فهرست مطالب

گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی - پیاپی 4 (زمستان 1401)

نشریه گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول تاجیک اسماعیلی*، اکبر اشرفی صفحات 1-21
    با شهادت فرمانده سپاه قدس توسط آمریکا، مفهوم انتقام سخت توسط آیت الله خامنه ای به عنوان یک طرح و نیز یک مطالبه بازدارنده در سطوح گوناگونی از قبیل ، غلبه نرم افزاری بر هیمنه پوچ استکبار، اخراج آمریکا از منطقه غرب آسیا، خون خواهی وانتقام از قاتلین آمرین به قتل شهید سلیمانی و همراهان ایشان، مطرح گردید. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی در صدد پاسخ به این مسیله است: در اندیشه حضرت آیت الله خامنه ای، راه های تحقق انتقام سخت کدامند؟ براساس بررسی ومطالعه منظومه فکری و اندیشه دفاعی ایشان ،نتایج مقابل حاصل شده است: برخی از نتایج به دست آمده عبارتند از: تحقق انتقام سخت مبتنی بر بعد نظامی شامل: عمق راهبردی، بازدارندگی همه جانبه، اصل توازن تهدید و واکنش سخت، و تحقق انتقام سخت در بعد علمی و فناورانه (غلبه نرم افزاری) شامل: اصل نهادمندی،آینده نگری و جامعه نگری علمی، نوآوری علمی، تولید علم وفناوری و شکستن مرزهای علمی و شکستن انحصار هر کدام از فناوری های پیشرفته، مورد اهمیت است. همچنین یکی دیگر از راه های تحقق انتقام سخت، دفاع دانش بنیان، دفاعی که مرکب از ابزارهای قدرت نرم وسخت است می باشد.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، اندیشه دفاعی، انتقام سخت، راه های تحقق انتقام سخت
  • حسن لارتی، حامد محقق نیا*، روح الله شهابی نیا، لنا عبدالخانی صفحات 22-39

