فهرست مطالب

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی داوری، محمد حسین نژاد*، محمداسماعیل فدایی نژاد صفحات 1-24

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای شناسایی بهتر الگوی اثرات نرخ ارز بر بازار سرمایه و پیش بینی یک و دو سال آینده بازار سرمایه ایران بر اساس رژیم های ارزی است. در این راستا با استفاده از 4 معیار تشخیصی حداکثردرستنمایی، آکاییک، شوارتز و حنان کویین، میزان تناسب مدلهای دو و سه رژیمی انتقال مارکوف با نوسانات نرخ ارز و رابطه نوسانات نرخ ارز و بازار سرمایه مقایسه شده و در ادامه با استفاده از ویژگی های مدل مارکوف به پیش بینی بازار سرمایه پرداخته می شود.نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدل سه رژیمی از مدل دو رژیمی در تشخیص الگوی اثرات نرخ ارز بر بازار سرمایه بسیار بهتر عمل می کند. بر اساس یافته های پژوهش اگر بازار ارز دچار نوسان شدید باشد افزایش نرخ ارز حتما باعث افزایش بازده بازار سرمایه می شود اما در شرایط ثبات بازار ارز، اثر این متغیر بر بازار سرمایه می تواند مثبت یا منفی باشد. با توجه به احتمال های برآورد شده انتظار می رود در سال های آینده شاهد اثر مثبت نرخ ارز بر بازار سرمایه در فضایی کم نوسان باشیم.

    کلیدواژگان: بازار سرمایه، رژیم های ارزی، مدل انتقال رژیم مارکوف
  • محمدرضا مهربان پور*، سید محمد علوی نسب، عزت الله عباسیان، طاهر پرکاوش صفحات 25-52

