فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 91 (بهار 1402)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 91 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا خراشادی زاده، محمدحسین افشردی، مسعود صامتی* صفحات 5-28

    وجود بازیگران دولتی، غیردولتی و فرامنطقه ای در غالب مرزهای ج.ا.ایران، نقش بازدارندگی-امنیتی مرز را نسبت به نقش ارتباطی- اقتصادی پررنگتر نموده است. بی تردید، تامین امنیت مرز در چنین وضعیتی، نیازمند الگویی راهبردی برای مرزبانی است تا بر اساس آن بتوان راهبردهای مناسب را تدوین و اقدامات اجرایی را برنامه ریزی نمود. با وجود متغیرهای مختلف برای الگوی راهبردی مرزبانی، این تحقیق به دنبال مطالعه دو حوزه راهبردی ماهیت مرزبانی و تابعیت مرزبانی است.ایجاد زیرساخت برای افزایش بهره وری سازوکار مرزبانی برای برقراری و حفظ امنیت مرزی بخشی از اهمیت تحقیق است و تداخل در استیفای حقوق مرزی کشور و اتباع آن و پراکندگی تصمیم گیری روابط مرزی با کشورهای همسایه نیز قسمتی از ضرورت انجام تحقیق را شکل داد. برای توصیف مبانی نظری، از جامعه اسنادی و برای تعیین متغیرها و روابط آنها از روش همبستگی، نظرات جامعه خبرگی، پیمایش و معادلات ساختاری به صورت آمیخته اکتشافی استفاده شد.مطابق شبه الگوی به دست آمده، از آنجا که محیط عملیاتی در عمده مرزهای ج.ا.ایران دارای ویژگی هایی است که بکارگیری اقتضایی ابزار، اقدامات و رویکرد توامان نظامی و انتظامی را تحمیل می نماید؛ ماهیت مرزبانی، تلفیقی از ماهیت نظامی و انتظامی و بهترین تابعیت آن، ذیل سازمان انتظامی دانسته شده است.

    کلیدواژگان: مرز، مرزبانی، امنیت مرزی، ماهیت مرزبانی، تابعیت مرزبانی
  • اسماعیل احمدی مقدم، رضا شاهقلیان قهفرخی*، سعید فریدی، اسماعیل قمریان معمره صفحات 29-52

    جمهوری اسلامی ایران به عنوان اصلی ترین رکن محور مقاومت در طول سالیان سال همواره در خط مقدم مقابله با سلطه گری آمریکا و مقابله با تجاوزگری و توسعه طلبی رژیم صهیونیستی و یاری و کمک به ملت های مظلوم منطقه بوده است و هرروز نیز بر توان بازدارندگی خود و یاری رساندن به اعضای محور مقاومت افزوده است. بی تردید بخش عمده ای از تحولات منطقه متاثر از انقلاب و سیاست های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بوده است. در این میان شخصیت مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به عنوان سکاندار انقلاب و رهبر و تیوری پرداز و تصمیم ساز نظام، نقش بی بدیلی است. درعین حال مقوله مقاومت اسلامی به عنوان یکی از شاخصه ها و ارکان انقلاب اسلامی در نگاه معظم له یک نگاه اعتقادی و قرآنی است، بدین معنا که مقاومت درراه حق، متضمن تحقق وعده های الهی و پیروزی جبهه حق در برابر لشکریان باطل است. بنابراین با عنایت به جایگاه ولایت فقیه در انقلاب اسلامی و تسلط معظم له به مسایل محور مقاومت، نقش ایشان در تقویت و رشد بنیه دفاعی- نظامی جبهه مقاومت نقش بسزایی است. هدف اصلی این مقاله تبیین نقش فرمانده معظم کل قوا در هدایت و رهبری جبهه مقاومت می باشد تا بر اساس آن اقدامات تقویت بنیه دفاعی و نظامی جبهه مقاومت توسط دولت ها و گروه ها و نهضت ها هدایت شوند. این تحقیق از نوع کاربردی است و چون الگوی تحقیق مورد کاربرد در نیروهای مسلح و محور مقاومت بوده بنابراین کاربردی می باشد. این پژوهش با رویکرد کیفی است و ازآنجایی که این مقاله در پی تبیین نقش مقام معظم رهبری((مد ظله العالی)در هدایت و رهبری جبهه مقاومت است؛ بنابراین از روش توصیفی- تبیینی (اکتشافی) و با ابزار تحلیل داده بنیاد استفاده گردید. لذا بر طبق نتایج تحقیق، راهبردها و پیامدهای هدایت و رهبری فرمانده معظم کل قوا در جبهه مقاومت به شرح ذیل می باشند: 1-راهبردها: ایستادگی و استقامت، آمادگی و بصیرت، ایجاد اقتدار بازدارنده؛ 2-پیامدها: رشد و توسعه فرهنگ مقاومت در منطقه، توسعه خود اتکایی و نفی امنیت وارداتی در منطقه.