    بحران سوریه که ابتدا با اعتراضات مردمی شروع و در ادامه به جنگ داخلی و تقابل مخالفان مسلح و گروه های تروریستی با حکومت بشار اسد منجر شد، بازیگران متعددی را هم درگیر این منازعه کرد. برخی کشورها به حمایت از مخالفان بشار اسد برخاستند و برای سرنگونی نظام حاکم همه مساعی خود را به کار بستند. بازیگرانی هم بودند که در جهت حمایت و بقای حکومت بشار اسد قدم برداشتند. جمهوری اسلامی ایران، یکی از بازیگران شاخص این جبهه بود که با ورودش به صحنه منازعه، نقشی کلیدی و انکارناپذیر در تغییر شرایط جنگ داشت. این تحقیق هم بر این مبنا پایه گذاری شده که چرا جمهوری اسلامی ایران مشارکتی مستقیم در جنگ سوریه داشت و چه نظریه ای می تواند این مشارکت را تشریح و تحلیل کند؟ برای پاسخ به این پرسش ها، باید رویکرد ایران بعد از انقلاب اسلامی را بررسی کرد. رویکردی که براساس مقاومت، نفی نظام سلطه، بازدارندگی، مبارزه با رژیم صهیونیستی، حمایت از جنبش های آزادیبخش و افزایش نفوذ و قدرت منطقه ای بنا شده است. بنابراین با تشدید منازعه و جنگ در سوریه، جمهوری اسلامی ایران که نابودی نظام سوریه را به معنای تضعیف و از هم گسیختگی محور مقاومت، کاهش توان بازدارندگی و قدرت منطقه ای خود می دانست،با محاسبه اشتراکات ایدیولوژیک، ژیوپلتیک و استراتژیک میان خود و نظام سوریه، مشارکتی فعال و تعیین کننده در بحران داشت و زمینه بقای نظام اسد و اتحاد راهبردی خود با سوریه را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: بحران سوریه، نظریه مقاومت، جمهوری اسلامی ایران، محور مقاومت، همگرایی
  • امیر ساجدی*، عرفان زندی صفحات 40-62
    یکی از اهداف و سیاست های کلان جمهوری اسلامی ایران در سند چشم انداز 1404رسیدن به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در منطقه آسیای جنوب غربی می باشد. به همین منظور استفاده از قدرت نرم می تواند برای تقویت و گسترش سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه موثر واقع گردد. قدرت نرم امروزه یکی از مفاهیم نوینی است که به خاطر وجه معنوی آن از نفوذ گسترده ای در کشورها برخوردار است. قدرت نرم در سیاست خارجی سبب هویت سازی، پیشرفت و تقویت روحیه جهادی و دفاع از موجودیت نظام و آرمان های آن می شود. مقاله حاضر تلاش دارد تا با رویکرد توصیفی- تحلیلی به تاثیر قدرت نرم در آینده سیاست خارجی ایران و در ارتباط با سند چشم انداز 1404 بپردازد و در پی پاسخ به این پرسش است،تاثیر قدرت نرم بر عملکرد آینده سیاست خارجی ج.ا.ا. در سند چشم انداز 1404 چیست؟ یافته های این پژوهش در مجموع نشان از تاثیرعمیق عناصر اسلامی و شیعی هویت ایرانی و ایدیولوژی اسلامی نظام جمهوری اسلامی ایران به مثابه قدرت نرم در آینده سیاست خارجی این کشور دارد.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، ایدئولوژی اسلامی، جمهوری اسلامی ایران، چشم انداز 1404 قدرت نرم
  • وحید ذوالفقاری* صفحات 63-85
    رفتارهای جمعی و کنش های اجتماعی با الهام از تحولات تاریخ سازی مانند دو جنگ جهانی، ظهور جنبش های فاشیستی- کمونیستی، اضمحلال زیست جهان استعماری و تسریع فرآیندهای جهانی شدن، در قامت جنبش های اجتماعی ملی و فراملی رخ نمودند. متعاقب این دگردیسی های جهانی از یک طرف، و تجربه دو انقلاب در یک قرن، جنگ هشت ساله و جهانی شدن در ایران از سوی دیگر، ماهیت جامعه معاصر تغییر یافت. به بیان دیگر، از اوایل قرن بیستم، شکاف دولت- ملت و ملت- امپریالیسم، لایه های مختلفی از جنبش های اجتماعی به ویژه دانشجویی را به بار آورد که درصدد تاسیس جامعه مدنی و استقرار ساختار دموکراتیک بودند. در واقع، کنش های اجتماعی با نشستن بر کرسی رشادت و مدنیت، از سیاست زدگی و جناح گرایی حاکم بر مناسبات اجتماعی بریده و در تلاش برای رهایی از این امر سیاسی نامیمون است. طبق این فهم، پرسش اصلی نگاشته جاری این است که چگونه می توان جنبش های اجتماعی به ویژه دانشجویی در ایران را با الگوی تیوریک ملوچی- تورن تحلیل کرد؟ نگارنده با استخدام منطق جامعه شناسی تاریخی و روش توصیفی- تحلیلی، بر این فرضیه تاکید دارد که ماهیت، شناسه ها و بسترهای متفاوت جنبش های اجتماعی در ایران آن را در تمایز با الگوی تحلیل ملوچی- تورن قرار می دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بسترپروردگی و زمان مندی جنبش های اجتماعی باعث می شود تا کنش های اجتماعی در ایران لزوما در انطباق کامل با الگوی تحلیلی ملوچی- تورن نباشند.
    کلیدواژگان: کنش جمعی، جامعه مدنی، جنبش اجتماعی، جهانی شدن، ایران
  • مرتضی عزیزی*، شهره پیرانی صفحات 86-114