    تا حدودی بر سر این موضوع که سهام ارزشی بازده بالاتری از سهام رشدی به دست می آورد، توافق نظر وجود دارد اما تفسیر علت این امر موضوعی بحث بر انگیز است و توضیح روشنی برای این ویژگی سهام وجود ندارد. براساس تیوری قیمت گذاری دارایی مبتنی بر سرمایه گذاری، عدم انعطاف پذیری مالی دلیل هم حرکتی بازده مورد انتظار شرکت های ارزشی با رکود اقتصادی نسبت به بازده مورد انتظار شرکت های رشدی است. پژوهش حاضر به دنبال تعیین اثرپذیری ناهنجاری ارزشی از عدم انعطاف پذیری مالی با توجه به چرخه تجاری است. جهت دستیابی به اهداف پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری حذفی سیستماتیک، از داده های ماهانه 450 سال - شرکت طی دوره زمانی 1387 الی 1396 استفاده گردید. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون با استفاده از داده های سری زمانی و ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می-دهد که عدم انعطاف پذیری مالی، منجر به صرف ریسک مثبت در سطح سهام و پرتفوی سرمایه-گذاری می شود و شرکت های ارزشی، بازده آتی بالاتری نسبت به شرکت های رشدی به دلیل جبران ریسک عدم انعطاف پذیری مالی به دست می آورند، و نهایتا تاثیر عدم انعطاف پذیری مالی بر صرف ریسک سهام در طول چرخه تجاری ثابت نیست و در دوره رکود اقتصادی، شرکت های ارزشی بیشتر از شرکت های رشدی در معرض ریسک عدم انعطاف پذیری مالی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: عدم انعطاف پذیری مالی، ناهنجاری ارزشی، چرخه تجاری
  • سامان توکلی، علی آشتاب* صفحات 53-76
    هدف این پژوهش، مقایسه کارایی مدل های یادگیری ماشین (32 مدل) و مدل های آماری (14 مدل)، در پیش بینی ریسک مالی 145 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1389 تا 1398 و انتخاب بهترین مدل با استفاده از تکنیک های بهینه سازی پیشرفته می باشد. یافته های پژوهش با استفاده از آزمون مقایسه دقت ضرایب پیش بینی، بیانگر آن است که با اطمینان 99 درصد، دقت پیشبینی مدلهای یادگیری ماشین، بیشتر از مدلهای آماری است. همچنین بهترین مدل یادگیری ماشین پس از بهینه سازی، مدل ماشین بردار پشتیبان تکاملی با دقت پیش بینی 99.86درصد و مقدار سطح زیر منحنی برابر0.998بوده است. علاوه بر این، نسبت های مالی تعهدی با دقت پیش بینی99.45درصد و نسبت های مالی فعالیت با دقت پیش بینی 98.62درصد توانستند در مقایسه با سایر نسبت های مالی در استفاده از ماشین بردار پشتیبان تکاملی به منظور پیش بینی ریسک مالی عملکرد بهتری داشته باشند. از سوی دیگر ریسک مالی پیش بینی شده بر اساس صنایع مختلف، متفاوت بوده است. بنابراین مشخص شد که مدل های یادگیری ماشین به دلیل عدم برخورداری از محدودیت هایی که مدل های آماری با آن مواجهه هستند می توانند به عنوان ابزاری مهم، در پیش بینی ریسک مالی شرکت ها به کار روند.
    کلیدواژگان: پیش بینی، ریسک مالی، ماشین بردار پشتیبان تکاملی، یادگیری ماشین
  • سهیل رودری، ابوالفضل شاه آبادی، لیلا آرغا* صفحات 77-100
    پژوهش حاضر به بررسی نقش رکود و رونق اقتصادی و کیفیت نهادها در اثرگذاری رانت منابع طبیعی بر شاخص توسعه مالی ایران در دوره زمانی 2018- 1984 پرداخته است. جهت استخراج شاخص های کیفیت نهادی و توسعه مالی از الگوی تحلیل مولفه های اصلی و از الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری آستانه ای جهت بررسی اثرگذاری رانت منابع طبیعی بر توسعه مالی در اقتصاد ایران در دوره های رکود و رونق و در دو حالت با لحاظ و بدون در نظر گرفتن شاخص کیفیت نهادی استفاده شده است. بر اساس نتایج، تاثیرگذاری رانت منابع نفتی در اقتصاد ایران بر توسعه مالی به رکود و رونق اقتصادی بستگی ندارد و عامل تعیین کننده در نفرین و موهبت بودن رانت منابع نفت در اقتصاد ایران، کیفیت نهادها است. چنانچه همزمان رانت منابع و کیفیت نهادها افزایش یابند امکان افزایش توسعه مالی در کوتاه مدت میسر می گردد اما در شرایط عدم لحاظ کیفیت نهادها در رانت منابع، در کوتاه مدت رانت منابع منجر به کاهش توسعه مالی در اقتصاد ایران می شود. بر این اساس، حتی در صورت بهبود همزمان کیفیت نهادها در کشور ایران، وفور منابع نفتی و افزایش رانت حاصل از آن، نمی تواند به عنوان یک عامل بلندمدت جهت بهبود و رشد توسعه مالی در اقتصاد ایران قلمداد شود.
    کلیدواژگان: رانت منابع طبیعی، کیفیت نهادی، توسعه مالی، ادوار تجاری، خودرگرسیون برداری ساختاری آستانه ای
  • محمدعلی یوسفی بهزاد فرخی، ثمینه قاسمی فر* صفحات 101-120

    با ورود رمزارزها به بازارهای مالی بین المللی، مطالعه مسایل جدید پیرامون سبد دارایی افراد و ارتباط ریسک بخش های مختلف بازار مالی با یکدیگر را در میان سرمایه گذاران و محققان برجسته ساخته است. در این مطالعه به کمک داده های ماهانه از آبان ماه سال 1392 تا دی ماه 1400و با هدف بررسی اثرات متقابل نوسانات (ریسک) بیت کوین و نرخ ارز بر نوسانات شاخص بازار سهام ایران در سبد دارایی از رویکرد MSBVAR دو رژیم رفتاری (منطبق با قبل و بعد از وقوع اپیدمی کرونا) برای نوسانات قیمتی بیت کوین شناسایی شده و سپس اثرات تکانه بیت کوین بر شاخص بازار سهام را در خلال دو رژیم رفتاری مورد سنجش قرار داده است. نتایج پژوهش ضمن تایید انطباق رژیم های رفتاریی بیت کوین با شیوع اپیدمی کرونا، نشان می دهد که در زمان اپیدمی کرونا شاخص بازار سهام با شدت بیشتری به تکانه های بیت کوین و نرخ ارز واکنش نشان می دهد و ریسک کلی سبد دارایی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: نوسانات بیت کوین، اپیدمی کرونا، سبد دارایی، شاخص بازار سهام، رویکرد MSBVAR
  • شکرالله خواجوی*، مهران جهاندوست مرغوب، ثریا ویسی حصار صفحات 131-144