    کلیدواژگان: تهدیدات هوایی، شناسایی هوایی، قدرت هوایی، راهبردهای مقابله
  • علی اصغر بیک بیلندی، محمودرضا شمس دولت آبادی، سید علیرضا قریشی* صفحات 53-74

    آسیای مرکزی یکی از مناطق ژیوپلیتیک پیرامونی جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهد. شکل گیری این منطقه ژیوپلیتیک در شمال شرقی ایران عدم ثبات منطقه ای در مسایل سیاسی و اقتصادی و ..در حوزه آسیای مرکزی و خاورمیانه و تغییرات سریع شرایط سیاسی،اقتصادی و... پیشران ها و چالش های متعددی را پیش روی دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی ایران قرار داده است.گسترش روابط اقتصادی باعث تحکیم امنیت منطقه خواهد گردید و افزایش نفوذ قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای باعث ایجاد ناامنی در شمال شرق ج.ا.ایران می گردد. هدف از این تحقیق دستیابی به مولفه و شاخص های اقتصادی موثر بر روابط دفاعی جمهوری اسلامی با کشورهای آسیای مرکزی و تعیین میزان تاثیر آن ها بر روی یکدیگر می باشد.در این تحقیق نوع تحقیق«کاربردی-توسعه ای»و روش تحقیق «توصیفی-تحلیلی»و سوال اصلی تحقیق «مولفه و شاخص های اقتصادی موثر بر روابط دفاعی ج.ا.ایران و کشورهای آسیای مرکزی کدام است؟»می باشد.مدل مفهومی تحقیق برگرفته ازنظر اساتید این حوزه با پرسشنامه طیف لیکرت خودساخته به آزمون جامعه خبرگی گذاشته شد و با ضرایب آلفای کرونباخ 920/.  در مولفه همگرایی اقتصادی و با ضریب  721/.در مولفه واگرایی اقتصادی ،پایایی آن تایید گردید.که شامل دو مولفه و 10 شاخص در مولفه همگرایی اقتصادی و 9 شاخص در مولفه واگرایی اقتصادی تایید گردید.

    کلیدواژگان: روابط دفاعی، روابط اقتصادی، ج.ا.ایران، آسیای مرکزی
  • محمدحسین ظریف منش، غلامرضا وطن دوست* صفحات 75-92

    در جهان بینی اسلامی راه خدا از میان خلق می گذرد؛ یعنی بدون تکریم انسان ها و جلب رضایت آنان، رضایت و بندگی خدا امکان پذیر نیست. برای کارکنان نیروی انتظامی، تکریم ارباب رجوع نه به خاطر دستورالعمل و بخشنامه، بلکه یک وظیفه انسانی، حقوقی و دینی است، نه یک وظیفه اضافی در کنار سایر وظایف، بلکه باید در دل امور قرار گیرد. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی میزان تاثیر عوامل درون سازمانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بر محبوبیت و مقبولیت مردم می باشد. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی بوده که داده های مربوط به آن به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده است. برای رسیدن به «تاثیر عوامل درون سازمانی ناجا بر محبوبیت و مقبولیت اجتماعی» با استفاده از مبانی نظری و نظرخواهی از خبرگان مرتبط با پژوهش جهت اجرای تحقیق یک نمونه پرسش نامه به صورت پیش آزمون با تعداد 44 شاخص بین تعدادی از اساتید و صاحب نظران توزیع شد. سپس بر اساس روایی و اعتبار به دست آمده از پرسشنامه اول؛ پرسشنامه دوم با 29 شاخص تهیه و تنظیم گردید و بین جامعه آماری 60 نفر توزیع که تعداد 58 پرسشنامه جمع آوری و ملاک تجزیه وتحلیل قرار گرفت. روایی تحقیق با استفاده از شاخص روایی محتوایی موردبررسی و تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ در محدوده 922/0 به دست آمد. طبق نتایج تحقیق، مهم ترین عوامل درون سازمانی موثر بر محبوبیت و مقبولیت اجتماعی به ترتیب عبارت اند از: عوامل سازمانی، فردی و مدیریتی و همچنین مهم ترین شاخص های موثر بر آن به ترتیب عبارت اند از: کیفیت و تناسب روش های آموزش، اتکاء بر دانش و سامانه های جامع امنیتی و خلاقیت و مهارت نیروها.