    با رشد فناوری، کیفیت ساخت انیمیشن ها به موازات روایت های آن ها پیچیده تر شده است؛ به قدری که شمولیت مخاطبان از کودکان به بزرگسالان گسترش یافته و کشورهای صاحب فناوری به همین جهت تاثیرگذاری محتوایی بیش از گذشته، بدین وسیله برای انتقال پیام به نسل های مختلف در سراسر جهان استفاده می کنند. طبعا شناسایی مضامین اصلی و فرعی این انیمیشن ها، آسیب و خطری را خاطرنشان خواهد کرد که بایستی در برنامه ریزی و توسعه این صنعت متناسب با آرمان ها و نیازهای انقلاب اسلامی ایران تدقیق یافته و مورد اهتمام جدی قرار گیرد. مقاله حاضر با هدف بررسی انیمیشن «روح» با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون قصد دارد که لایه پنهان آن را که در تقابل با مبانی دینی و انقلابی می باشد، هویدا سازد. یافته ها حاکی است که نظام بین الملل با هر عاملی که معیارهای اساسی آن ها را دچار تحول کند و باعث عدم تعادل در سیستم بین الملل شود، به عنوان عنصری مخل تلقی و با آن به مقابله برخواهند خاست. این محور در این انیمیشن قابل بررسی بوده که جهان بینی و گرایش های کودکان را به دلیل تلقین پذیری بالا با رویکردی نرم و تدریجی به سوی مکاتب الحادی غرب سوق دهد تا زمینه گرایش و انتخاب آنها را در بزرگسالی، نهادینه کند. اغوای ضدانقلابی گری دینی در این انیمیشن، با اهداف غرض ورزانه غربی با هدف تحول روند تربیت دینی فرزندان قابل ردیابی و شناسایی است درصورتی که در لایه آشکار و وجهه معتبر یک پیام فارغ از سمت وسوی اعتقادی و سیاسی، توانسته مقبولیتی عام یافته و تحسین عموم را برانگیزاند.

    کلیدواژگان: انیمیشن، انقلابی گری، کودکان، تربیت دینی، روح
  • مهدی مجد*، علیرضا سلطانی صفحات 115-137
    در کشور ایران از ابتدای اکتشاف نفت تاکنون، دولت ها نتوانسته اند، بهره برداری صحیحی از نفت داشته باشند. چنانچه از درآمدهای نفتی استفاده درستی صورت نگیرد، یک دولت رانتیر تشکیل شده و بیماری هلندی گریبان گیر اقتصاد ملی می شود. اوج دولت رانتیر بین سال های 1353 الی 1356 دیده می شود. دولت پهلوی دولتی رانتیر بود زیرا به طور منظم مقادیر عظیمی از رانت خارجی را دریافت می نمود. بنابراین درآمدهای نفتی ایران پیوند کمی با اقتصاد داخلی و نیروی کار داخلی داشته است. در واقع با افزایش درآمدهای نفتی، استقلال رژیم پهلوی از جامعه داخلی به درجه ای رسید که دولت به تغییر در ساخت اجتماعی دست زد و گروه های حامی برای خود ایجاد نمود و گروه های اجتماعی معارض مانند بازاریان و روحانیون را تضعیف نماید که این خود یکی از دلایل شکل گیری انقلاب اسلامی در ایران بود. از این رو، سوال این مقاله آن است که ساختار دولت رانتیر چه تاثیری بر فروپاشی حکومت پهلوی داشت؟ و نیز فرضیه آن است که به دنبال افزایش درآمدهای نفتی حکومت پهلوی با ایجاد یک ساختار سیاسی مطلقه و از بین بردن ظرفیت ها و بسترهای اقتصاد تولید محور و مبتنی بر درآمدهای مالیاتی زمینه نارضایتی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و در نهایت فروپاشی نظام سیاسی را فراهم نمود. مقاله حاضر به روش تحلیلی و توصیفی نگاشته شده و اطلاعات آن به شیوه کتابخانه ای گرد آمده است. در انتها این نتیجه به دست آمده که کشورهای صاحب نفت و به ویژه ایران، برای ترمیم اقتصاد خود، راهی به جز برون رفت از اقتصاد تک محصولی و افزایش درآمدهای مالیاتی ندارند.
    کلیدواژگان: نفت، دولت رانتیر، بیماری هلندی، انقلاب اسلامی، حکومت پهلوی
|
  • Tajik Ismaili Rasool *, Akbar Ashrafi Pages 1-21
    With the martyrdom of the commander of Quds Force by America, the concept of harsh revenge by Ayatollah Khamenei as a plan and also a deterrent demand at various levels such as software overcoming the absurd and arrogant hegemony, the expulsion of America from the West Asian region, bloodlust and revenge against The murderers of Amin were brought up to kill Martyr Soleimani and his companions. This research with a descriptive-analytical method aims to answer this question: in the thought of Ayatollah Khamenei, what are the ways to realize hard revenge? Based on the investigation and study of his intellectual system and defense thought, the opposite results have been obtained: some of the results obtained are: the realization of harsh revenge based on the military dimension, including: strategic depth, comprehensive deterrence, the principle of balance of threat and harsh response, and the realization of harsh revenge In the scientific and technological dimension (software dominance), it includes: the principle of institutionalization, futurism and scientific sociology, scientific innovation, production of science and technology, and breaking scientific boundaries and breaking the monopoly of each of the advanced technologies are important. Also, another way to realize hard revenge is knowledge-based defense, a defense that is composed of soft and hard power tools.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, defensive thought, harsh revenge, Ways to achieve hard revenge
  • Hasan Larti, Hamed Mohagheghnia *, Rohollah Shahabinia, Lena Abdolkhani Pages 22-39