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر محیط های مختلف اطلاعاتی بر رابطه بین کیفیت افشاء و ریسک غیرسیستماتیک سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در راستای بررسی این موضوع، فرضیه های پژوهش بر مبنای یک نمونه آماری متشکل از 86 شرکت طی یک دوره 11 ساله از سال 1387 لغایت 1397 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چند متغیره مورد آزمون قرار گرفت. بدین منظور از خطاهای پیش بینی مدیریت به عنوان نماینده ای برای کیفیت افشاء، از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای برای اندازه گیری ریسک غیرسیستماتیک و از معیار اندازه شرکت به عنوان نماینده محیط اطلاعاتی بهره گرفته شده است. برای محاسبه خطاهای پیش بینی مدیریت نیز از ارزش قدرمطلق معیار ترکیبی خطاهای پیش بینی مدیریت به روش تحلیل مولفه های اصلی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین کیفیت افشاء و ریسک غیرسیستماتیک رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، وجود یک محیط اطلاعاتی مطلوب (ضعیف) موجب افزایش (کاهش) کیفیت افشاء و کاهش (افزایش) ریسک غیرسیستماتیک می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت افشاء، خطاهای پیش بینی مدیریت، ریسک غیرسیستماتیک، محیط اطلاعاتی، روش تحلیل مولفه های اصلی
  • ساجده رضائی، حمیدرضا وکیلی فرد*، رضا تهرانی صفحات 145-168
    این پژوهش رابطه رهبر - پیرو در تعیین ترکیب ساختار سرمایه (CS) با استفاده از روش پراکندگی مطلق مقطعی (CSAD) و در شرایط رشد و افول بازار را بررسی می کند. شرکت ها در هر صنعت، بر اساس معیار رشد سودآوری، میزان سودآوری و سهم بازار به دو دسته رهبر و پیرو تقسیم شدند. در دسته رشد سودآوری در صنعت ماشین آلات و تجهیزات و سیمان آهک گچ به طور کلی و همچنین در صنعت فلزات اساسی و شیمیایی (دوره افول و رشد)، صنعت دارویی (دوره افول) و صنعت سیمان آهک گچ (دوره رشد) رابطه رهبر - پیرو رد نمی شود. با معیار میزان سودآوری در شرایط بازار یکسان، صنعت کانی غیر فلزی و سیمان آهک گچ و با در نظر گرفتن دوره رشد و افول در صنعت غذایی به جز قند وشکر، شیمیایی، کانی غیر فلزی و سیمان آهک گچ (دوره افول و رشد) و خودرو و قطعات و دستگاه های برقی (دوره رشد) شرکت ها از رهبر صنعت پیروی می کنند. بر اساس معیار سهم بازار، در صنعت خودرو و قطعات در شرایط مشابه اقتصادی و در صنعت فلزات اساسی و شیمیایی (دوره رشد و افول) و صنعت لاستیک و پلاستیک و دستگاه های برقی (دوره رشد) در شرایط اقتصادی متفاوت بازار فرضیه وجود رابطه رهبر - پیرو رد نمی گردد. بنابراین پیروی شرکت ها از رهبر صنعت می تواند به عنوان عامل تعیین کننده ساختار سرمایه در نظر گرفته می شود.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، مالی رفتاری، رابطه رهبر- پیرو
  • کاظم هارونکلایی، سید علی نبوی چاشمی*، قدرت الله برزگر، ایمان داداشی صفحات 169-184