    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، درون سازمانی، محبوبیت، مقبولیت
  • منوچهر منطقی، علی دلاور، بهرام اکبری، مهدی الیاسی، حمید خرائیل* صفحات 93-116

    این پژوهش به دنبال ارایه چارچوب نظری چگونگی دستیابی به هم گرایی ظرفیت های توسعه فناوری دفاعی و غیر دفاعی در صنعت باهدف تحقیقات کاربردی-توسعه ای است. طبقه بندی روش انجام آن از نوع توصیفی- پیمایشی و ارتباط بین متغیرها، همبستگی است. جامعه آماری 65 نفر از متخصصان و کارشناسان آشنا با همگرایی صنعتی و بخش های دفاعی و غیر دفاعی است که به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند .اطلاعات لازم از طریق جستجوی کتابخانه ای و بانک های اطلاعاتی، مطالعات میدانی(مصاحبه عمیق و مشاهده) و پرسشنامه گردآوری گردیده اند. حجم نمونه گیری با آزمون کی.ام.او و تحلیل عامل اکتشافی با نرم افزار اس پی اس اس و تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار اسمارتیز انجام گرفته است. عدد 1.96 مربوط به سطح معنی داری آماره تی، بیانگر معنی دار بودن ارکان قابلیت سطح ملی(بحث نرم) با مقدار 76.672 و ارکان قابلیت سطح سازمانی(بحث نیمه سخت) با مقدار 8.619 و ارکان قابلیت سطح بنگاه(بحث سخت) با مقدار 5.944 است. نوآوری تحقیق در ارتباط دادن روش های توسعه و اکتساب فناوری، چندمنظوره سازی و مباحث نرم، نشان داد که در بحث همگرایی که فراتر از انجام کار مشترک در بخش های دفاعی- غیر دفاعی و یا بحث چندمنظوره سازی است، بیشترین اثرگذاری را ارکان قابلیت سطح ملی با مباحث نرم و پس از آن ارکان قابلیت سطح سازمانی با مباحث نیمه سخت دارند.

    کلیدواژگان: همگرایی، توسعه علم وفناوری، ظرفیت و قابلیت، قابلیت سطح ملی و سازمان
  • رضا یداللهی، پیمان بهبودی، مهدی باغبان* صفحات 117-136

    محاسبه دقیق از قدرت یا توان رزمی ارتش کشورها برای جنگیدن یا نجنگیدن از گذشته های دور بسیار موردتوجه فرماندهان و حاکمان بوده است به نحوی که همواره تلاش نموده اند تا بتوانند نسبت به برآورد دقیق توان رزم اقدام نموده تا پیروزی یا شکست را پیش بینی نمایند. از طرفی امروزه تعیین مولفه های توان رزم به نوعی چراغ راه برای فعالیت لازم در صنایع نظامی جهت اکتساب علم و فناوری های لازم جهت برتری در نبردهای آینده است، بر همین اساس باگذشت زمان و پیشرفت علم و فناوری، محاسبه عناصر یا مولفه های توان رزمی نیز دچار تغییر و تحول گردیده است. هدف از این تحقیق، مطالعه تطبیقی مولفه های توان رزمی در ارتش های هشت کشور جهان شامل استرالیا، انگلستان، ایالات متحده آمریکا، چین، فرانسه، کانادا، کره جنوبی و هندوستان هست که با استفاده از روش آماری نسبت به تعیین فراوانی مولفه های تکرارپذیر اقدام گردیده و نتیجه تحقیق دربرگیرنده ده مولفه توان رزمی مشترک در بین ارتش های هشت کشور از جهان می باشد. این مولفه ها شامل: دانش های جنگی، آموزش، اراده، رهبری و قابلیت های رزمی به عنوان مولفه های کیفی و مولفه های اطلاعات، مانور و حرکت، نیرو، قدرت آتش و پایداری به عنوان مولفه های کمی توان رزمی شناسایی و معرفی گردیدند.

