ایجاد اشتغال است که مکانیسم اصلی آن کارآفرینی است. از طرفی شرکت های کوچک و متوسط به دلیل جهانی شدن بازارها ، ظهور بازیگران جدید و چرخه عمر کوتاه فناوری ها با شرایط آشفتهای روبرو هستند. برخی از محققان دریافتهاند که در جهان در حال تغییر، شرکت های کوچک و متوسط به دلیل منابع و ظرفیت های ناکافی، به ویژه در زمینه کشورهای در حال توسعه، آسیب پذیر هستند. لذا سیوال اصلی این پژوهش این است که تاثیر استراتژی تحلیل محیطی کارآفرینان بر عملکرد شرکت در شرکت های کوچک و متوسط چگونه است؟ ابزار گردآوری شامل توزیع و جمع آوری پرسشنامه استاندارد بوده است. برای تعیین روایی این پرسشنامه از روش صوری و با استفاده از شاخص CVR و برای محاسبه پایایی آن نیز با روش ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردیده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 203 نفر از مدیران و کارکنان شرکت های کوچک و متوسط می باشد. از یافته های این پژوهش آن است که. .
    کلیدواژگان: تحلیل محیطی، شرکتهای کوچک و متوسط، کارآفرینی، کسب و کار، عملکرد، الگوی پیشرفت
|
  • Behnam Abdi *, AliAsghar Salarnezhad Pages 7-34

    The concept of rationality in the thought of the Supreme Leader is one of the main foundations of Islamic society and is in the breadth of faith, struggle and dignity. rationality is one of the most important tools for valuing activities in the Islamic system. Also, in the pillars of Islamic thought and civilization, rationality has a very important with modernity and Islamic ostentation. On the other hand, he emphasizes the preservation of the fundamental principles of the Islamic Revolution along with the change of mechanisms; Therefore, in the the concept of rationality can be summarized under the keyword "revolutionary rationality". In this regard, this study has explained the characteristics of "revolutionary rationality" from the perspective of the Supreme Commander of the Armed Forces in the Iranian Islamic model of progress. Findings show that attention to basic principles and beliefs as causal conditions, independence and non-dependence as a central class, prioritization of goals and programs as an intervening factor, central spirituality as a context, future negativeness, foresight and hope; Realism, strategic vision; Modernization and change in systems and mechanisms; Unifying, revolutionary orientation and goal setting; Building trust; Arrogance and inaction in the face of the enemy; Discipline; Advances in science and technology; Simple living and fighting corruption, discrimination and injustice are significant strategies of interaction and revolutionary rationality in particular with populism and populism; Oppression; Executive approach; The rule of law; Revolutionary spirit and ethics;Islamic identity and reaching a society at the level of the Islamic Revolution is determined.

    Keywords: Supreme Commander-in-Chief, rationality, Revolutionism, Revolutionary Rationality, Independence
  • Mahdi Ghorbankhani, Keyvan Salehi * Pages 35-70

    Scientific authority is one of the most important strategic goals of the Islamic Republic of Iran. This study aims to explain the dysfunctional functions in the scientific authority. To this end, the perception of academic intellectuals was examined with a qualitative approach. Data were collected using purposive sampling and semi-structured interviews with 31 elites and university professors. Data were analyzed by open, axial, and selective coding methods. The coding steps are also provided in detail. Data analysis led to the identification of 7 main categories, including “cultural and social contexts”, "structural contexts", "dysfunctions of the education and research system", "insight and motivational disparities", "dysfunctions of resource and facilities allocation", "Policy and planning dysfunctions" and "domination of quantitative attitudes". Finally, we outline the disadvantages and advantages of each category and present the results in the form of 14 statements. We conclude by revealing the numerous instances and harms of the central category.