     یکی از مهمترین موضوعات حوزه مدیریت مالی، آن است که سرمایه گذاران بتوانند فرصت های مطلوب سرمایه گذاری را از فرصت های نامطلوب تشخیص دهند. یکی از راهکارهای کمک به سرمایه گذاران پیش بینی احیای مالی (خروج از درماندگی) شرکت های دارای درماندگی مالی است. از این رو، این پژوهش در صدد است مدلی جهت پیش بینی احیای مالی با استفاده از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارایه نماید. برای دستیابی به این هدف،54 متغیر مالی با استفاده از الگوریتم انتخاب ویژگی لارس تعیین گردید و برای آزمون دقت نتایج مدل پیشنهادی از الگوریتم یادگیر ماشین بردار پشتیبان استفاده شده است. بدین منظور در دوره زمانی 1380 تا1397 اطلاعات 167 شرکت درمانده ای که از درماندگی مالی خارج و احیا شده اند، استخراج گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد، مدل تحقیق با دقت 74% زمان احیا و خروج شرکت درمانده مالی را از درماندگی مالی به درستی پیش بینی می نماید.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی، احیای مالی، الگوریتم لارس، ماشین بردار پشتیبان
  • علی بدیعی نژاد، افسانه توانگر حمزء کلائی*، علی اسماعیل زاده مقری، نگار خسروی پور صفحات 185-210

     سرمایه گذاران نهادی نقش مهمی را در نظارت و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی ایفا می کنند. این سرمایه گذاران با مطالبه کیفیت بالا در شیوه های مدیریت شرکت و افشای اطلاعات، عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهند که به تصمیم گیری های آگاهانه در مورد گزینه های سرمایه گذاری منجر می شود.در پژوهش حاضر،تاثیر افق سرمایه گذاری سرمایه گذاران نهادی بر کارایی مدیریت و تصمیمات سرمایه گذاری شرکت ها موردبررسی قرارگرفته است.در این پژوهش با استفاده از داده های 138 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی بازه زمانی سال های 1390 تا 1397 به بررسی موضوع پرداخته شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل های رگرسیونی با روش داده تابلویی و رویکرد اثرات ثابت استفاده گردید.نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که افق سرمایه گذاری کوتاه مدت سرمایه گذاران نهادی درروش مبتنی بر بوشی (1998) تاثیری منفی و معنادار بر کارایی مدیریت دارد. همچنین، یافته های پژوهش حاکی از آن است که متغیر افق سرمایه گذاری بلندمدت سرمایه گذاران نهادی درروش مبتنی بر بوشی (1998)، تصمیمات و مخارج سرمایه گذاری شرکت های دارای جریان های نقدی آزاد بالا را کاهش می دهد و این سرمایه گذاران (با افق سرمایه گذاری بلندمدت)،تصمیمات و مخارج سرمایه گذاری شرکت های دارای محدودیت در تامین منابع مالی را کاهش می دهند که این یافته می تواند ناشی از این موضوع باشد که بخش عمده ای از سرمایه گذاران نهادی دارای افق سرمایه گذاری بلندمدت در شرکت های دارای محدودیت تامین مالی دارای کنترل مطلق بوده و به منظور استخراج مزایای خصوصی، مشکلات شرکت را تشدید می کنند.

    کلیدواژگان: افق سرمایه گذاری بلندمدت سرمایه گذاران نهادی، افق سرمایه گذاری کوتاه مدت سرمایه گذاران نهادی، کارایی مدیریت و مخارج سرمایه گذاری
  • سارا بیک جانی، حسین دیده خانی* صفحات 211-230

    در این مقاله به برخی از چالش های بهینه سازی پرتفوی به طور همزمان پرداخته می شود. به طوری که جهت در نظرگرفتن ماهیت چندمعیاره بودن انتخاب سهام و عدم قطعیت مرتبط با نرخ بازده دارایی ها از مدل برنامه ریزی چندهدفه فازی استفاده شد. همچنین با توجه به نقاط ضعف معیارهای ریسک سنتی نظیر واریانس برای اندازه گیری ریسک سرمایه گذار، معیار ارزش در معرض خطر میانگین به عنوان یک معیار ریسک منسجم با رویکرد تیوری اعتبار فازی جایگزین آن ها شدند. از طرفی در این پژوهش به منظور دخالت دادن نظرات و قضاوت های ذهنی سرمایه گذاران از روش ZAPROS III استفاده و با محاسبه شاخص رسمی کیفیت (FIQ) دیدگاه های سرمایه گذاران در بهینه سازی پرتفوی لحاظ گردید. در طراحی مدل علاوه بر محدودیت های اصلی، محدودیت هایی مانند حداقل و حداکثر تخصیص ثروت به هر دارایی و نیز حداقل و حداکثر تعداد سهام موجود در پرتفوی در نظر گرفته شده است. جهت نمایش قابلیت کاربرد مدل توسعه داده شده از 10 شرکت فعال تر پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شد. نتایج حاصل از اجرای مدل با استفاده از الگوریتم MOPSO نشان داد پرتفوهای پارتو بهینه ایجاد شده از اجرای مدل در مقایسه با پرتفوهای با وزن های تصادفی از لحاظ رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده، عملکرد بهتر و مطلوب تری دارند