    کلیدواژگان: توان رزم، توان رزم نسبی، رویکردهای نظری به توان رزمی، مولفه های توان رزمی، پایداری
|
  • M.R Khorashadizadeh, M.H Afshordi, M Sameti * Pages 5-28

    The presence of governmental, non-governmental and trans-regional agents in the majority of the I.R. Iran's borderguarding has highlighted the role deterrence-security than the role of communication-economy of the borders. Undoubtedly, ensuring border security in such situations requires a strategic model for border guarding, based on which appropriate strategies can be formulated and executive actions can be planned. Despite the different variables for the strategic model of border, this reaserch seeks to study the two strategic areas of border substance and border subordination.Developing infrastructures to increase the productivity of the border mechanism to establish and maintain border security is a part of the importance of the research, and interference in the enforcement of border rights of the country and its citizens and the dispersion of decision-making border relations with neighboring countries also formed part of the research need. To describe the theoretical foundations, the documentary community was used and to determine the variables and their relationships, the method of correlation, expert community views, survey and structural equations were used in an exploratory mix.According to the obtained pseudo-model, since the operational environment in the main borders of the Islamic Republic of Iran has features that impose the contingent use of tools, measures and approach of both military and law enforcement; The nature of the border is a combination of military and law enforcement nature, and its best allegianceis considered under the law enforcement organization.

    Keywords: Border, Borderguarding, Border Security, the subordination of borderguarding, the substance of borderguarding
  • ] Ahmadimoghadam, R Shahgholiyanghahfarokhi *, S Faridi, I Ghamarianmoamare Pages 29-52

    The Islamic Republic of Iran as the main pillar of the resistance over the years has always been at the forefront of countering US domination and countering the aggression and expansionism of the Zionist regime and helping and oppressing the oppressed nations of the region. Assistance to members of the resistance axis has increased. Undoubtedly, a major part of the developments in the region has been influenced by the revolution and the policies of the holy system of the Islamic Republic of Iran. In the meantime, the character of the Supreme Leader (Modzaleh Al-Aali) as the helmsman of the revolution and the leader and theorist and decision-maker of the system, is an irreplaceable role. At the same time, the issue of Islamic resistance as one of the characteristics and pillars of the Islamic Revolution in His Holiness's view is a doctrinal and Qur'anic view, meaning that resistance to the path of truth guarantees the fulfillment of divine promises and the victory of the Right Front over false armies. Therefore, considering the position of Velayat-e-Faqih in the Islamic Revolution and His Holiness's dominance over the issues of resistance, his role in strengthening and growing the defense-military strength of the Resistance Front is significant. The main purpose of this article is to explain the role of the Commander-in-Chief of the Armed Forces in leading the leadership of the Resistance Front, based on which measures to strengthen the defense and military strength of the Resistance Front will be led by governments, groups and movements. This research is of a applied type.This research is with a qualitative approach and since this article seeks to explain the role of the Supreme Leader (memory of God) in leading the leadership of the Resistance Front; Therefore, descriptive-explanatory (exploratory) method was used with foundation data analysis tool. Therefore, according to the true results, the strategies and consequences of the guidance and leadership of the Supreme Commander of the Armed Forces on the resistance front are as follows: 1- Strategies: endurance and perseverance, readiness and insight, creating a deterrent authority; 2. Consequences: The growth and development of the culture of resistance in the region, the development of self-reliance and the denial of imported security in the region

    Keywords: Leadership, Resistance Front, Imam Khamenei
  • Ali Asghar Beik Bilandi, M.R Shamsdaulatabadi, A.R Qureshi * Pages 53-74