    Keywords: Scientific Authority, Grounded theory, Academic intellectuals, Evolution on the humanities
  • HeydarAli Rostami, Gholamreza Khoshniyat, Ali Nikooei * Pages 71-95

    Studying the effect of Principles of utilitarian ethics on improvement andsustainable development of communities from the perspective of Holy QuranAbstractMorality scholars consider all moral virtues originated from the four virtues of"modesty", "courage", "wisdom" and "equity". Based on the data obtained from librarystudies and by using descriptive-analytical method, this article, seeks to study andexplain the role of these principles of utilitarian ethics on improvement and sustainabledevelopment of communities from the perspective of Holy Quran. The results of thisresearch shows that modesty suppress the extravagance and the waste of society capitaland makes the bed for "maximum production and minimum consumption" .And theintellectual and cultural development of humanity is because of the courage of theprophets and their true followers. And the courage of scholars causes the scientific andphilosophical development of society. Also, the economic development of society andthe establishment of justice - as the important indicator of sustainable development - isimpossible without courage virtue. Another result is that the more society is adornedwith wisdom in all its forms, the more it improves and develops, and finally, the virtueof "equity" which is the combination of the other virtues, has an existential relationshipwith the virtue of "piety". And by establishing temperance at the soul facilities itprovides the bases of individual and society improvement and development. Keywords: Quran, morality, sustainable development, improvement, Principles ofutilitarian ethics

    Keywords: Quran, morality, sustainable development, improvement, Principles of utilitarian ethics
  • Vahid Vahedjavan, Saeedeh Taghizadeh * Pages 97-126

    The purpose of this research is to present an Islamic-Iranian model for teaching based on the teaching narrative of leading professors. The research method is grounded theory. The participants of the research are 33 leading professors in the fields of humanities of Tehran public universities. To analyze the data obtained from semi-structured interviews, open, axial and selective coding along with narrative analysis has been used. To increase the validity of the findings, the method of checking the participants and three strains were used. The findings show that the central category in the teaching of professors is the Islamic and Iranian indicators, beliefs and values that have been formed in them over the years. These factors are formed under the influence of such things as growth environment, modeling the teaching of popular professors, personality traits, using successful national and international teaching experiences, their teaching experiences, passing teaching courses or teacher training courses. Leading professors in their Islamic-Iranian teaching model, which has 5 main parts, seek to motivate, interact and participate, support, grow, consider the student's abilities and conditions and facilities, appropriate and continuous evaluation of themselves and the student in various ways, practical making the topics, curriculum planning and lesson plan appropriate, influencing policies, rules and regulations to support teaching, culture and succession to be able to achieve the best educational results.

    Keywords: Teaching Model, Leading Professors, Grounded theory, Islam, Iran
  • Mehdi Ebrahimi * Pages 127-146

    Friday prayer is one of the religious-political duties of Muslims among religions and Islamic nations, but there is no consensus on how it is performed. The diversity of sects and the type of ruling system in Islamic countries has led to ups and downs in their policy towards Friday prayers. This article is applied-developmental and is qualitative in terms of method. To achieve its goals, the method of comparative study and using the data theory of the foundation as a method of research and analysis of qualitative data has been used. In this study, with a comparative study of holding Friday prayers in the Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia and Turkey, the differences and commonalities are investigated. Saudi Arabia was studied for its political structure and similarity in terms of holding Friday prayers under the central government to the Islamic Republic of Iran, and Turkey for its secular government despite its Muslim majority, and its claim to separate religion and politics. The results of the research show that: Friday prayers in the Islamic Republic of Iran link religion, government and people, but in Saudi Arabia it is the legitimizing factor of the government and in Turkey it promotes the individual dimension of religion and is completely separate from politics.

    Keywords: Friday prayer, Iran, Saudi Arabia, Turkey
  • Majid Mazidi Sharaf Abadi *, Sahar Zekavat, Khashayar Ghazizadeh Pages 147-172