    کلیدواژگان: بهینه سازی چند هدفه پرتفوی، تئوری اعتبار، روش ZAPROS III، الگوریتم .MOPSO
|
  • Mehdi Davari, Mohammad Hosseinnejad *, Mohammadesmaeel Fadaeinezhad Pages 1-24

    providing a model for better identifying the pattern of exchange rate effects on the capital market and forecast the next one and two years of the Iranian capital market is The purpose of this study. In this regard, using 4 specification criteria (Maximum likelihood, Akaik, Schwartz and Hannan Quinn) we compare the fitness of two-regime Markov switching Model(2R-MSM) with three-regime Markov switching model(3R-MSM) relating to exchange rate fluctuations and the relationship between exchange rate fluctuations and capital market. Afterward we forecast the regime for relationship of exchange rate and capital market. results show in recognizing the pattern of exchange rate effects on the capital market, 3R-MSM outperforms 2R-MSM. According to the research findings, if the foreign exchange market fluctuates severely, an increase in the exchange rate will certainly increase capital market return, but when foreign exchange market is almost stable, the effect of this variable on the capital market can be positive or negative. According to the estimated probabilities, in the coming years we are expected to see a positive effect of the exchange rate on the capital market in a low volatility environment.

    Keywords: Capital market, Exchange rate regimes, Markov switching Model
  • Mohammadreza Mehrabanpour, Seyed Mohmmad Alavinasab, Ezatollah Abbasian, Taher Porkavosh Pages 25-52

    Partly on the issue that value stocks earn higher returns than growth stocks, there is agreement, but the interpretation of the cause is controversial and there is no clear explanation for this stock feature. According to investment-based asset pricing theory, the financial inflexibility is the reason for expected return of value firms covary more with recessions than the expected returns of growth firms. The present study seeks to determine the effectiveness of the value anomaly of financial inflexibility with attention to the business cycle. In order to achieve the research goals using systematic removal sampling method, the monthly data of 450 year - firm has been used during the period from 2008 to 2017. To test the research hypotheses, regression method using time series and panel data was used. The results of the research show that the financial inflexibility leads to a positive risk premium in the stock level and investment portfolios and value firms gain higher future returns than growth firms due to compensate for the risk of financial inflexibility, and Finally, the effect of financial inflexibility on stock risk premium is not constant during the business cycle, and in times of recession, value companies are more exposed to risk of financial inflexibility than growth companies.Partly on the issue that value stocks earn higher returns than growth stocks, there is agreement, but the interpretation of the cause is controversial and there is no clear explanation for this stock feature. According to investment-based asset pricing theory, the financial inflexibility is the reason for expected return of value firms covary more with recessions than the expected returns of growth firms. The present study seeks to determine the effectiveness of the value anomaly of financial inflexibility with attention to the business cycle. In order to achieve the research goals using systematic removal sampling method, the monthly data of 450 year - firm has been used during the period from 2008 to 2017. To test the research hypotheses, regression method using time series and panel data was used. The results of the research show that the financial inflexibility leads to a positive risk premium in the stock level and investment portfolios and value firms gain higher future returns than growth firms due to compensate for the risk of financial inflexibility, and Finally, the effect of financial inflexibility on stock risk premium is not constant during the business cycle, and in times of recession, value companies are more exposed to risk of financial inflexibility than growth companies.