    Central Asia is one of the geopolitical regions surrounding the Islamic Republic of Iran. The formation of this geopolitical region in northeastern Iran, the lack of regional stability in political and economic issues, etc. in the area of Central Asia and the Middle East, and the rapid changes in political, economic conditions, etc., have put many drivers and challenges in front of Iran's diplomatic and foreign policy apparatus. have given. The expansion of economic relations will strengthen the security of the region, and the increase in the influence of regional and extra-regional powers will cause insecurity in the northeast of Iran. The purpose of this research is to obtain the components and economic indicators effective on the defense relations of the Islamic Republic with the countries of Central Asia and to determine the extent of their influence on each other. In this research, the type of research is "applied-developmental" and the research method is "descriptive-analytical" and the main question of the research is "What are the components and economic indicators affecting the defense relations between Iran and Central Asian countries?" The conceptual model of the research taken from the opinion of the professors of this field was tested by the expert community with a self-made Likert scale questionnaire and the Cronbach's alpha coefficient was 0/920. Its reliability was confirmed in the economic convergence component and with a coefficient of 0/721 in the economic divergence component, which includes two components and 10 indicators in the economic convergence component and 9 indicators in the economic divergence component.

    Keywords: Defense relations, economic relations, Islamic Republic of Iran, Central Asia
  • M.H Zarifmenesh, G.R Vatandoost * Pages 75-92

    In the Islamic worldview, God's way passes through mankind; That is, without honoring people and getting their satisfaction, satisfaction and worship of God is not possible. For the police force employees, honoring the lord is not because of instructions and directives, but a human, legal and religious duty, not an additional duty in addition to other duties, but should be at the heart of things.The main goal of this research is to investigate the influence of internal factors of the Islamic Republic of Iran's police force on the popularity and acceptability of the people. The current research is a descriptive-analytical type of research, the data of which is collected through a survey and using a questionnaire. In order to achieve "the effect of intra-organizational factors on the popularity and social acceptability" using theoretical foundations and seeking opinions from experts related to the research, a pre-test sample questionnaire with 44 indicators was distributed among a number of professors and experts. Then, based on the validity and reliability obtained from the first questionnaire; The second questionnaire was prepared and adjusted with 29 indicators and distributed among the statistical population of 60 people, and 58 questionnaires were collected and analyzed. The validity of the research was checked and confirmed using the content validity index. The reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha test in the range of 0.922. According to the results of the research, the most important intra-organizational factors affecting popularity and social acceptability are respectively: organizational, individual and managerial factors and also the most important indicators affecting it are respectively: quality and appropriateness of training methods, reliance on knowledge and comprehensive security systems and Creativity and skill of the forces.

    Keywords: police force, internal organization, popularity, acceptability
  • M Manteghi, A Delavar, B Akbari, M Eliasi, H Khazaeil * Pages 93-116

    The accurate calculation of the military power of countries to fight or not to fight has been of great interest to commanders and rulers in the past, so that they have always tried to accurately estimate the combat power in order to determine victory or defeat. to predict On the other hand, today, determining the components of combat power is a kind of beacon for the necessary activity in military industries to acquire the necessary science and technologies to excel in future battles. Accordingly, with the passage of time and the progress of science and technology, the calculation of elements or components Combat capabilities have also changed. The purpose of this research is the comparative study of the components of combat power in the armies of eight countries in the world, including Australia, England, the United States of America, China, France, Canada, South Korea, and India, using statistical methods to determine The frequency of repeatable components has been taken and the result of the research includes ten components of common combat power among the armies of eight countries in the world. These components include: combat knowledge, training, will, leadership and combat capabilities as qualitative components and information, maneuver & movement, force, firepower and stability as quantitative components of combat power to identify and introduce became.

    Keywords: combat power, relative combat power, theoretical approaches to combat power, components of combat power, stability
  • R Yadollahi, P Behboodi, M Baghban * Pages 117-136

    The accurate calculation of the military power of countries to fight or not to fight has been of great interest to commanders and rulers in the past, so that they have always tried to accurately estimate the combat power in order to determine victory or defeat. to predict On the other hand, today, determining the components of combat power is a kind of beacon for the necessary activity in military industries to acquire the necessary science and technologies to excel in future battles. Accordingly, with the passage of time and the progress of science and technology, the calculation of elements or components Combat capabilities have also changed. The purpose of this research is the comparative study of the components of combat power in the armies of eight countries in the world, including Australia, England, the United States of America, China, France, Canada, South Korea, and India, using statistical methods to determine The frequency of repeatable components has been taken and the result of the research includes ten components of common combat power among the armies of eight countries in the world. These components include: combat knowledge, training, will, leadership and combat capabilities as qualitative components and information, maneuver & movement, force, firepower and stability as quantitative components of combat power to identify and introduce became.

    Keywords: combat power, relative combat power, theoretical approaches to combat power, components of combat power, stability