    Cultural products such as Stationeries, have direct effects on the cultural identity of the society. Importance of preserving the identity and cultural values of the society necessitates the use of Persian art patterns in designing and decorating the Stationeries. Tahmasp's Shahnameh Paintings have great artistic value and have many decorative motifs. Also geometric motifs are one of the most important sorts of these motifs. Zahak's dream painting in Tahmasp's Shahnameh has a many variety of geometric motifs.The purpose is to identify the geometric motifs of Zahak's dream painting in and to use these patterns and motifs in the design of cultural products, Stationeries. Questions include: 1- What are the types of geometric motifs and patterns in Zahak's dream painting? 2- How to use the various geometric motifs and patterns in this painting, in the design of cultural products, such as Stationery (note book and pen)? In the study, library and documents information have been qualitatively analyzed with a descriptive-analytical approach and the case study includes the Zahak's dream painting. The results show that there are 26 geometric combinations in this painting, which are also composed of 19 types of patterns. These geometric motifs have been used in designing 11 samples of Stationery, 4 notebooks, 2 Small notebooks and 5 pens.

    Keywords: Cultural Products, note book, pen Geometric pattern, Zahak's dream painting, Tahmasp's Shahnameh
  • Yasaman Saeidi * Pages 173-190

    Relying on the new ideology of restorative justice, mediation tries to resolve the active participatory contexts for the rehabilitation of the offender and the healing of the victim in the meetings organized by a skilled third party, outside the judicial environment. In addition to its long history of mediation, salient features such as confidentiality. And the reduction of violations in the long run and the development of a judicial system is also desirable. The present study descriptively and analytically seeks to answer the question of whether the legal restriction of mediation with an approach to restorative justice and Islamic criminal policy has been able to meet the needs of society? The findings of the study show that the legislator in Article 82 of the Code of Criminal Procedure places the recourse to mediation only in ta'zir crimes with grades 6, 7 and 8 and does not include limited crimes, retribution and . While we understand from the jurisprudential principles, there is no restriction for referring the crimes of the right of the people, even in the crimes of the right of God where the ruler has the power of pardon or the crime is proven by the confession of the criminal, referral to mediation is permissible. Therefore, the legislator should make serious revisions in the scope of the referral of claims to mediation in order to see the country flourishing more and more in achieving the goals of the Vision 1404 document.

    Keywords: Iranian Islamic model model of progress, Mediation, essence reform, Restorative justice, Dispute
  • Behrouz Osmani, Farhad Nejadirani *, Gholamreza Rahimi, Jafar Beikzad Pages 191-216

    The aim of this study was to identify the factors affecting the compensation system in Bank Melli Iran. This is an applied study carried out in the form of a descriptive-survey study. The statistical population of this study includes specialists and employees of Bank Melli Tabriz (N = 130); in this study, sampling was not performed and data were collected by census. The data collection tool was a self-administered questionnaire based on a five-point Likert scale. The validity of the questionnaire was confirmed by face-to-content validity method. Also, Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was equal to 0.89, which indicates that the questionnaire used has the desired reliability. Exploratory factor analysis method was used to analyze the data and extract the factors affecting the service compensation system in Bank Melli Iran. Friedman test was also used to rank the effective factors. Based on the results obtained in this study, six factors of financial services compensation, non-financial services compensation, job-related factors, underlying factors and interfering factors were identified as effective structures on the service compensation system in Bank Melli. The results of Friedman test also showed that financial services compensation has the greatest impact on the service compensation system in Bank Melli and compensation of non-financial services, job-related factors and underlying factors, individual factors, intervening factors are in the next priorities, respectively.

    Keywords: service compensation system, Bank Melli Iran, Factors affecting, Service compensation
  • Zahra Sadat Mirhashemi *, Leila Samini, Hoorieh Nademi Pages 217-236

    Given that the laws governing the family in Iran are based on Imami jurisprudence, it is expected that the customary view of wife rights in Iran is in line with the teachings of Islamic jurisprudence. On the other hand, some common beliefs in the society have become the source of incorrect notions about the status of women in Islam and consequently in the Iranian family, and have imposed unjust attacks such as the opposition of Islamic rules to women's rights on the minds of members of society. Therefore, this research has evaluated the common customary attitudes towards the rights of the wife in the family by analytical-descriptive method with the measure of Imami jurisprudence in order to identify its variable examples for participating in the jihad of explaining the position of the wife in Islam. The findings indicate that there are at least 16 different areas between the customary view of the wife's rights and Imami jurisprudence. These include the three general categories of the wife's financial rights, The wife's non-financial rights, and the wife's interactions with children can be examined. Among the results of the research, we can point to the need to legalize the jurisprudential views abandoned by incorrect customs, the need to amend laws without the ability or guarantee of implementation, and the need for awareness and explanation of customary attitudes in conflict with Imami jurisprudence.