    Keywords: Financial Inflexibility, Value Anomaly, Business Cycle
  • Saman Tavakoli, Ali Ashtab * Pages 53-76
    The purpose of this study was to compare the efficiency of machine learning models (32 models) and statistical models (14 models) in predicting the financial risk of listed 145 companies in Tehran Stock Exchange during the period 2010 to 2020 and selecting the best model using advanced optimization techniques. Findings of the research using the test of comparing the accuracy of prediction coefficients, indicates that with 99 percent confidence, the prediction accuracy of machine learning models is higher than statistical models. Also, the best machine learning model after optimization was the evolutionary support vector machine model with 99.86 percent prediction accuracy and the value of the area under the curve was 0.998. In addition, accrual financial ratios with 99.45 percent predictive accuracy and operating financial ratios with 98.62 percent predictive accuracy were able to perform better than other financial ratios in using the evolutionary support vector to predict financial risk. on the other side, the projected financial risk varied according to different industries. Therefore, it was found that machine learning models can be used as an important tool in predicting corporate financial risk due to the lack of limitations that statistical models face.
    Keywords: Financial risk, Machine Learning, Prediction, Support Vector Machine Evolutionary
  • Soheil Rudari, Abolfazl Shahabadi, Leila Argha * Pages 77-100
    In the present study, the role of recession, boom and the quality of institutions in the impact of natural resource rents on Iran's financial development index in 1984-2018 has been investigated. For this purpose, first, the principal component analysis model has been used to extract the indicators of institutional quality and financial development. Then to study the effect of natural resource rents on financial development in the country during periods of recession and boom and in two modes with and without considering the institutional quality index, the threshold structural autoregressive model has been used. According to the research results, the impact of oil resources rent in the country on financial development does not depend on recession and boom, and the determining factor in the curse or blessing of oil resources rent in the country is the quality of institutions. If the rent of resources and the quality of institutions increase at the same time, it is possible to increase financial development in the short term, while in the absence of quality of institutions in the rent of resources, in the short term rent of resources leads to reduced financial development in the country. Accordingly, even if the quality of institutions in the country simultaneously improves, oil resources and the resulting increase in rents can not be considered a long-term factor for improving and growing financial development in the country.
    Keywords: Natural Resource Rent, Institutional Quality, Financial Development, Business Cycles, TSVAR Model
  • MohammadAli Yousefi Behzad Farokhi, Samineh Qasemifar * Pages 101-120

    With the advent of cryptocurrencies in international financial markets, the study of new issues around the portfolio of individuals and the risk relationship of different segments of the financial market with each other has become prominent among investors and researchers. In this study, with the help of monthly data from 2013-to 2021 and to investigate the interaction effects of bitcoin fluctuations (risk) and exchange rate on fluctuations in the Iranian stock market index in the portfolio of the M SBVAR approach, two behavioral regimes (consistent with before and After the corona epidemic) has been identified for bitcoin price fluctuations and then the effects of bitcoin innovation on the stock market index during the two behavioral regimes. The results of the study, while confirming the adaptation of bitcoin behavioral regimes to the prevalence of the corona epidemic, show that during the corona epidemic, the stock market index reacts more strongly to bitcoin shocks and exchange rates, and the overall risk Increases the portfolio.

    Keywords: bitcoin fluctuations, corona epidemic, Portfolio, stock market index, MSBVAR approach
  • Shokrollah Khajavi *, Mehran Jahandoust Marghoub, Soraya Weysihesar Pages 131-144

    The main purpose of this study was to investigate the impact of different information environments on the relationship between disclosure quality and idiosyncratic stock risk in listed companies in Tehran Stock Exchange. To investigate this issue, the research hypotheses were tested on the basis of a statistical sample of 86 companies over a 11 year period from 2009 to 2019 using multivariate regression models. For this purpose, management forecast error as a proxy for disclosure quality, capital asset pricing model for idiosyncratic risk measurement and company size criterion as representative of information environment are used. In order to calculate the management forecast errors, the absolute value of the composite measure of management forecast errors using the principal component analysis method was used. The results show that there is a negative and significant relationship between disclosure quality and idiosyncratic risk. Also, having a favorable (weak) information environment increases (decreases) the quality of disclosure and reduces (increases) idiosyncratic risk.