    The conflict in Syria, which first started with popular protests and then led to a civil war and the confrontation of armed opposition and terrorist groups with Bashar al-Assad's government, involved many actors in this conflict. Some countries supported the opposition of Bashar al-Assad and made every effort to overthrow the ruling system. There were actors who took a step towards the support and survival of Bashar al-Assad's government. The Islamic Republic of Iran was one of the leading actors of this front, which, upon entering the conflict scene, played a key and undeniable role in changing the conditions of the war. This research is based on the basis of why the Islamic Republic of Iran had a direct participation in the Syrian war and what theory can explain and analyze this participation? To answer these questions, Iran's approach after the Islamic Revolution should be examined. An approach that is based on resistance, negation of the domination system, deterrence, fighting against the Zionist regime, supporting liberation movements and increasing regional influence and power. Therefore, with the escalation of the conflict and war in Syria, the Islamic Republic of Iran, which considered the destruction of the Syrian regime to mean the weakening and disintegration of the axis of resistance, the reduction of its deterrent power and regional power, by calculating the ideological, geopolitical and strategic commonalities between itself and the regime Syria had an active and decisive participation in the crisis and provided the basis for the survival of the Assad regime and its strategic alliance with Syria.

    Keywords: Syria crisis, resistance theory, Islamic Republic of Iran, Axis of Resistance, convergence
  • Amir Sajedi *, Erfan Zandi Pages 40-62
    One of the major goals and policies of the Islamic Republic of Iran in the vision document of 1404 is to reach the first economic, scientific and technological position in the region of Southwest Asia. For this reason, the use of soft power can be effective in strengthening and expanding the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in the region. Today, soft power is one of the new concepts that has a wide influence in countries because of its spiritual aspect. Soft power in foreign policy causes identification, development and strengthening of jihadist spirit and defense of the existence of the system and its ideals. The present article tries to deal with the influence of soft power in the future of Iran's foreign policy with a descriptive-analytical approach in connection with the vision document of 1404 and seeks to answer this question, the influence of soft power on the future performance of J.A.'s foreign policy. What is in the vision document 1404? The findings of this research show the deep influence of the Islamic and Shia elements of Iranian identity and the Islamic ideology of the Islamic Republic of Iran system as a soft power in the future of this country's foreign policy.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Islamic ideology, Islamic Republic of Iran, Perspective 1404 soft power
  • Vahid Zolfaghari * Pages 63-85
    Collective behaviors and social actions, inspired by historical developments such as two world wars, the rise of fascist-communist movements, the collapse of the colonial ecosystem and the acceleration of globalization processes, took place in the form of national and transnational social movements. Following these global transformations on the one hand, and the experience of two revolutions in one century, the eight-year war and globalization in Iran on the other hand, the nature of contemporary society changed. In other words, since the beginning of the 20th century, the gap between the state-nation and the nation-imperialism brought different layers of social movements, especially students, who wanted to establish a civil society and establish a democratic structure. In fact, social actions, by sitting on the seat of courage and civility, are cut off from the politicization and factionalism that dominates social relations and are trying to get rid of this political issue. According to this understanding, the main question of the current writing is how to analyze social movements, especially student movements in Iran, with the Meluchi-Torn theoretical model? Employing the logic of historical sociology and the descriptive-analytical method, the author emphasizes the hypothesis that the nature, identifiers, and different contexts of social movements in Iran distinguish it from the Molochi-Torn analysis model. The findings of the research show that the background and timing of social movements make social actions in Iran not necessarily in full compliance with the analytical model of Meluchi-Torn.