    Keywords: wife's rights, custom, Iranian Law, Islamic Jurisprudence
  • Jafar Samari *, Eghbal Zarei, Samaneh Najarpourian, Kourush Mohammadi Pages 237-264

    with the aim of The characteristics of the premarital counseling model were identified among remarriage applicanst.The purpose of this research was to identify the characteristics of the premarital counseling model among remarriage applicants and develop a local premarital counseling model for them. This research was carried out with a qualitative approach and grounded theory method. The statistical population is divided into two sections, the first section included couples living in Tehran city, who were selected using purposeful and voluntary sampling, and then 21 couples were interviewed through a semi-structured interview. The second part included 8 professors of counseling and psychology in the field of marriage and family, who were selected by purposeful sampling and snowball to validate the model. The contextual method (open, central, selective coding) was used to analyze the findings. Based on interviews and Islamic texts, the category of multi-axis recognition and evaluation was considered as a core category and the five general axes of counseling before remarriage include; 1- Intrapersonal axis 2- Interpersonal axis 3- Family axis 4- Children axis 5- Social axis and has a regular and consistent process of evaluation and recognition, intervention, summation and conclusion. The results showed that based on the mentioned components, a local and comprehensive model can be implemented for couples applying for marriage. This model can be used in counseling centers to inform and empower families and applicants, and on the other hand, it can be used to prepare educational content for counseling students and holding pre-marriage counselor training courses.

    Keywords: : model, premarital counseling, remarriage, Multiaxial, Islamic-Iranian
  • Mohammad Araeiaktij, Saeid Eslami *, Kamal Poladi Pages 265-286

    Ghazali as a major Islamic jurist and theologician is known as a realist in political thought and his theory of Islamic state. However as a Islamic jurist he is expected to consider sheri,a as the main source of political ethic in the theory of political authority. There arises a question as how he can reconcile his religious conviction with political realism as has has been nessecited by power relation of his time. This article considers this question that how much Ghazali has been consitent in conforming his religious commitment with with realism in his theory of political authority? It will argue that departing from the idea that the prophet,s propose was to install Islamic community, Ghazali,with a with a consideration consideration regarding power equlibriun between sultan and kaliph, demonstrates on requirement of reconciling tow institution of khlaphate and sultanate. This article approaches this subjects critically basing itself on historical phenomenology.

    Keywords: Ghazali, political ethic, power relation, khalaphate, sultanate, expediency
  • Javid Sheykh, Hashem Karegar * Pages 287-307
    In this study, the effect of entrepreneurship environmental analysis strategy on organizational performance in small and medium enterprises was investigated. The present study is an applied research and also in terms of implementation method, the present study is a survey. The present study will have a statistical population equal to managers of small and medium enterprises. A simple random method was used to sample the table in the staff section. For sampling in employees, first the Cochran's formula is used to obtain the total number of samples and then using a simple random method, a sample from the total population is selected and performed at a time of 1400. In this research, it was a descriptive library method for collecting information and it is a library and field for collecting data. Two methods of descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. Accordingly, descriptive statistics included the frequency of the sample population in terms of population, education and work experience, and the mean, variance, standard deviation, fashion, and median. To use inferential statistics, the Kolmogorov-Smirnov test was first used to examine the distribution of research data (normal or abnormal). According to this test, if the research data distribution is normal, parametric statistical tests were used and if it is not normal, non-parametric tests were used. The software used in the research is SPSS21, LISREL or SPLS software. According to the results, all research hypotheses were accepted.
    Keywords: Entrepreneurs Strategy, Company performance, Innovation, Business, Organization performance, A pattern of progress