    Keywords: disclosure quality, Management forecast error, Idiosyncratic Risk, Information environment, Principal Component Analysis
  • Sajedeh Rezaei, Hamidreza Vakilifard *, Reza Tehrani Pages 145-168
    This study examines the relationship of the leader-follower relationship in determining the composition of the capital structure (CS) using the absolute cross-sectional dispersion (CSAD) method in terms of market growth and decline. The firms in each industry were divided into two categories of leaders and followers based on the criteria of profitability growth, profitability and market share. In the category of profitability growth in the machinery and equipment and cement lime gypsum industry in general, as well as in the basic metals and chemical industry (decline and growth period), pharmaceutical industry (decline period) and cement lime gypsum industry (growth period), The leader-follower relationship is not rejected. With the criterion of profitability in the same market conditions, non-metallic mineral and cement lime gypsum industry and taking into account the period of growth and decline in the food except sugar, chemical, non-metallic mineral and cement lime gypsum industry (growth and decline period), and automobiles and parts and electrical appliances (growth period) firms follow the industry leader. Based on the market share criterion, in the automobiles and parts industry in similar economic conditions and the basic metals and chemical industry (growth and decline period) and rubber and plastic industry and electrical appliances (growth period) in different economic market conditions, the hypothesis of a leader-follower relationship is not rejected. Therefore, firms' following to the industry leader can be considered as a determining factor in the capital structure of firms.
    Keywords: Capital Structure, Behavioral Finance, Leader-Follower Relationship
  • Kazem Haronkolaee, Seyyed ali Nabavichshmi *, Ghodratalah Barzegar, Iman Dadashi Pages 169-184

    One of the most important issues in the field of financial management is that investors can distinguish favorable investment opportunities from unfavorable ones. One way to help investors is to anticipate the financial recovery (exit from helplessness) of companies with financial distress. Therefore, this study intends to provide a model for predicting financial recovery using the support vector machine algorithm for companies listed on the Tehran Stock Exchange. To achieve this goal, 54 financial variables were determined using the Lars feature selection algorithm and to test the accuracy of the results of the proposed model, the support vector learning algorithm was used. For this purpose, in the period of 2001-2018, the information of 167 helpless companies that were out of financial helplessness and revived was extracted. The research findings show that the research model accurately predicts the recovery time of the financially helpless company from financial distress with 74% accuracy.

    Keywords: Financial Distress, LARS Algorithm, Support Vector Machine Algorithm
  • Ali Badieenezhad, Afsaneh Tavangar Hamzeh Kallaee *, Ali Esmaeilzadehmaghari, Negar Khosravipour Pages 185-210

     Institutional investors play a crucial role in monitoring and reducing asymmetric information. Institutional investors reduce asymmetric information by demanding high quality in corporate governance practices and information disclosure that leads to informed decisions on investment choices. In the present study, the impact of institutional investors, investment horizons on management efficiency and investment decisions of the companies is investigated. In thes study, the data of 138 companies listed in tehrak stock Exchange during 2018-2011 were investigated. In order to test the hypothesis, Regression models with panel data method and fixed effects approach areused. The results of the testing of research hypotheses indicated that the short-term investment horizon of institutional investors has a negative and significant impact on management efficiency. also, The research findings indicated that the long–term investment horizon of institutional investors has a negative impact on the investment decisions and expenditures of companies with high operating cash flows, by the method based on Bushee(1998)and these investors(with lng-term investment horizon) reduce theinvestment decisions and expenditures of companies with limited funding. This finding could be due to the fact that the majority of institutional investors withlong–term investment horizon in companies with limited fundinghave absolute control and exacerbate the company's problems in order to extract private benefits.

    Keywords: Long-term Investment Horizons for Institutional Investors, short-term investment horizons for institutional investors, management efficiency, investment expendichers
  • Sara Beykjani, Hosein Didehkhani * Pages 211-230

    In this paper, some of the challenges of portfolio optimization are discussed simultaneously. So that the fuzzy multi-objective programming model was used to consider the multi-criteria nature of stock selection and the lack of correlation with the return on assets. Also, due to the weaknesses of traditional risk measures such as variance for risk assessment of the investor, the criterion of value at risk was replaced as a coherent risk criterion with the fuzzy credit theory approach. On the other hand, in this research, ZAPROS III method was used to interfere with investors' subjective opinions and judgments, and by considering the formal index of quality (FIQ), the views of investors in portfolio optimization were considered. In designing the model, in addition to the main constraints, limitations such as the minimum and maximum allocation of wealth to each asset, as well as the minimum and maximum number of stocks in the portfolio are considered. To demonstrate the applicability of the developed model, 10 of the more active companies accepted in Tehran Stock Exchange were used. The results of model implementation using the MOPSO algorithm showed that optimal pareto-optimized models of model execution compared to randomly assigned portfolios have better and more favorable performance in terms of achievement of predetermined goals.

    Keywords: Multi-objective optimization of portfolio, credit theory, ZAPROS III method, MOPSO Algorithm