    Keywords: collective action, Civil Society, social movement, Globalization, Iran
  • Morteza Azizi *, Shohreh Pirani Pages 86-114

    With the development of technology, the quality of making animations has become more complicated in parallel with their narratives; So much so that the inclusion of the audience has expanded from children to adults, and the countries with technology are using it to convey the message to different generations around the world in order to influence the content more than in the past. Naturally, the identification of the main and secondary themes of these animations will point out the harm and danger that should be carefully studied and given serious attention in the planning and development of this industry in accordance with the ideals and needs of the Islamic Revolution of Iran. This article aims to examine the animation "Soul" with a qualitative approach and the method of theme analysis, and aims to reveal its hidden layer, which is in opposition to religious and revolutionary foundations. The findings indicate that the international system will be considered as a disruptive element and will confront any factor that changes its basic criteria and causes imbalance in the international system. This axis can be examined in this animation, which leads children's worldview and tendencies towards Western atheistic schools with a soft and gradual approach due to high inculpability, in order to institutionalize the context of their orientation and choice in adulthood. The seduction of religious counter-revolutionism in this animation can be traced and identified with the purposeful western goals with the aim of changing the process of religious education of children, in the event that in the clear layer and the authentic face of a message regardless of religious and political bias, it has been able to gain general acceptance and arouse the admiration of the public. .

    Keywords: animation, revolutionism, Children, Religious education, the ghost
  • Mehdi Majd *, Alireza Soltani Pages 115-137
    In Iran, since the beginning of oil exploration, the governments have not been able to properly exploit oil. If the oil revenues are not used properly, a rentier government will be formed and the Dutch disease will plague the national economy. The peak of the rentier government can be seen between 1353 and 1356. The Pahlavi government was a rentier state because it regularly received huge amounts of foreign rent. Therefore, Iran's oil revenues have little connection with the domestic economy and the domestic labor force. In fact, with the increase in oil revenues, the Pahlavi regime's independence from the domestic society reached such a degree that the government began to change the social structure and created support groups for itself and created supporting groups for himself and weakened opposing social groups such as marketers and clerics, which was one of the reasons for the formation of the Islamic Revolution in Iran. Therefore, the question of this article is what effect did the structure of the rentier government have on the collapse of the Pahlavi government? And it is also the hypothesis that following the increase of oil revenues of the Pahlavi government by creating an absolute political structure and destroying the capacities and foundations of the production-oriented economy and based on tax revenues, it provided the basis for political, social and economic dissatisfaction and ultimately the collapse of the political system. This article is written in an analytical and descriptive way and its information is collected in a library way. In the end, the conclusion has been reached that the oil-owning countries, especially Iran, have no way to restore their economy except to exit from the single-product economy and increase tax revenues.
    Keywords: oil, rentier government, Dutch Disease, Islamic Revolution, Pahlavi government